טרקים וטיולים שלי בעולם.. חלקם קצרים ומיועדים לכל הרמות, וחלקם יותר מאתגרים.. הם כולם מדהימים, מומלצים ביותר ופה אני נותן הסבר די מקיף על כל טיול - מסלולים ודרכי הגעה, ציוד נחוץ והכי חשוב, טיפים והמלצות מה לעשות ומה לא..

לטייל בין ענקים: טיול בשמורת יוטנהיימן - חלק א'

תמונה ראשית עבור: לטייל בין ענקים:  טיול בשמורת יוטנהיימן - חלק א'
אג

יוטנהיימן, “ביתם של הענקים” בשפה הנורדית, נחשבת במשך העשורים האחרונים כשמורה הטובה בנורבגיה לטיולים, יוטנהיימן יחסית קטנה בגודלה לעומת שמורות אחרות, רק 3900 מ"ר, אבל בתוך אזור זו דחוסים להם יותר מ-200 הרים גבוהים, אגמים, מפלים , וכמה עשרות בקתות מטיילים לרווחת המטייל. אין בשמורה כבישים או גישה לכלי רכב, כך שהיופי הפראי של הטבע שהתפתח שם במשך מיליוני שנים נשאר כפי שהיה.

למי שזה המפגש הראשון שלו עם טרק בנורבגיה, אני ממליץ כהקדמה לקרוא את "נורבגיה - מסלולי טיול ,טיפים וכל השאר..” ולגבי הסבר בקשר לעלויות /זמינות/גישה לבקתות בכל שמורות הטבע בנורבגיה ובשמורה זאת ספציפית ”שמורות טבע בנורבגיה - איפה, למה וכמה?” .

שני האגמים המפורסמים בשמורה – GJENDE ו- BYGDIN מוגדרים כאתרי מורשת עולמית, וגם המפל הגבוה בנורבגיה נמצא מספר דקות הליכה מ – VETTI (הכניסה הדרום מערבית לשמורה).
הגעה מאוסלו-
 לאחר שהצטיידנו במזון למספר ימים, לקחנו אוטובוס מהתחנה המרכזית באוסלו ישירות לתחילת המסלול, GJENDESHEIM . לא זוכר במדויק את העלות אבל זה היה סכום הגיוני לנסיעה של כ350 ק"מ , וזה בטח יותר זול משאר האלטרנטיבות (אוטו שכור מגביל למסלול מעגלי)..

לתחילת המסלול הגענו כמתוכנן רק בצהריים, כך שהיינו צריכים להזדרז ולצאת לדרך כדי שהיום הזה לא יתבזבז רק על הנסיעה. תלוי בעונה בה עושים את הטרק, בשיא העונה (יולי-אוגוסט) יש יותר שעות אור עד השקיעה מאשר בקצוות עונת הטיולים , מה שיאפשר לנצל אפילו את היום הזה עד תומו.
 ניתן גם להגיע לשמורה מברגן, אם כי זה יהיה ככל הנראה לנקודות הכניסה המערביות. אני עשיתי מסלול שמתחיל במזרח ומסתיים במערב ,אך ניתן גם לעשות זאת בכיוון הנגדי.

ציוד לטיול –

• זוג מקלות – זהו לא ציוד הכרחי, אבל למי שלא מתכנן לקנות ארוחות כל ערב בבקתות( תלוי בתוואי המסלול),יהיה ככל הנראה תיק די כבד.. כמו כן במרבית הימים עוברים ירידות ארוכות ותלולות, ולכן זהו ציוד חובה בשביל לשמור על הברכיים. לא חייבים להצטייד במקלות ב400 ש”ח, גם מקלות זולים יותר יעשו את העבודה.. אם כי לאלו שמתכננים לעשות עוד כמה וכמה מסלולים בעתיד, אני כן ממליץ להצטייד בזוג מקלות איכותי.
  • ביגוד גשם – נורבגיה ידועה בכך שגשם יורד לפעמים שבועיים ברצף.. צריך לצאת מנקודת הנחה שגשם זה חלק מהטיול במהלך המסלול ואפילו שלג. מכנס + מעיל גשם זה ציוד חובה לטיול. פחות ממליץ על פונצ'ו בגלל שהוא לא נוטה למנוע רטיבות ברגליים או בגרביים..
  • ביגוד חם –  קר שם.. היו לנו לילות של 10- מעלות, וימים של סביב ה-0. גם כשתרצו לעצור להפסקת קפה/אוכל קצרה,קר וחשופים לרוח ,תצטרכו ללבוש מעיל רוח/ פליז, כפפות, כובע חם. כשמטיילים בנורבגיה, זה ציוד חובה.
  • נעליים – תחסכו לעצמכם פציעות מיותרות ורגליים רטובות ותבואו בנעלי הרים אטומות למים..
  • תיק – פה הגודל נקבע לפי סוג הטיול שבוחרים לעשות, לאלו שמתכננים לינה וארוחות בבקתות הפרוסות לאורך כל המסלול יספיק תיק גב בנפח של 60 ליטר ואף פחות. לאלו המתכננים לינה בשטח אני ממליץ לא יותר מ-80 ליטר. מחלה ידועה של מטיילים היא תמיד למלא את התיק עד סופו, לא משנה מה נפחו, אז מראש אל תיקחו תיק גדול יותר ממה שצריך. (לא לשכוח כיסוי גשם!!! ) , בגלל תוואי השטח, המרחק מכפרים וסיוע, אני ממליץ לשאת אוהל בכל אופן.
  • סנדלים/כפכפים/נעלי בית – אני ממליץ להצטייד בזוג נעלי בית/כפכפים קליל. לאלו הלנים בשטח סנדלים/כפכפים זה ציוד חובה..
  • ביגוד הליכה – מכנס הליכה נוח, חולצה תרמית היא פריט חובה, גם חולצת דרייפיט ליום חם יכול לעזור..
  • מפה – ניתן להזמין באינטרנט, או לקנות בתחילת המסלול או בחנות DNT באוסלו. חשוב שזאת תהיה מפה שמכילה את כל המסלול. המפה שאנחנו קנינו בGJENDESHEIM הייתה 1:50000 מצד אחד ו 1:100000 מצד שני. רצוי לשים את המפה מוגנת בניילון או להדביק את הקפלים במפה בסלוטייפ שקוף שלא תתפרק במהלך הטיול מלחות או רטיבות.
  • ספר – ספר בכריכה קשה ניתן להזמין דרך האינטרנט, או להוריד ב KINDLE לסמארטפון/טבלט. אני הלכתי על האפשרות השנייה שהייתה מאד נוחה, וזה עולה כ 15$ בשני המקרים.
  • מזרון שטח/שק”ש – יש לילות די קרים, ולמי שישן באוהל חשוב שק"ש ומזרון שטח מותאמים לטמפ' של 10- מעלות צלזיוס.
  • שאר הציוד –לא חובה, אבל כדאי: גזיה, ציוד עזרה ראשונה, סכו”ם, פנס, בקבוק/שקית שתייה.

מזג אוויר –
 מזג האוויר נוטה להשתנות מדי יום, ובכלל לא להיות יציב. יום שמש יפה יכול בקלות להסתיים בערב מושלג. גשם ושלג זה חלק מהטיול, אם כי אולי בשיא עונת התיירות לא יהיה שלג.. צריכים להיות מוכנים ללילות נורבגים קרים , ימים גשומים (בחלקם) ואפילו ימי שמש לברי המזל שבינינו.

מסלול –
ישנם 3 אפשרויות פופולריות לטייל ביוטנהיימן, למרות שאם יש ברשותכם מפה ניתן לעצב ולתכנן טיול שמתאים לכם ולא להיצמד לאחת האפשרויות. האפשרויות הן במידה מסויימת נחלקות למספר הימים שיש ברשות המטייל לטרק.
כלל האפשרויות מתייחסות לחלק היותר צפוני של יוטנהיימן, בעיקר כי הפסגות הכי גבוהות נמצאות שם, מה שאומר שהחלק הדרומי הרבה פחות מתוייר.
 האפשרויות הן –

• עבור אלו שיש ברשותם רק 1-3 ימים מומלץ להתחיל בGJENDESHEIM , דרך רכס בBESSEGNE ( מנקודות השיא בשמורה) להגיע לMEMURUBU. מפה ניתן או לחזור בהפלגה לנקודות הכניסה לשמורה או להמשיך לGJENDEBU, ולחזור משם לנקדות ההתחלה בהפלגה.
  • אפשרות נוספת נקראת Jotunheimen East to West , זה מסלול של כ 6-7 ימים, העובר בשתי הפסגות הגבוהות בסקנדינביה ובמירב הנקודות והקטעים הכי יפים שיש בשמורה וניתן לסיים אותו בשתי נקודות הגישה במערב הפארק.
  • אפשרות שלישית היא JOTUNHEIMEN SOUTH , שכוללת ביקור לאגם הGJENDE והבקתה הגבוהה בפסגת ה FANNARAKHYTTA.

תכנון המסלול- אני ממליץ להיעזר באתר www.ut.no/kart אתר מדהים של מפה אינטראקטיבית שמספק המון מידע. ניתן לראות איזה בקתות יש בדרך, ואיזה אפשרויות מסלול יש מכל בקתה לבקתה אחרת..

את סיפור המסע המפורט ניתן לקרוא בלטייל בין ענקים: טיול בשמורת יוטנהיימן - חלק ב'

תמונת הפרופיל של goltsera
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של goltsera