כחובבי תיירות עולמית, בטרם הפציעה לחיינו המדיה החברתית, המאפשרת לגלות ולראות כל מקום בעולם בקלות, קראנו חוברות 'מסע אחר' וצפינו בשקיקה ובקנאה בתוכנית 'מסע עולמי' עם איל פלד.
ערב אחד אשתי צפתה בתוכנית בשם 'הגנים של קיוטו', והוקסמה מהצבעים העזים של קיוטו בתקופת השלכת. היה לה חלום לראות זאת. אחרי כ-30 שנים, הגשמנו את החלום.
אומנם ביקרנו כבר בקיוטו, אך לראות אותה בתקופת צבעי שלכת (Koyo) זה באמת משהו אחר.
קשה שלא להתפעל כשמטיילים בפארקים ובגני המקדשים, ומתבוננים בעלים של עצי האדר (זן של מייפל יפני) בצבעים אדום אש, בורדו וכתום, ובעלים של עצי הגינקו בילובה בצבע צהוב בוהק.
אור קרני השמש מאיר את העלים ויוצר עוד ועוד גוונים מדהימים. עולה מחשבה - זה לא אמיתי. מראה מרהיב ביופיו. קיוטו מקסימה תמיד, בשלכת אף יותר.
אחרי שני טיולים ביפן: הטיול הראשון היה 'טיול טעימות', קצת מכל מקום, בטיול השני התמקדנו בטוקיו בתקופת פריחת הדובדבן (עם טיול יום לאזור חמשת האגמים של פוג'י), הפעם התמקדנו בקיוטו והסביבה. רצינו לחוות אותה כמו שצריך, וזו הייתה החלטה נכונה. טיילנו 12 יום נטו, והיה המון לראות ולעשות.
הייתה לנו תוכנית מגירה לטיול בקיוטו בסתיו, ומיד כשהודיעו על פתיחת יפן לתיירים מאמצע אוקטובר 22, סגרנו טיסה ולינה.
היפנים לא מפספסים הזדמנות לחגוג, חוגגים כל דבר, מדי שנה מתקיימים ביפן המון חגיגות ופסטיבלים, כמובן שחוגגים גם את עונות השנה.
כשם שיש מונחים מיוחדים לעונת פריחת הדובדבן (Sakura) כך יש גם לעונת צבעי שלכת (Koyo).
המונח Momiji מתייחס לכל עצי המייפל שצבע העלים שלהם הופך אדום בשלכת, ואילו Ginkgo מתייחס לעצים שצבע העלים שלהם הופך צהוב בשלכת. בתרבות היפנית יש לעצי הג'ינקו מקום מכובד, במיוחד מאז התגלה כי 6 עצי ג'ינקו הצליחו לשרוד את הפצצה האטומית בהירושימה. עד היום הם חיים והיפנים מתייחסים לזן העצים השורד הזה כ"עץ התקווה".
בלובי המלון שלנו הציבו סטנד עם מפת הספוטים המומלצים ביותר לצפיה בשלכת, ומדי יום יומיים עדכנו את מצב השלכת.
עוד טרם הסתיימה השלכת, ולמרות שהנצרות מאוד שולית ביפן (2.3%), כבר רואים ושומעים הכנות לחג המולד, ומיד אחר כך חוגגים את השנה האזרחית החדשה. סיבה למסיבה.
הלכנו המון בטיול: כדי להגיע לתחנת אוטובוס, לרציף הרכבת הרגילה או התחתית, מהירידה מהרכבת ועד היציאה מהתחנה, וגם בדרך למקדשים. צעדנו במצטבר 140 ק"מ (!). לכן כדאי מאוד להצטייד בנעלי הליכה נוחות.
בשני הבלוגים הקודמים שלי על יפן ניתן למצוא מידע נרחב על נושאים כמו תחבורה, תקשורת, מידע שימושי ועוד. הפעם אכתוב בקצרה מידע רלבנטי לטיול זה.
תוכן עניינים
תוכנית הטיול
טיסה
לינה
תקשורת
תקופה ומזג אוויר
ספוטים לצפייה בשלכת
אוכל
קורונה ופרוצדורת כניסה
תחבורה
שונות
תוכנית הטיול
יום 1: טיסה ת"א - הונג קונג - שדה התעופה קנסאי (KIX ליד אוסקה)
יום 2: נחיתה בקנסאי ב-15:00, רכבת לתחנת קיוטו, מונית למלון באזור גיון (הגעה למלון בשעה 19:00)
יום 3: אזור גיון (Gion): Kiyomizu-dera ,Nineizaka , Kodai-ji
יום 4: אזור Arashiyama: גלריה Somekobo Yumeyusai Inc, מקדש Tenryuji, מקדש Gioji
יום 5: מקדש Tofuko-ji, מקדש Nanzen-ji, אמת המים Suirokaku, מקדש Eikando
יום 6: מקדש Kongoji (Yasaka Kōshindō), מקדש Yasaka , פארק Maruyama, מקדש Entokuin, מקדש Shinnyodo
יום 7: מקדש Bishamon-dō, מקדש Daigoji, אזור Kyoto station
יום 8: מרכז קיוטו - שוק Nishiki Market (יום גשום)
יום 9: טיול יום ל-Osaka
יום 10: מקדש Byodoin ב-Uji (דרומית לקיוטו)
יום 11: מקדש Kitano Tenmangu, קניות בקניון Aeon mall
יום 12: Ohara: מקדש Sanzen-in, מקדש Hosen-in, מקדש Jakkō-in
יום 13: מרכז קיוטו, אזור Pontocho
יום 14: טיסה קנסאי - הונג קונג - ת"א
יום 15: נחיתה בת"א
לא צריך להיבהל מכך שהמילה 'מקדש' מופיעה הרבה בתוכנית הטיול. אותנו מעניינים במיוחד הגנים המקסימים של המקדשים, הרחובות המובילים אליהם, האנשים והילדים שמגיעים אליהם בתלבושות מסורתיות. פחות מעניין הפן הדתי. בעברית אנחנו משתמשים במילה מקדש לכל אתרי הדת, אך באנגלית יש הבחנה: Shrine מתייחס למקדש של דת השינטו, ואילו Temple מתייחס למקדש של דת הבודהיזם.
2. טיסה
טסנו עם קתאי פסיפיק (Cathay Pacific) לשדה התעופה קנסאי (KIX) שליד אוסקה עם קונקשן בהונג קונג. מחיר כרטיס 1200$. כל הטיסות יצאו בזמן, המטוסים והצוות היו בסדר, אך Korean-Air ו-ANA איתן טסנו בעבר ליפן היו טובות יותר.
3. לינה
פיצלנו את הלינה עקב בעיות זמינות של מלונות עם חדרים גדולים. בטיול הקודם שלנו בטוקיו היה לנו חדר בגודל 11 מ''ר, שהרגיש כמו צינוק, בקושי היה אפשר לפתוח מזוודה, והחלטנו שיותר לא מתפשרים על חדרים עם פחות מ-18 מ''ר. אם כבר מפצלים, כדאי לבחור מלון בשני אזורים שונים.
המלון הראשון - 'senren kyoto higashiyama kiyomizu' - באזור גיון, ל-4 לילות, עלה 134000 ין
המלון השני - 'The royal park hotel kyoto shijo' - במרכז העיר, ל-8 לילות, עלה 151000 ין
שני המלונות היו מצוינים, המלון השני עלה חצי מהראשון. המחירים ללא ארוחת בוקר.
טיפ: יש אנשים (אשתי 😀) שמאוד חשוב להם איך החדר נראה, הסידור הפנימי, השרותים. זה לא תמיד עובר טוב בתמונות שיש בבוקינג או באתר המלון. לכן כשהתלבטנו לגבי מלון מסוים, חיפשנו אותו ביוטיוב, ותמיד מצאנו סרטון שמראה את החדרים והשטחים הציבוריים לפרטי פרטים. יש יוטיוברים שזו ההתמחות שלהם. אז למי שלא אוהב הפתעות, מומלץ בהחלט.
4. תקשורת
כמו תמיד השתמשנו ב- גלובל סים של פלאפון, עבד מצוין.
לעומת הטיולים הקודמים, יש שיפור משמעותי בזמינות wifi.
5. תקופה ומזג אוויר
אם רוצים לתפוס את השלכת בקיוטו (וגם בטוקיו) בסבירות גבוהה, כדאי להגיע בשליש האחרון של נובמבר, סביב 20/11, לתקופה של שבוע-עשרה ימים. השלכת פחות חמקמקה מפריחת הדובדבן.
בשבוע האחרון של נובמבר מזג האוויר היה עוד סבבה, אבל החל מ-1/12 הייתה ירידה משמעותית בטמפרטורה ונהיה ממש קר. רצוי להצטייד בבגדים חמים. קנינו מכנס טרמי מעולה ביוניקולו עלה 100₪. גשם ירד רק ביום שהגענו ועוד פעם אחת במהלך כל התקופה. ביום הגשום בילינו בשוק נישיקי וברחובות המקוּרים הסמוכים ועשינו קניות.
6. ספוטים לצפייה בשלכת
רשימת 10 הגדולים של Japan guide הוכיחה את עצמה, 3 הראשונים היו אכן מדהימים !!!
Arashiyama (1), Tofuko-ji (2), Eikando (3)
אהבנו מאוד גם את:
Nanzen-ji, Shinnyodo, Bishamon-dō, Daigoji, Byodoin, Kitano Tenmangu, Gioji
הימים בחורף קצרים, מחשיך בסביבות 16:30 לכן לא הייתי מתכנן יותר משתיים שלוש נקודות עניין ביום.
7. אוכל
ביחס לישראל האוכל זול מאוד, והעובדה שביפן אין תשר מוזילה אף עוד את ההוצאה.
אם רוצים לאכול במסעדות ספציפיות רצוי מאוד להזמין מקום מראש, ולבדוק ימים ושעות פעילות. נתקלנו כמה פעמים במסעדות שנדרש לבצע הזמנה של לפחות מנה אחת ולפעמים גם לפחות שתיה לכל סועד. להפתעתנו ושמחתנו היו לא מעט אופציות טבעוניות וצמחוניות מעולות, למציאתן נעזרנו באפליקציה HappyCow המעולה,ו-Google Maps.
8. קורונה ופרוצדורת כניסה
שבועים לפני ההגעה ליפן היה צריך להעלות מסמכים לאתר visit Japan Web, התהליך עבד טוב.
בכניסה עברנו את שלב ההגירה ושלב הבריאות במהירות, אך בשלב המכס היה פקק, אנשים הסתבכו עם העמדות שרות עצמי לסריקת הברקוד וזה יצר עיכוב של איזה 40 דקות, לכן מומלץ למלא גם את הטופס הידני שמחלקים במטוס, ואם יש עומס בעמדות שרות עצמי ללכת לעמדה הרגילה.
יפן נפתחה לא מזמן אחרי שהייתה סגורה כשלוש שנים, ומרגישים את זה טוב בשדה התעופה. הרבה חנויות עדיין לא חזרו לפעול. בקושי ראינו תיירים מערביים, הרוב היו אסיאתיים.
היפנים עדיין מסתובבים עם מסיכות כל הזמן. בתחב"צ יש שילוט שמבקש לעטות מסכה, ובמקומות סגורים רצוי לעטות מתוך התחשבות. במרחב הפתוח הסתובבנו ללא מסכות.
הנושא הזה מתעדכן כל הזמן, בכיוון חיובי של הפחתת מגבלות ודרישות מקדימות לכניסה למדינה. כדאי לבדוק בסמוך למועד ההגעה ליפן.
9. תחבורה
במהלך הטיול השתמשנו ברכבת רגילה (עילית), במיוחד בקו Keihan Main Line, ברכבת התחתית, ובאוטובוס שזו האופציה הכי פחות נוחה מבחינת תדירות ועומס נוסעים. היו פעמים שהאוטובוס עצר בתחנה ולא לקח כלל נוסעים. נאלצנו גם לנסוע בעמידה לא מעט. לכן לדעתי כדאי מאוד לקחת מדי פעם מונית, במיוחד בנסיעות קצרות, זה חוסך המון זמן ואם אתם לפחות זוג, זה יוצא לא הרבה יותר יקר מהאופציות האחרות. נסיעות לא ארוכות עלו פחות מ-30₪.
בנסיעות חשובות, כמו לשדה התעופה לטיסה חזרה, קחו מקדם ביטחון. היפנים אומנם מאוד דייקנים, אבל תקלות קורות. ביום של הטיסה שלנו חזרה ארצה, הרכבת מקיוטו לשדה התעופה קנסאי שתוכננה לשעה 10:00 יצאה בשעה 11:30 עקב בעיה במסילה.
לתכנון הנסיעות השתמשנו באפליקציות Google Maps, NAVITIME ובאתר jorudan.co.jp
לתשלום בכל אמצעי התחבורה השתמשנו בכרטיס נטען PASMO שהיה לנו מהטיולים הקודמים. ניתן לרכוש כרטיס נטען בכל תחנה. כדאי להטעין כל פעם סכום של 2000-3000 ין, ולקראת סוף הטיול אפילו פחות. ההטענה היא במזומן. אם יש לכם אייפון, כאשר תגיעו ליפן תוכלו להוסיף את הכרטיס הנטען לטלפון ולשלם באפל פיי. מכשירי אנדרואיד בינתיים לא נתמכים.
10. שונות
כסף - בנובמבר 2022 הין היפני נמצא בשפל, ירד ב-30% ביחס לטיול הקודם שלנו ב-04/2019, וזה אומר שהכל זול יותר. מאה ין שווים בערך 2.5 ש"ח. קנינו ב'מטח בטרמינל' 170000 ין (בערך 4500 ש"ח). בשבוע הראשון השתמשתי במזומן רק היכן שחייב (הטענת כרטיס PASMO, חנויות קטנות שלא מקבלות אשראי), והחל מהשבוע השני התחלתי להשתמש יותר במזומן כדי לא לחזור עם יותר מדי. בסוף הטיול נשארו לי 22000 ין, שומר לטיול הבא.
בית חב"ד קיוטו - מומלץ לא רק לדתיים. הרב מוטי, ורעייתו ליבי אירחו אותנו לשתי סעודות ערב שבת בחום ובלבביות כמיטב מסורת חב"ד. הבנות המקסימות שלהם לימדו אותנו דרך השיר "ופרצת ימה וקדמה" את ארבעת הכיוונים ביפנית: ימה (מערב) - Nishi, קדמה (מזרח) - Higashi, צפונה - Kita, ונגבה (דרום) - Minami.
Google translate - החבר הכי טוב שלכם בטיול. השתמשו בו לתרגום שיחות עם אנשים באמצעות הקלדה או הקלטה, תרגום תכולה של מוצרי מזון ע"י צילום רשימת המרכיבים ועוד.
עד כאן מנהלות, מתחילים בטיול
יום 1
טיסה מת"א המראה בשעה 14:20 נחיתה בהונג קונג בשעה 06:15, המתנה בשדה ארבע וחצי שעות.
יום 2
המראה מהונג קונג בשעה 10:45 נחיתה בשדה התעופה KIX שליד אוסקה בשעה 15:15. תהליך הכניסה היה מהיר, ואלמלא העיכוב במכס הינו מסיימים את כל הסיפור בפחות מחצי שעה.
קנינו כרטיס ל-Haruka - רכבת JR משדה התעופה לתחנת קיוטו עם עצירה בתחנת Shin-Osaka. זמן הנסיעה כשעה ועשרים דקות, מחיר כרטיס ללא שמירת מקום 2850 ין ועם שמירת מקום 3430 ין.
כיאה לתרבות ה-Kawaii היפנית (קאוואיי - "חמוד"), הרכבת מעוטרת מבחוץ ומבפנים בציורי 'הלו קיטי'.
אפשר להגיע מהשדה לתחנת קיוטו גם באמצעות אוטובוס לימוזין, זמן נסיעה שעה ושלושים וחמש דקות, מחיר 2600 ין.
כשהגענו לתחנת קיוטו ראינו דוכן שמוכר מוצ'י עם פרי הדר עונתי נטול גלעינים שנקרא Mikan.
זה היה פשוט טעים מאוד, אחד המוצ'ים הכי טעימים שאכלנו! הצטערנו שלא קנינו עוד כמה.
היפנים מאוד מחוברים לעונתיות. סתיו היא עונת הערמונים, לכן רואים אותם מככבים בכל מקום, בצורות הכנה שונות, סתם קלויים או משמשים כמילוי לעוגה.
מתחנת קיוטו לקחנו מונית למלון הראשון שלנו באזור גיון. נסיעה של בערך קילומטר וחצי עלתה כ-1000 ין. הגענו למלון בשעה 19:00. עבר עלינו יום ארוך ומפרך, חלפו כ-24 שעות מאז יצאנו את ביתנו והינו עייפים. עשינו סיבוב קצר באזור המלון, מקלחת ולישון.
יום 3
היום מוקדש לאזור Gion. הבן שלנו עדכן אותנו שראה בחדשות יפן שהשלכת במקדש Kiyomizu-dera בשיאה, ומאחר והמקדש קרוב מאוד למלון שלנו החלטנו לשנות את התוכנית המקורית ולבקר שם הבוקר.
המקדש מקסים, אהבנו אותו מאוד בטיול הראשון ושמחנו לחזור אליו.
לאחר מכן שוטטנו ברחובות הסמוכים, הגדושים בחנויות מזכרות, בתי קפה ומסעדות
המשכנו לכיוון Nineizaka, אזור מקסים
ממש כיף לשוטט ברחובות לראות ולטעום כל מיני דברים מיוחדים
המשכנו רגלית למקדש Kodai-ji,
בתקופה הזו יש במקדשים ארועים עם תאורת לילה Night illumination events
נסענו למרכז העיר לארוחת ערב בבית קפה טבעוני Choice, היה סביר.
בדרכנו חזרה למלון ראינו לא פחות מ-8 עובדים, מצויידים בקסדות, שהגיעו להחליף נורה בכניסה לחנות 🤦♂️
יום 4
היום מוקדש ל-Arashiyama,אזור טבע מקסיםבמערב העיר (מקום 1 ברשימת 10 הגדולים).
לקחנו אוטובוס ל-Shijō-Ōmiya, תחנה ראשונה בקו רכבת פרטית Keifuku Randen Tram
לארשיאמה (תחנה אחרונה בקו). כשמגיעים לתחנה רואים את KimonoForest - 'יער הקימונו'.
לאזור ארשיאמה אפשר להגיע גם ברכבת JR.
בתקופה זו האזור מאוד עמוס, היו תורים גדולים בבתי הקפה והמסעדות.
צעדנו מהתחנה לכיוון גלריה Somekobo Yumeyusai Inc, מעבדה של אמן צביעת הבדים Yusai Okuda. המבנה מורכב ממספר חדרים המשלבים תרבות יפנית, טבע עונתי וגן יפני מסורתי, באופן המאפשר לצלם את השלכת (או את פריחת הדובדבן) בקומפוזיציות שונות, כאשר ממול נשקף אגם Katsura בצבע Jade Green מדהים. הכניסה יחסית יקרה למקומות אחרים - 2000 ין לאדם, ורצוי להזמין מקום. אנו לא הזמנו, ונאלצנו להמתין כחצי שעה.
למזלנו מצאנו בית קפה קצת פחות עמוס
המשכנו למקדש Tenryuji, לא התלהבנו, כנראה כי באזור הזה השלכת כבר עברה את השיא
המשכנו דרך יער הבמבוק
למקדש קטן וחמוד מאוד Gioji
חזרנו באוטובוס למרכז העיר .
יום 5
הבוקר התחלנו במקדש מקסים Tofuko-ji בדרום קיוטו.
אם הזמן בקיוטו מוגבל וצריך לבחור מקדש אחד לראות את השלכת, כנראה שהייתי בוחר במקדש הזה. הגן שלו מקסים. לא בִּכְדִי קיבל את המקום השני ברשימת 10 הגדולים.
המשכנו למקדש Nanzen-ji. כדי להגיע אליו מהמקדש הקודם הינו צריכים לקחת רכבת ואח"כ אוטובוס. תחנת האוטובוס הייתה מאוד עמוסה, לקחנו מונית.
בסמוך למקדש יש אמת מים עתיקה יפה מאוד הבנויה מלבנים אדומות, שהובילה מים מאגם ביווה. Suirokaku Water Bridge
המונים מגיעים להצטלם.
הגן של מקדש Nanzen-ji מקסים !
אני מאוד אוהב את הטחב הירוק המדהים
בהליכה קצרה משם הגענו למקדש מקסים Eikando (מקום 3 ברשימת 10 הגדולים)
רצינו מאוד לאכול במסעדת ראמן טבעוני מפורסמת, הגענו ללא הזמנה ולא היה מקום. עשינו מיד הזמנה ליום אחר, וחיפשנו מסעדה בקרבת מקום. כך במזל הגענו לשמחתנו למסעדה טבעונית מצוינת Vegginy.
מקום קטן עם טבחית מעולה ומלצרית אחת, שתיהן מאוד חביבות. הכל היה טעים מאוד. שם התוודענו לראשונה למשקה קל תוצרת בית שלא הכרנו ופגשנו בהמשך במסעדות נוספות. מעין תרכיז פירות מותססים, לו ניתן לבחור להוסיף מים חמים או קרים או סודה, וזה פשוט מעולה. מוסיפים למשקה גם חתיכות מהפרי המותסס. ניסינו בטעם לימון, ג'ינג'ר, ופרי הדר שנקרא Kabosu.
יום 6
היום אנחנו עוזבים את המלון הראשון שלנו שנמצא באזור גיון, ועוברים למלון השני שנמצא במרכז קיוטו. עשינו צ'ק אאוט והשארנו את המזוודות בשמירת חפצים בקבלה. בערב חזרנו למלון לקחת אותן, ונסענו במונית למלון השני.
מאחר ואנחנו כבר נמצאים באזור גיון Gion,החלטנו לעשות השלמות.
התחלנו במקדש שהוא ספוט צילום פופולארי באינסטוש Kongoji (Yasaka Kōshindō). האמונה אומרת שוויתור על תשוקה יהפוך אותך לאדם טוב יותר ויסייע להגשים משאלות. לכן רושמים על כדורי בד צבעוניים תשוקה שמוכנים לוותר עליה, ותולים ברחבי המקדש.
פגשנו בדרך משפחה הודית בלבוש מסורתי
המשכנו למקדש Yasaka Shrine, אחד המקדשים המפורסמים והחשובים ביותר בקיוטו. בקיץ מתקיים בו פסטיבל Gion Matsuri. המקדש נמצא בין אזור גיון לאזור Higashiyama.
עורכים שם חתונות
המשכנו לפארק Maruyama park הסמוך
נכנסנו למקדש Entokuin, ראינו יפים ממנו,אפשר לוותר
נכנסנו לבית תה שנראה מעולה אבל התגלה כבחירה לא מוצלחת במיוחד, והרגשנו שהיום הזה עד עכשיו היה קצת מבוזבז. החלטנו לנסוע למקדש Shinnyodo המקסים שממש הציל את המצב.
מתחנת האוטובוס יש קצת הליכה בעליה, לא כזה נורא
כשרואים את השלט הזה צריך לעלות במדרגות (אנחנו פיספסנו, ועשינו סיבוב קטן)
להיות כלב ביפן זה לגמרי לא רע
המשכנו רגלית לדרך הפילוסופים הסמוכה (Philosopher's Path)
בשלב זה הינו ממש רעבים, נכנסו לבית קפה של רשת עממית נפוצה מאוד ביפן Doutor Coffee,
לא גורמה אבל סבבה בשביל לסגור פינה.
ארוחת ערב אכלנו במרכז קיוטו במסעדה טבעונית PELGAG, הבעלים בחור נחמד שהוא טבח וגם מלצר.
האוכל היה סבבה,
הקינוח קצת פחות
יום 7
ככל שמתקרבים לדצמבר השלכת בסימני דעיכה, ואנו במרוץ להספיק לראות כמה שיותר ספוטים לפני שכל הטוב הזה יגמר.
החלטנו לבקר במקדש Bishamon-dō
שימו לב לכתר של הילדה המקסימה. אמא הביאה את המסגרת, אליה שידכה עלי שלכת שאספה במקום
חוזרים לתחנת הרכבת, ומחפשים משהו לנשנש. אוניגירי (כדור אורז משולש במילויים שונים, אנחנו לקחנו טונה-מיונז) בחנות קונביני 7Eeleven סוגר לנו פינה. שימו לב להוראות הפתיחה 1-2-3 🤣.
היעד הבא מקדש Daigoji בדרום-מזרח קיוטו. המקדש והגן יפים, אך התחושה הייתה שהמקום קצת מוזנח יחסית לשאר המקדשים שראינו, אולי זה קשור לעובדה שהמיקום שלו קצת פחות מרכזי. חבל.
הגיעו לא מעט נשים בלבוש מסורתי עם צלם צמוד לסשן צילומים
במקדש יש בית תה, החלטנו לנסות ארוחת צהריים טבעונית האופיינית למקדשים, היה קצת קשוח 🤣
חוזרים לתחנת Kyoto station ונכנסים לקומת האוכל המדהימה של JR Kyoto Isetan
הכל ססגוני, מסודר, נקי ומצוחצח. אמרנו כבר שאין על היפנים ?
שימו לב לאריזה של העוגה, כולל שקית קרח.
מגדל קיוטו בלילה Kyoto Tower
מדרגות מוארות ומופע אורקלי בתחנת קיוטו
יום 8
יום גשום לפנינו,
אנחנו מחליטים להקדיש אותו למרכז קיוטו (רחובות Kawaramachi, Shijo, Sanjo, Karasuma) ואזור שוק Nishiki Market והרחובות המקורים הסמוכים לו.
ריחות מיוחדים וצבעים ססגוניים
חבר'ה צעירים בדרך כלל משתפים פעולה ואפילו אוהבים להצטלם
ארוחת צהריים במסעדה טבעונית Ain soph רשת שהכרנו מטוקיו
את הקינוח אכלנו במקום המגיש קקיגורי -'קרח מגולח' (Shaved ice - Kakigōri) בתוספת סירופ בטעמים שונים לבחירה. לקחנו בטעם יוּזוּ ו-'מון בלאן', היה טעים מאוד.
יום 9
טיול יום ל-Osaka
אפשר להגיע מקיוטו לתחנת שין-אוסקה ב-15 דקות ברכבת שינקנסן, אך המחיר (2870 ין) יקר בערך פי 5 ממחיר נסיעה ברכבת רגילה (570 ין), שעושה את הדרך בכחצי שעה. כשמדובר בזוג נוסעים ומעלה הפער הופך מאוד משמעותי, בחרנו באופציה הזולה.
התחלנו ברחוב קניות מקורה Shinsaibashi-Suji Shopping Street, דומה מאוד לרחובות המקורים בקיוטו. מדובר בחנויות מותגים והמחירים בהתאם. עשינו סיבוב קצר והמשכנו.
הגיעה שעת ארוחת צהריים, הלכנו לאכול במסעדה טבעונית Papurika Shokudou Vegan, היה בסדר.
לקחנו מונית לגשר Ebisubashi Bridge ב-Namba
הגענו לחנות מאפים שקבלה ציון גבוה בגוגל מאפס Lord Stow’s Bakery (Ken’s Papa Marron) מוכרים בה את העוגיה הידועה מליסבון Pastéis de Nata. במקום השתרך תור ענק, עמדנו והצטערנו. העוגיה המקורית של ליסבון הרבה יותר טעימה.
כשהגענו לגשר ראינו המון אנשים עומדים, מרחוק זה נראה כאילו הם עומדים בתור למשהו. מאחר וזו הייתה שעת צהריים חשבנו אולי תור למסעדה. זה לא חריג, בניגוד לישראלים היפנים מאוד אוהבים לעמוד בתור. כשהתקרבנו ראינו שמדובר בעשרות נשים יפניות, נערות ומבוגרות, עומדות מול מסך ענק שמקרין פרסומות בלופ. ברגע שהגיעה פרסומת של להקת K-POP שהן כנראה מאוד מעריצות, כל הנשים החלו לצלם בטלפונים שלהם בוידיאו את הקטע הזה, עניין של מקסימום 10 שניות. כאשר הקטע הסתיים, נשמעה אנחת אכזבה על כך שזה היה קצר מדי, והן המתינו בסבלנות שוב מחזור שלם של פרסומות שאורך כמה דקות, עד שיגיע שוב הקטע המיוחל. תופעה.
באזור יש המון מסעדות עם מוטיבים סיניים, הזכיר לנו את צ'יינה טאון ביוקוהאמה.
המשכנו ברגל לשוק Kuromon Ichiba Market שהוא הרבה פחות מרשים ומעניין משוק נישיקי.
לסיכום נאמר כי לדעתנו, אם זמנכם מוגבל, ניתן לוותר על אוסקה. לא מצאנו בה משהו שאין בטוקיו או קיוטו. לגמרי הינו צריכים לשמוע בעצת הבן שלנו לוותר. טוב. עשינו V.
חזרנו מאוסקה לתחנת קיוטו, שם ראינו את התלמידים החמודים האלה חוזרים הביתה מהלימודים לבדם ברכבת בשעה די מאוחרת
חיפשנו מסעדה טבעונית לארוחת ערב, ומצאנו את Vegan Restaurant F
הגענו ונאמר לנו שיש צורך בהזמנה, ביקשנו יפה שיעשו מאמץ לקבל אותנו (היו שם רק עוד 2 זוגות), לבסוף הסכימו, וזאת רק לאחר שעידכנו אותנו שמדובר בארוחה 'איטית' שיכולה לקחת כשעה וחצי.
מדובר במסעדה קטנה, מנהלים את המקום השף ואשתו המלצרית שניהם בגיל העמידה. לארוחת ערב יש תפריט מובנה ללא אפשרות שינוי, התפריט הזול עולה 3000 ין (כ-75 ש"ח) והיקר 4000 ין (תוספת של לחם וקינוח). לא הינו מאוד רעבים, לכן הלכנו על התפריט הזול. האוכל היה טעים מאוד.
מנת פתיחה
מרק ארטישוק ירושלמי
מנת ביניים
מנת פסטה
המבורגר טבעוני
בסוף החלטנו לקחת בנוסף סט קינוחים אחד לשנינו, היה מעולה
יום 10
היום אנו מבקרים במקדש Byodoin ב-Uji (עיר קטנה דרומית לקיוטו). הדרך מתחנת הרכבת אל המקדש מאוד יפה, אהבנו מאוד את האזור.
תמונת המקדש מופיעה על צידו האחורי של מטבע 10 ין.
חזרנו מ-Uji למרכז לארוחת צהריים טעימה במסעדה טבעונית mumokuteki cafe & foods Kyoto
שוטטנו להנאתנו ברחובות הסמוכים
לארוחת ערב חזרנו, הפעם עם הזמנה, למסעדת הראמן הטבעוני אליה לא הצלחנו למצוא מקום בימים הראשונים של הטיול, Vegan Ramen UZU Kyoto (יש סניף גם באודאיבה טוקיו).
במסעדה יש בסך הכל שולחן אחד גדול ורחב מאוד עם 8 מקומות ישיבה בכל צד, כלומר מקסימום 16 סועדים. המסעדה פתוחה רק בימים חמישי, שישי, שבת וראשון, ולמשך שעות ספורות בלבד: ארוחת צהרים 11:30-14:30 וארוחת ערב 18:00-21:00.
יש סיכוי קלוש להשיג מקום ללא הזמנה, אם בכל זאת רוצים להגיע ללא הזמנה לארוחת ערב, כדאי להגיע לקראת 19:30, שעה שבדרך כלל המושב הראשון סיים לאכול.
התפריט מאוד מצומצם: 5 סוגי ראמן (ראמן על בסיס רוטב סויה, ראמן על בסיס מיסו חריף, מעין ראמן שמיך שנקרא TSUKEMEN על בסיס מיסו פלפל סיצואן חריף, ראמן על בסיס תה ירוק, או ראמן על בסיס 8 סוגי עשבי תיבול שנאספו מאזור אוהרה), מנת סושי צמחוני, מנת רול יובה, 2 סוגי קינוחים, שתיה קלה ואלכוהול.
יש מינימום הזמנה של מנה ושתיה לכל סועד (מדיניות שנתקלנו בה לא מעט בקיוטו).
מחיר ממוצע של מנת ראמן בערך 50₪. קשה לי להבין איך הם מצליחים להרוויח בצורה כזאת של תמחור ופעילות מצומצמת. בכל אופן הראמן מדהים. אכלנו שם פעמיים. בפעם הראשונה ניסינו את הראמן על בסיס סויה, ואת הטסוקמן, ובפעם השניה את הראמן על בסיס 8 עשבי תיבול, כולם היו מאוד טעימים.
גם הקינוח היה טוב. לקחנו משקה פרות מותסס שהזכרתי כבר, היה מעולה.
יום 11
התעוררנו לבוקר קר מאוד. נסענו למקדש Kitano Tenmangu
בכניסה פגשנו תלמידים חמודים שקיבלו משימה לראיין תיירים באנגלית, כמובן ששיתפנו פעולה.
הקור הבריח אותנו למקום סגור. רצינו לעשות קצת שופינג, החנויות במרכז קיוטו ברחוב קרסומה מאוד יקרות, מדובר בחנויות מותגים. החלטנו לנסות בקניון Aeon mall, הנמצא באזור תחנת קיוטו.הוא אכן יותר עממי והצלחנו למצוא כמה דברים שרצינו במחירים סבירים. להוציא את רשת יוניקולו, בה המחירים באמת נמוכים, מחירי הביגוד ביפן לא זולים במיוחד.
יום 12
היום אנו מבקרים בעיר הקטנה Ohara צפונית לקיוטו. זהו אזור טבע יפה מאוד עם אופי חקלאי. הנסיעה אליו באוטובוס קצת מייגעת, המון תחנות בדרך, רוב הזמן גם עמדנו. אך הדרך יפה ובהחלט היה שווה.
בתוכנית לבקר בשלושה מקדשים: תחילה בשני מקדשים הנמצאים מזרחית לתחנה, Sanzen-in ו-Hosen-in, לחזור לתחנהולבקר במקדש הנמצא מערבית לתחנה: Jakkō-in.
ברחובות המובילים למקדשים ישנן חנויות רבות המציעות מרכולת חקלאית ישר מהשדה וגם מזכרות
מקדש Sanzen-in
מקדש Hosen-in
חזרנו לכיוון התחנה וצעדנו מערבה למקדש Jakkō-in
לפתע הגיחה קבוצה של עובדים וניקו ביסודיות מעוררת הערצה את החצר
לקחנו את האוטובוס חזרה מאוהרה למרכז קיוטו, שוטטנו ברחובות עד שהגיע זמן
ארוחת ערב ב-Vegan Ramen UZU Kyoto (פעם שנייה)
יום 13
הרגשנו שדי מיצינו מקדשים ושלכת, לכן החלטנו להקדיש את היום האחרון של הטיול לשיטוטים במרכז קיוטו כולל קצת גיון.
פתחנו את הבוקר עם קפה ומאפה ב-Paul, הנמצא במרחק של בערך קילומטר וחצי מהמלון שלנו, הלכנו ברגל
שוטטנו ברחובות הסמוכים וראינו המון חנויות מזכרות, וגם סתם חנויות מגניבות
אכלנו ארוחת צהריים במסעדה צימחונית Pettirosso Kyoto, טבח איטלקי ובת זוג יפנית מכינים אוכל טעים מאוד.
את הקינוח אכלנו בקומת האוכל של חנות הכלבו הגדולה Takashimaya kyoto
באחד הסרטונים ביוטיוב ראיתי סמטה יפה ושמרתי אותה במפה. כדי להקל במציאתה אציין כנקודת ציון מסעדה שנמצאת ברחוב הזה, Harukami.
הולכים לעבר גשר Shijo Bridge מעל נהר Kamo וחוצים אותו לכיוון מזרח
מטיילים על רחוב Gionmachi Kitagawa עד הכניסה ל-Maruyama Park
את הדרך חזרה נעשה מצידו השני של הרחוב. רחובות מקסימים עם המון חנויות מעניינות. השמיים מעוננים וזה משווה נופך מיוחד. שווה לראות גם את רחוב Hanamikoji Street, ואם ראיתם את הסדרה 'השפית של בית המאיקו'בנטפליקס, בוודאי ראיתם את Shirakawa Lane ומקדש Tatsumi Shrine. הם ממש קרובים.
מתחיל להחשיך וזה הזמן להגיע לאזור Pontocho המקסים.הזכיר לנו את סמטת Omoide Yokochō
בשינג'וקו טוקיו שמאוד אהבנו. המון בארים ומסעדות קטנות, אווירה קסומה.
לארוחת ערב אחרונה לטיול זה, החלטנו לחזור למסעדה Vegginy שאהבנו מאוד
יום 14
פותחים את הבוקר האחרון שלנו בקיוטו עם קפה ומאפה ב-PAUL
כך נראה הרחוב בבוקר. האשפה מבתי העסק ארוזה היטב ומכוסה.
חוזרים למלון לצ'ק אאוט, ולוקחים מונית לתחנת קיוטו. מתברר שהרכבת לשדה התעופה של שעה 10:00 עדיין לא יצאה עקב תקלה כל שהיא במסילה. עובדת רכבת נחמדה ששלטה מצוין באנגלית הציעה לנו לשקול לקחת אוטובוס. לא כל כך התלהבנו כי תחנת האוטובוס רחוקה כ-15 דקות הליכה. מאחר והיה לנו מספיק זמן, החלטנו לחכות קצת בתקווה שהתקלה תתוקן. לאחר מספר דקות היא קיבלה עדכון שהבעיה נפתרה והרכבת תצא בשעה 11:30. מגשנו לקנות כרטיסים במכונה לרכבת Haruka (זוכרים את 'הלו קיטי' ?). נשארה לנו יתרה על הכרטיסים הנטענים, לכן קודם השתמשנו ביתרה והוספנו במזומן את ההפרש הנדרש.
בשעה 18:00 טיסה קנסאי - הונג קונג
יום 15
בשעה 01:30 טיסה הונג קונג - ת"א
נחיתה בת"א בשעה 07:15 בבוקר
תם ונשלם. היה לנו באמת טיול מדהים ומיוחד.
כבר מתגעגעים ליפן...
ככל שזה תלוי בנו, אין ספק שתהיה פעם רביעית בע"ה.
אשמח לענות על שאלות ולסייע, אפשר לפנות אלי במייל [email protected]