למה טאיוואן?
תרבות אבורגינית הקייימת אלפי שנים על האי, תרבות סינית עתיקת יומין שהביאו המהגרים הסיניים, השפעה יפנית מ-50 שנות שלטון, מודרניות וחדשנות יוצרים שילוב מעניין ומגוון של צורת חיים ייחודית בטאיוואן.
את יתרונה הכלכלי, העושר והשגשוג טייואן רכשה כאשר שימשה במשך שנים ארוכות כבית החרושת של העולם המערבי בתחום של טקסטיל, תעשייה כבדה והייטק, הרבה לפני שאר מדינות אסיה.
היא יושבת על טבעת אש שהעניקה לה את הכינוי "ממלכת המעיינות החמים". בנוסף השילוב בין יופיו של הטבע עם אינסוף גוונים של ירוק, פארקים, שמורות טבע, מפלים ועולם חי עשיר ליופי האוכלוסייה הכפרית האבורג'ינית הפשוטה מול המודרניות של מפעלי ההייטק המרשימים מעניקים לה ייחודיות.
טאיוואן נעימה מאוד לזרים בכלל ולישראלים בפרט. נותנת הרגשה של הערצה והזדהות עם ההיסטוריה של העם היהודי בכלל ועם מדינת ישראל בפרט. חופש הפולחן הדתי חושף מגוון מרשים של דתות ואמונות. כל אלה מספקים חוויה נעימה ומעניינת למטייל הישראלי.
סקירה כללית
גיאוגרפיה
שטחה של טאיוואן 35,980 קמ"ר, פי 1.6 משטחה של מדינת ישראל, ואוכלוסיתה מונה כ-24 מיליון תושבים. לטאיוואן השוכנת במזרח אסיה יש רק גבולות ימיים עם אי מרכזי ומספר איי לווין. האי המרכזי נמצא כ-650 ק"מ דרומית לשנגחאי, כ-160 ק"מ מזרחית לחופי סין וכ-300 ק"מ צפונית לפיליפינים. ממערב לטאיוואן נמצאים Penghu Islands במייצרי טאיוואן, קבוצות האיים Kinmen Islands & Matsu Islands השוכנים ממש בתוך מפרצי החוף של סין ו-Lambai Island הנמצאים מול פינגטונג שבדרום טאיוואן בים סין הדרומי. ממזרח לטאיוואן נמצאים שלושה איים באוקיינוס השקט: Guei Shan (הר הצב) - שמורת טבע ללא אוכלוסיה, Green Island המשמש למגורים ובו היה בעבר בית הסוהר ו-Orchid Island בו חי שבט אבורג'יני יורד ים.
אורכו של האי כ-383 ק"מ ורוחבו באזור הרחב ביותר כ-135 ק"מ. במזרח, כשני שליש הם הרים סלעיים המתמתנים למישור חוף שטוח יחסית במערב. כל פיסת אדמה מישורית מנוצלת היטב לחקלאות, גם בהרים - עיבוד חקלאי בטרסות. לאורכו של האי המרכזי חמישה רכסי הרים עם יותר מ-200 פסגות מעל 3,000 מטר. רכס ההרים המרכזי תופס קצת מעל 30% משטח האי. ההרים יורדים בתלילות אל עבר האוקינוס השקט בחוף המזרחי.
כמעט כל האי הוא פארק אחד גדול. רוב פינות החמד נמצאות בין הפארקים הרשמיים בצורת מפלים, אגמים, יערות, חי, צומח, כפרים מסורתיים, מעיינות חמים, שבילים ותצפיות נוף מרהיבות. החלוקה במפה לפארקים מציינת את נקודת הקיצון של צורת נוף מסויימות. למשל “יו-שן נשיונל פארק” מציין את ההר הגבוה בטאיוואן שפסגתו מתנשאת לגובה של 3,952 מטר - ההר הגבוה ביותר במזרח אסיה.
לאורך האי מעל 100 אזורים של מעיינות חמים, שהעניקו לה את הכינוי "ממלכת המעיינות החמים", שנוצרו בגלל ריבוי רעידות האדמה שבאזור. המעיינות החמים משמשים את התיירות המקומית ואת תיירות המרפא. המרווח האקלימי שבין טרופי לממוזג והפרשי הגבהים הטופוגרפיים, העניקו לאי מגוון עשיר של צמחיה ובעלי חיים: יונקים, עופות, זוחלים, דו-חיים, דגים, חרקים וכ-400 זני פרפרים.
ערים מרכזיות
- טאיפיי (Taipei): הבירה, ממוקמת בצפון האי.
- קילונג (Keelung): לפעמים מבוטא צ'ילונג, עיר נמל צפונית בסמיכות לטאיפיי.
- טייצ'ונג (Taichung): עיר תעשייה במרכז האי ובה אוניברסיטת מדעים.
- קאושיונג (Kaohsiung): לעיתים מבוטא גאושיונג, העיר השנייה בגודלה בטאיוואן, בעלת הנמל הגדול באסיה, מפורסמת בתעשייה כבדה.
- הוואליין (Hualien): עיר במזרח האי, מפורסמת במחצבי השיש ומרכז לשבטי האבורג'ינים הסובבים אותה, סמוכה לפארק טארוקו.
- טייטונג (Taitung): בדרום מזרח האי.
- הסינצ'ו (Hsinchu): עיר תעשיית ההיי טק.
- טיינאן (Tainan): נושקת לקאושיונג מצפון, היתה הבירה לפני טאיפיי.
דתות עיקריות
עד לפני 400 שנה הייתה מיושבת רק באבורג'ינים (ילידים), שסגדו לאבותיהם הקדמונים. הדתות הלא ילידיות הגיעו בתחילת המאה ה-17 עם הגעתם של הקולוניות האירופאיות, מהגרים מפרובינציית האן ונזירים בודהיסטים מדרום מזרח סין. הנצרות התפתחה עם הגעת מסיונריים קתוליים. הסינים הביאו מסורות משלהם ואת האלים והאלילים שלהם.
שפות
השפה העיקרית והרשמית היא סינית מנדרינית. לצידה טאיוואניז, שהגיעה מפוג'יאן, חבל ארץ בסין ומדוברת בקרב המבוגרים ובדרום גם בקרב צעירים וניבים של האקה בקרב בני ההאקה שהגיעו מסין. לאבורג'ינים שפה משלהם אך הם יכולים לתקשר או בטאיוואניז או במנדרינית והמבוגרים מעל גיל 70 גם ביפנית.
תעסוקה
טאיוואן מכבדת את כל סוגי המקצועות, גם כאלו שכבר לא נראים במחוזותנו. אין כאן אבטלה או קיבוץ נדבות – כי כולם עובדים ולכולם יש תעסוקה. גם אם מדובר במכירת פרח ריחני לרכב בין המכוניות הנוסעות – אך ורק על פי מחיר נקוב, מכירת כרטיסי הגרלה הנעשית דרך מרותקים לכסאות גלגלים, איסוף קרטונים למיחזור או חלוקת הגז לדוכני האוכל הקטנים הנמצאים על עגלות ונדרשים לחימום האוכל, באמצעות אופנועים המסוגלים לתמרן בסימטאות הצרות.
עונות ומזג אוויר
עונת הטיולים המומלצת היא באביב ובסתיו ובחודשים אוקטובר ונובמבר, אך אפשר לטייל כל השנה. למרות שעונות השנה מקבילות לעונות שלנו, גשמים יורדים כל השנה ועונת הקיץ היא הגשומה יותר, אז הלחות על האי גבוהה ומורגשת משמעותית.
עונת הטייפונים מתרחשת בין יוני לאוגוסט (תתכן סטיה של חודש או יותר) ובה כ-4-5 טייפונים בממוצע. לרוב הטייפון נע ממזרח למערב, מאופיין ברוח חזקה מאוד ובגשמים עזים, שיכולים להשבית חצי אי ואפילו את האי כולו למשך יום-יומיים. לא כל טייפון משפיע על האי, חלקם יעברו דרומית באזור הפיליפינים וחלקם צפונית לאי וישפיעו על יפן. לעיתים סחף, דרדרת אבנים או בוץ שבאו עם כמויות מים אדירות חוסמים קטע כביש או גורמים לקריסת כביש / גשר ונדרשות שעות להחזרת המקטע הבעייתי לפעילות.
בכל אמצעי התקשורת מעבירים התראה של מספר ימים מראש, כך שכולם יודעים מתי והיכן יעבור הטייפון, מה עוצמתו ואיך לנהוג בכל אזור. למרות הנזקים האפשריים ואי הנעימות הזמנית, הטייפונים מבורכים ונדרשים לטבע ולאדם. בטיולנו נעבור בכבישים שמטפסים על הרים. יתכן שניאלץ להמתין כחצי שעה בפקק עד פינוי דרדרת. במקרים קיצוניים נקבל הודעה במחסום שהכביש חסום עד הבוקר ואז נאלץ לשנות את התוכנית ולאגף את החסימה, שתאריך את ההגעה ליעד בכ-3 שעות.
חמישה דברים שאסור לפספס בטאיוואן
1. מעיינות חמים
אפשר לחוות את המעיינות החמים באחד מהמלונות הממוקמים בקרבת מעיין חם, בבית מרחץ ציבורי (Public Hotspring) או על שפת נהר. החוויה במלון היא בחדר בו בריכת אבן קטנה שממלאים אותה באמצעות ברז המזרים את מי המעיין החם הסמוך, כאשר ניתן לווסת את טמפרטורת המים עם ברז נוסף של מים רגילים.
בחלק מבתי המרחץ הציבורי הסמוכים למעיינות החמים יש הפרדה בין גברים לנשים ובחלק - בריכה מעורבת אליה נכנסים עם בגדי ים. קיימות בריכות בדרגות טמפרטורה שונות, גם כאן ויסות הטמפרטורה נעשה עם הוספת מים קרים לבריכה. אלה הנהנים מהמעיינות החמים על שפת נהר, מווסתים את טמפרטורת המים עם חלוקי נחל או גל אבנים שתוחמים את כמות מי הנהר הקרים שמתמזגים עם מי המעיין החם, הנובע מהקרקעית ממש מתחת לרגליהם.
2. שווקי הלילה
שווקי הלילה קיימים בכל ישוב. פשוט הפנינג של חוויה קולינרית ומקום נחמד לשופינג. בערים הגדולות השווקים הגדולים פועלים בכל ערב, אך בעיירות ובכפרים קטנים יתכן והשוק פעיל רק מספר פעמים בשבוע או רק בסופי שבוע.
3. אלישאן
בשמורת הטבע המדהימה אלישאן יש עצים מיוחדים בני אלפי שנים. השכמה מוקדמת לרכבת הראשונה תיקח אתכם לראות את זריחת השמש העולה מעבר להר הגבוה בטאיוואן (יו-שן). לא בכל בוקר ניתן לראות את הזריחה מפאת כיסוי העננים, אך אל דאגה, גם אם עננים יפריעו לראות את הזריחה, ההליכה הרגלית חזרה למלון בתוך יער קסום כמו לקוח מן האגדות, יספקו את החוויה המדהימה בכל מזג אוויר, אפילו בגשם.
4. טארוקו
טארוקו הוא נקיק מרשים ביופיו, עם נביעת מים מסלע השיש אל נהר ה-Liwu , טריילים קלים כמו Lushui Trail ו-Baiyang Trail, מנהרת 9 הסיבובים ועוד. השבט האבורג'יני טארוקו הנמצא בשמורה נתן לה את שמה. היא משתרעת על פארק עצום ואפשר בהחלט להסתפק בחלקו המזרחי בלבד.
5. החוף הצפון מזרחי
בחוף הצפון מזרחי תוכלו לראות את כפר האומנים ג'יאופן, שהוסב מכפר של כורי זהב נטוש לכפר אומנים שוקק ואת פארק ייליו - פארק סלעים בעלי צורות מרשימות שהטבע עיצב משחיקת רוח
ומים.
חמישה דברים נוספים שכדאי
1. הרחובות העתיקים בטאיפיי
סיור באחד הרחובות העתיקים של טאיפיי, Dihua ו-Dadaocheng Wharf, אל הנמל הראשון שלה דרך שוק פירות יבשים, צמחי מרפא וגלריות הוא חוויה. כיום הנמל הינו מזח על נהר טאמשוואי הסמוך, נמצא בלב פארק יפה ממנו ניתן לצפות בשקיעה יפה בשעות אחה"צ כשאין עננים.
2. רכיבת אופניים בצ'שאנג
ניתן לשכור אופניים לרכיבה בין שדות האורז בעיירה צ'שאנג (Chishang). לבחירתכם אופניים רגילים, חשמליים, אופניים עם ארבעה גלגלים, לזוגות או אף לרביעייה. הנסיעה בשבילי אספלט רחבים ונוחים המיועדים לרכיבת אופניים בלבד. נעבור ליד העץ Mr. Brown Tree המפורסם בקרב התושבים. חוויה שלא תשכח.
3. מרכז תרבות ואומנות בטאיפיי
מפעל יין נטוש שפעל בתקופת השלטון היפני במרכז טאיפיי, הפך למרכז תרבות ואומנות יפהפה, Huashan 1914 Creative Park, בעל גלריות וחנויות השומר על המבנים המקוריים.
4. תופעת גז טבעי מהאדמה בקנטינג
ב-Chuhuo Special Scenic Area שבקנטינג נמצא גז טבעי הפורץ מהאדמה ושומר על להבות אש נמוכות שעליהן ניתן לבשל ולטגן. רצוי לבוא לקראת השקיעה כדי להבחין טוב יותר בתופעה המעניינת.
5. חנות ספרים מיוחדת בטאיפיי
מומלץ לבקר בחנות הספרים המיוחדת Eslite 24h Chéngpǐn Dūnnán Diàn בטאיפיי.
וכך נראה מרכז התרבות והאמנות Huashan 1914 Creative Park:
איך מטיילים – עצמאי או מאורגן?
טיול עצמאי
אפשר לטייל עצמאית. לא הכרחי להיעזר בסוכנות מקומית או ישראלית, אך יש לתכנן ולשריין מלונות במיוחד במקומות בהם המבחר העונה לסטנדרטים שלנו אינו גדול, למשל: אלי-שן.
בטיול המוצע נשכיר רכב לסיורים מחוץ לטאיפיי על מנת לצמצם ככל האפשר את מספר ימי הטיול. כך נספיק לראות הרבה יותר אתרים בפרק הזמן העומד לרשותנו. לסיורים בתוך העיר נשתמש בתחבורה ציבורית MRT ומוניות.
טיול מאורגן
אפשרות אחרת היא לבחור בטיול מאורגן, שיחסוך לכם טיפול בכל הפרטים, החל מטיסות, נסיעות, כרטיסי כניסה, דרך מסלולים, לו”ז מפורט וארוחות. לכם ישאר רק להגיע בזמן לטיסה וליהנות מהאתרים המפורסמים ביותר במדינה.
אופי הטיול בטאיוואן מחייב גם לא מעט נסיעות, חלקם באזורים שיכולים להפגע מגשמים עזים. תוכלו להשאיר את ענייני הרכב והנהיגה לנהגים שמכירים את הדרכים, ולנצל את זמן הנסיעה לקבלת הסברים על התושבים, הנופים ותנאי הטבע המיוחדים לאזור.
יחד עם זאת ברור שלא לכל אחד מתאים להצטרף לטיול מאורגן, להתנהל על-פי סדר יום קבוע מראש או לטייל עם אנשים זרים. אחרי ששקלתם את כל היתרונות והחסרונות, כדאי לדעת שישנן חברות ישראליות שונות שמוציאות טיולים מאורגנים לטאיוואן ולכן חשוב לשים לב מה כלול במחיר, כמה ארוחות כלולות ליום, באיזה מלונות ישנים ואיפה הם ממוקמים, כמה אנשים בקבוצה, לכמה ימים נוסעים, עם איזו חברת תעופה טסים, האם הטיסות ישירות והאם ישנן פעילויות אופציונאליות בתשלום נוסף.
טיול עצמאי-מאורגן
ניתן לבחור בטיול עצמאי-מאורגן, המשלב את הנוחות של טיול עצמאי בערים מרכזיות עם טיולים מאורגנים באזורים המחייבים נהיגה. בכל המלונות הסבירים בטאיפיי תמצאו פלאיירים לטיולים כאלה – לחצי יום, יום שלם ואפילו מספר ימים למקומות מרוחקים יותר. קחו בחשבון שאופי הטיול יהיה שונה לחלוטין וכמות האתרים קטנה בהרבה מאחר והם אינם מגיעים לכל הנקודות המופיעות במסלול המוצע, אלא רק למקומות העיקריים של טאיוואן. הם יאספו אתכם מהמלון ויחזירו אתכם.
מסלול טיול לדוגמא
מסלול הטיול המומלץ מתוכנן ל-18 יום נטו בטאיוואן, בתוספת יומיים טיסות - סה"כ 20 יום. אם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם טיול ארוך, תוכלו לראות את ההמלצות במהלך הטיול ולקצר את הטיול ב-3 ימים.
מתחילים בטיסה מישראל עם תחנת ביניים בסיאול או בהונג-קונג והגעה לטאייפי (כ-18 שעות בדרכים). לאחר איסוף המזוודות ולפני היציאה לאולם הנוסעים, ניתן להמיר כסף לדולר טיוואני (New Taiwan Dollar = NTD). דולר אמריקאי שווה לכ-30 דולר טאיוואני. הגעה משוערת למלון – לפני הצהריים.
הערה חשובה למנווטים עם "מפת המסלול" בשטח: כשאתם רואים את המסלול על מסך הטלפון, בכדי לנווט אתם צריכים 'להיות שם'. כלומר להוסיף את המיקום שלכם כתחילת המסלול, להוסיף נקודה (האופציה Add Stop): יש לבחור "Your location", כעת לגרור את Your location לנקודת ההתחלה, (כלומר לראש הניווט), ללחוץ Done ו-Start ואז הנווט יתחיל.
יום 1: טאיפיי
סעו אל היכל הזיכרון סאן יאט סן (Sun Yat-Sen Memorial Hall) של אבי האומה. סאן נולד ב-1866 בכפר בדרום סין, התחנך בהוואי ובהונג-קונג, לא אהב את רעיון הקיסרות, חזר לסין, הקים את הרפובליקה של סין (R.O.C), ולאחר מספר נסיונות הפיכה הצליח להפיל את קיסרות שושלת צ'ינג בסין ב-10 לאוקטובר 1911. כך 1911 הפכה לשנת ה-"0" במניין השנים בלוח השנה הטאיוואני, ושנת 2019 היא השנה ה-108 למנין השנים מתחילת העידן החדש.
סאן נפטר בסין ממחלת הסרטן ב-1925 ונקבר בסין. ממשיך דרכו צ'יאנג קאי שק מגיע עם כוחותיו לטאיוואן ומיישם את משנתו של סאן יאט סן וטאיוואן הופכת לעצמאית, דמוקרטית ומשגשגת. יום ההפיכה הוא יום החג הלאומי בטאיוואן.
לאחר התרשמות מהספריות הרבות במקום, מהכבוד העצום שנותנים לסאן יאט סן ומהגנים היפים, סעו (רצוי במונית) להיכל הזיכרון צ'יאן קאי שק (Chiang Kai-Shek Memorial Hall). צ'יאן קאי שק, המצביא הראשון, לקח את הפיקוד על ה-R.O.C לאחר מותו של סאן יאט סן, הגיע עם כוחותיו מסין ויסד את הרפובליקה של סין בטאיוואן. היכל הזכרון בנוי מ-89 מדרגות המסמלות את 89 שנות חייו של צ'יאנג, מצדדיו בית האופרה והתיאטרון. רדו במעלית מתוך ההיכל עצמו, סמוך לפסלו הענק של צ'יאן קאי שק אל המוזיאון, שם ניתן ללמוד על חייו, פועלו ומסעותיו וגם לראות את רכב השרד ששימש אותו בטאיוואן.
המשיכו (רצוי במונית) למקדש לונגסאן (Lungshan Temple) – המקדש הראשון בטאיוואן. סינים מפוג'יאן הקימו אותו ב-1738 לכבוד ההכרה בנמל מאנקה (שמה הראשון של טאיפיי) כנמל סחר רשמי והוא מוקדש לאלה גוואן אין (אלת החמלה). במקום תוכלו למצוא מאות פסלים בודהיסטים טאואיסטים וכאלו המייצגים את תורת קונפציוס, כי כשהורידו מספר מקדשים לטובת כבישים בתקופת ההתרחבות של טאיפיי העבירו את האלילים מהמקדשים השונים למקדש לונגסאן. המקדש שרד את הפצצת בנות הברית על היפנים ששלטו באי – והעצימה את גדולתו.
מכאן המשיכו לאזור החדש של טאיפיי למתחם סינאי (Xinyi), בו נמצאים מספר מרכזי קניות, כמו: Shin Kong Mitsukoshi, New York New York ,Neo 19. אפשר לבלות במתחם כל אחה”צ, לעלות לתצפית פנורמית על טאיפיי למגדל ה-101 ולהתרשם מהכדור הענק, פיתוח טכנולוגי אדיר, שמייצב את המגדל בעת רעידות אדמה וטייפונים. בקומות הראשונות חנויות מותגים, המפלס התת קרקעי הוא מפלס אוכל עם מגוון גדול מאוד של מסעדות וחנייה לרכבים.
המגדל האקספרסיוניסטי נבנה בשנים 2004-1999, מגיע לגובה 508 מטר, בעל 106 קומות – 101 קומות מעל הקרקע ו-5 מתחת לקרקע. השלד מפלדה מחוזקת בגרעין בטון מזוין, המעטפת החיצונית זכוכית ופלדה. ההשראה למבנה מצורת הפגודה הסינית המסורתית ומחוטר הבמבוק. עד שנת 2010 החזיק בתואר המגדל הגבוה בעולם. העלייה לקומת התצפית נעשית במעלית מהירה שמגיעה לקומה ה-89 תוך 40 שניות, אך המחיר לא זול ורוב האנשים מעדיפים להשאר בששת הקומות התחתונות. כדי לראות את הכדור הענק יש לעבור ולהמשיך לקומות נוספות – בתשלום נוסף.
למפת המסלול היומי »
יום 2: טאיפיי
מומלץ להתנייד במוניות, בגלל שהרכבת לא מגיעה לכל המקומות והאוטובוסים איטיים משמעותית ממוניות. העלות ליום זה כ-2,235 דולר טאיוואני (כ-75 דולר אמריקאי) לכל הנסיעות (1-4 נוסעים).
- הערה: יש להצטייד בבגד ים למעיינות החמים.
היום מתחיל במוזיאון הלאומי טאיוואן (National Taiwan Museum), ניתן לקחת הדרכה באנגלית. במוזיאון נמצאים רוב האוצרות שהיו בעיר האסורה בביג'ין במשך אלפי שנים בתקופת השושלות. עם פלישת יפן לסין בספטמבר 1931, במהלך המנוסה מהיפנים, כוחותיו של צ'יאנג קאי שק לקחו את אוצרות העיר האסורה בביג'ין מחשש שהאויב היפני ישמיד את כל נכסי התרבות הסינים. ב-1937 היפנים מפציצים את ביג'ין ומעלים בלהבות את שנגחאי והאוצרות הלאומיים מוגנים אחרי שהועברו בהצלחה דרומה. גם האוצרות של העיר ננג'ינג שסבלה מהיפנים עברו לדרומה של סין.
ב-1948 תוך כדי המנוסה מהקומוניסטים הסיניים, חששו צ'יאנג קאי שק וכוחותיו לאוצרות, והעבירו את שרידי התרבות לטאיוואן. בהתחלה האוצרות אוכסנו בטייצ'ונג. לאחר שהוקם המוזיאון הלאומי בטאיפיי ב-1965, צ'יאנג קאי שק ואשתו יזמו להעביר את האוצרות למוזיאון ואף פקדו אותו לעיתים קרובות. המוזיאון נפתח רשמית ב-12 לנובמבר 1965, ביום השנה ה-100 להולדת Sun Yat Sen, אבי האומה. ב-1967 החלו בבניית שני אגפים נוספים ובנייתם הושלמה ב-1971. שיפוץ נוסף נעשה ב- 1985 עבור בקרת טמפרטורה ולחות. העיצוב החדש של המוזיאון הושלם ב-2007.
למוזיאון אוסף קבוע של כמעט 700,000 פריטים מהתרבות הסינית העתיקה, אך רק כ-3,000 מהם מוצגים לראווה בכל זמן נתון. האוסף מכסה מעל עשרת אלפים שנים של ההיסטוריה של סין וכולל ציורים ענקיים, קליגרפיות, ספרים נדירים, מסמכים, קרמיקה, כדים, חותמות, ארד, חפצי ג'ייד מגולפים ופריטי אספנות.
מהמוזיאון המשיכו לפארק יאנגמינג-שן (Yangmingshan Park). טיילו בסביבת פסלו של יאנגמינג, משם לכו לשעון הפרחים (Yangmingshan Flower Clock), ואז למפלי דאטון (Datun Falls). חזרו לכיוון השעון או ל-Yangmingshan Fountain וקחו מונית לטרמל וואלי (Thermal Valley), שנמצא בפייטו (Peitou) או בייטו (Beitou). בדרך תראו ענני גופרית עולים מהאדמה באזורים מסויימים. בקשו מהנהג שיוריד אתכם הכי קרוב ל-Thermal Valley. לאחר התרשמות מהמקום המשיכו ברגל למעיינות החמים הציבוריים (Beitou Public Hotspring), המספקים חוויה אמיתית של רחצה במעיין חם. למסלול ההליכה »
לחילופין אם אתם מעוניינים ביותר פרטיות וברחצה ללא בגד-ים, אפשר לשכור כמעט בכל בתי המלון באזור חדר לשעה-שעתיים (HotSpring Hotels) וליהנות מחווית המעיינות החמים בבריכת האבן שבחדר. טבילה בבתי המרחץ הציבוריים זולה יותר ומומלצת יותר להנאה ממי הנביעה ולא דרך צינורות.
מהמעיין לכו לכיוון תחנת MRT Xinbeitou וקחו מונית ל-Tamsui Old Street (הוגים Dam-shwei). טיילו לאורך הרחוב בו החלה היפאניזציה של טאיוואן ב-1895 עם הקמת בתי ספר, בתי חולים ומבנים אחרים. זו הנקודה הצפונית ביותר של טאיפיי בה נהר טאמשווי מתחבר לים. קחו מונית מהרחוב הישן לשילין נייט מרקט (Shilin Night Market), שוק הלילה הגדול והמומלץ בטאיפיי. רצוי להגיע לכאן משעה 18:00-19:00 ואילך. בשוק דוכני אוכל וחנויות רבות. המחירים בדרך-כלל זולים. בזמן ההליכה בשוק יש לשמור על הימין בגלל הצפיפות (כדאי לקבוע מקום מפגש מראש כי קורה שמאבדים קשר עין).
מכאן כדאי להמשיך לחנות הספרים צ'נגפין Chéngpǐn Dūnnán Diàn) Chengpin Eslite Book Store), שנמצאת צמוד לכיכר במפגש הרחובות Renai ו-Dunghwa South Rd, בקומת הקרקע של בניין מסחרי. החנות היפה והגדולה פתוחה 24/7 (רצוי להגיע אליה מאוחר ואפילו אחרי חצות). בכל פינה אפשרית ואף על רצפת הפרקט תמצאו בכל שעה בני נוער צמאי ידע, מעיינים בספרים בשקט מופתי! זו תופעה מעניינת גם למי שלא קורא סינית.
יום 3: טאיפיי (מסלול לסוף שבוע בלבד – שבת או ראשון!)
התחילו את היום מוקדם ככל האפשר וסעו למאקונג גונדולה (Maokong Gondola) עם אחד מקווי ה-MRT אל התחנה הסופית של הקו החום (תחנת גן החיות Taipei Zoo Station) לניווט ». הליכה קצרה תביא אתכם אל מאקונג גונדולה. כאן תעלו עם רכבל עד התחנה האחרונה אל בית התה הצופה לטאיפיי, תטעו מהתה המקומי ותאכלו צהריים. רצוי מאוד לקחת קרון שקוף, המחיר זהה רק התור שונה במעט. מומלץ לפני הרביצה בבית התה לעשות Trail ל- Yinhe Cave ולהגיע אל יינהנדונג טמפל (Yinhendong Temple). המסלול לא קשה, כ-1,900 מטר לכל כיוון. יש להעזר גם בשילוט בשבילים, כי המפה הזו מחברת אתכם לכביש Yinhe Road והשילוט שומר על נתיב השביל בטבע וזה עדיף.
לאחר מנוחה בבית התה חזרו מטה עם הרכבל. אפשר לרדת ישירות לתחנה הסופית הנמוכה ביותר (ממנה עליתם) או לרדת בתחנה של המקדש שבדרך, לעשות שם סיור קצרצר ולחזור לרכבל, לתחנה הסופית (אין צורך להכנס לגן החיות). חזרו בקו החום עד תחנת Daan, לניווט » .
מכאן יש הליכה קצרה לשוק הפרחים (JianGuo Weekend Flower Market), לא כדאי לוותר עליו, גם אם אתם לא חובבי פרחים. השוק ממוקם מתחת לכביש המהיר שנקרא Jianguo (ג'ייאן גוואו) ותחום בין רחוב Xinyi בחלקו הדרומי ועד רחוב Renai בחלקו הצפוני. לכו צפונה מתחת לגשר לאורך השוק ומשם דרומה חזרה לנקודת ההתחלה - עם הקפדה לשמור על הימין. לשוק מחוברים שווקים נוספים בהמשך (מצפון ומדרום). המשיכו לשוק אמנים שחלקם נכים, הנקרא גם: Jian Guo Weeken Artist's Corner. ניווט »
בחזרה לנקודת ההתחלה תמצאו את עצמכם מול פארק דאאן (Daan Forest Park). חצו את הכביש לפארק, טיילו בו, החשפו לאווירה ולתרבות. חובבי הצילום יהנו מהציפורים באי שבאגם הקטן ומפינות החמד בפארק החושפות אותנו לצמחייה ולמגוון בעלי החיים. מכאן הליכה אל מתחם האמנות הואשן 1914 קריאטייב פארק (Huashan 1914 Creative Park) תביא אתכם אל מפעל יין ישן מתקופת שלטון היפנים, שהפך למתחם אמנותי נחמד עם גלריות וחנויות. לניווט »
קחו מונית וסעו כ-10 דקות ל-.Dihua St. הקפידו לרדת כאן» (No. 8-2, Lane 280, Section 1, Dihua St, Datong District). התחילו בהליכה לאורך רחוב Dihua לכיוון דרום עד רחוב מינשנג, פנו ימינה ולכו מערבה עד שתגיעו למזח Dadaocheng Wharf (עקבו אחר הנתיב). בתחילת רחוב Dihua, העתיק ביותר בעיר, תראו את מוזיאון אמה (Ama museum), שהוקם לכבוד הנשים ששרדו את המלחמה. הרחוב שימש כמרכז סחר ואחסנת סחורות בעבר וכיום יש בו גלריות עשבי תיבול (Herbs), פירות יבשים, תרופות סיניות, תה, מוצרי במבוק, סוכריות ועוד מציאות. לפני ראש השנה הסיני (בחודשים ינואר - פברואר) הרחוב שוקק חיים וניתן למצוא כאן את כל המוצרים הדרושים לפי מנהגי החג. המזח, ששימש בעבר כנמל העתיק ביותר בעיר, נמצא בלב פארק. ביום יפה מומלץ להגיע כשעתיים לפני השקיעה ולצפות בשקיעה. מכאן חזרו למלון.
בערב תוכלו ללכת למועדון זיגה זאגה במלון הייאט. המסעדה האיטלקית של המלון הופכת אחרי 21:00 לפאב עם מוסיקה טובה (להקה מערבית באיכות טובה ב-Live). יש כאן פיצה מרגריטה מעולה ועוד אוכל טוב. אם לא הספקתם לבקר ערב קודם בחנות הספרים צ'נגפין נצלו את הערב לביקור.
יום 4: טאיפיי - וולאי
רצוי להתחיל את היום מוקדם בנסיעה ברכב לעיירה האבורג'ינית וולאי (Wulai), המפורסמת בשבט האטייאל (Atayal), מפלים, פארק, מעיינות חמים ורחוב ישן. למסלול הנסיעה »
התחילו בפארק (הנקודה הרחוקה ביותר, כיוון שנסגר ב-17:00). בדרך תעברו דרך מרכז מבקרים ממנו תוכלו לתצפת על המפל הגבוה והרכבל העולה אליו. לא כדאי להתעכב כאן. החנו את הרכב בכניסה לשמורה, רכשו כרטיס כניסה ולכו לאורך השביל העובר לאורך הסכר עד שתגיעו לשני מפלים. חזרו לרכב. סעו עד מגרש החנייה שליד Wulai Old Street וחנו שם. למפת המסלול »
היכנסו ל-Wulai Old Street (אל תשכחו בגדי ים ומגבות), חצו שני גשרים ופנו שמאלה אל הנהר בנקודה על מפת המסלול » הכנסו לאחד ממעגלי חלוקי הנחל בקצה הנהר לרביצה במים החמים – אפשרי גם בגשם (המקום אינו חוף רחצה מוכרז אבל עשרות אנשים נכנסים לגדה הרדודה לאזור בו המים מגיעים עד הברכיים ויש בו מעיינות חמים). את הדברים האישיים תוכלו להשאיר מחוץ לנהר על האבנים או על מדרגות הבטון. מי שרוצה חוויה פרטית יוכל כמובן להשכיר חדר לשעה באחד המלונות. בדרך חזרה לרכב הסתובבו בין דוכני האוכל והמזכרות בשוק הממוקם בין שני הגשרים (Old Street) - וחזרו לטאיפיי במסלול הזה »
יום 5: סובב טאיפיי
רצוי להתחיל את היום מוקדם בנסיעה ברכב ולהקפיד לנהוג לפי הסימון על-מנת ליהנות מדרך מקסימה. התחנה הראשונה היא בכפר שיפן (Shifen). נסו לאלתר חנייה ב-Shifen Sreet, כל מקום זה בסדר רק שלא תחסמו רכב אחר, או על הכביש הראשי למטה. חזרו ברגל מהחנייה המאולתרת ל-Shifen Street והמשיכו איתו עוד כ-50 מטר עד שתגיעו למסילת הרכבת החוצה את הכפר (זהירות – הרכבת עוברת למרות שאנשים מסתובבים על הפסים). לכו קצת ימינה ובעיקר שמאלה, לאורך המדרכה והרחוב העתיק.
שיפן הוא כפר מיוחד בו מייצרים פנסי נייר המתעופפים לשמים. כאן גם עורכים הפרחת פנסי נייר המונית. מומלץ להתנסות בחוויה. קנו פנס נייר, רישמו עליו משאלות, המוכר יעזור לכם להבעיר את הניירות הטבולים בדלק, הפריחו את הבלון וצלמו את ההפרחה. הטקס האמיתי בכפר מתקיים בדיוק שבועיים לאחר ראש השנה הסיני – בחג האורות לנטרן (Full Moon Festival). המחזה מרשים. בכל טאיוואן וסין יש חגיגת אורות, ובשיפן – הילולה גדולה עם דבוקות של פנסי נייר אדומים, כחולים וצהובים מאירים עולים השמיימה ומאירים את השמיים בפנסים .
המשיכו בנסיעה למפלי שיפן (Shifen Waterfall), המפל הגדול והעוצמתי ביותר בטאיוואן. הליכה קלה של כ-10 דקות תביא אתכם מהחניה למפל. נסו לראות אותו גם מהחזית – המשיכו ללכת אחרי המבנה ורדו מטה במדרגות בזהירות.
חזרו לרכב והמשיכו בנסיעה לכפר ג'יאופן (Jiufen). ג'יאופן העתיקה החלה כהתנחלות של 9 בתים, שהגישה היחידה אליה לאספקה היתה דרך הים. האספקה חולקה לתשע מנות ומכאן השם "ג'יאופן תשע מנות". ב-1890 מצאו עדות לאפשרות קיום זהב באזור. ההתנחלות קלטה 3,000-4,000 פועלי כרייה ובשנת 1930 הגיע הכפר לשיא פריחתו בכריית הזהב וג'יאופן זכתה לכינוי "בירת הזהב של אסיה". מאחר וטאיוואן הייתה קולוניה יפנית בשנים 1895-1945, רוב הזהב נשלח ליפן. לאחר מלחמת העולם השנייה, התדלדלו מחצבי הזהב והעיירה הפורחת ננטשה. שנים לאחר מכן, בעקבות סרט על העיירה (City of Sadness), ג'יאופן זכתה בתשומת לב רבה מצד אמנים ואנשי רוח שהתחברו לנוף הקסום של הים, ומאז היא פורחת שוב. בכפר מוזיאון המספר על המקום ומדגים את שיטות הכרייה וניפוי האדמה עם הכלים האותנטיים.
כדאי להחנות את הרכב כמה שיותר קרוב לכניסה של הרחוב העתיק, למרות שהחנייה קצת יקרה. מאחר והכביש מפותל מאוד - עלו עם הרכב עד הכניסה הראשית, עשו פרסה, חיזרו למטה וחנו אצל ה"מאכר" הראשון שיסמן לכם לחנות אצלו. תצטרכו להשאיר לו את מפתח הרכב, אבל זה בטוח. חזרו לכניסה ברגל ולכו ברחוב הראשי, היכנסו לגלריות בסימטאות וחזרו לרחוב הראשי עד בית קפה בקצה הרחוב, המשקיף על האוקיינוס. אם נכנסתם אל תוותרו על השולחן עם הנוף לים. התענגו על קפה או תה פירות טוב עם וופל טעים. קצה החלק המעניין של ההליכה ברחוב השוק גם מסומן על המפה » חיזרו לרכב וסעו חזרה לטאיפיי.
יום 6: סובב טאיפיי המשך
התחילו את היום בנסיעה לפארק הגאולוגי ייליו (Yeliu), שם ניתן ללכת בין סלעים מפוסלים, שנוצרו משחיקת רוח ומים. אחרי שתכנסו לפארק נסו לזהות באמצעות המפה שתקבלו בכניסה את הצורות בדיוק מזווית הכיוון שצילמו אותם.
חזרו לטאיפיי דרך הר יאנגמינגשן היפה (Yangmingshan National Park), שעדיין יש בו פעילות וולקנית. בדרך תעברו ב-BaYan Wild Hotspring – במקום מעיינות חמים, חלקם מסודרים בתוך מבנה וחלקם בטבע, בתוך נהר, שהכניסה אליו אסורה באופן פורמאלי (כדי לא לקחת אחריות). הרבה מאוד מטיילים מתעלמים מהשילוט ונכנסים למקום.
התחנה הבאה היא שיאויוקנג (Xiaoyoukeng). הכניסה לחניה כרוכה בתשלום סמלי לרכב, ללא תלות בכמות הנוסעים. פרט למרכז המבקרים שבמקום מומלץ ללכת עד קצה המדרכה ולצלם את ענן הגופרית הגדול העולה מן האדמה. בדרך תראו אדי גופרית השורקים מבעד חרירי אדמה. מפאת חוסר זמן, הסתפקו בסיור באתר, בלי לעשות את הטרייל שבמקום.
המשיכו בנסיעה לכיוון טאיפיי/ בדרך עברו את הנשיונל קאלצ'ור יוניברסיטי (National Calture University) ועצרו לתצפית יפה על טאיפיי (Lover's Scenic Vista).
- הערה: אם לא תוכלו לצאת לטיול ארוך, כך תוכלו לאחד את ימים 5 ו-6 »
יום 7: טאיפיי – אגם סאן-מון
בדרככם לאגם סאן-מון תוכלו לעשות עצירה להתרעננות בתחנה על הכביש המהיר מספר 3. נסו להיכנס לזו שמסומנת במפה היומית – היא הכי מרשימה. המשיכו בנסיעה עד מפעל היין הראשון של טאיוואן Puli Winery Sales Center. עיצרו כאן לסיור עצמאי חינמי וקיראו על סיפור המפעל. בקומה השניה ניתן לראות חדרי אחסון לכדים. המשיכו על פי המפה והגיעו לאגם סאן מון (SunMoon Lake).
אגם סאן מון משמש כמקור כח לתחנת כח הידרואלקטרית הממוקמת כ- 20 ק"מ דרומית לאגם. היפנים ששלטו בטאיוואן בשנים 1895-1945 הקימו ב-1934 את התחנה. לפני כן היו במקום שני אגמים. האחד עגול והשני צר בצורת סהר, ומכאן שמו - אגם השמש והירח. עם הקמת התחנה נבנה סכר, שהעלה את מפלס המים, הציף את השטח המפריד בין האגמים ואיחד אותם לאגם אחד שלצורתו אין קשר עם שמו. 4 כפרים שהיו בשטח המוצף הוטבעו ותושביהם פונו לעיירה איטה-טאו וחיים כאן עד היום. לתחנות הכוח מאגרים גדולים של מים. בשעות הלילה לתחנות הכוח יש עודפי יצור של חשמל, המים מוזרמים מהמאגרים חזרה אל האגם ומפלס המים עולה. בגלל ששינוי מפלס המים הוא יומי, כל המזחים באגם צפים. מומלץ לגשת לאחד המזחים ולראות.
עצרו לסיור במקדש אל המלחמה (Wen Wu Temple). עלו למעלה לאורך החומה האחורית אל הגנים היפים משם תוכלו לראות את האגם מלמעלה. חזרו לרכב והמשיכו למלון. יש הרבה מלונות סביב האגם, אפשרות זולה וטובה - Ming Yue Hu Lakeview Hotel.
טיילו בעיירה שווישה או בכפר הקטן איטה-טאו (ItaThao), בו נמצא המלון שלעיל. יש כאן שוק קטן וחמוד. בחנות Seven-Eleven ניתן להוציא כסף מזומן. מהמזח בעיירה ניתן לצאת להפלגה קצרה (Ita Thao Visitor Center). רצוי לחזור בערב לאחר שמתחיל להחשיך, למקדש אל המלחמה כדי להתרשם ממנו בתאורת הלילה. צמוד לעיירה איטה-טאו יש רכבל העולה למוזיאון האבורג'ינים ולפארק מים. אפשר לוותר עליהם.
יום 8: סאן מון לייק - דונגפו
התחילו בנסיעה לצ'יין פגודה, אותה בנה צ'יאנג קאי שק לזכר אימו. מהחנייה לכו עד הפגודה, עלו למרפסת בקומה העליונה והשקיפו על האגם מלמעלה. מכאן המשיכו למרכז המבקרים (Xiangshan Visitor Center) ולכו עד שווישה וחזרה. היזהרו מרוכבי האופניים הנוסעים על הדק. אפשר לשכור אופניים מול מרכז המבקרים שמעבר לכביש.
המשיכו בנסיעה לכיוון המלון בדונגפו (DongPu). רצוי להגיע בשעות הצהריים או אחה"צ המוקדמות, לצאת למעיין החם ולבקר בכנסיה. מומלץ להגיע למעיין החם Yentou Hotspring בהליכה ולא בנסיעה, בגלל העלייה והשיפוע החדים. הטבילה במעיין עולה קצת כסף אבל מומלצת הרבה יותר ממי המעיין של המלונות. (לא מומלץ להמשיך למפל Rainbow, המלא בצינורות מים וממש מאכזב וגם לא להמשיך לגשר התלוי האדום). מהמעיין חיזרו לכנסייה, רק לזו המסומנת במסלול. למסלול הרגלי »
- הערה: אם זמנכם קצר, תוכלו לוותר על DongPu, להתחיל את היום מוקדם בסאן מון לייק ובצהריים לנסוע ישירות לאלישאן. לבחירתכם שתי אפשרויות: 1) כניסה לדונג-פו לטבילה במעיין החם בלי לינה במקום והמשך לאלישאן. לשם כך עזבו את סאן מון לייק עד 12:00. למפת המסלול המקוצר » 2) ללא כניסה לדונג-פו, למפת המסלול מסאן מון לייק ישירות לאלי-שן »
יום 9: דונגפו – אלישאן
אם לא הספקתם להגיע אתמול למעיין החם או שהכנסייה היתה סגורה, נצלו את שעות הבוקר המוקדמות לביקור שם ועזבו את דונגפו לפני הצהריים. סעו לשמורת אלישאן (AliShan) מוקדם ככל האפשר, על מנת ליהנות מהדרך היפה באור, רצוי למלון AliShan House (צריך להזמין מראש מקום במלון, מאחר והמלונות האחרים ברמה ירודה). למפת הנסיעה »
מצומת הכניסה לישוב דונג פו בחיבור עם כביש 21, מתחילים לטפס עם הכביש דרומה. בקילומטר ה-120 של כביש 21 הסתכלו בזהירות שמאלה ותראו מגובה רב את הכפר דונג פו שעזבתם. מעל הכפר תבחינו במפל שלא הייתם בו וגם בגשר האדום התלוי. בקטע הזה אתם נוסעים כבר על צלע ההר הגבוה בטאיוואן. בהמשך הכביש על צלע ההר שמולכם תראו מפלים שאין אליהם גישה. זהו ההר הגבוה בטאיוואן ובמזרח אסיה, הנקרא יו-שן או הר ג'ייד (Yushan Mount Jade) ופסגתו 3,952 מטר. כביש 21 אינו מגיע לפסגה אלא רק מעביר אתכם אל ההר הסמוך AliShan הנמצא על כביש 18 (כביש 21 הופך לכביש 18 בהמשכו). עצרו ליד זוג עצי הטאטקה (Tataka Couple Trees) להתרעננות ולצילום (מסומן במסלול בכוכב צהוב).
יתכן ותראו ציפורים גדולות וצבעוניות בהמשך הכביש וסביר להניח שלפני אלישאן תראו קופים בצד ימין. המשיכו לאלישאן. התשלום בכניסה לחניה גם לרכב וגם לאנשים שבתוכו. לא ניתן לחנות במלון, רק בחניית השמורה. התקשרו למלון ויאספו אתכם. קחו בחשבון שזה האזור הקר ביותר בטיול והצטיידו בלבוש מתאים.
יום 10: אלישאן – טאיינן
התחילו את היום סביב 4 לפנות בוקר על-מנת לתפוס את הרכבת הראשונה שעולה לראות את הזריחה היפה מעל הר יו-שן. בדקו פרטים מדוייקים עם המלון. רדו בתחנה הסופית והמשיכו ברגל עוד מספר דקות עם הכביש, עד מנחת ההליקופטרים. בנקודה הזו שקט יותר ויש סיכוי שפחות אנשים יסתירו לכם את הזריחה. אחרי הזריחה חזרו למלון ברגל דרך שביל ביער קסום שנראה כמו באגדות – Giant Tree Trail. אל תשכחו להצטייד במפת השבילים במלון או בתחנת הרכבת. אל תוותרו על חלק המסלול שעובר בין עצים עתיקים בני אלפי שנים (Old Trees Giant), אם יורד גשם קחו מטריות. יש שני מסלולים – עם שניהם תגיעו למלון לארוחת בוקר. אחריה צאו לכיוון טאיינן (Tainan). למסלול הנסיעה »
בקילומטר ה-69.5 של כביש 18 עצרו להתרעננות במפרץ החניה שמשמאלכם. בהמשך הכביש היורד לכיוון העיר צ'יאיי (Chiayi), תוכלו לראות שדות תה על צלע ההר (נראה כמו שורות של גדר חיה). בדרך למלון תעברו דרך מוזיאון השואה בכנסייה של אלכס וגם ב-ChiMei Museum). המשיכו בנסיעה עד מלון לבחירתכם במרכז העיר טאיינן, המפורסמת במסעדות טובות ובאוכל מעולה.
אתרים בטאיינן (רצוי להספיק לבקר ברובם כבר היום):
מוזיאון צ'ימיי (Chimei Museum)
- כתובת: No. 66號, Section 2, Wenhua Road, Rende District, Tainan City, Taiwan
- טלפון: 886-6-2660808+
- ניווט »
הכנסייה של אלכס (台灣Holocaust和平紀念館)
מוזיאון שואה שהוקם בתוך כנסייה.
- כתובת: 717, Taiwan, Tainan City, Rende District, Section 1, Wenxian Road, 598號號
- טלפון: 886-6-2662758+
- ניווט »
בית העץ בטאיינן (Former Tait & Co. Merchant House)
- כתובת: No. 108, Gubao Street, Anping District, Tainan City, Taiwan 708
- טלפון: 886-6-3913901+
- ניווט »
מקדש קונפוסיוס (Confucius Temple)
יש הרבה מקדשים בעיר. מקדש קונפוסיוס הוא המפורסם שבהם. נוסד במאה ה-17 ובנוי מ-15 מבנים בצבע אדום עז. (לא אתר חובה).
המלצות לארוחת ערב:
- למסעדה שבראש המגדל עם תצפית 360 מעלות על טאיינן, נוף יפה ואוכל טוב »
- למסעדה איטלקית צמחונית טובה בטיינאן »
- למסעדה צמחונית Hi-Lai Vegetarian »
המלצות לבילוי ערב:
פארק תרבות ואמנות בלופרינט (Blueprint Culture & Creative Park)
- כתובת: Lane 689, Section 1, Ximen Road, South District, Tainan City, Taiwan 702
- טלפון: 886-6-2227195+
- ניווט »
בית כלבו הייאשי (Hayashi Department Store)
בית כלבו יפני, שנפתח לראשונה ב-1934, שופץ ונפתח מחדש בשנים האחרונות. המעלית הראשונה בטאיינן הותקנה בו. בקומת הגג יש מזבח פרטי ושם גם אפשר לראות חורים בקיר, שרידי הפצצות של האמריקאים במלחמת העולם השניה.
- כתובת: No. 63號, Section 2, Zhongyi Road, West Central District, Tainan City, Taiwan 700
- טלפון: 886-6-221-3000+
- ניווט »
שוק לילה (Xiaobei Chenggong Night Market)
יום 11: טאיינן-קאושיונג
צאו מוקדם לקאושיונג (Kaohsiung) וסעו לאגם הלוטוס, שם תראו את פגודת הדרקון והנמר (Dragon Tiger Pagoda) ואת מקדש Cihji, שממוקם מולם מעבר לרחוב. משם נמשיך למלון. למסלול הנסיעה »
מהמלון קחו את ה-MRT לתחנה האחרונה (Sizihwan) ומשם המשיכו עם הרכבת הקלה לנמל קאושיונג. רדו במזח 2 ולכו למרכז האמנויות Pier 2 Art Center בו יש בתי קפה וגלריות. ניווט למרכז האמנויות »
מכאן חיזרו עם הרכבת הקלה ל-Sizihwan. מהתחנה לכו לכיוון המעבורת וקחו מעבורת לאי צ'ינג'ין (ChiJin Island). לניווט »
לכו ב-Cijin Old Street דרך העיר הישנה לאורך החוף והכניסה לנמל. משם המשיכו דרך הרחוב הישן ודוכני המזון, חזרה למעבורת. חצו רגלית לקונסוליה הבריטית הישנה שבראש הגבעה. טפסו לתצפית, משם תראו את הכניסה הראשית לנמל. בסיום רדו והמשיכו בהליכה לאוניברסיטה. לניווט »
מהאוניברסיטה לכו דרך תעלה ל-Sizihwan MRT Station. לניווט » וחיזרו למלון.
יום 12: קאושיונג-קנטינג
רצוי לצאת מהמלון לא יאוחר מ-8 בבוקר כדי להספיק את כל האתרים. קנטינג (Kenting) היא ה”אילת של טאיוואן”. חופי רחצה עם חול, מזג אוויר חמים כמעט כל השנה, מפרץ שגורם לים להיות שקט ורגוע, רצועת חוף רדודה המאפשרת רחצה והריחוק מכל מקום באי – כל אלו, מאפשרים להתנתק משגרת החיים, להרגע ו"לתפוס ראש". יחד עם מוסיקה ופאבים זה מקום טוב “להיזרק” בו.
סעו לקנטינג ובדרך עצרו בשני מפלים יפים הסמוכים האחד לשני Shenying Falls ו-Danlin Falls ובצמוד להם בית קברות אבורג'יני עם תצפית יפה. המשיכו להתרעננות קצרה על החוף. משם המשיכו ל- Yoho Beach Resort בו תמצאו חוף סלעי יפה ודייגים באזור.
המשיכו לפארק מאוביטו (Maobitou Park) ממנו ניתן לצפות על מפרץ קנטינג מצדו המערבי.
עכשיו נשאר להגיע לצ'ק-אין זריז במלון כדי להספיק את החלק השני של היום באור. למפת המסלול »
המשיכו מהמלון בנסיעה לנקודה הדרומית ביותר בטאיוואן (Southernmost Point of Taiwan). בדרך תחלפו על פני הסלע המזדקר בחוף Chuanfanshi. החנו את הרכב וצעדו לאורך השביל עד הנקודה הדרומית ביותר, ממנה המרחק לפיליפנים רק 300 ק"מ. המשיכו עם הכביש, הפעם לכיוון צפון, לנקודת תצפית על האוקינוס השקט (Fengchuisha). המשיכו עם כביש 26 למפגש עם כביש 200甲 ועצרו לתצפית על הגשר התלוי (Gankou Suspension Bridge). השעה כבר מאוחרת ויתכן שלא תספיקו לראות את הגשר באור. המשיכו לעבר המתחם בו האש דולקת תמיד בגלל מקור של גז טבעי הבוקע מן האדמה, המאפשר לבשל או לטגן עליו. רצוי להגיע בזמן השקיעה או לאחריה כדי להבחין באש של צ'ואו (Chuhou Special Scenic Area) על כביש 200. משם המשיכו עם הכביש לעיירה הנגצ'ון (Hengchun) ומשם חזרה למלון .למפת המסלול »
אם יש ברשתוכם יותר מיום אחד, תוכלו לבקר גם באתרים הללו:
- פארק יער לינהאוסילין Linhousilin Forest Park 林後四林平地森林園區 »
- העיר העתיקה הנגצ'ון Hengchun Old Town 恆春古城 »
- מפל קאיופנג Kayoufeng Waterfall)卡悠峯瀑布). המפל במרחק שעה נסיעה מקנטינג והדרך לא נוחה. מהחנייה יש ללכת בעליה כ-20 דקות עד למפל. ביום חם מי המפל מצננים. אין אתרים אחרים שניתן לשלב בדרך. לניווט »
יום 13: קנטינג – דולאן
התחילו את היום בפארק שיאו ייליו (Xiao Yehliu) על חוף הים בטייטונג (Taitung). אחרי שצפיתם בסלעים המשיכו להתרעננות בשמורת טבע לשימור דגים (Fushan Fish Reserve). מייד אחריה תגיעו לאתר עם אשלייה של מים הזורמים כלפי מעלה (Water Running Upward). המשיכו לצימר בדולאן (Dolan) הידוע בתיירות גלישת גלים ומדיטציה. למפת המסלול היומי »
יום 14: דולאן - צ'ישאנג – וולאמי – יולי / רויסווי
צאו מוקדם וסעו לעיירה צ'ישאנג (Chishang), שכמעט כולה מתמסרת לגידול האורז בשילוב תיירות של רכיבת אופניים בין שדות האורז.
השכירו אופניים באחת מחנויות ההשכרה לאופניים. תוכלו למצוא אופניים רגיליים, חשמליים, עם ארבעה גלגלים, לזוגות וגם לרביעייה. לבחירתכם פידול רגיל או בעזרת סוללות, כך שלא יהיו לכם תירוצים ליהנות מהחוויה ומהנוף המדהים. תוך כדי נסיעה בשבילי אספלט המיועדים לרכיבת אופניים בלבד תראו מקרוב את תהליך גידול האורז. בדרך תעברו ליד העץ המפורסם Mr. Brown Tree.
חזרו לרכב וסעו לכיוון Wallami Trail. ממש לפני הכניסה עיצרו במפלי ננן (Nanan Falls). מעבר לגדר, במפלס הגבוה נמצאת הבריכה המרשימה של המפל (לא ניתן לחצות את הגדר). זו נקדות חניה מומלצת כיוון שיש שירותים בכניסה למפל (קרוב לכביש ולפני המסלול בו אין שירותים). המשיכו ל-Wallami Trail וחנו קרוב ככל האפשר לכניסה. צאו להליכה של כשעה – שעה וחצי (הלוך וחזור) במקטע שאינו מצריך אישור כניסה. עברו את הגשר התלוי הראשון והמשיכו ללכת עד שתגיעו לפיצול בשביל. כאן פנו ימינה ורדו 151 מדרגות לתצפית יפהפיה על מפל ShanFong. חזרו במדרגות לנקודת הפיצול והמשיכו עם העליה מספר דקות עד הגשר הצמוד למפל. מכאן חזרו לרכב והמשיכו ללינה ביולי (Yuli) או ברויסווי (Ruisui) – שם תמצאו מלונות. אחד מהם, בסגנון מיוחד ובמספר חדרים קטן מוצע במסלול היומי. במרחק מספר דקות נסיעה מהמלון נמצא מעיין חם (Huang Jia Hotspring) שבנו היפנים ב-1912 (העתיק ביותר באזור). המלון נותן קופון הנחה למעיין החם, אל תשכחו בגד-ים. ניווט מהמלון למעיין החם » לצמחונים יש מסעדה ממש מול תחנת הרכבת של Ruisui.
יום 15: יולי / רויסווי – שיטיפינג – מוקומוגי – טארוקו
התחילו את היום בנסיעה דרך פארק אל חוף הים שיטיפינג (Shitiping). המשיכו להוואליין (Hualien). ממש לפני הכניסה לעיר פנו מערבה לעמק מוקומוגי – שם תראו מפלים ובריכות מים טבעיות. החנו את הרכב לפני הגשר (מסומן במפה בהמשך), הצטיידו בפנסים ובבגד-ים ולכו במנהרה, שהיפנים כרו להפקת נחושת לתחמושת (מסומנת בשחור במפה). מיד אחריה יתגלה המפל, המשמש כסכר. לפני הסכר חציתם אמת מים מבטון (מסומנת במפה בשני פסים ירוקים). חזרו ולכו על אמת המים עד שתתחברו לשביל המטפס. עלו בשביל, חצו את הנחל באמצעות קורות עץ. המשיכו בהליכה עוד מספר דקות עד שתגיעו לבריכת מים גדולה עם מפל. שמרו על הניקיון, זה לא אתר מוכרז.
לאחר התרעננות במים חזרו לרכב והמשיכו בנסיעה להוואליין, המהווה מרכז של אבורג'ינים. חלק ניכר מהמדרכות ומהריהוט הציבורי בעיר עשויים אבן שיש - המחצב הנפוץ באזור. המשיכו למלון או ל-B&B הסמוך לכניסה לפארק טארוקו (Taroko).
יום 16: שמורת טארוקו
בטארוקו (Taroko) יש נקיק מרהיב עם פרצי מים הנובעים מסלע השיש אל נהר הליוו (Liwu River) וטריילים קלים ומקסימים. השמורה קרויה על שם השבט האבורג'יני טארוקו החי במקום. הטריילים המומלצים הם Lushui ,Baiyang ומנהרת 9 הסיבובים.
טארוקו הוא פארק עצום, אך תוכלו להסתפק בחלקו המזרחי. (מי שמעוניין לעשות את כולו ימשיך עם הכביש הראשי 8 מערבה ויטפס עד קו פרשת המים, בהמשך יש מעבר לצד המערבי של האי על כביש 14 א).
בשמורה נראה את:
- אנדרטת הזיכרון לפורצי הדרך ותצפית על Changchun Shrine מגשר Zhangchu.
- נקיק הסנוניות (Swallow Grotto) בטרייל Yanzikou – שביל הליכה של כ-1/2 ק"מ מעל נהר Liwu.
- מנהרת 9 הסיבובים (Jiuqudong Tunnel) – כיום לא ניתן להבחין בסיבובים, כי בנו מנהרה ישרה לכלי רכב, המקבילה למנהרת 9 הסיבובים המרהיבה. על-מנת לנסות לראותה בדקו אם שביל ההליכה לאורך הנקיק פתוח. אם כן חפשו חניה בקילומטר ה-178.1 בערך (תחילת המנהרה וקטע ההליכה). במידה והשביל סגור כנסו אל המנהרה החדשה (אם מצאתם חניה כנסו רגלית ולכו על המדרכה המוגבהת). התקדמו כ-300 מטר (עד הקילומטר ה-177.8), בדקו אם שער המילוט פתוח ואם יש חנייה. צעדו רגלית אל שער המילוט הישר למנהרת 9 הסיבובים. לכו לאורך הנקיק וצפו בו מלמעלה. חפשו את נביעות המים הפורצות מהסלע.
- טרייל Lushui - מסלול מקסים וקל.
- טרייל Baiyang – מסלול מרהיב וקל, אחד היפים בטארוקו ובין הבודדים שפתוחים לקהל. אורכו 2.1 ק”מ לכל כיוון. קחו בחשבון שבסוף המסלול יש מנהרה מרהיבה (לא חובה להכנס) ויתכן ותרטבו מווילון המים, לכן כדאי להצטייד במעיל ניילון (ניתו לרכוש בכל חנות נוחות ב-3-4 ש”ח בערך). חוזרים לרכב מפתח המנהרה. למנווטים עם GPS, הירידה לחנייה מיד לאחר המנהרה. במנהרה אין קליטת לווינים. התכוננו לפניה בצמוד ליציאה מהמנהרה. לניווט »
- פגודה 7 קומות ומקדש (Xiangde Temple) – גשר תלוי ממש לפני מלון סילקס פלייס הוטל מוביל אל פגודה בעלת 7 קומות, ממנה יש נוף נפלא, בייחוד בבוקר. במרחק הליכה קצר ממנה נמצא המקדש Xiangde Temple.
סיימו את היום במלון סילק. עלו לבריכה שעל הגג ואל תוותרו בערב על מופע אבורג'יני, אם מתקיים כזה.
למפת המסלול היומי »
יום 17: טארוקו – מפל וופנגצ'י – טאיפיי
מהמלון חזרו לכביש 8 וסעו מזרחה. ביציאה מהשמורה הכנסו לאנדרטת זיכרון לפורצי הדרך. מגשר זנגצ'ו (Zhangchu Bridge) יש תצפית על Changchun Shrine. המשיכו בנסיעה למצוקי החוף המזרחי (Shimizu Cliff Reef Rocks). החנו את הרכב ולכו בכביש לכיוון הים לתצפית יפה. המשיכו בנסיעה צפונה לאזור העיר אילן. בדרך יש תחנות עצירה עם שירותים וספסלים, שם תוכלו לצלם את המצוקים היורדים בתלילות אל הים. מומלץ להצטייד בשקיות זבל (אין פחים במקום). המשיכו בנסיעה לכיוון אילן (גם חבל ארץ) ועצרו במפל וופנגצ'י (Wufengchi Waterfall, Jiaoxi Township). (המפל העליון סגור). בכניסה למתחם יש שירותים, שוק מקומי ועץ שגדל בצורה מאוד מעניינת. כל הסיור אורך כשעה.
המשיכו בנסיעה לטאיפיי דרך מנהרה ארוכה מאוד, החמישית באורכה בעולם (כ- 12.4 ק"מ). אפשר להחזיר את הרכב בשלב זה.
יום 18: טאיפיי
כמה אפשרויות לבילוי היום האחרון:
- פארק תרבות ואמנות (Songshan Cultural and Creative Park) לניווט »
- מרכז קניות Eslite Spectrum Mall
- גרנד הוטל (Grand Hotel) - סיור במלון 5 כוכבים הראשון בטאיוואן, מעוצב בסגנון סיני ושוכן בכניסה הראשית לעיר (צמוד לכביש 1). הוקם ביוזמת אשתו של צ'יאנג קאי שק לטובת אירוח שגרירים וראשי מדינות שבאו לבקר בטאיוואן, בממשלתה הגולה של סין (R.O.C), שייצגה עד 1971 את סין באו"ם. גם העובדים לבושים בסגנון סיני מסורתי. אשתו של צ'יאנג קאי שק מסרה את המלון לממשלה ועד היום עובדי המלון הינם עובדי מדינה. מהמלון ניתן להשקיף על העיר ועל נהר קילונג העובר בסמוך. לניווט למלון »
- שוק בגדים מקומי (WU FEN PU) - אפשר להגיע במונית או ב-MRT. לניווט » אם בחרתם במונית הראו לנהג המונית את השם בסינית.
הגעה למדינה
אפשר להגיע למדינה במספר דרכים: תל-אביב – סיאול – טאיפיי או תל-אביב – הונג-קונג – טאיפיי או תל-אביב – בייג'ין – טאיפיי. ישנה גם אפשרות ארוכה יותר: תל-אביב – בנגקוק – טאיפיי. לשהייה של עד 3 חודשים אין צורך בוויזה לישראלים.
נציגות אל על
- כתובת: 6F-1, 25 Chang An E Rd, Sec 1, Taipei, China
- טלפון: 02-2563-1238
- פקס: 02-2542-8000
קטאי פאסיפיק (Cathay Pacific)
- טיסות: 02-8793-3388
- אנגלית: שני – שישי, 8:30-18:30, שבת, ראשון וחגים – סגור
- מנדרינית: 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע
תחבורת פנים ושירותי תיירות נוספים
מהטרמינל של שדה התעופה הבינ"ל ניתן להגיע לטאיפיי ברכבת (MRT), באוטובוס או במונית. אפשר גם לתאם מראש איסוף לימוזינות של המלונות הגדולים. מחירים (נכון לדצמבר 2018): אוטובוס: 120 דולר טאיוואני, רכבת (MRT):א200 דולר טאיוואני, מונית (3-4 נוסעים): 1,200 דולר טאיוואני (כ-40 דקות נסיעה ואין צורך בטיפ), לימוזינה של המלון (3-4 נוסעים): 2,800 דולר טאיוואני (אין צורך בטיפ).
במרכז טאיפיי מומלץ להשתמש בתחבורה הציבורית (מוניות או MRT). ביום הראשון, כיוון שלא ברורה שעת התחלת הטיול, ניתן לעבור עם מוניות מנקודה לנקודה כדי לחסוך זמן. בערים הגדולות -רכבות, MRT, אוטובוסים ומוניות. מוניות: המחיר נקבע לפי תעריף לק"מ (25 דולר טאיוואני) בתוספת סכום קבוע בתחילת הנסיעה (70 דולר טאיוואני). (יש תעריף גם לשעת המתנה). המחירים נכונים לדצמבר 2018, לתעריף מוניות »
רכבת מהירה מחברת בין צפון האי לדרומה לאורך החוף המערבי (HSR או THSR). הרכבת הפרטית המהירה THSR נוסעת במהירות של 300 קמ"ש לאורך 345 ק"מ, עם 8 תחנות בלבד, (טאיפיי – פאנצ'או – טאויואן -הסינצ'ו – טייצ'ונג – צ'יאאי – טיינן – קאושיונג). פתרון זה מאפשר להגיע מקצה לקצה ב-90 דקות במקום ב-4 שעות. לרכבות יש להזמין מקום מראש, במיוחד בסופ"ש ובחגים. את רוב המסלול המוצע אפשר לעשות ברכבות ובאוטובוסים, אך זה יקח כחודש וחצי-חודשיים במקום שבועיים וחצי.
כבישי אגרה: החיוב על הנסיעה בכביש אגרה נעשה במזומן לחברת ההשכרה בעת החזרת הרכב.
השכרת רכב: על מנת לשכור רכב חובה להציג רשיון נהיגה בינ"ל בתוקף, רישיון ישראלי, דרכון וכרטיס אשראי בינ"ל שפתוח לחיוב בחו"ל.
אופנועים: משמשים ככלי תחבורה לעבודה, לאיסוף הילדים מבתי הספר ולפעמים גם כרכב משפחתי בסופי שבוע. בשל הכמויות הגדולות של אופנועים, בדרך כלל הנתיב הימני ביותר הוא עבור אופנועים (יש סימונים בכביש). לפעמים יש נתיבים שמיועדים רק לאופנועים – בדרך-כלל נתיב צר שרכב לא נכנס בו - חפשו את השלט וודאו שאתם נוהגים בנתיב נכון. לפני רמזור לעיתים תראו סימון של מלבן גדול על הכביש וציור של אופנוע בתוכו – המשמעות שבזמן רמזור אדום אזור זה שמור לאופנועים בלבד אשר יגיעו אליו מהצדדים ומאחור. אל תעמדו על המלבן הזה עם הרכב בעת רמזור אדום.
עלויות, יוקר, תקציב משוער
רוב מחירי המחיה כדוגמת אוכל ולינה נמוכים מהמחירים בארץ, אבל לא כמו ביעדים אחרים במזרח הרחוק. השכרת רכב יקרה יותר (מחיר השכרה ליום כמעט כפול מישראל או מאירופה) אבל הדלק זול יותר. הכינו כ-1,000 דולר טאיוואני (כ 30 דולר אמריקאי) לאדם ליום עבור מזון וכניסה לאתרים, כ-60-70 דולר אמריקאי לכל יום שכירות רכב, כ-2,500-3,000 דולר טאיוואני (כ-100 דולר אמריקאי) לדלק לכל הטיול.
מלונות: תלוי ברמה ובמיקום, בדרך-כלל זולים. בשמורת אלישאן יש רק מלון AliShan House ברמה סבירה ומחיר השהיה בו גבוה (USD 218$), כי אין לו מתחרים. בטאיפיי רמת המחירים תלויה בחגים ובתערוכות, המלונות ברמה טובה והמודעות לשירות בדר”כ גבוהה. המחירים נעים בין USD 110-180$ ללילה לחדר זוגי עם ארוחת בוקר. מחירי מלונות: אגם סאן-מון: USD 70$, דונג-פו: USD 115$, טאיינן: USD 166$, קאושיונג: USD 66$, קנטינג: USD 60$, סאנקסיאנטי: USD 50.8$ (ב-B&B), ריוסיו: USD 88$, טארוקו: USD 80$ (ב-B&B) עד USD 166-296$ (במלון).
חגים ופסטיבלים
לוח השנה הוא ירחי ולכן צריך לבדוק בכל שנה את המועד המדוייק.
ימי חג שלא עובדים בהם:
- יום הרפובליקה – 1 בינואר
- ראש השנה הסיני – סביב ינואר – פברואר: כשבוע ימים + סופ”ש. יש תנועה ערה בכבישים, הכבישים המהירים נחסמים למספר שעות והשימוש בהם מותנה בשלושה נוסעים לפחות. בחצות יש נפצים וזיקוקים.
- יום הזיכרון לשלום – 28 בפברואר
- יום קבר (Tomb-Sweeping Day)י- 4 באפריל. התושבים עולים במרוכז לקברי יקיריהם לניקוי המצבות. יש תנועה רבה וחסימת כבישים. לא מומלץ לנוע באוטוסטרדות ב-3-4 באפריל.
- פסטיבל סירות הדרקון – סביב יוני
- פסטיבל אמצע הסתיו – סביב ספטמבר
- יום לאומי – 10 אוקטובר
בנוסף בעיירות יש תהלוכות עם תלבושות או תחפושות מיוחדות לכבוד האל, מלווה בשירים ובתופים. בחגים, בתחילת החודש הירחי ובאמצעו תראו אנשים שורפים ניירות צהובים דמויי כסף בדלי גדול מחורר מפח, על שפת הכביש מול פתח החנות. כך הם מפצים את הרוחות ואת האלים. גם שולחנות עם פירות יפים ומאכלים מוגשים כמנחה לאלים. לכבוד חתונה תשמעו נפצים ותראו זיקוקים בשעות הערב.
קניות ושווקים
חנויות נוחות: SevenEleven, FamilyMart, Hi-Life – יש כמעט בכל מקום. הן פתוחות 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. כאן גם משלמים את כרטיס החניה שישימו לכם על שמשת הרכב כשתחנו במקומות חניה מסומנים. ברוב החנויות תראו שלט ATM, ומשמעותו שיש בחנות מסוף למשיכת מזומנים באמצעות כרטיס אשראי. למשיכת מזומן מתווספת עמלה של 100 דולר טאיוואני (כ-3 דולר אמריקאי) ללא קשר לסכום המשיכה.
קניונים: בערים יש קניונים של Sogo, מיצוקושי ואחרים, בנוסף לחנויות הרגילות הרבות.
לחובבי אלקטרוניקה: בטאיפיי ברחוב Pade Lu או (Bade Lu) ניתן למצוא מחשבים, חלקי מחשב וציוד אלקטרוניקה, לניווט »
שווקי לילה: תמצאו כאן מבצעים ומחירים זולים יחסית. ההנחות מצויינות ע"ג לוח קרטון בספרות, למשל אם מופיעה הספרה 8 משלמים 80%, כלומר יש 20% הנחה. זכרו – אין תרבות מיקוח. לניווט לשילינג נייט מרקט (שוק הלילה הגדול בטאיפיי) »
מצלמות: תמצאו ברחוב Hankou הממוקם בין התחנה המרכזית לפארק השלום 228 וצ'יאנג קאי שק ממוריאל. לניווט »
שוק בגדים מקומי: WufenPu, לניווט »
מספרות וחנויות לחיות מחמד: בטאיוואן יש אובססיה לחיות מחמד. מובילים אותם בעגלות, מלבישים אותם – לפעמים אפילו עם משקפי שמש, עושים להם תסרוקות וצובעים להם שיער.
מרכז סחר עולמי גדול בטאיפיי (TWTC Taipei World Trade Center): רוב התערוכות הגדולות בעולם מתקיימות בו. משך כל תערוכה מספר ימים, התערוכות מתחלפות ותוכלו להתעדכן לגבי נושא שקרוב אליכם. למשל בסוף מרץ מתקיימת תערוכת אופניים. לרשימת התערוכות »
חנות הספרים צ'נגפין בטאיפיי: רצוי להגיע מאוחר בלילה, כדי לחזות בתופעה, גם אם אתם לא חובבי ספרים. כתובת: Dunhwa Nan Lu / RenAi Lu Co - Chengpin
שוק הפרחים: לא לוותר על השוק, גם את אתם לא חובבי צמחים.
אוכל ומסעדות
כל סוגי האוכל הסיני, המאפיינים את האזורים השונים בסין, נמצאים בשפע בטאיוואן. הפירות והירקות באי בעלי טעם מיוחד, מומלץ לטעום. יש כאן שפע מסעדות צמחוניות, בנוסף למסעדות הבודהיסטיות (תוכלו לקבל כתובות בסינית מהמלון). ההגשה בעממיות שבהן היא בבופה, האוכל בכלל לא רע והמחיר נמוך. מנה המכילה שום או בצל לא נחשבת לצמחונית, לכן אם תבקשו ממלצר מנה צמחונית ותצביעו על מנה שמכילה שום או בצל - המלצר יוודא שלא טעיתם. לדף עזר להזמנת אוכל צמחוני »
כמה מהמסעדות הצמחוניות בטאיפיי:
Jen Dow Vegetarian
יתכן ושם המסעדה שונה לאחרונה אך המיקום והאוכל זהה.
- כתובת: No. 188號, Section 5, Nanjing East Road, Songshan District, Taipei City, טייוואן 105, בסינית: No. 188號南京東路五段松山區台北市105
The Green Room
- כתובת: No.3, Alley 25, Lane 300, Section 4, Ren'ai Road, Da'an District, בסינית: 台北市 106, 仁愛路四段300巷25弄3號
- טלפון: 0227045208
Yang Shin Vegetarian Resturant
- כתובת: 128, 2F, Songjiang, Taipei
- טלפון: 02-2542-8828
במסעדות איטלקיות אפשר תמיד להזמין פיצה מרגריטה. (למשל במלון היאט במסעדת זיגה-זאגה).
בטיחות ובריאות
בתי חולים ואמבולנסים זמינים בכל מקום. במלון – בלילה פנו לקבלה.
בתי חולים באזור טאיפיי:
Taiwan University Hospital 台大醫院
- טלפון: 02-2356-2996
- אתר אינטרנט: www.ntuh.gov.tw
榮總 Taipei Velerans General Hospital
- טלפון: 02-2871-2121
- אתר אינטרנט: www.vghtpe.gov.tw
臺安醫院
- טלפון: 02-2771-8151 שלוחה 2851
- אתר אינטרנט: www.tahsda.org.tw
國泰醫院 Cathay General Hospital
- טלפון: 02-2708-2121
- אתר אינטרנט: www.cgh.org.tw/tw
長庚醫院 Chang Gung Hospital
- טלפון: 02-27173466 (8:00-17:00), ( 週六至11:00 )
- אתר אינטרנט: www.cgmh.org.tw
נציגות ישראל
- כתובת: רחוב קילונג 333 טאיפיי
- טלפון: 02-2757-9692, 02-2757-7247
נותני שירות עם כיסוי בד לפה ולאף: כדי לא להדביק אתכם אם היו מצוננים לאחרונה.
מים לשתיה: רצוי לשתות מים מינרליים, גם במלונות.
בטריילים: מומלץ ללכת עם נעליים גבוהות, כי האי מלא בבעלי-חיים. רצוי גם לקחת חומר נגד יתושים וללבוש חולצה עם שרוולים ארוכים גם אם חם. אין צורך בחיסונים מיוחדים.
אלימות: אין.
משטרה / אמבולנס / כיבוי אש: 119, משטרה אפשר גם 110.
קהילה יהודית
קיימות שתי קהילות יהודיות: האחת של הוותיקים (יהודים אמריקאים שחלקם נשוי למקומיות),
השנייה של חב"ד - בה ניתן להשיג אוכל כשר – פרטים אצל הרב שלומי בבית חב"ד (Taipei Jewish Center).
- כתובת: No. 12, Lane 46, Ānjū St, Daan District. Taipei City 106. Taiwan, בסינית: 台北市大安區安居街46巷12號
- טלפון: 886-923923770+
- מייל: [email protected]
טיפים להתנהלות במדינה
- השפה המנדרינית בנויה ממילים, צירופי מלים וטונים ולא מאותיות. לא ניתן לכתוב אותה באותיות לטיניות. כל מילה או סימן כוללים טון, צירוף של שתי מילים יוצר מילה חדשה ולכן אין טעם לנסות להסביר לסיני ששואל מאיפה אתם – שאתם מישראל. אין צירוף מילים בסינית שמהווה במדוייק את הצירוף Israel והוא מעולם לא שמע את שם המדינה כמו שאתם מבטאים אותו. הכי פשוט להכין על פיסת נייר את שם המדינה :以色列 ולשלוף בעת הצורך או להעזר באפליקציית תרגום ולהראות לו את שם המדינה בסינית.
- שמות הרחובות על שילוט במקומות שונים לאורך הרחוב עלול להופיע באופנים שונים וסיני לא יצליח להבין כתובת שתקריאו לו. בנוסף רוב מפות הדרכים הם בסינית, לכן העזרו בקישורים שבמסלול לניווט או לקבלת עזרה ממקומיים.
- בחלק מהמקומות לא כל האנשים יודעים אנגלית ולכן כדאי להגיע עם פתק מוכן עם כיתוב בסינית של מה שנדרש לכם.
- קחו איתכם מטריה לכל מקום, כי גשם יורד בטאיוואן כל השנה.
- ברוב הרמזורים קיים נתיב זחילה לפניה שמאלה. כשאתם בנתיב שמאלי לפניה שמאלה בצומת X, הרמזור שמאלה אדום והרמזור לנוסעים ישר ירוק, אתם הבאים בתור לרמזור ירוק לפניה שמאלה. טור המכוניות שאתם עומדים בו יתחיל להתקדם לאט לתוך הצומת, בתוך סימון מקווקוו בכביש. יש להשאר רק בתוך האזור המקווקוו כדי לא להפריע לתנועה הנגדית.
- זהירות בחציית כבישים: גם כשיש ירוק להולכי רגל, עדיין זכות הקדימה היא לכלי הרכב!
- חשמל: 110 וולט. אם אתם קונים מוצר חשמלי, ודאו שיעבוד גם בארץ.
- הפרשי שעות: טאיוואן מקדימה את ישראל ב-6 שעות. שעת צהריים 12:00 בישראל מקבילה לשעה 18:00 בטאיוואן. כשבישראל עוברים לשעון קיץ – הפרש השעות מצטמצם ל-5 שעות בלבד.
- אין תרבות של תשלום טיפ. יש מקומות שיוסיפו 10% שרות. אם תשאירו טיפ יש מצב שיחזירו לכם כי יחשבו שטעיתם.
- ברוב המקומות אין פחי זבל. קחו אתכם שקיות לכל מקום וזירקו כשתגיעו לפח (יש למיין את הזבל). בשעות הערב בחלק הישן של העיר תשמעו מנגינה חזקה הבוקעת מרכב צהוב – זה אוטו זבל, שקורא לתושבים לזרוק את שקיות הזבל.
- תקשורת: יש Wi-Fi כמעט בכל מקום. ניתן לקנות בשדה התעופה חבילת תקשורת.
- כשמורידים נוסע או יוצאים מהרכב יש לוודא היטב לפני פתיחת הדלתות שאין רוכבי אופנוע קרובים.
- תמונת הראי של צלב הקרס: סמל בודהיסטי מובהק המביע שלווה, רוגע וסובלנות. הנאצים לקחו אותו מהבודהיזם, הפכו את כיוון הזרועות וגם את המשמעות. לעיתים קרובות תיתקלו בסמל הבודהיסטי. למרות הקונוטציות השליליות אל דאגה – אין כאן כוונות אנטישמיות.
הכותב אייל רענן, הוא איש עסקים העובד עם טאיוואן זה 23 שנה. חי ונושם את האי, מכיר אותו על בוריו, מדריך טיולים ומתמחה כמובן בטיולים בטאיוואן (בוגר ביה"ס לתיירות). בקרוב מוציא את ספרו 'מדריך למטייל בטאיוואן'. www.eyaltts.com