9 המלצות קסומות מפירנצה, שרק מקומיים מכירים

פירנצה, בירת חבל טוסקנה, היא לא רק עיר של תרבות ואמנות. קבלו את ההמלצות השוות של ליאור אביב, תושב העיר, מדריך בה ומומחה לאמנות שגילה את המקומות המיוחדים שכדאי לכם להכיר!
ליאור אביב
|
תמונה ראשית עבור: 9 המלצות קסומות מפירנצה, שרק מקומיים מכירים
© לירון בונאנו שטרן

במהלך השנים יותר ויותר אנשים מגלים וחווים באופן אישי את היופי ואת הייחוד של פירנצה (Florence). לפעמים מספיק להכנס לסמטה קטנה או למה שנראה כמו עוד חנות, כדי לגלות דברים נוספים ומרתקים לא פחות מהמתויירים והידועים. לאן כדאי ללכת? קבלו את ההמלצות של ישראלי שמתגורר בעיר כבר למעלה מעשור. חלק מהמקומות בכתבה שומרים על מסורות של שנים וחלק ממציא את עצמו מחדש בתגובה למציאות המשתנה ולכן מומלץ מאוד להתעדכן לפני הביקור, שהמידע המוצג כאן, כמו למשל שעות פעילות, נכון ורלוונטי. קחו בחשבון כי שעות הפעילות עלולות להשתנות.

1. לא רק פינוקים מטוגנים מלוחים: איל קוקולו (Il Coccolo)

איל קוקולו (Il Coccolo) נקרא על שם המאכל הטוסקני הטיפוסי קוקולי (Coccoli) אותו מכינים גם כאן. באיטלקית קוקולארה (Coccolare) משמעותו להתכרבל או להתרפק, ו-Coccoli פירושו פינוקים. מדובר בלחם מטוגן, שמזכיר קצת סופגנייה מלוחה, אותו ממלאים במילויים מלוחים כמו טרטופו (כמהין) וגבינת כבשים.

חובבי המתוק ימצאו כאן קוקולי מתוקים ממולאים בשוקולד נוטלה (Nutella), בקרם (crema) או בריבת משמש (Albicocca). את הקוקולי, בעיקר המתוקים, תראו מגיעים אליכם מאיזור ההכנה על גבי מסוע נע. בנוסף לקוקולי מוצעים גם דברי מאפה מטוגנים נוספים וסוגי גבינות ונקניקים שונים. הכניסה הקטנטנה למקום מעוצבת בפשטות ובאותנטיות ותוכלו לאכול כאן בעמידה או בישיבה, אם התמזל מזלכם ואחד השרפרפים התפנה.

  • כתובת: Via Palmieri 30r
  • שעות פעילות: רביעי עד שני, 12:00-22:00. שלישי – סגור.

2. גלידה בטעמים מיוחדים: ריוורנו ג'לטו (Rivareno Gelato)

ברחוב שניצב לאיל קוקולו מחכה לכם חגיגת קינוח מתוקה וקרירה. נכנסים לרחוב בורגו דליי אלביצי (Borgo degli Albizi) הקרוי על שם משפחת אלביצי שאחראית להגליית משפחת מדיצ'י מפירנצה בפעם הראשונה במאה ה-15. במבנה שמספרו 46r תראו את השלט ריוורנו ג'לטו (Rivareno Gelato). רשת הגלידה הזאת נולדה בבולוניה בשנת 2004 וחולשת על מספר ערים באיטליה, לרבות רומא ומילאנו.

אחד העקרונות שמנחים אותם, כפי שהם מציינים גם באתר שלהם, הוא השימוש בפירות אמיתיים והעדר חומרים משמרים מלאכותיים. אחד מהטעמים המנצחים, בעיקר לחובבי הפיסטוק, הוא סורבה פיסטוק ולעיתים תמצאו גם גלידת פיסטוק מלוח.

  • כתובת: Borgo degli Albizi 46r
  • אתר אינטרנט: www.rivareno.com
  • טלפון: 055-0118039
  • שעות פעילות: כל ימות השבוע, 12:00-24:00

3. מסדנת פסל דוד למוזיאון: המוזיאון המחודש של הדואומו

מהגלידריה פונים ימינה והולכים מערבה במעלה הרחוב, פונים שוב ימינה לרחוב ויה דל פרוקונסולו (Via del Proconsolo) וממשיכים ללכת עד שמתגלה צידו האחורי של הדואומו. מאחוריו, במקום בו עמדה הסדנא בה מיכלאנג'לו פיסל את דוד המפורסם, נמצא מוזיאון הדואומו (Il grande museo del Duomo), יצירת מופת בפני עצמה.

פתיחתו המחודשת של המוזיאון בסוף 2015 מאפשרת להתענג יותר על מראה של יצירות מופת רנסנסיות לרבות כאלה של דונטלו (Donatello), מיכלאנג'לו (Michelangelo) וגאונים נוספים. גם השחזור האותנטי של החזית המקורית שעיטרה את הדואומו עד לשלהי המאה ה-16, בטרם נבנתה החזית הנוכחית בשלהי המאה ה-19, מרשים מאוד. חוץ מ”דלתות גן העדן” המקוריות, כדאי לעלות לקומה הראשונה ולראות את התבליטים שמציגים את הילדים המלאכיים של דלה רוביה (della Robbia) אל מול ה”משתוללים” של דונטלו. בקומה האחרונה נפרס מראה על העיר ומבט קרוב במיוחד על כיפת הדואומו.

ניתן לרכוש כרטיס אחד הכולל כניסה למוזיאון ולבית הטבילה, טיפוס למגדל הפעמונים (414 מדרגות), לכיפה של ברונלסקי (463 מדרגות, שכדי לעלות אליה חובה לבצע הזמנה מראש על פי תאריך ושעה מוגדרים) והקריפטה שבדואומו. הכניסה לדואומו עצמו חינמית, אך יש לקחת בחשבון שהתורים עלולים להיות ארוכים. פרטים נוספים ורכישת כרטיסים באתר המוזיאון.

  • כתובת: Piazza del Duomo 9
  • טלפון: 055-2302885
  • אתר אינטרנט: www.museumflorence.com
  • שעות פעילות המוזיאון המחודש: כל ימות השבוע, 9:00-19:00, פרט ליום שלישי הראשון בכל חודש וימים נוספים במהלך השנה, מומלץ לבדוק באתר האינטרנט לפני ההגעה למקום
  • שעות פעילות שאר המונומנטים בקומפלקס: לפי המפורסם באתר האינטרנט

4. ממצודה אפלה למשכן יצירות מופת: איל ברג'לו (Il Bargello)

כאשר יוצאים ממוזיאון הדואומו ופונים שמאלה (דרומה), מגיעים שוב לויה דל פרוקונסולו. במספר 4 נמצא הברג'לו (Il Bargello) שנושא על כתפיו עבר עגום כבית כלא ומקום של עינויים והוצאות להורג, עד שבסופו של דבר במאה ה-19 הפך למוזיאון. דרך הפסלים הנפלאים של דונטלו, מיכלאנג'לו, ברניני (Bernini) ואחרים, אפשר לראות את השתנות השפה האמנותית משלהי ימי הביניים ועד לבארוק.

בקומת הקרקע נמצאים מספר פסלים של מיכלאנג'לו ובקומה מעל גם שלושה פסלי “דוד”, שנוצרו בטרם הוא פיסל את “דוד” שלו. בקומה האחרונה ממתין בין השאר דיוקן דמותה הטראגית של קוסטנצה בונארלי (Costanza Bonarelli), המאהבת של ז'אנלורנצו ברניני.

בגלל שהמוזיאון שייך למדינה, ילדים עד גיל 18 מכל העולם זכאים להכנס אליו ללא עלות (בהצגת מסמך המעיד על הגיל). מעבר לכך שתופעת התורים הארוכים שכיחה כאן פחות, לפחות ביחס לאופיצי ולאקדמיה, המקום אינו גדול מאוד וחווית ההתבוננות ביצירות תלת מימדיות יכולה להפוך את הביקור בו למוחשית עוד יותר, גם לצעירים שבחבורה.

  • כתובת: Via del Proconsolo 4
  • טלפון: 055-0649440
  • אתר אינטרנט: www.bargellomusei.beniculturali.it/musei/1/bargello
  • שעות פעילות: כל ימות השבוע, 8:15-13:50, למעט ימי שני – הראשון, השלישי והחמישי בכל חודש, וימי ראשון - השני והרביעי בכל חודש, וימים נוספים בשנה. שעות הפעילות עשויות להשתנות מעת לעת ולכן מומלץ להתעדכן באתר לגביהן.

5. כריכים ואפריטיבים לדרך: לה פטונטה – לה פנינריה (La Fettunta)

ביציאה מצידו הדרומי של הברג׳לו הולכים לכיוון רחוב בשם ויה דה נרי (Via de' Neri). במספר 72r נמצאת המסעדה לה פטונטה (La Fettunta) שאודותיה נכתב כאן כבר בעבר. לאור הביקוש ההולך ועולה, בשנת 2016 הוחלט לפתוח חלל נוסף, לה פטונטה – לה פנינריה (La Fettunta – La Panineria), שצמוד אליה, במטרה לספק את רצונו של מי שרק רוצה לקחת משהו לדרך. לאלה שרוצים לשבת, יש במקום שני שולחנות קטנים.

הרכיבים מהם מכינים את הכריכים ומאכלים נוספים כמו פיצות או חביתת ירק לחילופין, נמצאים לכל אורך החלל הצר. את הכריכים מכינים במקום בלחם סקיאצ'אטה (Schiacciata) מלוח ושמנוני, שמשמעותו באיטלקית למעוך או לשטח. את התכולה העסיסית שבכריך ניתן לבחור מהרשימה המוצעת או להרכיב כראות עיניכם. אם מגוון האפשרויות מבלבל אתכם, אפשר לתת יד חופשית לטעם ולדימיון של מכיני הכריכים. מסביבות השעה 18:30 תוכלו לקנות גם אפרטיב שכולל יין ופרוסות גבינה, ירקות ונקניקים.

  • כתובת: Via dei Neri 72r
  • טלפון: 055-2741102
  • שעות פעילות: כל ימות השבוע, 11:00-23:00. בחודשים ינואר-פברואר סגור בימי שלישי.

6. על טעם וריח אין מה להתווכח: נומיניישן (Nomination)

פאולו ג'אנסיני (Paolo Gensini), מקים נומיניישן (Nomination), שמשמעותו – נתינת השם, יצא לשוק העבודה כבר בגיל תשע. בין היתר מכר גלידה ושם לב ליופי ולחשיבות של שילוב טעמים בהתאם לבחירה האישית של כל אחד. שנים מאוחר יותר, עלה בו הרעיון ליצור צמידים לנשים ולגברים המורכבים מחוליות שונות על בסיס פלדת אל-חלד.

איך זה עובד? בוחרים חוליות על פי טעמכם, עם סימני מזלות, אבן, אותיות המאפשרות יצירת שם או אלמנטים אחרים העשויים מחומרים שונים. ניתן למצוא אותם בחנויות שונות ברחבי העיר, אבל אם אתם מחפשים חנות שמתמקדת רק בתכשיטים כאלה, תוכלו למצוא אותה סמוך לגשר העתיק (Ponte Vecchio) של העיר.

  • כתובת: Via Porta Rossa 21r
  • טלפון: 055-2398209
  • אתר אינטרנט: www.nomination.com
  • שעות פעילות: שני עד שבת, 10:00-19:00, ראשון, 11:00-19:00

7. מאיטליז לפיצה: ענתיקה פיצריה רג'ינה (Antica Pizzeria Reginè)

כשחוצים את הגשר העתיק (Ponte Vecchio) ועוברים לצידו הדרומי של הנהר, לאולטראנו (Oltrarno), מגיעים למבנה עצום ממדים בשם פאלאצו פיטי שכולל בתוכו מספר מוזיאונים. בסמוך לשם נמצא רחוב בשם ויה מאזטה, ומספר 20r שימש שנים רבות כאטליז, אך לאחרונה הפך לפיצריה מיוחדת ומעניינת כאחד – ענתיקה פיצריה רג'ינה (Antica Pizzeria Reginè). המקום עצמו מציע אווירה ביתית וחמימה גם בזכות מנהלי המקום רפאלה ומאוריציו מהעיר סאלרנו (Salerno). הם מספרים שלאור ההצלחה בעירם, החליטו על פתיחת שלוחה בפירנצה כדי שיוכלו להציע את מרכולתם לתיירים ולפיורנטיניים כאחד.

מעבר לטעם המיוחד של הפיצות שנאפות על עץ בתנור, אחד מהרעיונות המקוריים הוא האופן בו הן מוגשות. מה שנראה כארגז עץ לירקות, משמש כמגש לפיצה המובאת אליכם לשולחן. בנוסף לפיצות כמו La Pizza Greco שמכילה גבינת בופאלו, בזיליקום ועגבניות, יש כאן אנטיפסטי עם נקניקים וגבינות. בגזרת הקינוחים בנוסף לטירמיסו ולעוגת השוקולד (Tortino al cioccolato) יש קינוח של פיצה עם נוטלה.

לשתיה חמה מגישים קפה אספרסו ולמעדיפים שתיה חריפה יש גם מלונצ'לו (Meloncello) – משקה אלכוהולי מיוחד ואהוב מאוד בסאלרנו, דומה ללימונצ'לו אך עשוי ממלון במקום לימון.

  • כתובת: Via Mazzetta 20r
  • טלפון: 055-2696641
  • שעות פעילות: כל ימות השבוע, 11:00-23:00, סגור להפסקת צהריים

פיצה גרקו עם גבינת בופאלו, בזיליקום ועגבניות, צילום: ליאור אביב

8. סדנת כלי כסף וחנות יודאיקה: ארג'נטריה דונאטו זאקרו (Argenteria Donato Zaccaro)

קרוב לפיצריה, ברחוב צר בין פאלאצו פיטי לכיכר היפה של סנטו ספיריטו (Santo Spirito), נמצאת החנות ארג'נטריה דונאטו זאקרו (Argenteria Donato Zaccaro), שהיא גם סדנת אמן. כאשר עוצרים לרגע ומתבוננים בחלון הראווה, בין כלי הכסף (חלקם מצופים כסף) נמצאים גם בית מזוזה, חנוכיה וכלי יודאיקה נוספים.

דונאטו זאקרו (Donato Zaccaro) עוסק ביצור כלי הכסף כבר יותר מארבעים שנה במקום הזה ממש. למרות שהמקום גדל עם השנים, אופי העבודה נשאר ללא שינוי, וכאשר הוא מדבר אודותיה ניכרת התשוקה והגאווה שלו לעבודתו. הכלים עשויים כסף והינם עבודת יד, בעוד שמוצעים כאן גם כלים וחפצים נוספים מצופים בכסף שאינם בהכרח עבודת יד. בעלי המקום ישמחו להושיט עזרה ולספר לכם על כל אלה.

  • כתובת: Sdrucciolo de' Pitti 12-14r
  • טלפון: 055-287050
  • אימייל: info@donatozaccaro.com
  • אתר אינטנרט: www.donatozaccaro.com
  • שעות פעילות: שני עד שבת, 9:00-19:00, ראשון – סגור

9. הקפלה הסיסטינית של המאה ה-15: קפלה ברנקאצ'י (Cappella Brancacci)

למרות השריפה שפקדה את הכנסייה סנטה מריה דל קרמינה (Santa Maria del Carmine) ב-1771, קפלה ברנקאצ'י (Cappella Brancacci) (חדר תפילה) ואחת נוספת, שרדו את האסון בדרך נס. הקפלה שנמצאת דקות הליכה ספורות מכיכר סנטו ספיריטו, קיבלה את הכינוי “הקפלה הסיסטינית של המאה ה-15”.

מיכלאנג'לו, שצייר את תקרת הקפלה הסיסטינית שבוותיקן בתחילת המאה ה-16, הכיר את קפלה ברנקאצ'י ושאב רעיונות מציורי קיר המעטרים את הקפלה, שציירו שלושה אמנים שונים. ביניהם הגאון הצעיר מאזאצ'ו (Masaccio), שאת חלק מהחדשנות שלו אפשר לראות בתיאור מוחשי של דמות הגבר שחצי גופו במים, וניכר כי קר לו בעודו מוטבל. הביקור במקום מחייב הזמנה מראש לאור זאת שמספר המבקרים ומשך השהייה במקום מוגבלים.

  • כתובת: Piazza del Carmine
  • טלפון: 055-2768224, 055-2768558
  • אתר אינטרנט: museicivicifiorentini.comune.fi.it/en/brancacci
  • שעות פעילות: רביעי עד שבת, שני, 10:00-17:00, ראשון וחג פתוח 13:00-17:00, סגור – שלישי וימים נוספים בשנה. שעות הפעילות עשויות להשתנות מעת לעת ולכן מומלץ להתעדכן באתר האינטרנט לגביהן.

הכותב ליאור אביב הוא מדריך תרבות ואמנות בפירנצה (לרבות במוזיאון האופיצי), מרצה ודוקטוראנט לתולדות האמנות. מוזמנים להכיר אותו יותר ולקבל פרטים אודות ההדרכות השונות באתר שלו.

לתחילת הכתבה

עשינו לכם חשק לטייל בפירנצה? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה

סגור
0
×