כמה מילים על מאכלים טיפוסיים ומספר טיפים חשובים

בין מגוון המנות העיקריות והטיפוסיות בפירנצה, אוהבי הבשר ישמחו אולי לגלות, שמהמפורסמות היא ה'ביסטקה אלה פיורנטינה', כלומר הסטייק הפיורנטיני. לעומת זאת, סיום ארוחה כאן מסתכם, בדרך כלל, בטבילת עוגיות הקאנטוצ'יני ביין צהבהב, אלכוהולי מאוד ומתוק המכונה 'וין סנטו'. אודות שני המאכלים הללו ואחרים נוספים יפורט בהמשך הדברים.

'קופרטו' (Coperto) – בתפריט תמצאו לעיתים קרובות את המילה 'קופרטו' (Coperto). סכום זה מתווסף לחשבון הכללי שמוגש לכם בסוף הארוחה בהתאם למספר הסועדים. ישנם מקומות שמחייבים ב'קופרטו' וישנם כאלה שלא. אלה המחייבים, אמורים להציג זאת בתפריט תוך ציון גובהו. חיוב זה יתווסף, כאמור, לחשבון הסופי.

 טיפ או באיטלקית 'מאנצ'ה (Mancia) – רגע לפני שאתם עומדים לשלם, האם חייבים להשאיר טיפ או לא? אז ככה, באיטליה ברמה העקרונית אין חובה בהשארת טיפ. יחד עם זאת, זו בהחלט צורה להביע את שביעות רצונכם מהאוכל והשירות שהעניקו לכם. אם כך, אם וכמה בדיוק להשאיר, זה כאמור נשאר לשיקולכם. מעבר לזאת, אם תנסו להודות בלשון השפה המקומית במילים 'גרציה' (Grazie), כלומר 'תודה', או אפילו 'גרציה מילה' (Grazie mille), כלומר 'אלפי תודות', הדבר יתקבל בתודה והערכה מצד מעניקי השירות.

טרטוריה איל לאטיני (Trattoria Il Latini)

בסמוך לתחנת הרכבת הראשית סנטה מריה נובלה (Santa Maria Novella) בעיר פירנצה נמצאת טרטורית איל לאטיני, שנוסדה בשנת 1911. כאן, לא רק המאכלים הם על טהרת המטבח הטוסקני, אלא גם אופן הישיבה. כלומר, בהחלט תוכלו למצוא את עצמכם חולקים את אותו שולחן עם זוג אחד או שניים שלא הכרתם עד היום... בין מגוון המנות אותן הטרטוריה מציעה, המפורסמת ביותר היא ה'ביסטקה אלה פיורנטינה' (Bistecca alla fiorentina), סטייק מסוג 'טי-בון' (T-Bone), שעשוי מבשר טוסקני מקומי. משקלה המינימלי של כל מנה עומד בדרך כלל על קילו מאתיים, ומוגש במידת עשייה 'מדיום-רר', (Medium Rare) או כפי שמכנים האיטלקים Al sangue. בשל הביקוש הרב לטרטוריה, מומלץ תמיד להזמין מקום מראש, שאם לא כן, אתם עלולים להמתין בתור ארוך בחוץ. מחיר ממוצע לאדם הוא בין 40 ל-45 יורו. מנת הדגל – ביסטקה אלה פיורנטינה (Bistecca alla Fiorentina).

  • כתובת: Via dei Palchetti 6r
  • אתר אינטרנט בשלוש שפות: www.illatini.com
  • טלפון: 210916 - 055 - 39+

טרטוריה דלה בלה דונה (Trattoria delle Belle Donne)

באותו איזור נמצאת טרטוריה דלה בלה דונה, שקרויה על שם הרחוב בו היא ממוקמת, 'ויה דלה בלה דונה' (Via delle Belle Donne), כלומר – רחוב הנשים היפות. הטרטוריה, על העיצוב המיוחד שלה, הכולל את ירקות העונה ותמונות וכלים שונים על הקירות, התחילה את דרכה כמחסן יינות של משפחה אצילה בפירנצה. במהלך המאות המקום עבר מספר תהפוכות עד שהגיע לבסוף לייעודו הנוכחי. אחת ממנות הדגל בטרטוריה זו היא ה'אוסו-בוקו' (Ossobuco), אותה עצם שבמרכזה חור (ומכאן שם המנה – 'עצם חור') ומסביבה בשר. בין הקינוחים, איתם נהוג לסיים ארוחה בטוסקנה, תמצאו את ה'קאנטוצ'יני עם וין סנטו' (Cantuccini e Vin Santo). אלה הן עוגיות קשות שבהן שקדים, אותן טובלים ביין המאוד אלכוהולי והמתוק הזה. מחיר ממוצע לאדם – בין 25 ל-30 יורו. מנת הדגל – אוסובוקו (Ossobuco).

  • כתובת: Via delle Belle Donne 16r
  • טלפון: 2382609 - 055 - 39+

טרטוריה איל פנלו  (Ristorante Il Pennello)

רסטורנטה איל פנלו ממוקמת ברחוב בשם ויה דנטה אליגירי (Via Dante Alighieri), שמקביל לויה דל קורסו (ראה כתבה נפרדת על ויה דל קורסו). המקום בו היא ממוקמת, היה לפני כארבע מאות שנה טברנה, שנפתחה על ידי צייר בשם מאריוטו אלברטינלי (Mariotto Albertinelli), ובין הסועדים במקום היה גם מיכלאנג'לו הדגול. בסוף המאה ה-19, כאשר נפתחה המסעדה במקום הטברנה, המקום נקרא 'איל פנלו' (Il Pennello), כלומר – המכחול, כמחווה לצייר. המסעדה, שמנוהלת כיום באוירה ביתית, מציעה מגוון רחב של מנות מהמטבח הטוסקני, כאשר אחת מהמיוחדות היא הניוקי ברטבים שונים. מחיר ממוצע לאדם – בין 20 ל-30 יורו. מנת הדגל – אחת מהן הינה ה'ניוקי אלה גורגונזולה' (Gnocchi alla Gorgonzola). לשימת לבכם, מטיילים שהגיעו אל המסעדה בחודשי הקיץ מצאו אותה סגורה לרגל חופשה.

דה וינאטיירי (Da Vinattieri)

השם של המקום בתרגום חופשי לעברית הוא 'הייננים', או 'עושי היין'. המקום הקטן והמיוחד הזה ממוקם ממש בצמוד לכנסייה, בה לפי מסורת רבת שנים, המשורר דנטה אליגיירי (Dante Alighieri), שגר כנראה בסביבה, פגש לראשונה את אהובת ליבו הבלתי מושגת, באטריצ'ה (Beatrice). אז לא, אמנם הוא לא יכול היה לקפוץ לרגע למקום הזה להשביע את תאבונו בכריך טיפוסי או כוס יין, אבל עם האוירה הימי-ביניימית שאופפת את האיזור, לא קשה לדמיין איך זה יכול היה לקרות. את המקום הזה פתחו לציבור באמצע שנות התשעים, לאחר ששימש כמחסן.

 כעת, מוצעים לעוברים והשבים 'פאניני' (Panini), כלומר כריכים, שעשויים כאן מלחם טיפוסי הקרוי 'סקיאצ'אטה' (Schiacciata), אותו ניתן למלא על פי התפריט וכיד הדימיון. מעבר לכך, בימי החורף מוצעים לחילופין המרק הטיפוסי הטוסקני 'ריבוליטה' (Ribollita), מרק עגבניות ולחם (Pappa al Pomodoro) ומאכלים טוסקניים טיפוסים אחרים. בתקופת הבציר תוכלו למצוא כאן עוגה טוסקנית יחודית בשם "סקיאצ'טה קון לובה" (Schiacciata con l'uva), שעשויה מלחם מתוק ובתוכו ענבי הבציר. להשלמת החוויה, ניתן לשלב גם כוס יין קיאנטי ולהתגודד עם הסועדים המקומיים בסימטא הצרה. מחיר ממוצע לאדם – סביבות ארבעה יורו לכריך. מנת הדגל – פאנינו (Panino) בסקיאצ'טה (Schiacciata) ובתוכו מילוי לבחירתכם. כתובת: Via Santa Margherita 4r.

מסעדה-פיצריה מאסטרו-צ'יליאג'ה (Ristorante-pizzeria Mastro Ciliegia)

במורד ויה דל קורסו (Via del Corso), אחרי ששמו מתחלף והופך לרחוב בשם בורגו דליי אלביצי (Borgo degli Albizi), נמצאת מסעדה-פיצריה בשם מאסטרו-צ'יליאג'יה. השם עצמו לקוח מתחילת הסיפור של פינוקיו, בו סבא ג'פטו קיבל מאותו מאסטרו צ'יליג'יה חתיכת עץ שהחלה לדבר אליו... (וההמשך ידוע). אבל לא רק לשם המסעדה-פיצריה יש סיפור, אלא גם למקום בו היא נמצאת, שמנוהל על ידי אותה משפחה מתחילת שנות התשעים. בעברו שימש המבנה כמנזר של נזירות.

 מעבר להתמחות המקום בפיצות, מנת דגל נוספת היא ה'קפלו מאסטרו-צ'יליאג'ה' (Cappello Mastrociliegia). זוהי מנת פסטה עם אספרגוס וטרטופו (כמהין) בתוך מאפה מבצק פיצה בצורה של כובע הפוך, ומכאן גם שמו 'קפלו' (Cappello), כלומר כובע. מחיר ממוצע לאדם – בין 10 ל-20 יורו. מנת הדגל – קפלו מאסטרו-צ'ליאג'ה (Cappello Mastrociliegia).

  • כתובת: Via di San Pier Maggior 4r
  • טלפון: 2480444 - 055 - 39+

מסעדה כשרה – רות (Ruth)

נכון לכתיבת השורות הללו, המסעדה היחידה הכשרה בפירנצה היא מסעדת 'רות'. המסעדה, שממוקמת בסמוך לבית הכנסת, נמצאת במקום בו היה פעם בית ספר להכשרת רבנים עד לשיטפון שפקד את העיר ב-1966. לאחר ששינה את יעודו, בסופו של דבר בשלהי שנות התשעים הפך למסעדה. 'רות' במהלך ימות השבוע מגישה אוכל חלבי, ובהזמנה מראש ניתן לקבל בה גם מנות בשריות. המנות המפורסמות בה הן ה'קרצ'ופי אלה ג'ודיה' (Carciofi alla Giudia), כלומר ארטישוק בסגנון יהודי רומא, שהינה מנת ארטישוק מטוגן. מנה אחרת מבוקשת היא ה'זופה די לנטיקיה' (Zuppa di Lenticchie), מרק עדשים טוסקני טיפוסי. מחיר ממוצע לאדם – בין 20 ל-25 יורו. מנת הדגל – 'קרצ'ופי אלה ג'ודיה' (Carciofi alla Giudia).

  • כתובת: Via Farini 2a
  • אתר אינטרנט באנגלית ואיטלקית: www.kosheruth.com
  • טלפון: 2480888 - 055 - 39+

טרטוריה קאזה-לינגה (Casaling)

קאזה-לינגה ממוקמת באיזור של 'מעבר לנהר', ה'אולטרארנו' (Oltr'Arno), ומשמעות שמה באיטלקית הוא 'עקרת בית'. את הטרטוריה המשפחתית פתח הסבא לפני מספר עשורים ומאז ועד היום היא מנוהלת על ידי בני המשפחה. מנות הדגל שלה, המוצעות לסירוגין, הן הרביולי בחמאה ומרווה (Ravioli al Burro e Salvia), וכבד עם מרווה (Fegato alla Salvia). מחיר ממוצע לאדם – בין 20 ל-30 יורו. מנת הדגל – רביולי בחמאה ומרווה או לחילופין כבד עם מרווה.

בית קפה-מאפיה מארינו (Marino)

בסמוך לגשר השני, מערבית לגשר העתיק המפורסם של פירנצה, ה'פונטה ווקיו' (Ponte Vecchio), נמצא גשר בשם 'פונטה אלה קארייה' (Ponte alla Carraia). בפינה הדרום מערבית שלו, נמצא בית קפה-מאפיה קטן ומקומי בשם מארינו. אפשר לשבת בבית הקפה וליהנות ממבחר העוגות, העוגיות והמאפים האחרים שנאפים במקום, בליווי קפה, קפוצ'ינו, או כל משקה אחר איתו רוצים לפתוח את הבוקר או להמשיך את היום. אחד מהמאפים המיוחדים שלהם הוא ה'טורטה דלה נונה' (Torta della Nonna), כלומר העוגה של הסבתא. אם תגיעו מספיק מוקדם בבוקר תוכלו להשיג מאפה זה כעוגיות קטנות ועגולות עם קרם בפנים ואבקת סוכר מעל. מאפה אחר הוא הבינייה (Bign, פחזנית אותה ממלאים בסוגי קרמים שונים. אחד המיוחדים שביניהם הוא הקרם 'שנטלי' (Chantilly). מנת הדגל – בינייה (Bign עם קרם השנטלי (Chantilly).

  • כתובת: Piazza Nazario Sauro, 19r, ליד פונטה אלה קאריה (Ponte alla Carraia)
  • טלפון: 212657 - 055 - 39+

גלידריית גרום (Grom)

הגלידה או כמו שהמקומיים קוראים לה 'ג'לאטו' (Gelato), בפירנצה ובאיטליה בכלל הינה שם דבר. תוך פסיעה ועוד רבע ממגדל הפעמונים של הקתדרלה נמצאת גלידריה של רשת 'גרום'. רשת זו מתגאה בגלידה באיכות גבוהה, ללא חומרים כימיים, צבעי מאכל וכולי, כפי שמפורט באתר האינטרנט שלהם. לא במקרה, בצמוד לשמם כתוב 'Il Gelato Come Una Volta', כלומר – גלידה כמו פעם. מדי חודש מוצע 'טעם החודש', שמשתלב במבחר הטעמים השונים, ביניהם גם ה'קרמה די גרום' (Crema di Grom), שהינו סוג של קרם בו משולבים פצפוצי שוקולד ושברי ביסקוויטים. מחיר ממוצע לאדם – בין 2.5 יורו ל-5.5 יורו. מנת הדגל – מעבר לטעם החודשי, ה'קרמה די גרום' (Crema di Grom).

  • כתובת: Via del Campanile 2, angolo Via delle Ocche
  • אתר אינטרנט בארבע שפות: www.grom.it

גלידרייה ושוקולדריה ונקי (Cioccogelateria Venchi)

מקום נוסף לגלידה מרכזי מאוד הוא ונקי - המקום מוכר גלידה ושוקולדים בטעמים שונים וממוקם מספר קטן של צעדים מהכיכר האזרחית של העיר, פיאצה דלה סיניוריה ומול שוק הקש.

  • כתובת: Via Calimaruzza, 18 angolo P.zza del Mercato Nuovo 6/7
  • אתר האינטרנט: www.venchi.com

שוק האוכל המרכזי (Mercato Centrale)

רעבים בצהריים במהלך השיטוט בעיר? נתקעתם ללא מקום במסעדה לארוחת ערב? אל דאגה! בדיוק למטרה זו הוקם שוק האוכל המפואר של פירנצה ה-Mercato Centrale. השוק שוכן במרחק הליכה קצר מרוב האטרקציות המרכזיות של העיר, ופתוח מדי יום, עד השעה חצות. בקומה הראשונה של המבנה הענק, שוכנים דוכני פירות, ירקות, גבינות, נקניקים ומעדנים. אבל בקומות ה-2 וה-3 תמצאו אין-ספור דוכנים מפתים של מיטב המסעדות והשפים בעיר, כולם ישמחו להאכיל אתכם ולהשקות אתכם במיטב התוצרת של המטבח האיטלקי. אז מה בתפריט? פיצות, פסטות, אנטי פסטי, סלטים, המבורגרים ואפילו סושי. תוכלו להזמין מאחד הדוכנים את האוכל ולמצוא לכם מקום בחלל הענק, בין שולחנות העץ הרבים. שתיה תוכלו להזמין גם מאינספור המלצרים המשוטטים בחלל. ושיהיה בתאבון!

  • כתובת: Piazza del Mercato Centrale – Via dell'Ariento, 50123 Firenze
  • שעות פתיחה: כל השבוע 8:00-00:00
  • אתר האינטרנט: www.mercatocentrale.it

כותב הכתבה הוא ליאור אביב, מדריך טיולים מורשה ומוסמך החי בפירנצה, בוגר תואר שני (מצטיין דיקן) בתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת פירנצה. מקיים טיולים פרטיים בעיר למשפחות וקבוצות, בכל הגילאים www.florenceasyouwish.com

רוצים לקרוא על פירנצה? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה