סקירה כללית על המדינה והיסטוריה קצרה

קוריאה (בקוריאנית: 대한민국) היא אחת המדינות הצבעוניות והמיוחדות ביותר באסיה. היא הצליחה להפוך למעצמה טכנולוגית, שבה לכל רוכל בשוק יש סמארטפון וטאבלט, ועדיין לשמור על המסורת וההיסטוריה העשירה שלה. בטיול בקוריאה תוכלו לחוות תרבות שונה מכל מה שהכרתם, עם אוכל מיוחד (ויש שיגידו גם מוזר), אנשים מאופקים מאוד, אך גם אדיבים בצורה מוגזמת, נופים מכל הסוגים ואתרי מורשת וטבע ייחודיים.

קוריאה היא חצי אי השוכן במזרח אסיה ומתגוררים בה כ-50 מיליון אנשים. יש בה ערים גדולות ומודרניות כמו סיאול ובוסאן, ערים וכפרים של תרבות עתיקה כמו גיונגג'ו ואנדונג, שמורות טבע נרחבות כמו סוראק ומודונג ובשטחה גם האי הגעשי ג'ג'ו, שנבחר לאחד משבעת פלאי עולם הטבע.

לאורך ההיסטוריה היו בקוריאה מלחמות ופלישות רבות, שהשאירו השפעות מגוונות. הממלכה העתיקה שילה (Silla), שאת שרידיה המפוארים ניתן לראות בכל פינה בקוריאה, הביאה איתה השפעה סינית משמעותית. השפעות נוספות הגיעו כשהבודהיזם חלחל ממדינות שכנות והפך לדת הרשמית במדינה. שושלת ג'וסון, ששלטה במדינה עד תחילת המאה ה-20, השאירה מורשת אדירה, הכניסה את זרם הקונפוציוניזם ובנתה ארמונות ומקדשים רבים, אך חלק גדול מהם נחרב כשיפן כבשה את קוריאה ושלטה בה ביד קשה בין 1910-1945. שלטון שהשאיר גם השפעה יפנית חזקה שמורגשת עד היום.

לאחר מלחמת העולם השנייה וההפסד של יפן, חולקה קוריאה לשניים, כשהחלק הצפוני נמצא תחת השפעה רוסית והדרומי תחת השפעה אמריקאית. מספר שנים לאחר מכן, הצפון פלש לדרום וכבש כמעט את כולו ובמשך שנים ארוכות התנהלת מלחמה עקובה מדם בין שני החלקים של קוריאה, עם התערבות של ארה"ב, האו"ם וסין. במלחמה נהרגו מאות אלפי בני אדם והמתיחות באזור מורגשת עד היום.

ממשלת קוריאה עושה מאמצים אדירים לקידום והנגשת התיירות, וניתן לראות זאת במרכזי המידע הרבים שנמצאים בכל עיר. כך למשל תוכלו להתקשר 24 שעות ביממה, מכל טלפון במדינה, למספר 1330 ולקבל מידע הרלוונטי לתיירים באנגלית על כל מקום שתרצו בקוריאה. כדי להתגבר על מכשול השפה, ניתן להתקשר לשירות התרגום BBB, שאליו יתקשרו גם נותני שירותים רבים במהלך שיחה משובשת עם תיירים. טלפון: 1588544.

עם זאת, סצנת התרמילאות בה עדיין כמעט ולא קיימת, דבר שהופך טיול תרמילאי בה למאתגר, מיוחד ושונה לחלוטין מיעדים אחרים באזור. התרמילאי בדרום קוריאה צפוי להתמודד עם מכשול השפה, עם אתגרים של תרמילאים שמטיילים מחוץ למסלול השחוק ועם תקציב קצת גבוה יותר ממקומות אחרים. אבל, הוא גם יחווה מפגש עם תרבות מיוחדת ואנשים אדיבים, יגלה פארקים לאומיים ונופים מרשימים, יטעם מאכלים משונים וחריפים ויחיה בשילוב של לינה על רצפת עץ בבית מסורתי עם מסך טלוויזיה ענק ו-500 ערוצים של טלנובלות מקומיות.

שפה ושליטה באנגלית

השפה המדוברת בקוריאה היא קוריאנית. היא נכתבת משמאל לימין בעזרת אלפבית שפותח במאה ה-15 ונקרא הנגול (Hangul), הנראה כקווים וסמלים המסודרים בתיבות. רבים טוענים שהיא קלה ללמידה ולמטייל שמתכנן שהייה ארוכה כדאי לשקול ללמוד את הבסיס של השפה המקומית, דבר שיכול לעזור רבות בטיול. תושבי הערים הגדולות יודעים אנגלית ברמה מסוימת, אך הדבר מוגבל בעיקר לאזורים המיועדים לתיירים. באזורים הפחות מתויירים מרבית התושבים לא מבינים אנגלית כלל, אך ינסו לסייע אם תנסו להסביר עצמכם בתמונות, ציורים או סימני ידיים. קוריאנים רבים, ביניהם הרבה ילדים, יפתחו אתכם שיחה קצרה כשיזדמן להם, וזאת כדי לתרגל את האנגלית שבפיהם.

גיאוגרפיה/טופוגרפיה

קוריאה היא חצי אי במזרח יבשת אסיה, שהגבול היבשתי היחיד שלו הוא מצפון, עם קוריאה הצפונית. ממערב לה נמצא הים הצהוב, שאחריו נמצאת סין, וממזרח נמצא הים המזרחי, שאחריו נמצאת יפן. שטחה הוא כ-100,000 קמ"ר. יש לה קו חוף ארוך, המקיף את המדינה ובחלקה הדרומי אלפי איים קטנים שמהווים שמורת טבע ימית. במדינה יש סוגי נוף משתנים, הרים ומישורים, יערות רבים והרבה שטחי חקלאות.

בצפון נמצאת עיר הבירה הענקית סיאול, הקרובה לשטח המפורז שנמצא בין צפון ודרום קוריאה ומשקף את המלחמה בינהן בצורה הטובה ביותר. בדרום נמצאת עיר החוף בוסאן, וכמאה ק"מ דרומה מהיבשה נמצא האי הגעשי ג'ג'ו, אי מיוחד שגם נחשב לאחד משבעת פלאי עולם הטבע. בג'ג'ו נמצא גם ההר הגבוה ביותר במדינה (האלאסאן, 1,950 מ' Hallasan).

תיאור מסלול קצר ומסלול ארוך

לטיול בקוריאה כדאי להקדיש שבועיים עד חודש, תלוי במסגרת הזמן שלכם. זוהי ארץ גדולה לדי אז אם ברשותכם זמן ארוך, כדאי לנסות ולהקיף אותה ולחוות את כל מה שיש לה להציע. עם זאת, אם ברשותכם זמן קצר אפשר לבחור אזור ספציפי לטייל בו (צפון/דרום), או להשתמש בטיסות פנים שהן די זולות או במערכת הרכבות המהירה ולכסות את היעדים העיקריים.

מסלול קצר: סיאולבוסאן - ג'ג'ו (10-14 יום).

מסלול ארוך: סיאול ג'אונג'ודאמיאנג גוואנגג'וג'ג'ובוסאןגיונגג'ודאגואנדונגסוקצ'ו וסוראקסאן – סיאול (כחודש).

5 דברים שאסור לפספס

חיי הלילה של סיאול - אי אפשר לטייל בקוריאה בלי לחוות את חיי הלילה הזוהרים של אחת הערים המיוחדות של המזרח. כדאי לבחור את אחד הרובעים (ואם יש זמן, רצוי אפילו יותר מאחד) ולערוך טיול לילי בין מועדוני הקריוקי, הפאבים, אמני הרחוב ודוכני האוכל.

לנצל את הים של בוסאן - בוסאן נותנת הזדמנות להרגיש באמת מהי עיר נמל. ביום אחד תוכלו לצפות בנמל העצום בגודלו, להשתזף על חוף הים ולאכול ארוחת דגים ומאכלי ים משובחים בשוק הדגים הייחודי.

טרק להר האלאסאן בג'ג'ו  - טיפוס אל האגם שבפסגת ההר הגבוה ביותר בקוריאה, שנמצא באמצע האי הגעשי, שזכה בתואר אחד משבעת פלאי עולם הטבע, היא חוויה שאסור לפספס. למי שמעדיף טיול קליל יותר, גם טיול קצר לסונגסאן אילצ'ולבונג (Seongsan Ilchulbong), פסגת הזריחה, יכול להספיק.

ביקור בכפר מסורתי - אם תרצו לחוות את קוריאה עד הסוף, אל תוותרו על ביקור באחד מהכפרים המסורתיים המפוזרים במדינה והתמסרו לסגנון החיים הקוריאני - אכלו ארוחה מסורתית עשירה בקימצ'י, השתכרו מיין אורז מתקתק והעבירו לילה על מזרן על הרצפה. את הכפרים המומלצים ביותר תמצאו בג'ונג'ו, אנדונג ודאמיאנג (Slow-City).

ביקור בפארקים הלאומיים - הצטרפו לקוריאנים שמבלים כל סוף שבוע וחג במסלולי הליכה מגוונים בפארקים הלאומיים, שצמודים כמעט לכל עיר שתגיעו אליה. הנוף המדהים, המקדשים המפתיעים והאנשים שתפגשו בדרך יהפכו את הדרך לבלתי נשכחת. אפשרויות טובות תמצאו בסוראקסאן, מודגאנסאן ובוקהאנסאן.

תחבורה

לאור העובדה שהגבול היבשתי היחידי של קוריאה הוא עם צפון קוריאה, שאינה מאפשרת מעבר דרכה, הדרכים היחידות להיכנס למדינה הן דרך האוויר או דרך הים.

טיסה – בקוריאה שבעה שדות תעופה בינלאומיים, אך מישראל ניתן להגיע בטיסה ישירה רק לשדה התעופה המרכזי של המדינה - אינצ'יאון (Incheon International Airport), שנמצא במרחק שעת נסיעה מסיאול. טיסות סדירות של חברת קוריאן אייר (Korean Air) טסות בין ישראל לסיאול שלוש פעמים בשבוע (בימים שלישי, חמישי ושבת).

אם תגיעו ממדינה אחרת במזרח, תוכלו לנחות גם בבוסאן או בג'ג'ו, שגם בהן יש שדות תעופה בינלאומיים מרכזיים.

שייט – מיפן ניתן להגיע אל נמל בוסאן במעבורת מהירה, שמחירה 120 דולר לשייט שאורך בין שלוש שעות ל-19 שעות. מידע נוסף: asiaenglish.visitkorea.or.kr

מסין, ניתן להגיע לנמל אינצ'יאון או פיונגטאק, במעבורות שהשיט בהם אורך בין 12 ל-26 שעות. מידע נוסף: asiaenglish.visitkorea.or.kr

ניתן גם לקחת מעבורת של 20-24 שעות מולאדיווסטוק שברוסיה (110 דולר). מידע נוסף: asiaenglish.visitkorea.or.kr

תחבורת פנים

אוטובוס – איכות האוטובוסים הבינעירוניים בקוריאה מפותחת מאוד וכך גם מצב הכבישים, כך שאוטובוסים הם דרך נוחה מאוד לעבור בין האזורים השונים במדינה.

אוטובוס בינעירוני  האוטובוסים חדישים יחסית ורובם מודרניים ומצוידים במזגן ובכיסאות נוחים. מי שמחפש יותר נוחות יכול להשתמש באוטובוסים הנקראים אודונג (Udeung 우등 버스), שעולים כ-50% יותר מאוטובוס רגיל, אבל יש בהם כיסאות נוחים יותר ומרווח גדול יותר בין המושבים. עם זאת, האוטובוסים הרגילים נוחים מספיק.

ישנן תחנות אוטובוס מרכזיות ברוב הערים הגדולות, שנקראות Express Bus Terminal או Inter-City Bus Terminal. לעתים יש מספר תחנות גדולות, כשכל תחנה מרכזית מיועדות לאזורים שונים וכדאי לבדוק זאת מראש. האוטובוסים מדייקים ויוצאים בזמנים קבועים מידי כמה שעות, רובם בשעות הבוקר והצהריים, כמעט ואין נסיעות לילה. אם לא תחליטו לחצות את המדינה ביום אחד, תגלו שהמרחקים בין הערים לא גדולים, כך שנסיעות כאלו אורכות 2-5 שעות (אין שירותים באוטובוס, אך יש הפסקות בנסיעות ארוכות). אתר של חברת אוטובוס מומלצת: www.kobus.co.kr

המחיר זול יחסית ובדרך כלל כתוב בשלט או בקבלה בדלפק מכירת הכרטיסים. קניית הכרטיסים נעשית דרך הדלפק בתוך התחנות המרכזיות, שלרוב יכילו גם עמדת מידע לגבי נסיעות. בערים קטנות יותר האנגלית תהיה נפוצה פחות וכדאי להיעזר בבעל המלון או בעמדת המידע לתייר לכתיבת שם היעד בקוריאנית על פתק ולהראות בדלפק. אתר מעולה לבירור שעות ותחנות אוטובוסים בין-עירוניים: ga82.com

אוטובוס עירוני – בערים הגדולות ישנה מערכת נוחה ויעילה של אוטובוסים עירוניים. כדאי לבקש מעמדת המידע לתייר מפת אוטובוסים כדי להבין יותר טוב את הקווים ולנצלם כדי להגיע בזול לאתרי התיירות. בכל עיר צבעי האוטובוסים ומספרם מסמלים מסלול אחר ולעתים תהיה כריזה באנגלית, שתסייע בשימוש באוטובוס. חלק מהנהגים אדיבים ויענו לבקשה לעדכן אתכם בהגעה ליעד. נסיעה באוטובוס עירוני עולה 1,000-1,500 וון. את התשלום יש להכניס לתיבה בכניסה לאוטובוס. דרך טובה להתנייד בנוחות היא קנייה של כרטיס מגנטי נטען, אותו טוענים בסכום הכסף שתרצו בחנויות הנוחות ובתחנות הרכבת התחתית. הכרטיס הוא כלל ארצי ומשמש גם לרכבת התחתית. יש להעביר אותו בגלאי בעלייה ובירידה מהאוטובוס והוא יחויב אוטומטית בסכום הנדרש וגם לא יחייב אתכם אם תחליפו לקו אוטובוס אחר או תשתמשו ברכבת התחתית בסמוך לירידה מהקו הראשון.

יש מספר סוגי כרטיסים כאלו וניתן לרכוש אותם בחנויות הנוחות, בתחנות הרכבת התחתית ובשדה התעופה בכניסה למדינה. הנפוץ ביותר נקרא T-Money.

רכבת – ישנה מערכת רכבות המכסה כמעט את כל המדינה. הן נוחות יותר מהאוטובוסים, אך לרוב פחות תדירות ומעט יותר יקרות. קניית הכרטיסים בדלפק או במכונה אוטומטית נוחה והם מכילים פרטים גם באנגלית. יש מספר מחלקות, אך גם המחלקה הפשוטה ביותר נוחה מאוד. הרכבת המפורסמת ביותר היא KTX, שנוסעת במהירות של 300 קמ"ש ומחברת בין סיאול ובוסאן, שנמצאות בקצוות שונים של המדינה, בשעתיים בלבד (55,000 וון).

לרוב הנסיעות כדאי להזמין כרטיסים מראש. מומלץ לברר במרכזי המידע לתייר אם אפשר לעשות זאת בעזרתם, או להגיע לתחנה ולקנות כרטיס לזמן שנוח לכם. ניתן להזמין גם באינטרנט באתר של חברת הרכבות Korail.

ישנה אפשרות לקנות כרטיס חופשי לשימוש בלתי מוגבל במערכת הרכבות לתקופה קצובה, אך אם אתם לא מתכננים נסיעות רבות זו לא בהכרח אפשרות משתלמת.

רכבת תחתית – בערים הגדולות תמצאו מערכת רכבת תחתית נוחה ויעילה, שמהווה את הדרך הנוחה ביותר להגיע ממקום למקום בתוך העיר. הרכבות תדירות, תחנות הרכבת נקיות, מוארות ויש בהן מכונות אוטומטיות לקניית כרטיס חד פעמי או הטענה של הכרטיס האישי שלכם. יש גם סדרנים אדיבים ומרכז מידע נוח בכל תחנה ממנו תוכלו לקבל מפה של המסלולים השונים. מחיר כרטיס לרכבת התחתית משתנה בין עיר לעיר אך עומד על כ-1,100 וון בממוצע.

סירות – לאורך קו החוף של קוריאה מספר נמלים מרכזיים, מהם יוצאות מעבורות באופן די תדיר. כאשר היעד המרכזי למעבורות אלו הוא האי ג'ג'ו (ראו פירוט בכתבה).

מוניות – בכל מקום תוכלו למצוא מוניות ומחיריהן זולים יחסית למדינות אחרות: כ-2,800 וון לשני הק"מ הראשונים ואז 100 וון לכל 150 מטר (או 45 שניות אם עומדים בפקק או רמזור), כך שנסיעה שגרתית בתוך העיר עשויה לעלות כ-5,000 וון. לא כל הנהגים יודעים אנגלית, אך יבינו את הבקשות הבסיסיות.

טיסות פנים – קוריאה היא מדינה קטנה, כך שאין צורך משמעותי בטיסות אם לא ממהרים, אך הטיסות בתוך המדינה לעתים אף זולות יותר מרכבות מהירות ואם אתם בטיול קצר, שווה לבדוק את האפשרות הזו, בעיקר לחצייה של מרחקים גדולים כמו בין סיאול, בוסאן וג'ג'ו.

אופניים – ניתן לשכור אופניים, אך בשל העובדה שהדבר לא נפוץ מספיק, לרוב תיאלצו לברר במרכזי המידע היכן יש מקום שעושה זאת.

מטבע מקומי, עלויות והתנהלות עם כסף

המטבע המקומי הוא וון קוריאני (Won) והוא מסומן KRW, אך לרוב הסמל שבו תבחינו לצד המחיר יהיה ₩. ערכו של המטבע המקומי מול הדולר משתנה מידי יום, אך לרוב ערכו נע סביב ה-1,000 וון לדולר אמריקני אחד, דבר שהופך את החישובים לפשוטים יחסית. השימוש הוא במטבעות של 10 וון ועד 500 ובשטרות של 1,000 וון ועד 50,000 וון. קנייה ומכירה לרוב ייעשו במטבע מקומי ולא נהוג להשתמש בדולרים, אם כי לעתים המחיר יוצג בהם.

נדיר מאוד למצוא בקוריאה הדרומית משרדי חלפנות כספים ולכן לרוב מטבע זר תוכלו להחליף אך ורק בסניפי הבנקים הרבים שיש כמעט בכל רחוב. בסיאול יש יותר חלפנים, אך הבנקים עדיין מומלצים יותר. כרטיסי אשראי מקובלים לשימוש כמעט בכל מקום. עם זאת, כשתרצו למשוך כסף מהכספומט, שימו לב שרק חלק מהעמדות ומהבנקים יאפשרו זאת. חפשו סניפים גדולים ובהם עמדה עם שלט Global ATM ושאלו את עובדי הבנק היכן תמצאו סניף של בנק שיאפשר משיכה לכרטיסים זרים. לעיתים תיתקלו בהגבלת משיכה של עד 600,000-700,000 וון.

לא הרבה מקומות מקבלים כאן המחאות נוסעים (Travel Cheques), כך שזו לא בהכרח הדרך הנוחה ביותר, למרות שהיא הבטוחה ביותר. אם בכל זאת תבחרו להשתמש בהם, עשו זאת בדולרים ופדו אותם למזומן בסניף בנק מספיק זמן מראש, כדי לא להיתקע.

מבחינת עלויות, קוריאה דומה בדרך כלל למדינות המערב. ככל שיש יותר תיירים באזור, המחיר יהיה יקר והמחירים משתנים מעיר לעיר ומרובע לרובע. על רוב המוצרים יש תגית מחיר ולכן המיקוח לא נפוץ, אך ניתן לנסות זאת במלונות ובקניות באתרי תיירות. מחירי התחבורה הציבורית זולים יחסית, הלינה יקרה ביחס למזרח, אך הסטנדרטים גבוהים יותר. האוכל המקומי זול יחסית, אך המערבי די יקר, מזכרות וקניות דומים למחירים בישראל. כניסה לרוב אתרי התיירות היא בחינם או במחיר סמלי וזול מאוד.

קניות

הקוריאנים אוהבים לעשות קניות, ולמרות שהמחירים לא זולים במיוחד, הם עדיין מעט זולים יותר מאלו של ישראל. בראש רשימת הקניות עומד כמובן תחום האלקטרוניקה והסלולר, שמציע סחורה מקורית במחירים זולים יותר מאלו של הארץ. בכל פינה במדינה תמצאו חנויות טיפוח וקוסמטיקה במחירים זולים במיוחד. ביגוד ספורטיבי ואלגנטי תמצאו גם כן במקומות רבים והאיכות בדרך כלל טובה מאוד. תוכלו למצוא גם מזכרות רבות ובניהן פסלונים המאפיינים את המדינה, מקלות אכילה מסורתיים, יין אורז מקומי, נייר ומניפות עבודת יד ושורש ג'ינסנג, שלפי האמונה הקוריאנית הוא בעל סגולות רפואיות, הנמכר במגוון צורות, כשהידועה שבהן היא תה ג'ינסנג.

ויזה ותהליכי מעברי גבול

ישראלים מקבלים ויזה אוטומטית עם ההגעה אל המדינה לתקופה של 90 יום. כבר במטוס תתבקשו למלא טפסים עם הצהרות מכס, פרטים אישיים ותתבקשו לציין את משך הביקור המתוכנן. בשדה התעופה תתבקשו, בעת ביקורת הדרכונים, להצטלם ולתת טביעות אצבע.

חגים ופסטיבלים שנתיים

כמו בלוח השנה העברי, גם בקוריאה החגים מתוזמנים לפי הירח ולכן בכל שנה יתקיימו בתאריך שונה. כדאי לבדוק אם יש חגים במהלך הביקור שלכם ולהזמין מראש מקומות לינה וכרטיסי נסיעה בשל העומס הצפוי, כאשר אנשים רבים נוסעים לביקורים משפחתיים. ישנם ימי זיכרון רבים במדינה וכמה חגים משמעותיים ובנוסף ישנם עשרות פסטיבלים לאורך השנה במקומות שונים במדינה. כדאי לבדוק את אלו שרלוונטיים למועד הטיול שלכם באתר: english.visitkorea.or.kr

סאולאל (Seollal) ראש השנה הקוריאני, נחגג במשך שלושה ימים של ארוחות משפחתיות ותפילות, חלק המסעדות והאתרים סגורים במשך החג, אז כדאי להיערך מראש.

צ'וסאוק (Chuseok)- "חג ההודיה" הקוריאני, נחגג בספטמבר-אוקטובר, נמשך שלושה ימים ובהם ארוחות ואירועים משפחתיים. בחלק מהערים והכפרים ישנם פסטיבלים מקומיים קטנים אך מלהיבים.

יום העצמאות הקוריאני (Gwangbokjjeol) - נחגג ב-15 באוגוסט ומסמל את שחרור קוריאה מהשלטון היפני, עם סיום מלחמת העולם השנייה.

חג המולד – נחגג ב-25 בדצמבר, והפך למשמעותי בשל כמות הנוצרים הרבה החיה במדינה.

קוד התנהגות ומנהגים

הקוריאנים מחוברים מאוד למסורת ולמנהגים, וההשפעות שלהם ניכרות בהרבה פינות בטיול. מפגשים חברתיים הם בעלי חשיבות רבה במדינה, והאדיבות האיפוק שולטים בהתנהלותם. המגע הפיזי לא מקובל בקוריאה, לכן בפגישה ראשונה, וגם במפגש אקראי ברחוב, נהוג לקוד במקום ללחוץ ידיים. הקידה מראה על כבוד לאדם העומד מולכם וככל שהאדם מכובד יותר, הקידה תהיה עמוקה יותר.

הקוריאנים מקפידים לברך אחד את השני בפגישה ובפרידה במילים Annyeong Haseyo, שנשמעות כמו אניונג-אסייהו, ולומר תודה במילים Kamsa Hamnida, שנשמעות כמו קאמסה-האמנידה. בעת הגשה או לקיחה של כסף, כרטיסי ביקור, חפצים וכדומה, הקפידו להשתמש בשתי הידיים או להניח את כף יד שמאל על זרוע ימין.

הקוריאנים אוכלים, ישנים ויושבים על הרצפה ולכן יש לחלוץ נעליים בכניסה לבתים פרטיים ומלונות, מקדשים ומסעדות מסורתיות ובעצם בכל מקום שנהוג לשבת בו על הרצפה. הקפידו על כך כדי להימנע ממצבים מביכים. במסעדות יש מקלות אכילה וכפות במקום סכין ומזלג, כדאי ללמוד להשתמש בהם כיוון שנדיר למצוא סכו"ם (ראו פירוט בסעיף אוכל).

במקדשים יש לחלוץ נעליים ולהשאירם בכניסה. מקדשים ואתרי דת רבים מסומנים במעין צלב-קרס הפוך, לעין הישראלית הדבר מרגיש מוזר מעט, אך זכרו שמדובר בסמל דתי ללא קשר למפלגה נאצית. מבחינת לבוש, לא מקובל ללבוש גופיות בדרום קוריאה. במקומות רבים אסור לעשן גם בשטחים ציבוריים, שימו לב לשילוט.

חשוב לזכור שעדיין מדובר במדינה שמרנית, ולפיכך לא מומלץ להרבות בביקורת על השלטון ועל ענייניה הפנימיים של המדינה ולא כדאי להיכנס לשיחות על נושאים רגישים בעבר ובהווה כמו המתיחות עם צפון-קוריאה.

עונות לטיול ומזג אוויר

בקוריאה יש ארבע עונות והקוריאנים דואגים להזכיר זאת בתמונות ובציורים, מבחינת הזמנים הן די מקבילות לעונות בישראל:

האביב, באפריל עד יוני, הוא תקופה טובה לטיול מבחינת טמפרטורות ומיעוט המשקעים, וזו גם הזדמנות מצוינת לחזות בפריחת עץ הדובדבן המפורסמת. בתקופה זו עלולות להפריע סופות אבק רציניות שמגיעות מסין. הסתיו, שמתחיל בספטמבר, הוא התקופה הטובה ביותר לטיול במדינה, החום והלחות נוחים ורוב הימים מתאפיינים במזג אוויר נעים ונטול גשמים.

פחות מומלץ לטייל בקיץ ובחורף. הקיץ מתחיל ביוני ומאופיין בחום ובלחות גבוהים ומביא איתו גם גשמים לא מעטים. החורף מושלג וקר ומגיע לשיאו בינואר-פברואר, הנוף יפה והחימום עוזר, אז לאוהבי הסקי זו הזדמנות מצוינת, אך מי שלא מתחבר לקור, רוחות צפוניות מסיביר יכולות להפריע לא מעט.

בטיחות ובריאות

מבחינת פשיעה, קוריאה היא אחת המדינות הבטוחות ביותר במזרח ואף בעולם, אך כדאי להיזהר ולהפעיל שיקול דעת כמו בכל מדינה אחרת. אין דיווחים רבים על גניבות, אך הקפידו על זהירות במקומות הומי אדם. השאירו בבית ובתיבת הדואר האלקטרוני צילומי דרכון, כרטיסי טיסה, צילומי ביטוח והמחאות נוסעים.

מבחינת תחבורה, לא כל הנהגים זהירים, אז שימו לב בחציית הכביש ולעתים אף על המדרכה, כיוון שאופנוענים לעתים משתמשים גם בה.

חיסונים – לפני שיוצאים לטיול בקוריאה בודקים אילו חיסונים צריך לקבל. כל המידע שאתם צריכים נמצא כאן. גשו למרפאת המטיילים הקרובה לביתכם, לפחות כחודשיים לפני הטיול, וודאו שיש לכם את כל החיסונים הדרושים.

אם בכוונתכם לבצע טרקים באזורים ההרריים, ודאו שהביטוח הרפואי שרכשתם לפני הטיסה מכסה חילוץ ואיתור ומתאים לטרק.

ערכת עזרה ראשונה – כדאי להצטייד בערכת עזרה ראשונה אשר תכיל בעיקר אמצעי חבישה ותרופות נגד כאבים, צינון והתקררות בשל הקור בחורף.

מזג אוויר ואסונות טבע – בשל מיקומה, קוריאה נמצאת בסכנה של טייפון וצונאמי. סופות טייפון עלולות להתרחש בקיץ ולהיות מסוכנות, אז התעדכנו בתחזית והשתדלו לא להגיע לאזור או לשהות במקום בטוח. בחופי הים ישנם מערכת להתראה מפני גלי צונאמי במקרה של רעידת אדמה, אך הדבר לא נפוץ. אם בכל זאת המערכת מופעלת, חפשו במהירות מקום גבוה להתגונן בו.

מזון ושתייה הם מקור עיקרי להידבקות במחלות. ברוב המקומות מומלץ שלא לשתות מי ברז. בכל מסעדה, מלון וחנות תמצאו מתקני מים לשימוש ציבורי. רוב המסעדות נקיות והיגייניות, אך השתדלו לאכול במקומות שרבים אוכלים בהם, הקפידו על היגיינה באכילה ועד כמה שאפשר וודאו שהבישול נעשה בצורה נקייה. במקרה חירום, מערכת הרפואה במדינה מתקדמת ויעילה מאוד.

סמים – החוק המקומי אוסר על שימוש, החזקה או סחר בסמים. החוקים בעניין זה נוקשים. החזקת כמות קטנה של סם תוביל כמעט בוודאות למאסר.

צפון קוריאה – למרות שקיימת שביתת נשק, שתי המדינות מוגדרות במצב של מלחמה. התעדכנו במצב המדיני לפני הטיול.

מספר הטלפון של המשטרה הוא 112 ושל שירותי הכיבוי וההצלה הוא 119.

מידע מיוחד לנשים ולקהילת הלט”ב

היחס לנשים טוב מאוד במדינה ואין התייחסות מיוחדת או אזהרות ייחודיות. בשל שמרנותה של המדינה, הומוסקסואליות איננה מקובלת, אך גם לא אסורה. בערים גדולות ישנם גם מועדונים המכוונים לקהל הומוסקסואלי, אך נדיר להבחין בגילויי חיבה רומנטיים בציבור. מגע פיזי בין בני אותו מין נפוץ, אך כמעט תמיד יהיה זה מגע ידידותי במסגרת מערכת יחסים אפלטונית. מידע נוסף: www.utopia-asia.com

על האוכל המקומי

האוכל בקוריאה הוא עניין משמעותי בטיול והוא מתחרה על התואר האוכל המוזר בעולם. ניתן למצוא בה מנות שונות ומשונות, אך הטעם השולט הוא לרוב חריף. כמדינה אסייתית תמצאו בה כמובן הרבה נודלס ואורז ותמצאו גם השפעות רבות מהמטבח של שכנותיה - סין ויפן.

הקוריאנים אוהבים מאכלי ים ובשר חזיר ואפשר למצוא מגוון מנות שלהם בכל פינה בקוריאה. יש דוכני רחוב עם אוכל זול מאוד (2,000-3,000 וון) ויש גם מסעדות יוקרה, בהן מנות מתחילות ב-20,000 וון. ישנה השפעה מערבית רבה וניתן לראות המון רשתות מערביות, בעיקר במקומות התיירותיים. עוד אלמנט מערבי הוא המאפיות הרבות שנפתחו בכל עיר והכניסו את הבצק לתפריט הקוריאני.

למי שהתפריט שלו מוגבל (כמו שומרי כשרות, צמחונים, טבעונים וכדומה) צפוי אתגר לא פשוט כלל, היות ורוב המנות מכילות בשר, ובשל מחסום השפה גם אם תבקשו שלא להכניס רכיבים מסוימים, ישנה סבירות די גבוה שתקבלו את המנה ללא שינויים. ההמלצה שלנו היא לבקש ממישהו במרכז המידע לתייר לכתוב עבורכם בקוריאנית מה אתם אוכלים ומה לא ולהראות למלצר לפני כל ארוחה.

תפריטים רבים כתובים בקוריאנית בלבד, אך לרוב יש גם תמונות של המנה, כדאי ללמוד את שמן של המנות שאתם אוהבים לארוחות הבאות. רוב המסעדות יבינו כשתבקשו שהמנה לא תהיה חריפה. ברוב המסעדות לא תמצאו סכו״ם. סכין נחשב לכלי לחימה או למטבח ואם יש צורך לחתוך את המנה – תקבלו מספריים. מזלג תקבלו אם תבקשו, אך רק בחלק מהמסעדות. על השולחן תמצאו כפות ומקלות אכילה ממתכת. קוריאה היא המדינה היחידה בה המקלות עשויים כסף וזוהי המסורת מאז שהמלך גילה שמתכת מגיבה מהר יותר עם רעל וביקש לוודא שלא מרעילים את האוכל שלו.

מעבר לאוכל, נחשבת הארוחה מפגש חברתי והארוחות הנפוצות בערים הגדולות יהיו בשולחנות גדולים, כשבמרכז השולחן גחלים או כיריים. המצרכים מגיעים והאורח או המלצר מכינים את המנה לפי העדפת הסועדים. כמעט כל המנות שתזמינו יגיעו בתוספת מרק ועל השולחן יופיעו בכל ארוחה צלחות קטנות עם המאכל הלאומי - הקימצ'י (Kimchi), שהוא ירקות מקומיים כבושים (לרוב סוג של כרוב סיני), שמוכנסים לכדים ענקיים עם רוטב חריף ומותססים בתוכו. הקימצ'י פופולרי בכל פינה במדינה והוא מופיע על השולחן או בתוך המנה בכל מסעדה.

במנות רבות תמצאו ביצה, בצורותיה השונות – נודלס (שלעיתים מוגש קר) יגיע עם ביצה קשה ואורז יגיע עם ביצת עין (שלעתים מתבשלת רק לאחר שהוספה למנה). גם במרקים תוכלו למצוא חביתה.

לצערם של מטיילים מערביים רבים, אין מלח במסעדות המקומיות.

מנה נפוצה ביותר נקראת ביבימבאפ (Bibimbap) - קערה רותחת ובה אורז, פטריות, אצות, ירקות נוספים, חביתה ורוטב חריף במיוחד. את המנה ניתן למצוא בכל מסעדה במדינה ובאינספור דוכני רחוב ברחובות הערים והיא אופציה טובה למי שלא אוכל בשר.

האמיצים יוכלו לנסות לטעום תולעי משי, הנמכרים בדוכני הרחוב ובשווקים, ומאכלי ים מגוונים כמו תמנונים, דיונינים, צלופחים, מלפפוני ים וכל מה שעלה ברשת הדיג באותו בוקר.

שתייה – בתי קפה רבים תמצאו בכל עיר, אך בניגוד לישראל, הם מגישים כמעט אך ורק קפה. ניתן למצוא מעט בירות מקומיות, אך האלכוהול הפופולרי במדינה עשוי אורז והוא מחולק למאקגולי (Makgeolli) וסוג'ו (Soju). המאקגולי הוא יין אורז בצבע לבן ומרקם סמיך עם טעם עשיר ומיוחד, המכיל מעט אחוזי אלכוהול (3%-10%). הסוג'ו הוא גרסה חזקה יותר, המכילה 20% אלכוהול ומעלה והקוריאנים שותים בקבוק ממנו בכל ארוחה, המחיר שלו לעיתים זול יותר מבקבוק מים.

תרבות ומוזיקה

התרבות הקוריאנית הצליחה לשמור על ייחודיות, למרות ההשפעות הגדולות של סין ויפן. מבחינה דתית, לרוב האוכלוסייה אין דת מוגדרת, אך ישנם אחוזים גדולים של בודהיזם ונצרות והדבר ניכר במקדשים ובכנסיות הרבים. הזרם הקונפוציוני של הבודהיזם שלט במדינה שנים ארוכות והתמזג לתוך התרבות והמנהגים, כשחינוך ומוסר עבודה הם הערכים העליונים במדינה. התרבות גם השתלבה במודרניות המאפיינת את המדינה וניתן לראות זאת בארכיטקטורה ובאומנות המודרנית.

מבחינת ספורט, הענף השולט הוא הבייסבול, שהגיע בהשפעת האמריקאים, אך הפך לספורט מקצועי ופופולרי. עם זאת, תבחינו בהמון אצטדיוני כדורגל ומתחמי גולף.

אלמנט תרבותי משמעותי נוסף הוא הקולנוע הקוריאני, שלו אהדה רבה במדינה ובמדינות רבות נוספות במזרח, דבר שהפך את אתרי הצילום של סדרות וסרטים מקומיים לאתרי תיירות של ממש.

הקולנוע תפס תאוצה במסגרת "הגל הקוריאני" הנקרא "האליו" (Hallyu), ששטף את המזרח וחלקים נוספים בעולם, ובמסגרתו תפס תאוצה ענף המוזיקה K-Pop, סגנון מקומי רועש אך מעניין של מוזיקה, שמככבת גם במועדונים וגם בחדרי הקריוקי הפופולריים שיש בכל פינה במדינה.

חשמל ומתאמים לשקע

החשמל בקוריאה הוא במתח של 220 וולט, כמו בישראל. והשקעים הנפוצים הם אלו בעלי הפינים העגולים (בדומה לישראל).

הפרשי שעות מהארץ

השעון המקומי מכוון 9 אחרי שעון גריניץ' (GMT), כך ששעון דרום קוריאה נמצא 6 שעות אחרי ישראל בשעון קיץ ו-7 שעות אחרי ישראל בשעון חורף.

שגרירויות וקונסוליות ישראל

לישראל שגרירות בעיר הבירה, סיאול:

  • כתובת: 18th Fl., Cheonggye 11 Bldg, 149, seorin-dong, Jongro-gu
  • טלפון: 82-02-3210-8500
  • פקס: 82-02-3210-8555
  • שעות קבלת קהל: שני-שישי: 10:00-14:00
  • אתר אינטרנט: embassies.gov.il
  • דואר אלקטרוני: [email protected]

קהילה יהודית

בקוריאה אין קהילה יהודית מסודרת, אך יש אנשי עסקים, מטיילים וסטודנטים ישראלים, בעיקר בסיאול. בית חב"ד היחיד בקוריאה נמצא בסיאול וניתנים בו שירותים ליהודים המתגוררים בעיר ולמטיילים המגיעים לבקר בעיר. בבית חב"ד ניתן להגיע לארוחות שבת וחגים ויש להירשם מראש, אפשר באמצעות אתר האינטרנט.

הנחיות מפורטות על הגעה ניתן למצוא באתר האינטרנט: jewishkorea.com

קישורים רלוונטיים

שגרירות קוריאה בישראל: korean-emb.org.il

משרד התיירות הקוריאני, אתר מצוין עם המון מידע רלוונטי: english.visitkorea.or.kr

אתר מעולה לבירור שעות ותחנות אוטובוסים בין-עירוניים: http://ga82.com/

מפה אינטראקטיבית של קוריאה: emap.visitkorea.or.kr

הנה טעימה ממה שמחכם לכם במדינה היפהפייה:

לתחילת הכתבה

מתלבטים מה לקחת לטיול הגדול? רשימת הציוד המומלצת של מומחי רשת למטייל ואתר"עפתי"! >>
ההכנות לטיול מבלבלות אתכם? בואו ללמוד מהתרמילאים הוותיקים במדור "עצות המומחים" »