המלצה חמה על ביקור בעיר העתיקה והיפה טרואה. כ-170 ק”מ מפריס. הגענו לעיר בעיקר בעקבות רש”י, העיר בה נולד ופעל. העיירה מקסימה וביקור ברובע היהודי ובמכון מרגשים.
ביתר פרוט. באתר האינטרנט של מכון רשי בטרואה https://institut-rachi-troyes.fr/. מצוין שאפשר להזמין סיור בתערוכה דרך האתר. מה כולל הסיור, איפה? לא ברור. למיילים הם לא ענו. הגענו בכל זאת. ב- 2 Rue Brunneval, נמצא “מכון רשי” Institut Universitaire et Culturel Rachi ומולו “בית רשי” rachi maison. בבית רשי לא פתחו לנו את הדלת (למרות שהגענו בשעות הפתיחה הרשמיות). נכנסנו למכון רשי, שם לומדים סטודנטים ותלמידים (לאו דווקא יהדות). שם קיבלו אותנו גבר ואשה לא יהודים, בחביבות, ניסו לעזור לנו להשיג בטלפון מישהו שייתן לנו להיכנס לבית רשי. ללא הצלחה. הם ובלשכת המידע הסבירו שהכניסה רק בהזמנה במייל..
העניין שלנו ושלכם הוא בבית רש”י ופחות במכון, ושם העסק פחות מאורגן. בית רשי מנוהל ע”י קהילת יהודי טרואה, כ-100 איש, רובם יוצאי אלג’יר. יש במתחם בית כנסת חדש לקהילה, ובו גם מצוי מוזאון רש”י. לשם חתרנו. הצלחנו להבין שלמחרת יש סיור אחה”צ בצרפתית. הצטרפנו לשלושה שהזמינו סיור. שעתיים, 45 יורו, בצרפתית. (לדברי המדריך אפשר גם באנגלית, ושוב, יש להזמין דרך המייל..). הסיור מעט מייגע (בעיקר למי שלא דובר את השפה), ומעט נאיבי (לנו הישראלים שמכירים את רשי), אך שווה. ניכר שהשקיעו רבות בבית רש"י, גם אם חלק מהמוצגים נאיבים. נכנסים לחדר אחר חדר בעקבות רשי. הכל משוחזר, עם קטעי וידאו. היה שווה לחכות לסיום והסיור כדי לראות שחזור חדרו של רשי, כולל הכסא שלו, ושחזור בית הכנסת של רשי. מעץ ונראה אותנטי. עוד בעיירה, אנדרטת רשי, והדובדבן שבקצפת- סיור ברובע היהודי. הדרכה טובה לרובע ניתן לקבל באתר של יעקב מאור https://www.jewishtraveler.co.il/troyes/
לסיכום. השקענו הרבה אנרגיה כדי להשיג את בית רשי ולא נענינו. הגענו בכל זאת ולא התאכזבנו, להיפך, העיר יפה, הרובע היהודי מרגש, והביקור בבית רשי שווה. טרואה מומלצת בחום.