בחצי השני של יוני 2023 יצאתי לטיול רגוע EASY המשלב אטרקציות (לא רבות) עם חופשה (יחסית הרבה ) ובפעם הראשונה במונטנגרו MONTENEGRO למשך 12 לילות (13 ימים מלאים). - טיול נינוח עבור מבוגר(אשר כבר ראה אי אלו מקומות בעולם במרוצת ימי חלדו , אם תרצו - זה היעד ה 143 , אין טעות : מאה וארבעים ושלשה יעדים ).

רציתי הפעם לצאת לסוג של חופשה - בקייץ - ביעד קרוב , בשילוב מספר טיולי יום מאורגנים מקומית (וללא שכירת רכב) עם שהייה במקום לינה אחד.

מכיוון ש מונטנגרו נמצאת ברשימת המשאלות/הטיולים שלי מזה שנים רבות ,לפיכך היכרתי את אפשרויות הטיול בה : אטרקציות בהרים & הריביירה & שייט/קרוז לאורך הריביירה צפון + דרום & אתרים דתיים (אשר לא עניינו אותי , ראיתי כבר למכביר באירופה המערבית/מרכזית/ מזרחית/צפונית/דרומית/ בלקן/קווקז/אסיה הרבה מעל תריסר מדינות / מרכז אמריקה/ דרום אמריקה/אפריקה - לא רציתי יותר לבקר באתרים דתיים אלא אם כן הארכיטקטורה ייחודית , זה לא המצב במונטנגרו).

אי לכך בחרתי לשהות למשך כל תקופת החופשה בעיר החוף התוססת - מוצפת בתיירים - בודווה BUDVA ולצאת משם למספר טיולי יום (מאורגנים מקומית / עצמאית בתחבורה ציבורית).

הטיסה היתה עם ארקיע ARKIA אשר נוחתת/ממריאה בעיר הבירה פודגוריצה PODGORICA (אשר איננה כלל ועיקר יעד תיירותי - לראייה , הטיולים המאורגנים מהארץ רק עוברים דרכה , אולי מתעכבים לשעה/שעתיים). הטיסה עם ארקיע נוחתת ב 7 בבוקר ("הלך" הלילה שלפני) וממריאה ב 11 בלילה (כך שיש עוד יום שלם). עלות הטיסה הלוך/חזור - 321$ כולל מזוודה. כמובן שיש צורך לדאוג להעברות אל/מ BUDVA. בשד"ת של פודגוריצה יש מוניות 50/60 אירו לכיוון אל בודווה. מכיוון שהיתה לי טיסת לילה - לילה לבן ללא שינה, משמע עייפות - העדפתי לקחת מונית אל מקום הלינה שלי ב בודווה. בדרך בחזרה אל הטיסה נסעתי בשילוב מוניות& אוטובוס : מונית מספר דקות ממקום הלינה ב בודווה (3 אירו) אל תחנת האוטובוס המרכזית של בודווה & אוטובוס נסיעה של כ שעה וחצי (יש כל חצי שעה, בעלות 7אירו) אל תחנת האוטובוסים של פודגוריצה . שם ישבתי במסעדה - היה לי מספיק זמן / טיסת לילה - ומשם מונית אל שד"ת בעלות 15 אירו(מחיר FIX , של המוניות תחנת אוטובוס >>שד"ת).

ב בודווה היה לי APARTMENT (מצאתי דרך BOOKING , בעלות כ 45אירו ללילה) , די גדול (35 מ"ר) , ללא ארוחת בוקר אך עם מקרר ומזגן בקומת קרקע(יש גם חנייה , בה לא היה לי צורך) במיקום די מרכזי (שורה 3/4 מן הטיילת) , קרוב למרכז העיר , כ 400מ' מן החוף , 500מ' מן העיר העתיקה , 150מ' מ סופרמרקט ענק ( ביקרתי יום יום), ע"י מאפייה BAKERY PEKARA , ומסעדות.

BUDVA כאמור מאד מתויירת - ממש פיצוץ של תיירים - הרבה דוברי רוסית (אולי אוקראינים) , הרבה טורקים , גם פולנים , הרבה מן האמירויות (אפילו פגשתי מ YEMEN תימן ) וגם המוני ישראלים.

משרדי נסיעות בכל פינה. ראיתי הצעות של שתי חברות עיקריות (כל הסוכנויות/המשרדים מציעים אחת משתי החברות) : ATLANTIXTRAVEL.COM וכן MONTENEGROCRUISING (נא לבדוק איות ב גוגל). שתי החברות הללו (שוב , יש עשרות דוכני רחוב ב בודווה המציעים את הטיולים שלהם) מציעות טיולים שונים ב מונטנגרו . יש כל יום טיול - לעיתים 2/3 טיולים באותו יום ליעדים שונים. אך יש לשים לב - נניח טיול פופולארי אל CANYONS של מונטנגרו - יש מספר פעמים בשבוע , אך לא כל יום אל היעד הזה. יש להם גם טיולי יום מחוץ למונטנגרו - אל אלבניה (בה כבר היינו) וגם אל בוסניה(היינו) וגם אל DUBROVNIK (היינו) (טיולים אלו , מחוץ למונטנגרו , יוצאים פעם בשבוע. יכול להיות כי שתי החברות הגדולות המוזכרות מוציאות טיולים אלו בימים שונים , וגם יכול להיות כי המסלולים שלהן - לא זהים! מציע לבדוק!). יש חברה נוספת המוציאה טיולים מ בודווה - MH MONTENEGRO GUESTHOUSE , יש להם גסטהאוז בעיר העתיקה אך הם מוציאים גם טיולים אליהם יכולים להצטרף גם אחרים (לדעתי יש להם פחות הצעות , לא ניסיתי). אגב , רצוי לציין כי הטיולים אשר יוצאים מ BUDVA , בחלקם עוברים גם בעיר החוף השכנה (30 ק"מ) KOTOR קוטור , וניתן להצטרף אל הטיול/ או לצאת אליו גם מ קוטור (וגם מעיר הבירה PODGORICA).

אני בחרתי בטיול ארוך (יום שלם מ 7 בבוקר עד 8 בערב) אל ה CANYONS אשר בהרים , אשר כלל עצירה בפארק בדרך , גם מנזר , והגיע אל הפארק DURMITOR עם הגשר המפורסם על נהר TARA (אפשר לעשות שם ZIPLINE / OMEGA ) וכן עצירה באגם השחור בפארק. ביום אחר בחרתי ב קרוז מ בודווה לכיוון צפון למפרץ קוטור, עוצרים בעיר HERCEG NOVI , ולאחר מכן ב אי מלאכותי - שוב מנזר/כנסייה , עוצרים ב חוף לשעה וניתן לשוט אל מערה (מותנה במצב הים סוער? ), ולבסוף מגיע אל קוטור. שם יורדים מן האונייה עוצרים ל 2 שעות ואח"כ חוזרים באוטובוס אל בודווה. שוב ביום אחר לקחתי קרוז נוסף , הפעם מ בודווה לכיוון דרום (כיוון אלבניה) עם שייט (כשעתיים) על אגם SKADAR (אגם משותף ל MONTENEGRO & ALBANIA). בקרוז זה עוצרים במסעדה עם ארוחת דגים, ולאחריה חוזרים אל בודווה. לקרוז זה יכולים להצטרף גם מי שנמצאים בעיירות אחרות על החוף בריביירה של בודווה. יצאתי עוד לטיול עצמאי (תחבורה ציבורית הלוך/חזור) אל העיר KOTOR , אף היא עיר מאד מתויירת עם עיר עתיקה - ימי הביניים.בכניסה אל העיר העתיקה ( לאחר השער GATE , ממול השעון) יש מסעדה גדולה מאד - לדעתי "מלכודת תיירים" עקב המחירים , מנצלים את המיקום האסטרטגי שלהם , לדוגמא - בקבוק מיץ קטן (תעשייתי) בתכולה של פחות מכוס 200ס"ל במחיר של 3.80 אירו כ 15 ש"ח! והמסעדה מלאה = צריך להמתין להתפנות שולחן. גם ב BUDVA העיר העתיקה מאד ציורית , סימטאות מאד צרות , חנויות קטנות / מזכרות ומסעדות אין ספור. בסימטאות הצרות צריך ממש לפלס דרך -בוודאי בשעות הערב - בין העוברים ושבים. מספר פעמים , בין טיול אחד למשנהו , הלכתי גם אל חוף הים. בערבים הלכתי אל מסעדה. יש רבות בכל פינה. מגישים מאכלים בסגנונות שונים (כמובן גם בינלאומיים). בביקורים קודמים שלי ב בלקן , מצאתי/נתקלתי באוכל בלקני טיפוסי : קבבים קטנים בתוספת צ'יפס ומעט בצל. אכלתי זאת ב סקופיה - מאקדוניה , וכן ב בוסנייה הן ב BANJA LUKA והן ב SARAJEVO. המנה נקראת CEVAPCICI . גם הפעם בכל מסעדה היו הקבבונים הללו CEVAPI בלשונם , המנה -בכולם ללא יוצא מן הכלל - 10 קבבונים קטנים בתוספת צ'יפס ומעט בצל ופלח עגבניה עם חסה. המחירים - בין 8-9.5 אירו למנה (לעיתים דורשים תוספת עבור סלסילת לחם ) זה מה ששילמתי ב BUDVA. לעומת זאת ,בפעם היחידה אשר אכלתי ב PODGORICA - במסעדה בתחנת האוטובוסים המרכזית שם - שילמתי עבור אותה מנה CEVAPI רק 6 אירו (כולל לחם!). לפי ההתרשמות שלי המחירים במונטנגרו אכן זולים יותר מאשר בארץ , אך לא בכל מוצר - נניח בקבוק קוקה קולה זירו בסופרמרקט (בו ביקרתי מדי יום) של 1.5 ליטר עולה 1.9 אירו , דומה למחיר בארץ. בבתי הקפה - כוס קפוצ'ינו די קטנה בין 2.5/3 אירו (בבית הקפה ב קוטור המוזכר לעיל כוס מאד קטנה - 3.80אירו). קניתי גם סים מקומי ב שד"ת , תקף לשבועיים (יש גם לשבוע ויש גם לחודש) בעלות 15אירו ( 500GB אם אינני טועה , בכל אופן כמות אדירה , השתמשתי בו רצוף כל זמן השהות - כולל HOTSPOT - אפילו לא ביררתי כמה צרכתי!). חלק מספקי התיירות אכן דוברים אנגלית. אבל בוודאי - לא כולם! רבים דוברים רוסית (אולי הם אוקראינים אשר ברחו למונטנגרו) . בין הצעירים יש גם רבים אשר אינם דוברים אנגלית! עלות השהות שלי ב מונטנגרו למשך 12 לילות כולל הכל - אבל ממש הכל , חוץ מביטוח נסיעות חו"ל אותו אני עושה בשנים האחרונות ב AIG , אשר המחיר שלהם דרמטית זול יותר מחברות ביטוח אחרות - ובכן העלות שלי הכוללת כ 1500 אירו עבור 12 לילות!