הקדמה – איך זה ששוב טיילנו באגם גארדה:
בסוף אוקטובר 2017 חזרנו משבוע באגם גארדה – טיול ראשון בחו”ל עם ילדים קטנים. החששות התבדו - היה נפלא לטייל עם הילדים, במיוחד מהסיבה שהטיול הותאם לילדים (פרטים בהמשך הפוסט).
חודש בלבד אחרי שחזרנו דגדג לי שוב לצאת לטיול משפחתי נוסף בחו”ל, הפעם באביב. בדקנו כמה יעדים, אך אני רציתי שוב איטליה ושוב לאגם גארדה: בתכנון הטיול הקודם היו אתרים רבים בהם לא הספקנו לבקר וחשתי שממש לא מיצינו. לבן זוגי היה תנאי בסיסי אחד ויחיד - רק ל”בית שלנו” בסירמיונה casa vacanze you & me.
לשמחנו, הבית היה פנוי בתחילת מאי ובעלת הבית שמחה מאוד שאנחנו פותחים לה את העונה.
הטיסות הוזמנו 5 חודשים מראש, ושילמנו עבור 5 כרטיסי טיסה + מזוודה גדולה אחת 700 יורו, טיסות איזיג'ט. היעד: מילנו למנפזה.
תכנון הטיול כמה חודשים מראש אפשר לנו לתכנן כראוי את הטיול וגם ללמוד מעט איטלקית...
יום הטיסה - הטיסה הלוך היתה טיסת ערב (עם ילדים מומלץ להימנע אם אפשר). הגענו לשדה התעופה מצויידים באוכל ושתיה, כמובן שלקחנו איתנו כריות ושמיכות פליז עבור הילדים וקיווינו שיירדמו בטיסה. הטיסה היתה אמורה להגיע בשעה די מאוחרת, כך שמראש תכננו לקבל את הרכב השכור למחרת ולישון את הלילה הראשון בבית מלון. למזלנו הזמנו חדר במלון מוקסי שבתוך הטרמינל. הטיסה התעכבה כמעט בשעתיים עקב תקלה במזגנים של המטוס. זה היה פשוט לא יאומן - המטוס מלא נוסעים, הצוות מעדכן כל 10 דקות מה מתרחש - ובמטוס דממה. אף אחד לא צועק ולא מתלונן, כולם יושבים בשקט וממתינים להמראה. אחרי עיכוב של שעתיים, המטוס המריא, הילדים נרדמו, וכשהמטוס נחת בשעה 01:30 לא מיהרנו לשום מקום. חצינו את הכביש והגענו למלון מוקסי. קיבלנו חדר מרווח, ואחרי שהילדים הנרגשים עברו ממיטה למיטה, בסוף כולם נרדמו.
יום 1 לטיול – סירמיונה
בבוקר, אספנו את הרכב השכור ויצאנו לכיוון סירמיונה. “הבית שלנו” חיכה לנו בדיוק כפי שזכרנו אותו, בעלת הבית המתינה לנו עם בקבוק יין מהיקב המשפחתי ושמחה לראותנו. אנחנו הבאנו איתנו מתנות קטנות לילדיה מישראל: כל סוגי החטיפים, ותשורה קטנה בשבילה. ההתרגשות היתה גדולה!
אחרי שהתארגנו בבית והצטיידנו לימים הבאים בסופרמרקט שליד הבית, יצאנו לסיור בסרמיונה. הלכנו בסמטאות עד לרכבת הקטנה, איתה עלינו לאיזור העתיקות. ראינו את הנוף וירדנו אל חורשת עצי הערמון לשחק מחבואים. סנאי חמוד הפך את המשחק ל”חפש את הסנאי”. בינתיים עננים כיסו את השמיים והחל טפטוף, שהניס אותנו חזרה למכונית ולבית. את הערב בילינו בבית, עם ארוחת ערב ישראלית – חביתות וסלט ירקות.
יום 2 לטיול – פארק הדינוזאורים והעיירה לציזה lazise
במרחק של כשעה וחצי מאגם גארדה (לכיוון מילאנו) מתחבא prehistoric parc. הפארק רחב ידיים ובו דגמים רבים (בגודל אמיתי) של דינוזאורים, המשולבים במסלול של כ 3 ק”מ. במרכז הפארק חלקת דשא גדולה עם מתקני משחק, שולחנות פיקניק, קיוסק קטן ואפילו מקום ייעודי לברביקיו. בפארק יש רכבת קטנה עם תחנה בחלקת הדשא ובסוף המסלול, שם יש חנות מזכרות צנועה. לפי התדהמה שהיתה על פני העובדים כשראו אותנו, כנראה לא מגיעים לפארק הרבה תיירים...נסענו עם הרכבת עד מרכז הפארק, שם ערכנו פיקניק קטן ושיחקנו במתקנים, את המשך המסלול עשינו ברגל. כל דינוזאור שהיה בדרך גרם להתרגשות גדולה אצל הקהל הצעיר. בילינו בפארק כל הבוקר ובצהריים נסענו לבית למנוחה ולארוחת צהריים.
אחרי הצהריים יצאנו לסיור בלציזה היפה בה המון חנויות, מסעדות וגלידריות. טיילנו לאורך הטיילת ואכלנו גלידה משובחת.
יום 3 לטיול – פארק סיגורטה
את הבוקר התחלנו בסיור בשכונה וקפה ומאפה בבית קפה ליד הבית. כנראה שרק באיטליה אפשר לצבוע בית באדום ועדיין הוא ייראה נפלא!
לאחר מכן נסענו נסיעה קצרה (חצי שעה) אל פארק סיגורטה. פארק סיגורטה באביב הוא מחזה מרהיב של פרחים וצבעים, כרי דשא ענקיים שמזמינים פיקניק משפחתי. הפארק גדול ומומלץ לשכור “קלנועית” (טעות מספר אחת שלנו...אנחנו לא שכרנו) טיילנו ברחבי הפארק כמה שעות, עד שהתעייפנו.
חזרנו לבית לאכול צהריים ולנוח, ואחרי הצהריים ביקרנו שוב בלזיצה היפה.
יום רביעי לטיול – צפון אגם גרדה: מפלי ורונה, אגם טנו, ריבה דל גארדה
את הדרך לצפון האגם עשינו דרך הכביש המהיר. הדרך היתה יפה ונוחה. ביקרנו במפלי ורונה. הביקור לא ארוך (כשעה) לא זול, אך המקום יפה, והמפל מרהיב!
משם נסענו לאגם טנו. אם הולכים ימינה מגיעים די מהר לשולחנות פיקניק, אבל אנחנו הלכנו שמאלה והקפנו את האגם. חלק מהדרך היתה עדיין מוצפת מהגשמים של החורף והמעבר היה מאתגר...מזג האויר היה קריר אך נעים והנוף היה מושלם. אחרי הליכה הגונה, היינו רעבים מאוד.
אחרי נסיונות כושלים לאכול במסעדות מומלצות באיזור (אחת כבר לא היתה קיימת והשניה כבר היתה סגורה), נסענו לריבה דל גארדה. בטיילת מצאנו מסעדה נחמדה שם אכלנו צהריים. אחרי הארוחה שכרנו סירת פדאלים וחקרנו את האגם גם מבפנים…
החלטנו לחזור לסרמיונה דרך לימונה, שהתגלתה כעיירה מנומנמת שעוד לא התעוררה משנת החורף, אך הדרך חזרה לסירמיונה היתה יפה מאוד.
יום חמישי לטיול – ונציה
אם אתם עם ילדים קטנים, במיוחד אם אתם עם עגלה, אני מציעה לכם לוותר על היעד הסופר תיירותי הזה שממש לא מתאים לילדים קטנים. אם בכל זאת החלטתם ללכת על זה – ממליצה לקחת סירת טקסי (60 יורו) לפחות לכיוון אחד (כיכר סן מרקו).
את היום התחלנו בבית קפה יוקרתי על שפת אגם גארדה בסרמיונה. החשבון שקיבלנו רמז לנו על מה שמצפה לנו להמשך היום הזה. אם היינו מבינים את הרמז אולי היינו מטיילים במקום אחר, אבל לא הבנו והמשכנו בתוכנית. הנסיעה לונציה ארכה כשעה וחצי. חנינו בחניון סן מרקו ויצאנו לתור את העיר. העיר יפה, גדושה תיירים ומלאה סמטאות עם חנויות יפות. כל כמה עשרות מטרים יש גשר שבתחילתו ובסופו לפחות 10 מדרגות (מאוד קשה עם עגלה, ואנחנו היינו עם עגלת תאומים). המחירים בונציה יקרים מאוד יחסית לצפון איטליה, וזה מתייחס גם לקפה, שתיה קלה, ממתקים וכו'. שטנו בגונדולה, אכלנו צהריים במסעדה נחמדה, האכלנו את היונים בכיכר סן מרקו ולבסוף חזרנו לחניון עם סירת טקסי (לא לפני שהתעקשתי לחזור ברגל ואחרי חצי שעה של הליכה מעייפת הגענו לתעלה בלי גשר...ולא לפני שבזבזנו מעל 20 יורו על נסיעה בוופארטו אוטובוס מים, שהגיע לתחנה התמלא תוך 30 שניות בהמון אדם שעמדו צפופים כמו סרדינים ונסע משם בלעדינו...לפעמים צריך להקשיב לבן הזוג ולא להתעקש...)
יום שישי לטיול – אגם איזאו
אגם איזאו הוא אגם נחמד בין אגם קומו לבין אגם גארדה, שבמרכזו האי: מונטה איזולה. סביב האגם כפרים ועיירות וניתן להקיף אותו בקלות. האגם פחות מוכר לתייר הישראלי. למרות שאופיר התעוררה באותו בוקר עם חום, לא ויתרנו על ההרפתקאה ואחרי אקמולי וארוחת בוקר יצאנו לדרך.
את העיירה איזאו תפסנו “לא מוכנה” נראה היה שעוד לא התעוררה משנת החורף שלה. טיילנו לאורך הטיילת היפה שלה וצפינו בנוף ובברווזים.
נסענו עוד קצת לעיירה סמוכה ממנה הפלגנו לאי מונטה איזולה (הפלגה של כמה דקות). האי יפה, אין בו מכוניות (מלבד של תושבי האי) ואפשר ללכת סביבו. באי יש הר מיוער שנראה כמזמין טיול של יותר מכמה שעות...אחרי שטיילנו קצת, עצרנו לארוחת צהריים במסעדה מקומית בקרבת האגם. האוכל היה טעים ובסיום הארוחה עובדי המקום התרגשו לפגוש אותנו, התעניינו בישראל ואמרו שאנחנו הישראלים הראשונים שמבקרים במסעדה שלהם.
לאחר מכן שטנו חזרה לעיירה בה החננו את הרכב, והמשכנו להקיף את האגם. עברנו דרך עוד עיירות יפות, אך אז החל גשם. חזרנו לאחור ונסענו נסיעה קצרה לכפר העודפים “פרנצ'קורטה”, שם קיווינו שהילדים יאפשרו לנו קצת שופינג. כמעט ולא הספקנו כלום כשאופיר אמרה שהיא שוב מרגישה לא טוב, אז חזרנו לבית למנוחה שהיא כל כך היתה צריכה.
יום שביעי לטיול – גארדלנד
איך אפשר לבקר באגם גארדה בלי לבלות יום בגארדלנד??? כשנכנסנו ראינו שהרבה השתנה. הוסיפו את הארץ פפה החזירה עם מתקנים שמתאימים לקטנטנים. הקטנים גילו את החווה של מו מו הפרה. חודש מאי התגלה כחודש מושלם ובלי תורים, ורק במתקם הזה בילינו יותר משעתיים...עזבנו את הפארק אחרי צהריים וחזרנו הביתה למנוחה. את שאר היום בילינו בבית.
היום השמיני לטיול – מעיינות חמים וארוחת אבירים
נסיעה קצרה הביאה אותנו לכפר קולה. מה שיש לי לומר על המקום הוא שבשעה 9:30 הילדים נכנסו למים ובשעה 14:00 היו רעבים מידי והסכימו לצאת בתנאי שנקנה להם אוכל. המקום מהמם! מדשאות ועצים ענקיים, ובמרכז בריכה ענקית של מים חמים בטמפרטורה מושלמת וללא ריח של גופרית. במקום פועל מזנון המגיש מאפים ושתיה, ומסעדה צנועה. הכל נקי ומצוחצח ומידי כמה דקות מנקים את המלתחות. בדיוק כשיצאנו החל לרדת גשם, שלא הפסיק עד למחרת.
מומלץ להגיע עם מצופים ומתנפחים למים כי באופן מפתיע לא מוכרים באתר. אנחנו לא הבאנו איתנו, ובמזל מצאנו בארגז האבידות 2 זוגות מצופים לקטנטנים ובננה אחת מגניבה, שאחרי חצי שעה תיירת אחת אמרה שהיא שלה.
חזרנו אחרי צהריים למנוחה בבית ובערב יצאנו לארוחת האבירים, שהיתה רועשת, מהנה וטעימה בדיוק כמו שזכרנו אותה.
היום התשיעי – יום החזרה לישראל
איך אפשר שלא להיפרד מסרמיונה היפה? אחרי שארזנו הכל ברכב ונפרדנו מבעלת הבית המקסימה, נסענו לעיר העתיקה של סרמיונה, שם הופתענו לגלות ששוב מועדון המכוניות העתיקות הגיע לבקר בעיר! שעות ספורות לפני הטיסה התפתינו לשיט אחרון וגלידה אחרונה בהחלט באיטליה.
כשסיימנו היינו כבר קצת לחוצים ובדרך לשדה התעופה היה פקק תנועה.
הטיסה חזרה לישראל – כשהגענו לדלפק של איזיג'ט התברר לנו שלא חילקנו נכון את המשקל במזוודות והמזוודה הגדולה שקלה רק 5 וחצי קילו מעבר למותר (14.5 יורו לכל ק”ג עודף). המזוודה היתה בהחלט עמוסה במטעמים מקומיים (גבינות, ממרחים, דבש, שמן, פסטות ועוד) מה שהכביד עליה... אבל נראה להם שנשלם כ”כ הרבה כסף על משקל עודף? מיד כל אחד מהילדים (וגם בן זוגי) מצאו עצמם מחזיקים חבילת פסטה, אחר כך את תיק כלי הרחצה ועדיין היתה בעיה...ביקשתי לשלם על שליחת מזוודות הטרולי (6 יורו למזוודה) ולאחר שגבה ממני את הכסף, חייך אלי ואמר שהמשקל העודף במזוודה הגדולה זו לא בעיה ושלח אותה אחר כבוד לבטן המטוס בלי לחייב אותנו! כשכבר היינו אחרי כל הבידוק והכל וישבנו לאכול משהו קטן לפני הטיסה, ראינו על לוח הטיסות ששלנו תיכף ממריאה...רצנו למטוס... והספקנו... היה מלחיץ. הטיסה חזרה עברה בטוב, אך כשהגענו לרכב בשעה מאוחרת של הלילה גילינו שהמצבר התקלקל (מסקנה – לבדוק טוב טוב שהילדים לא שיחקו באורות)…
המלצות לסיכום:
כשמטיילים עם ילדים חשוב להתאים את אורך הנסיעות, האתרים ושעות הטיול לילדים. לאור ניסיון לא טוב, החלטנו לפצל את רוב ימי הטיל ולחזור בצהריים למנוחה בבית.
רכשנו בסופרמרקט את כל המצרכים למאכלים שהילדים אוהבים (שניצלים, פיצה, פסטות, סלט ירקות, חביתות, מאפים ועוד.
בסופרמרקט ניתן לרכוש מגוון מזון מוכן ואנטיפסטי, המאפים שלהם מעולים. הכנו ארוחות צהריים שנאכלו עד תום…
אחרי הצהריים סיירנו בעיירה בה ישנו או בעיירה סמוכה.
הפיצול של היום היה מושלם עבור הילדים, אפשר להם מנוחה וחסך לנו המון כסף כי כמעט ולא אכלנו במסעדות (כשאכלנו, כל ארוחה עלתה מעל 70 יורו).
גם ללון בבית מרווח היה מושלם – ואפשר נוחות מירבית והמון מקום למשחק.
לקראת הטיול – שיתפנו את הילדים בתוכנית הטיול, ובהתאם לבקשתם חזרנו לחלק מהאתרים בהם ביקרנו בטיול הקודם.
איטליה חיבקה אותנו בפעם השניה והיה טיול מושלם!
להתראות עד הפעם הבאה,
יפעת