הנה מסלולים שנערכו מתוך סיפורי גולשים וטיפים שפורסמו באתר למטייל:

קראקוב -; קטוביץ` - זאקופנה

מומלץ לפתוח את היום בסיור רגלי ברובע קז`ימיש (Kazimierz), ששימש בעבר הרחוק כרובע היהודי של העיר. ברובע קז`ימיש יש כיום שלושה בתי כנסת מרכזיים ששרדו את השואה וכיום משמשים כמוזיאונים. בית הכנסת של הרמ"א, ולצידו בית הקברות, שם קבורים הרמ"א (ר` משה איסרליש) ובני משפחתו וכן רבים מפרנסי העיר היהודים. בית הכנסת הגדול, ה"אלט שול", נמצא ממש בסמוך, והוא משמש היום מוזיאון לתולדות יהודי קראקוב. בית כנסת נוסף ברובע הוא ה"טמפל", בית הכנסת הרפורמי, הפעיל עד היום. הוא מבנה מרשים ויפה, בעיקר מבפנים. הוא שוחזר לפני כמה שנים.

כאשר מטיילים ברגל באזור קז`ימיש אפשר להבחין בהרבה מאד שרידים ל"עולם הישן" -; מבנה שהיה של החברה קדישא, כתובות בעברית וכו`. זה גם המקום שבו ניתן למצוא מסעדות כשרות. באופן מפתיע מעט, רובע קז`ימיש הוא היום, בנושף לאתרים ההיסטוריים שבו, אחד האזורים ה"טרנדים" ביותר בקראקוב, והוא מלא מסעדות, ברים ובתי קפה מאד נחמדים.

 משם המשיכו אל העיר העתיקה של קראקוב. שם יש שתי אטרקציות עיקריות -; ארמון ה"וואוול" (Wawel): המצודה ההיסטורית של קראקוב וארמון המלכות ההסטורי של פולין. זו מצודה בת כמה מאות שנים שנישאת על גבעה בקרקוב העתיקה. המבנה מאד מרשים וגדול. דקות הליכה מעטות משם נמצא אזור סוקינצה: השוק של העיר העתיקה. זה אזור שמשלב חנויות, מסעדות, בתי קפה ואת השוק המקורה ששם ניתן לרכוש מזכרות תיירותיות מכל הסוגים -; החל בחולצות, ספלים, מגנטים ושאר הממוריבליה התיירותית ועד עבודות עץ ועור אופייניות לאזור.

 ביום הבא ניתן להגיע לקטוביץ` הסמוכה, ולהנות מיום קניות מעט יותר מודרני (אם זה מה שמתחשק לכם לעשות). בקטוביץ` נפתח לפני כחודש מרכז קניות ענקי שיש אומרים שהוא הגדול ביותר באירופה כיום. "סילסיה סיטי סנטר" (Silesia City Center). הוא קניון עצום בגודלו, 65 אלף מטרים רבועים, 240 חנויות ובהן חנויות מקומיות לצד חנויות של המותגים הידועים בעולם. בין השאר ניתן למצוא שם סניף גדול של רשת C&A, חנות של הוגו בוס, ריבוק, סולומון (רשת ציוד הסקי והספורט האתגרי מהטובות בעולם), בנטון, ליוויס, ועוד.

 לקינוח החופשה אפשר לנסוע מקטוביץ` אל עיירת הסקי זאקופנה (בערך שעתיים וחצי). האוכלוסיה בזאקופנה היא אוכלוסיה המורכבת ברובה מבני העם הגורלי. אחד המאפיינים של העם הגורלי הוא עבודות העץ המרהיבות שהם יוצרים. טיול במרכז זאקופנה מגלה בקתות עץ יפיפיות, מגולפות בצורה מעוררת התפעלות. Krupowki street הוא הרחוב הראשי, והוא ארוך מאוד. הרחוב הוא בראש ובראשונה גן עדן לחובבי הסקי וציוד הספורט -; ספרתי לאורך הרחוב למעלה מ-10 חנויות של מיטב ציוד הסקי ומיטב החברות. מלבד חנויות סקי ניתן למצוא שם חנויות של מותגי אופנה רבים, בתי קפה, מסעדות, וחנויות מזכרות מקומיות. ראוי גם לציין את חנויות התכשיטים. גם כאן אפשר למצוא מבחר גדול של תכשיטי ענבר במחירים ממש מצוינים.

לתחילת הכתבה

טיול שורשים במזרח פולין

מסלול זה כולל ביקור בערים ובעיירות של מזרח פולין. ניתן להתחיל מקוצ`ק (Kock), שם מבקרים לרוב יהודים דתיים, העולים לקברו של הרבי מקוצק, אך גם חובבי היסטוריה ואתרי קרבות. הרבי מקוצק היה דמות אניגמטית ובסופו של דבר דמות טראגית. שנות חייו האחרונות עברו עליו בהתבודדות ובהסתגרות בביתו. לאחר מותו בשנת תרי"ט (1859) המשיכו יוצאי חלציו בהנהגת הקהילה המקומית. הרב האחרון של קוצק משושלת מורגנשטרן נהרג בימים הראשונים של מלחמת העולם השניה. ביתו של הרב מצוי בלב העיירה. בינות לבתי העץ הדומים זה לזה המבנה שונה. החסידים מאמינים שהרב הסתגר בעליית הגג היחודית למבנה.

 מקוצק סעו מזרחה אל פרצ`ב (parczew). מספר מבנים יהודים שרדו בעיירה כולל בית הכנסת ובניין המשמש כיום כקולנוע. באזור פרצ`ב, מזרחה ודרומה יערות וביצות. מאות יהודים ברחו לאזורים מבודדים אלה. גדודי פרטיזנים פעלו כאן. על נהר בוג המשמש כגבול פולין-בלרוס מצויה העיירה ולודווה (Wlodawa). כאן מצוי מבנה בית כנסת מפואר המשמש כמוזיאון. בדומה לעיירות אחרות גם כאן שגשגה קהילה, שבניה האחרונים מצאו את מותם במחנה ההשמדה סוביבור הסמוך. בית הכנסת מצוי במרכז העיירה רחוב אחד מערבה מה"רינק" אותה רחבה מרכזית האופיינית לעיירות וערי פולין. בבית הכנסת הגדול ניתן לראות את ארון הקודש המעוטר. שלא כמו במוזיאונים אחרים בפולין דוגמת בתי הכנסת בטיקוצ`ין או בלאנצוט, הקירות אינם מעוטרים בכתבי יד. עיטורים מצויים בבית הכנסת הקטן הסמוך בו מתקיימות גם תערוכות מתחלפות.

מדרום לכאן, כרבע שעת נסיעה לתוך היער והביצות, מצוי אתר מחנה ההשמדה סוביבור. אחד משלושת המחנות במזרח פולין (טרבלינקה, סוביבור ובלזץ) שיעודם היה השמדה והשמדה בלבד, השמדת יהדות פולין כחלק מהתוכנית הגרמנית "מבצע ריינהארד". שלושת המחנות פעלו ובכל אחד מהם נרצחו מאות אלפים רובם ככולם יהודים. המחנות נהרסו כליל על ידי הגרמנים. בסוביבור מוזיאון קטן המתאר את המקום.

 מסוביבור המשיכו דרומה אל חלם (Chelm). במלחמת העולם השניה קהילת חלם היתה בין הקהילות הראשונות שסבלה מעשי רצח המוני על ידי הגרמנים. מאות רבות מבני הקהילה מצאו את מותם בימים אלה. שאר שורדי הקהילה הושמדו לאחר כשלוש שנים במבצע ריינהרד. בחלם בית עלמין משוקם המהווה אנדרטה לנרצחי העיר. במרכז מצוי מבנה בית כנסת המשמש בתי עסק מקומיים. בעיר כנסיה מעניינת אך אטרקצית התיירות העיקרית בעיר היא ביקור במכרה גיר: המסלול לא קשה אך לא מתאים לבעלי מגבלת הליכה ולא לילדים שלא דוברים את השפה. קר במחילות: 9 מעלות כל השנה (תענוג בקיץ) ולחות גבוהה. הסיור נמשך כשעה.

זמושץ` (Zamosc) היא התחנה הבאה במסלול. זוהי עיר יפה שתוכננה בסגנון ערי הרנסנס, עברה ושרדה את מתקפת מורדי חמלניצקי בפרעות ת"ח-ת"ט. עיר בה נולד הסופר י.ל. פרץ. בנוף האפור של ערי השדה בפולין הדומות זו לזו, העיר בולטת בצבעוניותה ובאתריה. מערבה לזמושץ` מצוייה העיירה שצבזשין (Szczebrzeszyn). בעיירה בית כנסת עתיק שנפגע על ידי צבאות חמלניצקי יחד עם הפגיעה בקהילה בפרעות ת"ח-ת"ט. הקהילה שוקמה, שגשגה מאות שנים ונמחקה בשואה. מבנה בית הכנסת משמש כיום כסדנה לקבוצת אומנים. בית העלמין היהודי העתיק (מצבות בנות כ-300 שנה) מצוי בראש הגבעה והינו אתר מעניין נוסף לביקור. את הטיול מומלץ לסיים בבלזץ, אתר להנצחת השואה מהמרשימים בפולין.

לתחילת הכתבה

טיול שורשים בדרום-מזרח פולין

זהו אחד האזורים המגוונים ביותר בפולין, וכולל הרים רבים, אגמים וטירות מרשימות, שמהווים שינוי מרענן לנופים היחסית שוממים בשאר המדינה. אזור זה, מערב גליציה, היה בין האזורים המאוכלסים ביותר בקהילות יהודיות. האזור ההררי ובעיקר מעברי ההרים דרומה שמשו לאורך השנים צבאות של מדינות ומעצמות כצירי תנועה עיקריים במלחמות אירופה. חלק מהקרבות המרכזיים במלחמת העולם הראשונה ארעו כאן.

 התחילו את טיולכם בטארנוב (Tarnow) אחת הערים המרכזיות על הדרך המוליכה מקרקוב מזרחה. היתה כאן קהילה גדולה למדי, כ-25000 יהודים, כמחצית מאוכלוסיית העיר. מקהילה זו נותר כיום רק בית עלמין גדול ושריד דל במרכז העיר: הבימה ההרוסה שנותרה מבית הכנסת במרכז. בית כנסת זה שהוקם לפני כ-400 שנים נהרס ושוקם מספר פעמים במשך שנות קיומו עד לחורבן הקהילה במלחמת העולם השניה. האזור הסמוך לבית העלמין המגיע בערך להריסות בית הכנסת היה שטח הגטו היהודי בתקופת המלחמה ונמחק.

 אל תחמיצו ביקור בדמברובה טארנובסקה (Dabrowa Tarnowska) כרבע שעה נסיעה מצפון לטארנוב. שם, על אם הדרך, מצוי מבנה ענק ומפואר. ממש קשה להאמין כיצד קהילה קטנה יחסית הקימה מבנה שכזה. ההסטוריה של מבנה מפואר זה היתה קצרה למדי. הקהילה החלה להשתמש בבית הכנסת משנת 1937 ועד לכיבוש הגרמני לאחר כשנתיים. עם הכיבוש, הסבו הגרמנים את המבנה המפואר למחסן. המבנה נטוש ומגודר, ההתרשמות ממנו אדירה גם ממבט מעבר לגדר.

 העיר הגדולה ביותר בדרום מזרח המדינה היא ז`שוב (Rzeszow), והיא יכולה אולי לשמש אתר לינה נוח למסייר באזור. בעיר ישנם שני בתי כנסת מבוצרים עתיקים הסמוכים זה לזה ברחוב Boznicza. ה"חדש" הינו מהמאה ה-18 והישן כמאה שנים לפניו. במבנה בית הכנסת החדש מצויים בית קפה וגלריה, המבנה הישן משמש את עיריית ז`שוב. שני בתי הכנסת מדהימים בנוכחותם.

 משם המשיכו אל לאנצוט. שתי סיבות עיקריות לביקור בלאנצוט: בית כנסת המרשים והמעוטר ובעיקר כדאי לבקר בארמונו של הגרף פוטוצקי. בית הכנסת נסגר למבקרים עם בוא החורף. כחצי שעת נסיעה מלאנצוט מצוי האתר המרכזי לעלייה לרגל של יהודים בכלל והחסידים בפרט: ציון קברו של רבי אלימלך מליז`אנסק (Lezask). לאלה המגיעים מלאנצוט, ממש בכניסה לליז`אנסק פונים ימינה לבית העלמין היהודי.

 מדרום לטארנוב הדרך המתפתלת בהרים ומגיעה לצאנז (Nowy Sacz). העיר צאנז עצמה מעניינת ויש בה מה לראות. צפונה משם נמצא העיר בובוב (Bobowa), קהילה קטנה למדי שהיוותה מרכז חסידות ידוע. חסידים מגיעים לכאן לעליה לקבר הצדיקים רבי שלמה הלברשטם ורבי חיים יעקב טייטלבאום. בכל זאת יש משהו המיוחד בביקור בבובוב גם לאלה שאינם חובבי קברי צדיקים. במרכז העיירה מצוי מבנה בית הכנסת שהינו מיוחד למדי: חלקו בנוי מעץ וחלקו בנוי באבן. בית העלמין מיוחד אף הוא, בעצם מיקומו בראש גבעה מבודדת עם נוף נדיר.

רימנוב (Rymanow), אחת הקהילות העתיקות בדרום פולין שהייתה קיימת כ-500 שנים עד השמדתה, היא התחנה הבאה במסלול. התפתחה כאן קהילה קטנה שחשיבותה בייחודה. שוב מדובר בנושא החסידות ובפועלו של רבי מנחם מנדל. סמוך לכביש הראשי מצוי בית הכנסת העתיק של העיירה. שנים רבות עמד המבנה כחורבה. מראה ההריסות והצמחייה צומחת על הקירות היה אחד המרשימים והכואבים ממראות בתי הכנסת ששרדו בפולין. בשנה האחרונה החלו לשקם ולשפץ את המבנה.

 דרום מזרח המדינה סבל במיוחד ממלחמת האזרחים, קבוצות אוקראיניות שמצאו עצמן בריבונות פולנית מרדו. דיכוי המרד היה חד ואכזר. מי שרוצה לבקר בישובים שננטשו ידרים ל"שפיץ" הדרום מזרחי של המדינה. שם ניתן לראות שרידי ישובים וכנסיות. סאנוק (Sanok), העיר היחידה באזור הייתה כמובן מרכז יהודי גדול ושרידי הקהילה מצויים בעיר. אם כבר הגעתם עד לכאן חובה להמשיך ולבקר בלסקו (Lesko). גם כאן שתי סיבות לביקור: בית עלמין מעניין מהעתיקים הקיימים בפולין על גבעה מיוערת. המצבות העתיקות מכוסות בטחב ונבלעות במראה האדמה. הסיבה השניה לביקור בלסקו היא ללא ספק ביקור בבית הכנסת המבוצר שעומד על תלו מהמאה ה-17 מבנה מרשים ביותר המשמש כגלריה.

 מכאן אפשר להמשיך לפשמישל (Przemysl)
 היתה כאן קהילה יהודית גדולה בת כ-20000 יהודים. קהילה שנוסדה לפני כ-500 שנים. כיום זו עיר גדולה יחסית בת קרוב ל-100000 תושבים. העיר יושבת על נהר San ודי נחמד לטייל בשעת בין ערביים לאורכו. מרכז העיר מעניין גם הוא לביקור. למתעניינים בכנסיות מובטחת תמורה מלאה למאמץ להגיע לכאן. התחנה הבאה במסלול היא ירוסלב (Jaroslaw), צומת מרכזי לתנועה בין קרקוב ומערבה ממנה ללבוב ואוקראינה. בירוסלב קל לראות וללמוד על פאר הקהילה מבתי הכנסת שלה ששרדו. אחד משמש כיום כמבנה ציבור ברחוב בוזניק וניתן להתרשם מגודלו והשני ה"קטן" הסמוך לו נטוש. גם בית הכנסת ה"קטן" נראה שיכול היה לאכלס מאות רבות של מתפללים. לסיום מומלץ להגיע לויילקי אוצ`י (Wielkie Oczy), כפר הנידח הזה המצוי כ-30 ק"מ מזרחה מירוסלב. בכפר היתה קהילה קטנה שמנתה פחות מ-500 יהודים. תושבי הקהילה חיו כאן כ-200 שנים. כיום זה כפר זעיר עם כנסית עץ אוקראינית ומה שמעניין, במרכז הכפר מצוי בית כנסת גדול וחרב.

לתחילת הכתבה

מסלול במערב פולין

מעט לאחר נקודת הגבול בין צ`כיה לפולין, בין העיירה חרחוב הציכית (Harrachov) ויקושיצ`ה הפולנית (Jakuszyce) נמצא מקום הנקרא ``מפל הזכוכית`` או בשפה המקומית -; Szklarska Poreba. זהו מעין פארק ובו מפל מרהיב עם שבילים להולכי רגל, בין עצים וירק ונחל הזורם באמצע. מסביב קיימים דוכני מזכרות וניתן לקנות פה עבודות יד מעץ, עור וכמובן, לאוהבי הקריסטלים, מחירים זולים במיוחד.

 לא הרחק משם נמצאת העיר Karpacz ובה הר בגובה 720 מטר, אליו ניתן לעלות ברכבל (אל חלקו העליון מטפסים ברגל). באמצע יש תחנת מנוחה עם מסעדה. בפסגת ההר יש מסעדה עגולה הנראית למרחוק. הגבול בין פולין לצ`כיה עובר במקום. בחורף המקום משמש לסקי, בקיץ לטיולים רגליים. צפונית לשם נמצאת העיירה Boleslawiec, חובה לאוהבי הקרמיקה. במקום מפעל מאוד מפורסם, הכלים מרהיבים וכולם מצויירים ביד.

