את ברלין אני אוהבת במיוחד, זו אחת הערים הכי הכי אהובות עליי באירופה, על אף העבר המסובך והקשה שלה. פעם, כשהייתי ממש צעירה אפילו גרתי בה לחצי שנה, למדתי גרמנית ובעיקר נהניתי מהחיים. אבל כשבעלי ואני החלטנו לנסוע אליה לטיול, הבנתי שאני צריכה להראות לו את הכל מההתחלה, כאילו לא הייתי שם אף פעם, ולגרום לו להתאהב בה כמוני.
- מתי נסענו – סוף חודש ספטמבר במהלך החגים, היה קריר ונעים במיוחד.
- איפה גרנו – מלון Indigo ממש על כיכר כיכר אלכסנדרפלאץ – אפרט אח”כ על המלון אבל היינו ממש ממש מרוצים והחלטנו שאם נגיע לברלין עוד פעם – נחזור לשם.
- כמה ימים היינו – 5 ימים, ועדיין לא הרגיש מספיק!
את הטיסה שלנו הזמנו דרך אייר ברלין (שמאז לצערי כבר פשטו את הרגל...). בכוונה בחרנו בטיסת בוקר שנוחתת בשדה התעופה טגל. הסיבה היא שדה התעופה הזה ממש ממש קרוב לעיר ואין צורך לקחת מונית כדי להגיע למלון שלנו. נחתנו בבוקר ומיד עשינו את דרכנו לדוכן האינפורמיישן. היה שם נציג לא כל כך נחמד אבל הצלחנו להבין ממנו שאנחנו צריכים כרטיס לאזורים AB בלבד כדאי להגיע לעיר בקלות ולהסתובב כל השבוע. קנינו כרטיס ל-5 ימים שעלה 29 אירו לכל אחד. התלבטנו אם לקנות את כרטיס ברלין Welcome Card, אבל החלטנו לוותר הפעם על הרבה מוזיאונים ובעיקר להסתובב בעיר והסתפקנו רק בכרטיס לתחבורה הציבורית המצוינת של ברלין. הפקיד הלא נחמד במיוחד לא הסביר לנו לצערי שצריך להחתים בפעם הראשונה את הכרטיס, אבל בגלל שזכרתי מהביקור הקודם, איך שיצאנו מהטרמינל היתה שם מעין תיבה צהובה כזאת שמחתימים בה פעם אחת את הכרטיס ושומרים אותו בארנק לכל הביקור, למקרה שיבוא פקח (והם באים). ממש שני צעדים מהטרמינל חיכה אוטובוס TXL שאפשר להעלות אליו ממש בנוחות את המזוודות ולנסוע 20 דקות עד אלכסנדרפלאץ. הסתכלנו איפה התחנה שנזכור את זה לטיסה חזור, אבל בסוף בחזרה ירד גשם אז לקחנו מונית מהמלון שעלתה לנו 25 יורו.
מלון – בחרנו במלון מרכזי במיוחד, היה לנו חשוב לגור במקום עם תחבורה נוחה, כי אנחנו
ברלין כך זכרתי, היא עיר ענקית ולא תמיד משתלם ללכת ברגל ממקום למקום, כי מה שנראה שתי תחנות במפה של המטרו, זה בעצם חצי שעה הליכה! בקיצור לא מומלץ לבזבז זמן הליכה, לא תמיד זה במקומות מעניינים במיוחד, לפעמים זה סתם שכונות מגורים משמימות ואפורות.
מביקור קודם בברלין החלטתי לגור באזור מזרח העיר, כי זכרתי שיש שם יותר מה לעשות בשעות הערב וגם מגוון של מסעדות וברים נחמדים לבלות בהם. את המלון Indigo Alexanderplatz מצאתי במקרה,כשחיפשתי מלונות ליד המקום, באתר Hotelscombined, דרך הזמנת מלונות באתר למטייל, משם השוויתי מחירים והזמנתי לבסוף דרך הקישור שלהם – באתר בוקינג.
הזמנו חדר סטנדרטי, שהתברר כחדר יפה מאוד אבל קצת צפוף – 20 מ”ר. במקלחת היה טוויסט מגניב שהיה קיר שקוף כזה למחצה, שזה מגניב לזוגות אבל אולי יהיה פחות נוח לחברים או משפחה… אנחנו מצאנו את זה משעשע בעיקר
היו מאוד נחמדים אלינו במלון, שמרו לנו את המזוודות עד שהחדר היה מוכן, הביאו לנו שתייה קרה כשהגענו בבוקר חם יחסית לעונה וגם את ארוחת הבוקר הטובה מאוד, אכלנו מדי בוקר במסעדה/בר היפים שבכניסה. אנחנו אוהבים להזמין ארוחת בוקר עם המלון כי זה תמיד חוסך כסף ונחמד. 5 לילות כולל ארוחת בוקר עלו לנו לבסוף 2,100 ש”ח בלבד, מחיר ממש מציאה בהתחשב במלון השווה ובאזור המעולה שלו.
סיור להכרת העיר – הסיור האלטרנטיבי עם ג'ייק. אנחנו זוג שמאוד אוהב אמנות רחוב וגרפיטי והחלטנו שהסיור שלנו בעיר לא יהיה לאו דווקא הסיור הרגיל אלא סיור חינם של Alternative Berlin Tours, שבסוף משאירים טיפ למדריך (השארנו כל אחד 10 יורו).
הסיור יוצא פעמיים ביום, כל יום, מחוץ לסטארבקס שמתחת למגדל הטלוויזיה אלכסנדרפלאץ. במקרה נפלנו על מדריך אנגלי מדליק ביותר, אמן רחוב בעצמו ובעל ידע עצום על העיר. במשך 4 שעות ג'ייק טייל איתנו בכל רחבי העיר (צריך שיהיה לכם כרטיס נסיעה AB בתוקף) וממש לימד אותנו הכל על תנועת הגרפיטי ואמנות הרחוב של העיר, מההיסטוריה ועד עצם היום הזה.
בזכותו ובזכות הסיור למדנו להסתכל על העיר בצורה אחרת לגמרי! מה שעד עכשיו היה נראה כמו אמנות רחוב לא קשורה, נראה פתאום מדליק והגיוני. אחר כך כבר הלכנו לחפש בעצמנו כל מיני חצרות מגניבות ואפילו בית חולים נטוש…
חנות הלגו – כי בעלי אוהב לגו במיוחד!
באחד הימים נסענו לצד המערבי של העיר – לרחוב הקניות קודאם . המטרה שלנו היתה ברורה – חנות הלגו הרשמית שנמצאת ברחוב. כשהגענו הסתבר לנו שזאת החנות השנייה בגודלה באירופה כולה (הראשונה היא בלונדון). בברלין יש גם מרכז לגו שממוקם בסוני סנטר. תודות לטיפ הזה – הבנו שבגלל שבאנו כזוג ללא ילדים, לא נוכל להיכנס למרכז הלגו, אלא רק לחנות, ומזל כי זה חסך לנו חצי יום של התברברות! בחנות עצמה בקודאם אפשר להסתובב שעות, היא בת 3 קומות וממש מדליקה. לגבי מחירי הלגו – לא מאוד זול אבל הרבה פחות יקר מאשר בארץ.
שוק הפשפשים של מאואר פארק
ביום ראשון כל החנויות בברלין סגורות, אז הלכנו לטייל בשווקי הפשפשים בשכונת פרידריכסהיין, בכיכר שכונתית ממש מדליקה בשם Boxhagener Platz. זה שוק של תושבים בעיקר האמת, עם בגדים יד שניה וכל מיני צעצועים ממזרח ברלין, אבל היה ממש מגניב להסתובב וגם קנינו תקליטים.
אחר כך אפשר לשבת לקפה ברחוב ליד שנקרא simon dach ויש שם מלא מסעדות ובתי קפה שיושבים בהם בחוץ בשמש.
אחר כך בצהריים נסענו לשוק הגדול בשוק מאואר פארק (פארק החומה) שם זאת חוויה אחרת לגמרי. הרבה יותר גדול וממוסחר אבל ממש כיף! יש מוזיקה והופעות חוצות מגניבות, מאות דוכני שטויות וכמובן דוכני אוכל טעימים. אכלנו כיסוני “ארפה” שזה מעין מאכל ונצואלי טעים ממש ושתינו בירה שכמובן מאוד מאוד זולה בברלין – 2 יורו. בגלל שהיה יום יפה היה מאוד מלא אבל ממש ממש כיף. בסביבות שש מתחילים להתקפל משם כל הדוכנים אז לא מומלץ להגיע מאוחר מדי.
קניות – פריימרק ועוד
יש בברלין חנויות ממש ממש מוצלחות והמחירים נמוכים בערך בעשרים אחוז מהארץ. ברלין יש גם את הסניף של רשת פריימרק ברלין הראשון שהייתי בו, ומאוד התלהבתי למרות שהחנות ממש ממש עמוסה. הלכתי לשם בבוקר (כי הסתבר שחנות הענק ממוקמת 5 דקות הליכה מהמלון שלנו, עוד יתרון!).
את שאר הקניות עשינו ברחוב קודאם במערב העיר. אני בחנות של פוראבר 21 ובעלי בעיקר ביוניקלו, יש להם שם חנות ממש יפה של 3 קומות עם מבחר מגניב של בגדים. ביקרנו גם בחנות הראשונה של אדידס, ששנינו מאוד אוהבים את המותג. מסתבר שזאת החנות הראשונה אי פעם והיא מעוצבת בסגנון שנות ה-70, יש גם די ג'יי בחנות אחר הצהריים ואפילו מקרר שתיה ובירות שפתוח לקהל הרחב, אז אפשר לבוא, למדוד נעליים וגם לשבת שם ולשתות משהו ולשמוע מוזיקה. מאוד מגניב. החנות נמצאת בערך 10 דקות הליכה מאלכסנדר פלאץ, ברחוב שנקרא Münzstrassee.
ממול יש בית קפה שממש ממש אהבנו שנקרא Caffe Mitte עם מחירים נוחים ואווירה צעירה.
אוכל – האוכל בברלין לא גורמה אבל אפשר לאכול ממש טעים ודי זול. אנחנו די אוהבים ג'אנק פוד אז בעיקר ביקרנו בכמה המבורגריות כמו מסעדת דה בירד שנחשבת להמבורגריה הכי טובה (או השניה הכי טובה) בברלין, והיה מאוד טעים שם! וכאמור די זול.
היינו גם במקום מגניב שקרא The Bun עם המבורגר בתוך לחמנייה מאודה כזאת. המחיר היה טיפה יותר יקר אבל מנה ממש מדליקה וטעימה. המקום גם נמצא במעין רחוב יפה ושקט עם מלא חנויות ליד, שגילינו במקרה. בשכונה בשם פרנצלאואר ברג במזרח העיר.
אבל השוס של הביקור היה לאכול שניצל ופאי תפוחים בקפה איינשטיין שימו לב יש כמה קפה איינשטיין בעיר, יש את הרשת המקורית שזאת מסעדה ומעין בית קפה של פעם, שם אכלנו. זה נמצא במערב העיר והלכנו בגשם בשעת צהריים, כי בצהריים זול יותר לאכול. הסניף הזה נקרא Cafe Einstein Stammhaus ולא להתבלבל עם רשת כזאת של בתי קפה שנקראת – Einstein Kaffee אבל זה משהו אחר לגמרי, כמו סטארבקס יותר.
כאן זה ממש מסעדה יפה ומפוארת אבל לא מאוד יקרה. והאוכל מעולה!!! השניצל הכי טעים שטעמתי מזה זמן רב. ולקינוח הזמנו פאי תפוחים ברוטב וניל. אני קראתי באינטרנט ששם צילמו סצינה מהסרט של טרנטינו “ממזרים חסרי כבוד” אז ביקשנו יפה והמלצר הראה לנו את החדר שבו צולמה סצינה (עם אותה עוגה דרך אגב...)
השניצל הטעים!
אטרקציות – מוזיאונים ואנדרטת השואה
החלטנו מראש ללכת ל-3 מוזיאונים בעיר: מוזיאון היהודים בברלין , מוזיאון הריגול והמוזיאון של גרמניה המזרחית שנקרא DDR.
המוזיאון היהודי היה מאוד מאוד מרשים. כדאי לקחת בשביל עוד 3 יורו מכשיר אודיו כזה, עם קריינות בעברית שעושים ששי קשת ויונה אליאן, ומסבירה על כל מוצג ומוצג. חשוב לדעת שזה לא מוזיאון רק על השואה אלא יותר על הקהילה היהודית הגדולה בגרמניה ועל החיים שלה. היינו גם בחגי תשרי אז היה עץ משאלות כזה מקסים שאפשר היה לכתוב משאלה ולתלות אותה על תפוח מנייר. ממש מיוחד! בילינו שם בוקר שלם, לפחות 4 שעות. אל תלכו משם מבלי לעבור במיצג השואה הוא ממש ממש מרגש ונמצא בקומה התחתונה.
המוזיאון הנוסף שהיינו בו הוא מוזיאון הריגול. המוזיאון נמצא במזרח העיר, בשכונת מגורים קצת אפורה. הוא למעשה ממוקם בבניין שבו ישבה מפקדת השטאזי – ארגון הביון המזרח גרמני. למי שחובב היסטוריה כמונו, כדאי לראות לפני או אחרי את הסרט “חיים של אחרים”, שחלקו צולם ממש בבניין הזה! לפני המוזיאון גילינו במקרה ממול גינה כזאת יפה ובתוכה מוסתרות מצבות של יהודים, זיהינו לפי השמות ולפי המגן דוד שהיו על חלק מהמצבות, מאד מרגש.
המוזיאון עצמו מעניין, 3 קומות של כל מיני מוצגי ריגול וממש שחזור של כל חדרי הישיבות של המפקדה שהיו שם, מאוד מומלץ. זה נקרא – Stasi Museum (לא להתבלבל עם ה-spy מוזיאון שנמצא באמצע העיר, ליד כיכר פודסטאמר). מגיעים לכאן ברכבת התחתית או בחשמלית.
מוזיאון ה-DDR
מעין מוזיאון אינטראקטיבי כזה שנמצא ממש במרחק הליכה קצרה מאלכסנדרפלאץ מהמלון שלנו. אחר כך הרגשנו שאולי זה היה קצת חוויה ילדותית, אבל בסך הכל די נהנינו. הזמנו את הכרטיסים מראש, דרך השירות של למטייל באתר וטוב שכך, כי היה תור ממש ארוך בכניסה, היו שם מלא ילדים שבאו לסיור כנראה מטעם בית ספר או משהו. במוזיאון מראים לפרטי פרטים איך היו נראים החיים בגרמניה המזרחית. יש ממש שחזור של בית ומכונית ישנה כזאת של פעם, שאפשר לראות את היום כאטרקציה לתיירים בעיר. המוזיאון עצמו לא יקר (7 יורו בהזמנה מוקדמת) ויכול להיות פתרון נחמד ליום גשם, כשמחפשים מה לעשות.
איסט סייד גלרי - שרידי חומת ברלין
אני כאמור כבר ביקרתי שם אז עבורי זה היה קצת פחות מרשים ובכל זאת זאת אטרקצית חובה בעיניי בעיר! קודם כל מאוד נעים להסתובב שם כי זה ליד הנהר ואפשר אחר כך לקנות בירה וסתם לשבת ולראות ספינות עוברות. מומלץ גם לעבור לצד השני של החומה, יש שם עוד עבודות גרפיטי מדליקות.
בבניין הרייכסטאג לא ביקרנו בפנים, אבל ישבנו בפארק היפה ממול והתפעלנו מהבניין המרשים, אולי בפעם הבאה נדאג להזמין כרטיסים מראש…
אחרי הרייכסטאג הלכנו ל אנדרטת השואה (אנדרטה ומוזיאון לזכר יהודי אירופה שנרצחו) , לי זאת היתה כבר פעם שניה במקום אבל הביקור תמיד מצמרר ומיוחד.
לא רחוק משם נמצא גם שער ברנדנבורג שהיום הוא בעיקר אטרקציה מתוירת מדי.
לסיכום – ברלין היתה מדליקה ממש! לא הספקנו לצערי את כל מה שרצינו כי העיר ענקית, אבל ממש התאהבנו בשכונות השונות ובאווירה המאוד חופשית ונעימה שיש שם, אני בטוחה שעוד נחזור לביקור נוסף.