סינית, אני מדברת אליכם. יותר נכון הונגרית.
בסוף ואצי אוצה(רחוב במדיארית מדוברת), יש בניין תלת קומתי הנראה למרחקים. מדרחוב ואצי שווה פוסט נפרד אבל הפעם אני לוקחת אתכם לשוק המקורה הגדול. בפוסט על בורו, השוק המעולה של לונדון, כבר ציינתי ששוק הוא מקום חושפני. כי הרי שוק מספר על תרבות ועל כלכלה. הקולינריה של מקום ותיחשף במלוא עושרה או דלותה, רק בשוק, מרכז קניות עממי.
בודפשט-מלוא התפארת בשוק.
הביקור הראשון שלי היה ביקור של טרם נפול חומת ברלין והתמוטטות הקומוניזם. הונגריה בכלל, היתה קצת אחות חורגת לתפיסה ההיא הקודרת, הסגפנית, גם אז ב-1983. השוק היה ססגוני ועשיר. הרחובות היו חשוכים, נייר הטואלט ממש כמו בסיפורים אבל השוק, ליבה הפועם של העיר היה גדוש, זול ומלא מצרכים. חזרתי כבר לא מעט, אני לא מחמיצה ביקור בשוק.
כי סידור הדוכנים והנקיון מעוררים התפעלות וגם כמיהה.
כי מתנות של ממרח פפריקה בשפורפרות אני מביאה משם (פעם עוד יעצרו אותי במכס חשד לכמות מסחרית, על כל מתנה נכנסת שפופרת הביתה). יש שלוש דרגות, מתוק(אידש), מיילד(צ'מֶגֶה) וחריף(צ'יפּוֹש). שפתיים יישקו. משדרג כל גולאש, מחמיא לכל איטריה, ממנף אורז, מעשיר תפא"ד, מחייה כל נזיד וחוגג עם כל בשר. אבל אני מתייצבת שם גם כי בקומה השלישית יש מטעם אהוב עלי. מן לחם/פוקצ'ה מקומית, עשוי בצק תפא"ד, עליו ניתן למרוח ממרחים שונים, אני מעדיפה את הגבינה על ממרח השום. הריח בקומה מטרף והתור של המקומיים ענק. אבל המוכרים זריזים והטעם שווה, שווה זו המעטה. ואם אתם בעניין של מנוחה ופינוק ליד יש דוכן המוכר משקה יין חם. גם שם התור עצום. יש מקום לשבת. בחורף עם שני המחממים זה יסדר לכם צהריים רגועים בצורה הטובה ביותר. בביקור של פברואר היינו שם כל צהריים. זוכרים את הסצנה משלגיה של וולט דיסני בה הגמדים יוצאים לעבודה, והקטנטנצ'יק עושה דלת מסתובבת לזכות שוב ושוב בנשיקה? ככה היינו אנחנו. יושבים אוכלים מסתובבים לדרכנו ובחלוף יממה היינו שם שוב...ושוב....
יפי הדוכנים, הסדר, העושר של ירקות ובשרים ניכר בכל פינה. תוכלו למצוא גם מזכרות רקומות או מגולפות ויש דוכני דבש מצויינים.
כשאתם שם וחשקה נפשכם בארוחת חוויה, גשו למלון טברנה במרכז ואצי, מימין אם אתם עם הפנים לדנובה והגב לשוק. שם, למעלה בקומה 3 יש מסעדה ששמה"גמברינוּש", הקייטרר הרשמי של הפרלמנט. מסעדה בהידור אירופאי, עתירת פרסים מצטיינת בקלאסיקות של המטבח, ההגשה מצוחצחת, המלצרים מיומנים, הסומאלייה אדיב ובקי. תענוג גדול. המחירים ביחס לתמורה ממש הוגנים.