טיול משפחתי בטירול ספטמבר 2018
בזכות כל האנשים הנחמדים שכתבו פה רבות, הצלחנו להרכיב מסלול טיול שהיה נהדר עבורנו. לאחר שנעזרתי רבות, החלטתי לכתוב גם בעצמי, בתקווה שאחרים יוכלו להיעזר. אנחנו משפחה שמאוד אוהבת לטייל באלפים (בעיקר ההורים...) אבל מנסים לשלב גם דברים שיספקו את שני הבנים (11, 6) ויהיו מתאימים לתינוקת בת חצי שנה. (זה ההרכב). כבר עשינו מספר טיולים באלפים וזו הפעם השלישית בטירול. בחרנו להתמקד בשני עמקים גדולים ובכל אחד מהם ישנו בדירה אחרת, שתיהן מאובזרות להפליא, רוב הימים פתחנו בארוחת בוקר גדולה בבית, צהריים בחוץ וארוחת ערב מבשלים בבית. בזילרטל לנו ב gastehaus Wurm שבכפר Stumm. בית נהדר, בקצה הכפר, באיזור חקלאי, חצר ענקית עם דשא מקסים, מלא מתקנים ובריכה. בעלי בית נחמדים. באוצטל ישנו בכפר Sautens בבית שנקראHaus sautens. דירה מקסימה בפנים, אך בשבילינו הייתה באזור צפוף של הכפר, ללא חצר מספיק גדולה. בדיעבד גם היינו לוקחים דירה יותר בעומק העמק, מאחר ואת רוב הימים העברנו שם, זהו האזור היפה והדרמטי יותר.
טסנו בשש בבוקר והגענו בתשע, זו לא הפעם הראשונה, אך הפעם הרגשתי שזו היתה טעות, מכניס אותנו ליום של עייפות מתמשכת. לקחנו את הרכב ונסענו ישר לדירה בזילרטל. שמחנו מאוד להגיע, דירה נהדרת ביותר. הבנים התרגשו מאוד מהמרחב, המתקנים והבריכה. הצעיר עוד הספיק להיפצע וסיפק לנו ביקור במרפאה. מזל שהסטנדרט הוא אוסטרי וגם המרפאה שם מרשימה במיוחד. בערב אכלנו במסעדה מומלצת ביותר – Tiata בכפר בו לנו.
יום 2: יום מעט גשום. מנצלים את היום לסידורים וסופר. מתחילים את הכייף במגלשות הרים קצרות אך מעולות בזילר - Zillertal Arena Coaster . 11 יורו לשני ילדים ומבוגר. נהנינו מאוד, וכמובן שחזרנו אליהם בהמשך. חיפשנו מקום לפיקניק ועצרנו לאורך הנחל, לא מוצלח במיוחד. הצטערתי שלא הלכנו לאגם עליו נכתבה המלצה מול שליטרס (נכתב כי יש שם גן שעשועים נחמד עם מתקנים מעניינים, כאמור לא בדקנו). כמו כן היה ניתן לצאת לשלוכט Wolfsklamm Gorge שנשמע מתאים ליום מעונן.
יום 3: שוב מתחילים את היום עם אותן מגלשות הרים כפיות. לאחר מכן נסענו לכפר Fugen שם התקיים פסטיבל הורדת הבקר מן ההרים. אירוע נחמד ביותר, מוזיקה בירה ונקניקיות, והרבה אוסטרים מחופשים ושמחים. לקראת הצהריים מעט התפזרו העננים והחלטנו לעלות לרכבל Spieljochbahn של פוגן. יש למעלה כמה מתקנים קטנים, מגלשה, טרמפולינה ורפסודה בערך. לא משהו מיוחד. לא התפעלנו במיוחד. פה הרגע לכתוב על כרטיס זילרטל שמקנה עלייה ברכבלים, כניסה לברכות ותחבורה ציבורית. החלטנו לעשות כרטיס לשלושה ימים, בדיעבד אם לא מנצלים את שלושת האופציות זה לא ממש משתלם. במיוחד אם שוכחים להחזיר את הכרטיסים ולקבל את הדפוסיט.
