בסוכות 2013 בין התאריכים 17.09.13 ל 10.10.13 נסענו אשתי ואני, למסע של כשלושה שבועות בבלקאנים הדרומיים. התחלנו בדוברובניק יומיים, מונטנגרו ארבע ימים, אלבניה (עיקר הטיול) 13 ימים וארבעה הימים האחרונים באי קורפו שביוון ומשם טסנו חזרה לארץ.
- כנראה עדיף להתחיל את הטרק כולו בכיוון ההפוך: זאת אומרת מ Valbone ל Thethi ולסיים ב Vermoshi ולא כפי שעשינו: מ Vermoshi ל Thethi ו Valbone, כי Valbone ו Thethi שמורות טבע לאומיים יש שם מטיילים והכפרים האלה מסודרים יותר. שם אפשר לקבל הרבה מידע גם באנגלית. בכפרים אלה אפשר למצוא בקלות מדריכים אמיתיים גם דוברי אנגלית שמכירים היטב את ההרים כמו בעל הגסט האוז Kol Gjonit ב Valbone (טל: +355(0)673022876 ) או Pavlin Polia (טל: [email protected] ,+355(0)693016781) ב Thethi . לאומת זאת, אזור של Lepushe ו Vermoshi מאוד מעניין ויפה אך איננו מסודר לתיירים: יש מעט מטיילים וכנראה, אין מדריכים.
- אם בכל זאת החלטתם לקחת מסלול מ Lepushe לכיוון Thethi זה בהחלט אפשרי אך ממליצים בחום לתאם מראש עם מורה דרך אמיתי ומקצועי שמדבר אנגלית שיבוא לקחת אותכם ב Lepushe (כידועה לנו אין מדריכים כאלה באזור Lepushe -; Vermoshi). אנחנו ממליצים בחום על מדריך שהכרנו ב Valbone שמו אלכס מרקו טל: +355692561804 אימייל: [email protected]. אפשר כמובן גם לפנות למדריכים שציינתי קודם בסעיף 1 .
- קיימים שני דרכים בין Lepushe ל Thethi : a. הדרך שלקחנו: בתוך ההרים הגבוהים, שם סוסים לא יכולים לעבורb. דרך העוקף את ההרים הגבוהים ממערב העובר קרוב לכפר Nickj אך נשאר גבוה (לא יורד לעמק של Nickj): דרך זו ארוכה יותר אך קלה יותר ואפשר לעשות אותו עם סוס. לא היינו שם אך נראה לנו שמסלול זה קל יותר ואולי עדיף למרות שהוא קצת יותר ארוך.
- כמובן רצוי מאוד להתחיל את ההליכה מוקדם (מסוף ספטמבר אפילו עם הזריחה מכוון שהימים מתקצרים...) גם עם מדריך אמיתי ההליכה עשויה להימשך כ 10 עד 12 שעות בהתאם לקצב שלכם.
- לכל מי שמעוניין לעשות טרקים באלפים האלבנים, אני מאוד ממליץ לרכוש ספר מדריך קטן גרמני שקיים בתרגום לאנגלית: Thethy and Kelmend, מדריך זה נותן הרבה מידע נחוץ למטייל כולל למעבר מ LepusheThethi כך שאולי אפשר לחסוך את המורה דרך. חבל שלא ידענו קודם על הספר הזה.
- אזהרה: ב Lepushe ישננו ב"alpine guest house" בבעלות של Luidji . מוכרחים לספר שבגסט האוז זה יש חומר טוב על האזור כולל מפות די מדויקות של האזור ולויג'י עצמו מכיר את ההרים. בערב הראשון אצלו, הוא נתן לנו המלצה טובה מאוד ומדויקת של מסלול מעגלי מדהים באזור Lepushe שמגיע עד לרכס הגבול עם מונטנגרו, אך... הוא פישל לגמרי לגבי המעבר ל Thethi, הוא למעשה האחראי למחדל שקרה לנו: הוא שיקר לנו כשסיפר לנו שאין אפשרות להגיע עם סוסים(הרי ללוג'י אין סוסים!), הוא סיפר על הליכה של 8 שעות כשהוא ידע שצריך לפחות 10 -; 12 שעות הליכה, הוא הביא לנו את שני "הסבלים מדריכים מזייפים" שהיו בוודאות מקורבים שלו (אולי קרובי משפחה) ופעל רק לטובתם, הוא קבע את המחיר המופרז 100 ארו (הוא הבין שאין לנו הרבה בררה). הוא ממש היה בלתי אחראי, הוא שלח אותנו עם שני בני כפרו שלא הכירו את הדרך כראוי, מאוחר בבוקר כשהוא ידעה בוודאות שנגיע בחושך מבלי להזהיר אותנו.... מזל שלכולנו היו פנסים אחרת בוודאות הינו צריכים להישאר במקום גבוה בהר בקור עד הזריחה כי הדרך הייתה חשוכה מאוד ומסוכנת!!! ידוע לנו שלא מעט מטיילים נתקלו בחושך במעבר בין Lepushe -; Thethi וחלקם כנראה הוטעו ע"י אותו לויג'י, לכן אנחנו לא ממליצים על "alpine guest house" ידוע לנו שיש גסטהוז אחר ב Lepushe, ידוע לנו גם שיש משהו בשם טום ב Lepushe שכנראה יכול לסדר סוסים עם מלווה (הינו בביתו בצד השני של הנחל שחוצה Lepushe אך לא היה אף אחד בביתו באותו יום) כדאי לבדוק.
- היה לנו גם חוויות טובות עם מקומיים במהלך הטרק וברצוננו גם להמליץ בחום על שני גסט האוס שהינו בהם: