TMB- טור מון בלאן
תשובות לשאלות הנפוצות ופירוט על תכנוני המסלולים לאורך המסלול.
מטרת הכתוב כאן תהיה פחות לתאר את החוויה האישית שלנו וסיפור הטיול שלנו אלא בעיקר לחלוק במידע שימושי שצברנו לאורך המסלול בתקווה שיוכל לעזור לאחרים.
חלק א- מהווה תשובות לשאלות על התמצאות והתנהלות במסלול
חלק ב- מפרט דגשים וטיפים שצברנו לאורך המסלול
תקציר/ מידע כללי-
מפות ומדריכים- המדריך הנפוץ ביותר בו כמעט כל מטייל במסלול מחזיק הוא המדריך של cicerone ניתן להזמין אותו מראש באינטרנט מודפס או לקינדל ואפשר גם לרכוש אותו שם בכפרים. המדריך מחלק את המסלול לבין 10-11 ימים (תלוי אם הולכים בכיוון השעון או נגד כיוון השעון). לפיכך יוצא שרוב האנשים נצמדים להמלצה של הספר ובונים את הימים שלהם באופן הזה ולפי הבקתות המומלצות בספר. הספר נוח בכך שהוא עוזר לחלק את הימים, ממליץ על בקתות נותן הערכות זמן וכמה גובה עולים ויורדים בכל יום וכולל תיאור מילולי של המסלול.
אנחנו בחרנו לקנות מפה לפני תחילת המסלול, דבר שרוב האנשים לא עושים וזה עזר לנו מאד לתפוס את השטח כמו שצריך להבין את הטופוגרפיה השיפועים וכו' (בספר יש מפות ציור בלבד). אנחנו ממליצים בחום לרכוש מפה, היא גם מאפשרת לראות בצורה נוחה את כל פרישת הבקתות, בהרבה מפות יהיו גם טלפונים ושמות של הבקתות ועוד מידע שימושי. זוהי מפה בקנ"מ 1:50,000 שכוללת את כל מסלול הטיול.
ובנוסף, הורדנו לפלאפון בחינם מפה מצויינת של Locus Map שמבוססת GPS וכוללת נתונים על גובה נוכחי ועוד. את המפה יש להוריד מראש לפלאפון ע”מ שיהיה ניתן להשתמש בה גם ללא אינטרנט זמין. המפה הרלוונטית היא בתוך צרפת לאזור: auvergne-rhone-alpes.
האתר הרשמי של הTMB- באתר הרשמי ניתן למצוא טלפונים ודרכי התקשרות עם רוב הבקתות לאורך המסלול ועוד מידע שימושי הכולל בטיחות, תרשים כללי של כל המסלול, הסברים ומידע על ההיסטוריה והגיאולוגיה של האזור ועוד.. למידע נוסף על תא השטח אפשר לקרוא כאן וכאן. להגדרת פרחים לאורך המסלול אפשר להוריד את אפליקציית מגדיר הפרחים האלפיניים הכייפית הזו.
מים- לאורך המסלול פזורות הרבה נקודות אפשריות למילוי מים בין אם בבקתות לאורך הדרך, ברזיות ופלגי נחל שאפשר לראות שיוצאים ישר מהפרשת קרחון. לכן, אין צורך לסחוב בתיק יותר מ-2 ליטר גם אם אתם שותים 6 ליטר ביום. פשוט וודאו שבכל פעם שמתאפשר לכם למלא מים אתם ממלאים. בד”כ בכל יום יש בין 1-3 מקומות כאלו.
בקתות- המסלול מרושת בבקתות אירוח שניתן לישון בהן, ולכלול גם ארוחות ערב, בוקר ואפילו צהריים לדרך. ישנה אופציה חלופית לישון בשטח בקמפינג מוסדרים בתשלום ולבשל באופן עצמאי אך רוב המטיילים מעדיפים לטייל את 10 הימים כlightweight ולהתבסס על הבקתות. רוב חדרי הבקתות הם בתנאי dormetory וניתן להזמין גם חדרים פרטיים בעלות גבוהה יותר. חשוב לדעת שבשיא העונה כדאי להזמין את כל הבקתות מראש (חודש- חודשיים ללפני) כיוון שהמסלול מבוקש מאד. אנחנו טיילנו בתחילת יולי והזמנו חודש מראש וכבר אז שתי בקתות היו מלאות לגמרי. בפועל היו בקתות עם עוד כמה מקומות פנויים אך היו גם כאלו שלא… ארוחת הערב מעולה וממש מפנקת, חוויה בפני עצמה ב”חדר האוכל” המשותף של הבקתה. מקבלים מנה אחידה כולם שכוללת מרק ו/או סלט לפתיחה, מנה מרכזית וקינוח, ובדרך כלל ריפיל עד ששבעים. ארוחת הבוקר נעה בין לחם-חמאה- ריבה ועד גרנולה/ יוגורט / קורנפלקס מיץ תפוזים ושתיה חמה. ארוחת צהריים מבוססת בקתות אפשר לקבל באחת הצורות הבאות: לעצור בסביבות הצהריים בבקתה ולקנות ארוחה כמו ב”מסעדה”. להזמין “פיקניק” מהבקתה לדרך ולקבל שקית עם 2 סנדביצ'ים קטנים, חטיף, ביצה, עגבנייה ופרי תמורת 10 יורו נוספים לפחות. האופציה האחרונה, בה אנחנו בחרנו היא פעם ביומיים- שלושה כאשר עוברים בכפר לקנות לחם, גבינה טובה וירקות פירות וזה היה ארוחות הצהריים שלנו בעלות שבטח הסתכמה ב-3 יורו לארוחה… חלק מהימים עוברים בכפרים בהם מתוכננת הלינה של אותו יום ושם, אם רוצים אפשר להזמין גם בבתי מלון קטנים דרך booking. *לא כל הבקתות מופיעות במדריך או באתר הרשמי, שווה לבדוק גם בגוגל מאפס..
עלויות- לנו הטיסה עלתה הלו”ש $140 בטיסת lowcost כי הזמנו הרבה מראש(כאשר כל הציוד שלנו היה בתיקי 30-40 ליטר...). רוב הבקתות עולות 50 יורו (או כמה יורו פחות או יותר) וזה כולל את ארוחת הערב והבוקר, “פיקניק” יעלה עוד כ-10 יורו. אנחנו בחרנו לקנות בסופר ארוחות צהריים ועל כן אפשר להעריך עוד 3 יורו ליום… מעבר לעלויות הבסיס האלו כמובן צריך להוסיף ביטוח וכל דבר מעבר לזה זה לפי הרצון והבחירה האישית.. לסיכום, עלות מינימום בתנאי בקתה תהיה: 140$ טיסה הלו”ש+ 53 יורוX 10 ימים+ ביטוח + נסיעות משדה”ת וחזרה.
ציוד ותיק- בגירסת ה-lightweight תיק 40 ליטר יהיה אידאלי ומספיק מרווח אך אפשר גם לדחוס בתיק 30 ל'. אנחנו לקחנו סט בגדי טיול עלינו, סט נוסף, סט לשינה, 2-3 זוגות תחתונים כנ”ל גרביים מנדפות (חשוב! זה עוזר מאוד ומונע שלפוחיות או שפשופים שבאמת מבאס לצבור ולסחוב לאורך 10 ימים..). ביגוד גשם- מכנסיים ומעיל. פליס/ סוודר, חולצה דקה ארוכה. ליינר לשק שינה (אפשר לקנות שם בערים ב-10-15 יורו), שלוקר, תרופות נחוצות כובע קיצי וחורפי, כפפות כיסוי נגד גשם לתיק, כף, סכין, כלי אוכל ומקלות הליכה. זהו! חשוב לדעת שמזג האוויר יכול להתחלף גם בקיץ ולהפוך לגשום ובפאסים גם לקריר ולכן ישנו סיכוי סביר שכל קשת הציוד תהיה שימושית.
אם חסר לכם ציוד לטיול אנחנו ממליצים לקנות שם, בשאמוני, העיירה הצרפתית שהיא בסיס היציאה העיקרי יש חנות של מותג הטיולים Quechua של רשת Decathlon, ולידה חנות נוספת בשם technique-extreme והציוד שם זול משמעותית מבארץ. כמובן שבעיר יש חנויות רבות נוספות.
דגש בנוגע למקלות- בטיסות הlowcost רשום שאי אפשר להעלות מקלות על המטוס בפועל היו כמה אנשים שניסו והצליחו, כנראה זה תלוי בבודקים בשטח, אנחנו קנינו מקלות ב20 יורו לזוג בשאמוני…
הערכות למסלול מבחינת כמות ימים וקושי- מבחינת קושי, נאמר כבר בהרבה פוסטים אחרים, קשה לאמוד את רמת הקושי כיוון שזה סובייקטייבי, מה שכן אפשר להגיד הוא שהשבילים מאד נוחים ושבמסלול עצמו ניתן למצוא אירופאים רבים גם בגילאים 50 ואפילו מעל 70, כך שכנראה כל אדם בריא עם כח רצון יוכל לעשות את המסלול אם ירצה.
הימים בממוצע באורך של 17 ק”מ, אנחנו התחלנו לרוב ללכת בסביבות 7:30- 8:00 וסיימנו באזור 15:00 כך שלפי זה עקרונית היינו יכולים להכניס בכל יום יום וחצי. מצד שני מעולם לא טיילנו 10 ימים רצופים וייתכן שימים מאומצים יותר היו מורגשים במצטבר על הגוף. בחלוקה של ה-10 ימים הייתה גם חוויה של נחת ומשך למסלול- אנחנו ממליצים לשמור על זה. אם זאת, מי שבכושר יוכל לעשות את המסלול גם ב-7 ימים.
בריאות- בערך 50% מהמטיילים במסלול צוברים לאורכו כאבי ברכיים כתוצאה מהירידות הארוכות, מומלץ להביא מהבית תחבושות אלסטיות, ולמי שיודע שהוא סובל מבעיות ברכיים להצטייד בברכיות ברמה גבוהה.
תחבורה- מהארץ הכי קרוב לטוס לז'נבה ומשם לסוע בתחבורה ציבורית לשאמוני שלמרגלות המון בלאן בצרפת. אפשר לעשות את זה בalpybus שעולה 26 יורו והוא בעצם מיניבוס שייקח אתכם גם לעיירות בדרך ועד לפתח המלון או הבבקתה שהזמנתם ליום ה-1. בשיטה זו אפשר לדלג על שאמוני ולהגיע ישר ללה זוש שם מתחיל המסלול. בנוסף יש אוטובוסים ורכבת במחיר דומה.
בכל העמקים בין הכפרים ישנם אוטובוסים מקומיים שניתן דרכם לקצר חלקים מסויימים מהמסלול במידה והזמן צפוף.
זמן מומלץ לסוע- העונה היא מאמצע יוני לאמצע ספטמבר, אנחנו טיילנו בתחילת יולי ומאד ממליצים, זה לפני שהאירופאים יוצאים לחופש ומציפים את השביל וזה גם שיא הפריחה, בתמונות ראינו שבאוגוסט השביל נראה כבר יבש יותר.
דגשים והמלצות לימי המסלול-
שאמוני- למרות שהרכבל מאד יקר מומלץ מאד להשקיע את הכסף בכרטיס יומי לכל הרכבלים ולעלות למעלה!
יום 1 מלה- זוש Les Houches- שווה להתחיל ביום רגיל ללא הווריאנט כדי להרגיש את עצמכם איך אתם מגיבים למסלול ולהכניס את הגוף לכושר. ממליצים לא לסיים את היום כפי שכתוב במדריך בקונטמינס contamines אלא ללכת עוד שעה ללה פונטאט le pontent, זה אתר קמפינג הכולל דורמטורי, נעים מאד, אחלה אוכל וזה גם ככה יום קצר אז זה מחלק יותר נכון עם היום הבא.
יום 2- המסלול הרגיל מסתיים בלה שופה Les Chapieux, אם עושים את הווריאנט אפשר לישון במוטטס Refuge des Mottets ולקצר כמה שעות מהיום שאחרי, אנחנו לא עשינו את הווריאנט אבל נאמר שהוא מאד יפה, אך מאתגר ואולי מסוכן כאשר מזג האוויר קשה. למי שהולך בקצב מהיר יחסית מומלץ לקפוץ לאגם Lac Jovet שלפני העלייה לפאס הראשון.
יום 3- אם ישנתם בלה- שופה זה אומר שתישנו באליזבטה rifugio elisabetta הלילה, שימו לב שהדורמטורי הוא דרגשים של 3 קומות… (להמשיך עד קורמיור יוצא יום ארוך ומאומץ..) אם ישנתם בלה מוטטס בלילה הקודם לא תהיה לכם בעיה להגיע עד קורמיור Courmayeur. מלון מומלץ בקורמיור (הכי זול בבוקינג ובמרכז העיר) cristalo 80 יורו לזוג בחדר פרטי+ ארוחת בוקר מאד מפנקת, בעיר כדאי לאכול בפיצה דו טאנל (יש גם פסטות) מהמומלצים בטריפ אדוויזור ואנחנו מאד אהבנו.
יום 4- לסירוגין אם ישנתם באליזבטה אז עד קורמיור ומאפשר חצי יום התרעננות ומנוחה בעיר. אם ישנתם בקורמיור אפשר להמשיך לבונאטי.
יום 5- מקורמיור לבונאטי Refuge Walter-Bonatti - היום הולך על רכס שצופה על המון בלאן מהצד האיטלקי. ממליצים מאד להשקיע וללכת בווריאנט. שווה מאד לישון בבקתת בונאטי, צופה לפסגות המון בלאן בגובה 2000 מ' אחלה אוכל וחדרים, הביקתה שהכי נהנו בה במסלול. אם מעדיפים אפשר להמשיך עוד שעה- שעתיים לבקתת אלאנה.
יום 6- מבונאטי Bonatti ללה פולי La Fouly- ישנו דרך booking במלון mia joya עלה 27 פרנק כולל א בוקר (הכי זול שמצאנו בעיירה). שוויץ יקרה משמעותית מאיטליה וצרפת, תתכוננו..
יום 7- מלה פולי La Fouly לשמפקס Champex- הרבה מוותרים על היום הזה ולוקחים אוטובוס לשמפקס בסוף היום הקודם, אנחנו מאד נהנו – הליכה רגועה יותר לאורך העמק דרך כפרים עם בתי עץ מסורתיים ישנים.
יום 8- משמפקס לטריינט Trient/ בקתת צ'רמילון Charmillon- כאן אנחנו בעצם איחדנו 2 ימים במדריך לאחד כדי לעשות 10 ימים סה”כ ולא 11. בחרנו בווריאנט שעולה לאוכף ממנו צופים מקרוב מאד בקרחון טריינט- ולאחר שירדנו לעמק בירידה ארוכה עלינו לאוכף שחוצץ בין שוויץ לצרפת והמשכנו עד בקתת צ'רמיליון. זה יוצא יום מאד אינטנסיבי אבל העלייה לקרחון שווה מאד! זה גם נחשב בספר ליום הכי קשה השיפועים הן של העליות והן של הירידות חדים יותר ויש גם חלק מעט יותר סלעי במסלול (לא דברים שאין בארץ רק אולי ארוך יותר..). שימו לב שממש על גבול שוויץ צרפת באוכף יש בקתה, היא קיבלה ביקורות מזוויעות באינטרנט ולכן שווה ללכת עוד שעה עד לצ'רמילון מקום קטן ומקסים שצופה לעמק ולרכס באזור שאמוני עם אוכל מצוין.
יום 9- מצ'רמילון Charmillon ללה- פלג'ר la flegere refuge- שוב, בחרנו בווריאנט שעולה לאגם “לאק בלאן” מסלול זה כולל סולמות מעטים (כמו בארץ במדבר) ומגיע לאגם אלפיני יפהפה. דגש חשוב: בלה פלג'ר אין מים ראויים לשתייה מהברז ועל כן צריך לקנות אצלם בקבוקי מים, הדבר נכון גם לכל הבקתות ביום האחרון (כנראה אין תשתית מים בחלק הזה..) ועל כן שווה למלא באזור האגם מערוץ הפשרת שלגים נקי או מהביקתה באגם שם המים נקיים.
יום 10- מלה פלג'ר la flegere refuge ללה זוש Les Houches- ממליצים מאד לעלות עד לפיסגה ולתפוס את הנוף המשקיף ממש למון בלאן! משם, חלק מהאנשים חותכים ולוקחים את הרכבל לשאמוני. אנחנו בחרנו ללכת הכל ברגל ללא קיצורים או תחב”צ ולכן כיתתנו רגלינו בירידה ארוכה בה איבדנו 1500 מטר וזה היה כאב ברכיים אמיתי בסוף, אבל שמחנו להגיע עד הנקודה בה התחלנו :-) מבחינת מים, במידה ולא הצלחתם למלא מספיק ביום הקודם. בלה פלג'ר מחלקים בבוקר בקבוק ליטר וחצי לזוג, בקשו עוד בקבוק, לנו נתנו. ואחכ בהתאם למשק המים שלכם תאלצו לקנות בבקתות. כי זה לא שווה התייבשות אפילו שהמחיר מופקע…
אם רוצים לקצר:
יום אחד מתוך ה-11 אנחנו קיצרנו בהליכה מ-Champex דרך Val D'apertte שעובר ליד הקרחון עד Charmillon ודילגנו על Trient.
ניתן לקצר יום נוסף (במיוחד כשמזג האוויר טוב) אם הולכים ביום השני ל-Les Mottets דרך הוואריאנט, ואז להגיע ביום שאחרי לקורמאיור במקום לאליזבטה.
רבים מדלגים על ההליכה בין La Fouly ל-Champex ועושים את זה באוטובוס.
אם אין לכם כוח לירידה של הסוף, אתם יכולים להגיע מלה פלג'רה לברוונט ולקחת את הרכבל למטה ולהגיש לשאמוני על הבוקר. אם ממש רוצים לקצר אפשר גם לקחת את הרכבל מלה פלג'רה.
תהנו! אסף וסמדר