יום 4: פה העסק ממש הולך ומשתפר. השמיים מתבהרים. מוותרים על מגלשות היום... (דווקא שיש לנו אחד +אחד?!) נוסעים לרכבל של tux (עם הכרטיס). מקסים ביותר. משם יוצאים לטיול קצר בנוף אלפיני מקסים בין תחנות מיים קטנות וחמודות לילדים. בסוף אוכלים במסעדה ליד הרכבל – נמוך מאוד – טיפ: לא לאכול במסעדות של רכבלים שיש שרות עצמי, בעיקר אם אף אחד אחר לא מזמין שם אוכל!! לאחר שירדנו ברכבל החלטנו לטפס עם הרכב למאגר Stillup הקרוב. נסיעה מקסימה ביותר, עולים מעל היער, לנוף אלפיני מקסים. כביש צר ומפחיד (8 יורו לרכב).
יום 5: שוב פותחים את הבוקר במגלשות הרים הנהדרות, הפעם מנצלים את 1+1, יש ניצחנו את המערכת😊. א"כ עלינו עם הרכבל איהרון Ahornsee ממאירופן. נוף מאוד יפה, אגמונצ'יק עם שעשועי מים. חמוד, הבנים התלהבו , כדאי להביא בגדי החלפה, מניסיון... אכ הלכנו טיפה הלוך וחזור לאיזה מסלול הליכה שנראה כי מקיף את השלוחה. מהמם!!!. חזרנו לילה אחרון בביתינו האהוב ב stumm.
יום 6: נפרדים מזילרטל היפה הוא באמת נתן את כל מה שיש לו, וכן כבר מיצינו. בהתרגשות נסענו לשטובאי הזכור לנו לטובה. הבנים ואני עלינו ברכבל בmeiders - וירדו מגלשות הרים ארוכות ויפות שנוסעות על פס מפחיד, לא מהטובות ביותר. למעלה יש מעט שעשועי מיים עליהם ויתרנו הפעם. א"כ נסענו בהתרגשות רבה ל Oberberg ל"הוטה" האהובה שלנו "פרנק ג'וזף". איזה מקום מדהים, פשוט אחד היפים שיש. מקסים. אכלנו במסעדה מצוינת למעלה, מהמקום בו יוצאים לטרק, א"כ ירדנו לסיבוב קטן ליד הנחל ובקושי הצלחנו להיפרד. לבסוף שמנו פעמינו לדירה החדשה ב Sautens בעמק אוץ. א. ערב חביבה בקפה היינר שבעיירה אוץ.
יום 7: יום ראשון באוצטל היפה. זו כבר פעם שניה שלנו פה. קיבלנו כרטיס אוצטל מהדירה, אז רכבלים ואטרקציות שונות יש לנו חופשי. היום בחרנו לעלות עם הרכבל בסולדן GAISLACHKOGLBAHN (1.363) שם עשינו טיול רגלי קטן ויפה מאוד ופיקניק בתצפית יפה מעל vent. חזרנו לשחק קצת במגלשה/נדנדה שהיו ליד הרכבל ואכלנו שם צהריים במסעדה לא רעה בכלל. מהמקום יוצא סינגל מטורף של אופניים עד למטה, עושה לנו חשק רב. פעם הבאה... א"כ החלטנו להמשיך ברכבל הבא שיוצא מאותו המקום ועולה עד לגובה של 3.040M, קצת גבולי עם התינוקת שלנו, אז הצצנו על הנוף המרהיב ומייד ירדנו. אגב יש למעלה מוזיאון של ג'ימס בונד, צילמו שם פעם חלק מהסרט.
יום 8: עוד יום יפה. עלינו עם הרכבל ל - REI-SEEN-BAHN CHAIRLIFT KÜHTAI, הנסיעה לקותאי יפה לאורך נחל נחמד. נוף יפה. העלייה ברכבל הכסאות מדליקה, הנוף יפה מאוד, למעלה צחיח. הגענו לשני אגמים קטנים ומסעדה, עשינו פיקניק וחזרנו. המשך הטיול בהרכב שלנו לא היה מתאים. היה יום מאוד יפה ורצינו לנצל זאת ליהנות מהנופים היפים. החלטנו לעלות לכיוון מעבר Timmelsjoch, עצרנו במוזיאון האופנועים, היה בהחלט מרהיב, הנוף למעלה משגע, האופנועים מרשימים וגם המכוניות והאופנועים בחוץ, שמגיעים לחצות את הפס - הווו, חוויה בפני עצמה. ויתרנו על המשך העלייה, נהיה כבר מאוחר וכבר היינו שם בעבר (עלות 18יורו). התחלנו לחזור, לא לפני בדקנו את אוברגורגל שעשתה רושם של מקום חלומי. גלידה וקינוח בהיינר ועלינו הביתה.
