רומא

תמונה ראשית עבור: רומא
מקדש האסקולפיוס - גני בורגוזה. צילום אלינה וסרמן

איך להיות כרומאי ברומא – שיתוף בחוויה, טיפים, רעיונות וטכנולוגיה. בהתאם שילוב של שיקולים כספיים עם שיקולים של לחוות את חו”ל כמו המקומיים, ובמיוחד כאשר לנו לעצמינו בישראל יש יחידת אירוח לתיירים של Airbnb – כל הטיולים האחרונים גם בארץ וגם בחו”ל גם אנחנו מעדיפים להתאחסן בדירות Airbnb. השכרנו “MAPI PLACE “ של תושבת רומא מאוד נחמדה ולבבית בשם Maria Pina. דירה שלמה של 2 חדרים עם מטבח מאובזר עלה לנו 106$ ל- 3 לילות ( 34 $ ללילה לזוג ). מי שאין לו עדיין פרופיל ב- AIRBNB יכול להירשם לפי לינק הבא ולקבל 150 ש”ח הנחה על הזמנה ראשון : www.airbnb.com/c/alinav1983

לינק למפת גוגל עם מיקום של דירה ( סימון של מיטה ) ועם סימון של תחנת רכבת טרסטוורה.

שכונת מגורים מגורים פורטואנס- נוף מחלון הדירה על שכונת המגורים עם וורד אדום ( לא מקרי) מהמדרגות הספרדיות :

טסנו עם לואו קוסט של חברת Ryanair. בחברת תעופה הזאת מאפשרים ללא תוספת מחיר לעלות לגב המטוס טרולי במידות מסויימות + תיק גב לכל נוסע. עם טרולי מסתובבים בטרמינל אחד ורק ליד המטוס לוקחים אותו לבטן המטוס. חשוב לדעת מידות ולרכוש טרולי מתאים לטיסה. במקרה הזה שני מבוגרים, ל- 3 לילות, לקחנו רק טרולי אחד ותיקי גב ( אפילו לא ניצלנו כל אפשרויות החינמיות של הלואו קוסט ). מצרפת לנוחיותכם מידות של הכבודה ללא תוספת תשלום בריינאייר

דירה שהשכרנו דרך AIRBNB לא במרכז רומא אלא בשכונת מגורים פורטואנס. נחתנו בנמל התעופה הבינלאומי לאונרדו דה וינצ'י-פיוּמיצ'ינוֹאיטלקית: Aeroporto Leonardo da Vinci di Fiumicino), לקחנו רכבת פרוורים שעלתה לנו 7 יורו לכל אחד עד לתחנת רכבת טרסטוורה ומשם לפי אפליקציית ניווט MOOVIT לקחנו אוטובוס, כאשר בעלת הדירה התעקשה לפגוש אותנו בתחנת האוטובוס. מסתבר שבדירה אין WIFI אבל סימים שקנינו ל- 0.5G הספיקו יפה מאוד לתקופה של כארבעה ימים. מהבירורים שעשיתי בדרך החזרה מרומא לדעתי הדיל הכי משתלם ונוח כרגע לגלישה מחו”ל זה סים גלובלי של פלאפון שתקף ל- 140 מדינות ל- 3 שנים 4G ועלותו היא 149 ש”ח.

ברומא יש הרבה סוגים של כרטיסים משולבים. אנחנו רכשנו ROME PASS ל- 3 ימים שמקנה נסיעה בחינם בתחבורה ציבורית + כניסה לשני מקומות מתוך רשימת האתרים. לגבי הכרטיס המשולב הזה יש לקחת בחשבון שזה לא בדיוק ל- 72 שעות אלא זה תקף לפי הימים ולכן משתלם יותר אם יש לכם באמת 3 ימים שלמים ברומא. עוד פרט בהקשר לכרטיס הזה – צריך לאסוף אותו פיסית מתחנות החלוקה שאחת כזאת בנמל תעופה פתוחה רק עד שש בערב. מי שנוחת אחרי השעה הזאת יצטרך להגיע בתחבורה ציבורית שישלם עליה עד לתחנת החלוקה שמתחילות לעבוד רק אחרי 8.30 בבוקר.

קישור לאתר של רומא פס :

נחתנו בסביבות שמונה בערב. נסענו לרכבת הפרוורים עד לתחנת רכבת טרסטברה. התברברנו קצת עם רכישת כרטיס לאוטובוס עד לדירה. ליום המחרת נסענו בבוקר לתחנת טרמיני לאסוף את רומא פס. באותו יום רומא פגשה אותנו עם גשמים – לכן רוב היום היה מוקדש למוזיאונים ויחד עם זה הרגשנו חוויה לא כל כך שכיחה בזמנינו של להירטב לגמרי בגשם.

אחרי שאספנו כרטיס רומא פס בטרמיני, נסענו למוזיאון הוותיקן אליו היה לנו תור לשמונה וחצי בבוקר. הגענו אחרי תשע והיינו לחוצים שלא יכניסו אותנו אבל הכל היה בסדר ונכנסנו ללא תור המתנה , רק עם תור קצר של בידוק בטחוני. בקומה שלישית של המוזיאון רק היה צריך להחליף את ההזמנה האינטרנטית לכרטיסים ולקחת מדריך קולי ששילמנו עליו ( יש שם אופציה של מדריך קולי ברוסית שהעדפנו אותה).

הזמנת כרטיסים דרך אתר רשמי של וותיקן נותנת אפשרות לדלג על תור מטורף וללא השקעה כספית של טיול מודרך. דרך האתר הרשמי כניסה עולה 17 יורו + 4 יורו עמלת הזמנת אונליין + עלות של מדריך קולי. לדעתי מאוד מומלץ. אני אוהבת במוזיאוני העולם לבקר בקצב שלי עם מדריך קולי.

אחת הרחבות של מוזיאון הוותיקן :

מלך הנילוס :

אחרי מוזיאון הוותיקן במטרו נסענו לקולוסאום. רומא פס כאתר אחד מתוך שניים שאפשר לבחור נותנת כניסה חינם לקוֹלוֹסֵיאוּם, גבעת הפלטין ופורום רומאי.

פה המקום להמליץ על אפליקציה מקסימה וחינמית של GUIDOL שסיננתי אותה מתוך הרבה אפליקציות תיירותיות שחיפשתי לקראת הטיול. אפליקציה גם תמציתית וגם מפרטת יותר ממקומות תיירות בנאליים, הקלטה מאוד איכותית בעברית של המדריך הקולי. אין ספק שאחרי שגיליתי אותה אני אשתמש איתה בטיולים הבאים שלי גם בארץ וגם בחו”ל.

עוד אתנחתא של טיפ: באחת הקבוצות של מרחב הפייסבוקי המבורך מצאתי מפת גוגל של אתרים ברומא שמטיילים לפני עיצבו והשלמתי אותה עם אתרים הרלוונטיים לנו ובמשך של כל הטיול הייתי עם המפה האישית הזאת . לינק למפה :

נחזור לקוֹלוֹסֵיאוּם. נכנסנו עם הכרטיס של רומא פס. נהניתי מהסברים של אפליקציית גואידול על קולוסאום ועל אתרים שעליהם אפשר להשקיף מהקולוסאום : גבעת הפלטין, פורום הרומאי, גבעת הקפיטול, קשת קונסטנטינוס, שער הטיטוס. אני מציעה כהכנה לטיול לשמור בנייד כל מיני אתרים היסטוריים של רומא עם תמונות שחזור שלהם ( מחפשים RECONSTRUCTIOM + שם של אתר בגוגל תמונות ) ואני גם ממליצה לראות סרטונים מדהימים של שחזור אתרי רומא היסטוריים כמו הסרטון הזה :

או סרטון הזה :

זו דוגמת המחשה של תמונת שחזור הקוֹלוֹסֵיאוּם:

וזה קולוסאום שאני צילמתי :

וזה מבפנים. עם שחף. רומא מלאה בשחפים שמדגמנים בצילומי אתרים היסטוריים

בסוף הביקור בקולוסיאום עדיין ירד גשם זלעפות לכן שינינו תוכניות גמישות שהיו לנו ונסענו למוזיאון גבעת הקפיטול שהיה כאתר שני עם כניסה ללא עלות בכרטיס רומא פס. קצת תמונות מהמקום.

מאחורי מוזיאון הקפיטול גיליתי מקום מעולה לראות ולצלם את גבעת הפלטין עם הפורום הרומאי ( לפי נהמסורת רומא, כמו אגב ירושלים ועוד כמה ערים היסטוריים חשובים משתרעת על 7 גבעות ).

בנקודה הזאת אני מציעה לכם להתבונן בתמונות או סרטוני השחזור של הפורום הרומאי

מוזיאון הקפיטול :

במוזיאון הקפיטול מצאנו קפיטריה נחמדה איפה אפשר היה להטעין את המכשירים הניידים , קצת להתייבש ולשתות קפה חם. עוד קצת ממוזיאון הקפיטול:

אחרי ביקור במוזיאון הקפיטול נסענו לשכונת הגטו היהודי. בן זוגי שומר כשרות ורומא התברכה במסעדות כשרות.

ברחוב אחד יש שם כ- 12 מסעדות, בתי קפה, פיצריות ומאפיות כשרות. ברחוב נראה כמה שולחנות ראווה עם ארטישוקים- מסתבר שזו מנה מסורתית של הקהילה היהודית המסורתית.

אכלנו במסעדת סוג'טו (SU GHETTO )הכשרה.

מרתף של מסעדת סוג'טו :

במסעדה אחרי צלעות טלה החלטנו שהתייבשנו מהגשם ושיש לנו כוח לעבור את הציר החשוב של רומא העתיקה ולהתרשם מהמקומות עם תאורה לילית.

עם מפת גוגל שהכנתי עברנו דרך הפמתיאון הלילי

דרך חנויות המעניינות של סינרים, הרי פוטר ושל בובות פינוקיו

עברנו גם דרך מזרקת ארבעת הנהרות ומזרקת הצבים בכיכר נבונה ודרך מדרגות ספרדיות

משם נסענו הביתה לשון לקראת היום השני והאחרון של הטיול. את היום השני התחלנו עם המדרגות הספרדיות. המקום הזה התפרסם אחרי סרט קלאסי של המאה הקודמת : “ חופשה ברומא” . באחת הסצנות של הסרט גיבורה הראשית יושבת על המדרגות הספרדיות עם וורד אדום ביד ומלקקת גלידה:

עד עכשיו מקובל להצטלם באותו מקום עם גלידה מגלידריות שבקרבת כיכר ספרד ולכן מהגרים מסתובבים שם באיזור בנסיון למכור וורד אדום ( אותו וורד שצילמתי מחלון דירתינו בתמונה ראשונה של הבלוג ). אני במקום גלידה העדפתי לטעום את מאכל הרחוב הנפוץ שם: ערמונים קלויים

והצטלמתי במדרגות ספרדיות עם חבילת ערמונים קלויים:

בעצם ביציאה אחרת של אותה תחנת מטרו “ הכיכר הספרדי” נמצאים גני ווילה מדיצ'י וגני וילה בורגוזה. לגני וילה בורגוזה הכניסה היא לאורך כל היום וללא עלות. אני פחדתי מסגווי, בן זוגי לא רצה רכב חשמלי לכן טיילנו בחלק קטן מהגן אבל לדעתי הגענו לחלק היפה שלו: אגם עם מקדש אסקלפיוס

עוד מגני וילה בורגוזה :

מגני וילה בורגוזה המשכנו ברגל לוילה מדיצ'י שפתוחה בערך מעשר בבוקר

אחרי החלק הזה של הטיול המשכנו לראות את פנתיון שבשעות האלה היה פתוח. פנתיון זה המבנה הנשמר הכי טוב מתקופת הרומא העתיקה. הוקם במקור כבית של כל האליםואחר כך המקום הכי חשוב של עבודת האלילים הסב את יעודו למבנה אזרחי של מערכת השיפוט ברפובליקה הרומית ולכניסיה בעבור הימים. במקום תאורה טבעית בצורת חור בגג – דרכו גם נכנסים מי הגשמים שמתנקזים בתעלות המבנה

אכלנו במסעדה קפה Buddy Italian שם מ- 12:00-15:00 יש ארוחות צהרים בסגנון בופה חופשי עם מגוון גדול של סלטים ואפשרויות צמחוניות.

בשלב הזה התפנינו לסיורים עם טעימות של אפליקציית Bitemojo אותה גיליתי לא מזמן לסיורים בארץ ומסתבר שהם מתרחבים גל לבירות אירופה. זהו קונספט חדש ומאוד נוח לדעתי של סיור אתרים וטעימות שמשתדל לתת את הפן הפחות מתוייר של הערים המתויירות. לאפליקציה יש שני סיורים ברומא : רומא קלאסית ורומא יצירתית. הספקנו לעשות רק סיור אחד מתוך שניים. קצת מהתחנות של הסיור: שוק בכיכר קמפו דה פיורי. מקום בו הועלה ג'ורדנו ברונו על מוקד האינקביזיציה על זה שהעז לטעון שכדור הארץ סובב סביב השמש. בכיכר פסל לזכרו. תחנה מסיור bitemojo. רומא 2018

גלריה ספדה. לא נכנסנו אתמול לגלריה ספדה כי היא היתה סגורה ( סגורה בימי שלישי ) אבל בעצם עם פלאי הטכנולוגיה הרי אפשר לראות גם מה שלא ראינו. ויש שם בגן הנסתר אשליה אופטית ידועה של מעבר הנראה באורך 35 מטר כאשר האורך האמיתי שלו הוא 8 מטר. האשליה נובעת מהתכנסות המבנה בנקודה אחת : התקרה מורדת ורצפה קצת מועלית למעלה. תחנה מסיור bitemojo. רומא 2018

המעבר הסודי ומלא מסתוריות המחבר בסמטאות - "ביסקיון" עם צלמית קדושה . תחנה מסיור bitemojo . רומא 2018

טעימת “ ארטישוק יהודי במסעדת סוג'טו”

מהטעימות שהספקתי לטעום היה קרמיסימו אורגני מעולה ועוגת טרד וגבינה רומאית קרה – הכל היה מאוד מעניין ומקורי. עם סיור אפליקציה הגענו לגטו היהודי עם שלטי בניין המסבירים על מאורעות הקשורות לקהילה היהודית במקום

עוד דבר מעניין ולא בנאלי שנחשפתי בעקבות אפליקציית Bitemojo זה לסיפור מקלט החתולים בחורבה ארכיולוגית

במפת גוגל בלינק הזה יש ציון נקודות סוף והתחלה של סיורי טעימות של Bitemojo

אחרי הסיור עם אפליקציה הלכנו לצידי הנהר טיבר

עד לבית כנסת הרומי הראשי המפואר

ובשיטוט בחלק העיר בה נמצא “ פי האמת “ החל מימי הביניים ייחסו לפסל יכולת לגלות את האמת - ולהוות למעשה "פוליגרף". על פי האמונה אם אדם היה משקר בעת שהיה מכניס את ידו לתוך פי האמת, הפה היה נושך את ידו של השקרן. הפה הוצב בכניסה לכנסיית סנטה מריה קוסמדין במאה ה-17

בעצם בכל זמן שהותינו ברומא התנהלנו לפי האימרה כרומאיים – גרנו בשכונת מגורים ולא בבית מלון ונסענו בתחבורה ציבורית עמוסה עם כח הרומאיים . בערך כמו סרדינים בחבית וזה היה נראה בערך כך :

עוד טיפ לסיום : אני אוהבת לאסוף את חוויות הטיולים באלבום דיגיטלי למשל מחברת ZOOMA שאפשר למצוא כל מיני דילי קופונים מעניינים באתר גרופון . באלבום של רומא מומלץ לשלב תמונות משחזורים של האתרים שצילמתם

להתראות בטיול הבא :)

תמונת הפרופיל של Alina_3774319