המציאות בחצי הכדור הדרומי הפכה את הברור מאליו למשהו שמעורר שאלות ותהיות רבות .
תיאור מצב: סדני, אזור בונדאי אנחנו עומדים על המצוקים, פנינו בכיוון מזרח , לפנינו מרחב של האוקיינוס השקט וברקיע הצפוני שמש ... צפון ? כן, צפון !
כמי שמורגלים לחיות בחצי הכדור הצפוני וספציפית יותר בישראל... נסו עכשיו להתחבר אל מרחב התעתוע...
המצפן לא היה משכנע למרות שהוא ציין עובדות. אז כך , מה מזרח? מה מערב? ויותר מבלבל מה צפון? מה דרום?
הצטרכנו לעשות איתחול מחדש : בעיני רוחי אני רואה את ים המלח ,כן ממש מול האוקיינוס השקט, נכון שזו השוואה פרועה אך היה זה מבחינתי העוגן. כך מול ים המלח הדמיוני אני מצליחה לראות את הצפון בצד שמאל שלי ואת הדרום בצד ימין שלי. תם ונשלם ? לא!
המציאות בכדור הדרומי ומהלך השמש בשמים ממזרח למערב מצליח להותיר אותי עם סימני שאלה נוספים. התובנות או התשובות עולות לפעמים במקומות הבלתי צפויים ואולי בכל זאת צפויים וכך אני מוצאת את עצמי בעיצומה של מקלחת משרטטת על גבי האריחים שהעלו על עצמם אדים ,את כדור הארץ. מעבירה קו המסמן את קו המשווה ומשרטטת את הקו של מהלך השמש על פני הכדור שיצרתי ( למרות שבאופן מעשי כדור הארץ נע סביב השמש )וכך באופן מאד ברור ראיתי מול עיני איך הדרום הכל כך מוחלט שלי , הוא למעשה הצפון של חצי הכדור הדרומי. אם כך מה הפלא שאני רואה בצהרים את השמש בצפון???
מרחב התעתוע ממשיך לעורר בי שאלות כל הזמן (גם היום), ההשתהות במרחב זה מרתקת כשלעצמה .
מי קבע מה צפון ומה דרום ולמה ? ובכלל מתי ??
ומי אמר שאי אפשר אחרת ? להפוך את נקודת המבט -הצפון דרום והדרום צפון ( נסו לצאת מהמרחב האטמוספרי ,איך רואים את הכדור מהחלל ,מהי נקודת המבט אם יש בכלל ??? )
ואיך נפרש את המשמעות של "צפון" אם השמש נמצאת בצפון ?
וכיצד יראו פני הדברים בתנ"ך? – מצפון תפתח הרעה? ו"נגבה " תמיד יהיה דרום?
נקודת ההתייחסות " הצפונית" שלנו ( המורגלים לחיות בכדור הצפוני) מקבעת את האורינטצייה במרחב לתבנית מאוד ספציפית עד כי כל יום הצטרכנו לעשות איתחול מחדש .
גם אתם מוזמנים לעשות איתחול מחדש ...