יום 9: היום עלינו עם הרכבל באוצטל. עשינו טיול קטן לכיוון מסעדה בצד הדרומי וחזרנו לפארק שעשועי מיים ועוד נחמד ביותר. המון משחקים קטנים מעץ, יצירתיים ומושקעים שעוברים בין אחד לשני בנוף יפיפה. גם קנינו לבנים כדור (כמו ביליארד קטן) שמכניסים של לכל מיני מסלולי עץ, ועוקבים כיצד הכדור עובר מאחד לשני. מקסים (וחוזר על עצמו במקומות שונים באוסטריה, כדאי לשמור את הכדור). לבסוף תקף אותנו הרעב ושוב עשינו את הטעות ואכלנו במסעדה של הרכבל למעלה, נורא... טוב, בשביל לסיים את היום במתיקות נסענו ל Imst למגלשות האלפיניות הנהדרות ביותר. גם העלייה ברכבל הכיסאות כייפת בהחלט.
יום 10: אחד הימים היפים - יצאנו לטיול פשוט מהמם מאוברגורגל, מהחנייה בסוף הכפר מסלול 9 לכיוון bielstain, (או משהו דומה). מדהים ומקסים ביופיו. קצת עליה, פיקניק, אך לא... לפתע הגיעו קבוצת אנשים שטיפסו על נמצוק מתחתינו (via feretta) זה כנראה מאוד מקובל שם. ירדנו לכיוון הנחל, חצינו את הגשר וחזרנו לאורך הנהר מהצד השני. לא רוצים להיפרד מכל היופי הזה, ניסינו לעלות לדרך הקרחונים, הבחור הנחמד בעמדת התשלום אמר שהרכבל כבר נסגר אז ויתרנו. נסענו לפארק משחקים קטן באוץ שהתברר כעלוב במיוחד. ריצה לסופר לפני שנסגר, מחר ראשון.
יום 11: היום החלטנו לצאת קצת מהעמק ונסענו לפיצטל לרכבל שיוצא מ- jeyrnes. הנוף למעלה מהמם ממש. עשינו שם טיולון קטן בעקבות מתקנים שונים ומקסימים לילדים. וגם מסלול לכדורי העץ שכבר היו לנו מאוץ. הצעיר אמר שזה הטיול הכי כייף שעשה בחיים. לקינוח הבנים עולים ברכבל כסאות איטי במיוחד בכדי לרדת בסקוטרים, הדיווחים לא היו נלהבים במיוחד. הפעם כבר ידענו שלא כדאי לאכול למעלה ברכבל (מזל) בעיקר שאף אחד שם לא אוכל. ירדנו לאכול במסעדת הבית בהיינר. בערב סוכות, ואנחנו כמנהג המשפחה באירופה - מכינים שרשראות לסוכות מפרוספקטים שנאספו, חוגגים קצת בסוכה המאולתרת, כולל אושפיזין מהדירה למטה. ולסיום יום מוצלח הבנים נהנו מהסאונה שהייתה לנו בחצר.
יום 12: זה כבר כמעט הסוף... וגם מזג האוויר הנפלא שהיה עד עכשיו עזב אותנו. השמיים בהירים ויפים אך הקור ממש מקפיא, אפילו הדלקנו חימום תחת באוטו 😊. מה שכן, הפסגות התקשטו להן בשלג לבן וחגיגי כמו שאנחנו אוהבים. טיול בחוץ לא רלוונטי. אך לא התאפקנו ונסענו ל- vent וניסינו ללכת טיפה ברגל. אכן נוף מדהים ביופיו, אך מאחר וגם הקור מדהים בקפאונו חזרנו לאוטו. שמנו לב שיש לנו בדיוק 45 ד' להגיע למופע הציפורים באומהוזן (בכרטיס). מוותרים על ארוחה במסעדה בוונט ונוסעים. מופע הציפורים מדהים ביותר. ציפורי טרף גדולות ומרשימות טסות ממש מעלינו נוגעות בנו עם הכנפיים, ווהווו, הרבה מעל הציפיות. ברקע המדריכה נותנת הסבר דרמטי בגרמנית רהוטה, הדבר היחיד שהואילה בטובה לומר באנגלית היה "לא לקום באמצע..." (כאילו שנעז לקום עם עייט מעל הראש). א"כ הצצנו לכפר של אוצי (צמוד לציפורים) שנראה מאוד מעניין. ומהר נוסעים לאקווה דום (גם בכרטיס). מקום ברמה סופר גבוהה, כמו שהאוסטרים יודעים. אנחנו מקבלים תא הלבשה פרטי, מתלבשים ויוצאים לבריכות החמות בחוץ עם נוף ההרים , אדיר. רק קפוא אימים לעבור בין הבריכות. הבנים עפים על מגלשות המגניבות שיש בפנים, הבנות נחות באחד מאזורי המנוחה המדוגמים. הכל מחומם להפליא, כולל הרצפה. מדהים. יום סיום עמוס ומוצלח. מחר הטיסה.
