מכירים את התופעה, שמדגדג לכם באצבעות לצאת לחופשה קצרה של כמה ימים? בטח, שמכירים. חרשתם כבר את היעדים הפופולריים באירופה ובא לכם חופשה מסוג אחר – ניחוח אקזוטי, תרבות לא מוכרת, טעמים חדשים, נופים ומקומות מיוחדים.
אם נדמה לכם שכל מה שיש לאזרביג'אן (Azerbaijan) להציע זה רק כמה ימים בבאקו (Baku), עיר הבירה המודרנית והיפהפיה, אז טעיתם. יש כל-כך הרבה יופי ומקומות מרתקים מחוץ לבאקו, שכדאי להכיר.
לא תאמינו איזה עולמות תפגשו בטיול במדינה השוכנת ברכס הקווקז על גדות הים הכספי. בטיול אחד תראו איך ישן וחדש, מזרח ומערב, נופים מדבריים ועצים מוריקים משתלבים אלה באלה, איך ניגודיות וסמלים כמו להבה ואש ולא מעט אגדות מלווים את המדינה, שעברה לא מעט תהפוכות לאורך ההיסטוריה. לא יודעים מה כדאי לראות? בדיוק בשביל זה הכנו לכם מסלול לשלושה ימים מחוץ לבאקו.
יום 1: מסע חוויתי בין תרבות ואדריכלות עתיקה
את הטיול שלנו נתחיל בנסיעה של כשעה ורבע מבאקו, שתביא אתכם אל מוזוליאום דירי באבא (Diri Baba Mausoleum), השוכן בכפר מאראזה (Maraza). את המוזוליאום הדו-קומתי בנה איברהים, בנו של מאסטר חג'י (Gaji), במאה ה-15. לפי אגדה עתיקה, דירי באבא, שהיה אדם קדוש, קבור כאן במקום לא גלוי. אגדות אחרות הוסיפו עוד פרטים מיסטיים, שהפכו את המקום למוקד עליה לרגל מאז המאה ה-17.
אז מה מיוחד במבנה הזה? כל המתחם בנוי בתוך הסלע ולמביט מהצד, נוצר הרושם, שהקבר תלוי באוויר. הקווים הנקיים על רקע הסלע הכהה המחוספס יוצרים מראה ארכיטקטוני מרשים. ואם תעצרו לרגע ותחשבו כמה קדום המבנה, תבינו עוד יותר את גודל יצירת המופת שמולכם, שמשתלבת בהרמוניה בסביבה הציורית של הסלעים והצמחייה הירוקה שבתחומה.
מה תראו כאן? טפסו במדרגות לקומה השנייה, שם תמצאו את החלק המעניין ביותר של המוזוליאום: חדר עם כיפה מקומרת וסביב עיטורים מגולפים יפהפיים באבן ומצבת זיכרון לשייח' איברהים – על הקיר. כשתטפסו בין הקומות תבחינו בכתובות קדומות ומסתוריות נוספות. דרך המעבר הצר שבקיר הצפוני תוכלו להגיע למערה, בה נמצא מקום הקבורה של הקדוש.
מכירים זוג שחייב חופשה? ספרו לנו למה דווקא להם מגיע ואולי תטוסו כולכם לבאקו! הפרס כולל חבילת נופש מפנקת לשני זוגות בבאקו (טיסה ומלון) מתנת לשכת התיירות של אזרבייג'אן. איך עושים את זה? תייגו אותם בפוסט בעמוד הפייסבוק של למטייל »
אחרי שצילמתם את המבנה האדריכלי מכל הזוויות, חזרו לרכב. הפעם – נסיעה קצרה יותר של כחצי שעה, תביא אתכם למסגד ג'ומה (Juma Mosque) בשמאקי (Shamakhi). קחו בחשבון שמדובר במסגד פעיל, כך שאם אתם לא מרגישים בנוח לבקר שם, תמשיכו ישר ליעד הבא.
