נושא של השכרת רכב בפולין כבר עלה לא פעם אחד בפוסטים של הקבוצה. היו מקרים בהם עניתי והיו מקרים בהם לא הספקתי, אבל שמתי לב שהנושאים חוזרים ולכן יש טעם לעשות ולענות על השאלות הנפוצות בפעם אחד.
אני מייצג שתי חברות גדולות ( הכי גדולות גם בפריסה וגם במספר הרכבים) להשכרת רכבים פולניות בישראל. עושה זאת כבר כמה שנים טובות ולכן את הטיפים ועיצות שאני כותב באים מתוך ניסיון של אלפי הזמנות ולא מניסיון בודד אישי פרטי.
כשגולשים אל תוך העומק של אינטרנט, רק כשמתחילים להקיש בגוגל צירוף מילים " השכרת רכב..." צצים לנו מיליון המלצות ותזכורות ומחירים של כמעט בחינם וכו'.. זה נורא מבלבל ואף מטה אותנו.
בחירת חברת להשכרת הרכב
- רק חברה מקומית ורק בעלים של הרכבים עצמם. רוב החברות בעלות שמות אולמיות כמו אויס, הרץ וכו' – הם בסופו של דבר זכיינים מקומיים של אותם חברות בפולין ואין שום קשר בינם לבין אותו אויס למשל באנגליה / הונגריה או סלובקיה.
תזכרו – יש מעט רכבים ויש המון חברות אשר סוחרים באותם מעט רכבים שיש. יש המון מפעילים וירטואליים אשר סוחרים ומוכרים לכם רכבים של חברות אחרות. מה מסוכן כאן – זה שאתם לא לקוחות כלפי אותה חברה שפיזית מוסרת לכם את הרכב, אין לכם ביטוח מלא עם ביטול השתתפות עצמית SCDW וזה שאתם משלמים פיקדונות גבוהים מאוד ( שאלו את עצמכם למה לשלם 4000 זלוטי עבור רכב עם יש לי כיסוי ביטוחי מלא ? תשובה ברורה – אתם מבוטחים בהחזר השתתפות במקרה הטוב ולכן, עם נזק מינימלי לרכב אתם תחויבו בפיקדון ועכשיו תרוצו לקבל החזרים מי מישהו וירטואלי. קשה לעשות את זה כשהכסף כבר אצלם)
- לפי גובה של הפיקדון שאתם מבקשים להפקיד אפשר לדעת המון על החברה בה שוכרים רכב. פיקדון על רכבים רגילים עד 1000 זלוטי זה סביר. על רכבי פאר – עד 2000 זלוטי. כל מה שמעבר לסכומים האלו – צריך להדליק מנורא אדומה מהבהבת חזק !!!!
- חשוב שהחברה תהיה כלל ארצית ולא "לוקאלית" במקום מסויים. תשתדלו לבחור בחברות גדולות עם פריסה ארצית. דבר זה מבטיח לכם טיפול הרבה יותר זריז, רכב חילופי בכל מקום תוך זמן קצר, מענה באנגלית בקו תמיכה 7/24 וגם בדרך כלל – מחיר נמוך מזה של חברות קטנות יותר.
מניסיון – לקוח שלקח רכב בחברה קטנה יחסית בגדנסק לשבועיים כדי לעשות טיול מקיף פולין נתקע עם הרכב באזור לובלין והמתין מעל יממה וחצי לרכב חילופי. עם רכב חילופי ( כי הוא היה נורא ישן) הוא נתקע באזור וורוצלב בפעם השנייה וכבר טלפן אלי כדי שיעזור לו לקחת רכב נורמלי ולסיים בלי צרות את הטיול. היה לו טלפון שלי מהתכתבויות קודמות, אבל הוא התפתה למחיר נמוך מזה שהצעתי לו ב 350 זלוטי והשכיר רכב דרך רנטיס וקיבל רכב מחברה שיש לה שני סניפים בלבד... מצחיק זה שעזרתי לו גם להוציא את הפיקדון של 2500 זלוטי שהוא הפקיד עבור טויוטה יאריס 😊
- תשתדלו לבצעה הזמנה מראש. בתקופות השיא יש מחסור ברכבים של 9 מקומות, מיחדים ואוטומטיים. גם אצלי ☹
סוגי רכבים
חברים, פסיכולוגיה של הקונה ושל המוכר זה דבר שחקרו אותו לא מעט פעמים. אחד מה"טריקים" של כמה מהחברות להשכרה זה להציג לכם על התמונה רכב חלומותיכם ולהמתין עד שתקישו כרטיס אשראי שלכם במערכת...
לא הכול כל כך וורוד.. מספר חברות אשר יכולים להתחייב על דגם רכב מסוים בפולין לא כל כך גדול. אני במלחמות ולאחר פגישות רבות הצלחתי להחתים חברה אחד למספר גדמי רכבים שהם מתחייבים לגבהים.
רעיון היא מאוד פשוט – חברות השכרה לא יחזיקו ברכבים אשר אין להם ביקוש ( ולרכבים של 7 מקומות ורכבי 9 מקומות עם גיר אוטומטי אין ביקוש באירופה בכלל. זה המצאה ישראלית..) ולכן קשה מאוד למצוא אותם. בעיה נוספת היא שנניח ומצאתם חברה עם רכב 7 מקומות שאיתו התחלתם את הטיול. באמצע קראה משהו לרכב ואתם צריכים רכב אחר.. בעיה.. כי סביר להניח שמ"זן" נדיר של הרכבים האלו לא נשאר כלום ואין במה להחליף....
כדי לסכם פרק זה – המלצה – על מחפשו משהו אקזוטי מיוחד אם אתם רוצים שהטיול שלכם תעבור בשלום. שימו לב ותגדישו חשיבות להבנה האם רכב שאתם שוכרים הוא "דגם מובטח" או שיש ליד אותיות קטנות "או דומה.." . במידע ויש אותיות – חובה לוודא איזה רכבים יש בקבוצה ולבדוק עבורכם את הרכב הכי לא מתאים. ( חוקי מארפי עובדים לצערי)
קבלה ומסירה של הרכב
- בחלק מהחברות ( כמו אצלי) אפשר לקבל רכב בבית מלון בלי תוספת תשלום. תשתמשו בזה – זה נוח
- לקחיה בעיר אחד והחזרה בעיר אחרת – אפשרי. בחלק מהמקרים לוקחים על זה תוספת תשלום. בדרך כלל, לא יקר מ 85 זלוטי
- קבלה או מסירה של הרכב בשעות לא שגרתיות – אצלי בחברות זה 50 זלוטי למקרה. בחברות אחרות אני יודע שתוספת זו מגיעה עד ל 150 זלוטי למקרה – שימו לב על זה
- תקפידו שהתשלום עבור השכירות תתבצע בכרטיס אשראי ( יש חוק שאוסר תשלום במזומן) בצורה אלקטרונית בלבד
קנסות
אני לא יודע מה נהוג בחברות אחרות ושמעתי סיפורים רבים שעושים לי צמרמורת.. בחברות אותם אני מייצג, קנסות חנייה, מהירות ומצלמות מגיעות אלכם הביתה. אתם עצמאית משלמים אותם. חברת השכרה לא רשאית להשתמש בפרטי אשראי שלכם או בפיקדון שלכם לצורך תשלום קנסות. זה הוגן וזה הגיוני. שימו לב – חברות "מתווכות" לא יכולות לעשות את זה ולכן הם גובים כסף עבור הטיפול ומשלמים קנסות מהאשראי שלכם או מכסף של הפיקדון. הכול טוב, אבל אין לכם שליטה על כך.
מקרה שלי אישי פרטי – קיבלתי דו"ח מהירות על סך 250 זלוטי . כבר הלכתי לשלם אותו, אך שמתי לב שהתאריך של העבירה הוא תעריך לידה של אשתי ואני בטוח היית בישראל ולא טיילתי בפולין... פניתי לחברת השכרה לבירור והם הודע שטעו בשיוך של הקנס.. אם זה היה משולם אוטומטי וללא בדיקתי – היית משלם קנס של מישהו אחר..
רישיון נהיגה , חציית גבולות , רכב חילופי
- בדקתי עם "קודקודים" אצלי בחברה והם בדקו בחוקים של תחבורה בפולין ומצאו שרישיון ישראלי רגיל פלסטיק לבן בהחלט מספיק בשביל לקבל ולנסוע בכבישי פולין. מניסיוני, גם למשטרה זה בהחלט מספיק.
אז מאיפה כל הפוסטים בפייס על זה שחברות דורשות רישיון בין לאומי ולא נותנות רכבים בלי ? יש לזה אמת – כפי שהוסבר מקודם, יש המון מפעילים וירטואלים. הם לוקחים עבורכם רכב "ערום" מביטוחים באחד החברות ו "מלבישות" אליו ביטוח כולל מחברות אנגליות / שוויצריות שמבטחות אותם גלובלי. לכן גם הדרישה של אותם מבטחים חיצוניים לרישיון בין לאומי. חברות כמו אויס וכו' – כנראה פשוט עובדים עם נועל אחיד לכל המדינות, למרות שלא פעם אחד לקחתי אישית רכבים מהם בגרמניה ולא ביקשו ממני שום דבר נוסף. שורה התחתונה לסעיף זה – אצלי אצם לא צריכים רישיון כדי לקבל את הרכב ואתם מבוטחים מלא. לי שיהיה מעוניין – אשלח ציטות מהחוק הפולני שמתייחס לסוגייה. אני מדבר על פולין – אני לא יודע מה מדיניות של משטרה במדינות אחרות
- עם רכבים שכורים אפשר לחצות גבולות למדינות אחרות של EU רק אם הודעתם לחברה. לא לשחק עם זה – רוב החברות מציידות את הרכבים שלהם באיטוראנים ואפילו ונכנסתם לסלובקיה רק למספר ק"מ פנימה ויצאתם – חברה תדעה מזה וגם יכולה לעשות מזה עניין. תוספת עבור חציית גבול שונה בכל חברה וחברה – בין 50 זלוטי ל 200 זלוטי עבור כל תקופה.
- שימו לב, כשחוצים גבול למדינות אחרות עם רכב שיש אליו לוחות זיהוי ממדינה זרה – צריכים לרכוש מדבקה על החלון. בדרך כלל רוכשים אותה במעבר גבול בין לבין והיא עולה גרושים.
( מניסיוני – צ'כיה, סלובקיה, הונגריה – צריך מדבקה)
- מה קורה ואך מטפלים בתקלות / תאונות ברכבים שכורים מחוץ לגבולות פולין ? קודם כל – אם הודעתם לחברה, הוספתם כסף על חציית גבול וקראה משהו לרכב – להירגע.. כל עוד שאתם בסדר – הכול בסדר. בגלל שלפעמים מדובר במרחק גדול בין סניף הקרוב בפולין לבנכם בחו"ל מפעילים שיקול דעת – אם נזק/ תקלה שטותית – אתכן שתתבקשו ע"י חברה לגשת למוסך ספיציפי בקרבת אותו מקום בו אתם נמצאים, לסלק ליקוי ולהמשיך את הטיול. זה בא מתוך רצון לתת לכם מענה מהיר ככל שאפשר. אפשר כמובן להמתין 12-24 שעות לרכב חילופי שמגיע מפולין בגלל נורא שרופה או מצבר חלש ואפשר לסלק ליקוי תוך שעה-שעתיים ולהמשיך. אם מדובר במשהו רציני יותר או משהו שלא מאפשר לכם להמשיך נסיעה עד למוסך – מיידי נשלח אלכם שגריר תיקוני דרך מקומי שמסעה לכם . אם צריך החלפה- אז דואגים להחלפה, אבל שוב – אם אתם מחוץ לגבולות פולין – חברות להשכרה מגיבות להט יותר בגלל המרחק עד אלכם.
- העלנו נושא של רכב חילופי. רכב חילופי, כסעיף סטנדרטי בחוזה להשכרה מחייב חברה לספק לכם מענה / רכב חילופי תוך 24 שעות ( *אם אתם נמצאים בטווח של עד 500 ק"מ מהסניף הקרוב). הנה, עוד פעם הגענו לנקודה הזו – כל עוד שחברה בה בחרתם גדולה יותר- כך גם העזרה מגיעה יותר מהר.
ציוד נלווה, כיסאות ילדים, מערכות נווט וכו'
- כיסאות ילדים – עלויות בין 10 ל 20 זלוטי ליום השכרה לכיסא / בוסטר. תלוי בחברה ותלוי בסוג הכיסא. כשמזמינים או מבררים לגבי כיסא לילד שלכם צריך לציין משקל לאא הגיל. כיסאות מקוטלגים לפי משקלים ! בטיול ארוך מחיר של כיסאות עלול להיות יקר מאוד ולכן תבדקו אופציה להטיס כיסא שלכם או אפילו לקנות אחד חדש בפולין ( כן,כן – לפעמים זה הרבה יותר משתלם 😊 ) . לגבי הבוסטר – אני היית לוקח ציפית לכרית מהבית, שם בה מעילים ובגדים שאני לא משתמש בהם יום יום בטיול, מגביע את הילד מעל המושב, כך שהחגרות בטיחות תחזיק אותו במקום הנכון וזהו..
- וייז, גי.פי.אס וכו' – חברים, וייז עובד גם על הכותב הצפוני והוא מדבר בשפת המכשיר הנייד שלכם. לא הכפת לו שאתם לא בתל-אביב אלא בוורשה. הוא אדבר בעברית ולא בפולנית 😊 כהמלצה אישית חמה – באירופה תשתמשו במפות גוגל. הרבה יותר מדויק, הרבה יותר עדכני. רוב האירופאים משתמשים במפות גוגל כך גם הדיווחים מדויקים יותר .
לשכור מחברת השכרה גי.פי.אס שלהם ? אפשר. יורה לעצמי ברגל, אבל הכי אמתי – זה לא משתלם. אלא עם אתם לוקחים רכב ליום אחד ואין טעם להתחיל עם חבילות גלישה או רכישות של סים מקומי. בדרך כלל מחיר מכשיר גי.פי.אס ליממה נע בין 15 ל 25 זלוטי . תיקחו גם בחשבון שגי.פי.אס לא יודע על הפקקים ועבודות כביש.. אם שואלים אותי – מיותר לגמרי !
לסיכום של הפוסט – אתם מוזמנים לפנות אלי לבירור וקבלת הצעת מחיר. בלי בעיה. רק תקפידו בבקשה לשלוח פרטים מלאים אודות הנסיעה. מאיפה לאיפה, ממתי למתי, איזה סוג רכב וכו'. אשמח בפניות במייל כך יש לי שליטה ואזכור על מה דיברנו ומה צריך