טיול במערב ארה"ב – קיץ 2016
28.6.2016 – 1.8.2016
מבוא
זהו פרק 3 מתוך סיפור טיול במערב ארה"ב – קיץ 2016.
מכיון שמדובר בסיפור ארוך של טיול ארוך באזורים נרחבים של מערב ארה”ב, פרקתי את הסיפור למספר פרקים, כדי שיהיה גם קל יותר לקוראים לאתר ולקרוא רק פרקים, שרלבנטיים עבורם. כמובן, שכולם מוזמנים לקרוא את סיפור הטיול השלם על כל חלקיו.
מקרא וקישורים לפרקים השונים:
- טיול במערב ארה”ב – קיץ 2016 – פרק 7: California וסיכום הטיול
פרק 3: Arizona
יום 4 – ו', 1.7.2016
מסלול: 459 ק"מ
לאחר Check Out מהמלון, נסענו ל-Walmart הקרוב, שם בוצע מסע הצטיידות רציני לארוחת הבוקר וגם לקראת המשך הטיול באריזונה.
זמן ב-Arizona: MDT = UTC-7 = ISR-9
מהירות מכסימלית: 75 mph
המסלול היומי לאורך כבישים 93 ו-Route 66 ה"היסטורי" (כיום חלק מכביש 40) לא היה מעניין במיוחד ואפילו העצירה הקצרה ליד חנות הגלידות ב-Seligman, AZ ארכה רק מספר דקות לצילום מכוניות, שהן או דומות להן כיכבו כנראה בסרט "מכוניות", שלא ראיתי, אך בתנו גלתה התלהבות, אז על מה אני מלין ?
20160701_131924_Seligman_Cars
20160701_132159_Seligman_Cars
IMG_1926_Seligman_Cars
IMG_1927_Seligman
IMG_1928_Seligman
גם סיבוב קצר ב-Williams, AZ לא נתן לנו להבין על מה הענין הגדול בכביש 66 ובעיירות האלה. לעומת זאת מרגע שפנינו לכביש 89A וממנו ל-179 South, הנוף השתנה וצוקים אדומים יפהפיים החלו לעטר את דרכנו ועם זאת, השמים התקדרו וגשם החל לרדת, מה שהעלה חששות לגבי המשך הטיול באזור זה, במיוחד לאור התרעת שטפונות באזורים שונים של נבאדה ואריזונה.
20160701_151831_Way to Sedona, AZ
20160701_151909_Way to Sedona, AZ
20160701_153508_Way to Sedona, AZ
20160701_154423_Way to Sedona, AZ
20160701_154432_Way to Sedona, AZ
20160701_154501_Way to Sedona, AZ
20160701_154512_Way to Sedona, AZ
סרטון: Way to Sedona, AZ
עברנו דרך Tlaquepaque שבמרכז Sedona, AZ. היה שם ריכוז גדול של חנויות תיירותיות, גלריות ומסעדות, אך לא היו מקומות חניה ולכן המשכנו ישירות דרומית ל-Sedona עם ה-179 דרך הרבה ככרות אל מקום הלינה ביומיים הבאים.
לינה: Wildflower Inn
6086 State Route 179, Sedona , AZ 86351
Tel: +1-702-862-5600
המפה של I-Go לא הכירה את הכתובת הזו ולכן Google Maps נכנס לתמונה והוביל אותנו בבטחה אל היעד, אם כי קל למצוא את המוטל בהיותו ממש על הציר הראשי. עם זאת עלי לציין שתוכנת הניווט של Google Maps די נודניקית לטעמי. להרבה כבישים יש יותר מכינוי אחד, פעם בספרור המקומי, פעם בספרור שחוצה מדינות, לפעמים יש לו גם שם – Google Maps התעקשה למנות את כל השמות של הכביש כולל לאיזה יעדים זה יכול להביא אותנו. אילו זה היה קורה בתדירות נמוכה – ניחא, אבל כאן כשכל כמה מאות מטרים היתה כיכר, הכריזה הפכה לנידנוד בלתי פוסק ולא אפקטיבי.
המוטל בו לנו הוא מוטל בסיסי עם שתי קומות וללא מעלית. החדר שלנו היה בקומת קרקע ולכן יכולנו לחנות ממש מול החדר. בחדר היו שתי מיטות Queen סטנדרטיות ואיבזור בסיסי.
העלות היתה: $99.99 + $6.34 Tax = $106.34 ללילה כולל ארוחת בוקר קונטיננטלית.
בקומה העליונה של המוטל, היתה מרפסת לצפייה בהרים, אך עקב המיקום המעולה של המוטל על כביש 179, גם מהקרקע ומחלון החדר נשקף היה נוף יפהפה של ההרים האדומים.
IMG_1931_View from Motel
20160701_155412_Sedona - View from Motel
ארוחת ערב סבירה אכלנו במסעדה תאילנדית Tara Thai Cuisine, שנמצאת במרכז מסחרי קטן ממש מאחורי המוטל. האורז היה נפלא (ואני אחד שאינו אוהב אורז). על שאר המנות היינו חלוקים, אך הן היו נדיבות מאוד.
יום 5 – ש', 2.7.2016
בבוקר יש במוטל הזה ארוחת בוקר קונטננטלית צנועה ביותר של צנימים, בייגלס, גבינה, חמאה, ריבה וואפל.
בצד עומדים טרמוסים עם קפה ומים חמים, שמתרוקנים מהר יותר ממה שפקיד הקבלה חסר היכולת, הספיק לחזור אל המטבח ולמלא. למי שילון כאן, כדאי דבר ראשון למלא ספל קפה, לפני שהוא אוסף פריטי אוכל אחרים, אחרת הוא עלול להמתין זמן רב לשתיה החמה.
הלובי קטנטן ואין בו די מקום לסועדים ולכן נאלצנו לצאת החוצה ולשבת על כסאות מתכת ליד שולחנות מתכת רטובים מהגשם ולאכול שם.
אחרי לילה גשום מאוד והמשך בבוקר, הענינים נרגעו בסביבות 9:00 והצלחנו לבצע את רוב התוכנית היומית.
לאחר ארוחת הבוקר יצאנו לטיול של לולאה:
ראשיתה בנסיעה לתצפת על Lake Montezuma, AZ, ומשם אל Montezuma Castle National Monument, AZ.
בכניסה רכשנו כרטיס America the Beautiful ב-$80. זהו כרטיס שנתי המעניק כניסה חופשית לרכב (הכולל עד 4 איש) לכל האתרים הלאומיים: National Park, National Monument, National Forest ולעוד אתרים המנוהלים ע"י גופים שהלוגו שלהם מופע בחוברת המצורפת לכרטיס:
מכיון שכניסה לפארקים הלאומיים הגדולים בארה"ב עלתה בעת הטיול $30 (לפארק בודד), הרי שהכרטיס היה כדאי כלכלית אם מבקרים בלפחות 3 פארקים כאלה. לנו היו הרבה יותר.
הכרטיס איננו מקנה כניסה לאתרים של ה-States ובודאי שלא לאתרים פרטיים. באלה צריך לשלם דמי כניסה בנפרד.
על הכרטיס יש לחתום במעמד הרכישה ואין להעבירו לאחר.
בכניסה לאתרים שבהם הכרטיס השנתי מכובד, יש להציגו בצמוד לתעודה מזהה עם תמונה, שיש בה חתימה זהה לזו שמאחורי הכרטיס.
בעת חניה באתר כזה, יש לתלות את הכרטיס מאחורי המראה המרכזית שברכב, כך שהוא יוצג באופן ברור.
הביקור שלנו התמקד באותו חלק של הפארק שבו מצויה הטירה Montezuma Castle, אליה מוביל שביל הליכה קצר וקל. אמנם מעניין לקרוא את הסיפור על איך חיו שם אנשים בצלע התלולה הזו של המצוק, אך מבחינת מראות משובבי עין, האזור של סדונה שופע מראות הרבה יותר מתגמלים.
20160702_095642_Montezuma Castle
20160702_095651_Montezuma Castle
למי שבכל זאת רוצה להעמיק יותר, ישנו במרחק 11 מייל משם גם אזור ה-Montezuma Well, שהוא אזור נוסף של המונומנט הזה ושם הכניסה היא בחינם. אנחנו לא בקרנו באזור זה.
משם נסענו ל-Jerome, AZ, עיירה מקסימה, הבנויה בתלילות חדה על צלע ההר. לא לחינם היא זוכה לכינוי America's Most Vertical City .
לא הצלחנו למצוא חניה בעיירה הזו ועיקר התצפית וההתרשמות היה תוך שיטוט רכוב בה.
מכיון שקיבלתי המלצה על רכבת תיירותית היוצאת מ-Clarkdale, AZ, נסענו לשם, רק כדי לגלות שאין מקום ברכבת הזו, אלא רק בעוד 5 ימים. משום מה, על הצורך בהזמנה מראש, לא נאמר לנו דבר בהמלצה שקיבלנו.
גם מחיר הנסיעה הוא מאוד יקר, כשלפי מה שהתרשמנו, הנוסעים מוציאים עוד סכומים גבוהים על משקאות ומזון במהלך הנסיעה עצמה.
למי שבכל זאת מעונין, חובה להזמין מקום מראש והנה הפרטים:
Verde Canyon Railroad
25 Tuzigoot Road
Tel: 800-582-7245
[email protected]
Admission:
Coach Class: Adult - $64.95, Senior (65+) - $59.95
מכאן נסענו ל-Red Rock State Park, AZ.
דמי הכניסה היו $14 לרכב על נוסעיו. די התאכזבנו מהפארק הזה. מפת השבילים של הפארק לא היתה מספיק ברורה וכך גם סימוני השבילים עצמם. באחד המקומות עברנו דרך נחיל צפוף של זבובונים, או יבחושים שנדבקו לכל חלק חשוף בגוף וקשה היה להיפטר מהם.
יש בפארק מספר נקודות תצפית על ההרים והמצוקים שמסביב, אך עמדת התצפית הטובה ביותר בפארק נמצאת דוקא במרפסת שמעל למרכז המבקרים, כך שהיה מתסכל לגלות, שלשביל בו הלכנו, לא היה שום ערך מוסף ולמעשה מהכבישים החיצוניים לפארק יש נקודות תצפית הרבה יותר מוצלחות, אך ללא מפרצי חניה. התצפיות היפות ביותר היו ב-Red Rock Loop ועל כביש 179 עצמו.
IMG_1950_Red Rock NP
IMG_1938_Red Rock NP_Three Sisters
IMG_1946_Red Rock NP_Seven Warriors
20160702_135835_Red Rock NP_Cathedral Rock
20160702_125444_Red Rock NP
סרטון: Red Rock SP, AZ
ל-Cathedral Rock, AZ עצמו לא עלינו מכיון שהשביל אליו ארוך מדי ותלול מדי עבורנו (הפרש גובה של כ-200 מטר לאורך שביל של כ-2.5 ק"מ), אבל אולי יהווה חוויה למי שכן יכול.
חזרנו לארוחת צהרים מאוחרת של כנפיים ופיצה די טובות במסעדה אחרת, Famous Pizza, שהיתה במרכז המסחרי שמאחורי המוטל שלנו, ליד המסעדה התאילנדית בה אכלנו ערב קודם. לאחר מכן חזרנו על ה-179 מעט צפונה לנקודות תצפית המצויות ממש על הכביש:
IMG_1951_Coconino NF
20160702_152505_Coconino NF
20160702_153151_Coconino NF
החניה בתצפית הזו מחייבת תשלום במעטפה מיוחדת, שאת הספח שלה, או את כרטיס הפארקים הלאומיים, America The Beautiful, תולים או מציגים בחלון הקדמי של המכונית.
אחת התגליות שלנו לאורך כביש 179, היה מרכז קהילתי יהודי ובית כנסת.
20160702_154615_Jewish Synagoge
20160702_154916_Jewish Community of Sedona
20160702_160851_Jewish Synagoge
ניסינו שוב את מזלנו במרכז המסחרי שבמרכז סדונה, אך שוב לא הצלחנו למצוא חניה.
התחזית היומית היתה, שגל הגשם והרוחות יחזור אחה״צ ולכן כשהתחלנו לראות את השמים מתקדרים ואת ענפי העצים מתכופפים, שבנו וחזרנו למנוחה במוטל עד לארוחת ערב.
מההמלצות המקומיות, נבחרה Cucina Rustica, שאמורה היתה להיות מסעדה איטלקית עילית. אנו מצאנו, שהאוכל כאן היה כבד מדי, עם יותר מדי גבינה שהאפילה על כל דבר אחר.
הגענו לשם ללא הזמנה מראש ומקום הישיבה היחידי הפנוי היה בגינה שבחוץ. מסביב התעופפו חרקים שונים ועל אבני הגדר היו עכבישים וקוריהם. בשלב מסוים של הארוחה נראה היה גם עכברון קטן. ניסיתי לעבוד על אשתי, שזה סנאי קטן, אך היא לא השתכנעה וזה היה השלב שבו שילמנו ועזבנו ללא קינוח.
יום 6 – א', 3.7.2016
יצאנו לדרך מוקדם מאוד, אבל זה היה סופ"ש של יום העצמאות האמריקאי והנסיעה צפונה מהר מאוד נעצרה בפקקי תנועה ארוכים, מה שגרם לנו לוותר על יעדי ביניים אופציונליים.
הויתור הכואב ביותר בלו"ז שלנו היה על הביקור ב-Slide Rock State Park, AZ.
למרות שהגענו אליו מוקדם, עוד לפני 8:00 בבוקר, כבר השתרך אליו מצפון טור מכוניות שנמשך לאורך מספר קילומטרים. ערוץ הנחל, שבו יש מגלשות מים טבעיות שהתהוו משחיקת הסלעים שעליהם הנחל זורם, היה משמאל לדרך בה נסענו (מסדונה צפונה) ולא היתה שום אפשרות לחתוך את כל התנועה הזו שמאלה אל הפארק וכמובן שגם לא היה מובטח בכלל שיוכלו להכניס לשם את כל המכוניות שהיו על הכביש.
רואים את הערוץ והמגלשות הטבעיות גם תוך כדי נסיעה והם היו עמוסים במטיילים, שכנראה הגיעו לשם מוקדם עוד יותר. מתי ?!
בתנאים אלה, לנסוע צפונה ושם לעשות פרסה ולהצטרף לזנב טור המכוניות הזה לא היה סביר ולכן המשכנו ליעד הביניים הבא: Arizona Snowbowl, AZ.
כביש הגישה לשם הופך בשלב מסוים לדרך לא סלולה עם הרבה אבנים קטנטנות, שהן פוטנציאל לנקר בצמיג ולהסתבכות עם חברת ההשכרה, אבל כבר היינו כאן אז המשכנו למעלה.
מזג האויר היה בהיר והנוף משם היה יפה, אך כדי לראות הכל מהפסגה יש צורך לעלות ב-Scenic Chairlift. לי יש בעיית גבהים. אני יכול לנסוע ברכבל שבו הקרונית סגורה, אך לא בכסא תלוי באויר. אשתי דוקא היתה מוכנה לעלות אך לא לבד. בתנו, שבדרך כלל אין לה בעיה עם מתקני גובה, כאן החלה לחשוש ולא רצתה להצטרף אליה ולכן גם אשתי ויתרה.
עושה רושם שהפסדנו נוף יפהפה.
IMG_1957_Arizona Snowball
מכאן המשכנו בנסיעה לכיוון ה-South Rim של ה-Grand Canyon National Park, AZ.
לפני הכניסה לפארק עצמו עצרנו בעיירה Tusayan, כדי לצפות בסרט IMAX על ה-Grand Canyon.
בכניסה לעיירה, קצת לפני החניה, ראיתי שלט פרסום גדול לסרט ה-IMAX ובו היה כתוב, שמי שירכוש כרטיס לסרט ויציין בקופה, שהוא ראה את השלט, יקבל כרטיס נוסף בהנחה של 50%. כך גם היה. יש שם גם הנחות AAA ו-Senior, שמהם נהננו בשאר הכרטיסים.
התור למזנון האוכל היה ארוך מאוד והיצע המאכלים דל ביותר. מהשילוט ניתן להתרשם, שכדאי לקחת ארוחה שלמה, מתוך מספר סוגי ארוחות המוצגות שם, אך בחשבונית גיליתי שכל מרכיב בארוחה מתומחר בנפרד, כך שאין בכך שום יתרון וניתן בהחלט להרכיב לבד ארוחה מאותם מרכיבים שאתם רוצים בהם.
מהמבחר שאנו התנסנו בו: עדיפה הפיצה. האוכל האסייתי – לא משהו.
בתום התור הארוך, ישבנו לאכול ושוטטנו גם בחנויות עד שיגיע מועד ההקרנה שאליה היו לנו כרטיסים. אני אישית שונא את חנויות המזכרות התיירותיות ומגדיר אותן כחנויות ל"דברים בלתי שימושיים", אך כאן בגלל מועדי ההקרנה, אין מנוס מלשוטט בחנות, מה שאומר שכרטיס האשראי עבד ובילה בנעימים גם כאן. בין השאר, אשתי שיכנעה אותי לקנות כובע בסגנון כובע בוקרים. אינני יודע כיצד בכל המערבונים, עם כל הרכיבה על סוסים וקרבות למיניהם, הכובע תמיד נשאר על ראשו של הבוקר. אצלי הוא התעופף בכל רוח קלה, למרות שקשרתי אותו מתחת לסנטר.
20160703_115836_Tusayan, AZ - Tsvika
כשכבר היינו בתור לכניסה לאולם ההקרנה, גילינו שניתן להיכנס עם מגשי אוכל ושתיה לאולם ההקרנה ולאכול בזמן ההקרנה, כך שאם מגיעים בזמן ארוחה, כדאי להצטייד במגש מהמזנון ולחסוך זמן.
אני מוכרח להודות, שאני לא התרשמתי יותר מדי מהסרט וברגעים מסוימים הוא, העייפות והעובדה שהיינו לאחר אוכל, הביאו אותי לנמנום קל.
משם המשכנו לתוך ה-Grand Canyon. ליד מרכז המבקרים ישנם מגרשי חניה ענקיים ולמרות זאת לא הצלחתי למצוא שם מקום חניה פנוי.
הלינה שלנו היתה בתוך הפארק עצמו, לפיכך ויתרנו על העצירה במרכז המבקרים והמשכנו למשרד הקבלה המצוי מול ה-Market Plaza. באותו מבנה ישנה גם מסעדה. כאן גם הצטיידנו במידע על הנקודות המומלצות לתצלומי שקיעה וזריחה ועל המועדי השקיעה והזריחה. אגב, ההמלצה היתה לנקודות תצפית שונות מאלה שראיתי בדיווחים בפורום.
לינה: Yavapai Lodge
11 Yavapai Road
Grand Canyon, Grand Canyon National Park, AZ 86023
Tel: +1 877-404-4617, 877-404-4611
החדרים עצמם מצויים במספר מבנים. אלה שמעבר לכביש (האגף המזרחי) ממוזגים. ליד מבנים אלה ישנו מגרש חניה גדול לרשות האורחים הלנים כאן.
אני הזמנתי באגף זה East Family Room עם מיטת King גדולה ומיטת Bunk דו-קומתית, שהיתה קרובה מדי למזגן. ההזמנה כרוכה בתשלום מראש עבור לילה ראשון, שבמקרה שלנו זה היה עבור כל השהות.
העלות: Bed and Breakfast Package - $213.34 + $14.72 Tax = $228.06
לאחר שהנחנו את חפצינו בחדר יצאנו רגלית לכיוון נקודות התצפית הקרובות למרכז המבקרים.
כמעט מייד לאחר היציאה מהמבנה פגשנו Elk, שזכתה לכינוי בנוסח השמות האינדיאניים: "טוסיק לבן".
IMG_1962_White_Tusik_Elk
IMG_1963_White_Tusik_Elk
בשביל העובר לאורך נקודות התצפית השונות היו המוני אנשים והיה די קשה לתפוס פיסת מעקה פנוי כדי לצלם ממנה. נקודת התצפית הראשית כאן היא Mather Point.
אני כבר ביקרתי ב-Grand Canyon בעבר ואפילו בשתי גדותיו והביקור כאן הפעם היה בעיקר עבור אשתי ובתנו, כי גם אז סברתי שמעבר למימדים של בקע ענק, שבעצם לא ניתן לראות את מימדיו מגדותיו, יש בארה"ב קניונים מרשימים הרבה יותר. קיויתי שמראות זריחה ושקיעה תשננה את דעתי, אך לא.
אומרים, שכדי להתרשם באמת מה-Grand Canyon יש לרדת לעומק עד תחתית הערוץ וזה ענין של לפחות יומים הלוך חזור בדרך קשה. אינני יודע וכנראה שלעולם לא אדע.
IMG_1968_Grand Canyon
IMG_1969_Grand Canyon
IMG_1972_Grand Canyon
IMG_1974_Grand Canyon
IMG_1976_Grand Canyon
IMG_1979_Grand Canyon
IMG_8433_Grand Canyon NP, AZ
משם לקחנו שאטל אל ה-Market Plaza ואכלנו מוקדם (כדי להספיק לתצפית על השקיעה) ארוחת ערב די סבירה במסעדה Yavapai Cafe, שבמבנה של משרד הקבלה.
השיטה שם היא הזמנת הארוחה מתוך תפריטים בעמדות ממוחשבות, אלא שמסך המגע היה מאוד לא ידידותי ובכל פעם היה צריך לחזור ולשכנע אותו בבחירותינו. בתום ההזמנה מקבלים תדפיס ההזמנה עם מספר ויש לחכות כדי שההזמנה תהיה מוכנה בדלפקים שליד עמדות ההכנה.
למרות כל האוטומציה, הבחור שהכין את ההזמנה שלנו, הכין מנה אחת שונה ממה שהזמנתי ונאלץ להכין מחדש את המנה הנכונה ואז התגלה שהוא גם שכח להוסיף את התוספת שהוזמנה לצד המנה.
האוכל עצמו, כאמור, היה למעלה מסביר ובכמות די גדולה.
מכאן חזרנו אל המכונית שלנו ונסענו עימה הכי קרוב שניתן היה להגיע ולחנות במטרה להגיע לנקודה עליה המליצו לנו לצילומי שקיעה: Hopi Point. הסתבר שהחל מנקודה מסוימת אין כניסה לכלי רכב פרטיים וניתן להתקדם משם רק רגלית, או באמצעות שאטל.
גם כאן חיפוש חניה לא היה קל ולבסוף חנינו רחוק יחסית ליד Maswik Lodge ומשם היינו צריכים ללכת רגלית עד הנקודה, שבה עולים על שאטל לתוך הכביש הסגור.
הגענו ממש בדקות שבהן החלה השקיעה.
שוב המוני אנשים הצטופפו ליד המעקה ועל כל סלע או ספסל אפשריים והיה צריך לצוד מקום פנוי.
DSCN1322_Grand Canyon NP, AZ – Sunset
DSCN1324_Grand Canyon NP, AZ – Sunset
20160703_194900_Grand Canyon NP, AZ – Sunset
20160703_194918_Grand Canyon NP, AZ – Sunset
20160703_195024_Grand Canyon NP, AZ – Sunset
DSCN1333_Grand Canyon NP, AZ - Sunset
בתום המופע, כולם מיהרו לכיוון שאטל חזרה ונוצר שם תור גדול מאוד.
בפארק יש מספר קווים של שאטל וחשוב להבין את המערכת ולוודא על איזה קו עולים: free shuttle bus system.
השאטל כאן היה רק לכביש הסגור וביציאה ממנו יש לרדת ולהחליף לקו אחר ליעד הרצוי ובכיוון הרצוי, כדי להימנע מסיבובים מיותרים בפארק.
אנחנו היינו פטורים משאטל המשך, אך היינו צריכים למצוא בחשיכה את דרכינו למקום בו החניתי את המכונית ומשם לנווט בחזרה אל המבנה שבו היה החדר שלנו. בדרך היה צריך גם להיזהר מבעלי חיים, כי Elk הילכו על הכביש.
יום 7 – ב', 4.7.2016 (יום העצמאות של ארה"ב)
אשתי ואני השכמנו כבר ב-4:30 כדי להגיע ל-Yavapai Point, הנקודה שהומלצה לנו לתצפית על הזריחה, שאמורה היתה להיות ב-5:16. בתנו החליטה להעדיף להמשיך לישון.
כנראה שהעומס הרב וחוסר מקומות החניה אמש, גרמו לנו להגיע מוקדם מדי ואולי גם המבקרים האחרים העדיפו להמשיך לישון בשעת בוקר מוקדמת כל כך. בכל אופן לא היתה שום בעיה למצוא חניה ועמדת צילום טובה.
20160704_051734_Grand Canyon NP, AZ – Sunrise
DSCN1366_Grand Canyon NP, AZ – Sunrise
DSCN1368_Grand Canyon NP, AZ – Sunrise
DSCN1373_Grand Canyon NP, AZ - Sunrise
סרטון: Sunrise over Grand Canyon NP, AZ
לאחר הצילומים חזרנו למנוחה קצרה בחדר ואז הלכנו לאכול ארוחת בוקר באותה מסעדה בה אכלנו אמש ארוחת ערב. הארוחה הזו היתה כלולה בעיסקה שהיתה לנו עם המלון והיתה די נדיבה וטובה.
לאחר Check Out מהמלון נסענו לתצפיות באזור המזרחי של ה-South Rim. עצרנו במספר נקודות תצפית ובהן Navajo Point ו-Desert View, שם ישנו מגדל השמירה האינדיאני. בחלק מהתצפיות ניתן לראות את נהר הקולורדו. ליד המצוק התבצעו גם צילומים של זוג יפני, כנראה לקראת חתונה.
20160704_085724_Grand Canyon NP, AZ - Navajo Point
DSCN1387_Grand Canyon NP, AZ - Navajo Point
DSCN1390_Grand Canyon NP, AZ - Navajo Point
DSCN1394_Grand Canyon NP, AZ - Navajo Point – Watchtower
DSCN1395_Grand Canyon NP, AZ - Navajo Point – Watchtower
עזבנו את ה-Grand canyon והתחלנו בנסיעה ארוכה לכיוון Page, AZ, שככל שהתרחקנו מהקניון, הפכה למשעממת והכבישים היו מאוד קופצניים עם רוחות צד חזקות. אני ממליץ לכל מי שעושה את הדרך הזו לתדלק לפני היציאה, כי בדרך היתה אפשרות כזו רק בצומת אחת ומחיר הדלק היה בהתאם להיצע.
סרטון: Way to Page, AZ
קצת לפני Page הגענו ובקרנו ב-Horseshoe Bend, AZ. בנגוד לכל מיני דיווחים על קושי למצוא את המקום, יש שילוט לקראת ההגעה ומי שבכל זאת רוצה לדייק, הכניסה למגרש החניה של האתר נמצאת בין אבני הדרך 544 ו-545 על כביש 89.
השעה היתה שעת צהרים חמה מאוד ובכל זאת היו כאן המוני בני אדם ומגרש החניה היה מלא כמעט עד אפס מקום.
ממגרש החניה יש לעלות גבעת חול שממנה יורדים בהמשך בדרך לא הכי נוחה להליכה לכיוון ערוץ הקולורדו. ההליכה לא היתה לנו קלה בעוד שבתנו טסה לה קדימה. כשהגענו לנקודת התצפית, היא כבר היתה לאחר צילומים יפהפיים של "הפרסה", אותם ביצעה באופן מפחיד ומסוכן מקצה צוק.
IMG_1992_Horse Shoe Bend_T
IMG_8458_Horse Shoe Bend, AZ
IMG_8461_Horse Shoe Bend, AZ
IMG_8469_Horse Shoe Bend, AZ
IMG_8470_Horse Shoe Bend, AZ
בנסיון לצלם את כל הפרסה, אני נשכבתי על הצוק והושטתי את המצלמה קדימה. אלה שתי הצורות היחידות שבהן ניתן לצלם את מלוא הפיתול של הנהר.
IMG_1985_Horse Shoe Bend
IMG_1989_Horse Shoe Bend_Colorado River
החזרה מכאן למגרש החניה, היתה קשה לנו אף יותר ועשינו מספר עצירות מנוחה בדרך. באחת מהן התחלנו לחוות המון סינים צעקנים, דוחפים וחסרי כל נימוס והתחשבות בסובבים אותם. לא ידענו עדין, שנפגוש בתופעה הזו גם באתרי הביקור הבאים בטיול. די הופתעתי מזה, כי למרות כל הביקורים הרבים שלי בארה"ב, לא נתקלתי בכך לפני כן.
בתום הביקור נסענו נסיעה קצרה ל-Page, AZ אל מקום הלינה שלנו בשני הלילות הבאים.
לינה: LuLu's Sleep Ezze Motel
105 8th Avenue, Page, Arizona 86040
Tel: 928-608-0273, Toll Free: 800-553-6211
חזית המוטל ומשרד הקבלה שלו פונים לרחוב, שבו אין חניות. החניות של האורחים נמצאות מאחורי המוטל והגישה לשם היא מהרחוב הניצב.
בעת הגיענו הופתענו מכך שאין נפש חיה במשרד הקבלה ושחלק מחדרי האורחים פתוחים לרווחה. עברתי על פני מספר חדרים עד שנתקלתי בחדרנית באחד מהם. היא שאלה אותי לשמי, בדקה במשרד הקבלה, נתנה לי מפתחות לחדר ללא רישום כלשהו, או הצגת תעודה, או העברת כרטיס אשראי לבטחון, ורק אמרה שיקח לה בערך רבע שעה להכין לנו את החדר.
זהו מוטל חד קומתי, קטנטן ובסיסי מאוד של כ-10 חדרים בסיסיים. החדר שלנו היה מאחור, כך שיכולנו לחנות ממש מול החדר ולהמתין עד שהחדרנית תכין אותו עבורנו ואז היא באה לקרוא לנו.
בחדר היו שתי מיטת Queen, טלויזיה, מקרר קטן, מיקרוגל, מיזוג אוויר, שולחן הסבה וכסאות. אין ארונות, מגירות וטלפון. תליית בגדים היא על קולבים על מתלים, שעל הקיר.
מחוץ לחדרים האחוריים ישנה מרפסת קטנה ושם יש עמדות BBQ ענקיות ומשוכללות לשימוש עצמי.
ליד משרד הקבלה ישנו מטבח משותף לכל האורחים וניתן לקחת משם צלחות, כוסות וכלי אוכל ולהשתמש במכשירים החשמליים שבו.
עלות ללילה: $113.00 + $15.82 Tax = $128.82. אין ארוחת בוקר, אך בקרבת מקום יש סניף של Safeway ובתוכו סניף קטן של Starbucks וגם סניף של Subway ליד.
המקום אמנם מכבד כרטיסי אשראי, אך מעדיף מזומן ולכן גם מציע הנחה של $8.00 מהמחיר הנ"ל ללילה על תשלום במזומן.
מכיון שהיינו מותשים מהביקור בפרסת הסוס, החלטנו לנוח אחר הצהרים ובזמן הזה חיפשתי מסעדה מעניינת לארוחת ערב. במשרד הקבלה צדה את עיני כרזת קיר עם פרסום ל-Into The Grand, מסעדה שמשלבת ארוחת ערב של מאכלים בנוסח שבט הנבאחו ובסיומה ריקודים של בני השבט.
IMG_1995_Into the Grand
ניסיתי להתקשר להזמין מקום, אך לא היתה לנו קליטה בטלפונים. בחדר לא היה טלפון קווי ולכן נגשתי למשרד, שהיה סוף סוף מאויש בבעלים או המנהל של המוטל והוא נתן לי השתמש בטלפון הסלולרי שלו, תוך שהוא מסביר שבאזור הזה אין קליטה לרוב הרשתות, פרט לזו שבה הוא היה מנוי. נדמה לי Verizon.
הוא גם הסביר לנו את העובדה שבאזורי שבט הנבאחו נהוג שעון אזורי שונה מזה של אריזונה ואם זה לא מספיק מבלבל, אז בכל זאת אם הזמנו סיור בשטחי הנבאחו לשעה כלשהי, אז הכוונה היא בכל זאת לפי שעון אריזונה. כדי להוסיף על הבלבול, המקום גם קרוב ליוטה ולכן הטלפונים מושפעים לעיתים מאנטנה סלולרית של יוטה ולעיתים מאנטנה סלולרית של אריזונה והשעון של הטלפון משתנה אוטומטית בהתאם.
הזמנתי שולחן ובערב נסענו אל המסעדה. להפתעתנו המקום מנוהל ע"י משפחה לבנה ולא ע"י שבט הנבאחו, כפי שציפיתי, אך שאר הדברים שהיו בפרסומת אכן היו נכונים.
כתובת: Into The Grand, Sanderson's Building at 148 6th Avenue in Page, Arizona.
מחיר הארוחה: $25 לאדם + שתיה + מיסים + טיפים למלצרים, לזמרים ולרקדנים.
20160704_211003_Into the Grand
הבעלים קיבל אותנו באופן מאוד משפחתי בלובי של הכניסה לבנין, אותו הוא הפך למוזיאון משפחתי קטן, תוך שהוא טורח ומסביר על תולדות משפחתו כשסבו היה לדבריו מראשוני השטים מסחרית לאורכו של הקולורדו.
השולחנות עצמם ערוכים בחצר של הבנין ושם גם בר משקאות ובמה קטנה למופע.
IMG_1996_Into the Grand
הבעלים התנצל כל הזמן על כך שבדרך כלל הם מלאים והאוירה הרבה יותר תוססת ואילו באותו ערב, כנראה שכולם הלכו לראות זיקוקים לכבוד יום העצמאות של ארה"ב.
בזמן הארוחה, הופיעה על הבמה זמרת, Joanna Joseph, עם שירים, שנטו לכיוון קאונטרי, אם כי היא היתה מוכנה לשיר גם שירים אחרים לפי בקשה. בשלב מסוים הצטרף אליה גם בנה.
IMG_1997_Into the Grand_Joanna Joseph
IMG_1998_Into the Grand_Joanna and easy Joseph
בתום הארוחה היה מופע של ריקודים אינדיאניים בליווי הסברים, שמהם למדנו שאין אלה ריקודים טכסיים של השבט, כי את אלה אסור לבצע לפני זרים ושלא במסגרת הטכס הדתי.
סרטון: Into The Grand, Page, AZ
20160704_203702_Into the Grand_Navajo Dance
20160704_204236_Into the Grand_Navajo Dance
20160704_204304_Into the Grand_Navajo Dance
20160704_204811_Into the Grand_Navajo Dancers and Tsvika
לאחר מכן יצאנו אל פארק ציבורי ממול למסעדה, וממנו יכולנו לצפות על הזיקוקים לציון חגיגת יום העצמאות של ארה"ב. הזיקוקים היו לא מרשימים במיוחד, למרות שבמספר מקרים הם יצרו גם צורות שלא ראיתי כמותן בארץ.
20160704_210221_Page, AZ - 4th of July Fireworks
20160704_210327_Page, AZ - 4th of July Fireworks
20160704_210340_Page, AZ - 4th of July Fireworks
20160704_210413_Page, AZ - 4th of July Fireworks
20160704_210733_Page, AZ - 4th of July Fireworks
יום 8 – ג', 5.7.2016
בבוקר הצטיידנו ב- Safeway לארוחת בוקר אותה אכלנו בשולחנות שמחוץ לחנות. לא היה שם הכי נקי וגם הסתובב שם חסר בית אחד, כך שמיהרנו לסיים ולצאת לדרכנו.
היה מוזמן לנו טיול ב- Ken's Tours at Lower Antelope Canyon בשעה 11:00. מכיון שהשעה היתה עוד מוקדמת נסענו להתרשמות קצרה ל-Antelope Point Marina שב-Lake Powell, כשבדרך תצפית מהגשר על Glen Canyon Dam.
IMG_2025_Glen Canyon Dam
הכניסה למתחם המרינה כרוך בתשלום, אך כלול בכרטיס America The Beautiful.
ביקרנו שם ביקור קצר ולאחר שיחה עם הגברת שאיישה את המודיעין, הבנו ששייט של 4 שעות ברפסודה או בשיט עצמי בחום גבוה ובלתי נסבל, זה לא בשבילנו ועדיף לנו לקחת שיט קבוצתי של שעה.
מכיון שהזמן באותה עת לא היה מספיק לשיט כזה, הוחלט שנבצע את השיט אחר הצהרים.
עזבנו ונסענו אל שמורת הנבאחו, שבה מתקיימים הסיורים לקניונים השונים. הכניסה לשטח הנבאחו עולה $8.00 לאדם ובמזומן בלבד. אין הנחת AAA, ילדים או פנסיונרים. מכיון שהם עובדים במזומנים בלבד, ניצלתי זאת כדי לפרוט שטר של $100, דבר שלא בכל מקום היה אפשרי.
אנחנו בחרנו בסיור של Ken's Tours at Lower Antelope Canyon, גם בגלל ההמלצות הרבות שקראתי עליו ביחס לאלטרנטיבה וגם בגלל שהסיור האלטרנטיבי לקניון אנטילופ העליון כרוך בנסיעה קופצנית ברכב שטח פתוח, דבר שהגב הכואב שלי אינו יכול לעמוד בו.
יש צורך בהזמנת מקום מראש ומכיון שזה אינו כרוך בתשלום כלשהו מראש, או מסירת פרטי כרטיס אשראי, מומלץ מאוד לעשות זאת וכך גם עשינו אנחנו, הרבה זמן מראש עוד מהארץ. כך מבטיחים סיור בשעות שבהן שבירת קרני השמש בתוך הקניון מפיקה את הגוונים היפים ביותר.
עפ"י הכתוב באתר, הזמן המומלץ לסיור הוא ב-11:00 וב-12:00, עקב זוית קרני השמש.
אנחנו כאמור הזמנו ל-11:00 ויש צורך להתייצב שם חצי שעה מוקדם יותר, כדי לרכוש את הכרטיסים ולבצע Check In לסיור.
מיקום:
Lake Powell Navajo Tribal Park, Page, Az
GPS Location: N 36 Degrees 54' 9″ W 111 Degrees 24' 39″
Take highway 98 toward Kaibeto, we are across Upper Antelope Canyon entrance, turn left on Navajo Route N22B (Antelope Point Road) for about 1/4 mile. The entrance sign is on the left.
Tel: (928) 606-2168
עלות: $20 לאדם (מעל גיל 13) במזומן בלבד.
לאחר ה-Check In לטיול מתכנסים בתוך חנות/מסעדה הצמודה למשרד של Ken's Tours וממתינים למדריך. לא ניתן לסייר באופן עצמאי.
כמות המבקרים היתה גדולה, לכן המארגנים צוותו את המבקרים למספר קבוצות עם מספר מדריכים, שהוציאו קבוצות בהפרש של כ-10 דקות זו מזו.
תדרוך קצר ויצאנו להליכה קצרה אל נקודת הכניסה לקניון שהיא מדרגות / סולמות באמצעותן ירדנו פנימה. כבר בשלב זה התחלנו לחוות שוב את המכה הסינית. הם אגרסיביים, קולניים, נדחפים, עוקפים תור, חסרי כל כללי נימוס וכל זה עוד כלום לעומת העיכובים הגדולים שהם יצרו בתוך ערוצי ההליכה הצרים מאוד שבקניון. נכון, כולם עוצרים ומצלמים שם המון, אבל אצלם זה הרבה יותר צילום עצמי מאשר צילום הנוף. הם עומדים ומביימים עצמם לדעת, מסדרים את הבגד ואת הכובע וכמעט עד לרמת תיקוני איפור וכל הזמן הזה טור ארוך של מטיילים אחרים תקוע מאחוריהם, כי בהרבה מקומות לא ניתן לעקוף אותם מפאת המעבר הצר בערוץ. בשלב מסוים כבר הגיעה הקבוצה שמאחורינו וגם הם נאלצו להתעכב.
על אף כל הרוגז, שהסינים האלה עוררו אצל כל האחרים, אי אפשר היה שלא להתפעם מיופיו של הקניון. המקום אמנם קרוי קניון, אך הוא כמעט מערה ארוכה ומפותלת ורק חרכים פה ושם אל השמים הופכים את ההגדרה ממערה לקניון.
הצורות שהרוח והמים יצרו בקירותיו של הערוץ וקרני האור, שנופלות עליהן דרך חרכים מלמעלה, יוצרים מצג מופלא של צורות וצבעים, שמפעילות את הדמיון ומעצימות את החוויה. שום סיני לא הצליח לקלקל לנו אותה. לצערי גם שום תאור מילולי או צילום, יפה ככל שיהיה, לא יכולים להעביר אותה.
מדי פעם המדריך היה פונה למטיילים שונים ונוטל מהם את המצלמה ומצלם אותם. גם אותנו.
DSCN1406_Lower Antelope Canyon, AZ
20160705_121128_Lower Antelope Canyon, AZ
20160705_121607_Lower Antelope Canyon, AZ
20160705_122112_Lower Antelope Canyon, AZ - Climbing
IMG_8624_Lower Antelope Canyon, AZ
הטיול לקח כמעט שעתיים. לאחר מכן חזרנו לרכב ונסענו בחזרה אל המרינה.
במרינה, ניתן לשכור סירות שונות ואופנועי ים על בסיס שעה, חצי יום או יום שלם ויש שיט קבוצתי מאורגן באורכים שונים לאזורים שונים של Lake Powell. לשכירת סירה, ניתן להוסיף גם שכירת אבוב נגרר.
מכיון שאני ואשתי איננו שחיינים גדולים ובודאי לא עוסקים בספורט מים, העדפנו שיט קבוצתי עם Antelope Point Marina Tours.
השיט הבא, שהתאים לנו, היה רק ב-14:30, מה שאיפשר לנו לאכול בינתיים במסעדה של המרינה, Antelope Point, ארוחת צהרים טובה מאוד בזמן ההמתנה להפלגה.
האוכל היה ממש מצוין, תומחר במחיר הוגן, באופן מפתיע לאתר תיירותי, והשרות היה לעילא ולעילא. שתיה קרה מוגשת במעין צנצנות אישיות. רק לגמנו מהן וכמעט מייד המלצרית "חטפה" אותן מאיתנו. בתחילה לא הבנו מדוע, אך חיש קל היא חזרה עם צנצנות חדשות מלאות לחלוטין. זה חזר על עצמו שוב ושוב. מסתבר, שהן מוחלפות כל הזמן בצנצנות קרות חדשות עוד לפני שמסיימים את שתית קודמותיהן וכל זאת ללא עלות נוספת.
אזור החניה של המרינה נמצא במפלס גבוה ביחס לרציפי המרינה. ניתן אמנם לרדת לרציפים רגלית, אך עדיף בהרבה ללחוץ על כפתור אינטרקום המצוי לפני כביש הירידה לשם ולאחר דקות ספורות מגיע רכב חשמלי שיאסוף אתכם בחינם ויוריד אתכם למטה. בשעות עומס, במיוחד בחזרה למעלה לאחר שקבוצה חוזרת משיט, זה יכול לקחת קצת יותר מדקות ספורות.
בחזרה למעלה ההסתייעות ברכב החשמלי כבר ממש הכרחית בגלל השיפוע החד של כביש הירידה בין המזחים ומגרש החניה.
השיט עצמו היה נחמד, אך בדיעבד, ראינו שיכולנו להסתדר ולהנות יותר עם סירה בשיט עצמי.
בכל זאת לשיט המאורגן הקבוצתי יש ערך מוסף בגלל דברי ההסבר במהלך השיט. הקפטן, שהיא גם המדריכה בשיט, היתה בת שבט הנבאחו והיא הפליגה עימנו לתוך קניון יפהפה, אחד מתוך עשרות קניונים היוצאים מ-Lake Powell. תחילה היא עשתה סיבוב הכרות עם כל מי שהיה על הסירה, תוך התייחסות מבדחת למקום / מדינה ממנו הוא הגיע. לדבריה, ניתן לאפיין מראש היכן בסירה ישבו וכיצד יתנהגו יוצאי מדינות שונות, יוצאי איזה מדינה ישבו בירכתיים, מי ישב בראש הסירה, מי באמצע, מי יצלם הרבה, מי יתרוצץ וכד'. בדרך כלל מיפוי הנוסעים התאים לאפיון המדיני שלה. גם את דברי ההדרכה, היא תיבלה בבדיחות שונות כולל על עצמה ועל השבט שלה.
במרכז הסירה היתה תיבת קרור ובה בקבוקי מים קרים, שעמדו לרשות המשתתפים בשיט, ללא עלות נוספת.
בנקודות שונות, שמצטלמות טוב, הקפטן עצרה את הסירה כדי לאפשר לכולם לצלם. בפניות עיוורות היא צפרה כדי להזהיר סירות אחרות מפני הסירה הגדולה שלנו.
במספר מפרצונים ראינו כאלה ששכרו סירות קטנות לשיט עצמי ועגנו שם לרחצה. היו אפילו כאלה שטיפסו על צוק וקפצו מראשו אל המים.
20160705_145336_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
DSCN1486_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
DSCN1497_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
20160705_145759_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
DSCN1491_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
DSCN1493_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
DSCN1494_Lake Powell, AZ - Antelope Point Marina Boat Tour
בתום השיט הקפטן היתה אפילו אדיבה מספיק כדי להתקשר למוקד ההסעות ולזרז אותם לאסוף את הנוסעים שחזרו עימנו והיא גם הציעה טרמפ ברכב שלה מהמזח אל מגרש החניה שלמעלה. זה כבר היה בשלב שלאחר קבלת הטיפ, כך שזה נעשה מתוך אדיבות וללא שום אינטרס אישי מצידה.
סרטון: Antelope Point Marina Boat Tour, Page, AZ
ארוחת ערב מצוינת אכלנו ב-Bonkers, מסעדת סטייקים ואוכל איטלקי.
הלחם, סלט הבית והמנות העיקריות היו מצוינות וכך גם הטירמיסו. הנפילה היחידה היתה עוגה עם מילוי אדום, שהיתה דחוסה ויבשה ועם קצוות שרופים, אך היא לא הצליחה לקלקל את החוויה הכוללת.
גם כאן מילאו שתיה קרה שוב ושוב. הדובדבן שבקצפת היה: אספרסו מצוין !!! סוף סוף קפה אמיתי ולא המים השחורים הדלוחים שהאמריקאים מכנים Fresh Coffee !