הכירו את אוזבקיסטן
אוזבקיסטן היא מדינה במרכז אסיה בעלת שטח עצום, עם כפרים רבים, ערים עתיקות ותרבות עשירה. תמצאו בה את רכסי ההרים טיאן-שאן והפאן, המדבר של דרך המשי ומבנים מרשימים, היסטוריים וצבעוניים. לאוזבקיסטן יש גבולות משותפים עם חמש מדינות: קירגיזסטן, טג'יקיסטן, אפגניסטן, קזחסטן וטורקמניסטן. עיר הבירה של אוזבקיסטן היא טשקנט, עיר מודרנית המתפתחת בקצב מואץ וערים היסטוריות יפהפיות שחובה לבקר בהן הן סמרקנד, חיווה ובוכרה.
רוב שטחה של אוזבקיסטן הוא מישורי ושני המדבריות העיקריים, קיז'ילקום וקרקום משתרעים על פני כמה מאות קילומטרים על פני המדינה עד למרגלות רכס הרי טיאן שאן.
מיקומה הגיאוגרפי של אוזבקיסטן, על דרך המשי, הפך אותה לנתיב מסחר משמעותי ולחבל ארץ נחשק עבור שליטים רבים בהיסטוריה, מאלכסנדר הגדול ועד לג'ינגס חאן ואמיר טימור, כולם עברו כאן. אמיר טימור השליט האגדי, נחשב גם לאבי האומה האוזבקית. בעבר, היתה אוזבקיסטן חלק מברית המועצות אולם היא יצאה לדרכה העצמאית ב-1991 ומקדמת רפורמות דמוקרטיות ושוויון זכויות לנשים.
אוזבקיסטן היא מדינה מודרנית. התושבים המקומיים אדיבים, חייכנים ומאירי פנים. המדינה נקייה ומסודרת וקל לתיירים להתנייד בה וזה עוד לפני שסיפרנו לכם על האוכל המקומי המשובח!
איך מגיעים ואיך מתניידים באוזבקיסטן
הדרך הקלה ביותר להגיע מישראל לאוזבקיסטן היא באמצעות טיסה ישירה מתל אביב לטשקנט, האורכת כ-4-5 שעות. חברת Uzbekistan Airways מפעילה מספר טיסות שבועיות סדירות וישירות וגם חברת QANOT SHARQ, שמפעילה טיסות ישירות מתל אביב לסמרקנד.
דרך נוספת היא להגיע מישראל לטשקנט הבירה, היא באמצעות טיסת קונקשיין דרך איסטנבול, עם חברת התעופה טורקיש איירליינס. בין הערים הגדולות והמתוירות באוזבקיסטן, מקשרות גם טיסות פנימיות נוחות וזולות יחסית.
בטשקנט הבירה פועלת מערכת תחבורה יעילה ואפילו תמצאו בה רכבת תחתית ותיקה ומרשימה. אבל אתם כמובן תרצו לסייר ביעדים יפהפיים נוספים ברחבי המדינה המרהיבה ותשמחו לדעת שישנה רכבת מהירה ומודרנית המחברת בין הערים השונות במדינה. דרך נעימה נוספת לגלות את אוזבקיסטן, היא באמצעות השכרת רכב עם נהג מקומי, לרוב דוברי אנגלית טובה, שיסייעו לכם להגיע למקומות שווים במיוחד.
מסלול מומלץ באוזבקיסטן
כמובן שאי אפשר לראות הכל במדינה כל כך גדולה ומרתקת, אבל הרשו לנו להמליץ לכם על מסלול שכולל את המקומות הכי מדוברים ומעניינים, שאסור להחמיץ.
- את הטיול מתחילים בטשקנט הבירה, עיר תוססת ומודרנית שנחשבת למתקדמת ביותר מבין ערי מרכז אסיה ומתגאה בשוק הססגוני Chorsu Bazaar שנחשב לאחד השווקים הגדולים בעולם, במאות בתי קפה תוססים, מסעדות מקומיות, כיכרות מרשימות ומבני שלטון עצומים.
- מטשקנט תוכלו לצאת ברכבת מהירה לסמרקנד, אחת הערים ההיסטוריות היפות ביותר בעולם, שכדאי להקדיש לה יומיים לפחות.
- מסמרקנד המשיכו לבוכרה היפה, שנחשבת לאחת הערים האקזוטיות ביותר בעולם (ואנחנו לא מגזימים). העיר מהווה את המרכז הרוחני של אסיה כבר מאות בשנים ונחשבת גם לעיר עתיקה שמורה היטב, עם סמטאות קסומות, ארמונות ומצודות עתיקות ואפילו רובע יהודי ובית כנסת.
- מבוכרה, יוצאים דרך "המדבר האדום" על העיר העתיקה חיווה, שנחשבת לעיר מוזיאון, בה הזמן קפא מלכת והכל נשתמר בצורה מופלאה. חיווה היא מסע מסעיר אל העבר העשיר של מרכז אסיה ושל התרבות הקדומה בכלל. מכאן גם ניתן לקחת טיסה מהירה חזרה לטשקנט הבירה ולוותר על החוויה הארוכה של רכבת הלילה.
טרקים וטיולים באוזבקיסטן
אוזבקיסטן מציעה מספר מסלולי טיול מהנים ומרהיבים. הפופולריים ביותר מבינם הם הרי הפאן, עמק זרבשאן ומדבר קיז'ילקום.
- הרי הפאן ממוקמים במזרח המדינה וחלקם מעבר לגבול, בטג'יקיסטן השכנה. ההרים מפורסמים בנופיהם המרהיבים. מסלול הטרקים כאן של כ-100 קילומטרים מתמשך כחמישה ימים. עונת האביב או הסתיו היא המומלצת ביותר לטיול, בשל מזג האוויר הנעים והנופים המרהיבים שמסביב.
- עמק זרבשאן ממוקם במרכז המדינה ומתהדר בנופיו המדהימים. מסלול הטרקים מתפרש לאורך של כ-200 קילומטרים ואורך כעשרה ימים. הזמן הטוב ביותר לבקר בו הוא בחודשי הקיץ, כאשר הטמפרטורות יחסית גבוהות אבל לא מדי וניתן לטייל בקלות וליהנות מהנופים המסעירים.
- מדבר קיז'ילקום ממוקם בדרום המדינה ומציע דיונות חול עצומים. מסלול הטרקים כאן מתפרש על כ-300 קילומטרים ונמשך כשבועיים. הזמן הטוב ביותר לבקר כאן הוא במהלך חודשי החורף, כאשר מזג האוויר קריר יחסית אך לא קפוא כמו בשאר המדינה.
אטרקציות מומלצות באוזבקיסטן
טשקנט: בראש הרשימה בעיר הבירה עומד הבזאר הגדול Chorsu Bazaar . זהו שוק עצום מימדים עם מגוון אינסופי של ריחות וטעמים. השוק עצמו מוקף בסמטאות עתיקות עם בתי קפה ותה ומאפיות קטנות שאסור לכם לפספס.
בנוסף, מתהדרת טשקנט במוזיאון הקוראן, שם שוכן לבטח אחד העותקים הראשונים ביותר של הספר הקדוש לאיסלאם. מומלץ לבקר גם במוזיאון לאמנויות שימושיות, בתחנות המהודרות של הרכבת התחתית ובכיכר העצמאות המרשימה.
סמרקנד: העיר השנייה בגודלה באוזבקיסטן נחשבת למעין מוזיאון פתוח לאמנות האיסלאם המרשימה. המבנים העתיקים בעיר צבועים בצבעי כחול, לבן, תכלת וטורקיז מרהיבי עין. מומלץ לבקר בעיר הנצח (Eternal City), אחד מסמלי העיר.
השוק המזרחי של סמרקנד נחשב לאחד השווקים היפים ביותר בעולם, וגם שוק בעל חשיבות היסטורית, שהיווה ציר מסחרי משמעותי על דרך המשי העתיקה. מומלץ בחום להסתובב בין הדוכנים ולהתענג על יצירות האומנות הרבות שנעשות בעבודת יד.
אטרקציות חובה מרהיבות נוספות הן: כיכר רג'סטאן, מסגד ביבי חנום, המוזוליאום של אמיר גורי ומצפה הכוכבים ההיסטורי אולוג-בג.
בוכרה: בבוכרה האטרקציה המרכזית היא הסמטאות הנסתרות והרחובות מלאי הקסם וההיסטוריה. בוכרה היא המקום המושלם למפגשים עם המקומיים מאירי הפנים ולביקורים מרגשים בבתי הכנסת העתיקים ובבתי האומנים טווי השטיחים הססגוניים. אל תחמיצו גם את ליאבי האוז, בריכת המים העתיקה ואת מוקאי חוסה, ארמון הקיץ של האמירים.
חיווה: עיירה מדברית ציורית, המוקפת חומות בוץ מרשימות, עם שלל סמטאות צבעוניות. כאן מומלץ לבקר בחומות העיר העתיקות, במדרסות המרשימות ובמוזיאונים המוקדשים לתולדות התרבות האיסלמית העתיקה שהיתה אבן דרך בתחומי האסטרונומיה, המתמטיקה והמדעים.
אוזבקיסטן והקשר היהודי
באוזבקיסטן קיים קשר עמוק לתרבות היהודית. מאז התפרקותה של ברית המועצות, עלה במדינה הרצון לחדש ולחזק את הקשר עם העם היהודי.
בבוכרה ובסמרקנד תמצאו אתרים היסטוריים יהודיים מרהיבים ובתי כנסת עתיקים. הקהילה היהודית המקומית, מונה כיום כ-15 אלף איש ובעבר מנתה מאות אלפים של יהודים, הן אשכנזים והן בוכריים, צאצאים עוד מימי חורבן בית ראשון והגירוש לפרס.
הקשר היהודי באוזבקיסטן מהווה גשר בין תרבויות ומאפשר יצירת דיאלוג בין היהודים ובין המדינה והעם האוזבקי ברחבי המדינה המרשימה, בין היתר בערים טשקנט, סמרקנד, בוכרה, קוקנד אנדיג'אן ופרגנה, פזורים בתי הכנסת עתיקים ורבעים יהודיים היסטוריים.
שפה ומטבע באוזבקיסטן
השפה השגורה באוזבקיסטן היא אוזבקית, שהיא השפה הרשמית והעיקרית במדינה. בשלטי החוצות משתמשים גם באלף בית לטיני לצד אלף בית קירילי. חלק מהמקומיים מדברים בחיי היום יום גם בשפה הטיג'יקית. בנוסף, קיימת גם שימוש נרחב בשפה הרוסית ורוב האוזבקים הם דוברי רוסית שוטפת.
המטבע המקומי באוזבקיסטן הוא סום אוזבקי (UZS). הסום הוא מטבע יחיד באוזבקיסטן והוא מחולק ל-100 יחידות.השטרות הנפוצים הם: 1000, 5000, 10,000, 50,000, ו-100,000. הסום נחשב למטבע יציב ומקובל באופן רחב בתשלומים ועסקאות במדינה. אוזבקיסטן היא מדינה שמאוד זול להתנייד בה ורוב העסקאות נעשות בה במזומן. מומלץ להצטייד בדולרים ויורו ולהחליף בכל פעם סכומים קטנים יחסית, בבנקים, במרכזי הקניות ובבתי המלון הגדולים. במלונות עצמם תוכלו גם לשלם באמצעות כרטיס אשראי.
מלונות מומלצים באוזבקיסטן
בערים המרכזיות באוזביקסטן תמצאו בתי מלון מעולים במחירים אטרקטיביים ביותר עם מתקני ספא מפנקים, מכונות קפה בחדרים ומיזוג אוויר כמובן.
מלונות מומלצים בטשקנט הבירה: Hyatt Regency, Radisson Blu, Hilton, Regal Stay Hotel,
Novza Palace Hotel, Uzbekistan Hotel.
מלונות מומלצים בסמרקנד: בעיר השנייה בגודלה באוזבקיסטן, תמצאו מבחר של בתי מלון מפנקים ומומלצים: Hilton Garden Inn, Amir Temur Regency, Lia by Minyoun , Savitski Plaza,Dilmah ,hotel Alexander Hotel ,Konstantin Hotel ,Golden Samarkand Hotel Grand Samarkand Hotel
מלונות מומלצים בחיווה: בעיר המקסימה חיווה תמצאו מבחר מלונות מקומיים מומלצים:
Farovon Khiva Hotel, Zarafshon Boutique Hotel ו-Khiva Khan guest house.
מה אוכלים באוזבקיסטן
האוכל האוזבקי המקומי הוא חגיגה לכל החושים. אנחנו לא מגזימים כשאנחנו אומרים שבמהלך הטיול אתם תאכלו מצוין ותחשפו למטבח מקומי ייחודי. השילוב בין המטבח הפרסי, הטורקי הרוסי והאסייתי, יצר טעמים מסעירים, עמוסים בניחוחות מפתים.
בין המנות המומלצות שאסור לכם להחמיץ: חלבה בוכרית עשויה מאגוזים ופיסטוקים טחונים, שורפה – מרק עשיר בשומן כבש, סאמסה – בצק פריך הממולא בשר וירקות (אחיו האוזבקי של הסמוסה ההודית), לגמן – אטריות עבות מקומיות ובשרניות במיוחד. מלך התבשילים המקומיים הוא האושפלאו, תערובת של בשר וירקות על מצע אורז, עם שלל תבלינים מקומיים, שיפודים מכל הסוגים, כיסוני “מנטי” (הרביולי המקומי), נון (לחם מקומי כמו בייגלה רק בלי החור) ומגוון סלטים מסחרר. את הארוחה ילווה תמיד תה ירוק או שחור ואת התיאבון הגדול כדי לארוז במזוודה, כי רעבים לא תצאו מכאן.
מתי כדאי להגיע לאוזבקיסטן
אוזבקיסטן היא מדינה החסומה לים מכל הכיוונים ועל כן מזג האוויר במדינה מושפע מאלמנטים יבשתיים שונים. האקלים הנהוג הוא מדברי ומדברי למחצה. הטמפרטורות נעות בין חורף יבש וקפוא ובין קיץ יבש, חם ולוהט.
העונות המומלצות ביותר לטיולים באוזבקיסטן הן עונות האביב והסתיו. באביב (בין החודשים אפריל-יוני) הטמפרטורות נוחות והפריחה נמצאת בשיאה. בחודשי הסתיו (אוגוסט-אוקטובר) מזג האוויר מצטנן והשלכת מרהיבה במיוחד.
טיפים נוספים למטייל באוזבקיסטן
- אשרת כניסה – אזרחי ישראל המגיעים לביקור עד 30 יום, אינם נדרשים לויזת כניסה לאוזבקיסטן.
- השתמשו בכל המטבע המקומי לפני שתעזבו את המדינה, כי לא תוכלו להחליף אותו ככל הנראה בשום מקום אחר בעולם.
- במקומות קדושים לדת מומלץ לנשים ללבוש עליונית ומכנסיים או חצאית ארוכה, על מנת לכבד את המסורת המקומית.
- המקומיים מאוד אוהבים טיפים. הם לא יציקו לכם אבל ישמחו מאוד להעניק לכם שירות טוב וטיפים יתקבלו במאור פנים.