נין זילנד- מהיכן להתחיל? כמה זמן להקדיש לטיול ושלל עצות שיחסכו לכם הרבה זמן וכסף בהשכרת רכב ,מלונות שיחות טלפון ועוד.
כאשר רצינו לטייל בניו זילנד התייעצנו עם חברים שהיו שם, קראנו טיפים מהמטייל , קראנו ספר ועוד אבל לא היה לנו תכנון מלא של הטיול כפי שיש לדוגמא בספרי פספורט לאירופה. הכתבה באה לתת מענה לאלו שרוצים לעשות טיול בניו זילנד, לתת תשובות כמה ימים לנסוע? איך להשכיר רכב ועוד. אנו בני 60 אבל כתבה זו תעזור גם לצעירים ולא רק לצעירים ברוחם.
לא היינו בכל המקומות ובטח יש מקומות שהיינו בהם ושיש בהם דברים שלא ראינו. מסלול הטיול עצמו נמצא בכתבה נוספת.
השכרת רכב/קניה ועלות דלק נכון ל-03.13
אנו שכרנו את הרכב מחברת ace במחיר של 23 דולר ניו זילנדי ליום. את ההשכרה עשינו דרך האינטרנט, המחיר משתנה בכל יום, " פספסנו" מחיר של 17 דולר ליום .המחיר אינו כולל כיסוי של ביטול השתתפות עצמית בסך 1500 דולר , אנו במודע לקחנו סיכון זה מאחר ועלות הביטוח הינה 15 דולר ליום. מאחר ושכרנו את הרכב ל-46 יום ,עשינו חשבון שעלות הביטוח הינה יותר מ-50 אחוז מעלות הנזק שיגרם לנו אם נגרום לתאונה. מחיר זה הינו לרכב משומש, הרכב שקיבלנו היה ניסן סאני אוטומטי שנת 2004 עם 170 אלף קילומטר. הרכב שירת אותנו בנאמנות ולא היו כל בעיות איתו. ניתן לשכור גם רכבים חדישים יותר אך במחיר גבוה יותר, אגב רוב המכוניות של המקומיים שתיראו בניו זילנד הינן מכוניות ישנות למדי וחלק גדול מהמכוניות להשכרה גם הן מדגמים ישנים למדי.
לנסיעה של חודשיים וחצי ומעלה הייתי ממליץ על קניית רכב משומש, החיסרון הינו שיתכן וקנית חתול בשק, בזבוז זמן בקניית הרכב ובעיקר במכירתו לרבות ההפסד הכספי במכירה, כמו כן לא ניראה לי שמי שקונה רכב יודע איזה ביטוח יש לרכב....
עלות ליטר בנזין רגיל נעה בין 2.16 דולר ניו זילנד עד 2.45 דולר כאשר הממוצע בסביבות 2.27 . בטיול של חודש עד חודשיים המקיף את שני האיים תיסע בין 6500 עד 7500 קילומטר.
מלונות
את רוב הלינות עשינו באכסניות השייכות לרשת של ה-b.b.h -; לא ישנו ב"חיבורים" או ב"היטים" את זה השארנו לצעירים. אגב אם רוצים חדר עם שירותים צמודים כדאי להזמין מספר ימים מראש,
אני ממליץ מאד על רשת זו מהסיבות הבאות:
- המיקום מרכזי בכל המקומות ויש מבחר גדול למדי של מלונות בכל המקומות התיירותיים.
- עלות לזוג לחדר בודד עם שירותים צמודים בין 70-80 דולר ניו זילנדי ליום, ללא שירותים צמודים 56-70 דולר, בחדר משותף עם 4 מיטות ומעלה,יותר זול.
- יש מטבח מאובזר בכל אכסניה שניתן לבשל בו אוכל ויש גם מקררים שניתן לאכסן בהם אוכל, בחלק מהחדרים יש גם מקרר אישי. כמו כן יש מכונת כביסה בעלות של 3 דולר לכביסה ו-3 דולר ליבוש.
- ניתן לצלצל מהאכסניה עם הכרטיס של הרשת- (ראה להלן )לכל מקום בעולם ולישראל במחיר הכלול בעלות הכרטיס.
- כאשר קונים את הכרטיס בישראל מקבלים גם חוברת של האכסניות אשר שייכות לרשת זו , אם עושים את הכרטיס בניו זילנד ניתן לקבל את החוברת בכל אכסניה.
כרטיס b.b.h.
אנו ממליצים לקנות כרטיס זה ,עלות הכרטיס 45 דולר לאדם והוא נותן לך את ההטבות הבאות:
- הנחה של 3 דולר לאדם במחיר הלינה ברשת המלונות.
- הנחה של 10 אחוז במעבורת בחברת אינטר איילנדר בין פיקטון לולינגטון. וזה הרבה כסף
- הכרטיס נותן 20 דולר של זמן חיוג, אם אתה מחייג מטלפון של האכסניה את המספר המקומי, לאחר מכן את מספר הכרטיס ולאחר מכן את המספר של ישראל , יש לך כ-300 דקות!!! שיחה לישראל לטלפון נייח או 150 דקות לטלפון סלולרי., ניתן לחייג באמצעותו גם מטלפון ציבורי עם מספר 0800165000 אבל כל שיחה כזו מורידה מיידית משהו כמו חצי דולר מהיתרה.
תקשורת
כדאי לרכוש גם סים מקומי שאותו ניתן לקבל בשדה התעופה באוקלנד בחינם ולהטעינו בעלות מינימאלית של 20 דולר כדי שיתן מענה לשיחות מקומיות . אגב בחלק גדול מהמקומות שאינם מיושבים (ויש הרבה מקומות כאלו) אין קליטה.
היכן כדאי להתחיל את הטיול מהאי הצפוני או הדרומי , כמה זמן להקדיש לכל אי ומאיזה מקום להתחיל?
האי הדרומי הררי ברובו ,רוב הטרקים המפורסמים הינם באי הדרומי, באי הצפוני יש בעיקר חופי ים ומפרצים מדהימים אבל גם גייזרים , יערות קאורי ועוד. אם אינכם מתכוונים לעשות כלל טרקים, הייתי מחלק את הזמן 60 אחוז אי דרומי 40 אחוז אי צפוני.
מהיכן להתחיל? לא משנה , הסיבה של התחלה באי הדרומי נובעת מכך שרוצים לסיים לראות את המקומות באי הדרומי ואת הזמן שנישאר באי הצפוני.מבחינת מזג האויר האי הדרומי קר וגשום יותר . בכל מיקרה אם מתחילים מהאי הדרומי כדאי לדעתי להתחיל מפיקטון ולא מקרייס צרץ טעות שגם אנחנו עשינו מאחר ואם מתחילים מפיקטון ניתן לבצע מסלול מעגלי שמתחיל ומסתיים שם ומשם במעבורת לאי הצפוני ואילו טיול המתחיל מקרייס צרץ, גורם לכך שכדי להגיע ל קאקורה צריך לנסוע מאות קילומטרים מיותרים. .בפיקטון יש נציגות לכל חברות ההשכרה לרבות זו שהזכרתי לעיל. (יתכן וטיסה לפיקטון יקרה יותר למרות המרחק הקצר יותר ובתדירות נמוכה יותר מאשר לקרייס צרץ- כך שיכולה להיות בעיה בקונקשן אם באים לאוקלנד ורוצים להמשיך מיד הלאה .-לא בדקתי.)
יש לזכור שאם מתחילים באוקלנד ומסיימים שם משלמים פעמיים מעבורת במקום פעם אחת ,בנוסף מבזבזים זמן במעבורת -שלוש וחצי שעות -;שלוש שעות הפלגה ועוד חצי שעה לפחות המתנה, מאידך חוסכים עלות טיסה פנימית. אגב לגבי מעבורת, למי שנוסע עם רכב , כדאי להזמין כמה ימים מראש מאחר והמעבורות מלאות. יתרון נוסף של התחלה בחצי האי הדרומי הינו שהוא ריק מתושבים וממכוניות כך שיותר קל להסתגל לנהיגה בצד השמאלי במקום כזה. אם מתחילים באי הצפוני מתחילים כמובן משדה התעופה של אוקלנד באזור שהוא עמוס במכוניות. כך שמבחינת הסתגלות לנהיגה בצד שמאל עדיף להתחיל באי הדרומי.
להערכתנו אם רוצים להיות בשני האיים ובכל המקומות המעניינים וללא הליכות ממושכות- לא יותר משעה שעתיים ביום מינימום 45 יום. עם טרק ממושך אחד של 3-4 ימים ועוד מספר טרקים של יום אחד וגם הליכות של מספר שעות ביום ,60 יום , עם מספר של טרקים מלאים ועם הקדשה של מספר שעות לכל חוף ים, אגם, מפל, אפילו חצי שנה לא תספיק, כמובן שניתן לוותר על חלקים מסוימים של האי.
שימוש בכסף
ברוב המקומות בניו זילנד מכבדים כרטיסי אשראי ומוכנים לקבל תשלום גם לקניות של מספר דולרים- כוס קפה, גלידה. אנו השתמשנו בכרטיס אשראי כאשר גם הוציאנו כסף מזומן מכספומטים אשר נמצאים בכל מקום לשימוש במקומות שאינם מקבלים כרטיסי אשראי או לוקחים תוספת של 4 אחוז באם התשלום מתבצע בכרטיס אשראי.
כבישים ושילוט.
מהירות הנסיעה המותרת בכבישי ניו זילנד הינה 100 קילומטר לשעה אלא אם מדובר בשטח עירוני, מהירות זו הינה אחידה הן לדרך מהירה- אוטוסטראדה ובין אם מדובר בדרך צרה, מתעקלת או בדרך עפר או בדרך חולית- ניינטי מיילס.
יש לזכור שרוב הדרכים הינן דו מסלוליות ומפותלות מאד כך שיש לקחת זאת בחשבון מבחינת חישוב משך נסיעה בין מקום למקום. חלק מהדכים הינן דרכי עפר וגם בהן מהירות הנסיעה אינה עולה על 40 קילומטר לשעה.מבחינת מצב הכבישים אם זו לא דרך עפר אזי הכביש מעולה, השילוט מדהים- (אין צורך לשלם במיוחד בהשכרה עבור גי פי אס אם לא הבאת אותו מהארץ) וניתן להתמצא בקלות.( לנו לא היה גי פי אס) השילוט לכל אתר גדול, ברור ובא הן לפני הפנייה לאתר והן בפניה עצמה.
טיסות
כדי לשבור את משך הטיסה הממושך אני ממליץ לבצע בדרך חזרה הפסקה של יומיים שלושה בהונג קונג- אלא אם כבר הייתם שם בעבר ואז כדאי לטוס ולעשות הפסקה במקום אחר, הונג קונג היא עיר מדהימה וכדאי לבקר בה בסיום הטיול -; אין טעם לסחוב את הקניות בכל משך הטיול.
ספר הדרכה
לונלי פלנט של ניו זילנד. הספר הינו אוצר בלום של אינפורמציה. החיסרון שלו הינו שמרוב עצים לא רואים את היער. אין בספר מסלולי טיול מובנים כמו בספרי פספורט למשל, אין המלצות מה כדאי לראות אלא נותנים שם אינפורמציה על מה שיש לראות, החלוקה שם הינה לפי אזורים וכדאי מאד לפני כל יום לעבור על האזור כדי לא לפספס דברים. הסיבה שאני כותב מאמר זה ואת מסלול הטיול שעשינו זה בדיוק החיסרון של הספר הזה. למרות הכל הספר מדהים מבחינת כמות האינפורמציה שבו וכדאי לקחת אותו .
טרקים
לניו זילנד באים בשביל הטבע שמבחינת מגוון למקום אחד יחסית קטן אין כמוהו- הרים, שלג, קרחונים, ים שקט, ים גלי, חופי ים ומפרצים מהממים, גייזרים ופעילות תרמית, פינגווינים, דולפינים, ליוויתנים ודגים אחרים ,שלל ציפורים מסוגים שונים יערות גשם ויערות עם עצים שאין דומה להם באף מקום אחר בעולם שלא לדבר על סוגי ספורט אתגרי.
אנו עשינו את המילפורד שאותו יש להזמין באינטרנט חצי שנה מראש, אבל גם ליתר הטרקים המפורסמים כמו הרוטבורן או הקפלר יש להזמין מקום בבקתות בין שבוע עד שבועיים מראש אלא אם אתה מוכן לסחוב איתך אוהל ומזרון. יש טרקים שאין אפשרות לישון בהם באוהל כמו במילפורד. כרטיסים קונים ב"דוק-" מעין לשכת תיירות שיש בכל עיר/ עיירה וגם באינטרנט- לא עשינו טרק נוסף ארוך של מספר ימים ולכן אני לא מכיר אפשרות זו.
בבקתות של המילפורד יש, מיטות קומתיים עם מזרון, מטבח שבו ניתן לחמם אוכל ,מים ושירותים. יש להביא אוכל, שק שינה וכפכפים- בבקתות אסור להיכנס עם נעלי הטיול , ניילון לשאריות האוכל- אין פחי אשפה ואתה לוקח איתך את הזבל וזאת כמובן בנוסף לציוד הטיול עצמו של בגדים להחלפה, מקלות, פנס- רצוי פנס ראש וחומר נגד זבובי חול. עצות נוספות בקשר למילפורד, טרקים נוספים בני יום שעשינו ואיך לעשות את היום השני היפה של הקפלר בלי לעשות את היום הראשון הקשה או איך לחסוך 35 דולר של שאטל בטרק של הטונגוררו בכתבה הנוספת של מסלול הטיול עצמו.
מזג האוויר
לנו היה מזל וב-46 הימים שהיינו היה לנו יום גשם אחד , - חודש פברואר ומרץ 2013 , הבאנו הרבה בגדים חמים ומעט בגדים קלים מה שהסתבר בדיעבד כטעות. בדרך כלל ביום חם ונעים ובלילה קריר. ברוב המקומות שביקשנו לקבל אינפורמציה בלשכת התיירות על מזג האויר העתידי של הימים הקרובים הסתבר בדיעבד שכל קשר בין התחזית לבין מה שהיה בפועל היה מיקרי בלבד. בניו זילנד האוויר צלול בצורה בלתי רגילה, השמש חזקה ולכן כדאי מאד לקחת ולשים קרם הגנה.
זבובי חול.
החסרונות היחידים שמצאנו בניו זילנד הם הנהיגה בצד שמאל וזבובי החול שנמצאים באי הדרומי. אין פיתרון לשתי בעיות אלו מלבד הסתגלות לנהיגה בצד שמאל ולקיחת תכשירים שחלקם מסריחים למדי נגד זבובי החול.
מקומות שהיינו ושאסור לדעתנו לוותר עליהם.
כמובן שכל אחד והטעם שלו- היופי בעיני המתבונן, לא בחרנו נקודות תצפית , אגמים או מפלים. אלא מקומות שאין דומה להם.
אי דרומי- עם כוון השעון
1.עליית הפינגווינים בחוף אומרו.
2. איזור הר קוק
3. הבולדרים דרומית לדונידין..
4 נגרט פוינט בקייטלינגס
5. מערות הקתדרלה בקטלינס
6.התולעים הזוהרות במערות טי אן נאו
7הפלגה במילפורד סאונד/ (או בדאוטטפול- שם לא היינו )
8.העיירה קויינסטאון לרבות העליה ברכבל לתצפית.
9.מסלול ה רוברוי ליד העיירה ואנקה
10. קרחון פוקס למי שלא ראה קרחון מקרוב .
11פנקיקי
12. מערת הנטיפים -; ראוויטי ליד פוהרה.
13 הדרך מ הוולוק לפיקטון והדרך בכביש החוף המערבי .
14 חוף והריקי בכף פרוול-המקום הצפוני ביותר באי הדרומי
אי צפוני-נגד כוון השעון
- ולינגטון מוזיאון טה פה פה
- הפעילות הגעשית לרבות גייזרים באיזור רוטרואה
- מכרה הזהב הפתוח ב"וואיהי"
- חוף הקתדרלה בקורומנדל
- העיירה מאונט מאונגאנוי והתצפית מהר שמעליה.
- החופים הנהדרים ב"בי אוף איילנד".
- המגדלור במקום הצפוני ביותר-כף רינגה
- עץ הקאורי הענק "טאנה מאהוטה"ביער עצי הקאורי ומוזיאון הקאורי במאטאקוהה
- הסולות -; ( סוג ציפורים )בצוקי החוף המדהימים של חוף מוריבי.
- החופים השחורים באיזור פיה- טה הנגה ווקרקרה.
- אם מסיימים באוקלנד- מגדל סקי טוואר- "מגדל השמיים" והתצפית שממנו.
ולסיום מי שלא ראה את הרקיע בלילה בלי ירח עם עשרות אלפי הכוכבים של שביל החלב ואחרים , לא ראה מחזה כזה מימיו. אז בכל הזדמנות שתהיה בלילה בלי ירח תביטו בחושך למעלה ותיראו עקב האוויר הצלול שיש באי זה את הכוכבים בבהירות שאין דומה לה, למותר לציין שאלו כוכבים שלא רואים בחלק הצפוני של כדור הארץ.