הרעיון לטייל בתחבורה ציבורית מגיע אחרי טיול באזור האמלפי באיטליה – שם דרכי הנוף מופלאות והרי
"לא מתקבל על הדעת" שלא נחרוש את האזור ללא כלי רכב צמוד.
אז נכון, נדהמנו מהדרכים, ראינו ועצרנו בהרבה פינות חמד, אבל יחד עם זאת, התמודדנו עם בעיות חניה, מצלמות מהירות, דרכים עקלקלות וקשות לנהיגה וגם השבתה של הרכב יומיים לפני הזמן עקב תקלה ברכב שכמעט גרמה לאסון.
ואם מרימים קצת את העיניים , רואים שאירופאים רבים מטיילים אך ורק בתחבורה ציבורית , אז למה לא???
החסרונות ברורים – יש פחות גמישות בנסיעות (יציאה/חזרה – חייבים להתחשב בלוח זמנים של תחב"צ) לא עוצרים ספונטנית בדרכים אם יתחשק . לפעמים צריך לסחוב את המזוודות קצת יותר. ולא "נספיק" את כל "אתרי החובה", צריך לעשות הכנה קצת יותר מדוקדקת – להבין את מערכת התחבורה של המדינה מאיפה שואבים מידע שצריך אותו.
אבל… יש גם המון יתרונות
קודם כל נקודת ההנחה היא שבטיול כזה לא "חייבים להספיק"/לעשות את אתרי "החובה", זה לא טיול של באנו- ראינו- הלכנו, חשים יותר את האווירה של המקום, את האנשים שעולים ויורדים מתחנות הרכבת והאוטובוס. את היומיום של המדינה. ואפשר גם לקשקש בדרך עם המקומיים...
נהנים נטו מהדרך – בלי לחשוש מניווט מוטעה, כבישי אגרה, מהירויות, כבישים קשים לנהיגה, חיפושי חניה, תקלות ברכב, עניינים עם חברת ההשכרה.
עלויות – לא הייתה לי מטרה לחסוך אז לא ממש ישבתי לעשות חישובים, יכול להיות שזה יוצא אותו הדבר (ברכב העלויות יתחלקו לפי מספר הנוסעים אז ככל שנוסעים יותר העלויות יורדות), בנסיעה ברכב יש הוצאות דלק חניה אגרות ואם יש קנסות או נזקים לרכב, בתחבורה ציבורית אתה משלם רק עבור הנסיעות, אבל כולם משלמים (למעט הנחות ילדים וכו').
שאני תכננתי את הטיול לא מצאתי הרבה מידע על התניידות בתחב"צ ולכן החלטתי לספר עליו- פחות בשביל למסור מידע על איזה מסלול מומלץ לעשות, כי זה יש המון ברשת, אלא יותר לעשות קצת סדר ולהוריד חששות ממי שזה מעניין אותו.
אז איך מתניידים?
זו אירופה – תחבורה ציבורית היא האופן המועדף להתניידות- אז תמיד יש פתרון – לפעמים הוא יעלה קצת יותר אבל לא נתקעים בשום מקום.
כדאי להוריד כמה אפליקציות של תחב"צ לפני הנסיעה, וללמוד להשתמש בגוגל. (בסוף הפוסט אפליקציות/אתרים).
האפשרויות כאן הן רבות : אוטובוסים, רכבות, אוטובוס/טקסי ימי (בסביבות ונציה)
זה ממש לא מסובך. וגם אם לא הורדתם מראש זמני נסיעות ולא הבנתם בדיוק איך מגיעים מכאן לשם, תמיד יש מי שיוכל להסביר לכם. מקסימום פספסתם רכבת... תשבו תשתו עוד אספרסו עד שתגיע הרכבת הבאה...
נוחות: בתחנות הגדולות יש מרכזי קניות ואפשרויות רבות לאוכל, שתייה ואחסון מזוודות.
בכל הרכבות והאוטובוסים שאנחנו נסענו , היה מזגן, עמדות טעינה לטלפונים ומושבים שהיו נוחים בהרבה מהמושבים של המטוס שנסענו בו באיזי ג'ט....
אם בכל זאת אתם בעניין של להספיק, בכל הערים הגדולות שאני הייתי, ראיתי יותר מאפשרות אחת לאחסון יומי של מזוודות, בתחנה המרכזית או בסמוך לה– כך שאפשר להחליט על עצירה בדרך לכמה שעות של טיול ומטיילים רק עם תיק גב.
ציוד: מכיוון שמדובר בכל זאת על עליה וירידה מאוטובוסים/רכבות וכו' ממליצה בחום לבוא עם מינימום ציוד – ברוח
ה lowcost מזוודת טרול ליחיד- זה הכי נוח. אם רוצים שופינג להשאיר אותו לסוף ולהכניס תיק מתקפל לטרול ולשלם עליו תוספת בחזור.
נגישות: בכל המקומות שבהם ביקרנו הייתה נגישות מלאה, כלומר היה אפשר להתנייד עם מעליות ורמפות עם המזוודות (מניחה שגם עגלות), לקחת רק בחשבון שבערי איטליה עצמן לא תמיד נוח להתנייד עם עגלה בגלל האבנים העתיקות שבמדרכות.
הכנה לפני הנסיעה: מומלצת מאוד במפות של גוגל : לשמור "בכוכב" במפה את כל האטרקציות שהומלצו ברשת, כולל בתי מלון שהזמנתם, התחנות המרכזיות ואפילו מסעדות מיוחדות בקרבת המלון. מורידים את המפה לשמוש ב off line כך ניתן יהיה לראות את כל השמורים גם שאין אינטרנט.
אינטרנט: קשה להסתדר היום בלי – יש אפשרות לרכוש סים (ראו המלצה מטה באדיבותו של ג'ק אזולאי מקבוצת "צפון איטליה למטיילים" בפייס) אני אישית פחות אוהבת, כי שיחות הווטסאפ הרבה פעמים לא עובדות ואני מעדיפה שיהיה לי גם חבילת שיחות – לבתי מלון, ולשעת חרום. זה עולה קצת יותר ואני רוכשת חבילה מהארץ דרך הספק שלי ,לטיול הזה רכשתי 1GB גלישה + שיחות וזה היה בסדר גמור – לא גולשים כל הזמן, רק שצריך.
איך לנווט בגוגל בלי לחרוג מהחבילה: פותחים את הגלישה, בתיבת החיפוש מחפשים מקום (שמור או אחר) - מסלולים- בוחרים ניווט ברגל (נמצא מתחת לתיבות החיפוש, ואגב - כך גם מחפשים המלצה לתחבורה ציבורית) -ולוחצים על "התחלה"- זהו, המסלול נמצא שם , אפשר להתנתק מהאינטרנט ולנווט, כל עוד לא יצאנו מהמסלול זה נשמר, במידה ויצאנו מהאינטרנט/מסלול, באותה שיטה נכניס מחדש את הניווט.
סוללה למכשיר הטלפון: זו הבעיה המרכזית בניווט בחו"ל... אז כמובן שאפשר להוריד צריכה (בסמסונג יש אפשרות לעבור לחסכון בחשמל), אבל כדאי ורצוי לרכוש סוללה נטענת טובה שתתאים למכשיר שלכם.
הטיול שלנו:
ההרכב: אמא ובת (14).
לינה: רציתי טיול "זורם" בהתאם למה שהמתבגרת ואני נחשוב שמתאים לנו, אז רק 2 הלילות הראשונים הוזמנו מראש– כל היתר הוזמן לילה לפני בהתאם ליעד שהוחלט, למרות שמדובר על חודש יולי – וזו עונת שיא באיטליה, לא נתקלנו בקושי להשיג מקומות לינה במקומות ובהעדפות שחיפשנו – אני מאמינה שטיול מתוכנן יותר כנראה יעלה פחות.
בכל מקום שהזמנתי השתדלתי שהמיקום יהיה מרכזי מאוד וקרוב לאטרקציות , עם מזגן (חודש יולי... אירופה לא תמיד קרירה כמו שמדמיינים) וככל האפשר בקרבה מקסימלית לתחנת ההורדה.
טיסה: איזיג'ט, טיסה ישירה לוונציה.
כעקרון אפשר להתחיל את הטיול בוונציה, מהשדה יש 3 אפשרויות להגיע לוונציה: רכבת, אוטובוס או אוטובוס ימי(ואפורטו). עם התחב"צ מגיעים עד "לתחנה המרכזית" הרלוונטית של כל אמצעי תחבורה בוונציה, משם תצטרכו לקחת עוד נסיעה למלון שלכם בהתאם למיקומו.
אין לי מידע על מונית מהשדה ישירות לבתי המלון – אבל שביררתי בכוון ההפוך מדובר על סיפור יקר מאוד: 130 יורו מהשדה עד למלון. ו75 יורו מהתחנה המרכזית שבוונציה עד למלון. לשיקולכם. אם מדובר על משפחה גדולה יכול להיות שזה כבר משתלם.
אנחנו החלטנו להתחיל את הטיול שלנו בוורונה:
יום טיול ראשון שני : וורונה
מיד שיוצאים מהשדה בוונציה יש תחנות אוטובוס רבות, צריך להגיע לעיר הסמוכה Mestre באוטובוס , העלות: 8 יורו . כרטיסים ניתן לקנות במכונות או אצל הנהג (אצל הנהג רק במזומן), חובה "לתקף" את הכרטיס במכונה שנמצאת ליד כל תחנה, הסיבה לכך היא כי הכרטיס תקף ל 75 דקות (כלומר אם בדרך ירדתם בתחנה כלשהיא בטעות או בכוונה... אתם יכולים לעלות לאוטובוס הבא), עניין התיקוף נכון כמעט לכל התחבורה הציבורית שעלינו אליה.
במסטרה –יורדים בתחנה הסופית (רבע שעה נסיעה), הליכה של כ 100מ' לתחנת הרכבת. שם קנינו כרטיסים לורונה: ניתן לרכוש במכונות ואצל הקופאים את הכרטיסים.
חברת הרכבות האיטלקית Trenit:
הכרטיסים עלו 28 יורו, אציין כי בחרנו ברכבת הישירה שעלתה קצת יותר. נסיעה של כשעה ואנחנו בוורונה היפיפיה.
מחירים – אם אתם יותר מתוכננים, ניתן לחסוך בעלויות אם קונים מראש כרטיסים, או אם לוקחים רכבת לא ישירה, מכיוון שהחלטנו על טיול ספונטני לקחנו בחשבון – שכנראה זה יעלה קצת יותר. ילדים באיטליה עד גיל 14 מקבלים 50% הנחה
המרחק מתחנת הרכבת Puarto nova אינו גדול מהעיר העתיקה (כרבע שעה ברגל) ואפשר בהחלט ללכת ברגל מהתחנה למי שבוחר לאחסן את מזוודות בתחנה.
המלון שלנו היה בעיר העתיקה באזור הקרוב לתחנה המרכזית – המונית עלתה 10 יורו.
בילינו 2 לילות בוורונה – הרשת מלאה במידע על וורונה ולא ארחיב- אפשר פשוט לשוטט בעיר העתיקה, בכנסיות ובחנויות, המקומות המומלצים אינם רחוקים זה מזה ואם אתם ישנים בוורונה כיף לחזור לעיר העתיקה גם בלילה, במיוחד אם יש מופע בארנה – הכיכרות ובתי הקפה מתמלאים בהמון אדם והאווירה נהדרת. אפשר לבדוק מראש איזה מופע מתקיים ואולי יתמזל מזלכם גם לצפות במופע שכזה.
לחובבי הז'אנר... מצאנו גם כי וורונה נהדרת לשופינג מכל הסוגים (מותגי יוקרה, מותגים מקומיים, מותגים מוכרים כמו זארה אינטיסימי וכו') ומי שממש בעניין - מחוץ לוורונה יש גם קניון ענק עם המון חנויות.
