אתרים שקשורים ליהודים

תמונה ראשית עבור: אתרים שקשורים ליהודים
גשר

רציף מספר 17 גרונוואלד

Bahnhof Grünewald, Gleis 17

Eichkampstrasse 155 Berlin

פרבר גרונואלד של ברלין היה בשנות השלטון הנאצי אזור שקט ורגוע עד שהפכו את תחנת הרכבת בשנים 1941 עד 1945 לאזור משלוחים של היהודים מברלין לכל מחנות ההשמדה שהנאצים הקימו אותו רציף רכבת תמים למראה, שנמצא בתחנת הרכבת גרונוולד שנקרא רציף 17 כשעוברים לאורך פסי הרכבת נראים כל תאריכי המשלוחים אשר נחקקו משני עברי המסילה הישנה , מספר המגורשים ויעדו האחרון של כל משלוח ומשלוח . המשלוח האחרון יצא בתאריך אמצע אפריל 1945 ממש לפני כניעתה של גרמניה הנאצית לבעלות הברית . המתחם משמש כיום כאתר זיכרון מרשים ומצמרר . תחנת גרונוולד כיום היא תחנת רכבת רגילה דרכה עוברים מספר קווי רכבת עילית S . במלחמה הנוראה ההיא, הועמסו דרכו 55,000 יהודים על קרונות מטען, (כמטען ולא כנוסעים) והובלו אל מחנות הריכוז וההשמדה. הנאצים ניהלו את הגירוש כמו מבצע צבאי מתוקתק. הם ניהלו רשימות מדויקות, ומי ששמו הופיע ברשימה הצטווה להתייצב בתחנה ביום ובשעה היעודה, להביא אתו רק מזוודה אחת קטנה, וגם - למרבית האירוניה - נדרש לשלם על כרטיס הנסיעה שלו, בכיוון אחד כמובן. נאמר להם כי הם מועברים למחנות עבודה במזרח המדינה, וכי מי שלא יתייצב כמתוכנן, דינו מוות. רבים מהיהודים היו חסרי פרוטה. את הדרך הארוכה משכונות היהודים בברלין עד לתחנת גרונוולד המרוחקת הם עשו ברגל. כמדומני שבכלל היה צו שאסר עליהם לנסוע ברכבות, כך שלא הייתה להם ברירה אלא להגיע ברגל. הנתיב בו הם צעדו עד לרציף המטענים הוא אותו נתיב בו אנו התיירים צועדים כיום. כיום יש במקום מקבץ של אנדרטאות שונות. הראשונה שהוצבה להנצחה הייתה דווקא יוזמה פרטית של כמה נשים נוצריות אוונגליסטיות תושבות השכונה. זו אנדרטה פשוטה אבל חזקה - אדני רכבת מקוריים מונחים כשתי וערב שלא מאפשר נסיעה עליהם, והכיתוב מנציח את תאריך הטרנספר הראשון - 18.10.1941 האנדרטה המרכזית היא פסי הרכבת המקוריים האלה שבמרכזם נטעו עצים - להבטיח שעל הפסים האלה שום רכבות כבר לא ינועו. משני צדי הרציף, לוחות ברזל כבדים עליהם חקוקים הפרטים של כל משלוח משמאל - התאריך של הטרנספורט, אחריו מספר היהודים שהיו עליו ומימין - לאן הם נשלחו המשלוחים הראשונים בסוף 1941 היו גדולים, כאלף ויותר אנשים בכל פעם. אחר כך המספרים הלכו וקטנו - כאן למשל בלוח הבא מ-21.9.1942 רק 99 יהודים שנשלחו בהתחלה נלקחו היהודים קודם לגטאות בלודג', וורשה וריגה ומשם הועברו למחנות ההשמדה. בהמשך כבר קיצרו הליכים והעבירו ישירות לאושוויץ .

הווילה של ועידת ואנזה

Haus der Wannsee – Konferenz

כתובת : Am Grossen Wannsee 56-58 Berlin

מברלין לוקחים את הרכבת העילית [רכבת עירונית [(S-Bahn) : קו S1 יורדים בתחנת Berlin-Wannsee , ומשם באוטובוס 114 יורדים בתחנת "Haus der Wannsee-Konferenz . הויילה נמצאת על אגם ואנזה הפסטוראלי עם גנים ואזור למנוחה ורוגע ב-20 בינואר 1942 התאספו 15 נציגים רמי דרג של גופי השלטון הנאצי – המשרד לביטחון הרייך, ה- SS - המפלגה הנאצית (NSDAP) ומשרדי ממשלת גרמניה - בשיתוף פעולה ביניהם לצורך ביצוע השילוחים המתוכננים של יהודי אירופה למחנות ההשמדה. (אין זה נכון שבוועידת ואנזה החליטו על עצם ההשמדה . (בראש הוועידה ישב רַיְינְהַרד הַיידְרִיך , ראש המשרד לביטחון הרייך, ואת הפרוטוקול כתב עוזרו אדולף אייכמן. את הווילה בנה ב-1914-15 התעשיין ארנסט מרליה. ב-1921 נמכרה הווילה לתעשיין אחר, פרידריך מינו . ב-1940 הוקם בה בית נופש לאנשי שירותי הביטחון (SD) של ה SS - וב-1942 הועברה לידי הלשכה הראשית לביטחון הרייך, בראשות היידריך. ב-20 בינואר 1992, במלאות 50 שנה לוועידת ואנזה, נפתחה הווילה שבה התכנסה הוועידה לקהל, בתור אתר זיכרון וחינוך. בבניין יש שלושה אגפים: בחדרים הייצוגיים שבקומת הקרקע מוצגת תערוכת הקבע "ועידת ואנזה ורצח העם של יהודי אירופה". את התערוכה משלימות תערוכות מתחלפות. היופי של המבנה והגן שמסביבו וההקשר שלהם לשואה – מקפיאי דם.

