זה סיכום טיול משפחתי בן שישה ימים באדינבורו ובכמה איזורים בסביבה. לא ראיתי לפני כן הרבה חומר על ישראלים שטיילו שם. הופתעתי מהמקום המעניין והתוסס, מהעם הסקוטי החם ומהנופים היפים של ה- HIGHLANDS. אני מאוד ממליצה לשקול את היעד הזה, במיוחד לאור ריבוי חברות ה-LOW COST שטסות לשם עכשיו.
זהו תאור הטיול שלנו:
יום ראשון: נחתנו בשעות הצהריים בשדה התעופה של אדינבורו. מחוץ לשדה התעופה תפסנו אוטובוס AIRLINK שלקח אותנו ישירות למרכז העיר בתוך כ-1/2 שעה. המלון היה ממוקם בלב העיר העתיקה, מרחק של כ-10 דקות הליכה מתחנת האוטובוס.
הזמנו חדרים במלון DOUBLE TREE BY HILTON CITY CENTER, שהתברר כמלון מצויין. כבר בקבלה הרגשנו שיהיה לנו טיול טוב, כשקיבלו את פנינו בעוגיית שוקולד צ'יפס חמה וטרייה. התארגנו בחדר ויצאנו למצוא מסעדה. המלון היה במיקום מצויין גם מבחינת מסעדות. כ-5 דקות הליכה מהמלון מצאנו שפע של מסעדות מכל הסוגים. החלטנו ללכת למסעדה סקוטית אוטונטית בשם WETHERSPOON, שהייתה ממוקמת באולם קולנוע ישן. בתחילה לא הבנו מדוע לא ניגש אלינו מלצר להזמין. לאחר עיון בתפריט הבנו שבסוג כזה של מסעדות מזמינים את האוכל והמשקאות בבר (ומשלמים), אחרי שמוצאים שולחן, והאוכל מוגש לאחר מכן, ואת המשקאות לוקחים לבד. האוכל הסקוטי כולל בדרך כלל מאכלים כמו האגיס (חלקי מעיים טחונים של כבש עם תבלינים) יחד עם פירה, פיש אנד צ'יפס, פאיים של בשר ועוד הרבה. נהנינו מאוד מהאווירה במקום ומהאוכל. שבנו למלון.
יום שני: יצאנו מהמלון לכיוון GRASSMARKET, עלינו במדרגות וטיפסנו עד לארמון EDINBURGH. בדיוק כשהגענו החל סיור של הארמון. הצטרפנו לסיור כדי לשמוע הסברים על ההסטוריה של הארמון ומלכי סקוטלנד, ואז המשכנו עצמאית לטייל בארמון. יש הרבה תצוגות על המלחמות הרבות של הסקוטים נגד האנגלים.
לאחר הסיור בארמון התחלנו לטייל ב- ROYAL MILE , כביש המחבר בין ארמון אדינבורו לארמון HOLYROOD. התחנה הראשונה שלנו ברחוב הייתה חנות ה- Tartan Weaving Mill and Exhibition, חנות ענקית ומפעל לאריגת הבד הסקוטי, שמשמש לחצאיות, סוודרים ופריטי לבוש סקוטיים אחרים. החנות מרשימה מאוד בגודלה ובמגוון הפריטים שיש למכירה. תחנה שנייה שלנו ברויאל מייל הייתה קמארה אובסקורה, שהייתה מומלצת. בחוץ יש מראות שמעוותות את הדמות שעומדת לפניהן. לא נכנסנו למוזיאון, כיוון שרצינו לעשות דברים אחרים, אבל נכנסנו לחנות וקנינו כמה מזכרות מדעיות לילדים.
התחנה הבאה הייתה ה- WHISKEY EXPERIENCE – אפשר להשתתף בסיור וירטואלי בנושא וויסקי. הספיק לנו לסייר בחנות ולראות את מגוון סוגי הוויסקי שקיימים. החלטנו לדחות את קניית הוויסקי לסוף הטיול וקנינו בינתיים בחנות ריבת תפוזים עם וויסקי.
לאחר מכן הלכנו ל- MARY KING'S CLOSEוהזמנו סיור לאחה"צ (מאוחר יותר אתאר את הסיור הזה). המשכנו לטייל ברחוב וחיפשנו את מוזיאון הילדות, תוך כדי נכנסנו לכל מיני חנויות מזכרות סקוטיות בדרך. לצערנו, כשהגעו למוזיאון, התברר שהוא סגור עד אוקטובר 2017. הגיע זמן לאכול משהו. נכנסנו לבית קפה שהומלץ בשם CLARINDA'S TEA ROOM. זה היה מקום מדהים לחטוף משהו קל. הזמנו את מרק היום, ולאחר מכן תה ועוגות הבית המ ד ה י מ ו ת ואני הזמנתי את הסקונס הבריטים עם חמאה וריבה. מומלץ מאוד!
לאחר מכן המשכנו ברויאל מייל עד ה- HOLYROOD ABBEY, שהיא סוף השדירה. קנינו כרטיס להיכנס לארמון ללא הגלריה, כי היינו צריכים לחזור לסיור בשעה ארבע. בארמון למדנו על ההסטוריה של המלכים והמלכות השונים בסקוטלנד, על אורח חייהם עד לימי מלכת אנגליה הנוכחית, שהיא גם מלכת סקוטלנד.
לאחר מכן חזרנו לרויאל מייל, לסיור של MARY KING'S CLOSE. הסיור הזה לוקח את המבקרים מתחת לאדמה, לראות כיצד חיו אנשים במאות ה- 15 וה-16 בימי המגפה השחורה ומחלות אחרות. זה סיור של כשעה מלווה במדריכה הלבושה בבגדים מהתקופה ושלוקחת את המבקרים לבתים משוחזרים מתחת לאדמה. הסיור היה מעניין מאוד.
לאחר הסיור הלכנו לאיזור הפארק שנמצא היום במקום שבו היה פעם נהר. הבן שיחק קצת בפארק ואז חיפשנו מקום לארוחת ערב. הסתובבנו קצת בעיר החדשה כדי לחפש מסעדה. מצאנו מסעדה הודית בשם INDIAN LOUNGE (מסעדה הודית), ואכלנו בה ארוחת ערב. הארוחה הייתה מאוד טעימה. לאחר מכן חזרנו למלון.
יום שלישי: הזמנו מראש סיור מאורגן ליום הזה דרך חברת VIATOR, שהיא חברה שלמעשה מתווכת בין חברות טיולים מסביב לעולם לבין לקוחות המעוניינים בסיורים מאורגנים. הסיור נסע דרך עיירות קטנות ב- HIGHLAND של סקוטלנד, ולטירת בלייר, למקומות בהם נערכו קרבות בין החיילים הסקוטים לצבא הבריטי ובסוף לנקודת תצפית מדהימה בשמורת טבע עם מפלים. הייתה לנו מדריכה מהממת, שגם נהגה באוטובוס הקטן וגם הסבירה לנו שוב על כל שושלת המלוכה הסקוטית והקרבות שנערכו באיזור.
מאוד מומלץ לעשות סיור יומי כזה, כשנוסעים לאדינבורו. הטיול יצא בבוקר וחזר בערב.
יום רביעי: שוב הקדשנו את היום לאדינבורו. את הבוקר התחלנו בקניות ברח' PRINCE בעיר החדשה. לאחר מכן נסענו לאיזור ה- TERMINAL OCEAN ואכלנו ארוחת צהריים בקניון. הקניון הזה מהווה גם נקודת יציאה לסיור על האוניה בריטניה, ששירתה את מסעות מלכת אנגליה מסביב לעולם במשך כמה עשרות שנים, ואשר הושבתה והפכה למוזיאון בשנת 1997. קנינו כרטיסים לעלות על האונייה. קיבלנו אוזניות, וסיירנו בכל הקומות של האוניה ולמדנו איך המלכה הייתה נוסעת עם המשפחה שלה מסביב לעולם. ראינו את החדרים של כל בני המשפחה המלכותית, את חדרי צוות האוניה האדיר, את המכונית על סיפון האוניה והסירות הנוספות. היה מעניין מאוד. לאחר מכן שבנו למרכז העיר, לפארק גדול שליד ארמון HOLYROOD שסמוך אליו יש הר גדול בשם ARTHUR'S SEAT, שאפשר לטפס אליו. טיפסנו חלק מהדרך ושבנו לרויאל מייל, שם הזמנו סיור רוחות (GHOST TOUR) לאותו ערב. הסיור הזה הוא סיור חינמי, שבסוף אפשר להשאיר טיפ כראות עינך. הגענו לנקודת המפגש של סיור הרוחות. חיכה לנו בחור עם מבטא סקוטי כבד מאוד. הוא לקח אותנו להסתובב בעיר הישנה של סקוטלנד במשך שעה וחצי, וסיפר לנו בכל מיני אתרים על טיפוסים מפוקפקים שחיו באיזור, כיצד הם מתו וכיצד הרוח שלהם שבה לפקוד את שוכני האיזור. כל הסיפורים היו מלווים בהומור רב. הסיור הסתיים באיזור ארמון אדינבורו ומשם שבנו למלון.
יום חמישי: נסענו עצמאית ברכבת לעיירה STIRLING. עלינו לארמון בראש הגבעה ונכנסנו לסייר שם. הארמון מעניין מאוד. הוא פחות מוקדש למלחמות סקוטלנד נגד אנגליה ויש לו הרבה פעילויות לילדים, לדוגמה: ילדים יכולים להתחפש למלכים ומלכות, לפתוח מגירות שונות, לענות על שאלונים, ועוד.. הסתובבנו בין החדרים והאולמות השונים בארמון ואחר-כך הלכנו ל- ARGYLL'S LODGING- בית מהמאה ה-17 של רוזן אנגלי, שבו ניתן לראות את התנאים שבהם חיו העשירים בתקופה. הביקור בבית היה כלול בכרטיס שקנינו לארמון. לאחר הביקור בבית הלכנו לאכול בבית קפה מקומי במרכז הכפר ומשם נסענו באוטובוס ל- WALLACE'S MONUMENT – אנדרטה מרשימה לזכר לוחם סקוטי אמיץ מהמאה ה-13, שהסקוטים מאוד מעריצים. לאחר מכן נסענו חזרה לכפר, שתינו קפה בבית קפה מקומי ונסענו חזרה לאדינבורו, שם אכלנו ארוחת ערב במסעדה מקסיקנית מאוד טובה בשם TOPOLABAMBA, שהייתה קרובה למלון.
יום שישי: ביום האחרון לביקורנו באדינבורו הלכנו שוב לאיזור GRASSMARKET, פקדנו את הפסל של הכלב האמיץ בובי ששמר על קברו של האדון שלו במשך 14 שנה עד מותו. הלכנו לבית קברות סמוך של אישים מפורסמים באדינבורו עם מצבות מרשימות, שבו גם שוכנת המצבה של אדונו של הכלב בובי. לאחר מכן הלכנו למוזיאון הסקוטי הלאומי המדהים. קודם כל, הכניסה חופשית. שנית, יש במוזיאון אולמות שלמים של תצוגות בנושאים רבים, רבים מהם אינטראקטיביים, שילדים יכולים לבלות שם יום שלם. כיוון שלא היה לנו הרבה זמן, בילינו בעיקר באיזור המדע, בו פגשנו את הכבשה דולי והתנסנו בניסויים מדעיים שונים, הלכנו לאיזור המצאות המטוסים והמכוניות, וקצת לאיזור של חיות. לאחר מכן חזרנו לעיר, אכלנו ארוחה בפאב סקוטי נחמד בשם CHANTER ליד המלון, אספנו את חפצנו מהמלון ונסענו לשדה התעופה כדי לטוס חזרה הבייתה.
בכל שהותנו באדינבורו לא פגשנו בכלל ישראלים. זה היה תמוה מאוד בעיננו, כיוון שאדינבורו מעניינת מאוד והיו לנו בה הרבה חוויות נחמדות. אני בהחלט ממליצה לנסוע לשם!