האגדה מספרת, שהמסגד העתיק והגדול ביותר באזרביג'אן, נבנה במאה ה-8 כשח'ליף ערבי בחר את שמאקי למקום מגוריו. לראיה – הכיתוב הערבי הראשוני המופיע על שער המסגד מציין את הקמת המסגד בשנת 744. את המבנה שניצב בגאון היום, בנו בראשית המאה ה-20 על בסיס המסגד הקדום והקפידו לשמר בו את כל המוטיבים העתיקים.
לא תמצאו בכל אזרביג'אן מבנה דומה לזה של מסגד ג'ומה. כשתיכנסו פנימה, תבחינו באולם התפילות הענק, המחולק לשלושה חלקים עצמאיים, המחוברים ביניהם. כשתרימו מבטכם, תראו את הכיפה הענקית, המכסה את האולם המרכזי ועוד שתי כיפות קטנות יותר מעל האולמות האחרים. המבנה כולו מחופה בעיטורים אוריינטליים יפהפיים, המכסים את כל החזית, הריצוף, הקירות, התקרות ואת סורגי החלונות.
- כתובת: Nariman Narimanov St., Shamakhi
שוב הנופים מתחלפים. רק כשעה ורבע ממסגד ג'ומה ואתם בעולם אחר לגמרי על דרך המשי. הפעם המסע התרבותי – היסטורי – אדריכלי יביא אותנו לאיזור איסמאילי (Ismayilli), שם נמצא הכפר הציורי להיג' (Lahij). מרצפות אבן גדולות מעטרות את הסמטאות של הכפר הקטן, שנבנה מהמאה השלישית עד המאה השביעית לספירה, על קניון הנהר גירדימנצ'אי (Girdimanchai) בקווקז העליון.
בין הבתים, שנראו כאילו סיתתו אותם בדיוק רב, פזורות חנויות עבודות מלאכת יד של תושבי הכפר – רובן עבודות נחושת מעוטרות גילופים מזרחיים, ולצידן מוצרים סרוגים וארוגים, שטיחים, כלי עץ ועור, תבלינים, חמוצים ומגוון מזכרות אותנטיות.
גם הסיפור ההיסטורי של להיג' משלב בין אגדה למידע לא מדוייק. האגדה מספרת שמאבקי שלטון הביאו את מלך הסאסני (Sasanian) קאי חוסרוב (Kai Khosrow) למצוא מקלט בהרים, לא רחוק מהמקום הנוכחי של הכפר להיג', שם בילה עד סוף חייו. את הכפר בנו משרתיו ומשפחותיהם מהשבט להיג', שהתיישבו ליד אדונם. עם הזמן ההתיישבות התרחבה והכפר הפך למרכז אמנים.
כבר אז, לפני יותר ממאה שנה, נחושת היתה חומר הגלם העיקרי של בעלי המלאכה של להיג'. בכפרם החדש הם פיתחו את כישוריהם ויצרו קשרי מסחר. עד מהרה סדנאות בעלי מלאכה ותנורי התכה מילאו את שטח הכפר והתהילה של אמנות הנחושת נישאה למרחקים.
קבוצות גדולות מאזורים שונים באזרביג'אן התחילו להגיע ללהיג' בה רכשו פלדה קרה, מזכרות וכלי בית מנחושת בתמורה למזון, נחושת ובדים. המסחר איפשר לתושבים לשפר את תנאי מגוריהם – הם ריצפו את הרחובות, בנו בתים בני שתיים ושלוש קומות ואפילו סללו תעלות ביוב והניחו צנרת מים. הם לא סיימו כאן את עבודות הבניה, וכיוון שהמספר 7 מילא תפקיד מיסטי בחיי הכפר, הם בנו 7 מסגדים, 7 מעיינות מים ו-7 רבעים, בידיעה ש-7 הרים מקיפים את הכפר.
בנוסף לשיטוט בסמטאות הכפר העתיק, שהוא בגדר חובה, תוכלו ללמוד עוד על כל ההיסטוריה המפוארת הזו במוזיאון ההיסטורי (Lahij Museum of History and Local Lore), שנבנה ב-1914 ונפתח כמוזיאון רק ב-1985. במוזיאון כ-1,000 מוצגים המחולקים ל-10 נושאים, ביניהם מלאכות עתיקות, גידול בעלי חיים, סחר וקו המים התת קרקעי.
ממשיכים הלאה. רגע לפני שאתם מנסים לנחש עוד כמה פעמים תעלו היום על הכביש, נגלה לכם שזו הנסיעה האחרונה להיום, משהו בסביבות שעה ורבע. התחנה הבאה - העיר גאבלה (Gabala), בה תשארו לישון. העיר מציעה לא מעט אפשרויות לינה במלונות 5 כוכבים ומלונות יוקרה לצד דירות נופש, בקתות ומלונות בדרגה של 3 ו-4 כוכבים.
אם אתם רוצים לסיים את היום במלון המשלב נוחות, פינוקים, טבע ואוכל טוב, תוכלו לבחור במלון קווקז טרמל וספא ריזורט (Qafqaz Thermal & Spa Resort) בדרגת 4 כוכבים. לא כל יום יש לכם אפשרות ללון במלון, שהתפאורה הטבעית שלו היא יער ובשטחו מים תרמיים, המשמשים לחלק מטיפולי הספא והיופי הרבים המוצעים במלון.
חדרי המלון מעוצבים, מרווחים ומשקיפים לנוף הרי הקווקז. ביניהם סוויטות רגילות וסוויטות מלכותיות, שכוללות גם חדר ספא, אמבטיה חמה, מטבח ושולחן אוכל. עוד במלון – שתי מסעדות, חדר כושר, בריכה, מועדון ילדים, מרכז ספא, חדר ביליארד וטיולי אופניים, דיג ורכיבת קטמרן.
- אתר אינטרנט: qafqazhotels.com/en
אפשרות נוספת לפינוק עם דגש על בריאות תמצאו במלון ארמון חאנות (Chenot Palace Hotel) – גם לו יש מיקום מדהים באמצע הטבע, עיצוב חדשני, חדרים מרווחים, מסעדות, בריכה ומתקני ספא. ואם אתם בוחרים ללון כאן – אין ספק שתרגישו בתוך גלויה עם הנוף של אגם נוחור, שנמצא ממש לרגליכם. אפשר גם להצטרף לסיור באגם בעלות של 10-20 מאנאט.
- אתר אינטרנט: www.chenotpalacegabala.com
יום 2: עוברים לטייל בטבע המהפנט של הקווקז
את החצי הראשון של היום נקדיש לבילוי באיזור של גאבלה המוקף טבע, הרים, מפלים ויערות. למען האמת, אפשר לבלות כאן יותר מיום אחד ולשלב טיולים רגליים עם טיול ג'יפים או טיול סוסים וגם להתאים את הפעילויות לעונת השנה.
מעבר ליופי המהפנט הנראה לעין לכל מי שמתקרב לאגם נוחור (Nohur Lake), זה המקום להמלט מרעשי העיר. למעט ציוץ הציפורים אין כאן כמעט רעש, הרי הקווקז המרהיבים מקיפים אתכם מכל עבר והתחושה היא כאילו נכנסתם לתוך ציור. אמנם אי אפשר לשחות כאן, אבל לדוג דווקא כן וגם לשוט בסירה.
המפל ההררי שבע היפות (Seven Beauties Waterfall) או בשמו המקורי “ידי גוזל” (Yeddi Gozal) זורם מפסגות גבוהות של הרי הקווקז עד לכפר וונדאם (Vandam), באיזור גאבלה. שבע הדרכים ונקודות העצירה שצריך לעבור בהר כדי להגיע לנקודה הגבוהה ביותר של המפל העניקו לו את שמו.
בתקופת החורף המפלים קופאים לחלוטין וקשה להגיע לכאן, אבל באביב ובקיץ אפשר לשלב את ההגעה אליהם עם עצירה באחד מבתי התה המסורתיים של אזרביג'אן ולטעום גם מהריבה המקומית. אלו שיזכו להגיע לנקודה הגבוהה ביותר של המפל, יזכו להיכנס לבית התה, ליהנות מהנוף המטמטם ומתה טעים ממי המפל הזכים.
מחפשים הרפתקאה מיוחדת בנופים המרהיבים? תוכלו לתאם לעצמכם טיול סוסים במועדון הקליעה Gabala Shooting Center.
- כתובת: Bum qəsəbəsi, Qəbələ 3600
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 10:00-23:00
- טלפון: 994-12-310-1090+
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/gabalashooting
עוד חוויות בטבע תמצאו בשפע אחרי שתעלו ברכבל אל ריזורט הר טופאנדג (Tufandag Mountain Resort), שפועל כל ימות השנה ומציע פעילויות משתנות בהתאם לעונה. בחודשי הקיץ תוכלו לבחור בין טיולים רגליים, טיולי ג'יפים, טרקטורונים ומצנחים. בחורף תוכלו לצאת לטיולים רגליים בעזרת מקלות הליכה שיקלו עליכם את ההתקדמות בשלג או סקי.
- כתובת: I. Qutqashinli st, Qəbələ
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 10:00-21:00
- אתר אינטרנט: tufandag.az
גם החברה טיולי הרים באזרביג'אן (Azerbaijan Mountain Tours) מציעה מבחר טיולי ג'יפים, המתאימים גם למבוגרים וגם לילדים, כולם בהדרכת נהגים מוסמכים. הטיול הקצר לצד הנהר נמשך שעה ועולה 45 מאנאט למבוגר ו-20 מאנאט לילד, הרפתקאה של שעתיים עולה 75 מאנאט למבוגר ו-30 מאנאט לילד.
תוכלו לצאת גם לטיולים המשלבים ארוחות מיוחדות עם ביקור בכפרים שונים ומפגש עם המקומיים החביבים. מחירי טיולים כאלה נעים סביב 100 מאנאט למבוגר ו-50 מאנאט לילד.
- טלפון: 994-50-291-0444+
- מייל להזמנות: [email protected]
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/azerbaijan4x4
הגיע הזמן להפרד לשלום מגאבלה. במרחק נסיעה של כחצי שעה תוכלו לקבל הצצה אל מורשת, אמונות ותרבות עתיקה ששייכת לתקופה בה אזרביג'אן היתה חלק מאלבניה הקווקזית. בכפר הציורי ניג' (Nij Village) אפילו מדברים בשפה האודית שכבר לא אופיינית לאזור. את כל אלה תוכלו לראות מקרוב במוזיאון הביתי אודי אוקאג'י (Udi Ocaghi), שכולל גם ארוחה אותנטית לטעמים המקומיים. עוד במקום – כנסיית ג'וטארי שנבנתה במאה ה-17.
את הלילה נעשה בעיר שקי (Sheki) הנמצאת במרחק של כשעה נסיעה. גם כאן תמצאו לא מעט אפשרויות לינה במלונות 5 כוכבים ומלונות יוקרה לצד דירות נופש, בקתות ומלונות בדרגה של 3 ו-4 כוכבים.
המלון מרקסאל (Marxal Resort & Spa) הוא סוג של כפר נופש בלב הטבע, בין פסגות הרים ומלבד חדרי אירוח מרווחים יש כאן שפע של אפשרויות – מסעדות, בית קפה, בר, מתחם ספא הכולל טיפולים וסוגי מסאז'ים שונים, חדר כושר ובריכה מחוממת, אולם באולינג וביליארד, מועדון לילה, חדר קריוקי, שולחנות טניס, אולם קולנוע, מרכז פעילויות לילדים, מכוניות לילדים, סירות קטאמרן ומתקני משחק.
- אתר אינטרנט: www.marxalresort.az
יום 3: חגיגה של צבעים וטעמים בדרך לבאקו
שני מקומות שהם בגדר חובה בביקור בשקי (Sheki) הם ארמון קאן (Khans Palace) והמרכז ההיסטורי שלה, שב-2019 אונסק”ו הכריזה עליהם כאתרי מורשת עולמיים. אל תצפו לארמון גדול, עמוס חדרים וריהוט מלכותי. מדובר בארמון צנוע, בעל שתי קומות בלבד, שבנה חוסיין קאן מושטק בשנת 1762.
אז מה הופך את הארמון ששימש למטרות אדמיניסטרציה ולאירוח מבקרים ואורחים לא רשמיים למעניין במיוחד? חלונות שבקה (Shebeke) – אומנות פסיפס זכוכית צבעונית, שנמצאות בחזית שתי הקומות. כאן תוכלו להתרשם מציורי קיר מרהיבים עמוסים פרטים, שמאחוריהם סמלים בעלי משמעות, פסיפסים ושטיחים ארוגים.
תוך כדי שאתם עוברים בין חמשת החדרים, נסו לדמיין איך במשך שמונה שנים עמלו אמנים יום-יום על ציורי הקירות, מקפידים להביע בציורים את האופי של כל חדר: החדר בו החאן התייעץ עם יועציו עמוס ציורים לעומת החדר ששימש את הפקידים וכמעט ריק מעיצוב.
בחדר של אשתו של הקאן תראו עד כמה הוא שופע גווני אדום המזוהים אצל האזרביג'אנים עם נשים ועם אש. קירות החדר בו החאן אירח משוררים כמוהו מעוטרות דמויות רכובות על סוסים. ואחרון – החדר הפרטי של החאן עמוס סמליים משמעותיים – עץ הרימון הקדוש לאזרביג'אנים, דרקונים, אריות, איילות, טווס ודגים.
- כתובת: Giləhli, Şəki
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 10:00-18:00
- עלות: 5 מאנאט
שוטטות בסמטאות הקרובות לעיר העתיקה תעניק לכם שילוב בין נוף כפרי עם מבנים מהמאה ה-18 וארכיטקטורה של ימי ביניים, חנויות מזכרות המציעות עבודות יד מקומיות של תכשיטים וצעיפי משי, חנויות ממתקים מקומיים ומסעדות.
סביר להניח שלא תצליחו לטעום את כל המאכלים המסורתיים, אבל ביקור בשקי הוא הזדמנות להכיר כמה טעימים במיוחד, שאסור לכם לעזוב את אזרביג'אן בלי לנסות מהם. דולמה (Dolma) היא מנה מסורתית של עלי גפן ממולאים במגוון מילויים של בשר ואורז עם עשבי תיבול או אגוזים. המרכיבים במנה משתנים מאזור לאזור ובהתאם לעונות השנה. בקיץ תראו גם דולמה במילוי חצילים או עגבניות.
פיטי (Piti) נחשבת למנת הדגל של שקי – תבשיל כבש עם גרגרי חומוס, ערמונים, זעפרן ותבלינים מקומיים. סוד הקסם של המנה טמון בסירי החרס בהם המנה מתבשלת וגם מוגשת. המנה משלבת שתי מנות – מרק שמוזגים לקערה נפרדת ואיתה מתחילים את הארוחה, אליה מוסיפים את שאר המנה ואוכלים כמנה עיקרית.
איפה הכי כדאי לאכול דולמה ופיטי, אספנו עבורכם כמה המלצות של מקומיים:
במסעדת קראוון ויפ (VIP Karavan) תוכלו להתרשם ממסעדה מסורתית המשקפת את האווירה המקומית – קישוט מסורתי, מוזיקה חיה ומבחר גדול של מנות אזרביג'ניות ואירופאיות.
- כתובת: M. F. Akhundov Street (ליד תחנת הדלק Akel)
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 10:00-00:00
- טלפון: 994-55792-4671+
מסעדת גאגרין (Gagarin) מגישה מאכלים מסורתיים מהמטבח של שקי וכמובן מתוקים. והמנה שהכי מזוהה איתה היא פיטי. לבחירתכם ישיבה במסעדה או בגינת המסעדה.
- כתובת: Azadlig St., Sheki (מאחורי מלון Sheki Palace)
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 9:00-00:00
- טלפון: 994-77503-3212+
מסעדת ג'אנט באגי (Jannat Bagi) יושבת בתוך גינה גדולה ומעוצבת ומגישה מאכלים מסורתיים.
- כתובת: B.Vahabzade 8 (בדרך לאתר הנופש מרקסל (Marxal Resort)).
מסעדת נוקסה (Nuxa) שוכנת במתחם היוקרתי ריזורט מרקסל (Marxal Restaurant & Spa). כאן תמיד תמצאו אוכל אזרביג'ני מעולה על צלע ההרים.
- כתובת: Marxal Resort & Spa
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 12:00-00:00
- טלפון: 994-12585-3585+
ומה עם קינוח? בין המתוקים נמצאת החלבה (Halva) – המאפה המתוק המפורסם של אזרביג'אן - שכבות בצק ממולאות אגוזים או פיסטוקים ומצופים דבש או סירופ. תזהו אותו בקלות לפי צורת היהלום המאפיינת אותו, המסמלת אש וגם היא – שונה בטעמיה מאזור לאזור.
גם את המנה הזו מומלץ לטעום בשקי ואפילו לקנות הביתה, בין היתר, כי זו אחת הערים באזרביג'אן המזוהה עם מתוקים. ברחוב הראשי של שקי – M.Akhundzade תמצאו שלוש חנויות – יחיא חלבה (Yahya Halva), אליאחמד חלבה (Aliahmad Halva) ואליווסאט חלבה (Aliovsat halva), שמוכרות את החלבה המפורסמת לצד מתוקים מקומיים נוספים.
נפרד מסמטאות שקי היפות ונמשיך בנסיעה של כרבע שעה אל כנסיית קיש (Kish Temple) האלבנית, הנמצאת בכפר ההררי והציורי קיש, שנחשב לאחד הכפרים העתיקים באזרביג'אן של ימינו. הכנסייה העגולה מוקפת חצר וגינה, נבנתה במאות ה-6-7, עברה שיפוץ בשנים 2000-2003 והוסבה למוזיאון בו ניתן לראות את המוצגים שנמצאו במקום.
הכנסייה בקיש נחשבת לעתיקה ביותר בקווקז ובדיקות שערכו תוך כדי שיפוץ מעידות, שכבר במאה ה-1 היתה כאן כנסייה. היא בנויה אבן גיר והראשונה מסוגה שיש לה כיפה.
ההרפתקה הקצרה מחוץ לבאקו עומדת להגיע לקיצה עם החזרה לבאקו. נסיעה של כחמש שעות תחזיר אתכם אל עיר הבירה. אם הזמן עומד לרשותכם, תוכלו לספוג קצת שקט ושלווה בפינה סודית באמצע הטבע במרחק כחצי שעה מקיש.
במתחם חקלאי ביוגארדן (BioGarden Agro) יש עצי פרי, גינת ירק, ספסלים, חיות משק ונחל עם ברווזים, שיכולים להיות יופי של רקע לתמונות. בין העצים פזורים גם שולחנות בית הקפה של המתחם, שם תוכלו לאכול עוד קצת מהמטעמים המאפיינים את האזור או להסתפק בכוס משקה צונן.
- כתובת: Oryet village, Sheki
- טלפון: 994-50-264-9990+
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/biogarden.az
אפשרות אחרת, שתחלק לכם לשניים את הדרך משקי לבאקו, היא לנסוע אל כפר קטן בשם באסקל (Basqal), שבמשך מאות שנים שימש כתחנה חשובה בדרך המשי הגדולה והפך למרכז אריגת משי. רחובותיו הצרים מרוצפים אותן אבנים מהן בנויים בתי האבן. אם תשאלו ארכיאולוגים, הם יגידו שהיישוב בן 2,000 שנה לפחות.
כיום אוכלוסיית הכפר מונה 1,500 איש בלבד והם מדברים בניב של השפה האזרית. גם היום עיסוקם סובב סביב תעשיית המשי ובייחוד ייצור צעיפי משי הנקראים קלאגיי (Kalagayi), שמלאכת האריגה שלהם עוברת מדור לדור. ומה זה קלאגיי אתם שואלים? כיסוי ראש קל במשקל 125 גרם, שעובר בקלות דרך טבעת נישואין. מעבר לתבניות הפרחוניות והגיאומטריות המאפיינות אותו, יש גם כללים ומשמעות לצבע הצעיף, למשל קלאגיי אדום לובשים בחתונה, שחור – בלוויה, לבן, שמנת וחום ביומיום.
בכפר יש גם מוזיאון קלאגיי אינטראקטיבי בו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה והמסורות של הקלאגיי, לראות את תהליך ייצור המשי ולפעמים גם לקחת בו חלק פעיל.
עשינו לכם חשק להכיר את אזרביג'אן? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם: