מסעדות בטוסקנה - כשסטייק פיורנטינה פוגש את הפולפו קון פטטה

מיליוני התיירים הפוקדים בכל שנה את טוסקנה, לא נמשכים אליה רק בשל היותה ערש התרבות העולמית או בשל נופיה עוצרי הנשימה. טוסקנה, כמו כל אחד מחבלי ארץ המגף, ברוכה בייחודיות שלה, במאכלים הטיפוסיים שלה, במצוינות של רוב מסעדותיה ובעיקר, בפשטות האוכל שלה. וכמו שהיא עצמה, עשירה בנופים, באומנות, בכרמי ענבים, בבשר המשובח, ביין הטוב בעולם, כך טוסקנה ידועה בפשטותה. בכתבה הבאה, מסעדות בטוסקנה שאסור לכם לפספס. מומלץ לקרוא על בטן מלאה...
אורי נחימזון, בעל מלון דירות בטוסקנה
|
שמור לעצמי
תמונה ראשית עבור: מסעדות בטוסקנה - כשסטייק פיורנטינה פוגש את הפולפו קון פטטה
Shutterstock/Taiga

עדכון סטטוס קורונה נכון ל-08/04/2021

  • הכניסה לאיטליה אפשרית לאזרחי האיחוד האירופאי ומספר מדינות מצומצם. לא כולל ישראל.
  • ניתן להכנס לאיטליה במידה ויש לכם קרובי משפחה במדינה, אולם תדרשו להכנס לבידוד של 14 יום.
  • יש להגיש תוצאה שלילית בכניסה לאיטליה מה-48 שעות האחרונות ובמקרים מסויימים גם להכנס לבידוד ל- 14 יום.
  • חובה לעטות מסכות במרחב הציבורי.
  • התחבורה הציבורית פועלת.
  • המסעדות ובתי הקפה פתוחים באיזורים הנחשבים צהובים פתוחים עד השעה 18:00 ובאיזורים כתומים פתוחים לטייק אווי ומשלוחים בלבד.
  • כרגע, רוב איטליה נחשבת אדומה ולכן כל העסקים הלא חיוניים סגורים.
  • ישנו עוצר לילי בין השעות 22:00-05:00.
  • כל החוזרים מחו״ל צריכים להציג בכניסה לארץ בדיקת קורונה שלילית מה-72 שעות האחרונות ולעשות בדיקה נוספת עם חזרתם ארצה (תקף גם למחוסנים).
  • עבור אזרחי ישראל, ישנה חובת בידוד של 14 יום בשובם לארץ או 10 ימים בכפוף לשתי בדיקות שליליות. מחוסנים אינם צריכים בידוד.
לוגו וירוס קורונה

על ריסטורנטה, אנוטקות, רוסטיצ׳ריות ומה שביניהן

באופיים, הטוסקנים נחשבים לאנשים פשוטים, נעימים, חברותיים, כאשר רובם עוסקים בחקלאות ובתעשייה זעירה, ויודעים איך להתייחס לתיירים - מקור פרנסתם העיקרי. המסעדות בטוסקנה מתחלקות למספר סוגים. יש את ה״טרטוריות״, שהן מסעדה ביתית, מנוהלת על ידי המשפחה. מאוד אינטימית, לרוב עם תפריט דל, אך עשיר בטעמו ובטיב מוצריו הטריים. ״האנוטקות״ הם למעשה בתי מרזח. חוץ משתיה אפשר לקבל, לרוב, אוכל קל, מיני גבינות ונקניקים פרוסים או סלטי ארטישוק וחסה ירוקה ומתולתלת. ה״ריסטורנטה״ היא מסעדה בה יש מבחר גדול. המקום יכול להיות צנוע או יוקרתי, הכל לפי רמת המחירים שלא תמיד מצביעה על איכות המזון המוגש בה. בנוסף, יש את ה״רוסטיצ׳ריות״ שהן מסעדות בשרים, בהן ניתן להזמין את סטייק ה״פיורנטינה״, ששוקל קילו וחצי, במחיר של 30 עד 40 יורו לק״ג, לפני ששמים אותו על הגחלים.

 בחמש השנים בהן אני חי ונושם את טוסקנה, גיליתי לא מעט מסעדות מוסתרות מעין, ללא פרסום, לא יקרות, שבכל ביס בא לך לבכות מאושר. מכיוון שאני בעצמי מבשל מהיום שאני זוכר את עצמי, אני יכול להבחין בין אוכל טוב לאוכל פחות טוב, כמו בין יין מובחר של מונפולצ׳יאנו, לבין יינות מסוימים מקיאנטי, שאפשר היה לוותר עליהם. לעיתים, מגישים לכם יין שולחני ״פשוט״ במסעדות, בקנקן חרס וטעמו המלא והארומטי עולה על יינות בעלי שמות מסחריים, שנרכשו בפרסום יקר. אמליץ לכם על מספר מצומצם של מסעדות, ברמות שונות ובמקומות שונים בטוסקנה, כך שלפעם הבאה שתבקרו באזור, רשמו לפניכם את מיקומם.

מסעדה בטוסקנה. צילום: איתמר ברקמסעדה בטוסקנה. צילום: איתמר ברק

העיר קורטונה - באבא נפוליטני

בעיר הנפלאה הזו, מלבד היותה שנייה בחשיבותה האומנותית אחרי פירנצה, יש מסעדות רבות וטובות. ההתלבטות מצידי הייתה גדולה על מי להמליץ, לכן אבחר שתי מסעדות מתוך עשרות רבות וטובות. ״טרטוריה דה דארדאנו״ (Trattoria da Dardano) - בעל המסעדה, פאולו, יקבל את פניכם בחיוך רחב. המסעדה מנוהלת על ידו, לאחר שנים שאביו ניהל אותה. במטבח נמצאות האם, הסבתא והדודה. המקום חמים, נעים, אינטימי. נוהגים לאכול כאן המקומיים, אך גם תיירים וסלבריטאים שמגיעים לעיר. יחד עם זאת, רמת המחירים במסעדה נשארה צנועה כפי שהייתה. ניתן להזמין סוגי פסטה ברטבים שונים, מומלץ פיצ׳י (סוג פסטה עגולה ועבה מתוצרת עצמית), עם רוטב ברווז או פטריות פורצ׳יני. למנה עיקרית חזיר בר (צ׳ינגיאלה) עם שעועית אפויה ברוטב עגבניות או ארנב צלוי על גחלים, לאחר שהושרה לילה שלם בתחמיץ. לקינוח אמליץ על ה״טירמיסו״ שלו וכוסית קפואה של דיג׳סטיבו ירוק, שהוא מכין בעצמו מעשבי יער. המחיר: כעשרים יורו לאדם, כולל ״קופרטו״, מעין טיפ שלוקחים מראש. כעת הטיפ שלי: אם תגידו שאורי שלח אתכם, תקבלו עשרה אחוזי הנחה. אתר אינטרנט: www.trattoriadardano.com.

 מסעדת ״קנטה נפולי״ (Ristorante Canta Napoli) - מסעדה מצוינת, שנמצאת בקמוצ׳יה, בחלק התחתון של קורטונה. המיוחד בה, הוא בעיקר היותה מסעדת דגים. המנות גדולות וניתן להתחלק בין שני אנשים. כדאי להתחיל ב״פפטה די קוצה״, שזו מנת מולים גדולים ובשרנים, עם תבלינים ופלפל שחור. לאחר מכן, כדאי לעבור למנת קלמרי מטוגנים, רכים ופריכים. כתוספת אפשר סלט ירוק או ירק העונה, צלוי על גחלים: גמבה, חציל וקישוא. מנה טעימה אחרת היא ריזוטו פירות ים. מעולה גם מנת ״הפולפו קון פטטה״ - תמנון על תפוחי אדמה מבושלים, מנה טוסקנית טיפוסית, או חצי לובסטר על מצע פסטה, ויש גם פיצות ענקיות לחובבי הז׳אנר. מקנחים ב״באבא״ נפוליטני, לא להעליב את בעל הבית. המחיר כעשרים עד שלושים יורו לאדם, אם מתחלקים, גם המחיר מתחלק. אתר אינטרנט: www.cantanapoli.net.

פיצה בטוסקנה. צילום: איתמר ברקפיצה בטוסקנה. צילום: איתמר ברק

העיר מונטפולצ׳יאנו - יקבים וסטייק נאצי

מסעדת ״אקואהקטה״ (Osteria Acquacheta) - בדרך היין מקורטונה למונטפולצ׳יאנו תמצאו יקבים רבים שישמחו לתת לכם טעימות מהמבחר העשיר שלהם, אך אנחנו ממשיכים בדרך היפה ביותר בטוסקנה. נכנסים לעיר ועולים ברגל ברחוב התלול, עד בואכם לרחוב בו שוכנת המסעדה, בויה דל תאטרו (רחוב התאטרון). זוהי מסעדה שמתאים לה הכינוי השאול מסיינפלד - ״סטייק נאצי״, כי בעל הבית, שהוא גם הקצב, יחתוך לכם את הסטייק פיורנטינה בגודל המתאים לכם. למשל, אם אתם זוג, יחתוך כקילו וחצי. יש "להיזהר" ולא לבקש Well Done, כי זה עלול שלא להתקבל בסבר פנים יפות במסעדה. מי שלא אוהב נא, שיבקש פילה מיניון עשוי במידת חצי או טוב. כאן מדברים אנגלית, כך שלא תתבלבלו. במסעדה זו יושבים בשולחן ארוך ליד אנשים זרים ונחמדים, יחד עם כוס יין (שאגב, אתם יכולים להביא איתכם) או הבירה שיתנו לכם מהחבית. זוהי מסעדת בשרים מומלצת, אך ניתן לאכול כאן גם פסטות ומנות שונות. המחיר לק״ג סטייק פיורנטינה הוא כשלושים יורו ולק״ג פילה מיניון כארבעים יורו. סטייק של 300 גרם פילה מיניון מספק ביותר. קחו בחשבון, כי יש להזמין מקום מראש כמעט בכל המסעדות המומלצות, אחרת לא הייתי ממליץ, כי אם יש מקום סימן שלא באים, ואם לא באים... אתר אינטרנט: www.acquacheta.eu. 

סיינה - לאכול בארמון מהמאה ה-11

"הטברנה של סן ג׳יוזפה" (La taverna di san Giuseppe) - כשני צעדים מפיאצה דל קמפו, הכיכר המרכזית, בה מתרחש הפאליו, מרוץ הסוסים פעמיים בשנה, נמצאת מסעדת ״לה טברנה די סן ג׳יוזפה״. מאז שאכלתי שם, לפי המלצת חברים מקומיים, אני תמיד חוזר לשם ליהנות שוב. המסעדה נמצאת במרתף, במבנה שהוא ארמון מהמאה ה-11. כל הפסטות מוכנות במקום, כאשר המנות המומלצות הן הניוקי ורדי - ניוקי ירוקים מתערובת תרד. מי שאוהב רביולי יהנה מאוד. האווירה נעימה מאוד. דומה לאנוטקה (בית מרזח) וכאן גם תמצאו מבחר יינות הערבים לחיכם. המחירים נעים בין שלושים לחמישים יורו לאדם, לא זול, אבל שווה. תוכלו למצוא פה גם סטייק פיורנטינה אמיתי. הבשר הוא של הפרה הלבנה מעמק הקיאנה ונקרא זן קיאנינה, ורדרד ורך ולא תאמינו, על הבשר לא שמים כלום, לא מלח, לא פלפל, לא תבלינים, לא מרינדה, כלום. כמו כן, יש גם טאליאטה, שזו מנת בשר בקר חתוך דק לפרוסות ומטוגן קלות בשמן זית ולידו פורצ׳יני טריים בעשבי תיבול. אתר אינטרנט: www.tavernasangiuseppe.it.

פירנצה - לא על הפוקצ'ה לבדה

"אל אנטיקו וינאיו" (All antico vinaio) - מקום קטן במרכז פירנצה, המגיש בעיקר סנדוויצ'ים. מנה עולה בין חמישה לעשרה יורו, אבל כמו ש״סביח״ מושך קהל מכל קצוות מחוז דן, גם המקום הזה שגיליתי באקראי, מושך אליו קהל רב, שממתין בתור בסבלנות, כי המקום קטן מלהכיל את כולם. שני בחורים חביבים ״מריצים״ את בית האוכל הזה וניתן לאכול סנדוויצ'ים מפוקצ׳ות טריות ממולאות במבחר אינסופי של נקניקים, גבינות, פנצ׳טנה, פורקטה וכל סוגי הבשרים הטוסקנים המופלאים. זאת, בתוספת כוס קיאנטי וטעימות מהמוצרלה העסיסית, או פרוסות חזיר הבר המעושן. אין אתר אינטרנט, אבל נמצא במרחק שני צעדים מפיאצה דלה סיניוריה.

  • כתובת: Via De Neri 65, Firenze
  • טלפון: 055-2382723

אורי נחימזון הוא בעליו של מלון דירות עתיק בטוסקנה וגלריה לאומנות בקורטונה www.hometuscany.net.



לתחילת הכתבה

רוצה לקרוא עוד על טוסקנה? הנה כמה קישורים נוספים באתר למטייל שיעניינו אותך:

יעדי הכתבה

עדכון סטטוס קורונה נכון ל-08/04/2021

  • הכניסה לאיטליה אפשרית לאזרחי האיחוד האירופאי ומספר מדינות מצומצם. לא כולל ישראל.
  • ניתן להכנס לאיטליה במידה ויש לכם קרובי משפחה במדינה, אולם תדרשו להכנס לבידוד של 14 יום.
  • יש להגיש תוצאה שלילית בכניסה לאיטליה מה-48 שעות האחרונות ובמקרים מסויימים גם להכנס לבידוד ל- 14 יום.
  • חובה לעטות מסכות במרחב הציבורי.
  • התחבורה הציבורית פועלת.
  • המסעדות ובתי הקפה פתוחים באיזורים הנחשבים צהובים פתוחים עד השעה 18:00 ובאיזורים כתומים פתוחים לטייק אווי ומשלוחים בלבד.
  • כרגע, רוב איטליה נחשבת אדומה ולכן כל העסקים הלא חיוניים סגורים.
  • ישנו עוצר לילי בין השעות 22:00-05:00.
  • כל החוזרים מחו״ל צריכים להציג בכניסה לארץ בדיקת קורונה שלילית מה-72 שעות האחרונות ולעשות בדיקה נוספת עם חזרתם ארצה (תקף גם למחוסנים).
  • עבור אזרחי ישראל, ישנה חובת בידוד של 14 יום בשובם לארץ או 10 ימים בכפוף לשתי בדיקות שליליות. מחוסנים אינם צריכים בידוד.
לוגו וירוס קורונה

כתבות מומלצות עבורך על איטליה