סיפור הטיול - נורבגיה טיול סתיו תחילת אוקטובר 2018
נורבגיה תמיד הייתה לנו מול העיניים כחלום שצריך להגשים. הרי היא הטופ בנופים של אירופה. והגיע זמנה.
החלטנו לנסוע באוקטובר עקב אילוצים שונים. אומנם זה לקחת סיכון למזג אוויר חריג. אבל אנחנו מתורגלים לנסוע באוקטובר.
לדעתי יש פה פלוס אדיר לנסוע בעונה זו של השנה. הצבעים מהממים, העצים באדום, כתום, צהוב, ירוק, לבן השלג על ההרים, והמים הכחולים, מפלים ומים זורמים מכל מקום, לא הפסיקו ללוות אותנו לאורך כל הדרך. זה נותן אווירה אחרת. וצריך כמובן קצת מזל, כנראה שהיה איתנו אספר בהמשך.
היו ברשותנו 7 לילות ולכן החלטתי לקחת טיסות פנימיות אשר יקצרו לנו את הדרך הארוכה מהפיורדים ועד אוסלו.
טיסות נקנו 7 חודשים מראש. אוסטריאן אייר והפנימיות עם סאס.
התחלנו מלמעלה מאלסונד וירדנו עד ברגן. שם לאחר לילה לקחנו טיסה לאוסלו לבילוי כחצי יום ולמחרת בצהריים חזרה לישראל דרך וינה.
רכב הושכר דרך אופרן, פאסאט סטיישן אוטומט, ועקב החזרה במקום שונה (מאלסונד לברגן) שילמנו קנס אדיר של 3000 נוק + מע"מ (25%). מלבד זאת צריך לשלם גם סך של 87 נוק ליום עבור כבישי האגרה. אבל אין ברירה כי ככה בחרנו לעשות על מנת להקל עלינו במספר הימים המקוצר והנסיעות המרובות. מה שהיה מוצלח מאוד.
היום הראשון 3.10.18
הגעה לאלסונד (המטוס נחת כמעט על הים וליד הר כמו בסרטים), לקיחת הרכב מיורופקאר (חוויה לא הכי נעימה כי האוטו לא היה מוכן והצטרכנו לחכות כשעה וחצי עד לקבלתו). אלסונד קיבלה אותנו בקרירות וטיפות גשם. סביב השעה 6 בערב יצאנו לכיוון המלון scandic parken (למי שבוחר לעלות לתצפית AKSALA במדרגות, אז הם ממש מאחורי המלון) (מחשיך סביב 19:00). נסיעה של כ 25 דקות (דרך מנהרה בתוך המים). הגענו למלון חנייה עולה שם 250 נוק ל 24 שעות. קבלנו חדר ממש נחמד, ארוחת הבוקר הייתה מצויינת.
היום השני 4.10.2018
יצאנו מהמלון סביב 9 וחצי ונסענו ישירות לתצפית AKSALA עלינו על ההר והנה אנחנו למעלה. אין אנשים, רוח גשם קל וקר. תצפית משגעת.
משם נסענו עד Andalsens דרך כביש E-136 על מנת לעשות את דרך הטרולים. ובכן בעונה זו של השנה חייבים להיות מצויידים באתר האינטנרט Norway traffic https://www.vegvesen.no/Trafikkbeta/ . שלושה ימים קודם היה איקס על דרך הטרולים כנראה בגלל מזג האוויר, והנה אנחנו הגענו והאיקס נעלם. שמחתי מאוד.
הדרך עד אנדלנסס כל כך יפה. התחילו העצים והצבעים והפיורדים מהים שליוו אותנו לאורך כל הנסיעה. פשוט אין מילים.
הגענו לדרך הטרולים ואכן הדרך פתוחה. ברוך השם לא היה ערפל וניתן היה לראות טוב את הדרך. לא היו הרבה מכוניות. עם סיום העלייה פתאום הגיע כביש כולו שלג לבן. מרכז המבקרים למעלה היה סגור כי נגמרה העונה. אבל הכביש פתוח ואנחנו רואים את מפלסות השלג שפילסו את הכביש. אנחנו נוסעים לבדינו בכביש 63 כשמצידנו שלג לבן, כמו על הירח. זו הייתה חוויה בלתי רגילה. על העצים בדרך יש שלג וזה מראה מאוד יפה.
עם סיום הכביש הגענו למעבורת ב LINGE לעבור לצד השני ל Eidsdalen (119 נוק). יש כל 20 דקות. ומשם ממשיכים בכביש 63 עד לתצפית הנשרים Ornesvingen esgle. משם מגיעים למקום הלינה בגיירינגר.
ישנו במלון union geiranger שהוא יקר היה מכולם. אבל שווה ממש מאוד מפנק. מתחת למלון יש מפל מים שאין כדוגמתו ונוף משגע מהחדר של הגריינגר. שווה להשקיע וליהנות. היינו שם לילה אחד. כמובן שארוחת הבוקר מהממת. למי שאוהב יש שם ספא ובריכה מחוממת וג'קוזי חיצוני תחת כיפת השמיים ואפשר להיות שם עד 11 בלילה.
היום השלישי 5.10.2018
לתצפית הדלנסיבה הכביש סגור. מעבורת ל Hellesyit יש בשעות 08:30, 12:00 ו – 15:00 בלבד באוקטובר. ולכן החלטנו לקחת את המעבורת של השעה 12:00. מחיר המעבורת 1150 נוק לרכב עם שלושה אנשים (כ 500 ₪).
השייט כידוע הוא יפייפה, היה גשם ורוח חזקה וקר למעלה בסיפון. חווייה נהדרת. כשמגיעים להלסיט מקבל אותנו מפל ענקי ממש.
הלילה ישנים בנורדיופיורד במלון scandic nordfjord ועד שנגיע אליו נסענו דרך סטרין לכיוון הרכבל sky lift ב Loen. הגענו בערך בשעה 16:00 לעלות על הרכבל. חווייה בלתי רגילה. איך שהגענו למעלה להר ירד עלינו שלג !!! לא רואים כלום מלמעלה רק לבן. בירידה ובעלייה רואים את הנוף של עמק האולדן משני הכיוונים שזה מאוד יפה. הרכבל עלו לאדם כ 250 ₪. לא זול אבל חווייה.
הגענו לעיירה נורדפיורד למלון. לא רחוק מהמים. מלון נחמד מאוד.
היום הרביעי 6.10.2018
היום נוסעים לבריקסדל. בחודש אוקטובר רשום שיש צורך להזמין מראש והם עובדים עד סוף החודש. התקשרתי אליהם שבועיים קודם ואמרו לי שגם אם יש גשם הם עובדים. הזמנתי מקום לשעה 11:45 בלי לשלם מראש.
נסענו מהמלון בנורדיופרד שוב דרך סטרין, עברו דרך אולדן דרך האגמים הנפלאים שבדרך לבריקסדל.
והגענו לחנייה של האתר. מרחוק אנחנו רואים אישה שמסדרת את הטרול קאר. מסתבר שרק אנחנו היינו שם. למזלינו לא ירד גשם. קנינו כרטיסים ואמרו לנו ש 4 שבועות קודם ירד גשם בלי הפסקה. ואנחנו הבאנו איתנו את המזל מישראל.. בקיצור הנהגת לקחה אותנו עד לנקודת העצירה ואמרה לנו איפה שאתם רוצים שאעצור שתצלמו תגידו. כי רק אנחנו היינו שם. האמת המקום הזה היה החווייה הכי חזקה בטיול. האתר התגלה כיפה ביותר מצד אחד הקרחון והאגם מתחתיו ומצד שני ההרים הגבוהים עם השלג והעצים הצהובים של הסתיו. מראה משגע. היו לנו כ 45 ללכת עד הקרחון ולחזור לטרול קאר חזרה. פשוט מהמם !
מכאן אנחנו נוסעים לכיוון SKEI דרך כביש 60 ואח"כ E-39 שם ישנים את הלילה במלון Thon hotel skei. קבלנו חדר מול האגם. ממש נחמדים שם. כמו שרשום באתרים אין שם מסעדות ולכן אנחנו צריכים לאכול ארוחת ערב במלון. הייתה אפשרות לפיש את צ'יפס שהיה ממש טעים, מסעדה גדולה ומרשימה. המלון חדש ממש, הלובי מלא בספות חדשות כאילו אנחנו מטיילים בחנות בייתילי...
היום החמישי 7.10.2018
הבוקר יוצאים מ SKEI לכיוון הלינה הבאה ב FLAM.
נוסעים דרך כביש 5 לכיוון Fjaerland. הגענו למוזיאון הקרחונים Glacier museum , 125 נוק לאדם. החוויה במוזיאון מאוד טובה. מגיעים ורואים סרט באורך כ 18 דקות ולאחר מכן תצוגה מרשימה על איך נוצרו הקרחונים. זו הייתה אתנחתא נחמדה.
אני לא רושמת את זה, אבל כמובן שעדיין לאורך כל הדרכים בכל הימים הנוף המדהים לא עוזב אותנו, הצבעים, השלג ההרים והמים מלווים אותנו ובכל פעם אנו נפעמים מחדש !!
משם המשכנו בכביש 5 ל Kaupange לכנסיית הלוחות STAV הותיקה. ראינו מבחוץ.
מכאן המשכנו עד ל Mannheller למעבורת ל Fodnes (119 נוק)
ואז הגענו למנהרה Learadel E-16 הארוכה בעולם 24.5 ק"מ. נסענו כ 25 דקות בתוך המנהרה. כל רבע שעוברים יש אורות מיוחדים על הקירות ואיזור שאפשר לעצור. חווייה בפני עצמה.
הגענו ל aurlansvangen לכיוון התצפית stegstein כביש 243. העלייה על ההר בכביש צר מאוד ואמורים לעבור בו מכוניות משני הצדדים. מדי פעם יש צד בכביש שאפשר להיצמד ולתת לרכב לעבור. עלייה די מפחידה. הגענו לתצפית האמצע שממנה ראינו את הסוגנפיורד מדהים.
המשכנו לפלאם למקום הלינה Flamsbrygga hotel. המלון נמצא ממש מול הספינות הענקיות שעוגנות. ראינו אחת כזאת ממש מולינו עד שעזבו. המלון מלון עץ ומרוהט חדיש ביותר. קבלנו חדר עם מרפסת לאגם. המתחם בנוי משלושה מקומות, אחד החדרים, אחריו זה המסעדה לארוחת הערב, ובהמשך יוצאים החוצה לכיוון מבנה ארוחת הבוקר. כמובן שהייתה נהדרת הארוחה.
לגבי ארוחת ערב קצת היינו שבויים מכיוון שכל המסעדות בפלאם סגורות ואפשר לאכול רק במסעדת המלון והיה בה תפריט מצומצם מאוד והייתה לנו בעיה אישית עם המנה כי אנחנו לא אוכלים אוכל לגמרי לא כשר. שילמנו מחיר פצצה וכמעט ולא נגענו באוכל. לא נורא עבר....
היום השישי 8.10.2018
מפלאם לברגן.
היום אנחנו עוזבים בצער את הפיורדים. נהנינו מהם 5 ימים מלאים (4 לילות).
יוצאים מהמלון בפלאם לכיוון Gudvangern שאליו נוסעים במנהרה של 5 ק"מ ואח"כ עוד 11 ק"מ. נסענו בטיול הזה במלא מלא מנהרות, חתכו ממש את ההרים.
האתר מהמם ממש. צילומים והמשכנו לכיוון מפל Videffossen לפני VOSS.
והנה שוב אנו עולים על ההר והפעם ממש הר עם כבישון והופך לכביש עפר והנוף והעצים כמו באגדה. קצת נבהלתי שאנחנו עולים ועולים ומה עם המפל... הגענו למעלה ויש כמובן ביקתה ואנשים שגרים שם וראינו את המפל. יש גם שביל הליכה ליד שמגיע עם המפל הגבוה. לא עשינו כי היה מטפטף וקר. וירדנו בחזרה את ההר בדרך המשמימה.!
עצרנו ב VOSS לסופרמרקט והמשכנו לברגן.
הגענו לברגן למלון Raddison blu שנמצא ממש בבריגן בשורת הבתים הצבעוניים מאחור. מיקום מנצח! חנייה לא זולה 270 נוק. מלון מצוין. קבלנו חדר נהדר, ארוחת בוקר אין מילים. הכל טוב.
יצאנו לכיוון התצפית Floybanen שהיא ממש 100 מטר בהמשך הכביש. 95 נוק לאדם. עלינו למעלה ופתאום התחיל גשם של ממש ואי אפשר היה לראות דבר. לאט לאט העננים זזו ויכולנו לראות את הנוף. ירדנו בחזרה והלכנו לשוק הדגים שהיה מצומצם. המשכנו לכיוון המדחוב למעלה בצד שמאל. מלא חנויות וקניונים כיאה לעיר אירופאית. הכל נורא יקר.
אכלנו ארוחת ערב במסעדה איטלקית ממש ברחוב של העלייה לתצפית מצד ימין. לא זוכרת את שמה. קבלנו המלצה מהמלון. פיצה, ספגטי וסלט נהדר.
היום השביעי 9.10.2018
יש לנו טיסה לאוסלו בשעה 12:10. אוכלים ארוחת בוקר ויוצאים לכיוון שדה התעופה ב flesland המרוחק כחצי שעה מהעיר. הגענו להחזיר את הרכב ושם התחילו להגיד שיש פגיעה ברכב מלמטה.. בקיצור סיפורים ובכלל אנחנו לא עשינו דבר.. והכל בעקבות זאת שקבלנו את הרכב כפי שסיפרתי בכזה אישור ובמהירות.. בקיצור בנורבגיה קודם משלמים ואחכ כך מקבלים את ההחזר מאופרן.
עלינו על הטיסה שארכה כ 50 דקות והגענו לאוסלו.
יש לציין שהבנתי מהטיפים באתר הנפלא הזה שיש רכבת NSB שמגיעה לתחנה המרכזית OSLO S ומחירה כ 50 ₪ מה שמוזיל את עלויות המוניות שמחירם בשמיים. מצאתי את מלון Thon hotel Opera שמסתבר שהוא ממש ביציאה מהתחנה ונמצא על הים ליד האופרה. זהו מלון יוקרתי ומפנק ששווה את הכסף ששילמנו (יותר זול בטיפה מהמלון בגיירינגר שהיה גם יקר). ואכן לקחת את הרכבת NSB. קונים כרטיס מהמכונה, יש אנשים שיכולים לעזור ומשלמים אפשר גם במזומן במכונה. נסיעה של 23 דקות בדיוק ואנחנו במרכז אוסלו.
קבלנו את החדר ויצאנו לכיוון מדרחוב קרל גונס והגענו עד הארמון. מכיוון שהגענו בשעות הצהריים והיום קצר, לקחנו מונית (בהמלצת יונית ועוד מהפורום) לפארק ויגנלד כדי לחסוך בזמן. הפארק קבל אותנו בצבעים הנהדרים של הסתיו הצהוב והגזעים בצבע חום חזק מקנים אווירה משהו משהו. הגענו לפסלים הנהדרים הסתובבות קלילה והמשכנו משם ברכבת התחתית חזרה לעיר. קנינו כרטיס נסיעה ל 60 דקות ומשם המשכנו לכיוון קניון האקר בריגה ליד הטיילת. ראינו את מוזיאון פרסי הנובל ואת בניין העירייה וחזרנו חזרה רגלית למלון.
אוסלו מאוד נחמדה ויפה ממש. מאוד נקייה והבניינים לבנים והעצים והעציצים שיש ברחובות עושים את זה עוד יותר יפה.
בערב הלכנו לאכול ב Peppes pizza ממש רגלית בתחילת מדרחוב קרל גונס מצד ימין. ארוחת פיצה בסגנון אמריקאי נחמד מאוד.
היום השמיני 10.10.2018
היום נגמר הטיול, טיסה בשעה 14:00 מאוסלו לתל אביב דרך וינה. (המתנה 4 שעות בוינה)
ארוחת בוקר במלון נהדרת. יצאנו סביב השעה 10:00 לכיוון התחנה המרכזית וחזרנו באותה הדרך עם רכבת NSB שהגיעה ישר עד הטרמינל.
לסיכום: נורבגייה יפייפייה ואני חושבת שכמה שהיא יפה, היא יפה שבעתיים בעונת הסתיו. לקחנו אומנם ריסק אבל הוא היה אפשרי והמזל היה איתנו, ברוך השם. נהננו מאוד, אפילו השמיכות בכל בתי המלון שהיינו היו מפנקות מאוד. ארוחות הבוקר בכל המלונות מלאות בכל טוב. מים ליווי אותנו בכל המקומות ומכל מקום יורדים מפלים גדולים וגם קטנים, הצבעים אדום כתום צהוב של העצים עם ההרים המושלגים היו מראות בלתי נשכחים!