הגדול ביותר באלפים
אלטש (Aletsch) הוא הקרחון הגדול ביותר בהרי האלפים והוא נמצא למרגלות הר יונגפראו, אחד משרשראות ההרים עם הפסגות הגבוהות והמרשימות בשוויץ. הוא מתפרש על פני 23 קילומטרים של קרח חלק, שלג לבן וקרירות אינסופית. סביב הקרחון מתפתלים מספר שבילי הליכה, שמאפשרים להולכים בהם תצפית על הקרחון ועל יער האורנים סביבו.
שוויץ מתהדרת בעשרות קרחונים שונים ולבנים, כך שקרחון אלטש הוא לא היחיד במדינה הקטנה והיפהפיה הזו. לאורך האזורים השונים בשוויץ משתרעים הרים גבוהים ועליהם אתרי סקי, מערות קרח, מסעדות אלפיניות וקרחונים שונים, אליהם ניתן להגיע ברכבת, רכבל או לטפס ברגל.נוף מהעיירה אינטרלאקן, צילום: יעל כפיר
הכי מתנפץ שתראו
קרחון פריטו מורנו (Perito Moreno) שנמצא בקצה הדרומי של ארגנטינה, הוא אחד הקרחונים הגדולים בפארק הלאומי הארגנטיני "לוס גלסיירס" שבפטגוניה. כשעומדים במרפסת התצפית שמולו יש סיכוי גבוה לראות חלקים ממנו מתנפצים בקול רעש גדול וקורסים אל המים הקפואים של האגם וזו תחושה שקשה לתאר אותה. לעיתים רחוקות יותר מתרחשת גם התנפצות גדולה ומשמעותית יותר. המיוחד בו הוא שהוא נגיש וניתן ממש לטייל עליו, לעומת עוד שני קרחונים בפארק, שנגישים רק באמצעות שייט: קרחון אופסלה וקרחון ספגזיני. ניתן לטפס גם על קרחון ויידמה הפחות מוכר, שנמצא בקרבתו.
זהו חלק משדה הקרחונים היבשתי השלישי בגודלו בעולם (אחרי אנטרקטיקה וגרינלנד) ויש בו מספר רב של קרחונים שניתן לעבור ביניהם.
זה שהולכים עליו
קרחוני הענק פוקס (Fox) ופרנץ יוזף (Franz Joseph) שנמצאים באי הדרומי של ניו זילנד, הינם אטרקציה מיוחדת למי שמעוניין לצעוד לאורכם. הקרחונים מתחילים מגובה רב ונגמרים בתוך יער טרופי מעל הים. את הצעידה על הקרחון תוכלו לארגן באמצעות סוכנויות טיולים שמרכזות את המסלולים הבלתי רגילים הללו וזו אחת החוויות המדהימות שניתן לעשות.
בין שני הקרחונים ניתן לעבור די בקלות, כיוון שמדובר בנסיעה שאורכת כ-20 דקות. כך שתוכלו לעבור בקלות מהאחד לשני וליהנות מהנופים המרהיבים, הגובה העצום וגם מקרבתם של הקרחונים לצמחיה על הקרקע, דבר די נדיר בעולם הקרח.
התלוי בין הרים
הקרחון התלוי (Ventisquero colgante) נמצא בתוך פארק Nacional Queulat על הדרך שנקראת הקרטרה אוסטרל בצ'ילה. לאחר הכניסה לפארק והליכה במסלול של כשעה וחצי, תוכלו להגיע לתצפית שממנה תראו את הקרחון תלוי בין שני הרים, בולט בצבעו הכחול. האזור כולו הוא שמורת טבע יפה ומלאת עצים וצמחיה והמראה של קרחון שתלוי בגובה מעל שני הרים פשוט מדהים.
הקרטרה אוסטרל הוא אזור המשתרע לאורך כביש ארוך במיוחד (1240 קילומטרים), החוצה את דרום צ'ילה. זהו כביש שמתחיל מהעיר פוארטו מונט (Puerto Mont) ועד לעיירה וייה אוהיגינס (Villa O'Higgins) בדרום ובין הערים הללו, תוכלו לנוע לאורך נופי פטגוניה המשתנים, בין הרים מושלגים, נהרות עוצמתיים, מפלים כחולים ושטחים עצומים המכוסים קרח.
אלו שעומדים להיעלם
פארק הקרחונים Glacier National Park במונטנה, ארה"ב, הכיל עד לפני כ-100 שנה בסביבות 150 קרחונים שהיו פזורים לאורכו. כיום נותרו במקום רק 25 ויתכן שיעלמו עד שנת 2030 – אז מהרו לבקר בהם. בין הקרחונים משתרע פארק אקולוגי עם בעלי חיים רבים ושפע של צמחיה ומקורות מים, בהם ניתן לערוך טיולים רבים.
הכי גדול באירופה
קרחון בריקסדאל (Briksdal) בנורבגיה הוא ההמשך של קרחון יוסטדאל, שנחשב לגדול ביותר באירופה. הקרחון מסתיים בעמק בריקסדאל וניתן להגיע ולטפס עליו בקלות דרך עמק בריקסדאל. אל הקרחון ניתן להגיע באמצעות נסיעה של כשלושים דקות מהעיירה אולדן (Olden). הדרך עוברת בתוך נוף ייחודי, עצים וצמחיה ושפע של מפלים ומקורות מים.
תוכלו לישון אצלו
הפארק הלאומי גליישר ביי (Glacier Bay National Park) באלסקה מכיל 16 קרחונים שמקורם בפסגות ההרים והם נשפכים עד לחוף הים. אל הפארק מגיעים באמצעות שייט לכפר גוסטבוס (Gustavus) או טיסה של 20 דקות וניתן אף לבלות שם את הלילה. גליישר ביי הוא אזור מיוער ומאוכלס בבעלי חיים רבים, בייחוד ליווייתנים, עם קרחונים עמוקים ומרשימים.
מסה אדירה של קרח
מקום נוסף שבו האדם מרגיש את אפסותו אל מול כוחות הטבע הוא קרחון ואטנאיוקול (Vatnajökull) באיסלנד. גם הוא נחשב לאחד מהקרחונים הגדולים באירופה ולצערנו, גם הוא הולך ומתכווץ. הקרחון מכסה בשטחו העצום (8100 קמ”ר) כשמונה אחוזים משטח האי כולו. בסמוך אליו וסביבו תוכלו לראות את הפסגות הגבוהות של איסלנד כשמתחתן מתרחשת פעילות געשית. איזור ואטנאיוקול הוא הפארק הלאומי הגדול ביותר באירופה ואתר מאוד פופולארי בקרב ישראלים בשנים האחרונות.
רוצה לקרוא כתבות נוספות על הנופים היפים בעולם? הנה כמה שאולי יעניינו אותך: