בוקר טוב ברלין!
היום הראשון
נחתנו בשדה התעופה Tegel בברלין בשעה 08:05 בבוקר עם עוד כמה עשרות ישראלים ולאחר בדיקה מאד קפדנית בדרכון (עם זכוכית מגדלת) המשכנו לכיוון היציאה. ממש ליד היציאה ישנה עמדת כרטיסי אוטובוס בה קנינו כרטיס אוטובוס הכולל את ABC לארבעה ימים בברלין. ביציאה מצד ימין תוכלו למצוא את תחנות האוטובוס המגיעות למרכז (קו TXL). שימו לב שיש להעביר את כרטיס הנסיעה פעם אחת בלבד בכל ארבעת הימים האלו (העברה נוספת תבטל את הכרטיס). לאחר ההעברה אתם פשוט נכנסים לכל אוטובוס, רכבת, מטרו ורכבת קלה שתרצו ללא שום צורך להראות לאף אחד את ההוכחה שקניתם כרטיס (תקנו בבקשה, במידה ויבדקו אתכם ולא יהיה כרטיס נסיעה זה לא יהיה נעים).
לאחר כארבעים וחמש דקות הגענו לכיכר אלכסנדר הידועה בשם אלכסנדרפלאץ'. כיכר ענקית והומה. מזג האוויר ביום הראשון היה סגרירי ואירופאי בעיקר (מזל שבימים שאחר כך כבר היה חמים). משם המשכנו אל כיוון הדירה אותה הזמנו ב-Airbnb. לאחר התמקמות מאד נחמדה יצאנו לדרכנו בטיול לברלין.
נסענו לכיוון שער ברדנבורג. שם, מול הסטארבקס, בשעה 14:00 התחיל סיור סטודנטים חינמי באתרי התיירות המרכזיים של ברלין. הסיור כלל את שער ברדנבורג, אנדרטת שואה, חומת ברלין, צ'ק פוינט צ'ארלי ועוד אתרים רבים שנמצאים באזור. הסיור מאד מעניין ומאתגר ומעניק ידע רב על העיר שכנראה לא היינו לומדים בעצמנו. בנוסף, המדריך הינו סטודנט שהיגר מהולנד ומדבר אנגלית בצורה מצוינת – היה כיף ומומלץ מאד. בסוף הסיור נתנו למדריך שלנו לואיס טיפ של כעשרה יורו על היותו מצחיק ומסביר בצורה מעניינת ומושכת.
תוכלו למצוא סיורים חינמיים המועברים ע"י סטודנטים באתר:
הסיורים מתרכזים בסטארבקס סמוך לאזור ראשי ומשם מתקדים ברגל. המדריך הוא סטודנט אשר אינו גובה כסף על הסיור, אך נהוג להשאיר בסוף טיפ לפי מידת העניין וההנאה בסיור. ניתן להירשם מראש לסיורים באתר, אך אין בכך צורך. הסיורים יוצאים בשעות שונות, לכן אתם יכולים להתאים את השעה ללו"ז שלכם.
לאחר הסיור הלכנו כרבע שעה לאזור רובע ניקולאי, שם אכלנו במסעדה גרמנית בשם Mutter Hoppe ששם מגישים אוכל גרמני מסורתי. המנות הן גדולות מאד והמחיר הוא שווה לכל נפש. לאוכלי החזיר יהיו מנות רבות ומגוונות. לשומרי הכשרות שבנינו (אני) יהיה מנה או שתיים בתפריט אשר תוכלו לאכול. האוכל טעים והמלצרים אכן יודעים את עבודתם (שלא כמו מלצר בארומה, בלי להעליב). המקום מעוצב בצורה גרמנית אותנטית והאווירה שווה את כל הארוחה.
הסתובבנו באזור רובע ניקולאי, האזור גדוש בחנויות לתיירים וברוכבי אופניים. ראינו את בית העירייה האדום של ברלין ואת כנסיית ניקולאי. האווירה פסטורלית ומרגיעה ושווה להסתובב שם רק בשביל לספוג קצת אוויר ברלינאי. משם המשכנו לכיוון כיכר אלכסנדר למען קצת קניות ב-PRIMARK ולמלא את המזוודה.
בסוף היום כבר חזרנו לדירה לצבור כוחות מחודשים לעבר היום העמוס שבא למחרת.
היום השני
ביום השני קמנו רעננים לארוחת בוקר בדירה – טונה ולחם. לאחר התארגנות קצרה יצאנו לכיוון פארק הטירגארדן. לקחנו את קו 100 מכיכר אלכסנדר והגענו לקצה הפארק, משם הלכנו אל כיוון עמוד הניצחון. ניתן להסתובב בפארק שעות רבות, ואף לעשות שם פיקניק או ריצת בוקר. המקום מקסים וציורי מאד.
הגענו אל עמוד הניצחון. בשביל להגיע ממש אליו יש לעבור מדרגות מתחת אל פני האדמה כי אין אליו מעבר חצייה ישיר. ניתן לעלות עליו בתמורה לכ-10 יורו. אנחנו באופן אישי לא עלינו אבל אתם מוזמנים בהחלט.
המשכנו לטייל באזור הטירגארדן ועברנו על פני אנדרטה לחיילים הרוסים ועוד אנדרטאות ופסלים רבים. ממליצה בחום לשריין זמן לטייל שם כי האזור מהמם.
משם המשכנו לכיוון הרייכסטאג. לרייכסטאג יש לקבוע סיור מראש באתר שלהם ולחכות לאישור. יש להגיע אל הסיור כעשרים דקות לפני הזמן על מנת להיכנס עם ההזמנה מודפסת. ניתן להירשם באתר:
ישנם סוגים שונים של סיורים. אנחנו לקחנו את הסיור ברייכסטאג עם מדריך באנגלית. הסיור מהמם ומעניין. כך ניתן ללמוד הרבה על הפוליטיקה ועל חברי הפרלמנט הגרמני והמפלגות השונות. בסוף הסיור עולים לעבר הכיפה השקופה ממנה אפשר להשקיף על עבר ברלין.
הסיור ברייכסטאג הוא חובה בטיול לברלין – אין לפספס!
לאחר הסיור ברייכסטאג כבר היה צהריים והחלטנו לאכול אוכל רחוב תורכי. לשומרי הכשרות בניכם ישנם מספר דוכנים אשר מוכרים בשר בקר או בשר עוף טעים מאד. האוכל זול ועוזר ליהנות מהחוויה הברלינאית.
באזור כיכר פריז, כיוון שהיינו ביום השואה של ישראל, הייתה עצרת בכיכר ובא ראינו המון ישראלים עם דגלי ישראל מנציחים את זיכרון השואה. מרגש.
משם המשכנו לסיור מוזיאונים באי המוזיאונים. אנחנו היינו בארבעה מוזיאונים (הנמצאים במרחק עשר דק' הליכה לערך אחד מהשני):
- מוזיאון השעווה של מאדאם טוסו – מומלץ בחום אם אף פעם לא הייתם. מהנה מאד!
כניסה עולה 23 יורו לאדם.
- מוזיאון הסרטים של ברלין – פחות מומלץ. יותר מתאים לאנשים אשר מכירים קולנוע גרמני.
- כניסה עולה 11 יורו לסטודנט.
- מוזיאון הטופוגרפיה של הטרור – מומלץ מאד! נמצא ממש ליד חומת ברלין ומתאר את השתלשלות השואה מכל מיני זוויות שונות.
כניסה חינם.
- מוזיאון היהודים – מוזיאון מהמם! מתאר את היסטוריית היהודים לאורך השנים בברלין. המוזיאון בנוי בצורה מאד מיוחדת.
כניסה עולה כעשרה יורו לאדם.
בסיום סבב המוזיאונים חזרנו לדירה, התקלחנו ונחנו קצת. באזור השעה 22:00 יצאנו לכיוון מסעדת Ristorante a Mano – מסעדה איטלקית מאד מדושנת, בעלת מנות מאד טעימות ומלצרים איכותיים.
לאחר ארוחה טעימה חזרנו לדירה לנוח לקראת היום השלישי שלנו.
היום השלישי
בוקר יום שלישי התחלנו בסשן תמונות ב-East Side Gallery. התחלנו את היום שם ולקחנו את הזמן להסתובב שם. אתם יכולים לעשות המון תמונות נפלאות על כל קירות הגרפיטי המדהימים שם.
שימו לב, שחלק מהקירות (רובם) חסומים ע"י ברזלים, כנראה עקב שימור או מניעת נזק. ישנו גם חלק שבו הקירות אינם חסומים ואפשר להצטלם שם. האזור מאד יפה, על שפת נהר השפרה. מאד נחמד לשבת על הדשא לצפות בנהר, לעשות ארוחת בוקר נחמדה ונעימה וכו'.
לאחר הבוקר הארוך בגלריה, נעצרנו בסופרמרקט Netto בו קנינו שוקולדים ועוד כמה דברים טעימים לדירה, כמו מילקי ברלינאי.
משם נסענו באמצעות הרכבת S7 לכיוון רחוב פריידיך, רחוב עמוס חנויות (כמו H&M) ועשינו קצת קניות. חזרנו לדירה לשים את הדברים, לנוח קצת ומשם יצאנו לכיוון העיירה פוסטדאם ברכבת העילית (S75).
כיוון שהגענו לפוסטדאם באזור השעה 15:30 לקחנו את האוטובוס תיירים האחרון (אוטובוס פתוח עם הסברים באוזניות). האוטובוס הסתובב באזורים המעניינים של העיירה (ארמון סן סוסי, הרובע ההולנדי, גשר המרגלים). בעיקרון אם מגיעים לאוטובוס יותר מוקדם אפשר ורצוי לרדת במקומות המרכזיים ולטייל ברגל עד הגעת האוטובוס הבא. לנו לא הייתה את האופציה כיוון שזהו האוטובוס האחרון שעובר, אז בחרנו להתבטט באוטובוס ורק לשמוע את המדריך מסביר.
לאחר מכן חזרנו באמצעות אותה הרכבת לכיכר אלכסנדר לקניות ב-PRIMARK וב-SATUEK. ומשם לדירה לקצת מנוחה.
כיוון שזהו יום שישי החלטנו לצאת לפאב. באזור ה- Rosenthalet platz ישנם פאבים, פיצריות ומסעדות רבות ומגניבות. אנחנו היינו בפאב ה-Odessa בהמלצת בעלת הדירה שלנו. פאב מגניב וצעיר, עם מוזיקה רועשת וקוקטיילים מעניינים.ממליצה להגיע באזור השעה 21:00 על מנת לתפוס מקום טוב. לאחר מכן המשכנו לכיוון פיצרייה איטלקית לקינוח.
היום הרביעי
היום האחרון שלנו, הבוקר האחרון שלנו. התעוררנו כרגיל, קצת מדוכדכים. נסענו לעבר מגדל הטלוויזיה בכיכר אלכסנדר. אנחנו חיכינו בתור של כשעה, אך ניתן להזמין כרטיסים מראש ולחסוך את התור באתר הבא:
הנוף מהמגדל מהמם, אכן מומלץ למי שמבקר שם לא להפסיד.
לאחר מכן המשכנו לסיור סטודנטים השני שלנו – Alternative Berlin Tour שבו עקבנו עם המדריך אחרי אומנות רחוב וגרפיטי, משמעות ואמנים שונים. סיור מומלץ ביותר המתאים לראות את ברלין מזווית קצת שונה.
בסיום הסיור נחתנו שוב בכיכר אלכסנדר ומשם המשכנו לכיוון כיכר האקשה. עשינו טיול רגלי, אכלנו יוגורט, אכלנו dunkin daunt, אכלנו בסטארבקס וסיימנו ב-LaLona שם שתינו שייק יוגורט מגניב (אבל ישנם שייקים ויוגורטים מגניבים נוספים).
חזרנו לעבר הדירה לאסוף את המזוודות לעבר שדה התעופה ואמרנו שלום לברלין, עד הפעם הבאה.
הדבר היחידי שלא היינו בו בטיול הוא בית הכנסת הגדול – אך היהדות הייתה מפוזרת בכל מקום. לא הרגשנו את החוסר, אך ממליצה לכם לשלב בטיול שלכם.
טיפים:
- ישנו אור יום בברלין עד השעה 20:00 בערב.
- לא נהוג להשאיר טיפים במסעדות כמו בארץ, נהוג לעגל את החשבון כלפי מעלה.
- ישנם שני סוגים של מים: מוגזים ולא מוגזים – אז תדאגו לציין זאת כשאתם מזמינים.
- הגרמנים לא אוהבים שהולכים להם בשבילי הנסיעה המיועדים לאופניים, אז תשתדלו שלא.
- תשתדלו לעשות את הקניות ביום חול בשעות מוקדמות, כיוון שמתחיל להיות מאד עמוס אחה"צ.
- השתדלו להזמין הכול מראש, כך תחסכו תורים ארוכים וזמן חו"ל יקר.
- ניתן לקנות ב-10 יורו כרטיס SIM עם אינטרנט וכך לטייל עם אינטרנט כל היום (בחנות SATUEK).
- מאי הוא מזג אוויר נפלא לטייל – חמים ושמשי, קצת קריר בלילה.
תעשו חיים בטיול, תטיילו ברגוע, תאכלו ותבלו!
מקווה שעזרנו לכם עם ארגון הטיול.