”בית הכנסת והרובע היהודי“
מקום מאוד יפה הכניסה עולה כסף מבנים מאוד מפוארים הרובע היהודי מאוד יפיפה ויש המון חנויות ומרכזי קניות בתוך הרובע היהודי מומלץ בחום להגיע לאיזור זה עדיף ברגל.
המבנה העתיק נוסד ב-1659, ומייצג את חשיבות האוכלוסיה היהודית בבודפשט באותה התקופה. עם צמיחת קהילת יהודי פשט במאות ה-18 וה-19, נוצר צורך עז בבית כנסת חדש. לכן, בית הכנסת נבנה בארבע שנים על בסיס תוכנית מורית ורומנטית שנהגתה על ידי אדריכל גרמני, לודוויג פורסטר. אף הותקן בו עוגב, דבר החריג במרבית בתי כנסת. בשנת 1939, בית הכנסת נשרף על ידי תומכי הנאצים, ושימש בתקופת מלחמת העולם השנייה כתחנה עבור רשות הרדיו הגרמנית. המבנה נפגע מהפצצות בעלי הברית, ולאחר המלחמה חזר לרשות הקהילה היהודית של בודפשט. בשנות ה-90’, עם נפילת המשטר הקומוניסטי, הבניין עבר שיפוץ ושחזור נרחב, ונוספו מתחמים המנציחים את יהודי הונגריה שנספו בשואה. תיאודור הרצל (או בנימין זאב הרצל) – סופר, כתב והוגה המדינה היהודית, נולד ב-1860 בבניין הפינתי הסמוך (שמאז הושמד - מוזיאון היהדות ממוקם שם כעת), ועלה לתורה במסגרת בר המצווה שלו בבית הכנסת הגדול. האתר מרשים והינו בית הכנסת הגדול ביותר באירופה; יש מקום בו ל-3,000 מתפללים לערך. מחוץ לבית הכנסת, תמצאו גם את “עץ החיים” של אימרה וארגה, שעל כל אחד מעליו שמות המשפחה של חלק ממאות אלפי הנספים בשואה. בסמוך לאזור נמצאת תערוכת הרובע היהודי עם מיצגים אינטראקטיביים, פריטים וסרטונים המציגים את חיי היהודים בעבר.
מקום מאוד יפה הכניסה עולה כסף מבנים מאוד מפוארים הרובע היהודי מאוד יפיפה ויש המון חנויות ומרכזי קניות בתוך הרובע היהודי מומלץ בחום להגיע לאיזור זה עדיף ברגל.
בית הכנסת הכי יפה שראיתי. מבנה מרשים עם סיפור מעניין. בעיניים יהודיות הביקור בהיכל, במוזיאון וברחבה היה מרגש מאוד. הגענו מוקדם עם הפתיחה, היה קצת מתיש להמתין בתור.
התשלום בכניסה (4000 פורינט) כולל גם הדרכה בחינם בעברית שמתחילה פעם בשעה וכניסה לאנדרטת הערבה הבוכייה וקברי האחים שממוקמים מאחורי בית הכנסת, מומלץ למרות המחיר.
פעם נוספת בבודפשט ושוב, כמו תמיד, ביקור בבית הכנסת הגדול הוא חוויה מרגשת. אל תחמיצו ביקור בבית הכנסת למרות מחיר הכניסה הגבוה יחסית. הצטרפו לסיור מודרך בעברית והקשיבו להסברים. הסיור המודרך קצר למדי אך הוא מספק את המידע הבסיסי הדרוש. לטעמי, כדאי אחר כך לחזור לבית הכנסת לבד ולהתרשם שוב מהמקום. לדעתי, חובה לסייר גם במוזיאון היהודי הצמוד. הביקור כולו אורך מקסימום כשעתיים-שלוש ובתוך בית הכנסת מותר לצלם. אגב, ממול בית הכנסת, פחות או יותר, נמצאים סניף חב”ד המקומי - תפילות ולימוד תורה ובירורים שונים לעניין תפילות וארוחות כשרות בימי חול ובשבתות ובמועדים.
הגענו לבית הכנסת על הבוקר, במטרה לתפוס את הסיור הראשון ואמרו לנו שהסיור בעברית מתחיל ב-10:30 והתור לקניית הכרטיסים נפתח ב-10:00. הלכנו להסתובב באזור, חזרנו ב-10:20, לא היה תור בכלל אז מיד נכנסנו לסיור הקרוב. הכרטיס עולה 29 יורו לזוג (קרוב ל-100 ₪) ומקנה כניסה לסיור ולמוזיאון. לצערנו, ההדרכה הרגישה מעט צולעת מכיוון שהמדריך כאילו הקריא את ההסברים מספר וכאשר נשאלה שאלה הוא חזר על אותו משפט שאמר בנידון. בכל מקרה, הביכנ"ס עצמו מרשים ממש ושווה כניסה. לחשוב על כל ההיסטוריה במקום, עוצמתי. כאשר מסתיים הסיור ניתן לצאת לחצר ולראות את כל קברי האחים, את עץ הערבה הבוכייה על כל שמות הנספים, וכן את קיר הויטראז. מי שמתעניין ביודאיקה, יכול לעלות למוזיאון ולראות פריטי קודש שונים אשר הוצלו משנים עברו.
בית כנסת נאולוגי עצום (הגדול ביותר באירופה) . כולל בתוכו מוזיאון בן 2 קומות של תשמישי קדושה וחפצים מסורתיים יהודיים. בכרטיס הכניסה כלול הסבר של מדריך על בית הכנסת, המוזיאון ויהדות הונגריה בכלל. במקום בית קברות (קבר אחים שנבנה בשולי גטו בודפשט במלחמת העולם השנייה) ואנדרטה מיוחדת במינה לזכר הנספים.
חוויה נעימה לשומרי המסורת שבנינו וגם לאלה שלא. המבנה מרשים מאוד והמתחם גם הוא מרשים. צריך לרכוש כרטיס כניסה לביקור שם ולהגיע בלבוש צנוע, לא לבוש קצר וחושפני.
בבודפשט יש בית כנסת מאוד גדול ומאוד יפה עם סיפורים מאוד מעניים המחיר לכרטיס לא יקר אנחנו הזמנו במקום עצמו את הכרטיסים שאנחנו היינו היה גם בחוץ הסברים על כל מיני דברים שקושרים מומלץ להגיע.
(מצורפת תמונה)