יולי 2013 - יוון (קפרניסי – זאגוריה – חצי האי פיליון)
משפחה זוג + 3 (13,9,6) - 3 שבועות: 5 ימים באזור קפרניסי, 6 ימים באזור כפרי זאגוריה בצפון יוון, 10 ימים בחצי האי פיליון.
השכרת רכב: השכרנו דרך חברת יורופקאר, אבל הרכב היה מחברת National, המחיר הזול ביותר שהיה בזמנו, כולל החזר השתתפות עצמית. שכרנו פורד פוקוס קיבלנו פורד פוקס משנת 2009 במצב לא משהו, לא הסכמנו לקבל את הרכב, מגרש החנייה היה ריק לא היו להם רכבים חלופיים, למרות זאת לאחר תחנוני, כפי שאמר איש השירות הנחמד "לא בגלל בעלך, ולא בשבילך, בגלל הילדים... חצי שעה ויהיה רכב אחר". וכך היה. המסקנה העיקרית שצריך מזל מתי נוחתים כי ביום שהחזרנו את הרכב מגרש החנייה שלהם היה מלא מכוניות מכל הסוגים והגדלים.
חשוב! לגבי טיפים והמלצות על לינה/מסעדות/טיולים ביוון: קחו בחשבון שאם הם לא מהשנה האחרונה, אז רצוי לבדוק טוב ואולי לא להזמין, בשל המצב הכלכלי הרבה מקומות סגורים, או לא שמרו על התנאים שלהם.
הרבה מלונות עומדים ריקים (יצא לנו להיות האורחים היחידים במלון). מסעדות מומלצות היו סגורות וכדומה...
לגבי מסלולי הליכה – הרבה מהמסלולים היו פעם דרכי הליכה של המקומיים בין הכפרים, או למרעה או לשדות. היום יש הרבה שבילים שנסגרו ע"י הצמחייה כי הם כבר לא בשימוש יום יומי. ולרוב לא משולטים טוב.
לדוגמא: המלצה שלא קיימת יותר: בהרבה טיפים ממליצים לעצור בכביש המהיר בדרך לפיליון בגשר סיריוס להצטיידות, אז יש גשר אבל כל הקניון שהיה שם סגור ונטוש ויש רק רוחות רפאים, עדיף לעצור ביציאה מאתונה יש הרבה סופרים גדולים ,רואים אותם מהכביש המהיר.
לינה: בדר"כ אנחנו לנים בקמפינגים, גם הפעם הבאנו אוהל ואת כל הציוד, אבל בשל המצב הכלכלי הירוד, אתרי הקמפינג מוזנחים ולא נעימים או נטושים כמו באירופה, והלינה בצימרים זולה. לא הוזמן כלום מראש.
קארפניסי
זהו אזור בטבור של יוון, נקרא בפי המקומיים השוויץ של יוון, בחורף זהו אזור של סקי. העיר יושבת בפתחו של עמק שלאורכו כפרים ציוריים, המון מים ומסלולי טיול. אפשר להגיע כבר ביום הראשון של הנחיתה באתונה, בהנחה שהנחיתה בבוקר. (4-5 שעות נסיעה מאתונה).
הגעה מאתונה משדה התעופה עולים על המהיר, לכביש מס 1, E75. ב Lamia יורדים מהמהיר לכביש מס 952E . עד קארפניסי.
נתחיל בלינה: אין מקום יותר נפלא מזה למשפחות. 7 ק"מ דרומה מקארפניסי.
אצל מר אדוניס, צימרים למשפחות עם מטבחון לבישול. אבל העיקר היא החווה הקטנה שבה יש חצר מלאת הפתעות לילדים: אופניים, גן משחקים קטן, אומגה, שולחן פינג פונג, מבוך, והם הוסיפו טרמפולינה. אחרי ארוחת הבוקר הוא מוציא את הפונים לרכיבה עם הילדים. או רכבת קטנה ממכסחת דשא וקרון לסיבוב מהיר. הילדים מוקסמים. קרוב יש נהר הילדים נסעו עם האופניים וטיילו לבד.
ואדוניס עצמו שופע חיוכים, נותן המלצות על מסלולים וטיולים. לימד בסבלנות את הילדים את תהליך הרדייה של הדבש. ידע רב על מסלולי אופניים.
המקום נקרא: NINEMIA BUNGALOWS RESOET & FARM www.ninemia.gr
בערב הראשון יצאנו לאכול במסעדה בהמלצת אדון אדוניס והיה ממש טוב, לא זוכרת את השם.
ערב אחד קנינו דגים בבריכות שבהמשך הנהר למטה. ועשינו על האש היה נהדר.
ערב אחד נסענו לקאפרניסי עצמה לאכול גירו – מומלץ בכיכר המרכזית וכמובן גלדיה לקינוח. וגם בישלנו במטבח הצימרים.
מה עשינו:
- המערה השחורה – מוריס ספיליה: ממשיכים אחרי הכפר פרוסוס יורדים מהציר העיקרי לכיוון TORNOS, אחרי 2-3 דקות יש גשר ביילי שם חונים ובפינה הימנית של הגשר יש שילוט, המסלול מתחיל בספסלי עץ ונביעה מהסלע – מים לשתיה. הולכים בשביל ברור עוברים בריכות מים מקסימות ומים קפואים, הילדים קיבלו יורו למי שהיה לו אומץ להיכנס ו 5 יורו למי שהגיע למפל (מאוד חינוכי אני יודעת). יש עליה קלה והליכה של כ-10 דק', עוברים את גשרון העץ ואז רואים את המערה. זוהי מערה של פרטיזנים מתק' מלחמת האזרחים. מגשר העץ ניתן להמשיך את המסלול למעגלי - רק עם ציוד מתאים לסנפלינג! מסוכן מאוד. אחד האבות שלנו המשיך, מבחינתו הכול היה אחלה ונהדר אבל לנו גרם לדאגה גדולה חיכינו לו שעה, וכמעט הזמנו יחידית חילוץ. בכניסה לנחל יש עמדת הסבר לוח עץ ובו מצאנו מפות למטיילים עם מסלולים לאזור Tornos.
- בהמשך הדרך/כביש מגיעים ל TORNOS : סביבה יש שפע של טיולים רגליים ארוכים יותר ופחות. אנחנו ביום אחר יצאנו ל מסלול ל –Mikro Pantavrechi. יצאנו מהכנסייה במרכז הכפר, הליכה נינוחה בשיפולי ההר בין העצים לאורך תעלת המים, מגיעים לדרך עפר (שאגב אפשר להגיע אליה גם עם רכב מסביב), ובהמשך יורדים ירידה תלולה למפלי הגשם הנצחי הקטנים. מקום קסום ומרהיב- שווה!
- סיבוב עם הרכבים בין הכפרים (בהמלצתו של אדוניס):לאגם קרֶמַסטה (Kremasta). דרך הכפר סלה (Sella). לתצפית הנוף המרהיבה בפידקיה (Fidhakia), ירידה לא קלה לרכבים פרטיים ומגיעים לגשרון עץ (שנבנה על ידי הצבא הבריטי ושגם קצת מסוכן למעבר), הגשרון עובר מעל לנהר טריקריוטיס (Trikeriotis), מיד לפני הגשרון פונים ימינה ויורדים אל גדת הנהר, מקום מוצל ומקסים להפסקה, לטבול בנהר ולנוח. לאחר מכן חצינו את הגשר וימינה לאגם. מהאגם ניתן לחצות את גשר אפיסקופיה ולחזור דרך קארפיניסי. אנחנו חזרנו לגשר העץ הקטן והמשכנו דרומה לדרך נופית מקסימה חזרה לעמק. וביקור בכפר מיקרו חוריו החדש והישן שלפני כמה שנים הושמד על ידי מפולת בוץ
- מפלי הגשם הנצחי Pantavrechi: גולת הכותרת של אזור קארפניסי. ההגעה למקום קשה, עדיף עם רכב 4X4, מתחילת המסלול יש הליכה של שעה בנחל, הליכה קשה לילדים. בת ה 6 שלנו בדרך חזרה כבר היה לה ממש קשה. ממליצה לצאת עם נעלי ספורט שיירטבו במים. ולא סנדלי שורש ובטח לא קרוקס.
שבוע לפני הגעתנו, לחברים נשרף הרכב בדרך חזרה בעליה מהמפלים, לאור זאת החלטנו לשכור ג'יפים, בעזרתו של אדון אדוניס, עבור יום שלם שילמנו 100 יורו לרכב ונהג/מדריך.
מפלי הגשם הנצחי הם מים שמטפטפים מעל הנחל מהקירות שסוגרים מעל. המים הם מנביעות ומאוד קרים בהשוואה למים שבנחל. אם ממשיכים עוד 200 מטר יש בריכה כיפית לשחות בה.
לסיום היום נכנסנו לכפר מגאלו חוריו וכמובן קינוח של גאלאקטובוריקו...מעדן מתוק טבול במי סוכר. טעים מאוד!
זאגוריה
• טיפ: באזור בכפרים יש רק מכולות קטנות בלי כלום ויקרות, תעשו קנייה גדולה לפני שאתם מגיעים למקום בסופרים ביציאה מ יואנינה (הסופרים הגדולים ממוקמים בכביש שיוצא מהעיר לכיוון שדה התעופה של יואנינה ומשם ממשיכים לזאגוריה)
כנ"ל גם לגבי דלק עדיף לתדלק קודם.
• וקנינו מפה .1:50, חשוב, אם אתם מתכוונים לעשות מסלולים ברגל. ולא לשכוח לקחת את המפה למסלול, ולא להשאיר אותה באוטו, אחרת מתברברים, כמונו.
• דרך אגב כל אחה"צ ירד לנו גשם, קצת מעצבן, אז קחו את זה בחשבון.
אנחנו לנו: בשני מקומות
1. האחד בכפר מונודנדרי Monodendri (לא מומלץ - מלון לידה) וטילנו באזור הזה של הכפרים. רואים שהכפר עבר פיתוח רציני של לינה וצימרים, היום המון מקומות עומדים ריקים, או נעצרו בשלבי בניה. יש את המלונות לאורך הכביש ויש מקומות לינה סביב הכיכר המרכזית שהגישה אליה לא ברורה.
במלון לידה המחיר היה זול עבור שני חדרים ל 5. שילמנו 50 יורו כולל ארוחת בוקר (לא טעימה). לא ממש נקי. עלה ריח של ביוב במקלחות. ובעיקר הפריעה לנו ההפרדה מהילדים בחדר לחוד.
ואז עברנו
2. לכפר מגלו פפינגו - Megalo Papingo במקום שנקרא Papaevangelou. מאוד מומלץ נשארנו 5 לילות. יורגוס בעל המקום לבבי מכין אחלה ארוחות בוקר, מסביר על מסלולים ומקומות שכדאי לבקר. יש להם כל מיני גדלים וסוגים של חדרים. אנחנו לקחנו סטודיו משפחתי, שיש בו 2 מיטות זוגיות אחת ליד השנייה ועוד פינת ישיבה שהופכת למיטה. מטבחון ומרפסת לנוף.
מה עשינו:
באזור של מונודנדרי
1. מסלול טיול רגלי מהכפר Vista (ליד מונודנדרי) ירדנו במדרגות לגשר הגדול ליד הכפר Koukouli. והמשכנו לגשרים ליד קיפי Kipi. הליכה ארוכה.
2. במונודנדרי בהמשך הכביש אחרי שעוברים את העיירה עוברים ביער האבן ומגיעים בסוף לתצפית אוקסיה מעל נהר הויקוס. הליכה קצרה.
3. מהכפר מונודנדרי הלכנו אל המנזר Agia Paraskevi, אשר בו יש מרפסת תצפית נוספת מעל לקירות העצומים של קניון ויקוס. אפשר להמשיך מהמנזר בעקבות שלט המפנה אל מערה. ההליכה הקצרה היא על "מדף סלע" פתוח קצת מפחיד עם ילדים קטנים.
באזור של פפינגו
1. רפטינג – בכפר Aristi שיוצא ממלון Mountain hotel Taxiarches. מקבלים חליפות והכול. (בקיץ הם מרשים גם עם ילדים קטנים).
2. בין הכפרים מגלו פפינגו למיקרו פפינגו יש ערוץ (קולימוויטיריו Kolimvitirio) של ברכות מים כיפיות, לא דורש הרבה הליכה. שיוצאים ממגלו פפינגו לכיוון מיקרו לאחר נסיעה של 2 דקות יש מפרץ חניה, חונים, ועוברים את הגשר של הכביש אחריו יש גדר אבן בצד שמאל שם הכניסה.
3. הליכה בדרך הישנה והמדרגות בין שני הכפרים. עדיף לצאת ממיקרו למגלו. הליכה ארוכה.
4. עשינו טיול הליכה קשה למעיינות הויקוס. הייתה לנו התברברות גדולה עלינו על ציר של ציידים וכמובן לא הגענו למעיינות, הילדים מאז לא מדברים איתנו. מסקנה לזכור לקחת את המפה מהאוטו איתנו!
5. יש מסלול הליכה נוסף שעשינו בפעם הקודמת שלנו ביוון (לפני 19 שנה), ליד קוניצה Konitsaלנהר ה- Aoos שעתיים לכל כיוון. יוצאים מהגשר הגדול דרומית לעיירה.
6. קוניצה עיירה נחמדה הסתובבנו במרכז, עשינו בה קניות ואכלנו אחלה גירו (שווארמה עם יוגורט).
7. המלצה שראינו באתר המטייל אבל לא עשינו בסוף: מערבה מקוניצה, לאורך הנהר, נמצא פארק חיות הבר בכפר בוראזני (Bourazani), בו מטפחים עדרים של איילים, צבאים וחיות בר נוספות. http://www.bourazani.gr/english/perib_parko.htm
כדי להגיע לקוניצה: מהכפרים פפינגו מגיעים לאריסטי Aristi במרכז הכפר פונים ימינה וזו דרך קצרה יותר, חצי שעה מאריסטי.
אנחנו מאזור זאגוריה המשכנו לפיליון –
נסענו מיואנינה למצובון – מאז שהינו לפני 19 שנה הכפר הפך למקום מאוד מתוייר ומסחרי, מאוד התאכזבנו, בסוף נשארנו ללילה, במלון מארי, בערב האווירה יותר נחמדה המקומיים נפגשים במרכז הכפר, והילדים משחקים. כמובן אוכלים סופלקי במזנון במרכז, ליד המים.
למחרת המשכנו למטאורה – מזל שהגענו מוקדם, לקראת הצהריים נהיה צפוף ומגיעים הרבה אוטובוסים. התורים למנזרים הופכים לארוכים בשמש הקופחת. היה מאוד חם לכן אחרי מנזר אחד המשכנו ישר לפיליון. (בקיצור מטאורה בקיץ שווה לבקר או אחהצ ערב או בשעות הבוקר המוקדמות).
חצי האי פיליון (בקיץ - רק בצד המזרחי)
ממליצים להיות בפיליון לפחות שבוע ויותר, האזור ממכר, מקסים ויש בו הכל, ים טיולים, יער וחופים שכל אחד יותר גלויה מהשני.
אנחנו היינו בתחילת יולי היה יחסית שקט ולא עמוס, חברים שהגיעו אחרינו כבר היה עמוס יותר ולכן הזמינו מקומות לינה מראש. (לקראת סופי שבוע הצימרים מתמלאים ימים שבת ראשון)
על תעשו את הטעות שלנו - שבדרך חזרה לטיסה, חילקנו את הנסיעה ועצרנו לילה בדרך באי איוה. אם הטיסה שלכם מאוחרת צאו בבוקר וסעו ישר לטיסה. כך גם ביום הראשון ישר לפיליון. ולצד המזרחי בלבד, בקיץ הצד המערבי יבש, חם והרבה פחות נחמד.
אני חושבת שווה להגיע עם פתרון לצל, בחלק מהצימרים נותנים שימשה אבל לנו עם הילדים זה לא מספיק, לכן השתדלנו למצוא חופים עם צל טבעי.
חופים מצפון לדרום:
1. חוף חורפטו: טיילת עם מסעדות ומלונות, בימים סוערים יש מעגן סירות בדרום שם המים שקטים.
2. חוף פלאקה Plaka: חנינו במעגן סירות של אגיוס יואניס והלכנו ברגל כמה דקות צפונה לחוף, יש אזור בו העצים עושים צל.
3. חוף אגיוס יואניס ((Agios Ioannis: נמצא לאורך טיילת בה יש מסעדות וחנויות. אין בו צל אבל בגלל שובר הגלים גם בימים סוערים הים מאוד שקט.
4. פפה נרו Papa Nero: מחובר בטיילת עם אגיוס יואניס בחלקו הדרומי יש עצים לצל, אבל כשסוער מסוכן.
5. דאמוחארי damochari: יש גם את המפרץ של הנמל שניתן לרחוץ בו (מים שקטים אבל יש הרבה קיפודי ים) ודרומית לנמל יש את החוף, בשעות הבוקר יש צל מהסלעים בחלקו הצפוני, ומסעדה אחת.
6. פאקיסטרה Fakistra (לא הינו) דרומית לדאמוחארי חוף מבודד, אפשר להגיע אליו ברגל מהחוף של דאמוחארי או דרך הכפר טצנגרדה Tsangarada.
7. והחוף האהוב עלינו: חוף מילופוטאמוס Mylopotamos מגיעים אליו דרך הכפר טצנגרדה, חוף קטן מחולק לשניים עם סלעים גדולים שעוברים דרכם, בחלק הראשון יש מסעדה והוא בדרך כלל עמוס יותר, החלק השני יש בו מערה והמון צל אבל כשסוער לא ניתן לעבור אליו.
הליכה:
1. -Mouressi ל-Kissos. מסלול מהנה ביותר בתוך יער ערמונים ומטע תפוחים ולאחר מכן מפגש עם ערוץ נחל ובריכות מים שניתן לרחוץ בהם ביום חמים. המסלול מוצל כמעט כולו. נקודת ההתחלה, יורדים מהכביש של Mouressi בצומת מזלג ליד מבנה של כנסיה ויורדים עד שרואים שלט של אדם הולך וכתוב Kissos ביוונית. נקודת הסיום בסוכה של ממכר ריבות בין הכפרים (הסוכה הכי קרובה למורסי). אפשר כמובן לעשות את המסלול לכיוון ההפוך גם. אנחנו חזרנו דרך הכביש בהליכה, אבל אפשר לתפוס טרמפ או לבקש להזמין מונית.
2. מסלול נוסף לא עשינו אבל חברים ממליצים ואפשר עם ילדים קטנים: מהכפר צַגַרַדָה (Tsagarada) לדָמוּחֲרִי (Damouhari)
בחלק המערבי של פיליון יש את הרכבת לא עשינו ולא הינו:
רכבת פיליון- היא רכבת שנוסעת על קו רכבת ישן מהעיירה Ano Lehonia הסמוכה לעיר Volos ועד לכפר Milies. הרכבת מתפקדת כרגע כרכבת תיירותית. הרכבת פועלת בחודשים אפריל-אוקטובר, בימי שבת וראשון. מאמצע יולי ועד סוף אוגוסט היא פועלת כל יום. סדר היום - הרכבת יוצאת ב-10:00. הנסיעה ל-Milies עורכת כשעה וחצי. הרכבת יוצאת בחזרה בשעה 15:00 באותו יום ל-Ano Lehonia. עד אז אפשר להיות במיליס, www.e-pelion.gr
לינה: לא הזמנו כלום מראש, היו לי המלצות מאתר למטייל ומחברים:
כשהגענו חשבתי שיהיה נוח להיות בכפר זגורה, כפר גדול שיש בו הכול, מכל הכפרים הכי שמר על האופי החקלאי.
אבל בדיעבד אם רוצים לטייל כל יום לחוף אחר ולצאת למסלולי ההליכה, בגלל שהוא הכי צפוני זה דורש נסיעה הלוך ושוב, והדרכים בפיליון מפותלות וצרות ולוקח זמן, וגם הרבה תלונות של הילדים על בחילות.
אז הינו בזגורה 2 לילות, עברנו לצימר ליד חוף פלאקה ל 3 לילות ובסוף עברנו לצימר בכפר מורסי ל 5 לילות (המיקום הכי נוח לדעתי)
1. הצימר בזגורה: צימר Theareston, אנשים מקסימים, יש בריכת שחייה , ונוף לים האיגאי, חדר גדול אחד היא מוסיפה מיטות, מטבחון קטנציק בתוך ארון. ואמבטיה.- TL: 2426022422 , 6942407843 (כמובן קידומת 30+). כתובת הצימר: http://theareston.gr/sites_eng/index.html
2. הצימר ליד פלאקה: היו עליו המון המלצות הוא נמצא במקום מקסים, מבודד מעל הים, הבית גדול 2 חדרי שינה, סלון, מקלחת, מכונת כביסה, מרפסת לים.
אבל, אבל גדול, המקום הוזנח בשנה האחרונה, בעל הבית המקורי השכיר את המקום לשני סטלנים נחמדים אבל עצלנים, לא ממש מתוחזק, לא ממש נקי. אבל מקסים. נקרא: Magic Balcony, מה שתראו באתר אינטרנט לא לגמרי נכון להיום . http://magicbalcony.com.
נשארנו בסוף בגלל המיקום, ומכונת הכביסה. כשיצאנו אחרי 3 לילות הבית היה נקי יותר משנכנסנו.
3. הצימר בכפר מורסי (הכי שווה): משפחה מקסימה, מאוד עוזרת צריך רק לבקש. הצימר בנוי עם גלריה בה יש 2 מיטות זוגיות, בסלון למטה הספה נפתחת, מטבח מאובזר וחצר נחמדה. בית ליד יש את במאפייה, 2 דקות הליכה הסופר. הצימר ממוקם יחסית למעלה והמיקום של מורסי מרכזי ומאוד נוח. הצימר נקרא - Rinula טל: +30 2426049408 [email protected] . הפייסבוק
חברים נוספים ביקרו אצלה בהמלצתנו בקיץ האחרון הם קבעו בהתחלה ל 3 לילות ונשארו 6 לילות רצוף.
בתאריכים שהיינו היה בדיוק פסטיבל בכפר קיסוס רנה מהצימרים רינולה סיפרה לנו – מומלץ.
בכלל תתייעצו עם רנה על כל דבר, איפה כדי לנסוע, איפה מומלץ לאכול. היא מקסימה, הילדים שלהם גם, מיד התחברו לילדים שלנו, שיחקו יחד ועד היום הם בקשר איתם דרך הפייסבוק.
4. שווה לבדוק גם על לינה בכפר קיסוס, הוא קטן ומקסים וגם פחות תיירותי. והמיקום כמו מורסי למעלה ובמרכז.
5. המלצה נוספת שאנחנו הגענו היה מלא: דירות בין –Mouresi -Papa Nero, עם מרפסות וחלונות מעץ ונוף מדהים הפונה לים, עם מטבחון קטן. במלון יש גם בריכת שחיה http://agapitos-villas.greekhotel.gr Agapitos Villas & Guesthouses, Mouressi, Pelion, 370 12, Thessalia, Greece
Tel: +30 24260 31005, Fax: +30 24260 31005
6. באזור הכפר זגוריה והחוף חורפטו יש שני אתרים של צימרים של ישראלי (רני) המקום נקרא orly's. חברים המליצו בחום.
יום אחרון לפני הטיסה ממש ליד שדה התעופה:
• גן החיות של אתונה (Attica Zoological Park)
חוויה נחמדה, יש מופע יפה של דולפינים (אני חושבת שיש פעמיים ביום אנחנו הגענו למופע של שש בערב ממש לפני הטיסה חזרה הביתה).
•הגעה: הגן ממוקם באתונה, באזור At Yalou - Spata. משדה התעופה יש לצאת ביציאה 18 לכיוון Spata
לעקוב אחרי השילוט לפארק משהו (לא זוכרת) ואז יש לשים לב יש שלט קטן עליו מצויר אריה שמפנה לגן חיות. כדאי לשאול מקומיים אך מגיעים. ליד גן החיות יש מרכז חנויות כמו ביג. www.athensguide.com/zoo
והטיסה חזרה הביתה.
בעצב רב נפרדנו מיוון, ונחזור שוב!!!