חזרנו לספרד חמש שנים לאחר הביקור הראשון שלנו בה, אך הפעם לא נסענו צפונה לפירינאים ולנוף ההרים, אלא ירדנו דרומה לערי החומה, לקתדרלות, לסמטאות ולעושר המוגזם שהגיע מהעולם החדש. גילנו שרידים מרשימים של רב-תרבויות מזרח-מערב, והרבה טאפסים נהדרים, אוכל ים נפלא, חמון מדהים ויין מצויין. בילנו בספרד 18 יום כולל טיסות. התחלנו במדריד, בילנו שלושה ימים וחצי בעיר ואז שכרנו רכב לעוד שבועיים. שכרנו והחזרנו את הרכב בנמל התעופה של מדריד. להלן לינק למפת המסלול שלנו.
מדריד (שלושה לילות)
עלינו על טיסת הבוקר של אל-על ונחתנו במדריד באיזור 10:00. הנחיתה המוקדמת יחסית אפשרה לנו להכניס לא מעט אוכל ומונומנטים גם ביום הראשון של הטיול. טיילנו במדריד יומים וחצי בלבד. שילבנו בין הליכה אינטנסיבית בין אתרים והפסקות דחופות של אלכוהול וטפאסים. הספקנו הרבה. לקחנו מלון מעט מצפון לכיכר פוארטה דל סול במרחק הליכה מפלזה מיור, ושוק האוכל שבסמוך לכיכר. כל האטרקציות התיירותיות היו במרחק הליכה וכן מגוון רחב של מסעדות. עם זאת, לא ממש נוח להגיע לאיזור עם רכבת תחתית משדה התעופה. שוק האוכל, מרקדו דה סאן מיגל, הוא חוייה שאסור לפספס. טאפסים מסוגים שונים, חלקם מסורתיים יותר ואחרים פיוז'ן מודרני. בסוף כל סיבוב טאפסים בעיר מצאנו את עצמנו מגיעים חזרה לשוק הזה.
סלמנקה (לילה)
ביום הרביעי שלנו בספרד, יצאנו ממדריד חזרה לשדה התעופה, אספנו את הרכב השכור, ויצאנו לכיון סלמנקה. למרות שלא נסענו בכביש האגרה, הנסיעה לא ארכה זמן רב כך שכבר ב-14:00 מצאנו את עצמנו עם חדר, חניה וכוס יין ביד באחד מבתי הקפה של סלמנקה. המלון שלנו היה ממש בשולי העיר העתיקה, וקרוב מאוד למרכזה (עיר עתיקה קטנה). בחצי יום כיסנו את העיר העתיקה כולה, כולל טיפוס לראש אחת הקתדרלות.
פורטו (לילה)
מסלמנקה יצאנו מוקדם יחסית לפורטו. הכבישים מצויינים, והדרך לא הייתה ארוכה מידי. הגענו בשעות הצהריים המוקדמות לפורטו, והסתובבנו ביתרת היום. לקחנו מלון בחלק העליון של העיר. עיר נחמדה מאוד על צלע הר מעל נמל. אני מניח שניתן להינות בה יום וחצי, אך גם חצי יום אינטנסיבי יכול להספיק.
ליסבון (שלושה לילות)
הנסיעה מפורטו לליסבון אינה קצרה ותארך כ-3 שעות, בהנחה שלא עוצרים בדרך באחת העיירות. העדפנו נסיעה ישירה, אך בדרך יש לו מעט מקומות מעניינים לעצור בהם. הגענו לליסבון בצהריים, והתמקמנו במלון, שבדיעבד התגלה כהצלחה הגדולה ביותר. שכרנו חדר גדול שכלל סלון וחלון ענק הפונה לשדרה ולמצפור. המלון היה בחלק העליון של העיר ומשם התחלנו לגלוש לכיוון הנמל. בליסבון פועלת רכבת קלה עם אין ספור קווים המרשתים את כל האטרקציות בעיר. בקיוסקים שמסביב לתחנות ניתן לקנות כרטיסים יומיים לרכבת. ניתן לכסות את מרבית העיר בהליכה, אך מדובר בעליות וירידות דבר שיכול להיות לא ממש נעים בימים חמים. מעבר לחוויה של הנסיעה ברכבת הזאת, שכאילו יצאה משנות החמישים, הרכבת יכולה לעזור לקצר טווחים. הרחוב הראשי שיוצא צפונה מהנמל הוא המרכז התיירותי של העיר. האיזור הגבוה לכיוון מערב גם הוא מלא תיירים אך יש בו אווירה מעט יותר מקומית.
סביליה (שלושה לילות)
מליסבון יצאנו ליום נסיעה לא קצר עד סביליה. הדרך כולה אורכת כארבע שעות וחצי. נסענו לאורך החוף הדרומי של פורטוגל ועברנו אין ספור עיירות נופש מלאות בבתי קיץ של אנגלים. החופים יפים אבל העיירות עצמן אינן. העיירה היחידה ששווה עצירה היא פארו. סיבליה כל כך יפה שעדיף להגיע אליה מוקדם מאשר לעצור בכפרים של יחידות נופש. בילנו שלושה לילות בסיבילה במלון מעניין המורכב משבעה ביניינים עתיקים שמחוברים בניהם במעבר תת קרקעי. מן הסתם, העיר תיירותית מאוד אך היא גדולה מספיק כדי לקבל קצת תחושה מקומית. אומנם ראינו הרבה קתדרלות בטיול, אך זו של סיביליה הייתה המרשימה ביותר. זה מבנה עצום, ומגדל גבוה המשקיף על כל העיר. כמות הזהב שבקתדרלה הזאת יכולה לפתור את כל בעיות העוני של מדינה אפריקאית בינונית. הארמון המוסלמי אלקזארס מדהים גם הוא. הרבה מסעדות וטאפס ברים טובים. סיבליה מעט יותר יקרה משאר הערים בהן ביקרנו בספרד.
גיברלטר (לילה)
רצינו מאוד לבקר באוטונומיה המוזרה גיברלטר. מסתבר שהספרדים לא ממש אוהבים את העניין הזה שהבריטים יושבים להם בקצה אירופה. מסיבה זו לא ממש טרוויאלי לעבור מספרד לגיברלטר. גם העובדה שגיברלטר היא איזור ללא מיסים, מקשה על המעבר עם רכב בין שתי המדינות. זה אומר שכל בוקר יש פקק תנועה גדול בכניסה לגיברלטר. לאחר שהבנו כי מחכה לנו ישיבה של שעה עד שעתיים בהמתנה לעבור את הגבול, החלטנו להשאיר את הרכב בעיירה הספרדית לה-לינאה שנמצאת על הגבול ולעבור ברגל. ללה-לינאה הגענו בשעות הבוקר המאוחרות. לקחנו חדר במלון שקרוב יחסית לגבול, וחצינו ברגל את הגבול. בגבול יש אפשרות לקחת סיורים מודרכים בחצי האי. מדובר בוואן עם נהג וארבעה נוסעים שתוך שעה וחצי מכסה את כל האטרקציות. מאחר שהיה יום חם בחרנו באפשרות הזאת תמורת 30 יורו לאדם. הסיבוב אומנם היה ממצה אך קצר יחסית. על פניו, נראה שעדיף לקחת את האוטובוס הציבורי ממעבר הגבול עד העירה, לעלות עם הרכבל לראש הצוק ולרדת ברגל. רחוב הקניות הראשי של גיברלטר היה עמוס מאוד בתיירים, אך דל מאוד מבחינת פוטנציאל הקניות שלו. גם האוכל לא משהו. ניתן לדלג על גיברלטר, אם הביקור מהווה מאמץ גדול מידי. תוך שלוש שעות מיצנו את המקום, והתחלנו לחזור ברגל לכיוון ספרד. נותר לנו כמעט חצי יום, אז החלטנו לנוסע לעיירה טריפה הנמצאת 40 דקות מערבה משם. מסתבר שזו עיירה קטנה וחמודה מאוד, ממנה יוצאות המעבורות לטנג'יר. אכלנו במסעדה נהדרת וחזרנו בערב למלון בלה-לינאה. אם בכל זאת רוצים לבקר בגיברלטר ממולץ לקחת מלון בטריפה.
רונדה (לליה)
הנסיעה מלה-לינאה לרונדה לוקחת שעה וחצי, במהלכן נוסעים לאורך החוף ואז חותכים צפונה להרים. הכביש ההררי הוא יפה מאוד, עוברים דרך מספר חוות עצומות של טורבינות רוח. רונדה היא עיירה על צוק כאשר במרכזה חוצה נקיק מאוד צר מעליו גשר. הגשר מחבר בין החלק הותיק של רונדה בדרום, ובין העיר החדשה יותר מצפון לגשר. העיר מלאה בתיירים ונגמרת די מהר. לדעתי, עדיף לקחת מלון בחלק הדרומי, שהוא קטן יותר. כדאי לנסות למצוא מלון שנמצא קרוב לצוק, עם נוף מערבה. המלון שלנו היה מרכזי מאוד אך מעט מאכזב. ברונדה מצאנו מספר מסעדות טובות שבאחת מהן אכלנו את אחת הארוחות הטובות בספרד. כדאי להזמין מקום.
גרנדה (שני לילות)
מרונדה המשכנו מזרחה שעתים וקצת נסיעה עד לגרנדה. כדאי לשקול להאריך את הדרך ולעבור דרך העיירה סטניל בה חלק מהבתים בנויים בתוך הסלע. בגרנדה לקחנו מלון דירות די במרכז, כך שלא היה קל להגיע אליו ולמצוא באיזורו חניה. צריך לשים לב לא להכנס לרחובות צרים שהכניסה מותרת אליהם רק לתושבי המקום. רכישת כרטיסי הכניסה לאלהמברה אינו דבר טרוייאלי. נסו להזמין באתר מספר ימים מראש. אם לא הזמנתם, היתכוננו לקום מוקדם ולהגיע לקופות בראש ההר, ליד הכניסה, לא יאוחר משבע וחצי בבוקר. מכירת הכרטיסים, גם במכונות האוטומטיות, מתחילה בשמונה וחצי ונגמרת די מהר. יש מספר קצוב של כרטיסים שנמכרים לאותו היום. יש גם אפשרות להיכנס בשעות אחר הצהריים (החל מ-14:00), אך הכרטיסים לצהריים נגמרים גם הם מוקדם יחסית בבוקר. צריך לשים לב לשעת הכניסה לארמון המרכזי, שכן ניתן להיכנס אליו רק בקבוצות ובזמן הנקוב על הכרטיס. מחוץ לארמון המרכזי יש קיוסק וקפה כך שלא חייבים להביא אוכל כדי לעבור את הבוקר הארוך הזה. הביקור באלהמברה כולל הגנים, לוקח כ-4 שעות. שווה כל רגע של עמידה בתור בבוקר בקור. ללא ספק הארמון המוסלמי היפה ביותר שראינו בטיול. ממול אלהמברה על הגבעה מצפון יש תצפית טובה על הארמון כולו. בתום הביקור באלהמברה אפשר ללכת ברגל לשם ומשם לרדת חזרה לעיר. יש אפליקציה בתשלום להדרכה באלהמברה. הורדנו, והיה קצת מאכזב.
קורדובה (לילה אחד)
קרודובה אומנם קטנה יחסית, אבל משופעת באטרקציות. הקתדרלה של קורדובה מאוד מיוחדת. זה מסגד ענק שהומר לכנסיה גדולה עוד יותר. המאפיין המרכזי של המבנה הן הקשתות המפוספסות אדום לבן. מקום מרשים מאוד שכדאי להקדיש לו זמן. לא רחוק משם נמצא הרובע היהודי בו שרידי בית כנסת ומוזיאון קטן ליהדות ספרד, עם דגש על הרמב"ם. מעניין. שכרנו דירה במלון דירות מצויין, שרק בגללו שקלנו להישאר עוד לילה במקום.
טולדו (לילה אחד)
תכננו את המסלול כך שבלילה האחרון לפני הטיסה חזרה לארץ נלון בטולדו. הנסיעה מטלודו לנמל התעופה של מדריד אורכת נטו שעה, אך בבקרים יש פקקים לא קטנים בכניסה לשדה כך שהדבר יכול לקחת גם שעתיים ויותר. בחרנו בטולודו מלון בשולי העיר העתיקה כי לא רצינו להסתבך עם הרכב בכניסה לעיר העתיקה וביציאה המוקדמת בבוקר למחרת. הגענו לעיר בשעות הצהריים המוקדמות והספקנו לראות את כולה. עיר נחמדה שמושכת לא מעט תיירים. סמטאות נחמדות, הרבה מאוד טאפסים ומסעדות תיירותיות. לא מצאנו אוכל יוצא דופן עבור הלילה האחרון בספרד.
תקשורת
בכל נסיעה אנחנו משתדלים לרכוש סים סלולרי מקומי (משולם מראש) כדי שיהיה לנו אינטרנט איתנו. זה משמש אותנו לניווט באמצעות גוגל מפס וכמובן להמלצות מטריפאדוויזור. שוק הסלולר בספרד תחרותי יחסית כך שיש לא מעט אופציות זולות וזמינות. יש הרבה חנויות של חברות סלולר בהן ניתן להשיג סים עם ג׳יגה אינטרנט במחיר של שמונה עד עשרה יורו. פרישת הרשת של אורנג׳ (ספרד) טובה מזו של וודאפון גם בערים וגם בכבישים. שווה מאוד וקל לרכוש סים מקומי. הסימים הספרדים לא עובדים בפורטוגל (בכל זאת ארץ אחרת). היה קשה יחסית למצוא חנויות סלולר בפורטוגל. מאחר שלא היינו הרבה זמן, לא רכשנו סים מקומי. בכל המלונות בהם היינו בפורטוגל וספרד היה אינטרנט אלחוטי כלול ואיכותי. גם במסעדות רבות. גוגל מפס היה מאוד נוח ומלא מידע על מסעדות ואטרקציות. גם טריפאדוויזור מאוד שימושי ומלא ביקורות טריות. באתר בוקינג ניתן היה למצוא מבחר ענק של מלונות.
רכב וניידות
מסלול זה דורש רכב. שכרנו את הרכב רק לאחר הביקור במדריד, בה הסתובבנו ברגל. השתמשנו ברכב רק כדי לנוע מעיר לעיר, וכאשר הגענו לעיר היעד החננו את הרכב בחניון מסודר והסתובבנו ברגל או בתחבורה ציבורית. לא בכל המלונות יש חניון, ובכל מקרה החניה במלונות העירוניים עולה כסף. יממה של חניה עשויה לעלות בין 7 ל-20 יורו. בליסבון למשל החניון הקרוב היה עשר דקות הליכה. בכללי, עלות השכרת הרכב בספרד אולי קצת זולה מיתר ארצות מערב אירופה אך לא מהותי. הכבישים מצויינים, בספרד ובפורטוגל, ויחסית לא עמוסים. יש מצלמות מהירות מוחבאות מאחורי שלטים ומצלמות ניידות מוסתרות. כדאי לנסוע עם וייז או פשוט לא לחרוג מהמהירות המותרת (120). יש לא מעט כבישי אגרה שלא תמיד שווים את המחיר. נסענו בערך 2,500 ק"מ. בכניסה לשדה התעופה של מדריד יש פקקים בבוקר, כך שחשוב לברר ולקחת בחשבון בתכנון הזמן עם צריך להספיק לטיסה. יש תחנת דלק באיזור השדה.