יום 1:
מגדל הטלויזיה
יום 2:
פארק חבלים Waldhochseilgarten Jungfernheide
אופציה א-ארמון שרלוטברג, פארק טירגארטן
אופציה ב - מוזיאון הטבע (האופציה אותה בחרנו)
כתובת: Invalidenstraße 43
יום 3:
העיירה פוטסדאם
בערב: שוק האוכל מרקט הול (ימי חמישי)
יום 4:
בניין הרייכסטאג
אנדרטת השואה
שער ברדנבורג
(למי שמעוניין- מאדאם טוסו Madame Tussauds Berlin)
קתדרלת ברלין (ברלין דום)
אלכסנדרפלאץ
יום 5:
"ברנאו שליד ברלין" - Bernau bei Berlin
או
וילה ואנזה ואי הטווסים

טסתי לברלין עם 2 בניי, בגילאים 18, 26. מראש תכננתי טיול שישלב כיף עם אתרים וידעתי שגם יהיו הרבה תכנונים שילכו לפח... המטרה היא להנות ביחד ולכן גמישות, התחשבות ומצב רוח טוב הכרחיים.
טסנו ביולי והופתענו שברלין קיבלה אותנו עם מזג אויר סתוי (מזל שלקחנו עליון ארוך ומכנסיים ארוכים).
נחתנו בברלין בלילה של יום שני. נסענו מיד למלון עם מונית שהזמנתי מראש בבוקינג (למדתי שזו הדרך הנוחה ביותר, גם אם לא הזולה ביותר, בייחוד כשנוחתים בלילה).

יום 1
בבוקר חיפשנו בית קפה נחמד באיזור המלון לפני שנצא לטייל. (לא לקחתי הפעם את ארוחות הבוקר במלון כיוון שבני הגדול טבעוני וההיצע בארוחת הבוקר במלון פחות עונה על הצורך). הורדנו את אפליקציית HAPPY COW ונעזרנו בה כדי למצוא מקומות שיתאימו לכולם.
ארוחת הבוקר היתה טובה, לא זולה, מחירים שמזכירים את הארץ. בהמשך גילינו בית קפה חמוד וקטן שהיה יחסית קרוב אלינו והכי חשוב, היה בו חלב שיבולת שועל...
יצאנו לסיור קליל. למדנו שהנסיעה במטרו קלילה, נוחה ומהירה ולכן לא התעצלנו גם לעשות הלוך- חזור אם היה צורך (למשל, נשאר לנו קצת זמן אז פשוט נסענו לחגיגת קניות בפרימארק).
קנינו את כרטיס ABC במטרו (שכולל גם יעדים מחוץ לברלין) לשבוע.
מהמלון לקחנו מטרו לכיכר פוטסדאם. אחרי שהסתובבנו קצת באיזור עלינו על מטרו לכיוון צ'ק פוינט צ'רלי. נכנסנו למיצג החומה (כרטיס הסטודנט של הבן הגדול העניק לנו הנחה לשניים), שווה סיור. מראה בצורה מלאת חיים את המצב באיזור כשעדיין הייתה חומה בין 2 צדדיה של ברלין.
הסתובבנו באיזור וכאשר הספיק לנו עצרנו בפאב קטן למנוחה ובירה.
הזמנתי לנו תור למגדל הטלויזיה לשעות הערב. מהצצה מהירה בשעון הבנו שיש לנו קצת זמן לבזבז ומה יותר טוב מאשר קניות בפרימארק.
חזרנו למלון לנוח ויצאנו בערב למגדל הטלויזיה. באופן אישי, זה נחמד אבל לא יותר מזה. תצפית של 360 מעלות על ברלין. משם המשכנו למסעדה אסיאתית משובחת ונהנינו ממנות עשויות היטב.

מיצג החומה

יום 2
נסענו לפארק החבלים Waldhochseilgarten Jungfernheide בפאתי ברלין. החלטנו לאכול ארוחת בוקר ביער שבו שוכן הפארק וזו הייתה החלטה מוצלחת. קנינו בסופר סלט, גבינות, זיתים ולחם וערכנו פיקניק לפני הכניסה לפארק.
אני החלטתי לבלות בבית הקפה הסמוך שבו מרחבי דשא, קפה קר ואויר טוב. הבנים קיפצו בין החבלים והסולמות. כאשר הספיק להם, התלבטנו האם לבקר בארמון שרלוטברג והפארק בסמוך לו או לקפוץ למוזאון הטבע. המוזאון נבחר ובהחלט הבחירה הייתה טובה. מוזיאון מרתק. הסיור בו לוקח כשעה. הגענו למלון עייפים אך מרוצים מיום פעיל.

יום 3

נסענו ברכבת לעיירה פוטסדאם. המטרה הייתה בעיקר לטייל בארמון סנסוסי (Schloss Sanssouci) והגנים המרהיבים. ירדנו בתחנת הרכבת הראשית וקודם כל נסענו עם חשמלית לשכונה הבנויה בסגנון הולנדי. טיילנו ברחובות, אכלנו גלידה טעימה והמשכנו לארמון המרשים.
הבנים ביקשו לחזור למלון לנוח ולכן קיצרנו את היום בפוטסדאם (אחרי שחזרנו לשכונה ההולנדית ואכלנו ראמן משובח)
בדרך למלון קראנו ששוק האוכל מרקט הול פתוח בימי חמישי. התכנון היה לבקר שם בערב (פתוח עד 22 ) אבל בסופו של דבר התחשק לנו ערב שקט במלון עם הזמנה של אוכל מוולט.

ארמון סנסוסי (Schloss Sanssouci)

יום 4:
יחסית לימים האחרים הלכנו ביום הזה קצת יותר. הכנתי את הבנים לכך מראש.
בדרך לרייכסטאג עברנו דרך שער ברדנבורג, השער הידוע והמרשים.
כחודש לפני הטיסה הזמנתי סיור בבניין הרייכסטאג. התייצבנו שם בשעה 10:00 כפי שקבעתי. אחרי בדיקות בטחוניות הורשנו להיכנס ולסייר בגג כדי לתצפת על העיר. משם המשכנו לאנדרטת השואה. לא נכנסנו למוזאון אך אני סיפרתי להם על בנייתה וקצת היסטוריה והרגשתי שזה חלק חשוב מהטיול שאסור לוותר עליו כשמטיילים בברלין.
צעדנו את כל הדרך משם לקתדרלת ברלין (ברלין דום) המרשימה. התיישבנו בדשא ונהננו ממזג האויר הנעים. סיימנו את החלק הזה באלכסנדרפלאץ, שם נתקלנו בשוק אפריקאי עם המון דוכנים מעניינים כך שבלי לתכנן מצאנו את עצמנו עוברים מדוכן לדוכן ואפילו מנשנשים לארוחת צהריים מאוחרת ארוחה בסגנון אפריקאי.
בערב החלטנו ללכת לפאב וחיפשנו פאב מדליק. מצאנו פאב קוקטיילים בשם "Limonadier". מומלץ!!!

קתדרלת ברלין

יום 5:
ביום האחרון היה הבדל עצום בין התכנון לביצוע... תכננתי שוב לנסוע מחוץ לברלין ולבקר ב"ברנאו שליד ברלין" - Bernau bei Berlin או בוילה ואנזה ואי הטווסים. בערב הבנים בחרו לטייל בברנאו ליד ברלין.
בבוקר התברר שתכנית לחוד ומעשים לחוד. הבן הגדול שלי הרגיש לא טוב ולכן יצאתי עם בן ה18 לטיול בעיר.
בחרנו ללכת לרחוב אורניינשטראסה (Oranienstrasse) שהוא רחוב סואן עם מסעדות, בתי קפה ובניינים עתיקים. נפלנו על יום שמשי ונעים ונהננו להסתובב ברחובות (וכמובן לעצור במסעדה לצהריים). כשחזרנו לחדר שלנו במלון הבחנו שהמטרו עמוס מאד בתחנה המובילה לכיוון שלנו. חשבנו שזה בגלל שיום שבת. כשירדנו בתחנה שלנו הבנו את הסיבה. זכינו לצפות במצעד הגאוה שהיה מרשים, ססגוני ומסודר למופת.

מצעד הגאוה ברחוב potsdamer