על קצה הצ'ופסטיק – הצצה למטבח הקוריאני הפופולארי

המטבח הקוריאני הוא אחד המטבחים האסייתים הפחות מוכרים בעולם המערבי, אך לא פחות מרתק. סירים מהבילים עם מרק דגים וקציצות אורז ארומטיות, צנצנות של ירקות מוחמצים ונתחי בטן של חזיר על האש הם מראות שכיחים, לצד מחבתות נודלס רותחות, קערות אוכל עמוסות כל טוב ותוספות שיתופיות. ברחבי הערים תוכלו למצוא מסעדות יוקרה, השפעות מערביות ואינסוף דוכני רחוב, חלקם הגדול פעיל בכל השעות של היום והלילה. הכינו את מקלות האכילה, קחו הרבה מים (לחריפות) -וצאו להרפתקה קולינרית ברחובות קוריאה.
מערכת למטייל בשיתוף לשכת התיירות של קוריאה
|
תמונה ראשית עבור: על קצה הצ'ופסטיק – הצצה למטבח הקוריאני הפופולארי
צילום: אלעד איפרגן

Samgyeopsal - המנה העיקרית הנפוצה ביותר

הקוריאנים ידועים כאכלני בשר גדולים. הדבר נפוץ כל כך, עד שכל הבשר במדינה אינו מצליח לספק את הביקוש הרב לו ויש צורך לייבא כמות רבה של בשר לתוכה. מתוך ההיצע הרחב של בשר שתוכלו למצוא בקוריאה, מנת החזיר הפופולארית והמבוקשת ביותר היא ה-Samgyeopsal, שמורכבת מנתחים עבים ושומניים של בטן חזיר על הגריל (תרגום מילולי: שלוש שכבות של שומן ובשר). אמנם במדינות המערב מעדיפים יותר להשתמש בנתחים מהרגל או מהכתף, אך בקוריאה זהו מאכל מקובל מאוד, עד כדי כך, שיש מסעדות רבות המתמחות במיוחד ב-Samgyeopsal, ומפגש אחרי העבודה או עם בערב עם חברים מעל מנה זו הוא שכיח ביותר.

Banchan – התוספת החברתית לשולחן

ה-Banchan הוא, למעשה, מנת תוספת קטנה, המלווה את האורז המבושל. באופן מסורתי, ה- Banchan מוגשת לשולחן ומיועדת לחלוקה בין כל הסועדים (בעוד האורז מוגש לכל אחד בנפרד). יש סוגים רבים של Banchan, כשהנפוץ והמוכר ביניהם הוא הקימצ'י (Kimchi). בשנים האחרונות, בעקבות השינוי בסגנון החיים המקומי, מקובל יותר לקבל צלחת אישית לכל סועד, על מנת שיוכל לבחור את התוספת הרצויה לו, אישית. אגב, המטבח הקוריאני נחשב לאחד הבריאים בעולם מכיוון שחלק גדול מהמנות המוגשות בו מאוזנות מבחינה תזונתית. כמו כן, מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות הצביעו על התרומה האדירה של הקימצ'י ושאר המאכלים המותססים לבריאות האדם, בעיקר במניעת סוגים שונים של סרטן ומחלות לב.

קבלו Banchan לשולחן:

Bibimbap – כל אבות המזון בקערה אחת

ה-Bibimbap היא מנה קוריאנית טיפוסית, פופולארית במיוחד, בזכות היותה מאוזנת ומזינה, המכילה פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינראלים. זוהי ארוחה שלמה בקערה, המורכבת מאורז חמים, המעורב בעשרות אפשרויות של תוספות שונות וצבעוניות. אמנם התוספות משתנות בהתאם לעונה ולמחוז בו היא מוגשת, אך בדרך כלל תמצאו ביניהן ירקות מוקפצים, בשר, ביצים ואגוזים. הווריאציות הנפוצות ביותר הן Jeonju Bibimbap ו-Jinju Bibimbap, אך תוכלו למצוא גם אפשרויות אחרות, כולל מנות פיוז'ן עם אוכל מערבי במסעדות טרנדיות.

Yasik - כשהרעב תוקף בלילה

שכחתם לאכול במהלך היום? הייתם עסוקים ולא הספקתם? או שסתם מתחשק לכם נשנוש לילי אחרי בילוי או בסוף יום עבודה ארוך? אל דאגה, שיחת טלפון אחת לסוכן ה-Yasik האהוב עליכם תפתור לכם את בעיית המאנצ' הלילי המציק. מזה כמה עשרות שנים, קוריאה הולכת ומטפחת תרבות יאסיק (ארוחות לילה) נרחבת. מסורת זה התחילה כאשר רוכלים עברו בין סמטאות המגורים בלילה והציעו מספר חטיפי לילה מאוחרים, לרווחת התושבים, שהיו זורמים אל עבר דוכניהם, על מנת להשביע את רעב הלילה שלהם. עם השנים, תרבות העבודה המאוחרת והסטודנטים שחורשים עד השעות הקטנות של הלילה הביאה להשתכללות המסורת, כך שמסעדות רבות ומגוונות מציעות שירותי משלוחים עד הבית בכל השעות של היום והלילה ותרמו בכך להתפתחותה של תרבות אוכל הלילה.

מאכלי היאסיק הפופולאריים ביותר, כוללים אפשרויות בינלאומיות מוכרות כמו עוף מטוגן ופיצה, לצד אופציות מקומיות כמו Jokbal (רגלי חזיר מבושלות ברוטב סויה ותבלינים), Bossam (בשר חזיר מאודה ברוטב doenjang, בצל ירוק ושום), שניהם עתירי חלבונים ויחסית בריאים. מנות מבוקשות אחרות כוללות גם Tteokbokk (עוגות אורז חריפות-מתוקות), Sundae (מעי חזיר ממולא באורז, נודלס וירקות ואז מאודה). הצמחוניים שביניכםיוכלו גם ליהנות ממנת Gungoguma (בטטות צלויות) או Hoppang (לחם מאודה ממולא בשעועית או ירקות).

קונים, פורסים, אוכלים – שווקי הדגים הגדולים

אם חשקה נפשכם במנת דג טרי ובחוויה מיוחדת, כדאי לבקר באחד משווקי הדגים הגדולים. תוכלו לקנות דג, שנחתך במקום, על פי בקשתכם, לנתחים טריים ואז לעבור לאחת ממסעדות ה-Chojangjip (מילולית, מסעדה שמוכרת רוטב דגים) שבאזור ולאכול את הדג שלכם עם רוטב וירקות. גם השיטוט בשווקי הגדלים העצומים הם חוויה בפני ותוכלו לבחור מבין היצע אדיר של דגים ומאכלי ים שתמצאו במאות הדוכנים המרכיבים את השוק. מומלץ לא להגיע רעבים מדי, כדי שתוכלו להקצות גם קצת זמן למיקוחים, במקרה הצורך.

Bungeo-ppang - חטיף דגי ללא דג

אחד ממאכלי הרחוב הפופולאריים ביותר הוא ה-Bungeo-ppang, שהוא חטיף בצורת דג, שנחשב זול במיוחד ומתאים מאוד לחורף. למרות הצורה, אין במנה דג כלל, אלא בלילה הנמזגת לתבנית בצורת דג, שמעליה מוסיפים ממרח שעועית אדומה ומעליו "סוגרים" עם שארית הבלילה. לאחרונה יש מקומות בהם ניתן למצוא גם מילויים אחרים, כמו גלידה, בטטה או שמנת.

בדומה למילקי אצלנו, לכל אחד יש דרך בה הוא אוכל את ה-Bungeo-ppang וסביב הטקס התפתחו תיאוריות שונות ומשונות, שמנתחות את אופי האדם, על פי המקום בו הם לוקחים את הביס הראשון: אנשים שמתחילים מהראש הם אופטימיים, קלילים ונינוחים, ואילו מי שמתחיל מהזנב עשוי להיות זהיר, רומנטי ומתייחס לפרטים. אלה שלוקחים ביס ראשון מהבטן נוטים להיות חכמים, פעילים ומוחצנים לעומת האחרים שמתחילים מהסנפירים, שאמורים להיות ילדותיים ומתבודדים.

כך תכינו את זה בבית:

Pajeon - פנקייק-פיצה קוריאני

ה-Pajeon הוא סוג של פנקייק, שעשוי מבלילת ביצים, קמח, בצל ירוק ופירות ים. ה-Pajeon ידוע גם כ"פיצה קוריאנית", בזכות המגוון הרחב של תוספות שאפשר לשים עליו, ביניהן קימצ'י, דיונון, גזר וירקות אחרים.

Tteokbokki – חטיף חריף-מתוק-חריף

ה-Tteokbokki הוא אחד מחטיפי הרחוב הפופולאריים של קוריאה, ותוכלו למצוא דוכנים המציעים אותו כמעט בכל קרן. מדובר בחתיכות דקות של עוגות אורז, ברוטב ממרח צ'ילי אדום (gochujang). אמנם הטעם ה"רשמי" הוא חריף-מתוק, אך המנה חריפה עד כדי כך, שהיא מוגשת עם קערת מרק קציצות דגים חם, שבדרך כלל ניתן למלא בחינם מספר פעמים במהלך האוכל. במקרה הזה, המתכון מקבל וריאציות שונות בהתאם למחוז בו ה-Tteokbokk מוכן, כך שתוכלו למצוא אותו עם קטשופ, חרדל או פלפל במקומות מסויימים ואפילו עם גבינה או פיסות מעי באחרים.

לתחילת הכתבה

הכתבה באדיבות לשכת התיירות של דרום קוריאה בישראל.

התמונה בכתבה, הלקוחה מ-Flickr, היא תחת רישיון Creative Commons BY 2.0

רוצים לגלות עוד מקוריאה? היכנסו לספיישל - הדבר הבא: קוריאה! >>

יעדי הכתבה

סגור
0
×