טיול משפחתי עם ילדים ותינוקת בתאילנד

בחודש אוגוסט 2014 ערכנו טיול של 3 וחצי שבועות לתאילנד בהרכב משפחתי שכלל שני ילדים בני 13 ו- 10 ותינוקת בת כמעט שנתיים. תאילנד הינה אחד מאתרי התיירות המובילים בעולם, ובזכות היותה נוחה וידידותית לטיול היא הפכה בשנים האחרונות ליעד פופולרי גם בקרב משפחות ישראליות רבות שביקרו כבר באתרים ה- "קלאסיים" באירופה ובארה"ב או שמחפשות מסלול שונה מהרגיל. בשל הפופולריות שלה ניתן למצוא הרבה מאוד הצעות למסלולים, טיפים ועצות לטיול בתאילנד, מה שיכול לעיתים ליצור בעיה הפוכה של עודף מידע ובילבול. עם זאת להפתעתנו לא מצאנו מידע רב על טיול בתאילנד עם תינוקות, ובשל כך אנסה לפרט את השיקולים המרכזיים שעמדו לנגד עינינו בעת התכנון ולציין טיפים ספציפיים שרלוונטים לטיול מסוג זה.

תכנון הטיול

מוקדי הטיול הנפוצים ביותר בתאילנד הם בנגקוק, הצפון והאיים פוקט ו/או קוסמוי. ניתן לשלב ביקור גם באיים נוספים כגון קופיפי שקרוב לפוקט או קופנגן שקרוב לקוסמוי, וכמו כן באיים אחרים. ישנם כמובן יעדים רבים נוספים כדוגמת פטאיה, קראבי ועוד, אך רוב מסלולי הטיול כוללים חלק או את כל האתרים ה- "בסיסיים". בעת תכנון המסלול צריך כמובן לקחת בחשבון את משך הזמן העומד לרשותכם, את ההרכב המשפחתי וגיל הילדים ואת אופי הטיול שבו אתם מעוניינים. בנגקוק היא עיר גדולה על כל המשתמע מכך. הצפון מציע אפשרויות רבות לטיולי עומק באזורים מרוחקים ונידחים יותר של תאילנד, כגון ג'ונגלים, שבטי ההרים, אטרקציות שונות, וכדו'. האיים מתאימים כמובן לחופשת בטן-גב במגוון רחב של מלונות ברמות שונות, מריזורטים מפוארים ועד לאכסניות של תרמילאים. יש עם זאת לקחת בחשבון שמוקדי הטיול השונים מרוחקים יחסית זה מזה ולכן צריך לעבור ביניהם בטיסות פנים (או בנסיעות ארוכות, מה שפחות רלוונטי לטיול עם ילדים). הדבר מייקר כמובן את העלות ובנוסף לכך הופך את הטיול למורכב ומייגע יותר, ולכן תצטרכו להחליט מראש כמה "דילוגים" כאלה אתם מעוניינים לעשות. לאורך השנים ערכנו טיולים רבים עם ילדינו, כולל ליעדים פחות סטנדרטיים (תוכלו לקרוא כמה מתיאורי הטיול האחרים שלנו כאן: בלוג באתר למטייל וכאן: כתבות באתר למטייל). בדרך כלל אנחנו מתכננים ועורכים את הטיולים שלנו באופן עצמאי לגמרי, לרוב עם רכב שכור. מכיוון שזהו הביקור הראשון שלנו בתאילנד החלטנו להתמקד הפעם ביעדים ה- "סטנדרטיים" יותר, ובמקום לשכור רכב לשלב מספר טיולי יום עם מדריך ונהג פרטיים.

אחד המאפיינים הייחודיים של תאילנד הוא שניתן למצוא מספר סוכנויות תיירות מקומיות בבעלות של ישראלים, אשר יכולים לסייע בתכנון הטיול ובהזמנת כרטיסי טיסה, מלונות, אטרקציות ופעילויות. משפחות רבות מצטרפות למשל לטיול מאורגן או מזמינות טיול פרטי בן מספר ימים בצפון הכולל בדרך כלל נסיעה בין שתי הערים המרכזיות באזור צ'יאנג מאי וצ'יאנג ראי וביקור באטרקציות ובאתרים נוספים בדרך. אנחנו הזמנו מלונות ופעילויות דרך הסוכנות הישראלית הגדולה והמוכרת ביותר שנקראת "המרכז למטייל תאילנד" (אין קשר לאתר למטייל) ודרך סוכנות "סגול" בפוקט. אני יכול בהחלט להמליץ על שתיהן, אולם יש כאמור סוכנויות נוספות.

האתר של סוכנות המרכז למטייל תאילנד

האתר של סוכנות סגול

מעבר לכך תוכלו כאמור למצוא הררי חומר על תאילנד, שני מקורות מידע מצוינים שבהם השתמשתי בעת תכנון הטיול הם:

האתר של גולן שרמן

האתר של ד"ר דודו

מסלול הטיול

הטיול שלנו נמשך כאמור 3 וחצי שבועות והתחלק באופן הבא:

1. חמישה ימים בבנגקוק, מתוכם יומיים של טיול פרטי בקנצ'נבורי ואמפאווה

בנגקוק היא עיר ענקית, צפופה, מלוכלכת, סואנת ופקוקה, אולם יש בה את הקסם המיוחד של כרך אסיאתי. העיר היא שוק אחד גדול, ומלבד הקניונים, החנויות והשווקים הרבים תוכלו למצוא בכל מקום אין ספור דוכנים שפשוט פרוסים להם לאורך הרחובות. לעיתים נדמה שהתאילנדים כולם נמצאים בכל רגע נתון באחד משני מצבי צבירה – או שהם מוכרים משהו או שהם קונים אותו... אני באופן אישי מאוד אהבתי את בנגקוק, אולם יש לציין כי במידה מסוימת היא יעד בעייתי לטיול עם ילדים קטנים. הצפיפות, הפקקים, החום והלחות מקשים על התנועה בתוך העיר, במיוחד עם עגלת תינוק ואפילו עם מנשא. המטרו מודרני ונוח מאוד לשימוש אבל אינו מגיע לכל האזורים (ב- Skytrain לא יצא לנו לנסוע), והנסיעה במונית או בטוקטוק יכולה להימשך לעיתים זמן רב בשל הפקקים. למרות הכל לא הייתי מוותר על ביקור בעיר, אפילו אם הוא בן יום או יומיים בלבד.

הטיסה שלנו נחתה בבנגקוק בשעות הצהרים. לקחנו מונית גדולה משדה התעופה למלון (5 נוסעים ועוד שלל מזוודות, תיקים ועגלה) ואחרי שהתמקמנו ביקרנו בקניון Platinum שנמצא ממש מעבר לרחוב. בקומה השישית של הקניון יש Food Court אסיאתי מעולה, בו שורה ארוכה של דוכנים שמציעים סוגים שונים של אוכל תאילנדי, סיני, הודי, וכדו'. בערב עוד הספקנו לצאת להסתובב מעט ברחובות הסמוכים למלון, התרשמנו מהאווירה התוססת ומדוכני המזון הססגוניים, עשינו פוט מסאז' ואכלנו במסעדה הודית מצוינת. ביום הראשון בבנגקוק ביקרנו באתרים המרכזיים של העיר. התחלנו בארמון המלך ומשם עברנו למקדש Wat Pho (הבודהה השוכב).

שימו לב שכדי להיכנס לארמון המלך אין ללבוש מכנסיים קצרים, גופיות וחולצות או מכנסיים צמודים, ניתן אמנם להשאיל בחינם בגדים בכניסה לארמון אבל חבל על זמן העמידה בתורים. לאחר מכן לקחנו טוקטוק לצ'יינטאון, שוטטנו כמה שעות בין הסמטאות והרחובות הציוריים ואכלנו ארוחת צהרים במסעדה סינית מקומית. יצא לנו כבר לבקר בכמה רבעים סינים בערים שונות בעולם (כמו גם בסין עצמה) וזהו בהחלט אחד מהאותנטיים והמרשימים שבהם.

לפנות ערב חזרנו למלון, בילינו בבריכה והזמנו אוכל לחדר. היום השני הוקדש בעיקר לקניונים ושופינג. התחלנו בביקור ב- Siam Ocean World שנמצא בקניון Siam Paragon. האקווריום נחמד אבל אין בו שום דבר יוצא דופן או מיוחד, יצא לנו כבר לבקר בטובים ממנו כך שאם זו אינה הפעם הראשונה שלכם אפשר בהחלט לוותר.

הסתובבנו מעט בקניון עצמו אבל רוב החנויות שבו יקרות והמחירים דומים מאוד לארץ, כך שהמשכנו ל- "מקדש הישראלים" הלא הוא קניון ה- MBK. בדרך חזרה הספקנו עוד לעבור בקניון האלקטרוניקה Pantip Plaza.

ביומיים הבאים יצאנו לטיול פרטי בקנצ'נבורי ואמפאווה אותו הזמנו דרך המרכז למטייל תאילנד. זהו טיול עם מדריכה (במקרה שלנו) ונהג צמודים במסלול ידוע מראש, אבל עם גמישות ונוחות מירבית. העדפנו שלא לטייל הפעם באופן עצמאי עם רכב שכור בשל קוצר הזמן והלוגיסטיקה הכרוכה בדבר, או לחילופין להצטרף לטיול מאורגן שבו אנחנו תלויים במטיילים אחרים והם בנו (הדבר לא נוח במיוחד כשיש ילדים קטנים). היום הראשון של הטיול החל בביקור בשוק הרכבת Talat Rom Hub. זהו שוק די מדהים ויוצא דופן, ממש על פסי הרכבת פרוסים בצפיפות דוכנים של ירקות, בשר, דגים ופירות ים מכל סוג ומין.

כאשר הרכבת מגיעה מזיזים המוכרים כהרף עין את הדוכנים, מקפלים את השמשיות והסוככים ומפנים מקום לרכבת, ולאחר שהיא עוברת הכל חוזר למקומו תוך שניות.

משם המשכנו לשוק הצף הידוע Damnoen Saduak בו שטנו בסירה בין התעלות והדוכנים וקנינו כמה מזכרות. השוק היה נחמד למרות שהוא תיירותי לעייפה. לאחר מכן עצרנו לביקור קצר במפעל לגילוף בעץ ואכלנו ארוחת צהרים מעולה במסעדה תאילנדית מקומית. משם נסענו לשמורת יערות המנגרובים באזור Klong Khon וערכנו שיט נהדר בו צפינו בקופים השוחים אותם האכלנו בבננות.

משם המשכנו לשוק הצף המקסים של אמפאווה ששמר על מידה רבה יותר של אותנטיות, ולאחר שטיילנו בו ערכנו שיט לילי על הנהר לצפייה בגחליליות.

בסיומו של היום הגדוש נסענו לקנצ'נבורי למלון River Kwai Bridge Resort שנמצא על הנהר לא רחוק מהגשר המפורסם, בו בילינו את הלילה. בבוקר היום השני ביקרנו במחנה פילים בו רכבנו עליהם והתרחצנו איתם בנהר תוך שהם מתיזים עלינו מים מהחדק. לאחר מכן המשכנו לשמורת Erawan (שבעת המפלים), בה טיילנו בין שלושת המפלים הראשונים (הטיפוס למפלים הנוספים נמשך זמן רב יותר), התרחצנו בנהר ועשינו מסאג' דגיגים "טבעי" לרגליים בבריכות המים הצלולים.

אכלנו ארוחת צהרים תאילנדית מצוינת נוספת והמשכנו לפארק הספארי, בו הצטלמנו עם טיגריסים וצפינו בחיות שונות. שיאו של הביקור היה האכלה של ג'ירפות שתחבו את צוואריהן הארוכים ממש אל תוך המיניבוס שבו נסענו.

לאחר מכן עצרנו לביקור בגשר על הנהר קוואי (ב- "הכנה" עם הילדים לקראת הטיול ראינו יחד איתם את הסרט הידוע) ויצאנו בדרך חזרה לבנגקוק. בערב עוד הספקנו לאכול באחת ממסעדות הרחוב שסמוכות למלון. הטיול כולו היה מעולה ובדיעבד היה אחד מהחלקים שבהם נהנינו ביותר בתאילנד. קנצ'נבורי עצמה והאזור שסביבה הותירו עלינו רושם נהדר וטעם של עוד.

ביום האחרון בבנגקוק ביקרנו בשוק Chatuchak שמתקיים בסוף השבוע בלבד וידוע כאחד מהשווקים הגדולים ביותר באסיה כולה. הסתובבנו כמה שעות בין אינספור החנויות והדוכנים ולאחר מכן נסענו במטרו שוב לאזור צ'יינטאון וביקרנו במקדש הבודהיסטי Wat Traimit ובמקדש סיני נוסף. המשכנו לרובע Little India שנמצא ממערב לצ'יינטאון, בו טיילנו מעט ואכלנו ארוחת צהרים מאוחרת במסעדה הודית בשם Royal India. משם צעדנו לשוק הפרחים Pak Klong Talad הסמוך ואני אף נסעתי בטוקטוק לשיטוט קצר במעוז התרמילאים הקוואסן (שאר בני המשפחה חזרו למלון).

בערב ביקרנו ב- Asiatique שהוא מתחם קניות ובילויים מודרני ומרשים שנמצא על גדת הנהר, שוטטנו בין החנויות, אכלנו ארוחת ערב ועלינו לסיבוב על הגלגל הענק שממנו נשקף נוף מרהיב של בנגקוק בלילה.

2. יום של טיסה לצפון וחמישה ימים נוספים בצ'יאנג מאי

מכיוון שהעדפנו לערוך הפעם טיול רגוע יותר החלטנו להתמקם בצ'יאנג מאי ולצאת לטיולי יום באזור, את הביקור בצ'יאנג ראי ובכפרים האחרים בצפון תאילנד נשמור להזדמנות אחרת. טסנו מבנגקוק לצ'יאנג מאי, התמקמנו במלון ובערב עוד הספקנו לשחות בבריכה ולבקר בשוק הלילה הידוע של צ'יאנג מאי.

ביום הראשון יצאנו לטיול פרטי שהזמנו בסוכנות Gamtour של גדי וגאם (דרך המרכז למטייל תאילנד). בבוקר ביקרנו במחנה הפילים Maetaeng בו צפינו במופע שבו הפילים מציירים ציורים ועושים תרגילים שונים.

לאחר מכן רכבנו בעגלה מקומית שרתומה לשוורים ועל הפילים, אכלנו צהרים וסיימנו בשיט רגוע על הנהר ברפסודות במבוק בנוף היפיפה של הג'ונגל. משם נסענו לביקור בכפר שבטי ההרים Baan Tong Luang. הכפרים האותנטיים של שבט ארוכות הצוואר והשבטים האחרים נמצאים עמוק יותר בצפון תאילנד ואליהם לא יכולנו להגיע. הכפר Baan Tong Luang נבנה למטרות תיירות ומתגוררים בו בני השבטים ההרריים השונים שחיים בצפון תאילנד ובבורמה. למרות שהכפר כאמור תיירותי הוא מציג את התרבות המיוחדת של שבטי ההרים בצורה יפה ומכובדת, ומדגים את אורח החיים, המבנים, התלבושות ומלאכות היד המסורתיות של כל שבט ושבט. אנחנו נהנינו מאוד מהביקור בו, וכמובן שהצטלמנו עם בנות שבט ארוכות הצוואר המקומיות...

מוסד המלוכה זוכה בתאילנד לחשיבות רבה והתאילנדים מפגינים הערצה ואהבה פומביים לבני משפחת המלוכה, שאת תמונותיהם ניתן למצוא בכל מקום כמעט. המלך ראמה התשיעי הוא השליט הוותיק ביותר בעולם והוא מולך כ- 68 שנים (!), פגיעה בכבודו נחשבת לעבירה חמורה וניתן אף לשבת בגללה בכלא. היום (ה- 12/8) הוא יום הולדתה של המלכה, ובו חוגגים התאילנדים גם את יום האם. צ'יאנג מאי, כמו כל הערים והכפרים בתאילנד, לבשה חג וקושטה בתמונותיהם של המלך והמלכה ובדגלים כחולים (לכל בן במשפחת המלוכה יש צבע משלו, הצבע של המלך למשל הוא צהוב). הילדים קונים לאם זרי פרחים ומתנות והמשפחות יוצאות לכיכרות הערים לחגיגה ציבורית. בטלוויזיה הקרינו במשך שעות ארוכות טקסים שבהם הניחו נכבדי העם מתנות ומנחות סמליים לפני תמונות המלכה ברחבי המדינה. שאלה מעניינת ששאל הבן שלנו היא מה יקרה כשהמלכה תתחלף – האם יזיזו גם את יום האם ? אין לנו תשובה... בכל מקרה גם הילדים שלנו קנו לאישתי זר פרחים, אצלנו הרי החליפו את יום האם ביום המשפחה הפוליטיקלי קורקט...

ביום השני יצאנו לאתר ה- Ziplines (או כפי שהן מכונה בעברית "אומגות") Flight of the Gibbon, בו גולשים על כבלי פלדה ארוכים שפרוסים בגובה רב בין צמרות עצי הג'ונגל – חוויה מדהימה ומהנה מאוד וכלל לא מפחידה כפי שהיא יכולה אולי להיראות במבט ראשון.

עשינו כבר אומגות בכמה מקומות אחרים בעולם כגון קוסטה ריקה ודרום אפריקה, והאתר הזה היה בהחלט אחד מהטובים שבהם. התינוקת לא יכלה כמובן לגלוש ולכן יצאנו במפוצל (הורה + ילד) וסיימנו את הפעילות רק בשעות אחה"צ המאוחרות. בערב יצאנו לשוטט שוב בשוק הלילה, בו גם אכלנו ארוחת ערב.

ביום השלישי יצאנו לטיול פרטי נוסף שהוזמן בסוכנות של גדי וגאם לשמורת הטבע דוי אינתנון, בה נמצא ההר הגבוה ביותר בתאילנד. מסתבר שהמדריך שיצא איתנו לסיור הוא בן שבט הקארן שנולד בכפר שנמצא בתחומי שמורת הטבע עצמה. הוא שפע הסברים על שבטי ההרים, על שמורת הטבע ועל תאילנד בכלל והפך את הטיול למעניין במיוחד. התחלנו את היום בביקור במפל Wachirathan ולאחר מכן צעדנו במשך כשלוש שעות במסלול מרהיב בתוך הג'ונגל אל כפרו של המדריך.

אחרי ארוחת צהרים טעימה המשכנו לפסגת ההר וערכנו טיול קצר נוסף בתוך יער הגשם. משם נסענו לביקור בפגודת המלך ופגודת המלכה וחזרנו לצ'יאנג מאי. את היום הנהדר סיימנו בשיטוט נוסף בשוק הלילה.

ביום הרביעי התפצלנו, בבוקר יצאו אישתי והילדים הגדולים לקורס בישול. אפשר למצוא בצ'יאנג מאי בתי ספר רבים המציעים קורסי בישול, חלקם נמשכים חצי יום עד הצהרים וחלקם ארוכים יותר המסתיימים בשעות אחה"צ. הקורסים כוללים בדרך כלל סיור בשוק המקומי ורכישת מצרכים, בישול וארוחה שמורכבת מהמנות שהכנתם בעצמכם. אם אתם מתכוונים לעשות קורס בישול בתאילנד צ'יאנג מאי היא בהחלט אחד מהיעדים המומלצים, מכיוון שיש בה מבחר גדול של קורסים והעלות נמוכה יותר יחסית למקומות אחרים. באותו זמן אני ערכתי מספר סידורים וטיילתי במרכזה העתיק של צ'יאנג מאי המוקף חומה, בו ניתן למצוא מקדשים רבים, מסעדות ובתי קפה נחמדים. העיר עצמה יפה מאוד, מלאה בפינות חמד ויש בה אווירה חיובית ונינוחה, כך שבהחלט ניתן לבלות בה יום רגוע של מנוחה (או יותר).

בשעות אחה"צ עשינו במפוצל עיסוי במלון (שהיה מעולה אבל יקר) ויצאנו לביקור בספארי לילה. הספארי נחשב לאחד מיעדי ה- "חובה" של צ'יאנג מאי, אבל אני חייב לומר שלא ממש הבנו מדוע. האתר היה מלא וגדוש במבקרים, בעיקר תאילנדים, היה קשה להבין מה בדיוק תוכנית הפעילויות, הרגשנו שאנחנו "רצים" בין מקום למקום ובסה"כ די התאכזבנו ביחס לציפיות המוקדמות.

ביום החמישי והאחרון יצאנו לסיור עצמאי עם נהג ורכב ששכרנו דרך הסוכנות של גדי וגאם (היה חשוב לנו לקבל כסא לרכב לתינוקת). התחלנו בביקור באחד ממפעלי המשי והמטריות באזור Sankampaeng, בו קנינו כמה מזכרות והאמנים המקומיים ציירו לנו על חולצות וכיסויי טלפון (כדאי להביא אתכם חולצות וחפצים אחרים שעליהם אתם רוצים לצייר במקום לקנות במקום).

משם המשכנו לביקור בחוות סחלבים בה גם אכלנו צהרים, ולאחר מכן לחוות קופים. עצרנו גם בחוות הטיגריסים (שהיא בעצם "בית חרושת" לצילומים עם חתולי הענק המנומנמים...), אך מכיוון שהיה תור ארוך ויתרנו והמשכנו לביקור במקדש דוי סוטפ היפה והמרשים.

בסה"כ נהנינו מאוד מהיום למרות שרוב האתרים שבהם ביקרנו מאוד תיירותיים וממוסחרים. חזרנו לצ'יאנג מאי ובערב יצאנו לשוק השבת שמתקיים במוצ"ש בלבד באזור שמדרום לשער Chiangmai בחומת העיר העתיקה. כדרכם של השווקים בתאילנד גם שוק זה היה תוסס, צבעוני ומלהיב, במיוחד אזור האוכל שכלל עשרות דוכנים שהציעו מכל טוב. עם זאת הוא היה צפוף וגדוש במבקרים, מה שהקשה עלינו את השוטטות עם העגלה.

3. יום של טיסה לפוקט ומעבר לקופיפי וארבעה ימים נוספים בקופיפי

טסנו בטיסה ישירה מצ'יאנג מאי לפוקט ולאחר שנחתנו פגשנו את נציגי המלון שהסיעו אותנו למזח בפוקט ממנו שטנו בסירת מרוץ מהירה היישר לחוף הפרטי של המלון בקופיפי.

קופיפי מורכב מכמה איים, הגדול והמרכזי שבהם נקרא קופיפי דון והוא האי התיירותי שבו ניתן להתאכסן. האי נפגע קשות בצונאמי של 2004 אבל מאז שוקם ונבנה מחדש. באי יש כפר אחד בשם Ton Sai בו תוכלו למצוא ערב רב של מלונות, מסעדות, חנויות וסוכנויות טיולים, ובנוסף אליו מפוזרים לאורך חופי האי מלונות אחרים אליהם ניתן להגיע בשיט. אנחנו בחרנו באחד המלונות הטובים באי אשר מדורג במקומות הראשונים באתרי תיירות שונים, מה שהפך את השהות בקופיפי לאחד מהחלקים המהנים ביותר בטיול כולו.

המלון מרוחק כ- 20 דקות של שיט צפונה מהכפר Ton Sai ופרוס על פני שטח רחב ידיים בו מפוזרים הבונגלוס והמבנים השונים. לשמחתנו הוצע לנו שדרוג ללא תוספת תשלום לווילה משפחתית גדולה ומרווחת בת שתי קומות עם נוף מדהים לים ובריכה פרטית. למלון יש חוף פרטי שנראה כאילו שיצא מתוך מגזין תיירות – מים צלולים בצבע ירוק-תכול, רצועת חול לבנה ושורה של עצי דקל וקוקוס. כמו כן יש בו בריכה נהדרת, שלוש מסעדות, בית קפה קטן, ברים, ספא מעולה, חנות שבה ניתן למצוא מצרכים ומזכרות ומרכז תיירות שדרכו אפשר להזמין טיולים, פעילויות וצלילות.

יש לקחת בחשבון שכאשר מגיעים למלון מסוג כזה הכוונה היא להתמקם בו, כולל הארוחות והסיורים. ניתן אמנם לשוט לכפר הסמוך וכדאי אף לערוך בו ביקור של כמה שעות כדי להתרשם מעט ואולי לערוך קניות, אבל כל הרעיון הוא להישאר במלון עצמו ולהינות ממה שיש לו להציע.

ארבעת הימים שלנו בקופיפי התמקדו בעיקר ברחצה בים ובבריכה ובמנוחה (עד כמה שניתן לנוח עם תינוקת בת שנתיים...). מלבד זאת אני יצאתי ביחד עם הבן לשיט בן חצי יום שידוע בשם "טיול 7 האיים", אשר כלל ביקור בכמה אתרים בקופיפי דון ובקופיפי לאיי (האי הקטן יותר שאיננו מיושב), כולל חוף Maya המפורסם שבו צולם הסרט "החוף" עם ליאונרדו די-קפריו, ועצירה לשנרקול בשוניות האלמוגים היפות.

אישתי והבת העדיפו שלא להצטרף לשיט כולו ובמקום זאת יצאו בהזדמנות אחרת לכמה שעות של שנרקול בלבד באחד מהחופים הסמוכים למלון. מלבד זאת ערכתי כאמור ביקור של כמה שעות ב- Ton Sai, בו טיילתי בשני החופים שביניהם משתרע הכפר וקניתי מעט מצרכים, ובנוסף לכך עשינו עיסוי בספא הנהדר של המלון.

4. יום של מעבר לפוקט, חמישה ימים בפוקט ויום חזרה לארץ

עזבנו את קופיפי בצער רב ושטנו בסירה מהמלון לכפר Ton Sai וממנו במעבורת הציבורית אל פוקט. למלון בחוף פטונג הגענו בשעות אחה"צ.

את היום הראשון הקדשנו למנוחה במלון ולשיטוט בפטונג. אני ביקרתי בסוכנות סגול והזמנתי פעילויות ואטרקציות לימים הקרובים. בערב ביקרנו (במפוצל, ללא התינוקת) בקברט סיימון, המופע היה מרשים ומהנה ואין שום בעיה לבקר בו גם עם ילדים.

ביום השני בילינו כמה שעות של מנוחה ומשחק עם הילדים במועדון של המלון. שכרנו נהג עם וואן שפגשנו ליד המלון ובצהרים יצאנו לסיור עצמאי בפוקט. ביקרנו בחוף קארון ובחוף קאטה שנמצאים דרומה מחוף פטונג, עצרנו במספר נקודות תצפית יפות, נסענו ל- Big Buddha ולמקדש Wat Calong המרשימים וסיימנו בביקור של כשעתיים בשוק סוף השבוע בפטונג העיר.

הטיול היה מהנה מאוד ואני בהחלט ממליץ לצאת קצת מהמלון בחוף ולבקר גם באתרים השונים בפוקט עצמה.

ביום השלישי יצאנו למסלול אומגות נוסף, גם הפעם במפוצל בשל התינוקת. ישנם כמה אתרי אומגות בפוקט, אנחנו ביקרנו ב- Jungle Cable. המסלול קצר יותר ופחות אתגרי מזה שבו ביקרנו בצ'יאנג מאי, אבל נהנינו מאוד גם הפעם. מכיוון שלא היו בקבוצה שלנו משתתפים נוספים הטיול היה בעצם פרטי לגמרי והמדריכים החביבים צילמו אותנו בשלל פוזות "מקצועיות" על הכבלים. בערב יצאנו להסתובב בחוף פטונג ובאזור מדרחוב בנגלה התוסס על שלל המסעדות, הברים, המועדונים והבלאגן הכללי המאפיין אותו.

ביום הרביעי יצאתי ביחד עם הבן לטיול המכונה "שיט 4 האיים". בחרנו להצטרף לטיול שמוציאה חברת PPT בספינה גדולה, הכולל גם ארוחת צהרים. השיט מתקיים באזור מפרץ פאנג-נגה בנוף הדרמטי של האיים המיוערים שחופיהם הסלעיים משתפלים בתלילות אל מי הים הצלולים.

עצרנו בכמה מהאיים ושטנו בקייאקים אל תוך מערות יפות (את הקייאק משיטים חותרים מהספינה, לא אתם בעצמכם), וביקרנו באי "ג'יימס בונד" המפורסם בו צולמו חלקים מהסרט "האיש בעל אקדח הזהב".

השיט עצמו מרהיב והנופים קסומים, אבל רוב היום עובר בתוך הספינה עצמה ואם הילדים מעט קצרי רוח (כמו הבן שלי...) הם יכולים להשתעמם בשלב מסוים כך שקחו זאת בחשבון.

במקביל ביקרו בנות המשפחה בכמה קניונים בפוקט העיר וערכו שופינג. בערב אכלנו במסעדת השף התאילנדית של המלון, אבל דווקא כאן חטפנו קלקול קיבה (על כך בהמשך...).

את היום החמישי תכננו להעביר בבריכת המלון ובים, אך בשל קלקול הקיבה המשפחתי בילינו אותו בעיקר במנוחה ובשירותים... בערב יצאנו למופע פנטזי, שידוע כאתר "חובה" למבקרים בפוקט. המופע עצמו אכן מרשים, אבל ארוחת הבופה סטנדרטית וסתמית לגמרי ואפשר בהחלט לוותר עליה. באתר עצמו תוכלו למצוא בעיקר חנויות מזכרות מסוגים שונים, כך שגם במקרה זה בסיכומו של דבר התאכזבנו מעט ביחס לציפיות המוקדמות.

ביום האחרון ארזנו והתארגנו לטיסה, יצאנו לשיטוט פרידה אחרון באזור המלון וטסנו לבנגקוק, ממנה המשכנו ישירות לארץ.

תובנות כלליות בנוגע למסלול

החלקים שמהם נהנינו ביותר בטיול היו צפון תאילנד וקופיפי, התרשמנו מאוד גם מאזור קנצ'נבורי. בנגקוק כאמור היא עיר מרתקת אבל מתאימה פחות לטיול משפחתי עם תינוקת. החלק שממנו התאכזבנו באופן יחסי היה דווקא פוקט. בשלב תכנון הטיול התלבטנו האם לבקר בפוקט או בקוסמוי. באופן עקרוני מזג האוויר ביולי-אוגוסט אמור להיות טוב יותר בקוסמוי, ובמקרה שלנו אכן היו יומיים-שלושה גשומים בפוקט (למרות שהגשם לא היה משמעותי במיוחד ופרט ליום אחד לא ממש הפריע לנו בתוכניות). בסופו של דבר החלטנו לבקר בפוקט ואף בחרנו במלון שנמצא בחוף פטונג שהוא "מרכז העניינים". בטיול עם ילדים, במיוחד קטנים, אי אפשר לערוך חופשה שעיקרה מנוחה או "רביצה", ולכן העדפנו להיות במקום שבו יש היצע רחב יחסית של פעילויות, אטרקציות, מסעדות, וכדו'. מבחינה זו פוקט אכן מציעה אלטרנטיבות רבות יותר, אולם פטונג עצמה התגלתה כעיירת חוף עמוסה, ממוסחרת ומתויירת שהתאימה פחות למה שרצינו והתכוונו. סביר להניח שהשהות במלון החלומי בקופיפי השפיעה גם היא, אבל בדיעבד ייתכן שהיה נכון יותר מבחינתנו לבחור בקוסמוי (שבה לא ביקרנו ולכן אינני יכול להשוות באופן ישיר) או באחד החופים המבודדים והשקטים יותר בפוקט.

מסקנה נוספת שלנו היא שהמסלול שתכננו, למרות שהיה מהנה ומגוון מאוד, היה מעט עמוס מדיי לטיול עם תינוקת. המעברים המרובים, שלושת טיסות הפנים והצורך לארוז ולפרוק בכל פעם מחדש גרמו לכך שלא ממש הצלחנו לנוח והותירו אותנו מעט עייפים בסוף הטיול. בדיעבד היינו אולי מוותרים על אחד מהיעדים ומאריכים את השהות באחרים, ובכך הופכים את הטיול למרווח ורגוע יותר.

טיסות

המרכיב המשמעותי ביותר בעלות הטיול הוא בדרך כלל הטיסות. החברה היחידה שטסה ישירות לבנגקוק מהארץ היא אל-על. הטיסה נמשכת כ- 10-11 שעות לכל כיוון והמחירים משתנים כמובן ותלויים בעונה, במועד ההזמנה, בביקוש, וכדו'. אם יש לכם אפשרות כדאי מאוד לתכנן את הטיול ולהזמין את כרטיסי הטיסה זמן רב מראש (אנחנו הזמנו את הכרטיסים בחודש דצמבר עבור אוגוסט בשנה שלאחר מכן), ההפרש במחיר יכול להסתכם במאות דולרים לכרטיס. פרט לאל-על ניתן להגיע לבנגקוק גם בטיסת קונקשן דרך מספר יעדי ביניים עם חברות תעופה אחרות, בדרך כלל בעלות נמוכה יותר. אנחנו העדפנו לטוס בטיסה ישירה בגלל ההרכב המשפחתי והחיסכון בזמן ובכאב ראש. התינוקת הייתה בת פחות משנתיים ולכן לא היינו צריכים לרכוש עבורה כרטיס, אולם המשמעות הייתה שהיא ישבה עלינו לאורך הטיסה כולה. כשחיפשנו כרטיסי טיסה בדקנו גם עם איסתא והסתבר לנו שיש הסכם שיתוף פעולה (Code Share) בין אל-על ובין חברת Thai Airways, ובמסגרת מבצע של Thai ניתן להזמין דרכה כרטיסים בטיסה של אל-על כשהמחיר של הטיסה הבינלאומית כולל גם 3 טיסות פנים בתוך תאילנד ללא תוספת עלות. החיסכון היה משמעותי משום שטיסת פנים עולה כ- 150-200$ לכרטיס, כך שבעת שאתם מזמינים טיסות כדאי בהחלט לבדוק גם עם סוכנויות התיירות הרגילות במקביל לחיפוש העצמאי באינטרנט. אם אתם מתכוונים לטוס בטיסות פנים כדאי לבדוק ולהשוות בין החברות השונות שטסות בתוך תאילנד, אולם במקרה שלנו זה כאמור לא היה נדרש.

לינה

תאילנד מציעה מגוון עצום של מלונות מסוגים שונים, כמובן שגם העלויות משתנות בהתאם. עם זאת רוב המלונות לא מציעים חדרים משפחתיים, כך שאם אתם מטיילים עם יותר מילד אחד תצטרכו להזמין שני חדרים (או יותר). אפשר להזמין את המלונות באמצעות סוכנויות תיירות מהארץ, דרך אתרים בינלאומיים כגון Booking.com ו- Hotels.com או אתרים מתמחים כגון Agoda.com, או מול המלונות עצמם באופן ישיר. אנחנו הזמנו את כל המלונות בטיול דרך סוכנות המרכז למטייל תאילנד, אחרי שהשוויתי הצעות ומחירים שקיבלתי ממקורות שונים נוכחתי לדעת שהיא נותנת את האלטרנטיבות הטובות והזולות ביותר. יתרון משמעותי נוסף הוא שהסוכנות יכלה להבטיח הזמנה של חדרים צמודים עם דלת מקשרת או לפחות של חדרים סמוכים. במהלך חיפוש וסינון המלונות השתמשתי רבות גם באתר TripAdvisor. אני נעזר בו כבר שנים בעת תכנון הטיולים לחו"ל והדירוגים שלו מוכיחים את עצמם באופן עקבי פעם אחר פעם.

הקפדנו להזמין מלונות ברמה גבוהה ובמיקום מרכזי בכל היעדים. מחירי הלינה משתנים כמובן ותלויים בפרמטרים רבים כגון מועד הטיול, סוג החדרים, וכדו'. במקרה שלנו העלות עבור המשפחה כולה הייתה כ- 250-300$ ללילה (אפשר כמובן למצוא מלונות זולים יותר).

בבנגקוק הזמנו שני חדרים צמודים מסוג גרנד דלוקס עם דלת מקשרת במלון Amari Watergate. המלון ברמה מצוינת ומדורג גבוה באתרי הטיולים השונים, המיקום שלו נוח מאוד ויש בו ארוחת בוקר מפוארת ובריכה גדולה. החיסרון היחידי (הלא מאוד משמעותי) שאני יכול לחשוב עליו הוא שהמלון לא ממוקם ממש בצמוד לתחנת מטרו או לתחנה של ה- Skytrain, אבל פרט לכך הוא מומלץ מאוד.

האתר של מלון Amari Watergate

הטיול לקנצ'נבורי ואמפאווה כלל כאמור לינה של לילה אחד במלון River Kwai Bridge Resort, שהיה מצוין.

בצ'יאנג מאי הזמנו שני חדרים צמודים מסוג דלוקס עם דלת מקשרת במלון dusitD2. המלון ברמה טובה מאוד, למרות שהוא פחות מפואר מהמלון בבנגקוק. הוא נמצא ממש על שוק הלילה של צ'יאנג מאי ובמרחק של כ- 15 דקות הליכה ממרכזה העתיק של העיר, ומבחינה זו המיקום שלו מצוין. הוא מציע ארוחת בוקר טובה ויש בו גם בריכה קטנה וספא נחמד.

האתר של מלון dusitD2

בקופיפי הזמנו שני בונגלוס במלון Outrigger Phi Phi Island Resort and Spa, שהיה כאמור מדהים והפך את השהות באי לאחד משיאי הטיול כולו (כשהגענו למלון הציעו לנו כאמור שידרוג לווילה משפחתית). ההגעה למלון מעט מורכבת משום שהוא ממוקם בחוף פרטי ומבודד. בדרך הלוך בחרנו לקחת את ההסעה של המלון למרות העלות הגבוהה יחסית, משום שהגענו באותו יום בטיסה מהצפון והעדפנו להקל על עצמנו. בחזור יצאנו בסירה לכפר Ton Sai ומשם במעבורת לפוקט ובמונית למלון בפטונג. פרטים על שירותי ההסעה של המלון ניתן למצוא באתר האינטרנט שלו.

האתר של מלון Outrigger Phi Phi

בפוקט הזמנו שני חדרים צמודים מסוג סופריור עם דלת מקשרת במלון Holiday Inn Resort שנמצא בחוף פטונג (שימו לב שיש גם מלון בשם Holiday Inn Express ברמה נמוכה יותר). המלון ברמה גבוהה והוא ממוקם היטב בחלק הדרומי של פטונג במרחק של דקה מחוף הים וכ- 10-15 דקות הליכה מקניון Jungceylon והמרכז סביב רחוב בנגלה. במלון יש ארוחת בוקר מצוינת, כמה מסעדות, בריכה מפוארת ובריכת ילדים, מועדון ילדים ופעילויות שונות.

האתר של מלון Holiday Inn Resort

עלויות

אחת מהשאלות המרכזיות בעת תכנון טיול לחו”ל היא כמובן העלות. התשובה לשאלה כמה יעלה הטיול משתנה ממשפחה למשפחה ותלויה כמובן בפרמטרים רבים כגון משך הטיול, מספר וגיל המשתתפים, אופי הטיול, ועוד. במקרה שלנו למשל לא היינו צריכים לשלם על טיסות פנים אבל ישנו במלונות יקרים יחסית וערכנו מספר טיולים פרטיים.

המרכיבים המשמעותיים ביותר בעלות הטיול הם בדרך כלל הטיסות והמלונות. מחירי הטיסות יכולים להשתנות באופן משמעותי בין העונות ובין השנים. כשאנחנו הזמנו כרטיסים העלות לטיסה ישירה הייתה סביב 1500$ ולטיסות קונקשן סביב 1000$. לעיתים יש מבצעים של חברות התעופה כדוגמת אל-על, אבל במקרים רבים מדובר על טיסות מסוימות בתאריכים ספציפיים בלבד.

עלות הלינה למשפחה ללילה (שני חדרים) תנוע בין 150$ ל- 300$ ללילה, תלוי ברמת המלון (בהנחה שאתם רוצים להתאסן במקומות סבירים כמובן).

עלות של טיול מאורגן או טיול פרטי תלויה מאוד במספר הימים, במסלול ובכמות המשתתפים, ולכן אי אפשר לתת הערכה כללית.

פרט לכך עלות המחייה השוטפת בתאילנד זולה למדיי. האוכל זול מאוד, למרות שהמחירים של מסעדות ורשתות מזון ”מערביות” יכולים לעיתים להיות יקרים ואף דומים לארץ. התחבורה זולה, מחיר של נסיעה ממוצעת במונית או בטוקטוק בתוך העיר למשל יהיה כ- 100-200 באט (רצוי לבקש להפעיל מונה, למרות שלפעמים הנהגים מסרבים). שכירת נהג עם וואן גדול שיספיק למשפחה כולה למשך יום שלם תעלה כ- 2500-3000 באט. פרט לכך יש כמובן בזבוזים, פינוקים וקניות, אבל זה כבר תלוי מאוד בכם.

כדי לתכנן את העלות המשוערת של הטיול כדאי להתחיל מהטיסות והלינה, להוסיף את הטיולים המאורגנים או הפרטיים והכניסה לאטרקציות ולפעילויות שאתם מתכננים מראש, ולקחת בחשבון סכום נוסף של בין 5000 ל- 20000 ש”ח לטיול כולו עבור כל השאר – תלוי כמובן במשך הזמן, בגודל המשפחה, וכדו'.

בריאות ותרופות

חשוב להגיע למרפאת מטיילים כגון זו של קופת החולים או של בי"ח תל השומר כמה חודשים לפני הטיול עם פנקסי החיסונים של הילדים ושלכם, כדי לקבל חיסונים ומרשמים לתרופות במידת הצורך. ברוב המקרים אין צורך בחיסונים מיוחדים עבור תאילנד, אבל כדאי לבדוק משום שלעיתים חסר חיסון "סטנדרטי" כדוגמת טטנוס או צהבת. גם במקרה של תינוקות סביר להניח שלא יהיה צורך בחיסונים מיוחדים, בהנחה שהם מקבלים את החיסונים הרגילים במסגרת קופת החולים. נקודה חשובה נוספת היא שאין צורך לקבל טיפול נגד מלריה, גם אם אתם מתכוונים לטייל בצפון תאילנד.

הבעיה הנפוצה ביותר שבה אתם עלולים להיתקל במהלך הטיול היא קלקולי קיבה. אנחנו חושבים שחלק משמעותי מהטיול במקומות אחרים ושונים הוא להתנסות באוכל המקומי, ובלי קשר אנחנו אוהבים מאוד אוכל אסיאתי. משום כך העדפנו תמיד לאכול אוכל תאילנדי במהלך הטיול, כולל בשווקים ובדוכנים. שאלנו את המדריכים ובבתי המלון וקיבלנו הפניות למסעדות מקומיות מומלצות. השתדלנו לאכול במקומות שנראו לנו סבירים מבחינה הגיינית ושראינו כי יש בהם מבקרים רבים (עדיף מקומיים) ותחלופה של מזון. בכל מקרה הקפדנו שלא לאכול מזון חי שאינו מבושל (כגון סושי למשל), אבל אכלנו הרבה ירקות ופירות ושתינו אינסוף שייקים. באופן אבסורדי המקום היחידי שבו קיבלנו קלקול קיבה די רציני היה מסעדת שף מפוארת במלון שבו ישנו בפוקט... בכל מקרה אם אתם נתקפים בבעיות מעיים, שלשולים או הקאות חשוב להקפיד לשתות הרבה נוזלים כדי למנוע התייבשות, אם מתלווה למחלה גם חום אפשר לקחת אנטיביוטיקה (אותה ניתן לקבל במרפאת המטיילים בארץ) או לגשת כמובן לרופא מקומי.

בכל מקרה כדאי לעשות ביטוח רפואי טוב ומקיף, חלק מהפוליסות מאפשרות גם להתקשר לרופאים בארץ בעת הצורך. פרט לכך מומלץ לקחת תיק ובו עזרה ראשונה ותרופות "סטנדרטיות" כגון הורדת חום, טיפות אזניים, נגד יתושים, פלסטרים, וכדו'. בכל מקום שבו ביקרנו בתאילנד יש מרפאות ובתי מרקחת, אבל לא בטוח שבעת הצורך תוכלו למצוא את התרופות שאתם מכירים מהארץ.

עצות נוספות

מזג האוויר בתאילנד במהלך יולי-אוגוסט חם ולח מאוד (מאוד !). סביר להניח שתיתקלו במספר ימים גשומים ולכן כדאי להצטייד במטריות ובשכמיות, אבל בכל מקרה ברוב המקרים מדובר על כמה שעות בלבד של גשם קל יחסית. בטיול שלנו היה רק יום אחד בפוקט שבו ירד גשם חזק שממש הפריע לתוכניות שלנו. כדאי לקחת לטיול בגדים קלים ופשוטים, המקום היחידי שבו היה מעט קר והזדקקנו לבגדים ארוכים היה הביקור בשמורת דוי אינתנון בצפון תאילנד (וגם אז לא מדובר כמובן על מעילים כבדים, כפפות, צעיפים וכדו').

כביסה כדאי לעשות במכבסות שתמצאו בקלות בערים השונות, כמו למשל בצ'יאנג מאי ופוקט, ולא בבתי המלון בהם העלות גבוהה הרבה יותר. המחירים זולים מאוד, ברוב המקרים ניתן למסור את הבגדים בבוקר ולאסוף אותם באותו יום לקראת הערב או למחרת כשהם נקיים ומגוהצים.

כמה טיפים ספציפיים לטיול עם תינוק/ת בתאילנד:

- חובה לקחת בנוסף לעגלה (או לטיולון) גם מנשא. חלק מהמקומות שבהם ביקרנו היו צפופים מאוד והיה לנו הרבה יותר נוח לטייל כשהתינוקת נישאת על הגב. חשוב להשקיע במנשא טוב ולנסות אותו בארץ לפני הטיול כדי לוודא שהוא נוח לכם ולתינוק.

- בעת שאתם מזמינים מקומות לינה בידקו מראש אם יש מיטת תינוק והקפידו לוודא שהיא כלולה בהזמנה (ברוב המלונות לא יידרשו מכם תשלום נוסף).

- לא הצלחנו למצוא תחליפי חלב מערביים (במקרה שלנו סימילאק) באף מקום בתאילנד. אם הדבר רלוונטי דאגו להביא אתכם מראש כמות שתספיק לטיול כולו.

- החיתולים היחידים שמצאנו הם חיתולי מכנס לא נוחים של מותגים מקומיים ולא מוכרים. בשלב מסוים בטיול התחלנו להשתמש בהם, אבל אם אתם מעדיפים להשתמש במה שאתם מכירים מהבית הביאו עמכם מהארץ כמות מספקת (למרות שהחיתולים תופסים מקום רב במזוודה).

- בטיולי היום שהזמנו עם נהג ורכב הקפדנו לוודא מראש שיהיה כסא לרכב עבור התינוקת, אבל בכל המקרים הכיסאות היו בסיסיים בלבד. לכן אם אתם מתכננים לטייל באופן עצמאי ולשכור רכב לתקופה ממושכת כדאי לשקול להביא כסא לרכב מהארץ (עשינו זאת בטיולים רבים אחרים). אפשר לארוז את הכיסא היטב בתוך ציפה ישנה או לעטוף אותו בניילון נצמד ולשלוח עם שאר המטען למטוס, מלבד אי נוחות קלה בשדות התעופה זה ממש לא סיפור. מצד שני בחלק מחברות התעופה מחשיבים את הכסא כמזוודה נוספת, ולכן בידקו מראש וקחו זאת בחשבון מבחינת כמות המטען שמותר לכם לשלוח לבטן המטוס.

- נסו לבקש ולשריין לעצמכם את המושבים בשורה הראשונה במחלקת התיירים בטיסה לבנגקוק וחזרה, עבורם ניתן להתקין מעין עריסה שבה התינוק יכול לשכב ולישון בנוחות יחסית.

כמה טיפים נוספים המבוססים על ניסיוננו המצטבר בטיול עם ילדים:

- כדאי מאוד לבחור מקומות לינה שיש בהם בריכה, אפילו אם היא קטנה. הילדים ישמחו תמיד להשתולל ולהוציא אנרגיה, יש סיכוי שלעיתים הם אף יעדיפו את השהות בבריכה על פני הטיול עצמו... בנוסף לכך כשחוזרים מיום ארוך ומייגע של טיול יכול ביקור קצר בבריכה להמריץ ולרענן גם אתכם וגם אותם.

- כדאי מאוד לקחת הרבה משחקים שונים לילדים, כגון מדבקות, חוברות צביעה, קלפים, כמה ספרים אהובים, וכדו'. רצוי להביא גם לפטופ קטן או Tablet ולשמור בו כמה סרטים ומשחקים שהילדים אוהבים, בעיקר עבור הטיסות והנסיעות. עם זאת תתפלאו לגלות שאפשר בהחלט (ואפילו עדיף) להסתדר בלי טלוויזיה ומחשב צמודים ושהילדים חוזרים פתאום לקרוא, לצייר ולשחק.

הכי חשוב: זיכרו שבטיול משפחתי, במיוחד עם ילדים קטנים, הקצב איטי יותר – ישנם דברים שלא תספיקו לעשות ואתרים שעליהם תצטרכו לוותר. כדאי לתכנן את המסלול מראש כך שלא יהיה קשה ואינטנסיבי מדיי ובמהלך הטיול להתנהל בצורה גמישה ופתוחה לשינויים והתאמות.

אם אתם מתכננים טיול דומה ויש לכם שאלות אתם מוזמנים, אשמח לנסות ולסייע. אפשר גם לשלוח לי מייל לכתובת [email protected].

טיול מהנה !

עמיר.