מטיילים יקרים!
חזרתי לפני יומיים מטיול של 27 יום עם חברה שלי בבורמה.
לפני הנסיעה נתקלנו בדילמה: האם לנסוע או לא?
באינטרנט (גם בלמטייל) בורמה מוצגת כמדינה יחסית יקרה. כמונו, ישראלים רבים שפגשנו בדרכים התלבטו האם לנסוע או לא.
אז לאחר שסיימנו את הטיול שם אני שמח לבשר לכם: זול שם!
27 הימים שם עלו לכל אחד מאיתנו 550$ (ללא כרטיסי הטיסה הלוך חזור לבנקוק שעלו לנו 120$ לאדם).
חשוב לדעת מחירי הלינה שתמצאו בלמטייל וגם במקומות אחרים באינטרנט נמוכים מהמחירים האמיתיים. ברוב המקומות שילמנו 15 דולר לזוג. יחיד ישלם בד"כ 10$.
האוכל במדינה זול ביותר (למי שיוכל אוכל מקומי במקומות מקומיים או לפחות די מקומיים, לא חייבים את הדוכן הכי לא מעורר תאבון ברחוב). עלות מנה תנוע בין חצי דולר לשניים במקומות הזולים.
הנסיעות לא כל כך יקרות, לפחות יחסית לתאילנד (נסיעות של 10 שעות עלו סביב 12 דולר ונסיעות קצרות יותר היו זולות בהתאם).
בנוסף לכך ביום האחרון של הטיול פגשנו אנגלי אשר נכנס מתאילנד באופן יבשתי למדינה וללא בעיות (הייתה לו כבר ויזה, אין אפשרות להוציא ויזה במקום)
הוא נכנס במעבר מא סאי בתאילנד לעיר טצ'ילייק בבורמה משם אוטובוס לקנטוג ומשם אוטבוס לינגון.
פירוט המסלול שלנו, כולל דברים לראות, מקומות לישון ועלויות
(בסוף יצורף נספח ובו כתובות וטלפונים של גסטהאוסים)
ינגון-
אנחנו התחלנו את הטיול ביום אחד בינגון. הנסיעה משדה התעופה לינגון עלתה לנו 10$, אבל אם אתם רוצים לחלוק אותה אם עוד אנשים תמצאו אותם כבר בשדה התעופה ותגיעו למונית בקבוצה. לנו הנהגים לא נתנו לחלוק מונית עם אנשים אחרים לאותו אזור בטענה שאנחנו לא נוסעים לאותו המקום. לנו בגסטהאוס Pyin oo lwin 2 בעלות של 15$ לזוג (סטנדרט ללא ארוחת בוקר)
אחרי יום בינגון שכלל את פגודת שוודגון (8$ כניסה, מומלץ להגיע בערב) נסענו לקאלאו באוטובוס, נסיעה שעלתה לנו 13$ לכרטיס. אם רוכשים את הכרטיס בתחנת הרכבת באזור מהבנדולה ניתן להוזיל את
הכרטיס בדולר או שניים.
קאלאו-
לקאלאו הגענו ב3:15 לפנות בוקר בלי שהזמנו מקום לינה. בחור מקומי נחמד מאוד
(בעל סוכנות טיולים בשם NAING NAING) עזר לנו למצוא מקום לאותו הלילה (נאלצנו
לשלם 12$ על חצי לילה במקום שנקרא Eastern paradise). בבוקר למחרת עברנו
לPINELAND שם התאכסנו שני לילות. לאחר יומיים בקאלאו יצאנו לטרק של שלושה
ימים לאגם אינלה (מומלץ ביותר!). יצאנו דרך סוכנות A1 (סוכנות מעולה אבל
טיפונת יותר יקרה, ל4 אנשים המחיר הוא 15,000 צ'ט לאדם).
אגם אינלה-
באגם אינלה ישנים בכפר שנקרא nyaungshwe. לא הזמנו מראש מקום בגסט האוס וקצת נתקענו שם. המקום מלא בעיקר במלונות וקשה למצוא משהו מתחת ל20$. אחרי שיטוט של שעתיים בערך לקחנו חדר במלון בשם good will hotel ב20$. באותו הערב כבר שילמנו על חדר למחרת בgypsy inn ב15$.
באינלה נהנינו מאוד לקחת סיור של יום אחד באגם בעזרת סירה. חלקנו סירה 5 אנשים בעלות של 20,000 צ'אט. בנוסף יש אפשרות לטיול יום שכולל שתי מערות, שני כפרים, נקודת תצפית וכמובן ביקור ביקב. ליקב ניתן להגיע באופן עצמאי במונית או באופניים (כחצי שעה של רכיבה קלה).
מ nyaungshwe נסענו נסיעת לילה לסיפו (HASIPAW/THIPAW) שעלתה 15,000 צ'אט.
סיפו-
הגענו לסיפו בשעה 5 לפנות בוקר. בסיפו לא הייתה לנו בעיה למצוא מקום לינה, אבל כדאי להזמין מקום כדי למנוע שיטוטים ב5 לפנות בוקר. אנחנו נכנסו לחדר ב7 בבוקר ללא תשלום על הלילה של הנסיעה. בסיפו לנו לילה אחד אצל Mr.Charles שם שילמנו 14$. גסטהאוס מצוין, אחלה ארוחת בוקר ומקלחת משותפת מעולה. בשני הלילות הנוספים לנו בNAM KHEA MAO שם עולה 12$ לזוג לחדר עם שירותים משותפים. בסיפו יש אפשרות לשכור אופניים ולהסתובב באזור. יש באזור מפל מים, כפרים של בני שבטי שאן ומקום עם פגודות שמכונה באגאן הקטנה. בנוסף מי שרוצה להעמיק באזור ניתן לצאת לטיולי יום עם מדריך (יש אפשרות בעיקר דרך Mr.Charles לצאת לטיול של כמה ימים שמסתיים בתחנת רכבת לפין או לין או עם הסעה חזרה לסיפו לפי בקשתך). לאחר שלושה ימים של רכיבה בסיפו המשכנו באוטובוס לפין או לין. הנסיעה עלתה 6,000 צ'אט ונמשכה כ5 שעות. תיירים רבים נוסעים ברכבת נסיעה שעולה 6$ ואורכת כ12 שעות. הנוף אמור להיות מדהים אבל לנו לא התחשק שוב נסיעה ארוכה ושוב להגיע לעיר חדשה לקראת הערב.
פין או לין-
בהגיענו לפין או לין לקחנו מונית לגרייס הוטל 1 שהיה מלא. משם הלכנו כ - 7 דקות לגולדן דרים הוטל שלמנו 12$ לחדר זוגי ללא מקלחת (עם מקלחת החדר עולה 16$). בפין או לין ובסיפו ניתן לחלק מחיר זוגי ל2 וזהו המחיר ליחיד, לפחות במקומות בהם שאלנו. בפין או לין יש גן בוטני ענק ויפה שכניסה עליו עולה 5$ וניתן לשלם גם בצ'אט. אנחנו הגענו למקום באופניים. גם בהליכה המרחק מהגולדן דרים (ומהגרייס הוטל 2 שנמצא לידו) הוא לא גדול. מקום לינה נוסף בפין או לין הוא דהליה מוטל שנמצא קרוב עוד יותר לגן הבוטני.בנוסף יש באזור שני מפלים שניתן להגיע אליהם על ידי טוק טוק שייקח אתכם ליום
שלם כולל ביקור בעוד פגודה ומערה בנוסף למפלים. מפין או לין המשכנו למנדלי. הנסיעה למנדלי מתבצעת בפיק אפ וכאשר תגיעו למקום בו אוספים אתכם בעל הרכב כבר ידע להעלות אתכם לרכב, מחיר הנסיעה הוא 1,500 צ'אט לאדם ומשך הנסיעה כשעה וחצי. הפיק אפ נוסע ברחובות מנדלי על רחוב ראשי וכדאי לדעת את הכתובת אליה אתם רוצים להגיע.
מנדלי-
במנדלי באזור רחוב 83 על 25 יש מספרי מלונות קרובים במחירים סבירים. מומלץ להזמין מקום מראש. אנחנו נאלצנו לשלם 20$ במלון NYOLN. המקום נחמד אבל אנחנו העדפנו למצוא מקום זול יותר. במנדלי לקחנו אופניים ונסעו לגבעת מנדליי. ניתן בדרך להיכנס לארמון המלך, עלות הכניסה 5$. למחרת יצאנו דרך המלון לטיול בערים בסביבה. נסענו תחילה ל Sagaing אחרי זה המשכנו לAva ומשם לAmarapura שם חצינו את גשר U BIEN היפה. עלות הטיול היא 30,000 צ'אט לכל המשתתפים. המלצה שלנו - דעו לאן אתם נוסעים. Ava זהו אי אליו חייבים לקנות כרטיס סירה בעלות 800 צ'אט לאדם (הלוך חזור). אחרי שמגיעים לאי צריך לקחת כרכרה על מנת להתנייד ממקום למקום והמחיר המקובל הוא 3,000 צ'אט לאדם. אנחנו החלטנו ללכת תחילה ברגל ובמזל מצאנו רכב שלקח אותנו (3 אנשים) ב6,000 צ'אט לראות את המקומות. ללא תחבורה המרחקים די גדולים ולא ממש קל להתמצא במקום. בנוסף יהיו מקומות שידרשו "כרטיס מנדלי" כרטיס זה עולה 10,000 לאדם ומקנה כניסה ל5 מקומות
(לדעתי גם לארמון המלך כלול בכרטיס) לנו אמרו שהכניסה לגשר מותנה ברכישה של הכרטיס. דבר זה לא נכון! אנחנו רכשנו את הכרטיס אבל בדעיבד לא היינו רוכשים אותו. הכרטיס מתאים לאנשים שלא רוצים לפספס אף פגודה או מקדש בעיקר בAva. משם המשכנו לAMARPURA ולגשר העץ. מי שלא מעוניין בכל היום (הדי מתיש) ניתן להגיע רק לגשר העץ ולצפות משם בשקיעה. ממנדלי המשכנו בנסיעת לילה לבאגאן. הנסיעה עלתה לנו 10,000 צ'אט כולל איסוף מהמלון לתחנת האוטובוס (לא במרחק הליכה מהעיר). הנסיעה לבאגאן ארכה כ- 7 שעות והגענו לקראת 4 לפנות בוקר.
באגאן-
לבאגאן מומלץ להזמין מקום לינה מראש, אנחנו התקשינו למצוא מלון ובסופו של דבר נכנסו למלון INNWA (בעלות של 25$) רק לקראת 7 בבוקר. בבאגאן היינו יומיים בלבד. בהחלט ניתן להקדיש לה עוד יום ומי שרוצה אפילו יומיים. אנחנו הגענו באוטובוס לילה ולא נדרשנו לשלם כניסה (בסך 15$) לעיר אבל יהיו מקומות בהם תדרשו לרכוש את כרטיס הכניסה. בעיר עצמה בשביל להגיע למקדשים שנמצאים בבאגאן הישנה ניתן לשכור מונית ליום שלם או כרכרה. אני ממליץ על אופניים או אפילו להתפנק באופניים חשמליים (e-bike) שיחסכו לכם את המאמץ ויגדילו את ההספק שלכם בעיר. מחיר האופניים החשמליים 6,000 צ'אט. מבאגאן רצינו להמשיך לחוף הים. במיאנמר יש מספר חופים שהמוכר בהם הוא חוף
Ngpali. חוף זה יקר יותר ובד"כ ניתן להגיע אליו בטיסה והלינה לא זולה. אנחנו נסענו לחוף ngwesuang.
ngwesuang-
בשביל להגיע לחוף חובה לנסוע לינגון. נסענו נסיעת לילה לינגון שעלתה 13,000. האוטובוס יאסוף אתכם ישירות מהמלון בבאגאן. הגענו לינגון בשש בבוקר (אחרי עיכוב של שעה עקב תקלה במנוע) ומשם לקחנו מונית בעלות 5,000 צ'אט לתחנת אוטובוס אחרת שממנה יש אוטובוס לחוף (כ - 45 דקות נסיעה). טיפ חשוב הוא שניתן להגיע לתחנת האטובוס לחוף בעזרת פיקאפ ונסיעה בו עולה רק 500 צ'אט. אל תתנו לנהגי המונית להלחיץ אתכם! האוטובוס לחוף יוצא ב8 בבוקר כך שיש לכם זמן להגיע לתחנה ברוגע ולאכול שם ארוחת בוקר. עלות הנסיעה 10,000 צ'אט. לחוף מגיעים בשעה 1 וגם שם יתנפלו עליכם אנשים וינסו לגרום לכם להגיע למלון שלהם. בחוף הלינה מעט יותר יקרה והחדרים הזולים עולים 25$, אין מים חמים וחשמל יש רק מ6 בערב ל6 בבוקר. אם תשארו מספר לילות (כנראה 4 ומעלה) ועם קצת מיקוח תוכלו אולי להוריד את המחיר לכיוון 20$ דולר אבל לא בטוח. אנחנו התאכסנו במקום שנקרא pearl ngwesuang. בחוף אין הרבה מה לעשות וזה בדיוק מה שחיפשנו לאחר הנסיעות והמקומות הרבים שראינו במיאנמר. החוף יפה ובתולי ויש בו מעט מאוד תיירים, אנחנו ממליצים בחום!! שהינו שם 4 ימים וביום החמישי נסענו לינגון. נסענו עם חברה שנקראת MYINT ועלות הנסיעה היא 9,000 צ'אט לאדם. תחנת האטובוס לא כל כך רחוקה אבל אנחנו העדפנו מונית אופנוע לתחנה בעלות של 1,000 צ'אט לאדם.
ינגון-
ביצענו הזמנה לגסטהאוס maha Bandoola בינגון (עולה 12$ לזוג 6$ ליחיד, שירותים מקלחת משותפים בלבד ואין ארוחת בוקר). זהו גסטהאוס מבוקש מבין המטיילים בגלל העלות אבל אין מים חמים ולא כל כך התרשמנו מהמקום. לשדה התעופה לקחנו מונית שעלתה 7,000 צ'אט לשנינו.
לסיכום, שלושת הטיפים הכי חשובים בעיני למטייל במיאנמר:
1. מיאנמר זולה, ואל תתנו לאנשים להטעות אתכם!
2. תעשו בוקינג מראש לאן שאתם יכולים, זה חוסך כסף וכאב ראש.
3. אל תפספסו את חוף הים! הוא מדהים, שקט וצלול מאוד!
מצורפת רשימת גסאהאוסים כולל כתובות ומספרי טלפון
256/276 Mahabandoola Garden St (3rd Floor), Kyauktada Township, Yangon
022382 1 95
קאלאו
golden kalaw
64, Natsin Street, Mineli Quarter, 10 Quarter.
150311 8 95
Mr Charles
Namtu Street
80105 82 95
nam khea mao
134 Bogyoke Rd (ליד מגדל השעון)
80077 82 95
golden dream
42/43 Mandalay-Lashio Road
21302 85 95
grace hotel 2
46/48 Mandalay-Lashio Road (סמוך לgolden dream)
22081 85 95
dahalia moted