עם קורונה או בלי, באמצע אוגוסט 2020 ארזנו את הטרוליז ועלינו על טיסה לרקיאוויק. יום הולדת 50 יש רק פעם בחיים ואין לנו כוונה לתת למגיפה למנוע מאיתנו לצלוח יום הולדת עגול בשמחה. איסלנד תמיד הייתה ברשימת היעדים שלנו, אבל הטירוף של קיץ 2020 הקפיץ אותה לראשה כי עבורנו זה יעד קרוב, הוא בתוך אירופה ומדיניות הקורונה שלהם באותה תקופה הייתה הגיונית - בדיקה בשדה התעופה, בידוד עד קבלת התוצאות (24 שעות), ואתם בפנים. בנוסף, היעד היקר הזה בימים רגילים הפך בימי קורונה לזול הרבה יותר - מחירי המלונות והרכבים הופחתו בשל היעדר ביקוש והמטבע המקומי (קרונה) נחלש מאוד ביחס ליורו. חודשיים לפני שנחתנו ברקיאוויק סגרנו את כל ההזמנות ולקחנו את הצ'אנס שהגל שני לא יהרוס לנו את יום ההולדת. הוא לא.
אחרי שלושה חודשים של סגר מחמיר במדריד, כל מה שרצינו זה קצת טבע, ואכן קיבלנו את זה במנות גדושות. איסלנד הוא טיול טבע ברמה של ניו זילנד ופטגוניה. טבע ייחודי שלא ראינו בשום מקום אחר בעולם - מעט מאוד עצים (אם בכלל), שילוב של גווני ירוק של שיחים ואזוב עם שחור עמוק של בזלת, חום וצהוב וולקניים, לבן וטורקיז של קרחונים וכחול של שמיים וים. מפלים, אגמים, קרחונים, חופים, הרים ומרחבים ריקים.
המסלול
כביש 1 הוא הבסיס של מרבית המטיילים באי. זה כביש נוח יחסית, כלומר סלול לכל אורכו, שסובב את איסלנד פחות או יותר בקרבת החוף. אורכו של הכביש הוא 1322 ק"מ והוא מאפשר להגיע לכל העיירות והכפרים המרכזיים. כמובן, שמכביש 1 יש הרבה יציאות לאזורים יותר מרוחקים, אבל ירידה מהכביש משמעותה במרבית המקרים נסיעה על כבישי עפר. רצינו קצת להתרחק מנוף אנושי, רצינו קצת שממה ושקט, אז שכרנו רכב 4X4 שאיפשר לנו לנסוע בנוחות על כבישי עפר וגם להגיע למקומות שסגורים בפני רכבים רגילים. הקצנו לעצמנו 12 יום מלאים באי, ובחרנו לנסוע נגד כיוון השעון בכביש הטבעתי. עברנו כל יום ממלון למלון לאורך הדרך ורק פעמיים ב-13 לילות נשארנו יותר מיום בודד במלון אחד. להלן קישור למפת המסלול שלנו. המלונות בהם שהינו ממוספרים כמספר ימי המסלול.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1uvXfF_SJEEE7WEtpDTKLbObaAwgDvS6o&usp=sharing
מסלולי הליכה
חלק גדול מימי הטיול הקדשנו למסלולי הליכה של 6 עד 8 שעות שאורכם נע בין 9 ק"מ ל-22 ק"מ. המסלולים מסומנים יחסית בסדר (כלומר מסומנים אבל בכל זאת דורשים התמצאות) ובראש כל מסלול ניתן למצוא מפה עם זמני הליכה ודרגות הקושי. בכללי, מלבד המסלול הארוך (22 ק"מ ב-Landmannalaugar) מסלולי ההליכה היו קלים עד בינוניים ללא אתגרים מיוחדים. להלן לינק לרשימה של אזורי טיול ופארקים מומלצים: https://goo.gl/maps/dyYUWAkqLEVFNR3L8. לצערי לא ביקרנו בכולם. שני המקומות הבולטים בהם ביקרנו היו ב-Landmannalaugar ו-Thórsmörk. כמובן מאוד מומלץ. שני מקומות ששמרנו לפעם הבאה (בטוח שתהיה כזאת) הם: Kerlingarfjöll ושמורת Hornstrandir באיזור Westfjords.
רכב
ההחלטה האם לשכור רכב 4X4 או רכב רגיל היא אחת ההחלטות הראשונות שצריך לקחת כאשר מתכננים טיול לאיסלנד. סוכנויות הרכב מציעות מספר דגמים זולים של רכבי 4X4 אבל ברור שדגמים אלו יקרים יותר מהקטגוריות הזולות של הרכבים הרגילים. רכב רגיל יאפשר לכם לנסוע מסביב לאי ולרדת לחלק מכבישי העפר אך אינו מאפשר נסיעה על כבישי עפר שמובילים למרכז האי, כלומר לאיזור ה-highlands. האיסלנדים מאוד מקפידים על כך - כבישי עפר המסווגים כ-F-Roads אסורים לרכבים רגילים בעיקר בגלל קיומם של מכשולי מים - כלומר נחלים שיש לחצות. בימי הקיץ, כלומר בשיא עונת התיירות, זו בעיה אמיתית. בקיצור, מי שרוצה להגיע ל-highlands שם נמצאים חלק ממסלולי ההליכה הטובים וחלק מהנופים המדהימים חייב רכב 4X4.
אנחנו שכרנו את דגם ה-4X4 הזול ביותר - דאצ'ה דסטר. קיבלנו רכב בן 3 במצב טוב, אך עם 140 אלף קילומטר. הרכב שרת אותנו היטב, ואף חצה כמה נחלים אך אני לא יכול לומר שלא חששתי להיתקע איתו באמצע השממה. מי שרוצה שלוות נפש מלאה, יצטרך להשקיע עוד קצת כסף ולשכור רכב חדש יותר. כדאי לוודא מראש שהרכב אכן מורשה לנסוע על F-Roads. לא ממש נדרש ידע מעמיק בנהיגת שטח, אבל עדיף קצת ניסיון. כבישי העפר מרביתם במצב טוב, אך כדאי לברר מראש האם הכביש פתוח, האם יש מעברי מים בעייתים, והאם קיימת אלטרנטיבה נוחה יותר. להלן לינק למידע הכבישים באיסלנד ומצבם בזמן אמת: http://www.road.is/travel-info/condition-and-opening-of-mountain-roads/
אין בעיה מהותית של תחנות דלק באיסלנד. לאורך כביש 1 יש תחנה בכל ישוב גדול, אבל בכל זאת צריך להיות מודעים שייתכנו מקטעי נסיעה של כמה מאות קילומטרים ללא תחנת דלק. שכרנו רכב באמצעות אתר https://www.northbound.is. זה אגרגטור שחיבר אותנו עם https://www.lavacarrental.is/ שנתנו שירות טוב.
כסף ואינטרנט
באופן מוזר, אך אופייני לצפון אירופה, באיסלנד לא ממש אוהבים מזומן. תשלום בכרטיס או בסמארטפון מאוד מקובל שם ולפעמים הם יתקשו למצוא עודף במזומן. הרבה-הרבה יותר קל להתנהל שם עם כסף דיגיטלי. אי אפשר לשלם ישירות ביורו, כך שמי שרוצה בכל זאת קרונות במזומן יצטרף להחליף או להוציא בכספומט. באשר לשירותי סלולר, מי שיש לו טלפון אירופאי יכול להתחבר בנדידה רגילה, אך יסבול כנראה מקצב נמוך (אך מספק) של אינטרנט. אפשר לקנות סים מקומי די בזול בסופרים. הקליטה הסלולרית לאורך כביש 1 לא הייתה משהו, כך שיש ערך במפת נייר במיוחד אם אתם מתכוונים לנסוע על כבישי עפר. בכל המלונות בהם היינו, גם באזורים מרוחקים ביותר, היה אינטרנט (wifi) חזק מספיק כדי לתכנן קדימה את הימים הקרובים ולהעלות תמונות ופוסטים.
עונה
עונת התיירות העיקרית באיסלנד היא קצרה יחסית ונמשכת על פני שני חודשי הקיץ - יולי ואוגוסט. לקראת אמצע ספטמבר האי מתרוקן מתיירים. ניתן לטייל גם בחורף באיסלנד אך זה כנראה סיפור אחר לגמרי, כי חלק גדול מהכבישים הצדדים לכביש 1 יהיו סגורים. זה לא אומר שאיסלנד בחורף לא תהיה חוויה נהדרת (זוהר צפוני וכו) אך טיול כזה דורש תכנון אחר. כאמור, אנחנו טיילנו באוגוסט בימי קורונה כך שלא נתקלנו באוטובוסים עמוסי תיירים ושיירות של מכוניות שכורות אך אני מניח (ומקווה) שהתיירים יחזרו לאיסלנד בתום המגיפה הארורה הזאת ואוגוסט יחזור להיות עמוס לעייפה בתיירים. כך, מי שרוצה להימנע מעדרי תיירים (לא שיש משהו רע בזה) עדיף לו לשקול את עונות הביניים - תחילת ספטמבר או סוף יוני.
ציוד
במהלך השהייה שלנו הטמפרטורות נעו בין 9 בלילה לכ-22 ביום, כאשר מרבית הימים הטמפרטורה לא עלתה על 18. היה לנו מזל עם הגשם - רק יומיים מתוך ה-12 היה גשום. בכל מקרה, צריך להיערך טוב לגשם - מעילי גשם טובים, ומכנסי סערה פשוטים למי שיש מקום במזוודה. מלבד פליס איכותי, צריך גם מעיל מחמם ועדיף גם כובע. מי שמתכנן ללכת במסלולי הליכה צריך נעלי הליכה טובות עדיף אטומות למים.
אלכוהול
אלכוהול מכל סוג באיסנלד הוא מאוד-מאוד יקר וניתן להשיג רק בברים או בחנויות אלכוהול מיוחדת הנמצאות בבעלות המדינה. בסופרים הרגילים אין אפילו יין או בירה. אנחנו כמובן רצינו לחגוג את יום ההולדת שלנו עם קצת אלכוהול, כך שנערכנו למפרע והבאנו איתנו מהדיוטי פרי את כל צריכת האלכוהול שלנו לאורך הטיול. חסכנו כך הון! מי שרוצה לבחון את האלכוהול המקומי כדאי לנסות Aquavit של המותג האיסלנדי Brennivin. זה משקה דומה לוודקה שנפוץ בכל ארצות צפון אירופה. מעניין.
רקיאוויק
עיר הבירה של איסלנד מפוזרת על פני שכונות רבות, ומרכזת את מרבית אוכלוסיית האי. למרות זאת, לא מצאנו אותה מעניינת במיוחד. הסתובבנו הרבה באיזור מרכז העיר התיירותי, חרגנו גם קצת לשכונות מסביב, ביקרנו במספר מוזיאונים וכמובן אכלנו בלא מעט מסעדות. בכללי אפשר למצות אותה ביום וחצי ואם אתם ממש לחוצים בזמן גם חצי יום יספיק.
לינה ואוכל
אנחנו שילבנו בין לינה בבקתות (צימרים) ובין מלונות. באופן כללי העדפנו את הלינה בבקתות כי זה אפשר לנו להיות עצמאיים, לבשל בעצמנו וללון במקומות שאינם מרכזיים ולעיתים אף די מרוחקים. מרבית הבקתות אמנם די בסיסיות, אך נקיות להפליא ונוחות מאוד. אם אתם מתכוונים לבשל לעצמכם צריך לוודא שיש מטבח מאובזר. הבקתות התאימו לנו מאוד בימי הקורונה, בגלל שהצ'ק אין והצ'ק אאוט הוא ממרחק וללא מגע יד אדם. מקבלים במייל קוד לדלת וזהו. מלבד הבקתות שהן בדרך כלל יוזמה פרטית של חקלאים שיש להם קרקע פנויה, יש היצע רחב של מלונות ברמות שונות. מלונות מרוחקים מציעים לאורחים גם מסעדה כך שלא תתקעו רעבים.
בישול עצמי הוא דרך טובה לחסוך בעלויות. כדאי להצטייד באוכל באחד הסופרים הגדולים הנמצאים לא רחוק משדה התעופה. מחירי המוצרים הטריים כלומר הפירות, הירקות והבשר, הם יקרים יחסית אבל כל השאר לא ממש שונה מהמחירים בישראל. מחירי האוכל במסעדות די דומים למחירים בתל אביב - כלומר יקר אך לא בטריטוריה לא מוכרת.
קיימות שתי אופציות נוספות שלא חווינו: לינה בקמפינג ואוטוקרוואן. התשתית הקמפינג מאוד מפותחת באיסלנד. ראינו הרבה מקומות שמציעים קפיניג ברמה גבוה הכולל מסעדה מקלחות שירותים וכו. סוכנויות הרכב מציעות מספר דגמים של קרוואנים - ממסחריות קטנות שהוסבו לקראוון עבור שניים עד לרכבים גדולים שיכולים לשרת משפחה שלמה. אני מניח שזה יכול להיות פתרון טוב על מנת להוזיל עלויות. קחו בחשבון שיש כבישים צרים שיקשו על ההתנהלות עם רכבים גדולים.
סיכום
איסלנד באוגוסט 2020 הייתה חווית טבע מדהימה. כאמור, אנחנו טיילנו 12 ימים מלאים, אך מי שלחוץ בזמן יכול למצות את אתרים המרכזיים (בעיקר בדרום האי) בשמונה - עד עשרה ימים. אפשר גם פחות, אבל חבל. רקיאוויק היא לא חובה, מומלץ להתרחק קצת ולקחת בקתות מבודדות עם נוף, כדאי לסטות מכביש 1 ולהגיע לה-highlands, מומלץ לעזוב את הרכב וללכת כמה שיותר ברגל, כדאי להביא את כל ציוד צילום שלכם כי לא תפסיקו לצלם, וכדאי להיות ערוכים היטב לגשם. תהנו.