”קאלידו“
מי שכתב כאן עשה בלגן.
ספינלונגה איננה ניסי כיוון שאיננה אי אלא חצי אי.
אי המצורעים שמו “קאלידו, והמצודה הוונציאנית שעליו שמה “קלידונה”.
ספינלונגה, הידוע גם בכינויו “אי המצורעים”, הוא אי קטן הממוקם מול חופי מפרץ אלונדה, באזור העיירה איוס ניקולאוס בכרתים. בעבר שכנה באי מושבת מצורעים, חולי צרעת מכרתים ומיוון כולה, שהוגלו לאי הקטן על מנת להרחיקם מהאוכלוסיה המקומית ולבודד את מחלתם. באי ניהלו התושבים חיים עצמאיים וזכו לאספקה שוטפת מממשלת יוון, עד שבשנות ה-50’ התגלתה תרופה למחלה ואחרוני החולים עזבו את האי שנותר נטוש. עם פרסום רב המכר “האי של סופיה” מאת ויקטוריה היסלופ, הפך האי לאחד מאטרקציות התיירות הפופולאריות בכרתים. ניתן להגיע עליו בשייט של כ-20 דקות בספינה או סירה ממפרץ אלונדה, ולסייר במבנים הנטושים שנותרו על האי.
מי שכתב כאן עשה בלגן.
ספינלונגה איננה ניסי כיוון שאיננה אי אלא חצי אי.
אי המצורעים שמו “קאלידו, והמצודה הוונציאנית שעליו שמה “קלידונה”.
לוודא שהסיור לספינלונגה כולל גם עליה לאי, למרות שהכל חרב. היינו בטיול שארגן "השטיח המעופף", והתאכזבנו מאוד. שטנו מסביב לאי כרבע שעה, הסבירו לנו מה המבנים שרואים, לא עלינו לאי ולא היינו בכר פלאקה שבו מתרחש חלק מהספר "האי של סופיה". משם לקחו אותנו לביקורים ארוכים ומיותרים לשתי עיירות לא מעניינות ומלאות במזכרות לתיירים. לא כדאי לנסוע לשם באופן הזה!
ביקרנו ביוני 2017.
ההפלגה הכי קצרה היא מפלאקה, ממש מ'ס דקות בסירה. עלות 8 יורו לאדם הלוך-חזור, ההפלגות מתחילות ב-9 בבוקר בערך כל חצי שעה. כרטיסים יש בכל מקום בפלאקה, קנינו בנמל לפני היציאה.
הפלגה מאלונדה עולה 10 יורו הלוך-חזור.
סיורים מאורגנים יוצאים מאיוס ניקולאוס:
אפשרות 1. הפלגה + ברביקיו + הדרכה על האי בעלות 25 יורו לאדם. יוצאים ב-10 או 10:30 מהנמל (לצערי לא זוכרת את השעה) .
אפשרות 2. הפלגה כולל מסביב לאי + עצירה לשחייה קצרה + הדרכה וזמן חופשי באי (סה"כ על האי כשעה וחצי) ב-16 יורו לאדם. יוצאים ב-12:30 וחזרה ב-17:00.
בכל מקרה תשלום כניסה לאי 8 יורו לאדם.
בכניסה לאי יש קפיטריה קטנה ושירותים, יש שילוט והסברים קצרים. אין הרבה צל, היערכו בהתאם.
אנחנו העדפנו לא להיות כבולים ללו"ז הקבוצתי מאיוס ניקולאוס מהסיבות הבאות:
א. הפלגה ארוכה מידיי עבורנו.
ב. מגיעים לאי בצהריים בשיא החום.
ג. לא התאים לנו להקדיש יום שלם בשביל סיור של נטו שעה וחצי.
ד. צפיפות מטיילים.
אנחנו הסתפקנו בשיט קצר על הבוקר מפלאקה, קראנו מידע מראש על האי + שילוט מידע הנמצא במקום, והזדנבנו קצת אחרי סיור פרטי שנערך באנגלית.
תהנו!
“ספינה-לונגה” באיטלקית זה “קוץ ארוך”, כך נראה חצי האי הסמוך. לא ממליץ בכלל על השייט מאיוס ניקולאוס, כיוון שמדובר בשעתיים של שייט בים הפתוח, ויש מי שיקיא את נשמתו בדרך.
הגעה – אל האי ניתן להגיע מאלונדה, פלאקה (סמוכה לאלונדה) ומאגיוס ניקולאוס.
מחיר – משתנה לפי נקודת המוצא ונע בין 8 יורו לאדם מאלונדה/פלאקה ל 16 יורו מאגיוס המרוחקת יותר. זמן ההפלגה מאלונדה 15 דק'
מחיר 2 – באי עצמו שוב יש לשלם עוד 8 יורו לאדם ותכל'ס מה עושים? – מסתובבים ורואים איפה חיו המצורעים, מצטלמים עם הנוף הנפלא. כיוון שאין כל הסבר כתוב במקום, כדאי עד מומלץ מאוד לקחת מדריך או לחילופין לקרוא לפני זה על המקום כדי להבין יותר טוב את האי.
כמה זמן זה לוקח? הפלגה 15-30 דקות, סיבוב באי שעה בהליכה איטית
מה להביא? – מים, משהו לנשנש, כובע ואמצעי הגנה מהשמש (רק מהשמש)
למי מיועד? נוער וצפונה, ילדים ישתעממו פה.
האי ספינלונגה הוא יופי של מסלול טיול, שיכול בכיף לתפוס חצי יום. מגיעים אליו בספינה שיוצאת מאיוס ניקולאוס, פלאקה, או אלונדה. אנחנו יצאנו מהמזח באלונדה – לידו יש מגרש חניה חינמי, אז ממש לא צריך לחנות באחד המקומות בתשלום. ספינה יוצאת כל חצי שעה, וההפלגה אורכת כ-25 דקות. בכניסה צריך לקנות כרטיס אל האתר עצמו – סטודנטים עם תעודה משלמים חצי מחיר.
באתר אפשר לבלות שעתיים וגם יותר. המסלול שמקיף את האי לאורך הביצורים מרשים ומעניין, ומציע נוף נהדר. יש גם כל מיני שבילים שמגיעים ממש עד ראש הגבעה, שממנה יש נוף פנורמי של כל האיזור. לפחות חלק מהעליות האלה לא קלות, וכדאי גם להצטייד בנעליים טובות. הן גם לא נגישות לעגלות וכיסאות גלגלים, אבל עם מנשא טוב לתינוק וכושר גופני סביר אפשר להגיע כמעט לכל מקום.
כשרצינו לחזור נאלצנו לחכות הרבה מאוד זמן – כמעט שעה, שבמהלכה הגיעו כמה וכמה סירות שחזרו לאיוס ניקולאוס ופלאקה, אבל אף אחת לאלונדה. כשאחת כזו הגיעה בסופו של דבר, היה תור ארוך למדי של אנשים עייפים, מורעבים ומתוסכלים שביקשו לעלות עליה. כדאי לקחת את זה בחשבון כשמתכננים את היום, כי נראה שהרבה יותר קל להגיע לאי מאשר לצאת ממנו.
ביקרנו באי ספינלונגה שמול כרתים, זוג + שלושה ילדים (בגילאי חמש, שבע ואחת-עשרה). האי יפיפה, וכולל שרידים של מבצר וגם של מה שהיה פעם עיר קטנה של מצורעים.
הסיפור מאחורי האי מרתק לכשעצמו. מומלץ לקרוא את הספר “האי של סופיה” שבחציו הראשון מספר את סיפור האי, מה שהופך את החוויה ליותר עוצמתית. כדי להגיע אליו, לוקחים שייט שאורך כרבע שעה. אנחנו לקחנו את השייט מאלונדה, עיירה יפהפיה לכשעצמה. הספינה מחכה כשעה למסיירים באי.
נסענו באוטובוס מהתחנה המרכזית של הרקליון לאגיוס ניקולאוס בכרתים, שנמצאת במרחק של כשעה וחצי מזרחית להרקליון. ירדנו בתחנת האוטובוס המרכזית והלכנו כ-20 דקות הליכה עד לתצפית יפהפיה שנשקפת מהמדרגות אל האגם של העיר. ירדנו במדרגות עד לאגם ושוטטנו מעט בחנויות שבמדרחוב. נכנסנו למרכז המידע שבסמוך לאגם, שם סיפקו לנו מידע לגבי נסיעה לפלאקה. בשונה מהרשום באתר האוטובוס הרשמי, ניתן לנסוע לפלאקה לא רק ביום רביעי. נסענו באוטובוס לכפר הדייגים שנמצא במרחק של כשעה נסיעה מאגיוס ניקולאוס. מן הכפר, נשקף אי המצורעים ספינלונגה, שנמצא כעשר דקות שייט מפלאקה. קנינו כרטיסים לשייט במחיר של €8 לאדם.
