7 ימים טעימים באמיליה רומניה

תמונה ראשית עבור: 7 ימים טעימים באמיליה רומניה

על בולוניה שמעתי לראשונה בתחילת המאה הנוכחית כשסיפרו לי בדיחה על שני סטודנטים לרפואה,גופה וספגטי, אמנם שמעתי פה ושם מאנשים שהיא עיר מעניינת וגם שיש נקניק שנקרא על שמה אבל נדיר היה למצוא אותה כחלק ממסלולי הטיולים הקלאסיים לאיטליה, בינתיים החיים (יותר נכון העבודה) לקחו אותי למחוזות אחרים בעולם אבל כעבור עשור וחצי כאשר חידשתי את החלום האיטלקי שלי נתקלתי בה שוב, זה היה כשארקיע החליטה לפתוח קו ישיר למשך כמה חודשים וזה הסתדר לי יופי - הזדמנות מצוינת לביקור במחוז אמיליה רומאניה שאומרים עליו שזהו המקום מספר אחד בסולם הקולינרי של איטליה.

המועד היה תחילת ספטמבר, טיסת ערב בהלוך, טיסת לילה בחזור, סה"כ 7 ימים מלאים, התכנון היה להשתמש בבולוניה כבסיס לטיולים בעיר עצמה ובערים הקרובות, גם כאן לא שכרתי רכב והשתמשתי בתחבורה ציבורית.
 המלון שבחרתי היה HOTEL ACCADEMIA שהוזמן דרך בוקינג, מחיר נוח, מיקום טוב, נקי, מים חמים, ארוחת בוקר טובה, צוות זמין ואדיב, לא הייתי צריך יותר מזה.

הגעה משדה התעופה לעיר דרך שאטל שנקרא BLQ בעלות של 6 יורו, יש לו מספר תחנות די מצומצם מאחר והוא לא נכנס למרכז העתיק של העיר אלא בשוליים שלו (תחנת רכבת, פיאצה mille) כך שאם המלון שלכם ממש במרכז ולא בא לכם ללכת קילומטר עם מזוודה תשקלו אופציה של מונית.
 לפרטים נוספים https://aerobus.bo.it/en

נחתתי בלילה ולקראת 22:00 הגעתי למלון, בדרך הספקתי לראות את האוכלוסיה הבולונייזית שאיתה אני הולך להתחכך בשבוע הקרוב ואי אפשר שלא להיות מרוצה - עיר של סטודנטים, של מסעדות,בתי קפה, יש כאן חיי לילה.

היום הראשון הוקדש לשיטוט בעיר העתיקה של בולוניה, כבר בבוקר הסתערתי על העיר והבנתי שהולך להיות שבוע מעניין, העיר עצמה יפה ומיוחדת בזכות הפורטיקוס - אותן קשתות שנפרסות לאורך כמעט כל רחוב בעיר העתיקה, בחלק מהרחובות יש גם ציורים ועיטורים בתקרה שמוסיפים ליופי הקיים ממילא, בין האטרקציות המרכזיות בבולוניה אפשר למצוא את המגדלים המפורסמים, על אחד מהם ניתן לטפס תמורת 3 יורו, זוהי הזדמנות מצוינת לראות את העיר מלמעלה וגם לשרוף קצת קלוריות כי בעיר הזו אי אפשר שלא להשחית את הגוף, הנוף מראש המגדל בהחלט מיוחד ויש ראות של העיר ב 360.

עוד אטרקציה מרכזית היא פיאצה מאג'ורה היפה, ניתן לבקר בכנסייה, לשבת בבית קפה או סתם להתבטל על המדרגות כדי לנוח, בפיאצה נמצאת גם נקודת המודיעין וניתן לקבל מפות של העיר או המלצות לטיול בעיר, צמודה לפיאצה נמצאת המזרקה של נפטון עם הקילשון, ניתן גם לבקר בארמון הסמוך ובכלל הפיאצה הזו מלאה באטרקציות שיכולות לעניין, לא משעמם כאן. בסוף השבוע רחבת הפיאצה הפכה לבמה של מופעים ולהקות - איזו עיר מדליקה !!!

יום 2.
התכנון המקורי היה לנסוע למודנה אבל שביתה (אי אפשר להיות באיטליה ולא לטעום קצת שביתה איטלקית) שהיתה בקו הרכבת שעוברת במודנה אילצה אותי לשנות מסלול,
פרארה ferrara נמצאת צפונית לבולוניה, כחצי שעה נסיעה ברכבת, תחנת הרכבת נמצאת מערבית למרכז העיר ובמבט ראשון אפשר קצת להתאכזב למראה בניני רכבת מכוערים שנמצאים בסביבת תחנת הרכבת אבל לאחר כעשר דקות הליכה מגיעים למרכז העתיק והיפה, פיאצות ענק, קתדרלה מרשימה (חיצונית ופנימית), ארמונות עתיקים והדבר שהכי בולט לעין הוא המספר הרב של רוכבי האופניים, נראה שכאילו כל התושבים של העיר מתניידים באופניים. עוד דבר שבולט בעיר הוא הרחובות הרחבים מאוד יחסית לערים וכפרים באיטליה.
אפשר לבלות כאן יופי במשך יום שלם בקצב הכי איטי שיש, לשבת בפיאצה עם גלידה, לקנות במאפיות המקומיות את הלחם הפרארזי שהוא למעשה לחם די רגיל אבל עם צורה קצת מופרעת , יש גם פארק יפה בסביבות palazzo dei diamanti שהוא יפה בזכות עצמו, לשוטט ברחובות ובמיוחד ברחוב via delle volte העתיק.
 פרארה מפורסמת גם בקהילה היהודית שלה ויש אפילו סרט בשם "הגן של פינצי קונטיני" שמשודר בדרך כלל ביום השואה והעלילה שלו מתרחשת כאן, סרט מומלץ במיוחד לאחר ביקור במקום כי ניתן לזהות לראות אתרים מהעיר.

יום 3
אמרת מודנה אמרת חומץ בלסמי (מהמשובחים בתבל, אלא מה) וכל מי שמבין באוכל יודע את זה, חוץ ממני, למען האמת עד לביקור שלי לא ידעתי טעמו של חומץ בלסמי מהו, לפחות באופן מודע, אני אדם שאוהב אוכל פשוט והחומץ היחיד שאני מכיר מגיע מאותם כבושים עירקיים שנקראים "טרשי" ולכן אחת ממטרות הביקור היה לבדוק הכצעקתה.
מודנה נמצאת מערבית לבולוניה, כ 35 דקות נסיעה ברכבת, וחוץ מחומץ יש כאן גם שוק מקורה מעניין (albinelli) קתדרלה מרשימה,תיאטרון אופרה וזוהי העיר שבה נולד לוצ'יאנו "פוניקולי פוניקולה" פאבארוטי. מספרים שיש כאן אפילו קהילה יהודית.
את ההכרות שלי עם הבלסמי המפורסם עשיתי אצל אנזו da Enzo ,קראתי על המקום בטריפ אדוויזור ואומרים שהוא עושה קסמים עם חומץ בלסמי, הזמנתי נתח בשר בחומץ עם פירה, חשבתי שהחומץ אמור רק ללטף את הבשר אבל כשקיבלתי את המנה הוא פשוט שחה בו, לא מראה הכי מושך אבל אין דרך חזרה, זה כמו להחזיר קפה במאהל בדואי, אחרי טעימה ראשונה הבנתי הכל, הדבר הזה פשוט פגז.....
ביציאה מהמסעדה אני פוגש כתובת בעברית חקוקה על הקיר "ברוך אתה בצאתך" , זה לא חלק מהגימיק של אנזו אלא מסתבר שזהו הקיר של בית הכנסת של מודנה....הסמליות שבדברים.
 לסיכום מודנה היא עיר נחמדה וכדאי להעביר כאן בין חצי יום ליום של טיול,אפשר גם לשלב ביקור בחווה בסביבה שמייצרת חומץ למי שמתעניין.

יום 4
התגעגעתי לבולוניה ואני מעביר שם את היום, משוטט בעוד רחובות, באוניברסיטה עצמה, בגטו היהודי ובמקום מרשים בשם palazzo pepoli vecchio ,העירייה מאפשרת ביום הראשון של החודש לבקר חינם במספר אתרי תרבות כך שבמידה ומזדמן לכם להיות בעיר בתאריך הנ"ל מומלץ לתזמן ביקורים ליום הזה.
 אתר נוסף שביקרתי בו היה ה archiginnasio ,האוניברסיטה הראשונה באירופה קמה בבולוניה והארקי היה אחד מהבניינים הראשיים, יש כאן ספריה מרשימה עם ספרים עתיקים אבל גולת הכותרת הוא החדר שבו התבצעו הניתוחים הפתולוגים של הפקולטה לרפואה, חדר מרשים ביותר בבניין מרשים לא פחות, האכזבה הגיעה דווקא ביציאה, מסתבר שהמקום הופצץ קשות בזמן מלחמת העולם השנייה והוא כולו שוחזר מן היסוד, דבר שהוריד קצת מההתלהבות אבל עדיין מומלץ לבקר בו.

יום 5
 בולוניה עיר כל כך יפה ואני ממשיך לשוטט בה, הפעם הכיוון הוא כנסיית סן לוקה שנמצאת בראש גבעה שמשקיפה על בולוניה, ניתן להגיע עם אוטובוס אבל מומלץ דווקא ללכת בשביל באורך של 3 ק"מ במגמת עלייה שכולו עטור קשתות והוא מוביל עד לכנסייה, משם גם ניתן להשקיף על העיר ולהתרשם מהנוף, יש בטיול הזה גם הזדמנות לשרוף קצת קלוריות מכל המטעמים שבולוניה מציעה וגם לברוח קצת אל הטבע.

אם אתם מתכוונים לעשות את המסלול ברגל אז בדרך חזרה כאשר אתם חפים מרגשות אשם על הקלוריות בעקבות המאמץ אני ממליץ לבקר בגלידריה שנמצאת בתחילת/סוף המסלול.

יום 6
פארמה, parma ידועה כממלכת הפרמיג'אנו והיא גם הפארמה המפורסמת של הפרושוטו די פארמה - אותו ירך חזיר מיושן שתלוי בכל מעדנייה באיטליה. היא נמצאת מערבה מבולוניה ,כשעה נסיעה ברכבת (למעשה זהו אותו קו שעובר גם דרך מודנה), אז יש כאן פיאצה נחמדה, מגדל עם שעון שמש וארמון ענק שהיה סגור אבל אותי דווקא עניינה הקתדרלה עם ציור תקרה מאוד מיוחד שרציתי לראות ממבט ראשון, באותו שבוע היה גם פסטיבל פרושוטו אבל אני לא אוכל חזיר (לא באופן מודע) כך שלא מצאתי בו הרבה עניין.
 בסה"כ עיר נחמדה לביקור יום ,ניתן גם לבקר בחוות בסביבה שמייצרות פרמיג'אנו או פרושוטו למי שסקרן.

יום 7.
 יום אחרון בבולוניה לפני הטיסה בערב, הזדמנות לחזור אל המקומות הנחמדים בעיר, לאכול שוב את הדברים הטעימים, לעשות קניות ולסיים שבוע מוצלח בעיר שלדעתי אחת היפות שהייתי בה באיטליה. רק שתישאר כזו לא מפורסמת, ארקיע כבר הפסיקה לטוס לשם והדרך היחידה כיום היא דרך רכבת ממילאנו,רומא או פירנצה אם יש טיסה לאיזור. המאמץ משתלם.

אוכל
אז כבר ציינתי שאמיליה רומניה נחשבת לטופ שבטופ מבחינה קולינרית, יש את הפרושוטו והקולטלו והמורטדלה ועוד לא מעט נקניקים שאני אישית לא אוכל אבל לאחרים יש רק דברים טובים לומר עליהם.
 הביקור במחוז מהווה גם הזדמנות לעשות קצת סדר בקשר לספגטי/פסטה בולונז או בקיצור: אין דבר כזה, יש טליאטלה אל ראגו, אם אתם רוצים להביך את עצמכם בקשו ספגטי בולונז ותקבלו מבט של בוז זועם מהסוחר המקומי (האמת שקצת הגזמתי, הוא רק יתקן אתכם עם חיוך).
בבולוניה יש שוק אוכל מקורה ואחד הדוכנים מבשל פסטות טריות ורוטב מתוך מבחר לבחירה, בסטייל של פסטה-בסטה אבל בכמה רמות (משהו כמו שלושים) גבוהות יותר, יש כאן טליאטלה,ניוקי,קפולטי, ושאר כיסונים שמכילים מכול טוב, ברובן יש דלעת והיא עושה פלאים לפסטה, ניסיתי את רוב הפסטות וכמה פשוט ככה טעים.
בשוק עצמו ניתן גם למצוא כריכים,גלידות, פיצות, פיאדינות (טורטיות מקופלות עם מוצרלה ואפילו עם נוטלה) ושאר דברים טעימים.
 עוד מקום מומלץ לפסטה בבולוניה - pasta fresca naldi - החנות של פרנצ'סקה נמצאת ברחוב קטן ושקט אבל לא רחוק ממרכז העיר, מדובר בחנות קטנה מאוד אבל נסיון חיי מלמד שבכוכים קטנים נמצאים דברים טובים (ע"ע פלאפל שלום המיתולוגי),היא מייצרת פסטה טריה למכירה והחל משעה 12 הם גם יבשלו לך אותה, יש כאן פסטות וניוקי וכל מיני רטבים, האוכל מוגש במגשי פלסטיק מנוילנים אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם, מדובר כאן במנות איכותיות ביותר, יש להם גם שיתוף פעולה עם הבר הסמוך כך שניתן לשבת שם ולהזמין משקאות עד שהמנה תהיה מוכנה והיא תוגש לכם ישירות לשם. ביקרתי שם ב2015 וכבר אז הן היו מאוד מבוגרות, אני מאוד מקווה שהן עוד יאריכו ימים כי היום אי אפשר לסמוך על דור ההמשך שימשיך את הטוב הזה (ע"ע פלאפל שלום המיתולוגי).

פיצות,
 בבולוניה הפיצות היו אכזבה, רוב הפיצות היו פשוטות וסתמיות, אחת הסיבות היא אוכלוסיית הסטודנטים בעיר שמחפשים אוכל פשוט וזול, כזה שממלא את הבטן ולא מרוקן את הכיס ורוב הפיצריות בהחלט מספקות את הסחורה,פיצרייה אחת שכן היתה איכותית נקראת pizza artist והם מגישים פיצות מעולות.

גלידות ומתוקים
אז בכל מקום באיטליה יש גלידריה, בבולוניה החליטו שהם לא שאר איטליה והלכו שני צעדים קדימה, חוץ מגלידריה יש סורבטריה ויש קרמריה, השמות די מסבירים את עצמם, אישית אני ממליץ לבקר ב cremeria funivia , אני לא יודע מה הם שמים שם אבל זה טעיםםםם.
 לגבי קניות של מזון לארץ - חשוב לזכור שלא מעט חנויות מתפרנסות מתיירים ולעתים קרובות מוכרים בלסמי,גבינה או פרושוטו במחירים של כמעט כפליים מאותו מוצר בסופר או במעדנייה השכונתית, במילים אחרות: אין טעם להסתובב ברחבי פארמה עם ירך חזיר על הכתף מתוך מחשבה שלא תוכלו לקנות במקום אחר, מומלץ לתזמן את הקניות ליום האחרון ולבקר בסופר או אפילו במינימרקט לפני הטיסה, תוכלו לחסוך לא מעט.

קפה
 בולוניה ידועה גם באיכויות הקפה שניתן למצוא בה, אני לא מומחה גדול אבל אומרים שקפה terzi הוא אחד הטובים, שתיתי שם קפוצ'ינו שהיה לא רע, מי שמבין אולי ימצא כאן טעמים איכותיים.

התמונה הבאה מסכמת את האוכל של המחוז הנפלא הזה

בקיצור...סעו..לא תתאכזבו.

תמונת הפרופיל של yanivni
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של yanivni

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לאיטליה

למשך ארבעה ימים בלבד: ארקיע תציע 50% הנחה בכל יום על יעד אחר– זה היעד הראשון שנבחר לאייטם המלא
טסים ליוון? אל תנעלו את הנעליים האלה, הקנס יכול להגיע ל-900 אירו! לאייטם המלא
טסים ליוון? אל תנעלו את הנעליים האלה, הקנס יכול להגיע ל-900 אירו!
חברת תעופה נוספת בדרך לישראל: זה הקו החדש לאירופה שייפתח בקיץ לאייטם המלא
חברת תעופה נוספת בדרך לישראל: זה הקו החדש לאירופה שייפתח בקיץ
ישיר לגן עדן: אייר סיישל תחזור לישראל במהלך הקיץ, זה התאריך לאייטם המלא
ישיר לגן עדן: אייר סיישל תחזור לישראל במהלך הקיץ, זה התאריך
לא רק ונציה: היעד האירופי הפופולרי שוקל להקפיץ את מס התיירים פי שלושה לאייטם המלא
לא רק ונציה: היעד האירופי הפופולרי שוקל להקפיץ את מס התיירים פי שלושה
בלי מדוזות ועם מים צלולים: 10 האגמים הכי טובים באירופה לשחות בהם הקיץ לאייטם המלא
בלי מדוזות ועם מים צלולים: 10 האגמים הכי טובים באירופה לשחות בהם הקיץ
המקומיים בחרו: אלה הערים היפות בעולם בשנת 2026 – האם תל אביב בפנים? לאייטם המלא
המקומיים בחרו: אלה הערים היפות בעולם בשנת 2026 – האם תל אביב בפנים?
לראשונה ביפן: רכבת לילה מהירה תחבר בין שתי ערים פופולריות לאייטם המלא
לראשונה ביפן: רכבת לילה מהירה תחבר בין שתי ערים פופולריות
"תכננו את זמני הנסיעה בהתאם": רשות התעופה בעדכון חשוב לנוסעים מנתב"ג לאייטם המלא
"תכננו את זמני הנסיעה בהתאם": רשות התעופה בעדכון חשוב לנוסעים מנתב"ג
קאמבק לקראת החופש הגדול: ענקית התעופה חוזרת לישראל עם 54 טיסות שבועיות לאייטם המלא
קאמבק לקראת החופש הגדול: ענקית התעופה חוזרת לישראל עם 54 טיסות שבועיות
רק בסופ"ש הקרוב: אל על מחלקת כרטיסי טיסה במתנה לאייטם המלא