האוכל בטאיוואן הוא מרכיב חשוב בתרבות המקומית, עד כדי כך שכאשר פוגשים מכרים ברחוב – שואלים אותם אם אכלו, במקום מה שלומם. פעמים רבות משתלם יותר מבחינה כלכלית לאכול בחוץ מאשר לבשל לבד, כך שטאיוואנים רבים אוכלים את מרבית ארוחותיהם מחוץ לבית. בזכות זאת, קיים מגוון רחב (מאוד!) של מסעדות ודוכני מזון בערים הגדולות ומחוצה להן, כך שתוכלו למצוא אוכל מכל מטבח ברחבי העולם, החל מטאיוואני מקורי, דרך תאילנדי, ויאטנמי, קוריאני ודרום סיני וכלה באוכל אמריקאי, איטלקי, שוויצרי, צרפתי ועוד. בנוסף, יש גם את כל רשתות המזון הבינלאומיות המוכרות. מסעדות רבות מציעות ארוחות בסגנון בופה, אך אם אין לכם זמן, תמיד תוכלו ללכת ל-Seven-Eleven או לסופרמקטים גדולים ולקנות ארוחות מוכנות.

מזג האוויר הסב-טרופי השורר באי מאפשר אוכל טרי, טעים ואורגני לאורך כל השנה, והטאיוואנים משתמשים בכל סוג של סגנון הכנת אוכל – צלייה, בישול, הקפצה, אידוי, טיגון וטיגון עמוק – על מנת להגיע למרקמים ולטעמים הייחודיים למדינה. האוכל ברובו מושתת על אורז, איטריות אורז וטופו.

בטאיוואן אוכלים הרבה מאכלי ים (יש כמאתיים סוגים באי!), עוף, חזיר ובקר, אבל אפשר למצוא מבחר גדול של מאכלים צמחוניים. בנוסף, המדינה מגדלת כ-100 סוגי ירקות שונים, כך שירקות מבושלים, מאודים או מוקפצים, מככבים בתפריט, אך לא ממש אוכלים אותם טריים. לעומת זאת – פירות טריים הם כן מרכיב עיקרי בתפריט. הכל מתובל בעדינות, וגם כשיש צ'ילי – הוא לא חריף מדי.

עשינו לכם תאבון לטאייואן? הזמינו כרטיס טיסה בקתאי פסיפיק וקבלו 250 ש”ח מתנה לקניית מזוודה חדשה. לכל הפרטים לחצו כאן » 

אז מהן המנות הפופולאריות ביותר באי?

מרק בשר בקר ואיטריות הוא מאכל פופולארי מאוד בטאיוואן, ואחד האהובים ביותר. חלקי בקר מובחרים, המבושלים בציר מרק יחד עם ירקות מוקפצים ונודלס סיני דק. כל אלה, בתוספת צ'ילי לפן החריף, מרכיבים יחדיו את המנה הפשוטה, אך הנהדרת. המנה כה אהודה עד שמדי חורף נערך פסטיבל איטריות בקר שנתי בטאייפה. מסעדה ותיקה שמגישה את המרק המבוקש היא Yong Kang Beef Noodles (בסינית: 永康牛肉麺館, כתובת: No. 17, Lane 31, Section 2, Jinshan South Road, Da'an District, Taipei City, ליד תחנת Dongmen, יציאה 4).

סטינקי טופו (Chou Doufu) היא אחת המנות האהובות על המקומיים באי הקטן, אך גם אחת המאכלים שתיירים הכי סולדים מהם. הכל נובע מהריח, כפי שנרמז מהשם, שזרים מתארים אותו כבלתי נסבל בעליל. מדובר למעשה בטופו שהותסס במשך שבועות בבשר, חלב וירקות עד כדי ריקבון. הטופו המסריח נחתך לקוביות ומוגש בשלוש דרכים: בשמן עמוק עם סויה וקימצ'י (ירקות מוחמצים), בתוך מרק חריף או על הגריל. בשנים האחרונות אפשר למצוא גם סטינקי טופו אפוי, מאודה או מבושל.

יאו לונג באו  (Xiao Long Bao) היא מנה אהובה נוספת, שידידותית ואף פופולארית בקרב התיירים. מדובר בכיסון בצק הממולא בבשר חזיר ומעט מרק חם. הכיסון מוגש בתוך כף רחבה, וכדאי לנקב אותו קודם בצ'ופסטיק, על מנת לנקז חלק מהמרק אל תוך הכף ולתת לו להצטנן. אחרי שהתקרר קצת, אפשר פשוט לאכול הכל ביחד.

המקום הטוב ביותר לאכול בו סיאנג לונג באו, הוא במסעדת הדים סאם המפורסמת, Din Tai Fung (בסינית: 鼎泰豐) בכיסונים הטריים שמוכנים במקום יש 18 קיפולים, סימן למסירות של המסעדה לאיכות ואומנות הבישול. דין טאי פונג נכללה ברשימת 10 מסעדות הגורמה של העיתון ניו יורק טיימס וב-2010 הייתה למסעדה הטאיוואנית הראשונה לזכות בכוכב מישלין היוקרתי. יש לה מספר סניפים ברחבי העולם, כולל כמה סניפים שונים בטאייפה. הסניף המקורי נמצא בכתובת: No. 194, Sec. 2, Xinyi Rd., Taipei City, סניף מרכזי נוסף נמצא במגדל טאייפה 101.

אפשרות אחרת, למקרה והתור הארוך מרתיע אתכם, היא לאכול במסעדת Hangzhou Xiaolong Tang Bao (בסינית: 杭州小籠湯包), שמתמחה גם היא במעדן מרק הכיסונים ונחשבת בעיני המקומיים לטובה לא פחות. כתובת: No.17, Sec. 2, Hangzhou S. Rd., Da'an Dist., Taipei City, מאחורי היכל הזכרון של צי'אנג קאי שק.

מאכל נוסף ששווה לנסות בשווקי הלילה הוא חביתת האויסטר הטאיוואנית המפורסמת. החביתה, שככל הנראה מגיעה מאזור טאינאן וחוות פירות הים הרבות שבו, כוללת ביצים, בלילת אויסטרים ועלי חרציות, המטוגנים יחד ומוגשים מעל רוטב עגבניות חריף-מתוק.

כאמור, בשר החזיר רווח במגוון מנות מקומיות, ביניהן לחמניית החזיר (Pork Bun) – בצק שמרים מאודה עם חתיכות חזיר שמבושלות ברוטב עם בצל ירוק ואבקת בוטנים. אופצייה מעניינת נוספת היא Sausage Bun Sausage (ובתרגום מילולי – נקניקייה גדולה עוטפת נקניקייה קטן), שנמכרת בדוכני רחוב רבים. בעצם לא באמת מדובר בשני סוגים של נקניקיות, אלא רק "דימוי" – הנקניקייה ה"חיצונית" למעשה עשויה מאורז דביק ומלוח שיצרו ממנו אליפסה וחתכו לאורך ובתוכה נקניקיית חזיר על הגריל. גם ה"פנימית" חתוכה לאורך ומפזרים עליה צ'ילי, שום ובזיליקום טרי.

מנה נפוצה נוספת, בעיקר בטאייפה, היא Braised Pork Rice – תבשיל חזיר מטוגן, המוגש מעל אורז ואפשר למצוא אותה פחות או יותר בכל סוג של מקום המציע אוכל – בין אם זה דוכן בשוק או במסעדה יקרה. פשוט, טעים ובעיקר משביע.

