בניין הרייכסטאג
בניין הרייכסטאג (Reichstag) בברלין שימש כמושב הפרלמנט בגרמניה עד לשנת 1933, אז פרצה במבנה שריפה. המקור לשריפה מעולם לא נחשף אך הנאצים השתמשו בה כתירוץ לרדיפת מתנגדיהם הפוליטיים. הבניין שב לשמש כמקום מושבו של הפרלמנט בשנת 1999 לאחר שעבר מקצה שיפוצים בן חמש שנים והוא מהווה כיום מוקד עלייה לרגל לאלפי מבקרים המגיעים לגרמניה. כרבים מבנייניה של ברלין, הרייכסטאג הינו מבנה המשלב בתוכו ארכיטקטורה חדשה ושרידים הסטוריים. כך, ניתן לראות את חזית האבן המקורית של הבניין כשמעליה מתנוססת כיפת זכוכית מודרנית ומרשימה, שנועדה להעביר מסר של ממשל הפועל בשקיפות.
המבנה הפך לסמל לאחדותה של ברלין ובו הוכרז על איחודה מחדש בשנת 1990. מגג המבנה נשקף נופה הירוק של העיר ומבניה המוכרים בהם שער ברנדנבורג ומגדל הטלויזיה. במרכז הכיפה ישנה תצוגה קטנה המספרת על ההיסטוריה של הבניין. צעידה על משטחי הליכה נוחים תוביל אתכם לראש הכיפה ומחלונות הזכוכיות תוכלו לצפות על נופי העיר. בתקופת הפגרה מתקיימות הרצאות על תפקידיו ושיטות עבודתו של הרייכסטאג וכמו כן על ההיסטוריה והארכיטקטורה של המבנה. טיפ: שימו לב לרחוב על שם יצחק רבין, הנמצא מטרים ספורים לפני הבניין. למגיעים בקו 100, הרחוב ימצא מימינכם.
- כתובת: Platz der Republik 1
- הכניסה לכיפת הרייכסטאג מותרת רק למי שהזמין ביקור מראש באתר האינטרנט. אם לא תיאמתם ביקור מראש, תופנו לעמדה סמוכה, בה תוכלו לבדוק אם ישנם מקומות פנויים בשעת הביקור הקרובה או שתוזמנו לתאם ביקור לטווח היומיים הבאים (לא ניתן לתאם למועד רחוק יותר). חשוב לזכור להביא איתכם דרכון.
- מחיר: חינם
- הגעה: אוטובוס: 100 רכבות: S1,S2
שער ברנדנבורג
שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor) הוא אתר היסטורי חשוב, שנמצא במרחק הליכה מבניין הרייכסטאג. שער זה היה סמל לחלוקת ברלין והוא המקום בו עבר הגבול בין מזרח ברלין למערבה. השער שגובהו כ-60 מטרים, נמצא בקצה שדרת אונטר דן לינדן והוא היווה חלק מהחומה שהקיפה את העיר ושימש כשער הכניסה אליה. בראש השער ניצב פסל ה- Quadriga - אלת הנצחון הרכובה על ארבעה סוסים הרתומים לכרכרה. לאחר נפילת החומה הפך השער לסמל של אחדות וחופש והוא מהווה את אחד מאתריה החשובים של העיר.
- הגעה: אל האתר ניתן להגיע כאמור ברגל מבניין הרייכסטאג וכמו כן עם אוטובוס 100 ועם הקווים S1, S2, עד לתחנת אונטר דן לינדן.
אנדרטת השואה
בצמוד לשער ברנדנבורג, מצוי אחד האתרים החשובים והמשמעותיים ביותר של ברלין - אנדרטת השואה, או בשמה הרשמי "האנדרטה ליהודי אירופה שנספו". האנדרטה הוקמה ונחנכה מדרום לשער ברנדנבורג, במקום בו עמד המבנה בו שכנה לשכתו של היטלר הצורר. האדריכל פיטר אייזנמן תיכנן את האנדרטה רחבת הידיים (19 אלף מטרים רבועים שטחה) אשר מורכבת כולה מגופי בטון מרובעים בגדלים שונים, המדמים מצבות שיש ומקנים יחד תחושה של סיור בבית קברות אחד גדול. מיקומה של האנדרטה ממש בטבורה של ברלין, צמוד לשער ברנדנבורג ובסמוך לשגרירויות הופך אותה לאתר שאף עובר אורח לא יכול להתעלם ממנו, ודאי שלא תיירים. מתחת לאנדרטה שוכן מרכז מידע תת-קרקעי המוקדש כולו לנושא.
- כתובת: Cora-Berliner-Straße 1, צמוד לשער ברנדנבורג.
צ'ק פוינט צ'רלי
צ'ק פוינט צ'רלי (Checkpoint Charlie) היה מעבר גבול חשוב בין מזרח ברלין למערבה בתקופת המלחמה הקרה והוא החל לפעול עם סגירת הגבול בשנת 1961. היתה זו נקודת הביקורת השלישית שהוקמה על הגבול והיא שימשה דיפלומטים וזרים. כיום תמצאו במקום שלט המציין את הכניסה לשטח בעלות הברית ועמדת ביקורת המסמנים את הגבול שעבר שם. משני צידיו ניצבות תמונות של חייל סובייטי וחייל בעלות הברית. בית הקפה אדלר הסמוך למעבר הגבול הוא בית קפה ותיק, שהיה עד לשינויים מרחיקי הלכת שהתחוללו בעיר. במוזיאון Haus am Checkpoint Charlie הסמוך תמצאו מידע רב על על התקופה בה תחמה החומה את ברלין ותיעוד של נסיונות הבריחה והעריקה, שחלקם עלו יפה וחלקם כשלו.
- כתובת: Friedrichstraße 43-45.
- הגעה: קו U6 או צעידה לאורך רחוב פרידריך שטראסה.
אונטר דן לינדן
אונטר דן לינדן (Unter den Linden) הוא אחד מהרחובות המפורסמים ביותר בברלין. השדרה האלגנטית הקרוייה על שם עצי הטיליה (Linden) הנטועים בה, מתחילה משער ברנדנבורג, משתרעת לאורך כק"מ וחצי ומשני צדדיה שוכנים כמה מבנייניה ואתריה החשובים של העיר. בין האתרים הללו ניתן למנות את גלריית גוגנהיים, אוניברסיטת המבולט (Hamboldt) - האוניברסיטה הראשונה בברלין, בניין האופרה והאקדמיה לאמנויות. לצד בניינים ניאו-קלאסיים מרשימים שימש רחוב זה זירת התרחשות לאירועים הסטוריים בעלי זיקה ליהדות ובהם שריפת הספרים הידועה בכיכר בבלפלאץ בשנת 1933, במהלכה העלו הנאצים באש אלפי ספרים שתכנם נגד את האידיאולוגיה הנאצית. אנדרטה תת קרקעית הוקמה במקום לציון המאורע. השדרה עברה שיפוץ מקיף ומומלץ מאוד ללכת לאורכה לכיוון שער ברדנבורג, במיוחד במזג אוויר יפה.
- טיפ: בימים שבת וראשון מתקיים יריד אמנים במדרחוב קטן הנמצא ממש לפני הגשר החוצה את נהר השפרה.
- הגעה: קו 100 ו- S1, S2.
חומת ברלין
כיום נותרו מהחומה המפורסמת שהקיפה את העיר ברלין ואשר חצתה אותה רק מספר קטעים המהווים עדות לסמל שחצץ בין שני הגושים, המזרחי והמערבי. כדי לעמוד מקרוב על אופי החיים שהיה נהוג בעיר עד לנפילת החומה, בקרו בשריד הארוך ביותר שלה - קטע בן 1.3 ק"מ, המכונה “איסט סייד גלרי” ונמצא במזרח העיר ברחוב Mühlenstrasse. שימו לב לכתובות הגרפיטי הצבעוניות המעטרות את אבני החומה, 106 אמנים מרחבי העולם ציירו עליהן והפכו אותן לגלריה פתוחה שמהווה סמל של חירות. קטעים נוספים של חומת ברלין נמצאים באזורים נוספים של העיר ובהם מרכז סוני בפוצדאמר פלאץ. ניתן לעקוב אחר מתווה החומה בעזרת מסלול לבנים העובר על הקרקע לאורך העיר ומסמן את המיקום בו עברה.
טיפ: באחת מהפרצות בחומה ברחוב Mühlenstrasse תמצאו אזור ישיבה חביב וחולי הסמוך לנהר ובו פאבים. זוהי נקודה נעימה למנוחה ולהירגעות.
- הגעה: S3, S5, S7, S75, S9 עד לתחנת Warschauer Strasse.
האקשה מרקט
מתחם ההאקשה מרקט (Hackescher Markt) נחשב לאחת האטרקציות הצבעוניות והתוססות של ברלין. המתחם בנוי מחצרות פנימיות של מספר בתים, שחוברו יחדיו, וסביבם רחובות שוקקים בחנויות, ברים, מסעדות, גלריות וחנויות עיצוב מיוחדות ויוצאות דופן. גם בשעות הלילה המתחם עמוס מבלים הגודשים את הברים הרבים והסואנים שבמקום.
- הגעה: תחנות: Weinmeisterstrasse או Hackescher Markt
פיוצ'ריום מוזיאון העתיד
מוזיאון חינמי, פיוצ'ריום מוזיאון העתיד בברלין, נפתח ב-5 לספטמבר 2019 וכבר בחודש הראשון עבר את ה-100,000 מבקרים. המוזיאון נועד להראות לנו איזה עתיד טוב יכול להיות לנו, אם נשתמש בטכנולוגיה בדרך הנכונה. תערוכת המוזיאון כוללת 5 נושאים שלקוחים מחיי היומיום שלנו: תזונה, בריאות, אנרגיה, עבודה וחיים עירוניים. הביקור במוזיאון מכוון גם למבוגרים וגם לילדים, וניתן להעביר שם כמה שעות בבילוי אינטראקטיבי שכולל סדנאות יצירה, טכנולוגיות עתידיות והמצאות חדשות. את פניכם יקבלו רובוטים ידידותיים שיסבירו לכם על מתחם המוזיאון והמיצגים שבו.
אי המוזיאונים
באי קטן זה (Museumsinsel), הממוקם על נהר השפרה, נמצאים כמה מהמוזיאונים החשובים ביותר בעיר ובגרמניה כולה. בין המוזיאונים ניתן למנות את מוזיאון הפרגמון (Pergamon) שבו אחד מאוספי העתיקות החשובים ביותר בעולם ואת והגלריה הלאומית הישנה בה מוצגת אמנות גרמנית מהמאה ה-19. סמוך ל-Neues Museum באי המוזיאונים נמצאת הברלינר דום, הקתדרלה היפהפייה בעלת כיפת טורקיז הבנוייה בסגנון הבארוק.
- הגעה: קווים:S1,S2,S5,S7,S75,S9 ,U6147 - ירידה בפרידריך שטראסה.
הגלריה הלאומית החדשה
המוזיאון החדש ביותר של העיר ברלין (New National Gallery) נפתח מחדש במהלך שנת 2021. בעבר, בזמנים שבהם ברלין היתה עיר מחולקת, שכנה הגלריה הלאומית הישנה בצד המזרחי של העיר וכיום היא מציגה תערוכות מרתקות של אמנות מהמאה ה-20 וממוקמת בסמוך לכיכר פוצדאמר פלאץ, כך שאפשר לשלב ביקור בתערוכות היפות, עם האטרקציות הסמוכות כמו הסוני סנטר וקניון ברלין.
- הגעה: תחנת הרכבת התחתית Potsdamer Platz.
מגדל הטלוויזיה
מגדל הטלוויזיה הממוקם באלכסנדר פלאץ, ניבט מכל מקום בו תהיו בעיר ושולט למעשה בקו הרקיע של ברלין. הוא מתנשא לגובה 365 מטרים והמעלית המהירה שבו תעלה אתכם לנקודת תצפית נהדרת על סביבות העיר מבעד לחלונות זכוכית ענקיים. במקום גם מסעדה מסתובבת וקיימת אפשרות להנשא שם, לכל המעוניינים. מומלץ לרכוש כרטיס כניסה באתר האינטרנט מבעוד מועד.
- הגעה: S5, S7, S75, S9, U2, U5, U8
- קווי אוטובוס: 100, 200, 148, 248
מתכננים טיול בברלין? קבלו כמה טיפים שימושיים לטיול ממדריך הטיולים “אורן בברלין”:
פוטסדאמר פלאץ
באזור פוטסדאמר פלאץ (Potsdamer Platz) נמצאים כמה מהבניינים המרשימים ביותר בברלין. מרכז סוני החדיש בעל הכיפה העתידנית הוא גן עדן לחובבי הארכיטקטורה המודרנית, המבנה מכיל בתוכו בתי קפה, מסעדות, מוזיאון קולנוע, קולנוע IMAX, ומרכז גדול ומרשים של חברת סוני בו תמצאו את הצעקה האחרונה במוצרי האלקטרוניקה. בניין מרשים נוסף באזור הוא בניין קרייסלר, השייך לחברת המכוניות המפורסמת. עוד בכיכר זו נמצאת מרפסת תצפית נפלאה על העיר בשם Panorma Punkt. מכאן תוכלו לצפות אל עבר שער ברנדנבורג, הרייכסטאג, הקתדרלה של ברלין, מגדל הטלוויזיה, אנדרטת השואה, כנסיית קייזר וילהלם ועוד. בסמוך שוכן גם קניון ברלין החדש והנוצץ (Mall of Berlin), עם קומת מסעדות עמוסה בדוכני אוכל טעימים ומגוונים.
- הגעה: קווי אוטובוס: 200, 123, 148, S1, S2 U2
רחוב קורפורסטנדאם (קודאם)
רחוב קורפורסטנדאם (Kurfürstendamm -Kudamm) הוא רחוב ארוך המהווה גן עדן לחובבי הקניות, בעיקר לאלה שהפרוטה מצוייה בכיסם. ברחוב זה, הידוע בשמו המקוצר "קו-דאם", אפשר לשוטט שעות, להתרשם מחלונות הראווה המטופחים ולשבת למנוחה על כוס קפה באחד מבתי הקפה והמסעדות הרבים שברחוב. ברחוב העמוס תמצאו את מיטב הרשתות האירופאיות והאמריקאיות לבגדים ונעליים ואת חנות הדגל הגדולה והחדשה של פריימרק. אתר מרכזי ובולט הנמצא ברחוב הוא כנסיית קייזר וילהלם (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche). הצריח השבור של הכנסיה, שנשרפה במהלך ההפצצות במלחמת העולם השנייה, ניצב לו חשוף במרכז הרחוב כעדות אילמת לזמנים אחרים שידעה העיר.
מקום חשוב נוסף, שנמצא בסמוך לקו-דאם הוא הכל בו הוותיק ka-de-we. לא בטוח שתוכלו לבצע בו רכישות כלשהן בשל מחירי הפריטים, אך בקומת המזון הרשו לעצמכם להתפנק עם כוס קפה מהביל ועוגה יוקרתית. בית הכלבו נמצא ברחוב Tauentzienstr. 21-24.
- הגעה: קווי אוטובוס: 100, 109, 110, 145, 200, 204, 245, 249, 2U, U9, S5, S7, S75, S9
המוזיאון היהודי
המוזיאון היהודי בברלין (JÜdisches Museum Berlin) שנפתח בשנת 2001, נמצא בבנייין מרשים, מצופה אבץ, שעוצב על ידי האדריכל הנודע דניאל ליבסקינד. התצוגה הקבועה במקום, המשתרעת על פני 3,000 מ"ר מזמנת למבקרים מסע לאורך 2000 שנות הסטוריה יהודית בגרמניה, תוך התמקדות ב-13 תקופות הסטוריות: מימי הביניים ועד ימינו ומציגה תמונות, חפצים וסיפורים החושפים פורטרט חי וצבעוני של החיים היהודיים בגרמניה. שילובם של מוצגים אינטראקטיבים ומולטימדיה מעצים את חווית הביקור במוזיאון ומאפשר למבקרים להפוך למשתתפים פעילים. בנוסף לתערוכה הקבועה מוצגות במוזיאון תערוכות מתחלפות העוסקות בנושאים שונים הקשורים ביהדות ומשלימות בכך את התערוכה הקבועה. לאחרונה נפתח גם מוזיאון ילדים חדש ומקסים בשם ANOHA הצמוד למבנה הקיים. ניתן להזמין כרטיס כניסה משולב לשני המוזיאונים.
- כתובת: Lindenstr 9-14.
- הגעה: U Hallesches Tor או Kochstrasse U
בית הכנסת
את כיפתו המוזהבת והגדולה של בית הכנסת בברלין (Neus Synagoge Berlin) תראו ממקומות שונים ברחבי העיר. בית הכנסת שנבנה בשנת 1866 היה בעבר מקום התפילה הגדול והמפואר ביותר בגרמניה. בליל הבדולח הוא נשרף בחלקו ומאוחר יותר נהרס כליל האולם המרכזי שבו. בשנות ה-90' שוקם המבנה ושופץ וכעת הוא מאכלס תצוגה קבועה המתעדת את חיי היהודים בעיר, תצוגות מתחלפות העוסקות בהיסטוריה היהודית ובאמנות בת זמננו וכמו כן ארכיון בנושא ההיסטוריה היהודית גרמנית. ניתן לעלות אל כיפת בית הכנסת.
- כתובת: Oranienburger str. 28-30
- הגעה: U Oranienburger Tor או Friedrichstr. Oranienburget Str. S או Friedrichstr
פארק הטירגארטן
הפארק הגדול והמרכזי של ברלין הוא הטירגארטן (Tiergarten), אשר שוכן דרומית לנהר השפרה ושער ברנדנבורג במזרחו. נצלו שעה פנויה וצאו לטייל בין שבילי הפארק, המדשאות ופסליהם של גדולי האומה הגרמנית לאורך ההיסטוריה. תוכלו לטייל בשבילים העוברים בינות לחורשות העצים ואגמים קטנים. בימים חמים, יוצאים תושבי העיר ותיירים רבים אל המדשאות ופשוט "נזרקים" על הדשא ומשתזפים. אם תגיעו אל חלקו המערבי יותר של הפארק, קחו בחשבון שאתם עשויים להיתקל בנודיסטים המשתזפים נטולי כל בגד לחלוטין.
עוד כמה טיפים קטנים
בעיצומו של יום מעייף בו כיתתם את רגליכם ברחובות ברלין או לחילופין ביום הראשון בו אתם מגיעים לעיר ורוצים להכיר אותה מעט לפני שתחקרו אותה ברגל, מומלץ מאוד לצאת לשייט על נהר השפרה. בשייט זה תוכלו להתוודע לכמה מהבניינים והאתרים המרכזיים בעיר, אליהם תרצו להגיע בשלב מאוחר יותר ותעמדו מקרוב על הארכיטקטורה המדהימה של ברלין שמשלבת בתוכה מבנים מודרניים ועתידניים לצד בנייני אבן מהמאות הקודמות. בין היתר תחלפו על פני הברלינר דום היפהפייה, תתרשמו מכיפתו השקופה של הרייכסטאג ותראו מרחוק את כיפת בית הכנסת החדש והמפואר מבצבצת מבעד לבנייני העיר. זוהי מנוחה נהדרת לרגליים דואבות ואפשרות להתרשם מהמבחר הרב שיש לעיר להציע. מומלץ במיוחד לצאת לשייט לקראת שעת השקיעה ולהנות מתצפית מרהיבה במיוחד על העיר.
טיפ: התלבשו היטב ונצלו את השייט ללגימת ה"ברלינר ווייסה"- בירה ירוקה ומתקתקה המקבלת את צבעה מתערובת צמחים.
מיקום: את השייט לוקחים מתחנות שונות הנמצאות על גדות הנהר. אורכו של השייט – שעה – 5 שעות.
באפשרותכם גם לצאת לשייט “מגשר אל גשר”: שייט העובר דרך ערוצי המים של ברלין הנמשך כשלוש שעות וחצי ואורכו כ-23 קילומטרים. לא רק שההפלגה תוביל אתכם אל הבניינים ההיסטוריים והמודרניים של המטרופולין, הוא גם יקח אתכם אל מעבר לגדות הירוקות, האיזורים התעשייתיים והמאוכלסים, ופסי הרכבת לאורכה של העיר. הסירה תשוט במורד נהר השפרה ובתעלה המלאכותית לאנדברקאנאל (Landwehrkanal).