מחוז וארמיה-מאזוריה הוא אזור אגמים יפהפה בצפון מערב פולין. מתוייר מאוד ע”י מקומיים וגרמנים אבל פחות מוכר לשאר התיירים. הגעתי למחוז בחיפוש אחר אזור עם שבילי אופניים מסודרים שאפשר לעשות בו טיול אופניים של כמה ימים, ובאמת זה התגלה כאחלה טיול.
עיר הכניסה לאזור היא Olsztyn (אולשטין) שניתן להגיע אליה ברכבת די בקלות. זו עיר נחמדה להעביר בה ערב, העיר העתיקה עם מדרחוב מלא במסעדות (אמנם מסעדות תיירים), וסביבה מלא פארקים ונחלים יפים ורומנטים. באולשטין יש גם לשכת תיירות עם כל המפות הדרושות לכם לטיול אופניים, כולל אחת שנקראת Cycling routes in the Great Masurian Lakes District. זו חוברת נהדרת באנגלית עם פירוט על כל המסלולים, סיפורי דרך ומפות מצוינות. אגב, יש גם אפליקציה שמציגה את המסלולים עם GPS, אבל לא רשמתי את השם שלה.
מאולשטין כדאי לקחת אוטובוס לאחד משני יעדים: Gizycko (גז'ייקו) או Mikolajki (מיקולאיקי), שתיהן עיירות נופש מרכזיות (עדיין די קטנות) ובשתיהן ניתן להשכיר אופניים ולצאת לטיול.
אני השכרתי אופניים ב-Mikolajki אצל בחור נהדר בשם גז'אגוש. העסק שלו נקרא Mazurskie-rowery והטלפון 661-651-930. מה שהיה נחמד אצלו (מלבד המחיר – 40 זולטי ליום כולל הכל – קסדה, תיק צד, מנעול ומפות) זה שהוא אמר שבכל בעיה אפשר להתקשר אליו והוא יגיע, לא משנה איפה אני נמצא. ואכן, ביום הראשון נשבר הכסא של האופניים והבחור הגיע תוך שעה, החליף לי את הכסא והמשכתי לדרכי. פורמולה 1!
מערכת השבילים מאוד טובה לדעתי. רובם על אדמה קשה בתוך היערות, כ-30% אולי על כבישים (לא כבישים ראשיים אבל עדיין פחות כיף). השבילים מסומנים בצורה טובה מאוד. האזור כמו רוב פולין מאוד שטוח כך שזה מתאים גם לרוכבים לא מיומנים במיוחד. בערך בכל רגע במהלך הרכיבה ניתן לעצור וללכת לשחיה באגם, כי במאזוריה אתם כל הזמן ליד אגם (אם לא שניים).
ניתן להרכיב טיול של כמה ימים עם האופניים (שמים את כל הציוד בתיק צד שעל האופניים) בין כפרים באזור ולישון בקמפינג או B&B באזור. מכיוון שזה אזור תיירותי לא חסרים כאלה. אם זו העונה כדאי להזמין מראש כי הרבה מקומות מתמלאים. עוד אטרקציות פופולריות באזור היא קיאקים בנחלים (לי המקומיים המליצו על Krutyn, נהר שמאוד מתאים לקיאק וכל מלון באזור יוכל לסדר לכם את זה, אבל כנראה שבכל אגם שם אפשר לעשות קיאק).
עוד נק' שמאוד אהבתי היא אגם בשם Jezioro Jegocin, ניתן לרדת אליו מתוך הכביש שבין Snopki ל-Wejsuny (יש כמה נק' בכביש שתראו מכוניות חונות, זו הירידה לאגם). יש לאגם כמה חופים קטנים עם חול ובגדול זה אגם מושלם, אבל כנראה שכל אגם באזור יהיה דומה.
בהצלחה!