חופשה משפחתית ארוכה שיפן היא מנת הפתיחה לחודש יולי 2024, יצאנו למסע במזרח הרחוק עם 3 מתבגרות בגילאי 16,14,12.

הטיול תוכנן בחופזה, תוך שבועיים ימים, נעזרתי באתרים וקבוצות מטיילים ליפן. הבנות נתנו את ההמלצות שלהן למקומות וטעימות דרך סקירת כל הטרנדים בטיקטוק והאינסטגרם וחוו את יפן ברוח שלהן. אפשר לתכנן טיול לבד, וגם בזמן קצר, כשיש לך מטרה ברורה: להנות ולחוות ממה שיש ולהניח מאחור ללא חרטות מה שלא… 

יפן בקצרה: יפן היא כמו כוכב לכת אחר—הכול פה שונה, מעניין, ו… בלתי ניתן להבנה (אלא אם כן אתם יודעים יפנית, ואז… כל הכבוד לכם). אבל אל דאגה! גם אם אין לכם מושג מה כתוב על התווית של המוצר בסופר, היפנים יהיו שם כדי לעזור. הבשורות הטובות: הטיסה ליפן אולי יקרה, אבל השהות? ממש לא. במיוחד אם אתם משווים לאירופה המערבית. 

יפן בקיץ חמה ולחה, במהרה מצאנו את עצמנו הולכים עם שמשיות ומאווררים ידניים!

טיפ לנוסעים עם מתבגרים, תכינו את עצמכם לטיולים עירוניים אינטנסיביים עם כניסה לעולמות אנימה, טיפוח, תרבות פופ שמתגלמת בעיקר באולמות ארקייד הרמת בובות מנוף עם מטבעות….

ממליצה מאוד לקרוא את הספר יפן במבט אישי / בן עמי שילוני, שמעמיק את החוויה באופן משמעותי, וגם לשמוע פודקאסט - https://open.spotify.com/episode/5Fg1UuLWvuqw1fsQeFN77N?si=eXusWj5KSOe4I3EHuy-2cw%0A

מוזמנים ללחוץ על https://www.ezylevy.com/blog/categories/japan  לבלוג של בן זוגי, שהוא מנטור לפדגוגיה יצירתית ולהנות מהמבט הייחודי שלו על יפן - מומלץ בחום.

טיסה - חברת אתיופיאן איירליינס -  זולה יחסית,  ומצויינת. קונקשיינים קצרים (שעתיים אדיס אבבה + 45 דק' מעבר מהיר בקוריאה) המזוודות נשלחו כבר בנתב"ג ליפן (נריטה) כך שלא היה צריך להתעסק איתן. השירות היה מצויין.

טיפים מיפן שלנו ודגשים נוספים:

  1. כסף – ין מזומן זה המלך פה! יפן היא מדינת המכונות האוטומטיות, וכל מה שקשור בכסף עובד כמעט אך ורק במזומן. אז כדאי להביא איתכם ין מהארץ. מכונות, תחבורה ציבורית, ואפילו החנות הקטנה ברחוב – כולם יסתכלו עליכם מצפות למזומן.

  2. תחבורה – בלי לחץ על ה-JR וכל הכרטיסים האלה. אז כולם מדברים על כרטיסי JR, סויקה, ופאסמים שונים – אבל אל תדאגו! תאמינו לי, אפשר להזמין הכל במקום, בתחנה עצמה. ברכבות יש מקום לכולם, הן יוצאות כל כמה דקות ואין צורך למהר ולהזמין מראש. בתחתית, פשוט תסתכלו על מספר התחנה, אפשר לשכוח מכל השמות המורכבים, למרות שאישית מאוד נהנתי לגלגל את השמות  שוב ושוב עד שנחרטו, אבל הפשטות של המספור זה גאוני.

  3. השכרת רכב – שימו לב לרישיון הבינלאומי. אם חשבתם להשכיר רכב, דאגו לרישיון בינלאומי שהונפק בשנה האחרונה. החוק היפני דורש את זה – אז גם אם הרישיון שלכם בתוקף, חשוב לוודא שהוא הונפק בשנה האחרונה.
    אם תשכירו מטויוטה, אל תדאגו אם הם לא מבקשים כרטיס אשראי – ההזמנה תקפה!

  4. הזמנת מלונות – חשיבות המיקום וגודל החדר. יפן היא ארץ החדרים הקטנים – אז כשאתם מזמינים מלון, תוודאו שאתם קרובים לתחנת רכבת תחתית (בטוקיו) או לתחנת אוטובוס (בקיוטו). וגם, בדקו את גודל החדר, כי ביפן קטן זה באמת קטן.

  5. ציוד – לא לדאוג, יש פה הכל! אין צורך להעמיס את המזוודה. ביפן יש הכל! ממברשות שיניים ועד למוצרי טיפוח בכל חדר מוזמן.  ואם שכחתם משהו – אל תדאגו, תמיד יש חנות מוצרי קוסמטיקה באופק. ובכלל, חנויות בגדים כמו יוניקלו יש בשפע  עם בגדי איכותיים במחירים מצחיקים. 

  6. חיסכון בקניות עם פספורט. בחנויות רבות ביפן יש tax free לכן כדאי שיהיה לפחות פספורט אחד בתיק כדי להציג בקנייה מעל 3000 יין ולחסוך מס.

  7. שירות שילוח מזוודות – הצלה למי שלא רוצה להיסחב. השירות הזה הוא פשוט גאוני – שלחו את המזוודות שלכם ליעד הבא בלי לסחוב אותן ברכבות. כמעט כל מלון מציע את השירות הזה, וגם חנויות 7/11 – והמחיר? לא יקר בכלל.

  8. הזמנת כרטיסים מראש -  אם לא הצלחתם להזמין כרטיסים מראש (כמו לטוקיו דיסני), תמיד יש את אתר klook שמציע כרטיסים – כך שהחוויה לא תברח. הרבה פעמים לא ניתן להזמין בכרטיס אשראי מהארץ ובאתר קלוק זה מאפשר.

  9. אפליקציות – החבר הכי טוב ביפן. גוגל מאפס, גוגל טרנסלט, ואפליקציות להמרת כסף – הם פשוט עוזרות לתקשר טוב יותר עם הסביבה. 

  10. כרטיס סים חיצוני – בקלות ובפשטות. בשדה התעופה או בחנויות Family Mart בטוקיו, רכישת כרטיס סים חיצוני או שימוש ב-eSIM זה פשוט לאייפוניסטים.

  11. חותמות – הזיכרון הכי חמוד מהטיול. הילדות לקחו פנקסים והתחילו לאסוף חותמות מכל תחנה ואתר. זה הפך ליומן מסע חמוד במיוחד. זה כיף!

  12. מקדש חנויות הנוחות - ובראשו 7/11 - אין יום שלא עברנו דרכם, לנגיסת אוניגירי טרי וטעים (100 יין = 2.5 ש"ח), והצטיידות במים, קפה… אין צורך לסחוב מים , בכל מטר יש מכונות או חנויות נוחות. 

  13. היפנים – רמת החמודאיות בשיא. אם יש משהו שהבנות שלנו לא הפסיקו לדבר עליו, זה על כמה שהיפנים חמודאים מלשון kawaii. בכל מפגש עם מקומי, קיבלנו יחס אדיב ונעים שהפך לקריאות הערצה. יפן נכנסה לנו ללב מהר מאוד, והויכוחים על "מי החמודאי של היום" הפכו לדבר שבשגרה.

  14. לסיום, פשוט תתמסרו לחוויה, תטעמו כל מה שאפשר, ותיהנו מהמסע לעולם חדש ומסקרן. מאתגר לנסות לפענח את הראש היפני – מדובר בשילוב מרתק בין גאונות ילדותית לדיוק מוחלט. ואיפה זה הכי מתבטא? כמובן, בחדר השירותים, שהופך במדינה הזו למעין מקדש עם כל  ההוראות וההנחיות שאפילו לטקס כזה יש חוקים ופינוקים משלו!

מסלול הטיול שלנו (חלקו תוכנן במהלך השהייה ביפן):

ימים ראשונים בטוקיו: הטירוף מתחיל

יום 1: אקיהברה ורובע אסקוסה
התחלנו באקיהברה Akihabara , אווירה מטורפת עם מלא כשמסכים דיגטליים צבעוניים מרצדים מסביב בפרסומות עם דמויות אנימה. המרכז של כל מה שמוזר ומגניב בטוקיו. דמיינו עשרות חנויות של משחקי וידאו, צעצועים, ואנימות שאפילו הבנות לא ידעו מה לעשות איתם (והן יודעות הרבה!). כאן תמצאו מכונות מנוף, בתי קפה לחתולים, כלבים, ואפילו משרתות חמודות שצורחות "מיו מיו" לכל הזמנה מהתפריט. כן, זה נשמע כמו הזייה, וזה באמת כזה. 

משם המשכנו למקדש סנסוג׳י (Sensoji Temple) באסקוסה - Asakusa , הגענו לעת ערב, המקום היה שקט ורגוע, מפלט מהרעש הגדול.  נהננו להסתובב במקדש בין הדוכנים ולהתנסות בשאלות דרך תיבות עץ שבתוכן מקלות, עם ניעור התיבה נופל מקל אחד שעליו סימן שמתאים למגירות שמעל השולחן. פותחים את המגירה המתאימה לסימן ובתוה יש תשובה לשאלה - מעין עתידות omikuji לפעמים מקבלים מזל טוב ולפעמים פחות… את המזל הטוב שומרים ואת זה שפחות,  תולים על לוח חבלים, ובוחרים מחדש… 

כך ביום גדוש בו ההיסטוריה והמסורת היפנית מתנגשות עם הבוקר האולטרה מודרני, ישבנו לשוחח על רעיונות המרכזיים של  דת השינטו והבודהיזם, מה עומד מאחורי האמירה "ביפן נהוג לומר אתה נולד שינטו ונקבר בודהיסט" ואיך זה משפיע על דרך החיים.

הביקור במקדש סנסוג'י חוויה מהפנטת, במיוחד כשהשמש שוקעת והפנסים נדלקים בערב המסעדות יוצאות לרחבת השוק ונהנים ממטבח מקומי מעולה.

יום 2: מקדשים, חתונות, והרבה חמודאיות - Kawaii
בבוקר ביקרנו במקדש מייג'י (Meiji Shrine) , שהוא אי של ירוק בלב טוקיו. תוך כדי שוטטות במקום , זכינו לראות שתי חתונות יפניות מסורתיות, וכל המראה של קימונו וחתונה שקטה עוררה את הצורך בבקשת משאלות ותפילות על ema, אותם לוחיות עץ מקושטות המשמשות לצורכי משאלות התלויות במרכז במקדש. התרגשנו והצטרפנו לבקשה להשבת החטופים והחיילים בשלום.

טקס חתונה במקדש מייג'י

המקדש נמצא בתוך פארק Yoyogi וניתן לראות חביות סאקה צבעוניות, כשבקצה הפארק מחכה תחנת הראג'וקו - Harajuku ומשם ישר לרחוב טקשיטה דורי (Takeshita dori) המפורסם, שבו החגיגה של מתוקים, הטוסט הצבעוני המפורסם שלו, חנויות עם בגדים ואקססוריז שיגרמו אפילו לחד קרן לקנא, קרפים צבעוניים שתפסו אותנו לטעימות. המון חנויות וינטג', בתי קפה מעוצבים וצפיפות של המונים חמודאיים.
אחה"צ, חלפנו בשדרת אומטסנדו (Omotesando) עם חנויות היוקרה וחנויות בוטיק כשפנינו לכיוון שיבויה - Shibuya crossing, מעבר החצייה הכי מפורסם בעולם, שם עברנו שוב ושוב ו…שוב.
באזור יש מדרחובים, מרכזי קניות (109, דייסו ועוד) שפע של מסעדות והרבה שלטים שקוראים ומנצנצים מכל עבר - האנרגיה באזור גבוהה מאוד מבחינת הקצב ונשארנו שם לבילוי ערב.

יום 3: טוקיו דיסני - חלום המתבגרות
טוקיו דיסני אולי לא מפוצץ במתקנים מטורפים, אבל הוא מפוצץ בחיוכים, סיימנו את היום עם חיוך ענק ונפנופים לשלום מכל הכיוונים. 

יום 4: אודייבה והטירוף האמנותי
ביקור באי המלאכותי Odaiba כשפנינו למוזיאון TeamLab Planet  נשאבנו לתוך חוויות חושיות שלא מהעולם הזה—צעדנו על מים, הלכנו על עננים, והרגשנו כאילו עברנו לעולם מקביל.

תמונה מתוך אתר למטיילאודייבה עצמה הייתה קצת מאכזבת, אולי כי היה חם מדיי לשוטט בה, וגם מוזיאון העתידנות לא ממש עניין וחידש, אבל לפחות זכינו לנסוע ברכבת מונורייל שמרחפת מעל טוקיו—חוויה של נסיעה.

בערב הלכנו לבקשת הגדולה לחנות הגדולה של אנימה ברובע Ikebukuro שכונה עם אופי צעיר ושונה. 

יום 5: מסורת וסמוראים
לקינוח טוקיו, ביקרנו במוזיאון טוקיו, שחשף אותנו לעולם המסורתי של יפן. כאן נחשפנו להיסטוריה, התרבות, והסמוראים (ששום טיול ביפן לא שלם בלעדיהם). אחרי המוזיאון, המשכנו לשוק Ueno Market, בו רכשנו מזכרות, חולצות וטעמנו מאכלים ונהננו מחגיגה של צבעים, ריחות, וטעמים.

פוג'י סאן ושמורת קמיקוצ'י: הטבע מנצח

בעיירה כפרית נעימה Fuji Kawaguchi על אגם Kawaguchiko  היה המקום המושלם להירגע אחרי הטירוף של טוקיו. כאן, החלטנו לקחת את הדברים בקצב רגוע יותר—לטיולים סביב האגם. בכל פינה ציפתה לנו תצפית מהממת על הר פוג'י, שהציץ מהעננים מדי פעם, מזכיר לנו שאנחנו במקום חלומי. אחרי סיבוב נעים, פינקנו את עצמנו באונסן חם  - חוויה משעשעת (שהיפנים לוקחים ברצינות) ומרעננת במיוחד עם הקרצוף ותחושת הניקיון ממנה יוצאים.

התניידנו במהלך היום עם אוטובוס עם פאס יומי שעוצר בתחנות עניין מרכזיות וכך ביקרנו במוזיאון הפתוח , כפר סאיקו איאשי - כפר מסורתי שמאפשר הצצה לאמנויות יפניות מסורתיות.  מאוד נהננו לשוטט שם . למרגלות הכפר יש פוד טראק של מאכלים יפנים מצויינים. נתנו לנו לטעום של סאקה צרעות!

תמונה מתוך אתר למטיילהביקורים במערת העטלף והקרח לא ממש מעניינים, וניסינו לעלות לרכבל אבל השמש התחבאה, מטח גשם חזק התחיל והרכבל נסגר.

לקראת שקיעה טיפסנו Chureito Pagoda לתצפית על האזור וההר. מומלץ להגיע לפני השקיעה כדי לחוות את הטיפוס במלואו ולהנות מתצפית נהדרת לפוג'י סאן.

לאחר 3 ימים נסענו לכיוון מצומוטו (Matsumoto) עיירה מקסימה, ביקרנו בטירה השחורה המרשימה והתרבות הסמוראית. 

תמונה מתוך אתר למטייל

התארחנו במלון ריוקן מסורתי מפנק בקרבת השמורה ,התפנקנו אונסן שבחלקו מאפשר גם מעורב בנים/ בנות (בלבוש מיוחד שמקבלים), אונסן טבעי תחת הגשם אין יותר יפני מזה.

 שמורת Kamikōchi  - שמורה של של יערות, אגם צלול, וגשרים יפניים קלאסיים.  הליכה נינוחה של כשעתיים וחצי לאורכה שבמרכזה יש בתי קפה ומסעדות להפסקת צהריים ארוכה.

תמונה מתוך אתר למטייל

החזרנו את הרכב חזרה לאגמים ולקחנו שינקסן (חוויה אדירה) לכיוון קיוטו (לשם שלחנו את המזוודות).

קיוטו: איפוק ואלגנטיות 

Kyoto היא ההפך המוחלט מטוקיו—רגועה, אלגנטית, ומלאה במסורת. קיוטו יפיפייה, מעודנת, פחות שואבת אותך לספידים של טוקיו ויותר מאפשרת הכרות עם הרחוב היפני המסורתי. כל מסעדה מסתתרת מאחורי דלת עץ מקסימה, המון איזקיות בערב, טובלת בעמק מוקף בהרים  עם נהר מרכזי וגשרונים, המון נשים מהדסות שם עם הקימונו והיוקטה, ולעיתים ניתן לראות גיישה ממהרת לפגישה.

בערב הראשון הצטרפנו לסיור של חברת Guru walk - walking tour  סיורים חינמיים באנגלית מומלץ מאוד, בסופו נהוג להשאיר טיפ למדריך. אותנו קיבלה מינורי היפנית שסיפרה לנו את סודות הגיישה והובילה אותנו בערב בין הסמטאות של בתי הגיישות ברובע Gion. 

יום נארה - Nara – בירת העבר ואיילים משוטטים

מקדש טודאי-ג'י (Todai-ji): המקדש האייקוני שבו שוכן פסל הבודהה הענק. תצוגה מרשימה של אמנות וארכיטקטורה ביפן העתיקה וסביבו גנים מקסימים.

פארק נארה - רואים אותם ברגע שיורדים מהאוטובוס, וזה כל כך משובב לב ונפש. בעיקר כשמאכילים אותם וקדים קידה עבור האוכל. היה ים חם מאוד, אז לא הרחבנו למקדשים נוספים שאין לי ספק שכדאי לבקר בהם.

תמונה מתוך אתר למטייל

ברכבת חזרה מנארה עצרנו במקדש Fushimi Inari המפורסם בזכות  10,000 שערי הטורי הכתומים במעלה ההר שמביא לתמונות אייקוניות אינסטגרמיות. הגענו לקראת שקיעה שעה של צבעים יפים עם שערי הטורי.

תמונה מתוך אתר למטייל

יום אראשייאמה(Arashiyama) במבוק ויער הקופים

אראשייאמה יער במבוק מלאכותי מקסים שסביבו חנויות, דוכני מזון, ואפשרות שיט על הנהר. אנו גם טיפסנו (טיפוס מייגע שמומלץ יותר בחודשים קרירים ולא באמצע יולי)  לגבעת הקופים שבראשה מסתובבים קופים בין המבקרים.

בערב חזרנו לקיוטו ויצאנו לאיזאקייה (בר יפני) ללא הבנות… יש בקיוטו שפע של איזקיות, פשוט להציץ מעבר לדלתות העץ, להתיישב על הבר ולהנות ממטעמי המקום, ויש לא מעט עם קוקטייל משובח.

יום קיוטו הקלאסית
המקדש המוזהב( KinkakujiI)
מרשים ונעים להסתובב סביבו ולראות את ההשתקפות היפה על האגם והגנים שסביבו, יחד עם שלל התיירים מנסים למצוא את הזווית לתמונה המושלמת של האתר.

ארמון המלך נתן לנו הצצה לחיים הקיסריים והגנים היפניים מלאי אסתטיקה ומסתורין.

