נסענו לגיאורגיה הורים + 2 מתבגרים בתקופה שהיא עדיין תקופת קורונה, דבר שהשפיע כמובן על המסלול.
עשינו ניסיון לאזן בין טרקים לבין הפוגות הנדרשות לילדים בין לבין, קשה לקרוא לזה "אטרקציות" אבל ניסינו😊
התקופה: סוף יוני עד אמצע יולי 2021.
שכרנו רכב 4X4 לנהיגה עצמית לכל התקופה כדי לא להיות מוגבלים בדרכים.
טיסה נוחה ויעילה עם GEORGIAN AIRWAYS לטביליסי.
יום 1 - טביליסי
נחיתה בצהריים בטביליסי. ישנו באיזור Mtatsminda שהוא פחות מקילומטר מהמרכז וקרוב מאוד לרכבל שעולה ל Mtatsminda Park. יצאנו לסיבוב קצר בעיר – עברנו דרך שוק הפשפשים הנחמד, שפתוח כל השבוע אך רחב הרבה יותר בסופי שבוע, גשר השלום ואיזור העיר העתיקה. לקראת ערב עלינו ברכבל לפארק מטצמינדה על הגבעה שמשקיף על העיר מלמעלה. הנוף מקסים לעת שקיעה וגם למעלה זה טיול נחמד ויש גם איפה לאכול אם רוצים. עשינו סיבוב על הגלגל הענק.
לינה ב Old Town Mtatsminda. גסט האוס קטן מקסים ונוח.
יום 2 – טביליסי – בורג'ומי
התחלנו בנסיעה צפונה. היעד הסופי היה מסטייה, אך החלטנו לפרק את הנסיעה באופן משמעותי על פני 3 ימים, בשל הקושי של הילדים לסבול נסיעות ארוכות מדי. התוכנית המקורית היתה לעבור בבורג'ומי ובבקוריאני ולישון באחלציחה. אך הילדים מחו על הנסיעה הארוכה הצפויה והחלטנו להתמקד בבורג'ומי.
נסענו למשרדי הפארק הלאומי Borjomi-Kharagauli National Park Administration משם יש יציאה למסלול מעגלי קצר של כ 3 ק"מ. מסלול קצר וחמוד. בפארק יש המון מסלולי הליכה מ 3 שעות ועד כמה ימים. כל הפרטים באתר: http://apa.gov.ge/en/eco-tourism/Trails/bordjom-xaragaulis-turistuli-bilikebi-satesto
אכלנו שווארמה מעולה לארוחת צהריים ברחוב הראשי בבורג'ומי, הארוחה הזולה ביותר שלנו לאורך הטיול כולו.
הזמנו ברגע האחרון את הלינה בבורג'ומי בדירה מוזרה, לא משהו שממליצה עליו. היה בסדר.
בשעות אחר הצהריים הלכנו לבורג'ומי סנטרל פארק, שזהו הפארק העירוני. עלות כניסה 2 לארי. הפארק פשוט מקסים! דוכנים, מתקנים, רכבל בכניסה לפארק שעולה לגבעה מעל (5 לארי לכיוון), הנהר זורם במרכז, פארק חבלים קטן, מפל מרשים שיורד אל פסלו של פרומתיאוס והאש. מקום באמת מקסים. לאחר שחוצים את הפארק כולו לאורכו (כקילומטר) יוצאים מהפארק לחורשה וממשיכים ללכת לאורך הנהר עוד קצת יותר מ 2 קילומטר. הליכה קסומה וכיפית אל עבר המעיינות החמים של בורג'ומי: 3 בריכות במקום מסודר להפליא, עלות כניסה נוספת למתחם. שימו לב שנסגר בשעה 19:00 אז להגיע לפחות ב 18:30. יש מלתחות ושירותים במקום.
ברחוב המוביל אל הכניסה לסנטרל פארק לאורך הנהר יש הרבה מסעדות מצוינות לארוחת הערב.
יום 3 – בורג'ומי – קוטאיסי
התוכנית המקורית היתה לטייל בורדזיה VARDZIA עיר המערות בדרך לקוטאיסי. גם כאן היה ויתור בשל הנסיעה הארוכה וחוסר העניין של המתבגרים, למרות שמדובר באחד האתרים התיירותיים ביותר בגיאורגיה (ואולי בגלל). הוחלט לנסוע ישירות לקוטאיסי. מה גם שהבת הצעירה היתה ללא תעודת מתחסן בתוקף עדיין והיינו צריכים להגיע מספיק מוקדם כדי לעשות בדיקת קורונה (נדרשת בדיקה ביום השלישי לשהות במדינה).
קוטאיסי עיר נעימה. עלנו לקתדרלת בגרטי המשקיפה על העיר קתדרלה מקסימה ונוף נפלא.
טיילנו בכיכר המרכזית עם המזרקה ולידה פארק קטן נחמד. ממש על הכיכר יש את הגלידריה mio gelato ואם נכנסים עוד קצת לעומק הרחוב בו הגלידריה תמצאו גינה יפהפיה ובה מקומות ישיבה של הגלידריה. האוכל מעולה והגלידה עוד יותר. מקום כיפי לשבת בו.
הילדים רצו לעשות קניות וראינו שיש קניון במרכז העיר – KARVASALA MALL לא להיכנס. אין טעם.
לינה: Hotel Balanchine מיקום שקט וקרוב לכיכר המרכזית, שירות נפלא, גג מושלם לישיבה, כוס קפה או יין (על חשבון הבית) וארוחת בוקר שהבעלים מכינה בעצמה – משובחת ומושקעת.
יום 4 – קוטאיסי – מסטייה
יום במגמת עליה לכיוון ההרים. עשינו 2 עצירות בדרך:
- קניון אוקצה – מסלול קצר בשבילים התלויים מעל הקניון. מרהיב. ממרכז המבקרים יש הליכה של 2 קילומטרים ביער מקסים עד שמגיעים לקניון עצמו ולחלק התלוי. ראינו שאפשר להגיע ישירות לשם עם רכב 4X4 מי שרוצה לחסוך הליכה. נכנסים בנקודה אחת לשביל התלוי והולכים בגובה לאורך הקניון ויוצאים בנקודה אחרת. יש המון מדרגות (כ- 900) ואם חוזרים דרך היער לחניה של מרכז המבקרים מדובר בעליה לא קטנה. אנחנו מצאנו בקיוסק בנקודת היציאה נהג שלקח אותנו תמורת 40 לארי חזרה לרכב בדרך ג'יפים. היה נורא חם ולא התחשק לנו לעלות חזרה את כל הדרך.
- קניון מרטווילי – גוגל מפות לקח אותנו משום מה לאיזו כניסה אחורית מכביש שטח במקום ישר למרכז המבקרים (שקל למצוא כי יש שילוט ברור וזה על הכביש הראשי) אבל כך זכינו לראות את הנחל והקניון מלמעלה לפני שירדנו עם הסירות למים. מדובר בקניון יפהפה ובשייט קצר בסירות גומי לאורכו. תיירותי מאוד ויפה מאוד.
מכאן המשכנו ישירות בעליה למסטייה. הנוף משתנה, יותר ויותר פרות על הכבישים, ההרים המושלגים מתחילים להקיף את הדרך וכך גם הפריחה לצד הכביש.
חלפנו על פני מסטייה, עיירה חמודה ביותר, על מנת להמשיך למקום הלינה שלנו ב 2 הלילות הקרובים, רבע שעה ממסטייה: Heshkili huts Svaneti
מדובר במתחם בקתות משפחתי היושב על גבעה ירוקה אל מול הנוף המדהים ועוצר הנשימה. מקום מושלם. תיירים מגיעים רק כדי להצטלם על הנדנדה אל מול הנוף ונוסעים. מי שנשאר לישון זוכה בנופים מטורפים מהבקתה, שמים זרועי כוכבים במראה נדיר, שקט ושלווה מוחלטים! אבל...תנאים בסיסיים, אין שירותים ומקלחת בחדר, הם משותפים לכל הבקתות ו....אין וויי פיי ואין קליטה סלולרית. שקט ושלווה הארד קור. אם המשפחה מכינה אוכל לפי הזמנה ויש "בר" עם מוזיקה ומשקאות אל מול הנוף. נהנינו שם מכל שניה.
יום 5 – מסטייה / חשקילי
יום זה נועד להיות יום התארגנות לקראת טרק של 4 ימים ממסטייה לאושגולי.
עשינו בכל זאת טיולון קצר באותו היום לקרחון צ'לדה. מדובר בהליכה של סה"כ 3 ק"מ לכל כיוון. לא קשה אבל גם לא מישורית. יש טיפוס בקטנה. נוסעים עם הרכב (עביר לכל רכב) לכיוון שדה התעופה וממשיכים עד הגשר שחוצה את הנהר הגועש (אין איך להמשיך משם עם רכב בלאו הכי). חוצים את הנהר ומתחילים במסלול שנכנס ליער והולך חלק גדול מהדרך לאורך הנהר המאוד גועש. המשיכו עד הקרחון ממש. רק כשמגיעים קרוב מבינים שזו לא אדמה אלא גוש קרח ענק (טוב נו, קרחון....) המכוסה אדמת מפולות וממנו בוקע הנהר השוצף. מקסים.
ימים 6-7-8 – טרק מסטייה – אושגולי (בעצם ללחורי, הסבר בהמשך)
לפני היציאה לדרך קנינו לחם גיאורגי טרי המושלם ביותר שאכלנו בכל גיאורגיה במאפייה שמול ה SQUARE על הרחוב הראשי. יוצאים לדרך מהמקום בו נמצא מרכז התיירות, יש ממול שילוט חצים המכוון לכל המסלולים. ישבנו לפני כן לארוחת בוקר בופה במלון הצמוד. יש זמן. לא צריך למהר.
את הרכב השארנו בחניה ב SQUARE פשוט מול תחנת המשטרה. זה נראה לנו המקום הבטוח ביותר להעמיד רכב למשך 4 ימים. חזרנו לרכב בריא ושלם.
טרק מסטייה – אושגולי – כמה דברים כלליים:
מפה 1:50000 קנינו בחנות מזכרות ברחוב הראשי כתוב maps בשלט ברחוב. מפה מס 9 מכילה את כל המסלול. אבל זה לא מספיק טוב, יש צורך במפה 1:25000 שלהבנתי ניתן לקנות רק בטביליסי.
הורדנו את המסלול ל maps.me מאוד חשוב לרגעי ההתברברות. ויש כאלה.
לקחנו אוכל יבש ליתר בטחון כי אין איפה לאכול בדרך. בכל מקום שישנים ניתן לאכול ארוחת ערב וארוחת בוקר ולבקש "לאנץ' בוקס" לדרך שבד"כ מורכב משאריות ארוחת הבוקר. אבל מי שבררן באוכל או רוצה עוד אפשרויות – כדאי לסחוב קצת. אנחנו סחבנו מעט, וברוב לא נגענו, אבל היו רגעים שזה היה יעיל וחשוב.
מקלות הליכה! ממש חשוב לקחת מקלות. מסייעים מאוד בעליות הגדולות וגם בירידות.
גסטהאוסים בהחלטה של רגע אחרון החלטנו בכל זאת להזמין בבוקינג ערב לפני כדי לחסוך את הצורך לחפש גסטהאוס בהליכה ברחבי הכפר בו לנים. חשוב להדגיש שלא חסר איפה לישון ובכפרים כל בית שני הוא גם גסט האוס, אבל לנו היה נוח להזמין מראש ולדעת בדיוק לאן הולכים בסוף היום. גם כשיודעים שאתם בדרך מתחילים כבר להכין את ארוחת הערב😊 מן הסתם שילמנו קצת יותר בגלל ההזמנות בבוקינג.
לאורך המסלול יש הרבה בוץ ומים שלעיתים צריך ללכת בתוכם. צריך לחפש מסלולים מעל ומתחת או לוותר מראש ולהתלכלך.
מכנסיים ארוכים חשוב בגלל סרפדים ומלא צמחיה שעוברים דרכה ובגלל הזבובים. רצוי לא טייץ כדי שפחות יעקצו דרך המכנסיים. מדובר במפגע שמשפיע ממש על ההליכה, הנשיכות כואבות וחלק מהאנשים מפתחים תגובה אלרגית (כמוני למשל...) מדובר בזבובי בהמות ולא בזבובים רגילים. וגם – לשים לב למוקשי פרות לאורך כל הדרך.
אנחנו טיילנו סוף יוני תחילת יולי - יכול להיות שבהמשך הקיץ פחות בוץ . הפריחה בעונה זו היתה מטוררררררפת. אין דברים כאלה.
מזג אוויר – היינו בטוחים שבכפרים הגבוהים ובפאס יהיה קר אבל ממש לא היה קר. לא יודעת אם זה מזל או שככה זה, אבל בגדול סחבנו כמה בגדים חמים די מיותרים. מעילי גשם הכרחי. בלילה האחרון ירד מבול וברד.
סוף המסלול – מאושגולי צריך ג'יפ כדי לחזור למסטייה. לוקח שעה וחצי – שעתיים. אפשר לתאם מראש עם אחת החברות במסטייה אבל אין בעיה לתאם גם באושגולי עצמה. רצוי בבוקר בגסט האוס. מחירים 150-250 לארי לג'יפ.
יום 1 של הטרק - ממסטיה לזבשי:
יוצאים מסוף הרחוב של הטוריסט אינפורמיישן, יש שם שילוט לכל הכיוונים. הולכים בתוך מסטיה לכיוון מלון בנגוריאני שם מתחילה דרך עפר שעוברת מעל שדה התעופה. דרך מתונה עד פניה משולטת ימינה לאחר 2 קמ בדרך עפר.
השביל כאן מתחיל לעלות בדרך ג'יפים ביער בדרך חשופה לשמש עליה של 200 מטר לאורך 2 קמ ונדמה שנגמר אבל אז שביל צר נכנס לתוך היער בעליה תלולה וקשוחה מאוד. 100 מטר לאורך 280 מטר שמסתיימת בכר דשא ענקי מלא פרחים וממול שלוחה ירוקה עליה צריך לטפס בשביל שלא ממש רואים אותו. פשוט הולכים על גבי השלוחה לאורך כק"מ. בקצה השלוחה יש פניה דרומה עם עליה קלה לאוכף. מהאוכף שביל ברור בירידה לכיוון הנחל, עובר בכפר נטוש ובשני כפר קטנטנים. לא לבנות על השילוט המבטיח קפה ותה. לרוב אין מאחוריו כלום. חוצים את הנחל וממשיכים לרדת וממשיכים כל העת על הגדה הצפונית של הנהר. כ 4 קמ עד הגשר בהליכה איטית בשל מים בוץ וקוצים. הכפר האחרון בגדה הנגדית הוא זבשי. לא רואים את הגשר. צריך לעקוף שדה פרחים מגודר ואז מתגלה הגשר ונכנסים לכפר.
סה"כ 16 קילומטר. יום לא קשה והליכה יפה ומקסימה. עצירות בכר הדשא ובאיזור חציית הנהר. ביום זה בהחלט היה צורך בארוחת הצהריים שהבאנו איתנו. היה חם ושתינו את כל המים שלקחנו. חשוב להצטייד ב 3 ליטר לאדם לפחות.
לקחת בחשבון שבזבשי אין כלום – לא בית קפה או מכולת או מאפייה. את כל צרכיכם יצטרכו לספק בגסטהאוס (ככה למשל לא היתה לנו בירה של סוף יום..)
לינה: Ciuri's Guesthouse בסגנון homestay. המארחת מקסימה, המקום שקט ומבריק. היינו שם רק אנחנו (יש סה"כ 3 חדרים וסלון) מטבח+חדר אוכל רחב ידיים. ארוחת ערב צמחונית (!) היתה ללא ספק הארוחה הטובה ביותר שאכלנו בגיאורגיה. כנ"ל ארוחת הבוקר ומה שארזה לנו לדרך. מקום נהדר.
יום 2 של הטרק – מזבשי לאדישי:
יום זה נחשב ליום הקשה של הטרק בשל העלייה הגדולה בחציו הראשון.
השביל יוצא מתוך הכפר, יש שילוט, אפשר לבקש הכוונה בגסטהאוס כדי לא להתברבר וכמובן להיעזר ב MAPS.ME
מתחילים מייד בעליה קשוחה של 3.2 קמ עד לאתר סקי. לנו זה לקח שעתיים וחצי. אנחנו הולכים לאט מאוד בעליה ובד"כ מפצים על זה בהמשך. אתר הסקי נטוש בקיץ אך עם המשך השביל (יש שילוט לאדישי) כעבור 50 מטר יש מצד שמאל בית קפה עם בירה וקולה בלבד. אחלה מקום להתרעננות ולאסוף אוויר להמשך העליה.
מכאן העליה ממשיכה בדרך עפר ושביל סקי מתונה יותר עוד קמ וחצי נוספים. בנקודה הגבוהה ביותר יש market נטוש עם ספסל המשקיף על הנוף. משם ירידה מתונה עד אדישי. השילוט ברור כל הדרך.
סה"כ 11 ק"מ אך זה בהחלט מעל ומעבר ליום זה שאינו קל כלל.
אדישי כפר מקסים. שווה להסתובב קצת. יש בית קפה במרכז עם ארטיקים ו"בר" בקצה הכפר ליד הגסט האוס שישנו בו. מקום נעים עם מוסיקה לערב וקמין חיצוני אם קר.
לינה: Elisabeth's Guest House מקום מקסים עם נוף נהדר וחדרים נוחים. ארוחת ערב היתה מאכזבת אך ארוחת הבוקר במטבח היתה נהדרת. ביקשנו מראש לארוז את רובה לדרך כדי לא לצאת על בטן מלאה. ביקשנו ואליזבת ארגנה לנו סוס שיעזור לנו לחצות את הנהר בבוקר שלמחרת (הסתבר שמדובר בבחור מהבר😊)
יום 3 של הטרק – מאדישי ללחורי
בד"כ ההליכה ביום זה היא 17 ק"מ עד איפררי, אך אנחנו בחרנו מראש להמשיך עד lalkhori סה"כ 19 ק"מ.
ממרכז אדישי יש שילוט לשביל ל IPRARI (ולא להתבלבל עם IPRAL זה מקום אחר...) השביל לכיוון הנחל ולאורכו קל ונוח והשילוט מוביל לנקודת החצייה של הנהר. לקח לנו שעה וחצי.
חציית הנהר: האיש והסוס חיכו לנו שם. המעבר קל ונוח קצת רטוב. את התיקים הוא העביר לנו בנפרד. קראתי סיפורי דרך בהם נכתב שאם באים מוקדם אפשר לחצות ברגל. אנחנו חצינו בשעה 9:30 והנהר היה גועש ביותר. לא רואה איך עושים את זה בלי סוס.
מכאן מתחילה עליה לא קלה של 2 קמ עד לפאס. נוף מהמם, רוח חזקה. לנו לקח 1:45 שעות.
משם ירידה תלולה עד לנהר ועוד הליכה נעימה לאורכו.
בדרך, 3 ק"מ לפני איפררי כפר קטנטנן בבית הראשון מקום מעולה לעצירה ומנוחה. בירה קרה וחצ'פורי מעולה.
המשכנו לאיפררי ואז עוד 2 ק"מ בירידה לללחורי ללינת לילה.
סה"כ 19 ק"מ. היום הכי ארוך אך הכי פחות קשה. היום היפה ביותר במסלול.
לינה: Guesthouse Robinzon Lalkhori בפורמט המשפחתי הקבוע. החמות מבשלת והכלה מנהלת את הגסטהאוס. חדרים בסדר גמור. ארוחת ערב מאוד טעימה. יש בכפר קפה \ מסעדה מעץ מעוצב ויפה.
קצת לפני ארוחת הערב החל מבול והחשמל בכפר כולו נפל ולא חזר עד הבוקר. לאור מזג האוויר העגמומי ולאור זאת שיתרת 10 הק"מ שנותרו עד אושגולי הן בדרך ג'יפים החלטנו לוותר על היום האחרון. שאלנו בגסט האוס על הסעה וקיבלנו מחירים כדלקמן:
150 לארי ישירות למסטייה
230 לארי נסיעה לאושגולי, הנהג מחכה לנו שעה בכפר ואז נוסעים למסטייה.
לצערי המשפחה שלי לא זרמה עם העצירה באושגולי, שאמור להיות כפר יפהפה ונסענו ישר למסטייה בדרך ג'יפים יפהפיה.
יום 9 – ללחורי – מסטייה:
בבוקר נסיעה בג'יפ למסטייה ובשארית היום יום מנוחה שאחרי הטרק במלון שווה ומפנק.
רצינו לבקר במוזיאון ללמוד קצת על המגדלים המרתקים שליוו אותנו כל הטרק, אך יצא שזה היה יום שני, היום בו המוזיאון סגור.
ישבנו על הגג של PANORAMA לקפה קר מושלם וארוחת צהריים טעימה ממש. אחר כך עשינו סיבוב במסטייה בצד השני של הרחוב הראשי, זה הפחות תיירותי, באיזורי המגורים. הכפר פשוט מקסים ומעניין והמגדלים שלו – וואוו. בערב אכלנו ארוחת ערב טעימה ב café buba והמשכנו לקינוח ב café Laila המאוד תיירותי אבל בעל אווירה נהדרת וכיפית והיחיד שפתוח עד מאוחר.
לינה: OLD SETI HOTEL מלון נהדר ומפנק עם שירות מעולה אך ארוחת בוקר מאכזבת.
ימים 10-11 –אנאקליה:
יום בסימן ירידה מההרים. נסענו לכיוון הים השחור לאורך נהר האנגורי המרשים. עשינו עצירה בסכר הענק patare enguri אפשר ללכת לאורך הסכר או לשוט לידו בסירה. ללא ספק קונסטרוקציה מרשימה. משם המשכנו לעיר זוגדידי. עיר יפה עם שדרה מרכזית רחבת ידיים. אכלנו ארוחת צהריים ולא הסתובבנו הרבה. המשכנו לאורך הנהר שבחלק שאחר הסכר כבר שלו ורגוע עד לאנאקליה שעל הים השחור.
כמה מילים על Anaklia. לא בחירה סטנדרטית. חיפשנו מקום לנפוש ולנוח על הים השחור (בעיקר בשביל הילדים). לא רצינו להגיע לבאטומי מכל סיבה אפשרית וגם רצינו לצמצם נסיעות (מוטיב חוזר אצלנו). ראיתי שבאנאקליה יש ריזורט נופש מפנק ופארק מים וגשר יפה וזה הספיק לי. בפועל, מדובר בעיירה נטושה כמעט לגמרי. לפני כעשור החלו לעבוד שם על פרוייקט מגלומני ואז התחלף השלטון ונעצר ואז קורונה ומוות קליני. האמת, זה לא גרע מההנאה שלנו. החוף מקסים, המלון היה סופר מפנק, הגשר המחבר את המלון למרכז העיר יפהפה ומספק הליכה נעימה של חצי קילומטר מעל הנהר ולאורך החוף ואחת משלוש המסעדות בעיירה פשוט מצוינת (café Nata), השקיעות מטורפות בצבעי וורוד שמעולם לא יצא לי לראות, פארק המים מגניב והמונומונט האדריכלי המטורף על הים ליד הגשר הוא פשוט וואוו. בקיצור – אחלה מקום שקט שלו ומושלם למנוחה.
טיילנו בעיר, הלכנו לים, לבריכה, לפארק המים. לקחנו בבוקר מהמלון אופניים ויצאנו לרכיבה כיפית.
לינה: Anaklia Resort by Pratap's Signature פשוט מושלם. חדרים סופר מפנקים, חדר אמבטיה בגודל של אולם חתונות, ארוחת בוקר טובה, ערסלים, יושב על הנהר, שטח ירוק ונהדר, בריכה, פינג פונג, ביליארד. נפלא
יום 12 – אנאקליה – טביליסי:
יום נסיעה. קרוב ל 6 שעות. בלי עצירות מיוחדות בדרך. המטרה: להגיע לטביליסי ולטייל בעיר העתיקה בהנאה. בפועל בגלל ענייני רכב הגענו יחסית מאוחר וירד גשם. הסתפקנו בארוחת ערב טובה לא רחוק מהמלון. בשלב הזה כבר שבענו מאוכל גיאורגי (סבלה במיוחד בתי הצמחונית שאכלה בעיקר תפוחי אדמה במשך שבועיים) וכל מה שרצינו זו מסעדה אסיאתית. לא רחוק מהמלון רחוב ובו כמה מסעדות תאילנדיות. ארוחה מושלמת במסעדה קטנה ואינטימית בקומת מרתף עם שירות נהדר ואוכל טעיםםםםם Tuk Tuk Thai Restraunt
לינה: Silver 34 Boutique מלון בוטיק מקסים ומיוחד. אם יוצא לכם להזמין את חדר זוגי עם טרסה – הרווחתם. מרפסת ענקית עם נוף משגע של העיר העתיקה.
מול המלון באלכסון בר יין מקסים בקומת מרתף עם פסנתר וטעימות ומכירות יין. מקום מקסים. מושלם בגשם.
יום 13 – הדרך הצבאית לקזבגי:
יצאנו לדרך צפונה. יש הרבה המלצות לעצירות בדרך לקזבגי, אלו היו התחנות שלנו:
מנזר JVARI מעל מצחטה. מנזר יפה נוף נפלא. לא נכנסו למצחטה.
מצודת ANANURI המאוד יפה ותצפיות לאורך הדרך ומהמצודה על אגם ZHINVALI (אפשר לרדת עם רכב 4X4 לאגם אבל החבר'ה לא רצו)
GUDAURI – עצירה לתצפית נוף משגעת בדיוק בסוף הסיבובים של העליה
PASANAURI – מפגש נהרות שחור – לבן בצד הדרך איפה שהפסלים של הצבאים (הנקודה מופיעה בגוגל Black and White Aragvi)
אחרי פסנאורי לאורך נהר הארגווי יש מלא "קמפינג" מהם יוצאים לרפטינג. הזמנו מראש אבל ביטלנו ברגע האחרון בגלל מזג האוויר הקפוא והגשם שהתחיל.
מונומנט אחוות העמים – מרשים ביותר בעיקר הנקודה בה נבנה. נוף מטורף. כשאנחנו הגענו הרוחות איימו לזרוק אותנו מהמצוק למטה. לא הבנו מי המשוגעים שמציעים לנו מצנחי רחיפה במזג האוויר הזה.
הגענו לקזבגי (הקרויה גם סטפנצמינדה) לקראת ערב גשום וקררררר.
לינה: ישנו 4 לילות ב Belmonte Kazbegi גסט האוס חמוד עם נוף משגע, 8 חדרים ובעלים נחמדים. ללא ארוחת בוקר. מקלחות מבאסות, מיקום סבבה. יש המון מקומות לינה בקזבגי מכל הסוגים והמינים. כאן לראשונה היה יחסית עמוס מטיילים והרבה מקומות היו מלאים.
יום 14 – מפלי GELVETI
נסיעה קצרה צפונה מקזבגי למפלי GVELETI. מהחניה יוצא שביל ברור שבאיזשהו שלב מתפצל. שילוט ימינה (קצת עקום וקל לפספס אותו) למפלי BIG GVELETI ושילוט שמאלה ל SMALL GVELETI. בערך 20 דקות לכל מפל מהפיצול. הלכנו לשניהם. הקטן חמוד ושקט הגדול מרשים יותר. הליכה נחמדה ויפה בפריחה משגעת.
בדרכנו חזרה לקזבגי פנינו ימינה לכפר TSDO. הפניה מצפון ימינה מאוד חדה וקל לפספס. הכפר מאוד מיוחד ונטוש ברובו. עשינו בו טיול רגלי קצר.
אחרי ארוחת צהריים במסעדה הנהדרת שעל הנהר בכניסה לקזבגי (COZY CORNER) עלינו עם הרכב לכנסיית השילוש הקדוש שעל ההר מעל, כנסיית גרגטי. ידועה גם בכינויה sameba. הכביש המוביל היה חסום ונסענו בדרך שטח עוקפת המחייבת רכב שטח. הנוף מלמעלה היה מהמם וזאת למרות שעלינו ביום מעונן ועדיין לא זכינו לראות כלל את הר הקזבק המתנשא מאחורי כנסיית גרגטי. הנשרים הגדולים שחגו מעל הכנסיה היו חוויה נהדרת בזכות עצמם.
יום 15 – עמק סנו
לאור מזג האוויר ביומיים האחרונים באיזור החלטנו שצריך לקום מוקדם כדי לא להיכנס לגשם אחה"צ הקבוע. קמנו בהפתעה לבוקר בהיר לחלוטין והר הקזבק התנשא במלוא הדרו בחלון החדר שלנו. מדהים!
נסענו לכפר ג'וטה המקסים ואחרי ארוחת בוקר קלה באחת המסעדות יצאנו לדרך אל עבר האגם.
קצת סדר באפשרויות הטיול בעמק:
1. גסט האוס לבן ומגי (ובטח גם אחרים) משכירים סוסים עם מלווה כך שאפשר בקלות לעשות טיול סוסים שמתאים לכולם.
2. המסלול הקצר: לאגם (תיכף פירוט)
המסלול הקצר ועוד קצת: עד המפלים
מסלול ארוך: למפלים הצבעוניים/ המפלים האלפיניים – בגדול מסלול של יומיים. מקובל גם לעשות אותו מג'וטה לרושקה. אפשר גם לעשות טיול סוסים לאגמים וחזרה שלוקח 8-10 שעות.
אפשר לעשות ביום אחד לאגם הראשון (האגם הלבן) וחזרה. כדי לעשות זאת כדאי לישון בקמפינג ZETA או ב FIFTH SEASON שנמצאים כבר ממש בתוך העמק ומשם זה 10 קמ לאגם ואז חזרה.
אז חזרה למסלול הקצר והרגוע מאוד שאנחנו עשינו: מג'וטה יש שילוט ל FIFTH SEASOM ולקמפינג ZETA אז עוקבים אחריו. מתחילים מטיפוס של כ 200 מטר לאורך קילומטר וקצת ומגיעים לאתר קמפינג מדהים ביופיו ועוד כמה מאות מטרים אחריו המלון והמסעדה FIFTH SEASON שיושבים מול נוף מדהים ופרוסים שם בדשא שולחנות, פופים, ערסלים. מקום מושלם לעצירה ארוכה בדרך חזרה.
באופן כללי, הייתי ממליצה לקצר לילה אחד מקזבגי ולישון לילה בג'וטה או בעיקר בשני האתרים הנ"ל המבודדים בתוך העמק. נכנסים עם תיק על הגב ומשאירים את השאר באוטו/במלון. שווה!
משם הדרך ממשיכה בנחת בעמק היפהפה עד שמתפצלת. משמאל – ממשיכה לאורך הנהר על הגדה השמאלית. מימין, הדרך שצריך לקחת – חוצה את הנהר. עם הנעליים שנרטבות עד הקרסוליים. אין ברירה. חצייה קלה ונוחה.
ממשיכים עם שביל ברור שמתחיל טיפה לטפס עד שנגלה לפתע האגם היפהפה. ואז חזרה.
סה"כ 6.5 קילומטר שלווים רגועים וקסומים.
כדאי לצאת מוקדם כי אחר כך מגיעים מלא אנשים.
יום 16 -עמק טרוסו
עמק יפהפה רצוף כפרים נטושים. מקום מיוחד. יש מי שעושה ברגל מקובי עד למבצר או מקצר ומתחיל מהקמפינג camping & café truso שנמצא בדיוק במקום בו העמק התעקל.
אנחנו החלטנו הפעם על נסיעת שטח ובסוף עליה קטנה למבצר. בפועל, נסיעת השטח לא היתה פשוטה והרכב שלנו התגלה כנמוך מדי ועצרנו מעט לפני הקמפינג והמשכנו ברגל.
מי שהולך ברגל עד הקמפינג שימו לב שהולכים בדרך הג'יפים וצריך לזוז כל פעם שעובר ג'יפ.
בכניסה לקמפינג יש גשר שחוצה את הנהר – חצינו ועלינו במדרגות תלולות עשויות צמיגים והמשכנו בשביל כ 700 מטר עד מעיין הסודה שהוא יפהפה. ממנו ממשיך שביל כמעט בלתי נראה לאורך הגדה הימנית עד לחורבות שמול הכפר הנטוש והקסום KETRISI. את מבצר zakagori ראינו מרחוק והחלטנו לא להמשיך.
(עוד כ 3 קילומטר). בקטריסי יש גשר וחצינו לגדה הנגדית (למסלול הג'יפים) ובהליכה מהירה בניסיון להשיג את הגשם המתקרב חזרנו לרכב. סה"כ כ 7 ק"מ קלילים.
מהכפר קובי יש רכבל חדיש וארוך שעולה לגודאורי. נראה מקסים, אבל הילדים סירבו אז....
כללי לגבי איזור קזבגי: אנחנו נשארנו 4 לילות. זה הרבה. בהחלט היינו ממירים לילה אחד בלילה באיזור ג'וטה ואחרי הטיול בעמק טרוסו אפשר בהחלט פשוט להמשיך דרומה לטביליסי.
מסעדות: יש מלא, לא חסר איפה לאכול. ומלא סופר מרקטים וירקנים ומאפיות להצטיידות.
אנחנו אכלנו ונהננו ב: COZY CORNER, GOOD FOOD, BEBA BARI, café 5047
יום 17 – טביליסי:
על הבוקר נכנסנו לאוטו ונסענו דוך לטביליסי, בדיקות קורונה בדרך למלון. נשאר לנו חצי יום לטיול בטביליסי: שוק הפשפשים, הפארק המקסים שמתחתיו, העיר העתיקה, קתדרלת SIONI, עלייה ברכבל למצודת NARKALA וירידה ברגל דרך הגן הבוטני המקסים (אפשר לרדת באומגה גם) ודרך רובע המרחצאות abonotubani, ככר החירות והרחובות הסמוכים.
יום 18 – עמק קאחתי:
נסיעה ל sighnagi בדרך היין הנהדרת:
עצירה ב TELAVI בעץ העתיק, הפסל עם הסוס והרחובות הסמוכים עם המרפסות היפהפיות. קפצנו גם לשוק ( TELAVI BAZAAR) אבל זה היה ממש מיותר.
טעימות ביקב SHUMI הקסום. המקום מאוד תיירותי אבל הסיור מעניין, שיטות חדשות אל מול מסורתיות בייצור יין וטעימות נהדרות ב 15-20 לארי וחנות יין במחירים מעולים.
סיבוב קצר ב TSINANDALI הסמוכה.
ארוחת צהריים טעימה על המרפסת המטריפה ביקב MOSMIERI KAKHETI WINE CENTER
ביקור במנזר BODBE המקסים ממש לפני סיגנגי.
לינה בסיגנגי המקסימה. טיילנו בה מלמטה ועד למעלה ולאורך החומה. בכל מקום נוף אחר לגמרי.
טעימות נוספות של יין ב pheasant’s tears הפלצני והיקר אבל המקום מקסים.
קפה קר נפלא בנוף הנפלא לעת ערב ב terrace panorama וארוחת ערב מצויינת על הגג מול הנוף ב burji guest house
לינה: מקום קטן ומקסים עם אירוח לבבי וארוחת בוקר מדהימה בחלק הנמוך של העיירה: GUEST HOUSE MARADONA
יום 19 – שופינג:
יצאנו בבוקר לכיוון טביליסי בדרך הקצרה. עצירה להשלמת רכישות יין וטעימות אחרונות במקום מקסים עם מחירים טובים: VINERIA KAKHETI
את הזמן עד הטיסה בילינו בקניון EAST POINT שנמצא רבע שעה משדה התעופה. קניון פתוח וגדול.
ו...הביתה😊
כללי:
- אין בעיה לנהוג באופן עצמאי. צריך רישיון בינ"ל. דלק זול ויש המון תחנות דלק וגם המון משטרה בכל מקום אז לנהוג לפי הכללים. שכרנו רכב יחסית בזול דרך אתר economycarrentals שמשכירים בגיאורגיה דרך חברת RACE. אנחנו משכירים דרך אתר זה שנים ומעולם לא היתה בעיה, אך השכרת רכבי 4X4 בגיאורגיה היא בדרך כלל של רכבים ישנים ונתקלנו בכמה בעיות לאורך התקופה, החליפו לנו פעמיים רכב ופעמיים היה צורך בתיקון במוסך. חייבת להגיד שהשירות היה מקסים ולבבי תמיד, אך התקלות היו מעצבנות ולעיתים אף מלחיצות. השתמשנו בעיקר בגוגל מפות אך גם הוא התחרפן לפעמים ושלח אותנו מדרך לא דרך או לא ממש למקום הנכון. אם משהו נראה מוזר כדאי להצליב עם WAZE במקומות עירוניים ועם MAPS.ME באיזורים כפריים ובשטח. חשוב לשים לב לחיות בדרך: המון המון פרות שהן לגמרי מלכות הכביש וגם חמורים וחזירים וסוסים והמוני כלבים משוטטים, וכולם מרגישים שהדרך היא שלהם. חשוב להאט לפני כל עיקול ולפני כל כניסה למנהרה, אי אפשר לדעת מאין יבוא פתאום בעל חיים. היינו עדים לצערנו לתאונה מחרידה בה ואן נכנס למנהרה משמש לחושך ולא ראה את הסוסים בכניסה למנהרה ופגע בהם. אמא סוסה נהרגה וברכב היו פצועים. מחזה מחריד. שווה להאט ולנהוג בזהירות יתרה פלוס על מנת להימנע מחוויות כאלו.
- המסלול שלנו לא עמוס מאוד, לדרישת הקהל. אפשר לעשות הרבה יותר ב 19 יום, אם רוצים. אנחנו הלכנו על קצב טיפה יותר רגוע. עשו את ההתאמות כמו שמתאים לכם.
- קורונה: נכון ליולי 2021 מאוד מקפידים במקומות עירוניים על מסיכות וחיטוי ובכפרים כאילו לא היתה קורונה מעולם. בדיקות קורונה שצריך לעשות אחרי כניסה ולפני חזרה ניתן לעשות במעבדות CITO בערים הגדולות. הם מגיבים למייל במהירות ומסייעים. אך ניתן להזמין דרך בית המלון בדיקה במלון. צרו קשר עם המלון להתייעצות בבוקר ההגעה או יום לפני. תוצאות מגיעות במייל תוך 14 שעות.