גשר גליניקה

(Glienicker Bruecke)

Berliner Straße 76 Potsdam : כתובת

גשר גליניקר (Glienicker Bruecke) נבנה בשנת 1905, והתפרסם בימי המלחמה הקרה בחילופי המרגלים בין המזרח למערב שהתבצעו בו. בזמנו בוצעה ההחלפה המפורסמת של נתן שירנסקי. כיום, הגשר מחבר את ברלין עם פוטסדאם , מעל לנהר האפל ממנו יש תצפית יפה מאד אל נוף הנהר האפל. ליד הגשר, בתחום ברלין, עומד ארמון גליניקה, שנבנה ב-1826 על פי תכנון של האמן הנודע שינקל. למי שמגיע עם רכב כמונו נחמד לעבור על הגשר לפואסדאם ולעצור לפני הגשר להשקיף על הנהר והאזור.

יעדי הפוסט

אהבת את הפוסט?
תמונת הפרופיל של ie18
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של ie18
רוצה לקבל עדכונים בכל פעם שמתפרסם תוכן חדש?
 

תגובות ושאלות

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לגרמניה

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

חדשות התיירות והתעופה

קצת השראה לטיול הבא

המיוחדים שלנו

הטיפים הכי נצפים השבוע

חופשת קיץ למשפחות בהרי האלפים

טסים עם אל על

ROAD TRIP: המדריך להשכרת רכב בחו"ל

טיולי טבע ושטח בחו"ל

קרוזים והפלגות נופש

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 שעות
בשורה מאכזבת לישראלים: אל על מבטלת את הקו החדש והמצופה לאייטם המלא
בשורה מאכזבת לישראלים: אל על מבטלת את הקו החדש והמצופה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 7 שעות
התפרצות הר געש באירופה: שדה התעופה ביעד הפופולרי נסגר לטיסות לאייטם המלא
התפרצות הר געש באירופה: שדה התעופה ביעד הפופולרי נסגר לטיסות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 8 שעות
"כמו תל אביב": איך בורגס ניצחה את סופיה בקרב על אירוויזיון 2027? לאייטם המלא
"כמו תל אביב": איך בורגס ניצחה את סופיה בקרב על אירוויזיון 2027?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 9 שעות
נמל התעופה בחיפה מתרחב: זה השינוי הגדול שבדרך לאייטם המלא
נמל התעופה בחיפה מתרחב: זה השינוי הגדול שבדרך
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
עקפה את ונציה ופירנצה: זו העיר עם בתי המלון היפים ביותר באירופה לאייטם המלא
עקפה את ונציה ופירנצה: זו העיר עם בתי המלון היפים ביותר באירופה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
דווקא בשיא העונה: עיכובי טיסות בנתב"ג בגלל עומס תעופתי ביוון לאייטם המלא
דווקא בשיא העונה: עיכובי טיסות בנתב"ג בגלל עומס תעופתי ביוון
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
אזהרת מסע חריגה: "ישראלים נדרשים לצאת מהמדינות האלה באופן מיידי" לאייטם המלא
אזהרת מסע חריגה: "ישראלים נדרשים לצאת מהמדינות האלה באופן מיידי"
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
ענקיות התעופה האמריקאיות חוזרות: האם הטיסות לניו יורק עומדות להיות זולות יותר? לאייטם המלא
ענקיות התעופה האמריקאיות חוזרות: האם הטיסות לניו יורק עומדות להיות זולות יותר?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
לא ברלין ולא ברצלונה: בדקנו מהי העיר הטובה ביותר בעולם לרילוקיישן לצעירים לאייטם המלא
לא ברלין ולא ברצלונה: בדקנו מהי העיר הטובה ביותר בעולם לרילוקיישן לצעירים
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
מקורפו ועד בנגקוק: ארקיע במבצע מיוחד לתקופה הכי מבוקשת בשנה לאייטם המלא
מקורפו ועד בנגקוק: ארקיע במבצע מיוחד לתקופה הכי מבוקשת בשנה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
הטיסות לאיטליה יהיו זולות יותר? התחרות מתחממת עם 3 קווים חדשים מנתב"ג לאייטם המלא
הטיסות לאיטליה יהיו זולות יותר? התחרות מתחממת עם 3 קווים חדשים מנתב"ג
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
היינו בטוחים שאנחנו בתאילנד: ביקרנו בחוף הכי אינסטגרמי ביוון לאייטם המלא
היינו בטוחים שאנחנו בתאילנד: ביקרנו בחוף הכי אינסטגרמי ביוון
פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
ברוכים הבאים ל-Travel Maker, הפודקאסט של למטייל על כל מה שחם בתיירות בארץ ובעולם. פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל