שלום לכולם
חזרנו מטיול משפחתי כייפי בן 13 יום באזור צפון מערב איטליה וחבל טיצ'ינו השוויצרי
לפני שנצא לטייל במחוזות הקסומים של האזור הנפלא הזה יש לי כמה הקדמות, מי שרוצה מוזמן לדלג. אציין רק שהפעם לחלק מהקדמות יש תפקיד די מרכזי בתכנון ובהתנהלות של הטיול.
למי שעוד היה תפקיד מרכזי, מרכזי מאוד, בהתנהלות הטיול היה מזג האוויר. הגשם. גשם. גשם

מצרפת דוגמית תמונות של האזור הנפלא הזה כדי שתבינו שבהחלט כדאי לחזור להמשך.
וזאת על אף הגשם

איך הכל התגלגל....
היה לי ברור איטליה. לפני 20 שנה בדיוק טיילנו בה בירח דבש, מצא חן בעיני הרעיון של איטליה לרגל ה 20, מה גם שהטעימה הקטנה ממנה שנה שעברה במסגרת הטיול לאלפים הצרפתיים רק חיזקה את החשק. אבל איפה באיטליה? לפני 5 שנים היה לי תכנון טיול לגארדה ולדולמיטים שניגוז (מסיבות טובות
), היה לי חוב לדולמיטים. התחלתי לתכנן דולמיטים בשילוב אגמי קומו ומאג'ורה.
מכאן ואילך צריך להבין את ההרכב המשפחתי שלנו.
בת (19) שהתגייסה ושחיה בתהליך של הרגשת מיצוי החופשות המשפחתיות, החליטה שאת ימי החופש הצבאיים שלה היא שומרת לדברים אחרים.
בן (15.5) שמאוד אוהב לטייל אבל חושש שללא הבת זה יהיה שונה ומשעמם. והוא גם לא חובב נסיעות ארוכות מדי. השילוב של הדולמיטים עם אגמי קומו ומאג'ורה משלב נסיעה ארוכה מאוד. ותוך כדי שאני מנסה להבין איך עושים את זה שגב מפרסם את החופשה המינורית שלו ואני מוקסמת. וההשראה לטיול של שגב הוא הטיול של גיל ואדיס. מה יכול להיות יותר טוב מזה???
ואני קוראת שוב ושוב את שני הסיפורים (ושני הבלוגים) ומהר מאוד מתחוור לי עד כמה המרקם של הטיולים המינוריים שלהם מתאים לנו השנה. שילוב שני הסיפורים זו ההשראה הנהדרת לטיול הזה שלנו. בזכותם צמצמתי מאוד את הטיול רק לאזור האגמים. הבן אוהב אגמים. גם חסכנו לו נסיעות ארוכות וגם כך יכולנו להישאר ברדיוס לא רחוק מדי ממילאנו שיאפשר לוגיסטיקה סבירה אם הבת תחליט להצטרף
הטיול הנבחר: אגמי קומו, לוגאנו, מאג'ורה ואורטה

שילוב של אגמים, אטרקציות, עיירות מקסימות והמון אוכל טוב.
כפי שהגדיר שגב את האזור: "החיים הטובים בנוף נפלא"
כהרגלי. כרטיסי טיסה נרכשו חודשים מראש, חוברת הטיול כבר הודפסה. גם לינות מיותרות בוטלו (אלו שיותר התאימו ל 4 ששמרתי בבוקינג עוד ועוד בתקווה שהבת
בדיוק שבוע לפני הטיול הבת עושה סימנים של רוצה להצטרף. איזה כיף!!!
היא לא מצטרפת לכל הטיול, רק לחלקו. מקציבה לי ימים
. רוצה שיפלו על סופ"ש כדי לחסוך ימי חופש צבאיים. מה שאומר שמצטרפת אלינו לא בהתחלה ולא בסוף, באמצע. כמובן, כדי לעשות לי את החיים קשים
וכך יצאנו לטיול רק עם הבן ביום ראשון, הבת הצטרפה ביום רביעי.
הבת חזרה ארצה בשלישי שאחרי, אנחנו נשארנו עד ששי. וכל התוכנית טיול כמעט הותאמה בהתאם, אפשר להגיד, ממש ברגע האחרון.
יש שטוענים שכשהכל מתוכנן מראש אז אין גמישות. אני תמיד אומרת שזה ממש לא מחייב. הידע שצוברים בחפירות מוכיח את עצמו גם לגמישויות. להלן דוגמא מצויינת. מתוך 13 ימי טיול מתוכננים להפליא במשך חודשים, 8 עברו שינוי זה או אחר בעקבות הצטרפותה (המבורכת מאוד, שלא יהיו אי הבנות) של הבת.
הטיול המתוכנן המקורי היה: 4 לילות אגם קומו, 5 לילות בקנוביו, 3 לילות סטרזה.
הבת הצטרפה אלינו ללילה האחרון באגם קומו (נסענו הלוך חזור לאסוף אותה ממלפנסה). את הלילה ה 5 בקנוביו המרנו בלילה ליד מלפנסה בכדי לשים אותה לטיסת איזי חזרה למחרת בבוקר.
ברור למשל שמקנוביו לעבור ללינה איפה שעברנו זה לא האידאל ואכן לא תוכנן כך מראש. לכן אציין בכל הימים גם מה היה התיכנון הראשוני שהוא לטעמי הנכון תיכנונית אם אין אילוצי לוגיסטיקה. ואם אליהם לא מצטרפים גם שעשועי הגשם…
כחלק מהשינוי מצנחי הרחיפה נדחו יומיים קדימה כדי שהבת תוכל גם לצנוח.
דבר אחרון קטן אבל חשוב מאוד לפני שנצא לדרך. נושא כביש האגרה באיטליה. כל מה שקראתי עד היום זה שכל קטע כביש בתשלום יש אפשרות במקום לשלם. מסתבר שיש חלקי דרכים שהינן בתשלום באינטרנט בלבד. חשוב לדעת. עוד פרטים פה.
יום ראשון, 25.06.17
טיסת אל על למלפסנה, מילנו, עוברת בנוחות ובזמן. במלפנסה עצמה "בילינו" 4 שעות!!! מתוכם, כמעט שעתיים וחצי בהשכרת הרכב של הרץ. קראתי אזהרות על הנושא הזה במילנו ולא רק לגבי הרץ אבל לא תיארתי לעצמי עד כמה. מילנו זה כנראה חור שאף אחד לא שמע עליו אז לא צריך לספק לו רכבים. גם אם מגיע תורך אחרי שעתיים תתייבש עוד שעה בדלפק עצמו כי אין רכב. וכך לכולם. מדי פעם עשיתי סיבוב התאווררות ולפי המבטים המיואשים, זה ממש לא רק בהרץ. לקראת 3 אנחנו יוצאים לדרך (נחתנו ב 11:00). מזל שלא תיכננתי כלום להיום.
האגם הראשון בו ביקרנו הוא אגם קומו, 4 לילות. החלטתי להתמקם בעיירה Menaggio וזו היתה החלטה מצויינת. עיירה מקסימה!! (בקרוב אקח אתכם בתמונות לטיול בוקר מקסים שעשינו ב Menaggio).
רשמתי לי כאופציונלי - בדרך ממלפנסה ל Menaggio יש רכבל מהעיירה Argegno לPigra. לא מצאתי אזכורים עליו בפורום אבל באתרים אחרים קיבל תשבוחות והוא ממש זול יחסית לרכבלים. לא היה ביקוש. הרץ התישו אותנו והתחשק לנו להגיע ליעד. מי שבאזור, לדעתי מומלץ.
המלון שהזמנו ב Menaggio היה הצלחה נהדרת.
מדובר ב Dependance שהינו חלק ממלון Hotel Du Lac (מבנה נפרד, רק 30 מ' ויותר זול).
הזמנו Family Suite Vista Lago. חדר שינה די גדול לנו ועוד חדר עם מיטת קומותיים לבן. הבן בחר בקומותיים בקומה העליונה ממנה רואים את האגם מהמיטה. יש גם 2 מרפסות קטנות. אחת לאגם. במשך רב זמן התיכנון החזקתי לי בבוקינג הזמנה של הלינה ששגב היה והמליץ שהיא עם ציון יותר טוב בבוקינג, היא כוללת ארוחת בוקר, חניה חינם והרבה יותר זולה. אבל מבחינת מיקום היא מעל העיירה. בשלב מסויים החלטתי שבא לי ללון ממש על האגם, שיש מבחר מסעדות במרחק הליכה, וגלידריות כמובן, שלא צריך לחפש חניה בשביל לטייל בעיירה או בשביל לשוט ממנה ליעדים אחרים. בעזרת זה גם בניתי לנו יום ללא נסיעות כלל, שנגוז עקב שינויים צירוף הבת. המחיר יותר יקר ולא כלל ארוחת בוקר ויש חניה אבל בתוספת ומבחינתינו אהבנו מאוד והיה שווה את המחיר (680 ל 4 לילות לסוויטה).
המיקום של המלון מצויין, הכי במרכז שאפשר.זה הנוף מהחדר:

בערב הראשון שהגענו ל Menaggio לא עשינו שום דבר מיוחד מעבר להסתובב על הטיילת וב”כיכר שלנו” ולהנות מהמראות הנהדרים. יכולנו ללכת לשחק מיני גולף אבל פשוט היה לנו כיף ככה
וכמובן לאכול הרבה גלידה

לפני שנעבור ליום הבא, קצת לגבי מזג האוויר

כשתיכננתי טיול כחופשת אגמים המתבססת על לא מעט שעות רחצה ו/או פעילות מים התבססתי על לא מעט איזכורים שמצאתי פה בחפירות שלי שדיברו על כך שהאזור הזה עם אחוזי משקעים נמוכים בקיץ. אפילו בדקתי אמינות הדברים בסטטיסטיקות… בעקבות כך גם לא התעסקתי יותר מדי עם תחזית מזג האוויר. כמה ימים לפני הטיול אני נכנסת ורואה שהתחזית לימי קומו שלנו הינה כל יום מעל 30 מעלות חום וגשם. לא סיפרו לי שאני נוסעת לאזור טרופי
. ברור שמשהו לא הגיוני וחייב להשתנות. הזמנתי לנו ליום השני סירת מנוע. מיד שלחתי להם מייל. קיוויתי שיגידו שהתחזית לא הגיונית ולא לדאוג….
יום שני, 26.06.17
התכנית להיום וילה קרלוטה ולאחריה השכרת סירת מנוע ל 4 שעות.
בין לבין אם נרצה, טיול בטיילת של Tremezzo.
אבל לפני כן:
בעלי ואני משכימי קום. לפעמים, כמו הבוקר הזה, זה מאוד משתלם. ניצלנו את זה שהמלון שוכן ממש בעיירה, השארנו את הילדון לישון ויצאנו לטיול בוקר ב Menaggio. עשינו סיבוב מקסים. הלכנו לכיוון העיר העתיקה, יותר נכון טיפסנו לכיוון העיר העתיקה. איתרנו את רחוב Castellino da Castello וטיפסנו איתנו בסימטאות Menaggio.

מראש הגבעה אנחנו יורדים חזרה מטה. מגוונים בדרך אחרת. לפתע שומעים קול חזק של מים. ניגשים ומגלים הפתעה

משם ירדנו לאגם וצעדנו חזרה לכיכר שלנו, לקפוצ'ינו בוקר. מאוד נח לשבת בקפה של Hotel Du Lac ולהזמין כל בוקר קפוצ'ינו ולרשום על החדר. לשבת ולשתות אותו מול האגם.
הערה: הקפוצ'ינו בקפה ממול – Cafe Del Pess – מגיע תמיד חם (בניגוד ל...) ואפשר גם כפול. אבל הם פתוחים מיותר מאוחר. מהם נהננו בשעות אחר הצהריים

בזה נגמר טיול הבוקר המקסים שלנו (ואיזה מזל שעשינו אותו היום, שאר הבקרים
). עלינו לחדר להעיר את הבן – ארוחת בוקר גלידה
ומתחילים את היום.
כאמור, התכנית להיום: וילה קרלוטה ולאחריה השכרת סירת מנוע ל 4 שעות.
וילה קרלוטה – Villa Carlotta
האזור של האגמים, ובעיקר של אגם קומו שופע בוילות. האמת אפשר להבין אותם, הנוף מדהים, לא סתם גם ג'ורג' קלוני בנה פה וילה (לא, לא פגשנו אותו
הילדון לא מת על הרעיון והבטחתי לו שבחרתי רק אחת ואת הטובה ביותר לפי כל ההמלצות. הסתובבנו בעיקר בגנים. אהבנו
גם הנסיעה לוילה מקסימה – כביש SS340 הנוסע לאורך הגדה המערבית של הזרוע המערבית של אגם קומו. כביש יפיפה ומומלץ מאוד.

אהבנו את וילה קרלוטה אבל לא הרבה מעבר לזה. טיילנו בגנים, היה נחמד. מיצינו.
בתכנית בכוונה השארתי מרחב זמן כדי לעשות הכל בנחת אבל מיצינו יחסית די מהר בוילה וגם לא בא לנו לטייל בטיילת שבין Tremezzo ו Cadenabbia כפי שחשבתי שאולי נעשה, בא לנו כבר לסירת מנוע. הסירה מוזמנת לשעה שתיים בצהריים ויש עוד הרבה זמן. אולי יסכימו להקדים?
אנחנו נוסעים דרומה על ה SS340 הנפלא לכיוון Argegno. בדרך עוצרים בסופר לקנות מטעמים לשייט. למה Argegno?
השכרת סירה באגם קומו יש בהרבה מקומות, כולל במאנגיו עצמה.
אבל ב Argegno יותר זול, ובעיקר כי יש 100% מצויין פה אחד ב TA על משפחת Turati
ה 100% הזה צד לי את עיניי. לפני זה בכלל תכננתי שנגיע לשם ונשכור ופתאום שקראתי את הביקורות המדהימות על הסירות, על השירות, על המחיר שלהם החלטתי שאני רוצה לשכור דרכם ואף משריינת לי מראש, שיהיה על בטוח. מבחינת נסיעה, כולה רבע שעה בכביש יפה. בכיף.
בחוות דעת שקראתי ראיתי שהרבה אנשים גם עוגנים במקומות תוך כדי השייט.
שכרתי מראש ל 4 שעות בידיעה ששעה אחת בגדול תוקדש לעגינה ב Varenna (התוספת של העוד שעה 30 יורו שוות ערך למה שיעלה לי מעבורת הלוך חזור ממנאגיו ל Varenna)
הגענו למקום שעתיים לפני הזמן מקווים שנוכל להקדים. הוקדם לנו ל 12:30 – איזה כיף
מצויידים בהמון מטעמים, אננס (רבע מחיר מהארץ), ודברים טובים, והרבה מים כמובן ואנחנו יוצאים לשייט עם אזהרה שאולי מוטב וניקח רק ל 3 שעות כי מיד אחרי זה אמור להתחיל גשם. ושבכל מצב ניהיה עם יד על ההדק שאם מזג האוויר ישתנה מיד נוכל לחזור
בילנו בשייט 3 שעות נפלאות. היה כיף מאודדדדדדד
אפילו קפצתי פעמיים עם הילד למים הקריםםםםםםם
אנחנו מאוד אוהבים. תענוג. הנופים, איזה יופי של נופים ווילות. גן עדן.
Turati Centro Nautico Lario
יש להם אתר ומייל ומאוד קוופרטיביים.
המחיר ל 3 שעות 120 יורו על זה מוסיפים גם דלק. יצא לנו 155 יורו. לא זול אבל היה נפלא.
נהננו מאוד מאוד. היה כל כך כיף שויתרנו לרדת ולבקר ב Varenna, גם האזהרות על המבול הצפוי עשו את שלהן. ידעתי, כך לפחות חשבתי שנבקר בה במילא בהמשך. וגם זה לא יצא ולא נורא.
קצת תמונות מהשייט

לפנות ערב התחיל הגשם

והוא ליווה אותנו לסירוגין בכל השבוע הקרוב.
ואיזה כיף שכל המסעדות במרחק נגיעה ושלא צריך לחפש חניה בשבילן. בגשם זה אפילו עוד יותר כיף
יום שלישי, 27.06.17
מהיום התוכניות קצת מתחילות להשתנות. להשתנות יחסית לתוכנית עליה עמלתי חודשים. שינוי לתכנית החדשה שגובשה בשבוע שלפני הטיול עקב החלטתה המבורכת של הבת להצטרף אלינו.
התכנית המקורית: מצנחי רחיפה, העיירה פורלצה כולל כמה שעות בחוף המהמם “של גיל”, תצפית המרפסת של איטליה.
הערה: זה אולי נראה הרבה אבל מצנחי רחיפה באגם קומו זה רק מוקדם בבוקר (עניין של רוחות).
התכנית עקב הצטרפות הבת: השכרת קיאק ב Menaggio, העיירה פורלצה כולל כמה שעות בחוף המהמם “של גיל”, תצפית המרפסת של איטליה.
מצנחי הרחיפה זזו יומיים קדימה בכדי שגם הבת תוכל לצנוח.
בפועל. הבוקר התחיל בגשם
. אנחנו כאמור משכימי קום, לא יהיה טיול בוקר
אבל לשתות קפוצ'ינו מול האגם זה כל בוקר. האגם סוער והמצב רוח ככה ככה. לפי תחזית מזג האוויר נראה שיש מוצא ושהגשם אמור להפסיק עד 11. קפוצ'ינו ועוד קפוצ'ינו
. אני מריצה בראש אלטרנטיבות. בשלב מסויים די. חייבת לזוז או שאצא מדעתי. עולים להעיר את הבן. ארוחת בוקר גלידה
ויוצאים לדרך.
להשכיר קיאקים כמובן שלא משכירים
. מחליטה ללכת על הסיבוב המעגלי שתוכנן לאחרי הקיאקים. נוסעים דרומה על ה SS340, חייבת להגיד שגם בגשם הוא בהחלט יפה, חותכים ימינה ב Argegno לכיוון עמק Val d'Intelvi (כביש SP13). הכיוון הוא המרפסת של איטליה אבל לפתע בא לי גם את התצפית מ Pigra (אליה אפשר להגיע גם ברכב וגם ברכבל מהעיירה Argegno). העננים משחקים איתנו. קצת מתפזרים, קצת עוטפים. כל רגע אחרת. אבל זה לא רחוק אז ממשיכים. מנסים לשמור על אופטימיות
לפחות הגשם הפסיק. לבינתיים
ממשיכים ל Pigra. מגיעים עד נקודת התצפית של הרכבל. לפי כל החוות דעת שקראתי בטריאדוויזר התצפית מפה אמורה להיות יפיפייה. (גם עמק Val d'Intelvi שנסענו דרכו עושה רושם כבעל פוטנציאל נהדר).
ונחשו מה? אנחנו בתוך ענן… לא רואים כלום כלום כלום
זו היתה תצפית משנית ספונטנית, לא נורא. אנחנו עושים עכשיו אחורה פנה לנסיעה לכיוון התצפית שיותר חשובה לי, שחלמתי עליה – המרפסת של איטליה
Belvedere di Sighignola / Sighignola: Balcone d'Italia.
בכל מקום שם אחר, אמורה להיות תצפית מדהימה.
חייבת להודות שהיה פה ליקוי בתכנית שלי. המרפסת של איטליה נכללה אצלי במסגרת ימי אגם קומו. אבל התחזית שצריך היה להסתכל הוא לאזור לוגאנו. בלוגאנו גשם, משמע עננים. כל מה אנחנו רואים מהמרפסת של איטליה זה את העננים המכסים את אזור לוגאנו!!!
אני פותחת תחזית בנייד וחייבת למצוא משהו שיציל לי את היום הזה. למזלי, הצלחתי בגדול

השעה שתיים וחצי בצהריים. בלוגאנו גשם עד 3. להאמין? כן. אני גם מתחילה לראות קצת חורים בשמיכת העננים למטה מהמרפסת. אפשר היה לחכות ואולי כן להנות מהתצפית, אולי אם היה שם גלידה
ו/או קפה
. אנחנו יורדים.
היום שמתוכנן לנו לעבור לינה ממאנגיו לקנוביו, זה יום שהוקדש לנסיעה + לאגם לוגאנו וזה היום העמוס ביותר בטיול. ועוד הגדלתי ודחפתי לו בבוקר את המצנחי רחיפה בגלל הבת. המחשבה שעלתה לי היא לעשות משהו מיום המעבר בכדי לדלל אותו וגם שיהיה משהו נחמד לעכשיו. יורדים לכיוון Porlezza. כמה שעות רחצה באגם כפי שתוכנן לא יהיו אבל לפחות לבקר בה (גיל ושגב מאוד אהבו אותה) ובעיקר לאכול, רעבים. אני מכוונת את הבעל לחניה ספציפית, מפספסים אותה ומוצאים את עצמינו בשוויץ. הבעל לא רוצה לחזור, נמצא משהו לאכול פה. אם כך, אני אומרת, נמשיך טיפונת עד Gandria ונאכל שם. וזה מה שחיכה לנו שם

גנדריה Gandria
ומסלול הזייתים The Olive Grove Trail - Olive Senitario
הגענו לכיוון גנדריה בכוונה לבקר בה ובשביל לעשות את מסלול ההליכה החביב הנקרא מסלול הזייתים, עליו גיל מאוד מאוד המליץ.
אי אפשר להיכנס עם רכב לגנדריה. מחנים ונכנסים ברגל. צריך לשלם חניה בפרנק שוויצרי. מלקח של מטיילים קודמים הבאתי איתי פרנק שוויצרי מראש אבל לא הצלחתי להשיג מטבעות. המכונה שם מקבלת רק מטבעות
. זוג חביב שהיה שם הסכים להחליף איתנו מטבע של 2 יורו לטובת מטבע של 2 פרנק. אפשר לשלם לשעה או לשעתיים. שעתיים זה המכסימום
. המסלול לא ארוך אבל רוצה גם לבקר בגנדריה עצמה ופתאום גם לשבת לאכול בתכנית. איך עושים הכל בשעתיים?
אנחנו יורדים ברגל לכיוון הכפר, נכנסים בסימטאותיו, איזה יופי! המסעדה הראשונה שרואים עוצרים בה. איזה כיף שיש לה מרפסת. רק בשביל זה היה שווה לבוא. אני מתיישבת לי בנחת, מוזגת לי בירה
ומביטה למטה. מה שאני רואה זה מה שראיתם בתמונה הגדולה. WOW איזה יופי פה!!! מדהים. אני לא מפסיקה להתלהב
הצלחתי להציל את היום הזה בגדול
אכלנו יחסית מהר, לולא המגבלה של השעתיים לא נראה לי שהייתי קמה משם
יש לנו עכשיו עוד מטבעות עודף מהטיפ במסעדה אבל כדי לשים אותן לעוד זמן צריך לטפס לכיוון החניה. האמת שהיו פה קצת אזהרות לגבי הטיפוס הזה. בעיניי הוא לא נורא בכלל אבל לעשות אותו פעמיים לא בא לי ואף אחד משני גברי לא מתנדב לעניין.
אנחנו יוצאים לכיוון מסלול הזייתים. לפי מה שהבנתי לא אמור לקחת יותר משעה הלוך חזור. מכסימום לא נעשה את כולו. אגם לוגאנו פוטוגני מכל כיוון והמסלול נחמד מאוד. עשינו רק חלק וחזרנו על עקבותינו. הנופים יפים מאוד. מקווה שהתמונות ישקפו קצת מזה.

נפרדתי מגנדריה עם הרגשה שטעמתי לרגע מגן עדן. יצאתי עם חיוך מאוזן לאוזן.
מה יפה הוא אגם לוגאנו. איזה כיף שבקרוב נבקר בו שוב
חזרנו לאיטליה, לכיוון Porlezza. טיילנו קצת בסימטאות העיר העתיקה שלה, אכלנו גלידה משובחת על ספסל מול אגם לוגאנו
תענוג !!!
פינת הגלידה
- אנחנו מתים על גלידה, בעיקר בחו”ל כנראה ואם גלידה איטלקית אז בכלל נפלא. ב Porlezza מצאתי גלידה בטעם zuppa inglese שנילי המליצה לי, תודה! אין לי הסבר מדוייק אבל זה מתוק במרקם ספוגי/אווירי וזה ממש טעים. יאמי
במבחן הגלידות של משפחתינו שתי הגלידריות הטובות ביותר שאכלנו בהן:
באלג'יו – Gelateria del Borgo
סטרסה – L'angelo del Gelato (ג'ני, תודה על ההמלצה ואת בהחלט צודקת לגבי הטירמיסו הנהדר
קצת תמונות של Porlezza היפייפיה:
אני מאוהבת בסימטאות האיטלקיות, עם פנס הרחוב…

לסיכומו של יום:
לא שכרנו קיאקים ולא בילינו בחוף של גיל ואדיס בפורלצה אבל בסיכומו של יום, לאחר ההפתעה הנהדרת בגנדריה וסיום היום המוצלח בפורצלה, סה”כ נהננו מאוד.
סיימנו את היום בארוחת ערב טובה במסעדת Osteria Il Pozzo במאנגיו. ממש בכיכר שלנו, ליד הטוריסט איפורמיישן.
ואיזה גשם מבול התחיל תוך כדי הארוחה…

יום רביעי, 28.06.17
יום איחוד משפחות
היום הבת מצטרפת
איזו שמחה
אבל למה השמים בוכים?? שמח היום. זה היה היום החורפי ביותר בחופשת ה"קיץ" האיטלקית שלנו
בתכנית המקורית: יום זה היה אמור להיות “יום ללא נסיעות”. אחד מתוך שני ימים שתוכננו בכוונה כך מראש.
בתכנית: השכרת קיאק ב Menaggio + שייט לעיירה Bellagio (עם אופציה גם ל Varenna אם לא ביקרנו בה במהלך השכרת סירת המנוע). באם נינוח מדי (בכל זאת גם “בילינו אתמול שעות בחוף בפורצלה”) אפשר להוסיף עליה לטירה שמעל וארנה, Castello di Vezio.
אני כותבת את התכנית המקורית למען המתכננני טיול העתידים, שיוכלו להיעזר בה אם ירצו.
התכנית עקב הצטרפות הבת: צריך לאסוף אותה ממלפנסה בשעות אחר הצהריים המוקדמות.
זה החלק הקל בלוגסטיקה שלה (לעומת החזור).
יש לנו את כל הבוקר פנוי לתכניות המקוריות שלנו. תוכנן יום כל כך באיזי שזה מסתדר נפלא. (למעט האין נסיעות, אבל מה לא נעשה בשביל איחוד משפחות
בפועל. קמנו כהרגלינו לקפה מול האגם. הגשם הפעם ממש חזק, ממש כאילו אמצע החורף
קצת התבלבל לו.

מה עושים??? מתייעצת עם חברים. הדעה הרווחת, מילאנו. גם מסתדר עם העניין שצריך אחרי זה להגיע למלפנסה. לא בא לי להיכנס למילאנו, מנגד שמרתי את באלג'יו ליום האחרון וממש לא בא לי לוותר עליה (ואיזה מזל שלא ויתרתי
וכך, מקפה ועוד קפה
בבוקר בכיכר ובכלל בהתנהלות איטית עד מאוד יצא שכל מה שהספקנו היום היה לבקר בבאלג'יו Bellagio הנהדרת
אז מה יש ב Bellagio ?
סימטאות איטלקיות מהממות ביופיין.
גלידה נהדרת
Gelateria del Borgo (אחת הטובות בטיול, ואכלנו המון גלידות
מסעדה נפלאה - גם אחת הטובות בטיול – Far Out - Salita Mella, 4
נהננו מאוד

מבאלג'יו המקסימה התחלנו את דרכינו לכיוון שדה התעופה מלפנסה בכדי לאסוף את הבת

הנוחתת בטיסת איזיג'ט
. נסענו על כביש SS583 שהומלץ מספר פעמים ע”י נירית וזו סיבה מספיק טובה לבחור אופציה זו (המלצה נהדרת) וגם לגוון. כבר נסענו על ה SS340 וגם נחזור ממנו ממלפנסה. הכביש נוסע לאורך האגם, הנופים נהדרים. מבחינת ישובים על ה SS583 ,לא היה לנו זמן לעצור אבל אם יש אז Lezzeno עשתה רושם נפלא.

בכדי להמשיך למלפנסה עוברים דרך העיר קומו. המעבר רק חיזק לי למה לא תיכננתי לבקר בה.
שמתקרבים למלפנסה מקומו שוב עוברים במעין כביש אגרה ללא אפשרות לשלם במקום. מזל שכבר נפתרה התעלומה. מי שפספס ממליצה לחזור לטיפ שלי בפתיח. חשוב אז הזכרתי שוב.
אספנו את הבת

והתחלנו את מחצית הדרך השניה שלנו, ממלפנסה למאנגיו.
הבת שהגיעה מעומס חום גבוה מאוד בארץ צהלה ושמחה לרגל הגשם

יום חמישי, 29.06.17
היום עבורו הכי התפללתי למזג אוויר טוב
לא רק שיש בו רכבל יקר שאני מאוד מאוד רוצה אותו ושווה לעלות אליו רק במזג אוויר טוב. גם דחפתי לפה לבוקר את מצנחי הרחיפה.
האמת שכבר אתמול בעבר במיילים עם החברה הוחלט שהמצנחי רחיפה יבוטלו. הילדים מאוד התבאסו. גם אני. דווקא התחזית להבוקר היתה נראית לי טובה אבל פביו הסביר לי שמבחינתו זה עדיין לא 100% בטוח ולכן הוא לא עושה. בכלל עשה רושם מאוד טוב ומקצועי –
שם החברה: Como Lake Paragliding
Fabio +39 328 5774414
מייל: [email protected]
אתר: www.comolakeparagliding.com
נקודת המפגש בעיירה Gera Lario והם מעלים ברכב ל Montemezzo משם צונחים. חוות דעת נהדרות בטריפאדוויזר. לצערי לא יכולה להוסיף חוות דעת אישית שלנו.
ותודה לאלוהי מזג האוויר שהמצנחי רחיפה לא אופשרו גם ביום המקורי שלהם לטובת הבן, אחרת היינו מתבאסים בשבילו שפיספס כי הזזנו התאריך לטובת הבת.
התכנית המקורית: יום ארוך וגדוש אך אמור להיות מלהיב.
נסיעה לאגם לוגאנו, שוויץ. מסלול הזיתים, רכבל סאן סלבטורה, אופציונלי Morcote העיירה, מפעל השוקולד Alprose והגעה ללינה הבאה: Cannobio
התכנית עקב הצטרפות הבת: רק המצנחי רחיפה אך הם בוטלו. ללא קשר לבת את מסלול הזייתים כבר עשינו כך שהיום לא מדי גדוש.
עזבנו את מאנגיו. אהבנו מאוד את העיירה הזו ובכלל את אגם קומו. אהבנו מאוד את מקום הלינה. ופנינו לכיוון אגם לוגאנו היפייפה. מזג האוויר יפה. לא לגמרי לגמרי בהיר ואני עוקבת תוך כדי הנסיעה על כל ענן וענן… מגיעים לפארדיסו, לחניה של רכבל סאן סלבטורה.
Funicolare Lugano-Paradiso - Monte San Salvatore SA
Casella Postale 442 Via delle Scuole 7 CH-6902 Lugano-Paradiso
היו לי הרבה התלבטויות בבחירת רכבל זה מבין היצע הרכבלים על הרכסים שסביב לוגאנו, כולל לנסות לשלב מסלול רגלי איתם. אני שמחה מאוד בבחירה. שמחה שהגשם והעננים היו הפעם נחמדים אלינו. כשירדנו חזרה לרכב קלטתי כמה עננים שוב יש, אם היינו מגיעים עכשיו סביר שלא היינו עולים. עלות לא מבוטלת של כ 100 פרנק שוויצרית על המאזניים.
עלינו לראש הכנסיה לתצפית מדהימה של 360 מעלות. לא לפספס!!
היה מדהים. ניתן לתמונות לדבר

איזו הרגשת סיפוק
בעיקר בטיול כזה שכל כך הפכפך מבחינת המזג אוויר ובכל זאת את סן סלבטורה הצלחנו, ובגדול
אני מחליטה לוותר על כפר הדייגים Morcote, עמוס לי קצת.
מכוונים את ה GPS לא לנסוע באוטוסטרדות כי אין לי מדבקה שוויצרית ומכוונים למפעל השוקולד Alprose – מה אגיד לכם? לטעמינו. בזבוז של זמן. לא ציפית להרבה מראש ובכל זאת. טוב, גיוונו קצת.
אפשר לשים עכשיו את קנוביו כיעד אבל ממשחק בבית עם גוגל מפס ראיתי שאני מעדיפה להאריך ברבע שעה ולנסוע לאורך אגם מג'ורה כך שכיוונו לאחת העיירות לאורך הגדה הצפון מזרחית. הנסיעה לאורך האגם בהחלט היתה שווה
קנוביו – Cannobio
התכנית המקורית היתה ללון בקנוביו 5 לילות. מתוכם לטייל לשלושת העמקים הנהדרים של חבל טיצינו בשוויץ. במסגרת שינויים שחלו עקב הצטרפות הבת ויתרתי את היום האחרון בקנוביו ועברנו ללון אותו קרוב למלפנסה לשם טיסת בוקר מוקדמת של הבת.
גם בקנוביו, העדפתי לינה קרובה למרכז העיירה. לא ממש בטיילת כי שם לא מצאתי לינות עם חניה אבל ממש קרוב. מאוד נוח להחנות במלון ולא לחפש חניה. מדובר במלון דירות Villa Margherita ששוכן דקות ספורות של הליכה מהמרכז. מדובר בדירונת מאובזרת עם מטבחון ומכונת כביסה.
מקום נפלא, שירות אדיב. הודעתי לו שהבת מצטרפת ושאני רוצה לקצץ ביום הזמנה שמועדה מאוד קרוב (אחרי זמן הביטול / שינוי בבוקינג) והסכים. הוסיף לנו גם עוד מיטה כי הבת והבן לא הסתדרו במיטה זוגית אחת. הדבר היחיד שהיה בעייתי ולנו עם מתבגרים זה הפריע זה שהאינטרנט שם מאוד חלש.
קנוביו עצמה. נהדרת
מאוד הייתי מרוצה מהבחירה זה. היא מקסימה והיא מאוד קרובה לגבול כך שאפשר לטייל בשוויץ ולשלם איטליה. בשלב התיכנון קראתי כאלו שרשמו שלא כדאי בגלל הנסיעות והפקקים לאורך הכביש של האגם. אולי חסו עלינו מלמעלה כי סבלנו מספיק ממזג האוויר, אולי כי זה ממש תחילת החופש הגדול, לא יודעת. מה שכן יודעת זה שלא היו פקקים אפילו פעם אחת.
Villa Margherita

יום ששי, 30.06.17
היה כיף להתעורר ב Villa Margherita, ישנו מצויין.
הכנו לנו בבוקר ארוחת בוקר נהדרת בגינה של הדירה, הכנו גם סנדב'יצים לדרך.
ויצאנו בדרכינו לכיוון שוויץ לעמק מאגיה
עמק מאגיה Valle Maggia
עמק מאגיה מדהים ביופיו. מגי, קסום, כפי שאומרים. מפלים מכל עבר. נסענו בו בין טיפונת הגשם, בד”כ הפריע, לעיתים אף עשה קסום יותר.
עמק מאגיה כולל 3 תת עמקים שונים: Val Bavona, איזור Bosco Gurin ועמק Lavizzara עצמו. מראש וויתרתי על שילוב אזור בוסקו שכן גם ככה זה יום עם הרבה נסיעות.
בניתי לי מסלול שנראה לי שיותר קל יהיה לי להראות מפה מאשר לפרט. פשוט מאוד לבנות מסלול לפי זה, כשיודעים להתקדם לפי שמות המקומות במפה.
פירוט ושמות מפלים אפשר למצוא בסיפור של נילי, ממנו התבססתי בבנית המסלול שלנו. התוואי הוא אותו תוואי רק שלא פקדנו את כל המפלים שנילי רשמה ופקדנו חלק אחרים. זרמנו לפי מה שהגשם איפשר. העמק הזה מדהים. ויש לו פוטנציאל ענק אף יותר, ללא הגשם.
גם שגב בנה את מסלולו בעמק מאגיה מהסיפור של נילי, אפשר ורצוי לקרוא גם את הסבריו וחוויותיו (צירפתי בפתיח).

הנסיעה בעמק היתה מדהימה. ננסה לתת לתמונות לדבר.

לא רואים בתמונות שגשם
תצטרכו להאמין לי… זה בהחלט לא מוריד מהיופי.

כאמור, עמק מאגיה הקסום !

עמק מאגיה – הכנסיה המפורסמת ב Mogno

סכר ואגם Sambuco, אנחנו קצת פחות התלהבנו, כנראה בגלל מזג האוויר
סיימנו את עמק מאגיה מוקדם משחשבתי שיהיה.
זה לא מעיד כלל על יופיו הנהדר.
לא עצרנו בהרבה מקומות בגלל הגשם. יש אפשרויות לרדת לנהר בהרבה מאוד מקומות, בדיוק הדברים שאנחנו אוהבים בד”כ.
העמק אינו מעגלי. חוזרים באותה הדרך (למעט ההסתעפויות לעמקי המשנה).
בא לי שוקו חם. העמק לא מאוד מתוייר וזה מורגש גם בזה. רק שנכנסו לישוב מאגיה שם מצאנו בית קפה
אז מה עושים עכשיו, השעה בערך 3 בצהריים. התכניות לסיים כל יום כזה ב”אגם שלנו” לא רלוונטיות בגשם
. ואני חוזרת ומדגישה, חבל טיצ'ינו, ידוע כקייצי בד”כ…
לולא פסטיבל הג'אז באסקונה שבתאריכים שלנו בתשלום (סופ”ש) ובתורים בקופות, היינו קופצים לבקר אותה.
חזרנו לוילה. אני היחידה שהתבאסתי (ומחר עוד יותר). סה”כ האווירה היתה נפלאה
בדרך לוילה אני קולטת שלט של מסעדה סינית אכול לפי יכולתך. מתים אצלינו על זה. מבררת עם בעל הוילה והוא לא היה אבל יודע שרבים אחרים כן ונהננו.
אז החלטנו לפקוד אותה. מסעדת ASIA.
מדובר במסעדה אסייתית, לא רק סינית. הילדים שלי חגגו על הסושי היפני. זה לא בופה. יש תפריט ומקבלים דף עם מספרי המנות לפי התפריט ובוחרים. ממלאים בדף את מספרי המנות וכמה מכל מנה ונותנים למלצר. המחיר 20 יורו לאחד. לא כולל שתיה וקינוח. אפשר גם תפריט רגיל ומשלמים לפי מנה. אנחנו נהננו מאוד. צריך לקחת בחשבון: המנות באכול ככל יכולתך קטנות. הם גם אומרים את זה מראש. אבל אפשר להזמין כמה שרוצים אז רעבים בטוח לא יוצאים. השירות לא להיט ובילינו שם הרבה מאוד זמן אבל נהננו מאוד (וגם חזרנו למחרת). המסעדה על הכביש הראשי ביציאה הצפונית מקנוביו. לא בטיילת.
לפני שאעבור לתיאור היום הבא. איך לא סיפרתי עד כה שבקנוביו יש גלידריה מדהימה? – Gelateria di Cannobio
ביקרנו בה כל יום, כמה פעמים ביום
הגלידריה הראשונה בטיילת כשמגיעים מהלידו.
יום שבת, 01.07.17
עמק ורזאסקה, שוויץ – Valle Verzasca !!!
היום מתוכנן באותו העיקרון של אתמול, יום שלם טיול בעמק בנחת ולחזור לפנות ערב ל”אגם שלנו”.
התחזית אמורה להיות: התבהרות
. אני נושמת לרווחה.
זה המסלול שתוכנן לנו להיום.
לפני כן עוצרים בטוריסט אינפורמיישן ב Tenero (כתובת Via al Giardino 3, 6598 Tenero) לקניית כרטיס חניה יומי לעצירות לאורך העמק (10CHF).
נוסעים לעמק, חולפים על פני הסכר. כמומלץ וראיתי את זה גם כנכון, נסענו עד סוף העמק, לכיוון הכפר Sonogno ובדרך חזור (לא מעגלי) לעצור במקומות שרוצים.
אנחנו חולפים על פני העמק היפה לכיוון Sonogno, רואים את העננים מעליו. אני בונה על התחזית שצודקת ושיתבהר…
מתקרבים והעננים שם. שוב פעם גשם!!!

טיילנו קצת בכפר עם מיטריות. לא העזנו לקחת סיכון ולהתחיל טיול קצר של 20 דקות שתיכננתי לנו למפל יפה. גורניש. אין טיול
דווקא מאוד מאוד בא לנו
. לא יצא לנו כמעט מסלולי הליכה הטיול הזה. ואני מתפללת שלפחות למסלול הליכה השני היום, המהותי יותר, התחזית אכן תתבהר
הכפר Sonogno
ב Sonogno התכוונו כאמור גם לטייל במסלול למפל אבל ביטלנו עקב הגשם. הסתובבנו קצת, שתינו שוקו וגלידה ועשינו אחורה פנה עם המון תקווה בלב שהגשם נקודתית רק פה.
נוסעים לכיוון הגשר המפורסם – Ponte dei Salti.
מעבר לביקור בגשר ורחצה במי הטורקיז המדהימים שבקרבתו, היתה כוונה גם למסלול הליכה – בחרתי במסלול האומנות (Sentiero dell' arte).
מדובר בשביל מקסים שהולך לאורך הנחל מ Lavertezzo ל Brione.
לפי מה שהבנתי מדובר במסלול של 4 שעות הליכה קלילה ליד הנהר. אפשר תמיד לחזור לפני.
גם קראתי על פינות ג'קוזי טבעיות מקסימות שניתן למצוא לאורך הנהר.
גם הובאו מבעוד מועד מצרכים לפיקניק.
גם הבן רצה לקפוץ מהסלע הגדול שם כמו שהראתי לו בתמונות.
המסלול הליכה, הרחצה, פינות הג'קוזי ובכלל מציאת נקודות חן לאורך הנהר, הפיקניק – כל זה לא יצא לפועל בגלל הגשם
הפעם נשברתי. די!!!!!!!
התבאסתי. מאוד. הגשם פשוט נגדינו בטיול הזה
נוסעים לכיוון הסכר המפורסם - סכר ורזאסקה (Verzasca Dam).
רצינו לראות קופצי באנג'י. ראינו אחד תלוי באוויר. חשבנו לחכות לבא בתור בכדי לראות את הקפיצה עצמה מקרוב אבל הגשם ממש התחזק.
ביי ביי, עמק ורזאסקה. חודשים חיכית לו. הנופים נהדרים, התמונות יפות אבל הגשם הצליח ממש לבאס, אותי לפחות.
להלן מקבץ שהצלחתי לצלם בין לבין טיפות הגשם.
טורקיז טורקיז טורקיז…. מדהים!
למקום יש פוטנציאל אדיר.
ראיתם כמה טורקיז? מקסים!!!
אבל, כמו עמק מאגיה, גם היום, כשלא משלבים פעילויות זה נגמר מהר. והפעם כאמור תוכננו כמה וכמה פעילויות בעמק.

התכנית לבלות ב”אגם שלנו” בקנוביו את שארית היום לא כל כך מסתדרת עם מבחן המציאות. בקנוביו הפסיק הגשם אבל קריר. אנחנו עם קפוצ'ונים
. החוף שומם. מה הפלא?
הצעתי לילדים בריכות מחוממות מקורות אבל לא נרשמה התלהבות.
בוילה שלנו יש אופניים לשירות האורחים. חינם. הילדים לוקחים ויוצאים לפדל לכיוון הטיילת.
אני, ברגל, יוצאת לי לטייל לבד לבד בסימטאות קנוביו. ת-ע-נ-ו-ג!!!
Cannobio
עם תקווה ליום קייצי מחר, אנחנו ניגשים ללידו ל Tomaso Sail &Surf. יש להם השכרות סירה ועוד פעילויות מים. חשבנו על קיאק ו/או Stand up Paddles.
הילדים העדיפו סירת מנוע. סיפור יקר וכבר השכרנו סירת מנוע באגם קומו. מציעים לנו כמה אופציות. הסירה שהילדים בחרו גדולה מהאחרות ויש עליה מינימום 4 שעות. יעלה כמה שיעלה. העיקר, שיהיה סוף סוף קיץ. הזמנו ל 11 למחרת בבוקר.
לסיום היום, הלכנו שוב לאכול ארוחת ערב במסעדת ASIA. שוב, אוכל אסיאתי אכול ככל יכולתך. חגגנו בגדול, בעיקר על הפירות ים והסושי. היה טעים, היה כיף והיה ארוך.
יום ראשון, 02.07.17
התכנית המקורית: אחד משני הימים בטיול שהוגדרו מראש בטיול כימים ללא נסיעות. בימי ראשון יש שוק גדול בקנוביו, בילוי בחוף ורחצה באגם בקנוביו, פעילויות מים.
ואופציונלי טיול אופניים לקניון סנטה אנה.
התכנית בעקבות הצטרפות הבת:
שוק בקנוביו, בילוי בחוף ורחצה באגם בקנוביו, פעילויות מים ונסיעה אחה"צ לאסקונה לטיילת + ארוחת ערב ב Grotto Baldoria
קיצצנו לילה בקנוביו. ביום שבוטל שובצה אסקונה, עליה לא רציתי לוותר. אז צירפתי אותה לפה.
בפועל: לקניון סנטה אנה לא הגענו, גם לא לאסקונה.
קמנו יחסית מוקדם בכדי להספיק לשוק לפני הסירה שהזמנו אתמול. אחלה שוק.
אחרי זה ניגשנו ל Tomaso Sail &Surf לנסות להזיז את הסירה בשעה. שבינתיים יתפזרו העננים. מוסכם. אנחנו מצטיידים לנו בספור בהמון דברים טובים לשייט.
בילינו בסירה 4 שעות שעברו מהר מאוד. בכיף אפשר גם עוד.
צריך לזכור לגבי השכרת הסירות שיש להוסיף לעלול גם את עלות דלק. בקומו ב-3 שעות השתמשנו ב 35 יורו, היום ב-4 שעות רק 16יורו. הרבה גם השתקנו המנוע וקפצנו למים. הקריםםםם. סה”כ נפרדנו שם מ 196 יורו.
החוף בקנוביו שקק חיים היום, סוף סוף שמש. אנשים במים. יש מוסיקה וזומבה.
מקסים! לא התעכבנו. היה לנו בראש שהולכים להחליף בגדים ולנסוע לאסקונה.
בדירה, כשראיתי את כולם שרועים בכיף, החלטתי לוותר על אסקונה. כך גם ויתרתי על ארוחת ערב ב Grotto Baldoria באסקונה. אחרי שני ערבים ארוכים במסעדה אסייתית, וזו אמורה להיות ארוחה שוויצרית ארוכה, פחות התאים לי.
את ארוחת הערב אכלנו בקנוביו ממש בטיילת במסעדה טעימה מאוד Caffe Bar Sport
באותו היום פקדנו את הגלדריה שלנו 4 פעמים!! Gelateria di Cannobio
זה היה הערב האחרון שלנו בקנוביו המקסימה.
עקב שינוי בתכניות בעקבות הצטרפות הבת קיצצנו ל 4 לילות.
לטובת המתכננים אציין שהמסלול ביום שבוטל היה אמור להיות:
עמק קנובינה, עמק צ'נטוואלי (ברכב), רכבל לכפר ראסה, אסקונה: בילוי בטיילת וארוחת ערב ב Grotto Baldoria.
את אסקונה ניסיתי להקדים אבל כאמור בסופו של דבר לא הגענו אליה.
קצת תמונות מהשוק בקנוביו ומהשכרת סירה שם ונמשיך ליום הבא.
השכרת סירה בקאנוביו
חשוב לציין
שמזג האוויר היה מושלם
דחינו בשעה והשמים התבהרו והיה נפלא!
הטירה של Cannero Riviera
עיירה יפה על גדת אגם מאג'ורה
הארוחה הנהדרת שתיקתקתי לנו בסירה
יום שני, 03.07.17
“היום שבוטל”. בתכנית המקורית היינו אמורים לישון עוד לילה בקנוביו.
אנחנו עוזבים את קנוביו ונוסעים דרומה. הנכון הוא שהלינה הבאה תיהיה בסטרסה, או סביבתה , כפי שתוכנן, אבל אנחנו בכיוון הרבה יותר דרום בכדי ללון קרוב למלפנסה, להיות קרובים לטיסה למחרת השכם בבוקר של הבת.
למחרת מתוכנן לנו רכבל דליים שנדלקתי עליו. הקדמתי אותו להיום כדי להנות איתו יחד עם הבת.
הבת שהצטרפה שהיו לה רצונות: רצתה שנשלב פריימרק. (
מה לי ולשופינג? )
וכך גובש לו יום של רכבל דליים ומשם להדרים לכיוון פריימרק, ומשם ממש קרוב ללינה הבאה.
רכבל דליים ב Laveno Mombello
לא הרבה כתוב בפורום על הרכבל הזה, ולא בצדק.
קראתי את חוויות נילי בדולמיטים ברכבל דומה ונדלקתי. ברגע שקלטתי אותו באינטרנט היה ברור לי שנבקר בו. החוות דעת בטריפאדוויזר נהדרות.
לדעתי התצפית פה יפה שבעתיים מהתצפית בהר Mattarone אליה נגיע בהמשך, שם הרבה יותר פופולרי כי יש גם את המגלשות הרים.
סיבה נוספת לזה שהרכבל בלבאנו פחות פופולרי היא כי הוא מעבר לאגם.
העיירה Laveno Mombello שוכנת בגדה המזרחית של אגם מאג'ורה.
לי זה לא הפריע. נדלקתי עליו. לפני שהבת הצטרפה הכוונה היתה לעבור את האגם במערבות הלוך חזור. השקעתי שעות להבין אם כדאי לעשות את זה אם הרכב או להשאיר את הרכב ב Intra. בסופו של דבר, עקב שינוי עם הבת עברנו עם הרכב כדי להמשיך דרומה מהגדה המזרחית.
הדרמנו עד Intra ועלינו על מעבורת עם הרכב שלקחה אותנו לעיירה הנפלאה Laveno Mombello
על מה בעצם מדובר?
דליים כפי שתראו בתמונות. יש סגורים ויש פתוחים. ברור שבחרנו בפתוחים.
שעולים לגובה 1,100 מ'. העליה איטית, 16 דקות נעימות עד מאוד. והנופים למעלה סוף הדרך. הכל פתוח 360 מעלות. רואים אל מעט אגמים. מזג האוויר מושלם

FUNIVIE DEL LAGO MAGGIORE SRL
Via Don C. Tinelli 15 21014 Laveno Mombello (VA)
העיירה Laveno Mombello עושה רושם של עיירה חמודה מאוד.
הסתובבנו קצת בטיילת לאורך האגם, אכלנו כמובן גלידה
(אי אפשר לתת ציון לעיירה מבחינתינו אם לא טועמים בה גלידה
גם העיר העתיקה עושה רושם טוב, זה רק מהצצה בחטף. הבת רוצה להתקדם לשופינג. רוצה אותנו עירניים ועם סבלנות. היא יודעת טוב מאוד על מה היא מדברת.
ואנחנו נוסעים ל PRIMARK. הבת ביקרה לא מזמן בברלין עם חברה ובילתה המון בפריימרק. ממתי הבת שלי אוהבת שופינג?? אני מנסה מראש לתאם ציפיות לשני הכיוונים.
הפריימרק שוכן במרכז שנקרא IL Centro Arese.
VIA LURAGHI, 11 - Arese
“בילינו” בפריימרק 3 שעות. בשבילנו זה המון. המון ושוב המון. לפחות הבת מרוצה.
אספר עוד שמיום לפני אני מציעה לה חלופות. פארק חבלים. אומגה ענקית. כלום. הבת רוצה פריימרק. התרצנו. גם כי הבטחנו מראש וגם כי הבן טס שוב מיד כשחוזרים וחייב כמה דברים שבארץ כבר לא נספיק לקנות לו.
לאחר שעשינו את ה V המיוחל על פריימרק, התקדמנו לכיוון מקום הלינה שלנו.
מקום לינה שהתווסף לנו מלוגיסטיקת הבת. הוזמן פחות שבוע לפני הנסיעה ושיחוק אמיתי.
Hotel Osteria della Pista
ציון 9.2 בבוקינג
נמצא בישוב Casorate Sempione
מרחק של פחות מ 10 דקות נסיעה ממלפנסה, עם חניה (זה היה הפקטור הראשי בחיפוש קרוב למלפנסה). מלון בוטיק משפחתי. מאוד אהבנו. כשקראתי חוות דעת בבוקינג ובטריפאדוויזר כמעט כולם ציינו את המסעדה של המקום, המליצו עד כדי חובה. אז ברור שהתפקדנו שם לארוחת ערב והיא אף נבחרה למסעדה מספר 1 של הטיול! נהננו מאוד!!
יום שלישי, 04.07.17
נפרדנו
. הבת טסה הביתה
מראש סודר עם המלון שנחנה במקום שהבעל יקח אותה השכם בבוקר לשדה ויחזור לאותה החניה. ארוחת הבוקר של המלון היתה טובה מאוד. ולא ציינתי את המקלחת המדהימה. אני כאמור אהבתי. מי שמחפש לינה קרוב למלפנסה, ללפני או לאחרי טיסה, מומלץ בחום. כולל המסעדה, כמובן.
תודו שיש בזה משהו נחמד לנסוע לשדה תעופה, כאילו נגמר הטיול ואז הפתעה: לעשות אחורה פנה ולטייל עוד 3 ימים
משפט כללי לגבי 3 הימים הבאים.
הטיול הזה בכללית תוכנן לטיול מאוד באיזי. נע ונד בין טיול לבין חופשה.
יום שלישי, 04.07.17
התכנית המקורית: עזיבת קאנוביו לכיוון סטרסה עם סטיה לצד השני של האגם לרכבל דליים + פארק חבלים.
התכנית ששונתה עקב הצטרפות הבת: בדרך חנות דקלטון, הר Mattarone - מגלשות הרים + פארק חבלים.
בפועל: נסענו לדקלטון. להשלמות לבן, משם להר Mattarone – עולים ועולים והנוף למעלה יפה אבל לא כזה WOW כמו שחוויתי בהר ממול בדליים, כנראה בגלל הראות הלקויה היום.
הבן לא בא לו על המגלשות. יושבים לשתות ולאכול משהו במסעדה של המקום: אוכל סביר, שירות טעון שפור. גם פארק חבלים לא בא לו. בא לו מים!!! אנחנו בחופשת אגמים וכמעט ולא נכנסים למים. זה חייב להשתנות מיידית!!! חייבים למצוא מקום להיכנס למים!!!
אנחנו בדרכנו לסטרסה. ואני נזכרת בסיפור של זיוה שנכנסו למים במקום בשם Feriolo. אנחנו עוצרים שם מוצאים חוף שאפשר לרדת אליו ויאללה למים !!

איך בסופו של דבר, כל פעם מחדש יש משהו מלהיב שמציל את היום
נהננו מאוד מהמקום והרחצה. המצב רוח בהחלט מרומם.
לאחר הרחצה המהנה באגם ב Feriolo אנחנו נוסעים לכיוון סטרסה, Stresa
שם נלון את 3 הלילות הבאים. וזה מה מחכה לנו בחלון חדרינו במלון הנפלא Hotel La Fontana
ארוחת ערב אכלנו במסעדה הנהדרת Mamma Mia שהומלצה פה מספר פעמים ובצדק רב.
איזולה בלה מחלון החדר
לפני שאמשיך בסדר הכרונולוגי של הטיול, אני רוצה לפרט על סוגיית הלינה באגם מאג'ורה. אולי יעזור למטיילים עתידיים.
אנחנו כאמור, פיצלנו את הלינה. לגבי הלינה בצפון. כמעט ולא היו לי דילמות לגבי קנוביו.
לעומת זאת בלינה של דרום האגם התלבטתי. שיריינתי לי כמה וכמה לינות גם בסטרסה וגם בבאוונו. בבאוונו היו לי לינות עם ציון יותר טוב מזה שלקחנו וגם יותר זול. אבל מחלק ממה שכתבו הבנתי שאין הרבה מה לעשות בבאוונו. במקביל הבנתי שבסטרסה יש בעיות חניה. אנחנו שונאים מאוד בעיות חניה. בסופו של דבר החלטתי ללכת על לינה בסטרסה והייתי מאוד מרוצה. ושוב, תודה לנילי על ההמלצה. חונים במלון ואז אפשר לטייל בעיירה בלי להשתגע מלחפש חניה. גם מגוון המסעדות היה גדול וצריך היה עם הבן.
מלון Hotel La Fontana סטרסה, הוא לא מהמלונות פאר של סטרסה אבל הוא מלון עם חניה. עם מזגן. שני הפקטורים החשובים. הוא לא ממש בעיר העתיקה של סטרזה אבל במרחק הליכה כייפית שממש לא הפריע לנו. ארוחת בוקר נהדרת ובעל בית מדהים. היחס האישי עולה על הפאר. לדעתי.
את סטרסה עצמה פחות אהבתי. לפני 20 שנה בדיוק היינו פה בירח דבש. לא ידענו אז שמאוחרי שורת מלונות הפאר מתחבאה לה עיר עתיקה שאומרים מקסימה. לכן ידעתי שארצה לשוטט בה. לא התחברתי. לא אחרי העיירות האיטלקיות המקסימות שהיינו בהן קודם לכן. ולא כי שבענו. יש לנו עוד עיירה אחת בהמשך שכן התלהבנו. מאוד.
הדילמה היחידה שנשארה לגבי המלון הזה הוא לא לעומת ההזמנות האחרות שהיו אלא משהו שהתגלגל לו ביום הבא ושווה מחשבה לטיול עתידי.
מקווה שאתם סקרנים…
הגינה החביבה של מלון La Fontana
הבת כבר בבית אבל השינויים שעשינו לכבודה השפיעו גם לפני ואחרי
מעתיקה לפה את מה שרשמתי קודם לגבי 3 הימים שלאחר חזרת הבת:
“הטיול הזה בכללית תוכנן לטיול מאוד באיזי. נע ונד בין טיול לבין חופשה.
שלושת הימים הבאים, שתוכננו גם כך בנחת רווחו מאוד. את רכבל הדליים שהיה אמור להיות בהם הקדמתי. פארק חבלים הבן התחרט ולא בא לו. כל מה שנשאר פרשתי מאוד והתוצאה ימים מאוד כיפיים ועוד מחכה לנו שיחוק אמיתי ביותר.”
נשארו לנו עכשיו יומיים:
יום רביעי, 05.07.17
התכנית המקורית: הר Mattarone - מגלשות הרים + האיים הבורומאים: איזולה בלה ואי הדייגים
התכנית עקב השינויים בתוספת הבת: האיים הבורומאים: איזולה בלה ואי הדייגים.
לא הוספנו כלום במקום Mattarone שכבר היינו בו אתמול
יכולנו בקלות להוסיף גם את איזולה מדרה שבעל המלון כמעט והתחנן אלינו לעשות זאת.
עוד יתרון של המלון שלנו שהוא ממוקם קרוב לרציף Carciano.
בסטרסה יש 2 רציפים, הראשי שבמרכז העיירה. ונקרא תחנת סטרסה וזה “שלנו” שנקרא Carciano. (ממש ליד הרכבל שעולה ל Mattarone)
אחרי ארוחת בוקר נהדרת וקפוצ'ינו בגינה הנפלאה של המלון יצאנו לנו ברגל ל Carciano. מדובר על הליכה קצרה על שביל לאורך גדת האגם ומולנו איזולה בלה. איזה יופי
קנינו כרטיס משלב לשני האיים. מקודם לאיזולה בלה. את הסיפור כולם מכירים, אין מה לחזור. אבל קצת תמונות לשטוף את העניים לא יזיקו.
איזולה בלה נשארה מקסימה, בדיוק כמו לפני 20 שנה
מאיזולה בלה המשכנו בסירה לאי הדייגים, שדרך אגב אף אחד לא מכיר אותו בשם הזה שנפוץ פה בפורום. השם הרשמי הוא רק Isola Superiore
דווקא מהאי הקטן ואותנטי חשבתי שאני מאוד אתלהב. בפועל ככה ככה.
ישבנו באי במסעדה לארוחה קלה ליד המים, נהנים מהשלווה אבל יחד עם זאת, גלגלי השיניים עובדים אצלי חזק ביותר, מה עושים בהמשך? וברור שזה צריך להיות משהו עם כניסה למים.
לאחר הביקורים באיזולה בלה ואי הדייגים אנחנו רוצים למצוא מקום עם מים, גם להתרחץ באגם וגם להשכיר Standup Paddles (או כידוע בקיצור Sup) לבן. למי שלא מכיר, זה כמו חסקה רק קצת יותר קטנה ועם משוט אחד.
אבל איפה יש מקום נחמד להנות בו במים ולהשכיר Sup?
בסטרסה עצמה אין. אפשר לחזור ל Feriolo שם שחינו אתמול אבל לא ראינו שם השכרות של Sup. יש אגם קטן לא רחוק בשם Mergozzo שקראתי טיפ שנחמד שם ויש השכרת קיאק. לא יודעת לגבי Sup. ויש את אגם אורטה שמיד נפסל עקב כך שנבקר בו מחר. בסופו של דבר, מחליטה ללכת על אורטה ושולפת מהרשומות שהכנתי למחר כתובת של מלון שמצאתי איזכור לגביו שמשכירים בו Sup.
מלון Hotel Ristorante Giardinetto
4 ק”מ לפני העיירה אורטה סן ג'וליו.
אני נכנסת לברר. בקבלה מבררים עבורי אם יש Sup פנוי. בינגו!!
לוקחים אותנו לאגם לחכות. איזה מים צלולים. וואו כמה מדהים פה. אחרי כמה דקות הם באים ומתנצלים שהיתה אי הבנה וה Sup יתפנה רק עוד שעה. ומאשרים לנו שזה בסדר לחכות ולהנות מהמקום בינתיים.
איזה כיף! איזה שיחוק של מקום !!!
התאהבנו בו. מדובר על מלון לא גדול שממש נושק למי האגם. החוף שלו זה דק שממוקמם מימין ולא בחזית. כך שהחדרים ממש בקו המים. והמים כל כך כיפיים פה, לא קפואים כמו בשאר המקומות שרחצנו עד כה וממש נקיים. וברווזים. פשוט תענוג.
הילד גם קיבל Sup, הוא לשעתיים, הבעל הצטרף אליו לשעה. נהננו מאוד מאוד!
אפילו לא התאפקנו ובררנו אם יש חדר ללילה למחר. בצד של האגם כמובן. יש. והם כל כך שירותיים. לא יישמנו את זה כי הלב שלנו לא יכל לעשות את זה לבעל הבית הכל כך מקסים של המלון בסטרסה. אפילו לא העזנו לשאול. מה שכן ביקשנו רשות לבוא גם למחרת. וברור שבאנו.
מי שמעוניין יש גם סירות פדלים וקיאקים.
מחיר השכרה של Sup – 10 יורו לשעה.
כאמור, לא עברנו לינה. אולי לטובה. הבן אמר שאם היינו לנים שם, אז לא היינו מצליחים להוציא אותו לטייל
עד עכשיו אני לא יודעת מה עדיף סטרסה שיש היצע גדול של מסעדות וקרובה לאיים או מלון כזה שזה נופש מדהים.
נהננו מכל דקה היום ומצפים למחר
לדעתינו פה אחד, אגם אורטה הוא פנינה, והרבה יותר אטרקטיבי מאגם מאג'ורה. נהננו ממנו מאוד ואיזה כיף שמחר אנחנו שוב פעם פה
Hotel Ristorante Giardinetto
חזרנו לסטרסה לריטואל קבוע של שלושת הלילות שם: חוזרים לסטרסה, מחנים את האוטו במלון ויוצאים לטיול רגלי על הטיילת הנעימה של סטרסה עד לעיר העתיקה. ארוחת ערב עם טיול קצר וחוזרים. סידור מאוד נח.
עקב לינתינו בסטרסה עצמה לא ייעדתי משבצת בתיכנון לביקור ושיטוט בה, את זה ידעתי שנעשה בערבים וזה בהחלט הספיק.
אנחנו מסיימים את היום הנפלא הזה עם חיוך, יודעים בדיוק מה אנחנו הולכים לעשות מחר וההרגשה נהדרת. ורק אגלה שמחר הולך להיות אחד הימים המהנים ביותר בטיול.

יום חמישי 06.07.17
משכימה כהרגלי מוקדם והפעם מחליטה לשתות את הקפה בטיילת של סטרזה.
קבלו שתי תמונות של איזולה בלה מהטיילת.
בהחלט כיף להתחיל ככה את הבוקר, Bellissimo
היום האחרון לטיול הוקדש לאגם אורטה המקסים
התכנית המקורית: לבלות באגם אורטה את מרבית היום ובחזור לשלב ביקור בדקלטון (Castelletto Sopra Ticino).
התכנית בעקבות שילוב הבת: יום שלם אגם אורטה!! (בדקלטון כבר היינו)
אני בד”כ אוהבת שווקים ויש באורטה סן ג'וליו שוק בימי רביעי. אבל לפי הביקורות של חברים מפה שהיו בשוק הזה הוא לא מומלץ ואף עדיף לא לבוא ביום זה כי הוא פוגם בנוף. חיכיתי בסבלנות ליום חמישי. ידעתי שתהיה פה אהבה
אחרי ארוחת בוקר טובה במלון בסטרסה אנחנו יוצאים שוב לכיוון אגם אורטה. השתדלנו גם לצאת מוקדם. למדתי זאת מטיפ של זיוה שלמדה על בשרה את בעיית החניה באורטה סן ג'וליו אם לא מגיעים מוקדם. תודה זיוה.
תחנה ראשונה, העיירה הנפלאה אורטה סן ג'וליו – Orta San Giulio
באורטה סן ג'וליו, כמו בעוד לא מעט עיירות איטלקיות יש אזורים מוגבלים לתנועה – ZTL - Zona Traffico Limitato שכניסה אליהם גבתה ממטיילים רבים קנסות.
מראש למדתי על הסדרי החניה של אורטה, בניסיון להימנע מדו”ח. אז משתפת.
בכניסה לעיירה יש מגרש חניה שנראה שהוא רק לאוטובוסים, צריך להמשיך עם הכביש, Via Panoramica, ואז רואים משני צדי הכביש שני מגרשי חניה לא גדולים, לא מקורים. אפשר להחנות שם. אם יש מקום. אם ממשיכים עם הכביש עוד קצת יש חניון מקורה. גם מוצל, גם יותר קרוב. לפי מה שקראתי, לא בדקתי. החניונים הפתוחים משלמים על זמן מוגדר בד”כ שעתיים ואז חייבים לבוא לשלם שוב. המקורה. משלמים במכונה בסוף לפי כמה זמן חניתם.
יוצאים מהחניון. עוברים את הכביש ויש גרם מדרגות (צמוד למיני גולף) שמוליך למטה לעיר העתיקה של Orta San Giulio. מקום מקסים!!!
המדרגות מובילות לרחוב מקסים בשם Via Olina, איתו ממשיכים עד הכיכר המרכזית, כיכר Piazza Motta המקסימה.
שימו לב. היופי לא נגמר פה. בפינה הרחוקה יותר של הכיכר יש מעבר קצת נחבא, להמשיך סימטאות יפה מאוד.
חיפשנו את בית השוקולד Antica latteria והסתבר לנו שלא קיים יותר. לידיעתכם.
ישבנו בבית קפה
בכיכר נהנים מהשלווה, מהאגם המקסים והכל כך צלול, מהברווזים, מהאי היפה שבאמצע האגם. תענוג!
Orta San Giulio

לאחר שנהננו מאוד מהביקור ב Orta San Giulio נסענו ל”מלון היום” שלנו Hotel Ristorante Giardinetto. כבר מכירים אותנו מאתמול. לא מבקשים תעודה מזהה. צוות מאוד שירותי.
בילינו במקום 4-5 שעות מענגות ביותר. הבן רב הזמן היה על ה Sup. הבעל חלק. אני הסתפקתי בטבילות נעימות וארוכות במים כל כמה זמן. כבר יומיים ואני עדיין לא מפסיקה להתלהב מצלילות ונעימות המים.
מהבחינה הזו אין כמו אגם אורטה. מנצח בגדול!!!
שילמנו 7 יורו לאחד על הבילוי שם + 10 יורו לשעה על כל Sup ונהננו מכל שניה. לא תמיד צריך אטרקציה גדולה בכדי להנות מאוד.
לפני שהתחלנו את הנסיעה שלנו חזרה לסטרסה. הדרמנו קצת שוב ל Orta San Giulio, לא נכנסנו לעיירה אלא עלינו להר הקדוש - Sacro Monte.
המקום רשום כמקום שימור אבל בשטח הוא ממש לא משומר, אפילו די מוזנח.
אבל האמת היא שלא יותר מדי התעמקנו בבתי התפילה אלא בתצפית על אגם אורטה והאי שבמרכזו. תצפית נהדרת
זהו, נפרדנו מאגם אורטה אותו מאוד אהבנו
כבר ערב, חזרנו לסטרסה. מחנים בחניה של המלון (כמה נח
מריחים את הריחות הנהדרים של אפיית העוגות של ארוחת הבוקר של מחר.
כמו שנילי רשמה, משכר! מפתח עוד יותר את הרעב שגם כך קיים אחרי השעות במים. מהבחינה הזו סטרסה מנצחת בגדול!! טיול קצר על הטיילת הנעימה לכיוון העיר העתיקה, מבחר המסעדות שם בהחלט מספק.
אז קצת על הצד הקולינרי וסטרסה
שלושה ערבים, דגמנו 3 מסעדות:
את מסעדת Mamma Mia עליה רשמתי. הגעתי מהמלצות בפורום ונהננו מאוד. אכלנו פיצות ופירות ים והיה נהדר. ממליצה מאוד.
אכלנו בכיכר המרכזית, כיכר Piazza Cadorna, במסעדת La piazzetta. בהתחלה לא אהבתי את המיקום הכל כך תיירותי ומרכזי אבל האוכל היה נהדר והמחירים ממש סבירים, על אף המיקום.
למחרת, גם בכיכר Piazza Cadorna אכלנו במסעדה שלא זוכרת את שמה אבל היא זו שהכי קרובה לגלידריה L'angelo del Gelato – ממש לא מוצלח.
ובנושא הגלידות שכל כך אהוב עלינו
- הלכנו לטעום מה זו הגלידה הכל כך מפורסמת K2. היתה שם בחוץ להקה ששרה, עמדנו להסתכל והיו שם אין סוף יתושים. כשקלטנו עד כמה כבר היינו, בעיקר אני, עקוצים מאוד מאוד. לשם שינוי רק הבן קנה גלידה. והיא היתה נחמדה, לא מעבר. עקב ריבוי היתושים לא נתנו לה צ'אנס יותר.
לעומת זאת, גלידת L'angelo del Gelato ב Piazza Cadorna. כמה שזה טעים!!! הטרמיסו עם ממש חתיכות עוגה, להתעלף

זהו, זה היה יומינו האחרון בטיול שתם ונשלם לו. היה נהדר
למחרת בבוקר, אחרי ארוחת הבוקר הנפלאה של Hotel La Fontana יצאנו לנו לדרכינו למלפנסה
ולסיום קצת פסטות ולימונצ'רות עם ניחוח איטלקי

ארִיוְדרצ'י – Arrivederci