גיאורגיה 29/7/15 - 13/8/15
גיאורגיה מדינה מדהימה לטייל בה שמצטיינת בהכנסת אורחים יוצאת דופן, בתושבים שאוהבים את ישראל ובנופים מדהימים.
הטיול שלנו היה בזוג למשך שבועיים וזה תיאורו:
הגענו לטבילסי בשעה שש וחצי בבוקר. באינפורמיישיין בשדה התעופה המליצו לנו להתמקם בעיר העתיקה, רחוב לנדסליט הרחוב של הבית כנסת הגדול. הגענו והתיישבנו במסעדת סמיקינטו הפתוחה 24 שעות ביממה
מסעדה זאת מהווה מרכז של כל המטיילים גם זולה וגם מגוונת. מאוד מומלצת. לאחר סקר קצר ברחוב לנדסליט החלטנו להתמקם בגסט האוס Nako שממוקם באחת הסמטאות מלנדסליט שמאלה כאשר הולכים מהבית כנסת לכיוון כיכר החירות.
המייל שלהם [email protected] טלפון: 555697936. הגסטהאוס הזה מצוין. יחס אישי מכל הלב. חדרים קרירים. יש בהול מזגן שמגיע עד החדרים. מים חמים. וי פי. מטבחון מקרר ופינת תה וקפה, מאוד נקי, וכאמור אנשים מאוד נחמדים.
חזרנו לשם גם לפני החזרה לארץ מאוד מומלץ. המחיר 50 לארי לחדר זוגי.
טבילסי באוגוסט מאוד מאוד חמה ולא פשוט לטייל בה במהלך היום. לאחר סיור בעיר בכנסיות הרבות שיש בה והאטרקציות, למחרת בבוקר יצאנו לכיוון קזבגי. נסענו במטרו מכיכר החירות למטרו דידובה. משם יש מרשוטקות או מוניות לכיוון קזבגי.
מרשוטקה היא כלי תחבורה שנראה כמו ואן גדול שמכיל מעל 17 אנשים ובמחיר מאוד זול. הבעיה היא כאשר יושבים בכיסאות האחוריים זה עלול להיות לא נעים כיוון שהחלונות במרשוטקה עשויים מזכוכית שלא נפתחת. וכך אתם עלולים למצוא את עצמכם במקום צפוף וחם למשך מספר שעות. אם כבר החלטתם לנסוע במרשוטקה רצוי לשבת כמה שיותר מקדימה. המחיר לקזבגי הוא 10 לארי.מומלץ לחפש חלופה טובה יותר יש למשל מוניות מיני ואנים של 6 עד 8 אנשים ב 15 לארי שזה עדיף בהרבה. רק צריך לחכות שהיא תתמלא. לנו הציעו אפילו 50 למונית צמודה לזוג עד לשם שזה מחיר נדיר. יתרון נוסף של המונית שהיא יכולה לעצור לכם בכל מיני אטרקציות בדרך כמו מצודת אנוארי וכל מיני נקודות תצפית יפות.
בקזבגי איך שיורדים מהרכב מיד מתנפלים אנשים עם הצעות לגסטהואסים. אנחנו היינו אצל אשה מאוד חמה וביתית שהחדרים אצלה נעימים. 40 לארי לאדם כולל ארוחת בוקר וערב וגם ויפי. המקלחת משותפת ונמצאת מחוץ לחדרים עם מים חמים. הגסטהאוס נקרא Taliko טלפון 995557498995
קזבגי מאוד נעימה ויש בה כמה דברים לעשות. ראשית את כנסיית סמבה. אליה אפשר ללכת ברגל או בג'יפ. כאשר הולכים ברגל יש מסלול רגיל הארוך ויש מסלול קצר. מומלץ ללכת אך ורק בארוך בשני הכיוונים, ראשית ההליכה נעימה יותר ולא תלולה מידי וגם הנופים הרבה יותר יפים. הקצר תלול מידי ועובר במסלול הג'יפים המאובק מידי פעם ולא בטוח שיקח פחות זמן. סה"כ זמן עליה לכנסיה מקזבגי שעה וחצי עד שעתיים. מהכנסיה יש כאלה שממשיכים למעלה לקרחון כמה מאות מטר ואפילו לתחנה המטאורולוגית שנמצאת גבוה יותר. אבל יתכן שלשם כך צריך ציוד מסוים.
בקזבגי אנחנו ממליצים מאוד לא לוותר על עמק טרוסו. (תמונת השער של הבלוג) מקום מדהים. לוקחים מונית מקזבגי כחצי שעה נסיעה עד תחילת ההליכה בעמק. אומרים לנהג שיגיע בין חמש לשש שעות אחר כך הולכים וחוזרים עד הכפר הבא - קטריסי. ואפילו קצת אחריו למנזר.
מאוד מאוד יפה. אפשר להזמין את הנהג מונית וסילי. 559918787 לנו הוא לקח 80 לארי ל 4 אנשים במונית. וחזר אחרי 5 שעות
ידוע לנו שיש גם את עמק סנו והכפר ז'ותה אבל לא עשינו את זה ואין לנו על כך מידע.
מקזבגי חזרנו לטבטילסי במונית ארבעה אנשים - 100 לארי עם עצירות בדרך. יצאנו סביבות שלוש אחה”צ על מנת להגיע לאחר כ 3 וחצי שעות לטביליסי. על מנת לתפוס את רכבת הלילה לזוגדידי.
מטביליסי כאמור לקחנו רכבת לילה לזוגדידי ומשם מונית למסטיה. רכבת הלילה לזוגדידי נוחה מאוד וזולה 30 לארי למחלקה ראשונה. שניים בקרון ויש אפילו מזגן (מתחיל לפעול הכ 10 דקות אחרי שהרכבת מתחילה לנסוע). אנחנו מצאנו כרטיסים שעתיים לפני הנסיעה. גם אם אין כרטיסים לא להתייאש. יש כאלה שמזמינים במחשב ומבטלים ממש לפני הנסיעה.
במסטיה הרבה ישראלים הולכים לגסטהאוס של נינו שהוא נחמד (40 לארי כולל שתי ארוחות) אנחנו לעומת זאת ממליצים על גסטהאוס בליגה אחרת לגמרי. קוראים לו EDELWEISS והוא נמצא קרוב למרכז העיירה. רחוב queen tamar 20
559224264 [email protected]
מדובר בגסטהאוס של משפחה חמה. חדרים ברמה גבוהה ממש כמו מלון עם שירותים ומקלחת צמודים והכל ב 60 לארי לזוג (ארוחות 10 לארי כל ארוחה) במקום 40 לזוג במקומות אחרים. אז נכון שזה 10 לארי יותר לבן אדם אבל שווה כל אגורה.
מסטיה היא גולת הכותרת של גיאורגיה מבחינת טרקים. יש בה אינפורמיישין שנותן מפות לכל הטרקים.
יש גם טרקים של מספר ימים ויש של יום אחד. אנחנו יצאנו לטרק ממסטיה לאושגולי ולקרחון שחרהה.
הטרק אורך 4 ימים עד אושגולי ועוד יום אחד למי שרוצה לעשות את קרחון שחרהה(הלוך ושוב מאושגולי)
המסלול הוא: מסטיה - זבשי ( 14.5 ק"מ). זבשי - אדישי (10 ק"מ). אדישי – איפראלי (15 ק"מ כולל חציית הנהר על גבי סוס). איפראלי אושגולי(10 ק"מ). על החלק הזה ויתרנו ונסענו במכונית כיוון שהנוף בו עובר במסלול ג'יפים ויחסית הוא פחות אטרקטיבי משאר הימים. אושגולי עד הקרחון וחזרה (16 ק"מ). אושגולי חזרה למסטיה ג'יפ של כשעתיים וקצת.
שימו לב גיאורגיה זה לא נפל, גם לכל בוגרי הראונד אנפורנה והאוורסט בייסקמפ(כמוני) יש כמה דברים שכדאי לשים אליהם לב.
הדרך בטרקים בגיאורגיה לא מסומנת טוב. דווקא כשצריך אין סימון. לפעמים הדרך מתפצלת ולא ברור לאן לפנות. להיות זהירים. אם יש התפצלות ללכת כמה עשרות מטרים בכל נתיב יחד ולראות אולי יש סימון באחד מהם. לא להתפצל לבודדים.
אחרת לשאול מטיילים אחרים ולהיעזר במפות. ולא בושה גם לקחת מדריך איפה שצריך. אנחנו למשל לקחנו מדריך ביום השני וחלק מהיום השלישי(כולל חציית הנהר על סוס).
בטרקים לנים בגסטהאוסים בכפרים. כדאי ללכת לבתים אותנטיים של גיאורגים שלאו דווקא מדברים אנגלית אבל יארחו אותכם מכל הלב. דווקא מי שממוסחר ומדבר אנגלית לא תמיד יתן לכם יחס כמו המקומיים האותנטיים. למרות זאת אין להכליל ויש בכפרים מקומות טובים שדוברים שם אנגלית.
אנחנו ממליצים בכפר זבשי לשהות אצל ממוקה ואשתו חות מזה שהשירותים שם שירותי שדה(חור) החדרים גדולים ונקיים, אוכל מצויין, יחס חם מכל הלב, משפחה נחמדה מאוד. מאוד ממולץ.
באדישי שהינו בגסטהאוס גונטרי או גונדרי לא מומלץ בכלל. למרות ששתי האחיות נחמדות ומדברות אנגלית. הנחמדות הזאת לא גובתה במעשים. למרות שמקובל באדישי ובכל הכפרים לשלם 40 לארי לאדם ללינה וארוחות בוקר וערב הם ביקשו 60, נושא הארוחות איתם היה מאוד בעייתי. ארוחות מצומצמות ולא מליאות. ולמרות שהיינו רעבים מאוד כשהגענו מהטרק לא הגישו לנו ארוחת צהריים בזמן למרות מה שסוכם. מים חמים לא היו למרות הדוד חשמל. מה שסוגרים איתן הן לא עומדות בו. סגרנו חדר לארבעה לבד ומאוחר בערב הכניסו לנו עוד אנשים.לחדר. ממליצים להתרחק משם, די נדיר בגיאורגיה אבל קורה.
מזבשי לקחנו מדריך עם סוס עד אדישי לא חובה אבל אם רוצים להימנע מהתברברויות כדאי. המדריך לקח לנו 100 לארי לארבעה אנשים כשעל הסוס שמנו את שני התיקים הגדולים שלנו מה שעזר בסחיבת הציוד.
מאדישי חובה לקחת מדריך עם סוס כדי לחצות הנהר. אי אפשר לחצות אותו בלי לפחות בתקופה שאנחנו היינו שם שירד בלילה גשם. חווית החציה של הנהר עם סוס מדהימה. המדריך לקח לנו ל 4 אנשים 50 לארי ובעבור 50 נוספים עלה איתנו לפס עם הציוד של שני התיקים משם המשכנו לאיפראלי בירידה.
באיפראלי לקחנו רכב ישירות לאושגולי. בעצם ויתרנו על הליכה של כמה שעות וזה מאחר והמסלול הזה יחסית לקודמיו קצת פחות אטרקטיבי ועובר באותו מסלול של הג'יפים. אם כי מי שבא לו מוזמן לעשות אותו עדיין מסלול נחמד.
באושגולי התארחנו בגסטהאוס מצוין עליו אנחנו מאוד ממליצים Shkhara Guest House
החדרים גדולים ונקיים. כמה מקלחות ושירותיים משותפים נקיים עם מים חמים. ובעלת הבית עם לב רחב וארוחות מליאות ויפות.
אנשים מאוד נחמדים. הגסטהאוס נמצא במרכז הכפר.
באושגולי ישנו לילה ולמחרת בבוקר התחלנו הליה לקרחון שקההרה. הליכה של 8 ק"מ לכל כיוון דרך מישורית ויחסית נוחה אם כי לפעמים צריך להוריד נעליים כדי לחצות את הנהר. יש לקראת סוף ההליכה התפצלות שבילבלה אותנוץ שימו לב לא לעלות שמאלה למעלה אלא להמשיך ישר לתוך הצמחיה. יש סימון בהמשך.
מאושגולי לקחנו ג'יפ באותו אחה"צ חזרה למסטיה משהו כמו שעתיים פלוס קצת.
ממסטיה יש מספר טרקים יומיים שאפש לעשות. אנחנו עשינו את העליה לצלב 900 מטר מעל מסטיה. עליה קשה ותלולה של כשעתיים וחצי (למרות שבלונלי פלנט רשום בינוני). מהצלב יש תצפית על כל ההרים המושלגים שמסביב. שימו לב ללכת בדרך הרחבה יותר כי יש דרך קיצור דרך היער שמאוד תלולה ואפילו מסוכנת לא מומלצת אנחנו עקבנו אחרי קבוצה שהלכה בדרך הקיצור ונאלצנו לחזור על עקבותינו ולהמשיך בדרך הרחבה. מהצלב יש אפשרות להמשיך עוד כשעתיים לאגמים. כשבדרך נוף יפה ביותר.
ממסטיה לקחנו מונית עם עוד 2 חברה לזוגדידי ב 80 לארי. בזוגדידי פנינו לתחנת הרכבת לקנות כרטיס לילה לטביליסי. התברר שאין כרטיסים. ונאלצנו לקנות כרטיס לאוטובוס לילה. אולם עד מהרה הבנו שיש ביטולים של אנשים שקנו כרטיסים מהמחשב וכן הצלחנו לבסוף להשיג כרטיסים לרכבת במחלקה ראשונה ואפילו קיבלנו התשלום על האוטובוס בחזרה.
הגענו לטביליסי שעה שבע בבוקר. נותרו לנו שתי לילות בלבד. החלטנו עוד באותו בוקר לנסוע ישירות לסירינארי. לקחנו מטרו לתחנת מטרו אחרת(לא זוכרים את שמה) שממנה לקחנו מרשוטקה(ישיבה מקדימה) לסירינארי. לסירינארי הגענו עוד באותו היום סביבות 12.00 בצהריים ( כ 3 שעות נסיעה). סירינארי עיירה יפהפיה בסגנון איטלקי. מקום מצוין לנוח בו לאחר מאמצים וטרקים. יש שם מסעדות בתי קפה, מצודה יפה ששווה לבקר בה ועוד אטרקציות. ה Tourist Information גדול מרווח ונוח. סירינארי מקום שבהחלט שווה להעביר בו לילה, אנחנו החלטנו להמשיך הלאה עוד באותו אחר צהריים בגלל אילוצי זמן.
כך לקחנו מרשוטקה למקום שנקרא לגודחי(מחליפים מרשוטקה בכפר שלא זוכרים את שמו) סה"כ כשעה נסיעה. ממרכז לגדוחי מגיעים לרחוב של שמורת הטבע במונית או ברגל כמה ק"מ(אנחנו תפסנו טרמפ). בלגודחי ישנו את הלילה כיוון שהגענו כבר בשעת ערביים. ולמחרת יצאנו בבוקר לשמורת הטבע במקום.
לגודחי היא אמנם עיירה שאין בה משהו מיוחד אבל השמורת טבע המדהימה שלה שווה את הביקור.
שמורת הטבע מציעה 2 טיולים רגליים למפלים של כ 5 שעות כל אחד וגם אפשרות לטרק של 3 ימים ולינה באוהלים בתוך הפארק. אנחנו עשינו את המסלול לאחד ממפלי המים (זה שמתחיל מתוך השמורה) ומאוד ממליצים. הנוף שונה מאשר בטרקים בהרים. הרבה ירוק ויער מסביב והרבה מים.
לגבי לינה אנחנו מאוד ממליצים על גסטהאוס מצוין Hotel kavkasioni ברחוב vashlovani מספר 136. אצל אירינה על חזית הגסטהאוס יש שלט Hotel והוא הגסטהאוס הקרוב ביותר לשמורת טבע בצד ימין כאשר הולכים על הכביש לכיוון השמורה.
הטלפונים שם: 599856640 598770025 מייל: [email protected]
החדרים נקיים יפים עם מקלחת שירותים צמודים והארוחות שם הם מהעשירות שאכלנו בכל גיאורגיה. פשוט בלי סוף גיוון של אוכל לא יכולנו לאכול את כל מה שהגישו לנו וכל זה ב 40 או 45 לארי לאדם כולל 2 ארוחות בוקר וערב.
לאחר לינה של לילה נוסף בלגודחי חזרנו עם בוקר ליום אחרון בטביליסי לאותו הדסטהאוס שאליו הגענו עם נחיתתינו.
בעלת הגסטהאוס ובעלה קיבלו אותנו בזרועות פתוחות ובחיוכים.
עד כאן הטיול שלנו. למי שיש שאלות על הסלול שעשינו מוזמן לכתוב למייל
[email protected] ונשמח לענות.
תהנו
דויד וטלי