קצת רקע:
אז אנחנו 3 חבר'ה דתיים בגילאי 30 שחיפשו יעד לא יקר מידי לחופשה קצרה של כשבוע בין הסמסטרים (פברואר). לאחר חיפוש וקריאה מצאנו את לפלנד עונה על הקריטריונים. ראינו שיש הרבה מידע עבור חבילות מובנות לקבוצות מאורגנות אבל לא מצאנו הרבה מידע עבור המטייל העצמאי, ולכן אנו כותבים את הכתבה שלפניכם. אפשרי ביותר להגיע ללפלנד בלי חשש באופן עצמאי כפי שתקראו בהמשך.
הכנה:
אז לאחר התלבטויות רבות על יעד החופשה החלטנו לטוס ללפלנד. את כרטיס הטיסה קנינו ביום חמישי בערב כשהטיסה הייתה ליום ראשון הסמוך לו (!) נעזרנו במנועי החיפוש השונים למציאת המחיר האטרקטיבי ביותר. אנחנו מצאנו טיסה דרך מנוע החיפוש של אליס במחיר של 427 דולר. הטיסה הייתה עם טורקיש אירליינס וכללה קונקשיין קצר של שעה ורבע באיסטנבול, סה"כ 8 שעות טיסה.
ביגוד-
התארגנו מראש עם ציוד חורפי אשר התבסס על המלצות מחברים שהיו שם בעבר וגם ממה שקראנו- (מלמעלה למטה): כובע צמר, חם-צוואר, גופיה טרמית, שכבת ביניים (פליז או חולצה מחממת), מעיל טוב, גטקס טרמי, ומכנס טיולים/ג'ינס, גרביים טרמיות ונעליים גבוהות (רצוי נגד מים). לרוב גרבנו שתי זוגות גרביים. כמו כן, באותה תקופה התברכנו בטמפ' גבוהה יחסית של מינוס 2 מעלות ביום. מסתבר שלפלנד עשויה להיות קרה הרבה יותר, וחבר שהיה שם לפני שנה באותה תקופה דיווח על מינוס 22 מעלות. הציוד הזה הספיק לנו, ולמעט יום אחד בו עשינו טרק (פירוט בהמשך) נשארנו חמים ללא צורך בהשכרת ביגוד נוסף. כאמור, ניתן לשכור ביגוד חם שכולל סרבל, כפפות, מגפיים גבוהים וגרביים לצורך התמגנות גבוהה יותר. לרוב- ציוד זה מגולם במחיר של האטרקציות שתעשו ועל כן אין צורך לרכוש זאת בנפרד. הערה חשובה: בדירה/מלון יש הסקה ולכן חם ונעים שם. הביאו אתכם גם בגדים קלים (וקצרים), אתם תודו לנו על זה.
מזון:
כפי שציינתי, אנחנו חבר'ה דתיים ונכון לשנת 2020 אין כל דרך להשיג אוכל כשר או שירותי דת ברובניימי. אנחנו הבאנו את רוב האוכל מהארץ, וגם כלי מטבח נצרכים. כמובן שאין בעיה להשיג פירות ירקות וביצים בכל סופר מקומי, אם כי המחיר יקר באופן יחסי למחירים בארץ. אין בעיה להביא גם בשר קפוא אם אתם ממש רוצים להתפנק כמונו.
לינה:
יש שפע של היצע בתחום הזה, החל ממלונות, גסטהאוסים, וילות ודירות. אנחנו נשארנו עם הרוח הספונטנית שנחה עלינו והזמנו דירה באמצעות AIRBNB תוך כדי ההמתנה לטיסה. דאגנו שהמיקום יהיה קרוב למרכז רובניימי (באופו כללי רובניימי יחסית קטנה, ניתן לחצות את כל העיר בכ25 דקות). הדירה הייתה מצויידת להפליא בכל מה שדרוש, וכללה 2 חדרי שינה, סלון ומטבח. אפילו מרפסת קטנה וקפואה הייתה לנו. הדירה נקראת "Spacious city apartment in a park-like area" ועבור שלושה אנשים שילמנו כ1600 שח ( 400 יורו), לתקופה של 4 לילות. בעלת הדירה נחמדה (Paivi), והדירה הייתה נקיה ומאורגנת מאוד. מומלץ. הערה קטנה: הדירה קומה שלישית ואין מעלית, לנו זה לא הפריע יותר מדי.
אופי הטיול:
הטיול הוא טיול כוכב, ואין צורך לשנות את מקום הלינה. התחבורה נוחה גם באוטובוסים וגם במוניות אם אתם ממהרים. אין ממש צורך לשכור רכב, למעט לדברים ספציפיים באופן יומי עליהם נפרט. כמו כן, אין ממש צורך לתכנן ולהזמין את האטרקציות מראש. את רוב האטרקציות הזמנו באותו היום שעשינו אותם. יש שפע של סוכנויות מהם ניתן להזמין אטרקציות ולתפור לעצמכם חבילה בדיוק לפי מה שאתם רוצים ומוכנים לשלם. הזריחה הייתה ב8:45 והשקיעה בסביבות 17:00, על כן תכננו באופן כללי כיצד ייראה היום שלכם. המטבע השימושי הוא יורו.
יום 1: ת"א-רובניימי.
אז לאחר טיסה של 8 שעות נחתנו ברובניימי בשעות הצהריים. לא נרחיב במילים על הקור והשלג שיקבלו את פניכם עם הנחיתה, ונשאיר לכם ליהנות מהחוויה. אנחנו לקחנו אוטובוס ציבורי שעלותו 4 יורו לנסיעה עד מרכז העיר. משם הלכנו דקות ספורות לדירה שהזמנו בשביל להתאפס ולהתלבש כמו שצריך. לאחר מכן הלכנו לגשש איפה ניתן להזמין אטרקציות, להשוות מחירים כמו ישראלים טובים, וסתם לרחרח את האוויר הקפוא. גילינו שיש מספר סוכנויות במרחקי הליכה קצרים זה מזה, כל אחת מתמחר מעט שונה, אך השוני נובע בעיקר מאורך האטרקציה ואופייה. כאן המקום להגיד שפשוט תגיעו, תשאלו ותבחרו את מה שהכי מתאים לכם (וזמין עבורם), אין פה נכון או לא נכון. המשכנו לגלות את רובניימי שהתגלתה כעיר די קטנה, שניתן ללכת בה בקלות ברגל. יש בה מספר מרכזי קניות קטנים, סופר-מרקטים, פאבים ומסעדות. האווירה די מנומנמת בערב, אבל עדיין כיף לשבת על בירה מקומית.
יום 2: מזחלות כלבי האסקי.
אנחנו בחרנו לנסוע ישירות לאחת מחוות הכלבים, ולא להזמין דרך סוכנות. החווה סמוכה ממש לכפר של סנטה קלאוס (אליו לא נכנסו, סתם מחוסר ענין) ונקראת Husky Travels Oy . נסיעה קצרה של 20 דקות במונית (כ30 יורו) הביאה אותנו לשם. גם פה גילינו מספר אפשרויות לבחירה, ולאחר התמקחות קצרה (ישראלים כבר אמרנו?!) סגרנו על מסלול של כ20 דק' במחיר של 75 יורו לאדם. אטרקציה נהדרת ומומלצת מאוד, ולדעתנו 20 דקות של מזחלות מספיקות בהחלט. אפשר לפני או אחרי הנסיעה במזחלות להתרשם מאופי הגידול של הכלבים ולסייר בין הכלובים. יש מסעדות קרובות במרחק הליכה בהם ניתן להפשיר עם משקה חם אם עוד לא התרגלתם לקור. בדרך חזור לקחנו אוטובוס למרכז העיר (6 -4 יורו), ומשם רגלית לדירה. כיוון שתיכננו למחר טרק במפלים הקפואים הזמנו מראש מכונית, עבור יום אחד. יש מגוון סוכנויות ללא פער משמעותי במחיר. כיוון שחששנו מעט מהנסיעה בכביש הקפוא רכשנו גם חבילת כיסוי להורדת ההשתתפות העצמית. ההשכרה של הרכב יקרה, ולכן לקחנו את הרכב הקטן (האוטומטי) והפשוט ביותר. עלה לנו 140 יורו (20 יורו תוספת לביטוח לביטול ההשתתפות העצמית).
יום 3: המפלים קפואים Korouma frozen waterfalls
ידענו שיום עמוס לפנינו ולכן קמנו מוקדם, הצטיידנו בסנדוויצ'ים ויצאנו לדרך.
קפצנו זריז כדי לשכור מקלות הליכה ומגפיים גבוהים במחיר של 17 יורו לאדם, דרך סוכנות האטרקציות Beyond Arctic. נעליים בלבד היו עולות 10 יורו, אבל לא היינו מוותרים על המקלות.
אספנו את הרכב שחיכה לנו ויצאנו לדרך. השתמשנו בתוכנת הניווט של google maps והנסיעה עצמה עברה חלק, קצת יותר משעה וחצי לכל כיוון. הכבישים במצב מעולה למרות השלג, והחשש הקל שהיה לנו מהנהיגה עבר מהר. מי שמעוניין יכול להגיע גם בהסעה דרך הסוכנויות או במונית, לנו השתלם יותר לשכור רכב ולהגיע באופן עצמאי.
המפלים הם חלק משמורת טבע והכניסה אליהם ללא עלות. המסלול עצמו מעגלי ויש שילוט לאורך המסלול. אנחנו ראינו מעט תיירים בדרך, ולא היה עמוס בכלל. התחלנו לצעוד בסביבות השעה 12:30 וסיימנו בערך ב16:30 בקצב סבבה. שימו לב לזמנים כדי לא להיקלע להליכה בלילה. המסלול עצמו יפהפה וקשה להסביר במילים עד כמה. המפלים עצמם הם מחזה שלא רואים כל יום ולדעתנו זו אטרקציה חובה.
רצינו להמשיך ולנצל את העובדה שאנו ניידים עם רכב ולנסוע למקום בו ניתן לראות את הזוהר הצפוני, אך לצערנו השמיים היו עם עננות גבוהה, ולכן התקפלנו לישון סחוטים מעייפות.
יום 4: מוזיאון Arktikum + Snow-Mobile
לאחר השכמה מאוחרת כפיצוי על אתמול החזרנו את הרכב והלכנו להזמין את האטרקציה של אופנועי השלג. שוב, יש שלל אפשרויות. אנחנו הזמנו נסיעת צהריים שיצאה ב14:00 ואורכת כ3 שעות. המחיר נקבע בהתאם לאורך המסלול, מספר הנהגים שחולקים אופנוע וזמן היציאה (יש גם נסיעות לילה בחיפוש אחר הזוהר הצפוני). שילמנו 99 יורו לאדם וזה כולל גם ביגוד חם מלא. לפני היציאה הוצע לנו לרכוש חבילת ביטוח מפני נזק לאופנוע שלדבריהם לא כלול במחיר. עלות הביטוח הייתה כ20 יורו לאדם. החוויה מדהימה וגם עליה לא היינו מוותרים! לגבי הביטוח, הרגשנו שזה היה די מיותר כי בהנחה שאתם לא עושים שטויות הנסיעה די בטוחה ולא אמור להגרם נזק לשום דבר... אבל גם פה נשאיר לכם את הבחירה.
כיוון שהיו לנו מספר שעות פנויות לפני הצהריים ניצלנו את הזמן והלכנו רגלית כרבע שעה למוזיאון Arktikum שהוא מרכז היסטוריה מדע ואומנות על החיים בלפלנד והאזור. הכרטיס עולה 15 יורו ואם ברשותכם תעודת סטודנט 9 יורו. ניתן לראות שם מיצגים מעניינים, פוחלצים מרשימים, צורות מחייה מקומיות וללמוד על האקלים. כדאי לפנות מספר שעות לכך. הכרטיס תקף ל 3 ימים אם אנו לא טועים.
יום 5: מסלול הליכה קצר, וחזרה לארץ:
ביום חמישי היינו קצרים בזמן בגלל טיסת החזור שיצאה בשעות אחר הצהריים. לכן שאלנו בסוכנות הטיולים איפה ניתן לטייל קרוב לרובניימי. המדריך המליץ על תצפית יפה במרחק הליכה מהעיר : אונסווארה Ounasvaara. חיפשנו את אזור התצפית בgoogle maps ועלינו ברגל ישירות מהדירה שלנו. העלייה כמעט כולה סלולה לצד הכביש, בו יש תנועת מכוניות מינימלית. בסוף העלייה מגיעים לאתר סקי ממנו ניתן לתצפת. לא מצאנו את מיקום התצפית ממנו רואים את רובניימי, אבל היתה תצפית יפה לכיוון נהר kemijoki. באתר הסקי היה רכבל שירד למטה לכיוון LAPLAND HOTELS OUNASVAARA CHALETS. שאלנו את מפעיל הרכבל מה העלות עבור ירידה לכיוון העיר, והוא היה ממש נחמד והפעיל את הרכבל רק בשבילנו ובחינם. כשהגענו למטה לקחנו מונית לרובניימי (10 דקות נסיעה, בערך 8 יורו לאדם).
קצת קניית מזכרות במרכז העיר (יקר, תתכוננו...) שימו לב שיש דוכן רחוב של איש חביב שמוכר מזכרות ממש במרכז הרחוב הראשי. אני חושב שהמחירים שלו מעט יותר נמוכים מהחנויות, ואם תהיו נחמדים הוא יהיה פתוח להתמקחות קלה.
נסיעה של מונית לשדה בעלות של 25 יורו, עצירה באיסטנבול וחזרה לת"א.
מה לא עשינו ואפשר לעשות?
רצינו לנסוע לגן החיות Ranua Zoo אך הוא היה רחוק מידי בשביל היום האחרון שנשאר לנו. יש גם מזחלות עם איילי הצפון, גם עליהם ויתרנו ואולי שווה להגיע רק כדי להתרשם מהאיילים שמאוד מאפיינים את לפלנד. יש את ארמון הקרח, אתר סקי לא רחוק, קרטינג, וגם את שוברת הקרח SAMPO אשר משלבת שחייה בחליפות מיוחדות במי הקרח, אותנו זה לא משך.
ו...זהו בגדול.
לפנלד היתה טובה אלינו מאוד, למרות שלא ראינו את הזוהר הצפוני לאורך כל השהות עקב תנאי עננות. ניתן לעקוב אחר סיכויי הראות של האורות באפליקציות שונות כגון Aurora ודומיה, או לשאול את המקומיים. הנקודות הטובות ביותר לצפות בה (לפחות לפי מה שאומרים) הם במקומות חשוכים ומרוחקים מאור. בלילות ללא עננות ועם תנאים טובים ניתן להגיע לגשר שליד המוזיאון, השמועות אומרות שהוא מקום תצפית טוב. שלחו לנו תמונות כדי לאמת את זה ולהשלים את החוויה עד שנחזור לשם.
כמה זה עולה לנו?
אז לנו הכל עלה כ 3700 ₪ (טיסות, לינה, רכב, אטרקציות ומזון).
מקווים שעזרנו ושתהיה נסיעה טובה.