”פסל החירות“
וואו, וואו, וואו!
כדאי לכם גם לשוט בסירה מסביב לפסל ולראות אותו מכל הצדדים, אבל גם לבקר בשרביט, או איך שתקראו לו, זה ממש יפה! בקיצור, אם אתם בניו יורק, אז לכו לשם, אתם רק תרוויחו.
פסל החירות, הוא פסל רחב מימדים הניצב ב”אי החירות” שבנמל ניו יורק, כשלושה קילומטרים מדרום-מערב לקצה הדרומי של מנהטן. הפסל ניתן כמתנה מממשלת צרפת לעם האמריקני, נחנך בשנת 1886 ומהווה את אחד מסמליה המובהקים ביותר של העיר, ושל ארצות הברית בכלל. עם השנים הפך הפסל לסמל ערכים ליברלים, כגון הזכות לחיים, חירות ורדיפה אחרי האושר.
אלת החירות המפוסלת היא אישה הלבושה בגלימה רומאית אופיינית, הנושאת לראשה נזר בעל שבעה חודים המזדקרים כקרני שמש לכל הכיוונים, ומייצגים את הקרנת החירות לשבע יבשות תבל. האלה נועלת סנדלים ואחת מרגליה עומדת על שרשרת שבורה, כסמל לשיחרור מכבלי השיעבוד. ידה הימנית מורמת ואוחזת לפיד, המאירה את הדרך לבאים לארצות הברית.
בשנת 1924 הפסל הוכר כאנדרטה לאומית. בשנת 1984 הכריז ארגון אונסק”ו על הפסל כאתר מורשת עולמית.
הפסל ממוקם בליברטי איילנד, אליו אפשר להגיע מהמזח בבאטרי פארק שבדרום מנהטן. המעבורות יוצאות מדי שלושים דקות בין השעות 9:00 ל-17:00 בערב.
וואו, וואו, וואו!
כדאי לכם גם לשוט בסירה מסביב לפסל ולראות אותו מכל הצדדים, אבל גם לבקר בשרביט, או איך שתקראו לו, זה ממש יפה! בקיצור, אם אתם בניו יורק, אז לכו לשם, אתם רק תרוויחו.
מקום נחמד, עושים מזה יותר ממה שזה, הפלגנו למקום, אין מה לעשות שם יותר משעה, הולכים, מצטלמים וקונים איזו מזכרת וזהו, נגמר מה לעשות שם, מכל הסיפורים ציפינו ליותר.
כל פעם שטסים עם המשפחה אנחנו לא מפספסים והולכים לשם. יש לשם מעבורות בחינם ככה שזה מוסיף לחוויה, יש שם גן ומוזיאון שאפשר לעלות (אי אפשר להגיע עד לראש הפסל) ויש משם נוף מהמם של מנהטן.
הזמנו כרטיסים מראש מחברת Statue Cruises- קישור: Https://Www.statuecruises.com/ .
הכרטיס כולל הגעה לאי של פסל החירות וחזרה דרך האי Ellis Island ואז בחזרה למנהטן. בהלוך מומלץ מאוד לעמוד בצד ימין בקומה העליונה ובחזור אותו דבר רק בצד שמאל. הספינה עוברת מאוד קרוב לפסל. באי אין יותר מדי מה לעשות, הצטלמנו עם הפסל (ומנהטן) ונכנסנו למוזיאון (חינם) .
ממליץ אם אתם פעם ראשונה בניו-יורק לשוט ישר לאי ולא לקחת את המעבורת החינמית (שאמנם עוברת גם מול פסל החירות אבל ההבדל לדעתי הוא די גדול מבחינת הקרבה לפסל) . גם כאן (כמו בהרבה אטרקציות בניו יורק) מומלץ להזמין מקום מראש (זה חוסך הרבה זמן וכאב ראש מיותר) .
ביקור בניו יורק מחייב הצצה על פסל החירות המפורסם. לדעתי כדאי להפליג אל האי וגם לעלות אל המרפסת של הפסל.
כפי שכבר נאמר כאן בטיפים קודמים, כדאי מאוד להזמין את הכרטיסים מראש. כאשר אתם מגיעים אל המעגן אין צורך להיכנס לתוך הבניין שעליו רשום אליס איילנד (אבל שימו לב שבבניין יש שירותים מסודרים ונקיים בחינם) , אלא הולכים ישר לתור לעלייה על המעבורת בבטרי פארק – Battery Park. למעשה ישנם שני תורים, ואם הזמנתם כרטיסים מראש אתם מופנים אל התור הקצר הרבה יותר וחוסכים הרבה זמן.
כשהגענו אל האי גילינו שכמעט אין תור לעלייה למרפסת. מי שלא מעוניין לטפס במדרגות יכול לדלג על רובן ולעשות את הדרך במעלית. הנוף מן המרפסת מהמם וכולל את קו הרקיע המפורסם של מנהטן. בדרך למטה אפשר לעצור לעוד סיבוב נופי בבסיס המוגבה הפסל, אבל אז הירידה עד למטה היא במדרגות בלבד.
לקינוח מומלץ לעשות סיור בבטרי פארק היפה, שהוא פארק זיכרון לחללי המלחמות של צבא ארצות הברית.
אני רוצה להמליץ על השיט לפסל החירות, ועל הכניסה לפסל עצמו. יש משהו מיוחד בהפלגה עצמה ובכניסה לתוך הפסל. צריך לדעת שהכרטיס הרגיל (בקנייה באתר או בסיטי פס) כולל כניסה רק לגובה המרפסת, ולא לראש הפסל (-זה יקר יותר, וצריך להזמין חודשים רבים לפני אם בכלל) . בכל זאת המראה מרהיב.
לאחר בביקור בפסל (סיפור של כשעה עד שעה וחצי) – הספינה ממשיכה לאליס אילנד. זהו המקום אליו הגיעו המהגרים במשך כמאה שנה (עד שנות החמישים) , ובו נבחנה הכניסה שלהם לארה”ב, האם היא מותרת או אסורה. מדובר בחווייה מרגשת (ומעוררת שאלות והרהורים) , והמקום בנוי בצורה כזאת שנותנת שחזור של החווייה שעברה על המהגרים ששהו שבועות בים, ומגיעים אל “הארץ המובטחת”, אך לא תמיד נתקלים בזרועות פתוחות.
יש לדעת שבכל מקרה, ההפלגה חזרה עוברת באליס איילנד, ואין הפלגה ישירה בחזרה אל החוף. אז כבר הגעתם, קחו עוד שעה או קצת יותר – ותעשו סיור במקום. שווה כל רגע!
סך הכל, ההפלגה לשני היעדים עד החזרה לחוף, תיקח לכם לפחות כשלוש – ארבע שעות. (יכולים להיות קצת תורים בעלייה לפסל, ואולי אף לספינות) .
ההגעה לפסל החירות דרך השייט הרשמי. הזמנו כרטיסים חודש מראש. חשוב מאוד שברגע שיודעים את תאריכי הביקור בניו יורק להזמין את הכרטיסים. הזמנת הכרטיסים חוסכת תור של לפחות שעה. קחו בחשבון שבתקופת העמוסות גם עם הזמנת הכרטיסים עומדים בערך שעה בתור לשייט. חשוב להגיע לאתר בשעה המיועדת של הכרטיסים. בלי להזמין מראש התור הוא לפחות כפול בזמן.
בעת הזמנת הכרטיסים יש שלוש אופציות. ההבדל בין האופציות במחיר זניח לחלוטין. כל העניין זה למצוא מקום פנוי. האופציות עלייה לראש הפסל לכתר (דורש הזמנה מראש בערך של חצי שנה), עלייה למרפסת (Pedestal Access) – ואופציה אחרונה: ביקור בלבד באי.
אנחנו הצלחנו למצוא כרטיסים לביקור, כולל עליה למרפסת. העלייה במדרגות ולא קשה לילדים גם קטנים. הביקור עצמו חוויה עם הנוף של העיר הנשקף מהפסל. כמו כן השייט גם כיפי. יתרון נוסף של הכרטיס עם ביקור במרפסת הוא שבגלל שכמות הכרטיסים לעלייה למרפסת מוגבלת יש הרבה פחות אנשים במתחם ואין את הרגשת העומס. הילדים מאוד נהנו.
נקודות לקחת בחשבון: עדיף לא הגיע עם הרבה דברים / תיקים לביקור. בכניסה לשייט יש בדיקות בטחוניות כמו בשדה תעופה וצריך לזרוק את כל הבקבוקי מים. בעלייה לפסל לא ניתן לעלות עם תיקים ויש לוקרים להשכרה לשמירת התיקים. בקיצור, עדיף לבוא עם מעט דברים. ילדים מתחת לגיל 4 לא צריכים כרטיס.
בעקבות כל האזהרות כאן על התור לפסל, יצאנו מוקדם בבוקר והגענו מוקדם למעבורת. לא הזמנו כרטיסים מראש אלא רכשנו אותם בקופה – כרטיס רגיל ללא כניסה לבסיס או עליה לכתר.
מדובר באתר לאומי, ולכן הבדיקות הבטחוניות שם הם כמו בשדה תעופה, אבל זריזות למדי. בניגוד לכל האזהרות, התור זריז ומהר מאוד מצאנו את עצמנו על הספינה לפסל.
השייט עצמו קצר (20 דקות), ומומלץ לתפוס את צד ימין של האוניה כדי לראות את הפסל הכי טוב במהלך הנסיעה.
מגיעים לאי, יורדים ומסתובבים סביב הפסל, שהוא מרשים ביותר גם ללא כניסה לכתר. כל 20/30 דקות יש מעבורת חזרה. בדרך חזרה המעבורת עוצרת גם ב-Ellis Island שהיה שער הכניסה למהגרים לארה"ב, והיום מהווה פארק לאומי וכולל מוזיאון לתולדות ההגירה, וגם שם אפשר לרדת להסתובב ולחכות למעבורת הבאה
נמל הספינות היוצאות לפסל החירות נמצא במעגן בפארק באטרי. בכניסה לגן ממתינים “מעכארים” עם סיפורי אלף לילה ולילה, סולד אאוט, כבר אין כרטיסים בקופות והכמות מוגבלת.
תמשיכו לקופות ואל תדאגו, יש כרטיסים. המחיר 18$ בוגר 14$ ילדים (4-12) מתחת לגיל זה 9$. הספינה מעלה 600 נוסעים, אז לא להתרגש מכמות הנוסעים בכל סיבוב, והן נכנסות אחת אחרי השנייה. בכניסה נערכות בדיקת בטחונית, ומגיעים לליברטי איילנד, בו נמצא פסל החירות.
מדובר באי חמוד עם מסעדות ובתי קפה. לאחר הסיור עלייה לפסל דורשת הזמנה מראש חוזרים למעגן, עולים שוב על ספינה וממשיכים לאליס איילנד בו נמצא מוזיאון ההגירה.
לאחר סיום הסיור, עולים לספינה המחזירה אתכם למעגן פארק באטרי. כתובת האתר של חברת הספינות: www.statuecruises.com
מדובר במעבורת לסטייטן איילנד (שזה אחד מחמשת הרובעים של ניו יורק). אפשר לתפוס בקלות את המעבורת בחזרה ולא צריך לחכות חצי שעה. אפשר להגיע לשם בקלות בסאבוויי לתחנה שקוראים לה “סאווס פריי”, רכבת מספר 1.