אנחנו לקחנו את הסיור של Free tour Verona שהביא אותנו למקומות ופינות נחמדות בעיר העתיקה. ובהחלט מומלץ בכל עיר. מצאנו כי יש גם אפשרות לסיורי אופניים, סיורי אוכל ויין וסדנא להכנת גלידה – גם דרך airbnb , וגם באתר הזה יש שפע של הצעות.
גרדלנד:
התכנית המקורית הייתה לבלות יום או יומיים שם , אבל המתבגרת שלי וויתרה על הבלוי– אז לטובת מי שזה רלוונטי עבורו אפרט את האופציות שחשבנו עליהן:
אופציה א': להשאר לישון בוורונה, יש אוטובוסים שנוסעים מוורונה לגרדלנד ישירות (כשעה ורבע נסיעה).
אופציה ב': לנסוע ל Peschiera del Garda ולישון שם , מהתחנה המרכזית יש שאטלים לגרדלנד ולהמשיך את הטיול משם כבסיס יציאה לבקר בעיירות בגרדה.
אופציה ג': לנסוע לאחד המלונות בגארדלנד ולישון שם לילה.
קישור להמלצות לרכישת כרטיסים נמצא בסוף.
כאמור גארדלנד ירדה מהפרק, והוחלט על נסיעה צפונה לדולומיטים.
יום טיול שלישי רביעי חמישי וורונה – בולצאנו:
בולזאנו ממוקמת על ציר הרכבת למינכן- ולכן יש 2 חברות רכבות שנוסעות לשם : האיטלקית והגרמנית. צריך לשים לב לאיזו רכבת קניתם כרטיסים. ובהתאם, לאיזה רציף עליתם-בדיוק כמו בשדה התעופה גם כאן יש לוח נסיעות אלקטרוני.
אנחנו עלינו על הרכבת הגרמנית שהייתה משמעותית זולה יותר מהאיטלקית משום מה – וגם הגרמנים לא גובים כלל תשלום על ילדים עד גיל 14 בלווי מבוגר J .
רוכשים כרטיס במכונות או בקופות (יש נציגות של 2 החברות).
כאן אציין שמי שזמנו בידו ניתן מכאן להמשיך את הטיול לאינסברוק שהינה אחת התחנות בהמשך- ולכוון את החזרה הביתה ממינכן.
בולצאנו עיירה קסומה "דרום הטירול" וחלק מדרך היין. עירוב של איטליה וגרמניה, בתים מצויירים, המון בתי בירות, מסעדות בתי קפה, חנויות , חנויות מעוצבות, שוקולדים מסעדות וכל השפע שיש לאיטליה להציע. התושבים והתיירים מדברים בעירוב שפות של גרמנית ואיטלקית, כך גם האוכל.
בולזאנו הינה גם בסיס יציאה לטרקים, סנפלינג, טיולי אופניים וכו' ותוכלו למצוא חנויות ספורט רבות שמתמחות בציוד טיולים מכל הסוגים.
אפשרויות לבלוי: העיר העתיקה הינה מרחק הליכה מתחנת הרכבת, אפשר לשוטט בעיר העתיקה ובשוק היומי ולהנות מהאווירה , מהאוכל, מהקניות. אם נערכים מראש – אפשר לכוון לימים בהם יש כאן סיורים שנערכים על ידי לשכת התיירות המקומית בימי הקיץ .
האזור הינו חלק מ "דרך היין" , יש כאן סיורים רבים שיוצאים (בתשלום) וניתן לעשות.
מידע על כל האפשרויות הרבות שיש לטייל באזור ניתן לקבל בלשכת התיירות גם היא קרובה מאוד לתחנת הרכבת.
אנחנו בחרנו למחרת לטייל ב Ritten:
10 דקות הליכה לתחנת הרכבל, יש רכבל כל כמה דקות. כרטיס יומי day pass עולה 15 יורו.
הוא טוב לכל אמצעי התחבורה מכאן והלאה באזור ריטן, אם אתם יודעים כי תטיילו כמה ימים כדאי לקנות כרטיס תלת יומי או שבועי.
מידע: זה אזור מאוד מתוייר, בכל תחנה יש ברושורים עם לוחות זמנים של התחב"צ, והמלצות למסלולים, בחלק מהתחנות תהיה גם תחנת מידע עם אנשים שישמחו לתת הסברים על האפשרויות לטיול.
הרכבל מביא אותנו ל soprabolzano משם ניתן לסייר בעיירה,
משם המשכנו בדרכנו ברכבת שנוסעת בנסיעה די איטית על מסלול עתיק בן יותר מ 110 שנה ל collalbo, זו חוויה לנסוע בהרים ברכבת כזו , ההרגשה כמו בלונה פארק. (רק בלי האקסטרים), טיילים בכל הגילאים ירדו ועלו בתחנות בדרכם לטיולים בהר. את הדרך הזו ניתן לעשות גם באוטובוס למי שרוצה.
אנחנו יורדות בתחנה האחרונה collalbo.
משם יצאנו במסלול מס 24 למסלול נינוח של כשעתיים בעיירה, עד תצפית מרהיבה על ה earth piramids
התכנית המקורית הייתה להמשיך באוטובוס ואז שוב ברכבל עד לגובה של 2,260 ל rittner horn אך השמיים התמלאו בעננים והתחיל לרדת גשם אז הוחלט על חזרה לבולצאנו.
אופציות נוספות ששקלנו לבלוי בבולצאנו: יציאה מתחנת הרכבל colle או תחנת san genesio ומשם למצוא מסלול דומה, טיול אופניים ב ebike (יש מספר מסלולים קלים שניתן לעשות באזור), ראפטינג (מחייב נסיעה של כחצי שעה באוטובוס מבולזאנו).
מפת התחבורה הציבורית ריטן:
בולזאנו וונציה:
עיון בלו"ז הרכבת העלה כי הרכבת (הגרמנית) ממשיכה פעמיים ביום ישירות לוונציה לתחנת ס. לוצ'יה (תחנת הרכבת המרכזית של וונציה), אז וויתרנו על האופציה לרדת לסיור בפאדובה בדרך, תוך שעתיים וחמישים דקות הגענו ישירות לוונציה. לקחת רק בחשבון שבולזאנו תחנה קטנה וכדאי להצטייד בכריכים בעיר לפני שיוצאים לדרך.
יום טיול שישי שביעי - וונציה:
התחבורה הציבורית מאוד יקרה בוונציה- וצריך להחליט איך מתנהלים.
כעקרון כרטיס חד פעמי (ל 75 דקות) בואפורטו עולה 7.5 יורו אין הנחות לילדים.
הוא טוב לכל אמצעי התחבורה האחרים (הציבוריים) לדוגמא יש סירות שמעבירות אותך מצד אחד לצד שני של הנהר- כך שאם נמצאים בטווח הזמן ניתן להשתמש בו.
כרטיס ל 24 שעות יעלה 20 יורו- המדידה הינה מרגע התיקוף של הכרטיס.
המלון שלנו היה סמוך לככר ס. מרקו ותכננו ללכת הכל ברגל , כך שעקרון הספיק כרטיס נסיעה אחד להתחלה.
הרשת מלאה במידע- כל אחד יבנה לעצמו את המסלול בהתאם לתחומי העניין שלו, אנחנו עשינו מסלול מכיכר סן מרקו Piazza San Marco : שם הבזיליקה המפורסמת, מגדל השעון Torre dell'Orlogio, מגדל הפעמונים San Marco Campanil, ארמון הדוג'ה (Palazzo Ducale). משם עד גשר דלה פאלייה (Ponte della paglia), משקיפים על גשר האנחות (Ponte dei Sospiri) בצד השני של התעלה בזיליקת סן ג'ורג'יו מאג'ורה San Giorgio Maggiore, הליכה בסמטאות עד לגשר ושוק ריאלטו , Rialto Mercato,ומשם עד Ghetto Ebraico di Venezia כולל ביקור במוזיאון היהודי שממחיש את חיי הקהילה העשירים שהיו בגטו.