וורוצ`לב (Wroclaw) היא התחנה הבאה במסלול. זוהי עיר גדולה ויפה בה תוכלו להתרשם מכיכר השוק העתיקה, בית העירייה, המוזיאון להיסטוריה, מספר כנסיות וקתדרלה ענקית, מוזיאונים לאדריכלות ועוד. לא לוותר על מוזיאון הפנורמה ובו ציור ענק של 360 מעלות וגובה של 15 מטר המתאר את הקרבות בהיסטוריה של פולין. עוד בעיר: המוזיאון הלאומי, הנמצא ליד הגשר מעל נהר האודרה, גן בוטאני יפה, אולם השוק, מוזיאונים נוספים, בית האופרה, גן חיות, גנים, בית כנסת ובית קברות יהודי.

 שוב צפונה לעיר פוזנן (Poznan) שבה התחילה ההיסטוריה הפולנית ושימשה כעיר הבירה. זוהי עיר עתיקה מדהימה ביופיה. בכיכר העיר יש לשכת מידע ובה תוכלו לקבל את מפת העיר ובה מסומנים כל אתרי התיירות. בכיכר כמובן עומד בית העירייה עם מגדל השעון ובו סמל העיר-; שני תיישים הנוגחים זה בזה. מסביב לכיכר בתים צבעוניים ובהם מוזיאונים שונים. במקום גם כנסיות מעניינות. ממזרח לעיר על אי נמצאת קתדרלה גדולה, ומצפון לעיר ישנה מצודה מעניינת. במקום גם מרכז ירידים גדול ובו חממה ענקית, עם אוסף צמחים גדול ומרשים.

 מדרום לפוזנן נמצאת העיירה קורניק (Kornik) ובה מבצר מפורסם הבנוי בהשראת ארמון אלהמברה מגרנדה. מאחורי המבצר נמצא גן אנגלי מדהים ובו עצים מסוגים שונים, מדשאות, בריכות מים ופרחים. שווה לקחת פסק זמן במקום. כ-13 ק``מ משם נמצא הכפר רוגאלין (Rogalin) ובו ארמון מפורסם של משפחת האצולה רצ`ינסקי. במקום גלריות ציורים, חדרים ובהם תצוגת הריהוט והכלים ששימשו את המשפחה, ביתן כרכרות ומאחור גן צרפתי, על שטח ענק עם עצי אלון עתיקים.

 צפונית לעיר הסמוכה גנייזנו נמצאת העיירה ביסקופין (Biskupin)-; עיירה מבוצרת הבנוייה על אי, נחשפה בחפירות שנערכו במקום ושוחזרה, ובה מוזיאון פתוח המשחזר את החיים במקום. מצודת עץ, מגדל שמירה, שחזור הכנת האוכל, האורוות עם בעלי החיים, אבירים הלבושים תלבושות מסורתיות מדגימים רכיבה על כרכרות עץ, ירייה בחץ וקשת, הטלת גרזנים, נשים משחזרות הכנת כלים ועוד. במקום חנויות מזכרות, מסעדות ובתי קפה. מהמקום יוצאת רכבת קטנה עם קרונות פתוחים העוברת בכפרי הסביבה, כולל בכפר ונציה שבו מוזיאון למסילות ורכבות עתיקות.

 לא הרחק משם נמצאת העיירה קרושביצ`ה (Kruszwica) ובה קתדרלה גדולה, כיכר עיר עתיקה, ועל גדות האגם גופיו (Goplo) נמצא מגדל ``פיזה`` הפולני הנקרא "מישה", מגדל שהוא חלק ממבצר, נטוי מעט ובו יש סיפור של אגדה עממית יפה. מהאגם יוצאות סירות להפלגה מסביב האזור.

 דרומית לקרושביצ`ה, 10 ק``מ לפני העיר קונין נמצאת ליכן (Lichen)- עיר קדושה לעולי הרגל מכל העולם. כנסיית העיר החדשה הוקמה לאחרונה מכספי תרומות מכל העולם והינה ענקית, מרהיבה ובנויה בה קתדרלה ענקית עם כיפת זהב. בתוך המבנה המרכזי הכול עשוי שיש, הכנסיות מדהימות בעושרן ויופיין, על הקירות מסביב נמצאות לוחיות ועל כל אחת מהן שם של תורם. במקום גנים ענקיים, פסלים, בריכות מים, כנסיות קטנות, גני זיכרון, חדרים ומסעדות לעולי הרגל. המקום שוכן על גדות אגם, ובאים אליו עולי רגל מכל העולם.

תודה לכותבים שעל כתבותיהם מתבססת כתבה זו:
 דן צוקר - 
דרכי פולין אפלות ואיריס גולדמן - ז`ימנו

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה