קרלובי וארי: עיירת ספא מקסימה

הגברת הראשונה של צ'כיה היא עיירת הנופש והמרפא קרלובי וארי (Karlovy Vary)במקור נבנתה העיירה על מקורות מעיינות חמים, ושימשה כיעד מבוקש לעשירי אירופה, במאות ה-19 וה-20. כיום, נותרו בה עדיין ארמונות נופש מפוארים במיוחד, שמוסיפים לצביון המכובד שלה והיא נחשבת ליעד מוביל בתחום תיירות המרפא, עם 12 מעיינות חמים שונים. מעבר לכך, העיירה נחשבת ליעד ציורי מקסים, שכיף לבלות בו חצי יום. בחודשי החורף מזג האוויר קר ומושלג, אז במידה ואתכם מתכננים להגיע במסגרת טיול יום מחוץ לפראג, חשוב לקחת זאת בחשבון.

אטרקציות מרכזיות: כנסיית מריה מגדלנה המעוצבת בסגנון הבארוק, השדרה הראשית של העיירה, העמוסה בחנויות קטנות צבעוניות ובדוכני הוופל המסורתי של קרלובי וארי (טעים ומתוק) ומגדל התצפית (Diana Lookout Tower), אליו ניתן לעלות באמצעות רכבל קטן (פוניקולר)

  • איך מגיעים: קרלובי וארי מרוחקת כ-140 קילומטרים מפראג. ניתן להגיע אליה בקלות יחסית באמצעות רכבת ישירה מתחנת Florenc שבמרכז פראג וניתן לקנות כרטיס נסיעה הלוך ושוב לאותו יום מראש.
  • כדאי לדעת: רוב אתרי הספא ובריכות המרפא פתוחים לשימוש אורחי המלונות בלבד. אולם, ישנם כמה בתי ספא ציבוריים ומרחצאות שפתוחים לציבור הרחב. אם ברצונכם לשלב טיפול משלים או טבילה בבריכות כדאי לנסות את The Castle Spa, שנחשב למתחם טיפולים ובריכות חמות מומלץ במיוחד. אתר האינטרנט: www.zamecke-lazne.com/en

צ'סקי קרומלוב: העיר העתיקה שכולה מורשת עולמית

צ'סקי קרומלוב (Český Krumlov), העיר השנייה בגדולה בצ'כיה, נחשבת לפנינה סודית ומפתיעה וליעד מוביל בטיולים מחוץ לפראג. מדובר בעיר יפה ועתיקה, השוכנת על גדות נהר הולאטבה, שמקיף כמעט את כולה. צ'סקי קרומלוב הוקמה במאה ה-13, והחלה את דרכה מטירה קטנה שהלכה והתפתחה לעיירה מיוחדת במינה, המצליחה לשמר באורח פלא את אווירת ימי הביניים. משיטוט במרכז העתיק שלה תוכלו להתרשם מהארכיטקטורה המרשימה שנותרה בעינה ומהאווירה הנעימה ששוררת בעיירה. במדרחוב העתיק אסורה כניסת כלי רכב, אלא רק הולכי רגל והרחובות הקטנים עמוסים בבתי קפה, מסעדות וחנויות, לצד מוזיאונים וגלריות אמנות.

אטרקציות מרכזיות: טירת צ'סקי קרומלוב (Český Krumlov Castle) – אחת הטירות העתיקות באירופה, המשלבת בין מספר סגנונות בנייה מהמאות השונות. מוזיאון אגון שילה ומוזיאון המריונטות – שני מוזיאונים מרתקים, האחד מוקדש ליצירתו המרתקת של האמן האימפרסיוניסטי בן המקום – אגון שילה, והשני – מוקדש להיסטוריה ולאמנות הכנת בובות המריונטה (בובות על חוטים). מבנה הקהילה היהודית של צ'סקי קרומלוב – שריד היסטורי מרגש לקהילה הקטנה שנכחדה כמעט כולה, עם תצוגת קבע מרתקת שחייבים לראות.

  • איך מגיעים: צ'סקי קרומלוב מרוחקת כ-170 קילומטרים מפראג לכיוון דרום. ניתן להגיע אליה בנסיעה ברכב פרטי או באמצעות רכבת או אוטובוס מתחנת Florenc, משך הנסיעה כשעתיים וחצי.
  • כדאי לדעת: מדי שנה בחודשי הקיץ, מתקיים בעיירה פסטיבל ג'אז נחשב. במהלך השנה בכל מוצ"ש נערכים כאן אירועי תרבות מגוונים וגם שוק חג המולד המסורתי של חודשי החורף, נחשב לשווה במיוחד.

לטיולים נוספים מחוץ לפראג ולסיורים מודרכים לחצו כאן » 

טרזין: מסע מטלטל אל העבר היהודי

אמנם העיירה טרזין (Terezin) מרוחקת רק כשעה נסיעה מפראג, אך הביקור בה איננו מובן מאליו. לטרזין יש קשר עמוק להיסטוריה היהודית – במהלך מלחמת העולם השנייה פעל כאן גטו טרזיינשטט בו נכלאו יותר מ-100,000 יהודים אזרחי מדינות אירופה.

האזור מחולק לשני חלקים עיקריים: המבצר הקטן והעיירה. במבצר, שהוקם במאה ה-19 על ידי הקיסר פרנץ-יוזף, נכלאו במהלך מלחמת העולם השנייה אסירים פוליטיים ואילו העיירה כולה הפכה למחנה ריכוז ולשטח צבאי סגור. במקור, היתה טרזין אמורה להכיל אוכלוסיה של כ-7,000 איש אך בפועל בימי השיא של המלחמה, רוכזו בה כ-58,000 אסירים בצפיפות איומה, רובם יהודים, שנשלחו לבסוף למחנות ההשמדה בפולין. לקראת סוף המלחמה שרדו בגטו כ-19,000 איש בלבד.

גטו טרזין שימש עבור הגרמנים כ"גטו לראווה", כביכול עבור יהודים בעלי זכויות מגרמניה ואוסטריה, אך בפועל שררו בו תנאים קשים מאוד של רעב, צפיפות ומחלות. למרות כל זאת, הצליחה הרוח היהודית לשמר בגטו צביון "נורמלי" ככל האפשר של חיי היום-יום. בטרזין הוקמו בתי ספר, נערכו ערבי תרבות, הוקם תיאטרון חובבים והתקיימו פעילויות ספורטיביות שונות. הכל בניסיון נואש לשמור על הרוח האנושית. לאחר המלחמה, חזרו אליה התושבים הצ'כים שגורשו משם בשנת 1941 וכיום פועל במקום מוזיאון טרזין, אתר זיכרון והנצחה לנרצחים וארכיון מרשים, המכיל יצירות ספרותיות ומוזיקליות שנוצרו באותם ימים אפלים.

אטרקציות מרכזיות: מצודת הכלא, שם נכלאו האסירים הפוליטיים ושם גם תוכלו להרגיש לשניה בלבד, איך זה להיכלא בתא מעצר קטן. מוזיאון הגטו, הכולל שחזור מרשים של החיים בתקופה האפלה של מלחמת העולם השנייה ואתר ההנצחה עם מגן דויד ענק הנראה למרחקים.

  • איך מגיעים: לטרזין מגיעים בטיול מחוץ לפראג, באמצעות אוטובוס, או סיור מודרך. האוטובוס יוצא בכל שעתיים, מתחנת Nadrazi Holesovice, רציף מספר 7. אל התחנה תוכלו להגיע במטרו האדום קו C.
  • כדאי לדעת: את הסיור במוזיאון ובאתר ההנצחה יש לתאם מראש באתר האינטרנט: www.pamatnik-terezin ומאוד מומלץ להצטרף לסיור מודרך, הנערך בשפות שונות.

דרזדן, גרמניה: שופינג וארמונות

קרבתה הגאוגרפית של פראג לגבול המזרחי של גרמניה, הפכה את דרזדן (Dresden), העיר הגרמנית העתיקה, ליעד פופולארי לטיולים מחוץ לפראג. מדהים לגלות כיצד העיר העתיקה, שהוחרבה כמעט כליל בהפצצות בעלות הברית בסוף מלחמת העולם השנייה, השתקמה להפליא והפכה לאחד הערים המשגשגות בגרמניה. מבני הבארוק העתיקים של העיר והכיכרות היפות שופצו לחלוטין ועבודות השחזור נעשו במרץ רב והחזירו לעיר היפה מימי הביניים את תהילתה. כאשר תטיילו ברחובותיה היפים של דרזדן, העמוסים בצריחי כנסיות, תבחינו עד מהרה בהבדלים בין החלקים הקומוניסטים לשעבר, שמאופיינים בבנייה אפורה ומעט חד גונית ובין המרכז העתיק, על קישוטיו הרבים והמרהיבים והמבנים המרשימים שסביבו.

אמנם טיול בעיר עתיקה ונעימה, עם מדרחוב שוקק חיים זה טוב ויפה, אבל סיבה לא פחות טובה להגיע לדרזדן היא השופינג! נכון, לפראג לא חסר מאומה בתחום הקניונים והמציאות, אולם המחירים בדרזדן נחשבים לזולים למדי, ומגוון החנויות עצום. בנוסף, תמצאו כאן סניף ענק של רשת "פריימארק" הפופולארית, שישראלים רבים מאוד מחבבים. את הסניף המקומי תמצאו ב-Centrum Galerie Dresden שברחוב Prager, ולצידו משתרע רחוב קניות ארוך, עם מיטב הרשתות הבינלאומיות כמו: זארה, אדידס, ברשקה, קיקו ועוד.

אטרקציות מרכזיות: השוק המקורה החדש Neumarkt, כנסיית הגבירה (Frauenkirche) ארמון שלוס וארמון צווינגר – שני ארמונות מרשימים והגנים שסביבם ותצפית מרהיבה על העיר ממרפסת ברוהל (Bruehl's Terrace) המכונה גם "המרפסת של אירופה"

  • איך מגיעים: דרזדן מרוחקת כ-145 קילומטרים מפראג, מרחק נסיעה של כשעה וארבעים-שעתיים. ניתן להגיע באוטובוס ישיר היוצא מתחנת Florenc לתחנת Dresden Hbf. בנוסף, מתקיימים גם סיורים מודרכים הכוללים נסיעה באוטובוס והדרכה בעברית ברחבי העיר, עם זמן לשיטוט חופשי ושופינג.
  • כדאי לדעת: בכל החנויות בדרזדן ניתן לשלם באירו או באמצעות כרטיס אשראי, אז רצוי להכין מראש את המטבע המתאים ולא לבנות על תשלום בדולרים או לבזבז זמן על החלפת כספים.

וינה או ברלין: מחוץ לעיר ליום-יומיים

אם זאת לא הפעם הראשונה שלכם בפראג, וכבר הייתם בכל רחבי צ'כיה, תוכלו לצאת לטיול מחוץ לפראג ולבקר בווינה שבאוסטריה או לקפוץ בקטנה לברלין, בירת גרמניה.
 היתרון הוא שתוכלו לבקר ביעד נוסף ובמדינה אחרת ולהעשיר את הטיול שלכם בחוויות נוספות. החיסרון הוא בעיקר זמן הנסיעה הארוך (כארבע וחצי שעות לכל כיוון) והשהות הקצרה יחסית ביעד הנוסף. אבל, אם אתם הרפתקנים ומעוניינים לבקר בעוד עיר שאולי תמיד חלמתם להגיע אליה ולהנות מטעימה קצרה, אז זה בדיוק בשבילכם! האריכו את הטיול ליומיים, מצאו מלון ללילה וכך גם לא תבלו יום שלם בנסיעות הלוך חזור.

אטרקציות מרכזיות: וינה וברלין עמוסות באטרקציות שונות ומעניינות, גם מי שמטייל בערים אלו מספר ימים ואפילו שבוע! אז מומלץ לבחור אטרקציה אחת או שתיים בלבד ופשוט לטייל ולהנות מהאווירה ומהרחובות השוקקים בערים.

בווינה לדוגמה, תוכלו לבקר במוזיאון ארמון בלוודר המרשים, לטייל במדרחוב שטפנפלאץ ולקנח בארוחה טעימה בשוק האוכל נאשמרקט או באחת ממסעדות השניצל המפורסמות של העיר.

בברלין, בקרו בשער ברנדנבורג ובאנדרטת השואה ומשם המשיכו לאזור חצרות האקשר מרקט. ביום עם מזג אוויר יפה, תוכלו גם להספיק לבקר באיסט סייד גאלרי, השריד הארוך והצבעוני במיוחד שנותר מחומת ברלין.

  • איך מגיעים: שירות אוטובוסים מצוין מחבר את וינה וברלין עם פראג, במהירות יחסית ובמחירים ותנאים נוחים. במקביל, ניתן גם לקחת רכבת, שאמנם תהיה קצת יותר מהירה, אך גם יותר יקרה. וינה – עלו על אוטובוס בפראג בתחנת Florenc. מרחק נסיעה של כארבע שעות וחצי. לפרטים נוספים: www.czech-transport.com
     ברלין – מרוחקת כשלוש וחצי שעות נסיעה מפראג. אוטובוס מתחנת Florenc או רכבת, יביאו אתכם לתחנת הרכבת האופטבנהוף בברלין, משם תוכלו להגיע ברגל לרייכסטאג, לשער ברנדנבורג ולאנדרטת השואה. לפרטים נוספים: www.czech-transport.com
  • כדאי לדעת: עשיתם קניות בווינה או ברלין? את החזר המס עליכם להגיש בשדה התעופה של פראג. הקפידו שבחנות בה רכשתם, יחתימו לכם את הטפסים הנדרשים. בשדה התעופה של פראג תוכלו להגיש את הכל ולקבל החזר מס כנהוג בגרמניה או באוסטריה.

התמונות בכתבה, הלקוחות מ-Flickr, הן תחת רישיון .Creative Commons BY 2.0

מתכננים חופשה בפראג? הנה כמה כתבות במיוחד עבורכם: 

יעדי הכתבה