יום 13: עדיין ממש קפוא בחוץ. אין בריריה מארגנים את המזוודות ומצליחים לצאת ב 1130. חיפשנו משהו לאמע הדרך לשדה במינכן ובעקבות ההמלצות החלטנו על קניון לאוטש, היוצא מגרמיש על הגבול עם גרמניה (כן, אפשר לצאת גם ממיטנוואלד). המקום אינו מרשים במיוחד, ראינו קניונים יפים יותר. הילדים לא נהנו ואני קצת פחדתי... מאכזב. א"כ מצאנו מקום חביב לפיקניק על שפת הנחל מעבר לכביש, אפילו ברווזים היו שם. המשכנו בדרכנו לשדה עם תוכנית לעצור בדרך במסעדה, אתגר. החלטנו לרדת לכיוון כפר שנקרא- Berg ובמקרה מצאנו מסעדה ממש מצוינת – Die post. זהו משם לשדה והביתה... אוסטריה הייתה טובה אלינו ללא ספק. אין כמו האלפים.
כמובן שלא הספקנו כל מה שרצינו. אני מוסיפה רשימת מקומות שהיו אצלי בתכנון והחלטנו לותר עליהם:
בזילרטל:
- נסיעה לסכר Schlegeis בקצה העמק.
- דרך הנופית שהיא כביש אגרה פרטי Zillertal Hohenstrase.
- קרחון HINTERTUX .
- רכבל לרכס אגלם (Eggalm) 2,050 –
- ג'ימבורי בעיירה Tux בימי שבת אחה"צ
- רכבל פאנקן יוצא ממאיירופן
- פארק מים (Erlebnistherme Zillertal בעיר Fügen.
מחוץ לעמק זילרטל:
- Weisssee האגם הלבן
- אגם - mittersill hintersee Felbertauernstrasse – דרך יפה שאתה מגיעים לאגם.
- אגם obernbergersee (****) הכניסה לעמק הוא מעיירה קטנה בשם GRIES
- פארק חיות: .Wild Park Aurach
שלוכטים (קניון/ג'רג') ליום גשום:
- שלוכט קרוב לזילרטל: פסקלאם ג'ורג' (Wolfsklamm Gorge)
- שלוכט: Sigmund Thun Klamm Kaprun.
- שלוכט: Kitzlochklamm
- שלוכט: - Gilfenklamm, Stange,
שטובאי
- מקום לפיקניק ליד העירה VOLDERAU מתקנים לילדים, פארק חבלים קטן ואגמון קטן.
- פארק חבלים - "פארק ההרפתקאות" outdoorprofi בסמוך ל mieders
- מפל גרווה. –
- -Telfes im Stubai מופע בזים/נשרים
- רכבל- mutterbergalm (כפול) לקרחון.. מסלול בתחנת הביניים ל- mutterberg lake
- עמק גשניץ gschnitz - טיפה דרומית לשטובאי, מסלול הליכה לכיוון Laponesalm
- קרטינג בירידה מההר Nockhofweg 40 Mutters 6162
- רכבל שליק 2000 מהעיירה fulpmes מסלול עם כדורי עץ
אוצטל:
- דרך אלפינית עד לרכבל - SCHWARZE SCHNEID GONDOLA SÖLDEN איתו מגיעים לקרחון טיפנבאך וקרחון רטנבך (כמדונמי)
- רכבל - Giggijochbahn gondola
- רכבל הכסאות ב VENT
- טיול מגריז Gries שאליה מגיעים מLängenfeld
- טיול הליכה מ - NIEDERTHAI – ) משם ניתן לצאת גם למפלי שטוייבן)
- אגם habicher
מערבה מאוצטל:
- FISS מרכבל SCHONJOCHBAHN שביל המכשפות HEXENWEG
- לונרסי -
- מפלים בברנד - בקצה הכפר – KESSELFALL.
- .vendas GOLM.. מגלשות הרים מעולות, היינו בעבר.
בדרך חזרה:
- מעבר הרים פרנפאס (FERNPASS) –
- אגם פרנשטיין
- רכבל אקבאואר בגרמיש. וקניון פרטנאך partenachklamm .
- Biberwier לסקוטרים –
- אגם plansee