כשתכננתי את הטיול להודו, התכנון היה לסיים בחופי גואה המוכרים והנעימים... אך בחודש האחרון לפני הטיול בעקבות קריאה בקבוצת פייסבוק שמתמחה בטיולים ״מחוץ לשביל החומוס״, משהו התחיל למשוך אותי צפון מזרחה...
החבר שטייל איתי חזר לארץ לאחר שבועיים וככה נפתח לי פתח ללכת על זה בשבוע בו טיילתי לבד, ואכן כשהגענו לרישיקש, ביטלתי את הכרטיס מגואה לדלהי ורכשתי כרטיס ל Guwahati בירת מדינת אסאם והעיר הגדולה באזור צפון מזרח הודו הידוע בשם ״שבע האחיות״.
מעט רקע:
שבע האחיות הן שבע מדינות המרכיבות את אזור צפון מזרח הודו, שגובל עם מיאנמר (בורמה) במזרח, עם סין ובהוטן בצפון ועם בנגלדש מדרום ומערב. לשאר הודו אזור זה מחובר במעבר צר של לעיתים גם 20 ק״מ שנקרא Siliguri Corridor.
איזור זה הוא שבטי בעיקרו, יותר מ200 שבטים שונים חיים כאן, לכל אחד לבוש תרבות ושפה משלו והדת העיקרית היא נצרות.
איזור זה היה ידוע בעבר הלא רחוק בחוסר יציבות, כאשר קבוצות מורדים הדורשות עצמאות מהודו ביצעו פעולות אלימות נגד המשטר. גם היום שביתות ועוצר זה לא דבר נדיר שם.
האיור מאוד בתולי ולא מאוד מתוייר, ועד לא מזמן נדרש פרמיט לכל מדינה שם (היום צריך פרמיט רק ל Arunachal Pradesh).
מכיוון שהיה לי רק שבוע התמקדתי במדינת מהגליה שהיא הנגישה והמסודרת מבין שאר המדינות (אולי למעט אסאם).
דרכי הגעה:
השדה הגדול באיזור הוא השדה של העיר Guwahati בירת מדינת אסאם, אליו מגיעות טיסות ישירות מכל רחבי הודו (בעיקר דלהי, מומבאי, כלכתה, בנגלור אך גם לג׳ייפור ועוד יעדים). כמו כן ישנם גם טיסות בינלאומיות שנוחתות בשדה כמו למשל לסינגפור ולבנגקוק עם חברת התעופה של בהוטאן.
מהשדה לוקחים מונית למרכז גוהאטי שנקרא Paltan Bazaar.
Guwahati
עיר הבירה של מדינת אסאם הוא כיום המטרופולין שצומח בצורה הכי מהירה בהודו, ומתגוררים בו כמיליון תושבים.
העיר שווה עצירה של יום יומיים ומהווה אחלה של בסיס התארגנות לפני היציאה לדרך.
אטרקציות בולטות בעיר:
- kamakhya temple - מקדש הינדי שנמצא על גבעה ממנה נשקף נוף מהמם על גוהאטי.
- Umananda Temple - מקדש המוקדש לאל שיווה שנמצא על אי על נהר ה brahmaputra, זהו האי המיושב הקטן ביותר בעולם. פרט למקדש מתגוררים על האי קופי golden langur המהממים, זהו מין הנמצא בסכנת הכחדה ונותרו רק כ 2500 פרטים ממנו.
דרך ההגעה לאי היא מעבורת שיוצאת מ umananda ghat כל יום פרט ליום שישי החל מעשר בבוקר.
ההפלגה לוקחת כעשר דקות, המעבורת ממתינה כשעה וחוזרת. 20 רופי הלוך ושוב
מקומות מומלצים לאכול ולשתות:
- Paradise - לכו על הטאלי של Assam לא תתחרטו.. כולל דג מאודה טעים, דג ברוטב, וקארי יונה/ברווז
- Barbecue nation - מסעדה עם קונספט מיוחד.. משלמים 650 רופי, מקבלים שיפודי בשר וצמחוני ללא הגבלה כמנת פתיחה, בופה של אוכל הודי צמחוני ולא צמחוני ומלא קינוחים בסוף!
- Socialite - אחלה פאב עם הופעות חיות של להקות מקומיות.
לאחר לילה בגוהאטי ובידיעה שעוד אשוב אליה, שמתי פעמיי לשילונג בירת מדינת מהגליה.
מדינת מהגליה התפצלה ממדינת אסאם בשנות השבעים ומורכבת משלושה שבטים עיקריים. אני טיילתי באיזור ששבט ה Khasi הוא דומיננטי. הדת השולטת היא נצרות.
כלי התחבורה העיקרי בשבע האחיות הינו ה Sumo שאלו בעצם ג׳יפים שעובדים בשיטת מלא וסע בדומה למוניות השירות אצלינו.
האמת שמגוהאטי היה לי מזל וחלקתי מונית עם שני עובדים חברת תוספי תזונה הודית שנסעו לתחרות בודי בילדינג בשילונג.
שילונג
שילונג (Shillong) היא היל סטיישן מקסימה בגובה 1400 מ׳ שהייתה בירת אסאם הבריטית וידועה בתור ״סקוטלנד של המזרח״. הבעיה העיקרית בה היא הפקקים הבלתי נגמרים ברחובות ההרריים והמפותלים שלה.
הכיכר המרכזית של העיר נקראת Police Bazaar והיא רועשת ומלאה בנהגי מוניות שמציעים לך לקחת אותך לגוהאטי ולשדה התעופה. אך שם נמצאים כל השירותים שהתייר צריך, מלונות טובים, לשכת התיירות הממשלתית שנחזור אליה בהמשך, קניונים ושוק גדול.
מכיוון שטיילתי לבד, החלטתי ללכת על הוסטל ולא מלון כדי להכיר אנשים ולטייל איתם. ההמלצות כיוונו אותי להוסטל בשם Isabella שנמצא באיזור סטודנטיאלי שנקרא Laitumkhrah ומרוחק כ3 ק״מ מפוליס בזאר. כשהגעתי לשם התבאסתי מעט שהתרחקתי מהמרכז אבל בדיעבד יש באיזור כל מה שצריך: מסעדות טובות במרחק הליכה, שוק. כמו כן בעלי הגסטהאוס הם כמו משפחה ומאוד עזרו לי לתכנן את הטיול נכון. שהיתי בחדר שהוא ״דורם״, שילמתי רק 400 רופי ללילה אך בפועל הייתי לבד שם מכיוון שהייתי בשיפולי העונה. העונה מתחילה באוקטובר.
לפוליס בזאר ניתן להגיע במונית, שימו לב שבשילונג ניתן לתפוס מונית עם עוד אנשים בעשר רופי בלבד. הנהגים הרגילים דופקים מחירים ומפוליס בזאר לגסטהאוס שילמתי בין 50 ל 200 רופי.
דברים לראות בשילונג:
- Don Bosco museum - מוזיאון שמציג את התרבות השבטית של מהגליה. המוזיאון מעט באוריינטציה נוצרית אבל התלבושות והכלים של השבטים שווים לגמרי. כמו כן לא לוותר על התצפית מהגג
- elephant falls - מפלים מרשימים בכניסה לעיר
- wards lake אגם עם פארק נחמד
- כנסיות ברחבי העיר
סיורים של לשכת התיירות הממשלתית
משילונג ניתן לקחת סומו ל cherapunjee ול dawki, אבל הרבה יותר משתלם לקחת את הטיולים המאורגנים של לשכת התיירות הממשלתית של מהגליה.
את הסיורים ניתן לסגור מהמשרד שלהם שנמצא בפוליס בזר ליד מלון Eee Cee. עלות הסיורים זולה מאוד בין 300-500 רופי וכוללים אוטובוס ומדריך. דמי כניסה לאתרים השונים משלמים בנפרד אבל זה מצטבר לעוד 100 רופי בערך
הסיורים המומלצים:
- סיור באתרים של שילונג
- סיור לצ׳רפונג׳י
- סיור ל dawki.
בעל הגסטהאוס שלי נתן לי טיפ מנצח שאם רוצים להגיע למקום מסויים ולהישאר שם עדיף לקחת סיור ולא סתם סומו, להעמיס את התיק הגדול באוטובוס ולבקש להישאר במקום לפני שהאוטובוס חוזר לשילונג.
זה מה שעשיתי כשרציתי להישאר בצ׳רפונג׳י כדי לרדת לנונגריאט למחרת.
dawki
דאווקי הוא כפר קטן על גבול בנגלדש שמשמש גם כנקודת מעבר בין המדינות. בנוסף את הכפר חוצה נהר מהמם בעל מים צלולים וניתן לשוט עליו עם סירות מקומיות. הדרך לשם מהממת וחוצה עמקים יפים מכוסי עננים.
הסיור כלל ביקור במעבר הגבול עם בנגלדש, שעה של שיט על הנהר (700 רופי לסירה של עד 4 אנשים) וביקור ב mawlynnong, כפר שזכה ב2003 בתור הכפר הכי נקי באסיה.
עלות הסיור הוא 500 רופי בלבד ליום שלם של טיול.
Cherapunjeeצ׳רפונג׳י הידועה גם בשם המקומי Sohra היא עיירה קטנה במרחק שעה וחצי נסיעה משילונג עיר הבירה של מהגליה.
בעבר היא הייתה רשומה בספר השיאים של גינס בתור המקום הכי גשום על כדור הארץ (היום התואר עבר לכפר סמוך). העיירה לא כ״כ מרשימה בעצמה אבל המפלים והטבע סביבה משגעים, והיא נקודה נוחה ליציאה לטרק לכפר Nongriat.
בעקבות טיפ מנצח מבעל הגסטהאוס בשילונג, לקחתי את הסיור של לשכת התיירות הממשלתית, העמסתי את התיק הגדול על האוטובוס, ובתום הסיור נשארתי בעיירה.
הסיור עלה 350 רופי וכלל ביקור במקדש הינדי, במספר מפלים ביניהם מפל שבע האחיות המפורסם שלצערי היה מכוסה עננים באותו יום, במערת נטיפים ובפארק אקולוגי שנמצא מעל המפלים.
לאחר הסיור הגעתי ל sunrise guesthouse שהומלץ בקבוצה בפייסבוק ו Reesa המקסימה קיבלה אותי עם תה ועוגיות. החדר היה מרווח וגדול, ארוחת הערב הטרייה שהיא הכינה הייתה מצויינת.
הזמנתי דרך בוקינג ולכן שילמתי אקסטרא עמלה, היא ממליצה לדבר איתה ישירות ולהזמין דרכה ואז זה יוצא מעט יותר זול (1600 רופי לעומת 1900).
המספר שלה הוא: 918259975648+
בצ׳רפונג׳י מתקיים שוק גדול אחת ל8 ימים, כפריים מהסביבה מגיעים למכור את מרכולתם.
לצערי לא הספקתי להיות שם ביום השוק אבל מומלץ בחום, פרטים נוספים כאן
Nongriatנונגריאט הוא כפר קטן שהדרך אליו מקסימה וכוללת 3000 מדרגות שיורדות אל הג׳ונגל.
הוא מפורסם בגשר הדו קומתי שלו שעשוי משורשים חיים של פיקוס הגומי.
הירידה לכפר והעלייה ממנו לוקחת כשעתיים לכל כיוון כך שניתן גם לעשות את הטרק הזה ביום אחד. שימו לב שבמהגליה מחשיך מאוד מוקדם כך שאם רוצים לחזור באותו יום צריך להתחיל לטפס בערך בשעה 2.
בכפר יש כמה גסטהאוסים משפחתיים קטנים, ובעיקר שקט ושלווה.
כמו כן מהכפר יוצא מסלול נוסף בן כשעה וחצי לכל כיוון אל ה Rainbow Fall המהמם שכולל גם כמה בריכות שכשוך בדרך.
לכן שווה להישאר לילה אחד או יותר בכפר רק זכרו שלרדת ולעלות באותו יום יותר קל כי ביום השני השרירים מתחילים לכאוב..
על מנת להגיע לכפר קחו מונית מצ׳רפונג׳י לכפר בשם Tyrna שם מתחילה הדרך למטה.
מומלץ בחום לקנות ב 20 רופי מקל הליכה מבמבוק שעוזר לשמור על היציבות בטרק.
אל תיסחבו עם התיק הגדול למטה, תשאירו אותו בגסטהאוס.
קחו איתכם:
- סט נוסף של בגדים כולל גרביים ותחתונים.
- מעיל גשם/מטריה - יכול להתחיל גשם חזק בצורה פתאומית
- כלי רחצה
- ספריי נגד יתושים
- פנס
- כסף מזומן כי אין כספומטים בכפר
ברוב המקומות שקראתי היה רשום שאין קליטה סלולרית בכפר. נכון לספטמבר 2018 הייתה לי קליטה (ואף 4G לפרקים) עם Airtel בכפר.
אני התחלתי את הירידה לכפר בשעה 7 בבוקר. ב9 הגעתי לגסטהאוס נחתי ושתיתי מעט צ׳אי.
בעשר התחלתי את המסלול של ה rainbow fall שהיה מאתגר ורובו בעלייה.
בדרך חזרה לכפר תפס אותי גשם חזק וחזרתי לכפר רטוב לגמרי.
למחרת ב6 בבוקר התחלתי את הטיפוס חזרה ובסביבות 8 הייתי כבר חזרה ב tyrna ומייד המשכתי לצ׳רפונג׳י, לשילונג ומשם לגוהאטי בסומואים.
בזאת תם ונשלם הטיול שלי במדינת מהגליה המהממת, לאחר מכן העברתי יומיים בגוהאטי ומשם לדלהי והביתה לארץ.