שבבי קרח (Shaved Ice) הם מעדן מקומי נוסף, שמעולה לימי הקיץ החמים. המאכל המצנן נפוץ במקומות רבים ברחבי טאיוואן ובעיקר בשווקים. מדובר בקוביות קרח מסוגים שונים (מים, פודינג, חלב ממותק וכדומה), שמוכנסות לסוג של "בלנדר עדין", שכן בסוף יוצאים שבבי קרח אווריריים (במקום ברד, שהיה נוצר בבלנדר רגיל). על שבבי הקרח אפשר להעמיס מגוון תוספות, החל מפרוסות פירות טריים, דרך רטבים סמיכים, ג'לי, חמאת בוטנים ובעצם כל דבר.

ועכשיו מבצע למזמינים כרטיסי טיסה לטאיוואן – 250 ש”ח מתנה לקניית מזוודה. לכל הפרטים » 

כאמור, יש השפעה יפנית רבה על האוכל בטאיוואן, כך שתוכלו למצוא שפע של מאכלים יפניים ברחבי המדינה. הסושי נפוץ מאוד באי, ותוכלו למצוא שלל מסעדות שיש בהן מסוע מסתובב, שפשוט מורידים ממנו צלוחיות סושי מוכנות ולוקחים הכל לקופה. דוגמה נוספת לאוכל יפני מסורתי הוא מוצ'י (Mochi). זהו חטיף מתוק ולעיס, העשוי מאורז דביק שעוצב בצורת כדורים במגוון מילויים – החל מאופציות טיפוסיות כמו חמאת בוטנים, מחית שעועית אדומה מתוקה, מחית סומסום שחור או טארו סגול וכלה באפשרויות "הרפתקניות" יותר כמו פירות ואפילו גלידה.

שעועית אדומה היא מרכיב נפוץ נוסף באוכל הטאיוואני, ואחד המאכלים הפופולאריים ביותר הוא מרק שעועית אדומה, חם ומחמם בחורף הקר. זהו מרק מתוק, העשוי משעועית אזוקי אדומה, זרעי לוטוס, סוכר וקליפת קלמנטינה מיובשת. המנה המשביעה נאכלת בדרך כלל בארוחת בוקר או כקינוח לארוחה עקרית ומלווה בדרך כלל באורז דביק ממולא בסומסום שחור. בגלל שזה מאכל חורפי טיפוסי, חנויות המציעות שבבי קרח בקיץ בדרך כלל מציעות מרק שעועית אדומה במהלך החודשים הקרים.

הוט פוט הוא מאכל אסייתי מסורתי, שמשתנה קלות בין מדינה למדינה. בטאיוואן קוראים לו Shabu-Shabu והוא מאכל חורף קלאסי, בזכות היותו חם ומחמם – גם חיצונית וגם פנימית. מדובר במנה שמתבשלת ממש מול הסועדים. סיר מתכת מבעבע מוצב במרכז שולחן האוכל, ואליו מתווספים מגוון מרכיבים, כמו בשר, מאכלי ים, ירקות, כיסונים וכדומה, שמתבשלים יחד במהלך הארוחה.

משקאות טיפוסיים

תה הוא מרכיב חשוב בתרבות הסינית, ופתגם עתיק אפילו מחשיב אותו לאחד משבעת המצרכים הבסיסיים לחיים. האקלים והקרקע בטאיוואן מתאימים מאוד לגידול תה, בעיקר מסוג אולונג. בערים רבות תמצאו בתי תה מסורתיים, החבויים ברחובות צדדיים. קשישי העיר מבלים שעות בבתים אלה ומבשלים לעצמם תה בקנקני חימר ומעבירים את הזמן. כדאי במיוחד לבקר בבתי תה בעיירות נידחות ועל הרים, אז אפשר ליהנות גם מהאווירה המיוחדת וגם מהנוף המשגע שיתפרש מולכם. בנוסף, התה הוא מרכיב עיקרי במגוון מאכלים טאיוואנים טיפוסיים, ביניהם כיסוני ירקות בתה ירוק, בקר מבושל בתה, טמפורה תה ועוד.

באבל טי הוא תה שחור קר עם חלב ומעין "גולות" מטפיוקה (נקרא גם תה פנינים). בשעות אחר הצהריים, כשהרחובות מתמלאים בתלמידי בית ספר שבדרכם הביתה, נדמה שכולם אוחזים את כוסות הפלסטיק עם הקשים הרחבים, או מתגודדים מול הדוכנים הרבים המוכרים את המשקה המיוחד. דוכני הבאבל טי הרבים מתחרים ביניהם ומוציאים חדשות לבקרים טעמים חדשים, שונים ומשונים לתה. מתאים במיוחד לצנן את הגוף ולהשיב את הנפש בימים מהבילים במיוחד.

בניגוד למקומות אחרים באסיה, בטאיוואן תוכלו למצוא גם  קפה איכותי! בזכות העובדה שמגדלים קפה במדינה, כמעט בכל מקום שתמצאו בו אוכל אפשר גם ליהנות מכוס קפה טוב במחיר סביר.

בנוסף לבאבל טי, ברחבי הערים והעיירות יש שלל דוכנים המציעים משקאות מפירות טריים, ביניהם מיצים, ברד ושייקים. בכל דוכן יש מגוון רחב מאוד של פירות טריים, ואפילו אין צורך לדעת את השמות – כל שתצטרכו לעשות הוא להצביע על הפירות המבוקשים, שיושלכו כולם לבלנדר ויימזגו לכוס פלסטיק להרוות את צמאונכם בימים חמים במיוחד. בין השאר תוכלו למצוא בין הפירות הטרופיים קיווי, גויאבה, פסיפלורה, פפאיה, מנגו ועוד ועוד. אגב, אם תרצו פשוט לאכול פירות טריים – ולא לשתות אותם, תוכלו לבקר בכל סופרמרקט או שוק ולבחור כל פרי טרופי העולה על דעתכם.

ברוב חנויות התה שתתקלו בהן ברחוב, תוכלו גם לקנות כוס שייק חלב פפאיה. המשקה הקלאסי מגיע במגוון וריאציות, ותוכלו להוסיף לו גם מרכיבים נוספים, ביניהם תות, בננה, אבטיח ואפילו אבוקדו.

חלב סויה אמנם נחשב יותר ל"מאכל" בטאיוואן, אבל בהחלט אפשר לסווג אותו כמשקה. הוא מוכן מדי בוקר או בשעות הקטנות של הלילה מפולי סויה טריים, על מנת שיהיה מוכן לקראת ארוחת הבוקר. חלב הסויה מוגש חם ונאכל כמו מרק בקערה במסעדות ובדוכנים המציעים ארוחת בוקר, אבל אפשר תמיד לקחת אותו גם "טייק אוויי". אחד המקומות הפופולארים בטאייפה למעדן חלב הסויה ובכלל לארוחות בוקר הוא Fuhang Soy Milk (בסינית: 阜杭豆漿), תתכוננו לתור ארוך ושימו לב ששעות הפעילות הן רק בין 5:30-12:30 (כתובת: Hua Shan Market Level 2, No. 108, Zhongxiao East Road, Sec. 1, Taipe City, ליד תחנת מטרו קו כחול Shandao Temple).

צמחוניים? הבודהיסטים דאגו לכם!

בטאיוואן יש מגוון רחב של אפשרויות אוכל לאנשים שאינם אוכלים בשר, כך שתוכלו להסתדר מצוין בשלל המסעדות ודוכני האוכל שתמצאו. בנוסף למנות צמחוניות "מקוריות", יש גם מבחר גדול של מנות "מותאמות", הכוללים חיקויי בשר מוצלחים מאוד מטופו או מגלוטן. אמנם רוב המקומיים אינם צמחוניים, אך רבים מהם נמנעים מפעם לפעם מבשר מטעמי דת או בריאות, והתופעה רווחת במיוחד בזכות הבודהיזם. יש מסעדות בודהיסטיות רבות, הפזורות ברחבי המדינה, ותוכלו לזהות אותן בקלות בזכות סמל הסווסטיקה שיהיה תלוי בחזיתן והמוזיקה הבודהיסטית שבוקעת מבפנים.

ארוחת בוקר "על הדרך"

גם ארוחות בוקר מקובל לאכול בחוץ, בדוכני ארוחות הבוקר ובמסעדות היעודיות לכך, שלרוב נפתחים מוקדם בבוקר ונסגרים לקראת הצהריים. במקומות אלה אפשר למצוא מבחר מאכלי בוקר מערביים ואסייתיים כאחד, במחירים זולים ובמהירות. תוכלו לבחור מבין בורגר-בוקר, לחם מאודה ועוף מטוגן, לסנדוויצ'ים ושלל מאכלי ביצים.

הנפוץ ביותר הוא Dan Bing, שהוא מעין חביתה המטוגנת יחד עם בצל ירוק (או בשר או תירס), שמודבקת אליה סוג של טורטייה. מגישים אחר כך עם סויה וצ'ילי. אחד המקומות הפופולאריים לטעום את זה הוא Tian Jin Flaky Scallion Pancake (בסינית: 天津蔥抓餅, כתובת: No. 1, Lane 6, Yongkang Street, Da'an District, Taipei City).

אפשרות פופולארית נוספת לבוקר היא אורז דביק (נקרא גם Glutinous rice). האורז המיוחד מבושל לאורך זמן במים, עד שהגרגרים נדבקים אחד לשני, בצורה שתאפשר לכם לאכול אותו ביד אחת, "על הדרך". מעל האורז אפשר לשים בשר או ירקות מוחמצים. משקאות בוקר טיפוסיים הם כוס תה או קערת חלב סויה.

יש אפילו אוכל ישראלי. מי שמתגעגע לחומוס ולפלאפל, יכול לנסות את Sababa Pita Bar בטאייפה (כתובת: No. 17, Lane 283, Section 3, Luosifu Road, Da'an District, Taipei City) או את Imma Bakery & Cafe בטאינאן (כתובת: No. 322, Section 2, Shulin St, West Central District, Tainan City).

מזמינים עכשיו כרטיסי טיסה לטאיוואן ומקבלים מתנה: 250 ש”ח לקניית מזוודה. לכל הפרטים » 

כמו שוק רגיל - רק בלילה!

תרבות השווקים בטאיוואן משגשגת בעיקר בלילה – אחרי שקיעת השמש. מדי ערב (בסביבות השעה 17:00) נפתחים מאות שווקי לילה ברחבי המדינה, שבהם תוכלו למצוא כל מה שתוכלו לחשוב עליו – מכפתורים, דרך ביגוד, הנעלה ואביזרי אופנה, מזכרות כלי מטבח, מכשירי חשמל ועוד ועוד. האטרקציות המרכזיות בשווקים, מלבד הקניות הזולות שתוכלו למצוא בהם, הם דוכני האוכל הרבים הפזורים לאורכם, שבעליהם מבשלים ומציעים ממגוון המטעמים המקומיים בזיל הזול. איך תדעו אילו מהמנות החדשות והלא-מוכרות לנסות? פשוט תצטרפו לתור הארוך ביותר לדוכן אוכל ותמצאו את המנות האיכותיות, המפורסמות או המשובחות ביותר.

שני שווקי לילה מפורסמים בטאייפה הם:

שוק שילין (Shilin Night Market)

בסינית: 士林夜市

שוק הלילה שילין, נחשב לגדול ביותר בטאיוואן וככזה הוא אחד המסודרים והפופולאריים ביותר במדינה. השוק מחולק לשני אזורים עיקריים: מתחם האוכל העצום, המכיל כ-540 דוכני אוכל שונים ומגוונים; בחלק השני תמצאו את כל השאר – חנויות ובאסטות של בגדים, נעליים, אביזרי אופנה, תמרוקים, אלקטרוניקה ועוד – ואת הכל אפשר לקנות במחיר זול, לאחר מיקוח קל. שימו לב, שלמרות הצפיפות הרבה השוררת בשוק, הרוכלים והמוכרים מתנהגים בנימוס ובאדיבות ולא מציקים לעוברים וללקוחות.

בשוק תוכלו למצוא מגוון רחב של מאכלים טאיוואניים מקומיים, והמומלצים שבהם כוללים שניצלים ענקיים, חביתות אויסטר, דיונונים מוקפצים, סטינקי טופו, לחמניות מטוגנות, ספריבס מבושלים במרק צמחי מרפא סיניים, פנקייק בצל ירוק, נקניקיות עטופות באורז ועוד. שוק הלילה שילין קרוב למוזיאון הלאומי של טאיוואן.

  • שעות פתיחה: 17:00-חצות
  • דרכי הגעה: הליכה קצרה צפונה מתחנת הרכבת Jiantan, קו אדום
  • אתר אינטרנט: www.shilin-night-market.com

Raohe Street Night Market

בסינית: 饒河街觀光夜市

שוק גדול ומוכר נוסף, המתפרש לאורך כ-600 מטרים. זהו שוק זול מאוד, שכולל שורות של דוכנים ובאסטיונרים המציעים את מרכולתם המגוונת, הכוללת ביגוד, הנעלה, אביזרי אופנה וכמובן, אוכל. גם כאן כדאי לטעום ממגוון מטעמים מקומיים, ביניהם נודלס מוקפץ עם אויסטר, לחמניות בשר ופלפל, ברווז, סטינקי טופו חריף, לחמניות מאודות ונודלס הבקר המפורסם. יש גם חנויות מסאג' בשוק זה. באזור תוכלו לבקר ב-Wufenpu, שהוא שוק בדים גדול וצבעוני או לחלופין, במקדש Ci You Gong, שנמצא בקצה השוק.

  • דרכי הגעה: הכניסה לשוק בצומת של Raohe Street ו-Section 4 Bade Road, כ-15 דקות הליכה צפון-מערבית מתחנת הרכבת Houshanpi בקו המטרו הכחול.
  • שעות פתיחה: 17:00-חצות

והנה כמה המלצות לשווקי לילה נוספים ברחבי האי:

Feng Chia Night Market

בסינית: 逢甲夜市

שוק לילה ותיק בעיר טאייצ'ונג (Taichung) שעל החוף המערבי של טאיוואן, הוא כל-כך גדול שתופס שטח שרוחבו כקילומטר! בזכות המיקום הצמוד לאוניברסיטה, השוק שומר על אווירה סטודנטיאלית כיפית, האוכל טעים והמחירים נשארים נמוכים יחסית. כתובת: Wenhua Road, Xitun District, Taichung City, צמוד לאוניברסיטה בצפון העיר

Tainan Flower Night Market

בסינית: 花園夜市

זהו השוק הגדול ביותר וכנראה גם הכי פופולארי בעיר טאיינאן שבדרום-מערב האי, ושמו האמיתי הוא למעשה Hua Yuan Night Market. תמצאו שם שלל דוכני אוכל, דוכני משחקים וכמויות של אנשים שמחים. הוא פתוח בימי שלישי, שבת וראשון, כאשר בשאר הימים פתוח שוק אחר בעיר הנקרא Dadong Night Market וגם הוא שווה ביקור. כתובת: Haian Road, Section 4, Tainan City.

כתבה זו נכתבה בסיוע משרד התיירות של טאיוואן והשלוחה הכלכלית והתרבותית של טאייפה בתל אביב 

עשינו לכם חשק? הנה עוד כמה כתבות על טאיוואן במיוחד בשבילכם:

יעדי הכתבה