על מנת להתחבר למקום, מומלץ לפני הביקור בכרתים, לקרוא את הספר האי של סופיה, שפלאקה ואי המצורעים מהוות את זירות ההתרחשות העיקריות בו. הכניסה לאי עולה €2 לאדם. נכנסנו דרך המנהרה לאי הנטוש. עברנו בין הבתים ההרוסים שרובם מחוסרי גג, עברנו בין החנויות, דרך שער הנידונים ממנו נשקפת פלאקה ומעליו הכתובת הרומית – "ישמור אתכם האלוהים", דרך בתיהם של המצורעים שחיו באי בין 1902-1953 ובסוף הגענו לבית הקברות של המצורעים. חזרנו לפלאקה ואכלנו בטברנה משפחתית ממנה נשקף האי ספינלונגה, אכלנו עלי גפן ממולאים באורז ובשר, כדורי גבינה וסופלאקי עוף. שוטטנו מעט בכפר ולקחנו את האוטובוס בחזרה לאגיוס ניקולאוס ומשם אוטובוס נוסף להרקליון, שם נמצא בית המלון ששהינו בו בכרתים.
נסענו לאלונדה (Elounda), החנינו בטיילת המפרץ. ליד הים הפוטוגני, איים באופק, סירות דייג, דייגים ורשתות, כנסייה ומגדל, חנויות, טברנות, פיצריות ומה לא? ישנה אפשרות לתייר במקום ברכבת תיירים. אנחנו יצאנו לשייט (זמינות של כל רבע שעה) לאי המצורעים ספינלונגה (Spinalonga), שייט - 10 יורו. כניסה לאתר 2 יורו לאדם. כבר מרחוק ניכר שהאי מרשים ביופיו, חומה עצומה מקיפה העיירה והמבצר.
המסלול הינו מעגלי, ההתחלה בשער הכניסה בחומה, עברנו במנהרה ובשרידי המושבה. שרידי מבנים למכביר, ברובם הגגות לא שרדו. עברנו דרך חנויות של פעם שאינן פעילות ואינן משמשות למסחר כיום, מבני אבן יפים עם פתחי חלונות, דלתות וקשתות שצמחייה צומחת לצידם ובתוכם (בספטמבר ניצפו חצבים רבים), פה ושם ישנם מרחבי מוזיאון בהם תצלומים וכלים אותנטיים בחיי היום-יום, כנסייה קטנטנה, פעמון, מגדלי שמירה ושער נוסף דרכו יצאנו אל המזח וים הטורקיז, מימיו צלולים, זורמים לצד סלעים. לשוטט ברחובות, בין החומות, לצפות במרחבי האין סוף הפסטורליים ממרום החומה ומגדלי השמירה ולנסות לדמיין את החיים במקום.
(נכון לספטמבר) האי אינו ממוסחר, ללא בתי קפה, חנויות מזכרות ואפילו מי שתייה ושירותים מצויים רק בתחילת המסלול לפני שעוברים דרך שער העיר. השיטוט באי כשעתיים.
בעונה, הפלגה יוצאת כל יום כמה פעמים ביום. לא בעונה, כולל תחילת אפריל, הפלגה תצא רק ביום ראשון בבוקר. צריך לברר, כי אצל היוונים כל פעם הדברים משתנים ושום דבר לא קבוע, תבקשו מהמלון שיתקשר ויברר עבורכם. ההפלגה יוצאת מהנמל באלונדה, הפלגה קצרה של 10 דקות לכיוון ונותנים לכם בסביבות השעה וחצי להסתובב באי וזה בכלל לא הרבה זמן להתרשם, זה קצת לחןץ אבל עדיין שווה, אני אישית ממליצה לקרוא את "האי של סופיה" לפני. זה נותן משמעות אחרת למקום.