Nishiki market  שוק אוכל, אופנה, נעליים המפורסם של קיוטו. השוק מקורה ונעים להסתובב בו. כיוונו אותו לשעת צהריים התלהבנו והתפעלנו מכל המבחר העצום שמוגש מהים, כל מה שלא דימיינתם מוגש שם. אז בין נגיסות תמנון לאוייסטרים טריים עם כוסית סאקה טובה נהננו מהמראות השוטפים והצבעוניים, בילינו בשוק הזה פעמיים וכל פעם נהננו מחדש.

בימי הקיץ בקיוטו חם מאוד,  אבל זו עונת הפסטיבלים. וכך בערב חזינו בתהלוכות בכביש הראשי עם תלבושות וסמלים, גברים לבושים בלבן שמרימים מקדשים נישאים (הנקראים ביפנית mikoshi) אל מקדש יאסקה עם ברכות וקריאות לאלים למיגור מגפות ורעות חולות. במהלך המצעד רבים מבני העיר מנפנפים לשלום ולבושים בלבוש יוקטה המסורתי.

תמונה מתוך אתר למטייל

הירושימה: היסטוריה ורוגע
לפני שעלינו לשינקסן להירושימה רכשנו כרטיס  JR Kansai Area Pass שמוזיל משמעותית נסיעות הכולל את קו קיוטו - נארה- הירושימה - אוסקה - קיוטו , מחירו זול יותר מאשר נסיעות בודדות. צריך לשים לב שברכישת כרטיס אלו יש להגיע עם הדרכון לעמדה בתחנת רכבת קיוטו שמומלצת לביקור משלה. 

בהירושימה למדנו מקרוב על הטרגדיה של העיר והעם היפני מהפגזת פצצת האטום. Hiroshima Peace Memorial Museum היה מרתק ונוגע ללב, הבנות היו מרוכזות בו לכל אורך הביקור בליווי ההסברים שלנו והדילמות המוסריות שנשאלות וההשפעות על יפן אז והיום ועד כמה ההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה.
אחרי ביקור מרגש, יצאנו לרחוב המודרני והגענו בטעות לפסטיבל וויסקי ברחבת הפארק. סיום קליל ומפתיע ליום עמוס.

למחרת יצאנו לטיול יום במעבורת לאי מיאג'ימה (Miyajima), שם ראינו את שער הטורי המפורסם על הים.  בשעות הבוקר והערב זה הגאות ובמהלך היום השפל. באי משוטטים בין מסעדות, בתי קפה, נכנסים לפגודה מקסימה , מצטלמים עם שער הטורי,  יש גם טיולי טבע ורכבל, בגלל החום הכבד וויתרנו והתמסרנו לאווירה הנעימה באי , ולארוחת אוקונומיאקי - המאכל המפורסם של המקום.

תמונה מתוך אתר למטייל

אוסקה: לסיים בגדול
אוסקה הייתה התחנה האחרונה שלנו, לקחנו מלון במרכז נאמבה (Namba)- בלב כל ההמולה, האורות, ומרכזי הבילוי של אוסקה. נסחפנו בערבים להמולה ולבלגן הגדול סביב הנמבה ברחובות דוטונבורי (Dotonbori)  שהינם מקורים ופתוחים.

ביום לקחנו סיור של walking tour ובעיקר נהננו משוטטות חופשית בין הדוכנים, למוצרים השונים, הופעות רחוב ורגעים אחרונים של החוויה היפנית הקסומה,  הזדמנות נוספת ומוצלחת הפעם למאכל הרחוב המפורסם טקויאקי  (הפלאפל היפני כדור פנקייק במילוי תמנון),  וקינחנו כמובן בקולות שמחה של הבנות לכניסה נוספת להיכל הארקדייה - סיבוב הרמת בובות על המנופים….

תמונה מתוך אתר למטייל

מאוסקה המשכנו בטיסה לוויטנאם…. זה כבר סיפור אחר לחלוטין.

Sayonara Japan