וונציה עיר יפיפיה אך מהעמוסות בעולם בתיירים, במיוחד בקיץ, המסלול "על המפה" נראה קצר אך הוא מאוד ארוך ואינו מתאים להליכה עם ילדים/אנשים שמתקשים בהליכה, או עם עגלות (רק חלק קטן מאוד מהמסלול מונגש – יש המון גשרים בדרך, אם בכל זאת רוצים לראות את כל האטרקציות המפורסמות בוונציה עם עגלה אפשר לקנות כרטיס יומי בואפורטו ולדלג בין האתרים שנגישים מהנהר).
ביומנו השני בוונציה קנינו כרטיס יומי (20 יורו) ונסענו ל 2 האיים מוראנו ובוראנו – מוראנו אי הזכוכית, היה מאוד מאכזב והיינו מוותרות עליו בדיעבד, משם נסענו בואפורטו לבוראנו – "אי התחרה" שיש בו מעט מאוד תחרה היום אבל הוא אי מקסים עם בתים צבעוניים מתוקים (שמצטלמים נהדר לאינסטגרםJ), שם בילינו כמעט חצי יום- וחזרה לוונציה.
יש שמשלבים עוד איים בדרך: מזורבו (בהליכה מבוראנו), לידו וטורצ'לו.
לוונציה יש עוד הרבה מה להציע: אופרטות, תערוכות, שופינג מוזיאונים מכל הסוגים ועוד, שייט בגונדולה (80 יורו לסירה של עד 6), ומקומות שכיף לחזור אליהם גם בלילה שהכל מואר כמו ככר סן מרקו והתעלה הגדולה (אם יש לכם כרטיס יומי אפשר "לנצל" בערב את הכרטיס לשיט נוסף בתעלה שהחושך יורד) האטרקציות של וונציה בהחלט יכולות למלא לפחות עוד יומיים/שלושה.
נגישות: כל הואפורטו נגישים לעגלות. אבל וונציה עצמה מאוד מוגבלת – יש גשרים רבים ומאוד קשה להתנהל עם עגלות.
אופציות נוספות למי שמעוניין לחסוך קצת:
המלונות בוונציה יקרים יותר מהמלונות במסטרה, או בעיירה ליד השדה Cimitero Campalto,
יש שבוחרים ללון באחד המלונות או קמפינג שנמצאים על קו האוטובוס שנוסע מוונציה לשדה התעופה או למסטרה וזה מהווה בסיס יציאה לוונציה. לקחת בחשבון שהתחבורה לוונציה תעלה כ 30 יורו לאדם (8 יורו לאוטובוס לוונציה ועוד 7.5 יורו לואפורטו) אז לשיקולכם.
לילה אחרון- ליד שדה התעופה:
הטיסה שלנו ב 8 בבוקר, ולכן העברנו לילה אחרון במלון antony בשכונת Cimitero Campalto שהיה לו גם שרותי שאטל לשדה (5 יורו לאדם).מרחק 10 דקות נסיעה מהשדה. בשכונה שמאוד קרובה לשדה אין בה הרבה מה לעשות מעבר לשרותי לינה , אז אם אתם שם ובא לכם פיצה מקומית כזו שהמקומיים באים אליה לאכול פיצה מהטאבון ופסטה, כזו שאין אפילו תפריט באנגלית....- ממליצה על pizzeria ristorante albachiara שהייתה הפתעה נעימה בסוף הטיול.
תהנו, אריוודרצ'י.
בוראנו:
רגע נדיר בוונציה - ככר סן מרקו ריקה מאדם אחרי שמבול גשם מתחיל לרדת:
מבט מהרכבל על בולזאנו
Earth piramids-ritten
בבולזאנו מפעל מים והם גאים מאוד באיכות מי הברז שלהם. במלון השאירו לנו 2 בקבוקים ריקים כדי שנוכל למלא מים בדרך בברזיות הרבות שנמצאות ברחוב....
רחובות בולזאנו: